- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Vivo V40 5G - az első benyomás fontos
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- CMF Buds Pro 2 - feltekerheted a hangerőt
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Telekom mobilszolgáltatások
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vigneau
félisten
-
pinnacle
nagyúr
válasz
steewcv65 #40968 üzenetére
Köszi! Az a gond ezzel a boxal, hogy fejjel lefele van a hűtés. Sokan megfordítva használják, de nekem úgy is 75°C-os volt a 4K60fps videó. Ez a Silent venti, 500-as fordulaton le tudja, hűteni a boxot, lehet még hűtők sem kellenek a SoC-ra, RAM-okra? Alsó ház mennyivel legyen nagyobb, mint a 25mm-es hűtő, 1-2mm-el elég ha nagyobb?
-
pinnacle
nagyúr
válasz
steewcv65 #40964 üzenetére
Köszi steewcv65, AxBattler! Milyen 92mm-es (ha befér akkor nem jobb a nagyobb?) ventit ajánlotok, ha a minél halkabb működés a legfontosabb? Gondolom azt is az Artic közül ajánlott választani. 12V-os venti milyen fordulaton megy 5V-on? pl. az F9, ami ha jól látom 2,6V-al már elindul, vagy az F9 Silent, aminél viszont 4V van megadva minimumnak. Egyébként a P8-nál, hogy lehet a Starting Voltage: 0 V?
-
tlac
nagyúr
válasz
steewcv65 #40901 üzenetére
igen, a kártya valóban fűti alulról
ha nem menne, akkor pár fokkal kevesebb is lenne (teszt alatt az is ment félgőzön)viszont ha áttenném a cpu hűtő másik oldalára, akkor szerintem belerondítanék a légcsatornába (felülre még tervben van, hogy megy az 1 db venti helyett, 2 slim, úgy mint alul)
ideálisabb az lenne ha 90 fokkal el tudnám fordítani a cpu hűtőt, de sajnos az alaplapi bordák miatt úgy nem fér el -
Selynelar
aktív tag
válasz
steewcv65 #40856 üzenetére
Köszönöm a türelmedet és segítséged. Gondolom akkor az alábbiakra lenne szükségem és ezzeknek a főcsatija menne az alaplapra.
EK-Cable Y-Splitter 3-Fan PWM - Átalakító | Alza.hu
AKASA PWM FAN Splitter - Elosztó | Alza.huMég két kérdésem lenne hozzád:
1. Az alaplapom egy MSI Z490 unify. Spec-je alapján van elég csatlakozó a ventilátoroknak. Így is szükség van erre az elosztós megoldásra?
1x 4-pin CPU fan connector
1x 4-pin water-pump connector
6x 4-pin system fan connectors
Egyébként a pc az asztalnak egy polcában van kimondottan gépnek kiépítve. De viszont a teteje és az asztallap között csak 6cm a hely. Így is ajánlatos hátra a ventilátor felülre? Elég lesz a hely, hogy ott kitolja a levegőt?Köszönöm még egyszer a segítséged és elnézést, ha már "az idegeiden táncolok"
-
Selynelar
aktív tag
válasz
steewcv65 #40852 üzenetére
Mi az ami megérné szerinted?
Ezeket a csatlakozós dolgokat nem értem. Gondolom akkor kellene egy-egy elosztó amire rákötném a 3 pwm-es ventit és egy amire a két dc-set s ezeket pedig az alaplapra. Akkor is kellenénk ezek az elosztók ha az alaplapon van elég csatlakozó?
Tudnál még abban segíteni,hogy milyen elosztókra lenne szükségem? -
Selynelar
aktív tag
válasz
steewcv65 #40850 üzenetére
Köszönöm a részletes leírást és segítséged. Gondolom akkor a végkifejlett,hogy lenne 3db 12cm-es beszívó az elejében és 2db 14cm-es kifújónak hátul és hátul felül.
Így is gondolom pozitív lenne az airflow.Jah igen és játszom is elég sokszor
"Az elejébe olyan ventit raknék ami nyomásra optimalizált, ezt azért, hogy a cpu-hoz minél gyorsabban jusson be a levegő."
Erre mit javasolnál? Silent wings 3 vonalon maradnék. Van 12cm-es viszon ezek 1450rpm-esek a 14cm-sek amiket meghagynék azok pedig 1000rpm. Ez lehet gond?Köszönöm a segítséged.
-
steewcv65
őstag
válasz
steewcv65 #40849 üzenetére
Szóval itt nem a fordulatszám a lényeg, nem az a mérvadó.Te esetedben az átmozgatott levegő mennyisége a cél, de gondolom ezt a lehető leghalkabban szeretnéd!?
Ismerem a házad , volt nekem is. Én azt mondanám, hogy előre raknék 3db 12-es ventit, és pluszban egy 14 centist a cpu fölé ami kifele szállít. Tehát hátul és felül lenne kiszállításod, illetve az elejében ami befele küldi a levegőt. Az elejébe olyan ventit raknék ami nyomásra optimalizált, ezt azért, hogy a cpu-hoz minél gyorsabban jusson be a levegő.
Mivel láttam nagy a vga teljesítmény, így gondolom játszani is szoktál. Ez esetben a pci-e szenzorra állítanám a hátsó és a felső ventik fordulatát , míg az elsőket a cpu szenzorra.Így alapvetően amikor csak netezel vagy ilyesmi, akkor lenne egy picit túlnyomásos rendszered, de , ha játszol, akkor viszont egy jól öblítő házad, de csak akkor, ha jól állítod be a venti profilokat. -
Selynelar
aktív tag
válasz
steewcv65 #40847 üzenetére
Köszönöm válaszod. Egyébként szerinted az 1000rpm elég gaming pc-hez? Vagy azért érdemes nagyobb fordulatszámú ventikben gondolkodni. 2 14cm elől beszívó és 1 14cm kifújó hátul.
Érdemes lenne még egy-két venti a gépbe vagy jó ez így?
Van egyébként a sebességekkel kapcsolatban valami tematika? Pl kifújónak nagyobb vagy kisebb fordulatszám mint beszívónak vesa-versa.A ház egy Pure Base 500dx. De a Vga eléggé nagy(MSI 3080 GAMING Z TRO) s a procihűtő pedig egy Noctua NH-D15. Szóval jó lenne a jó légáramlás.
Előre is köszönöm válaszod.
-
rErEaT
senior tag
válasz
steewcv65 #40801 üzenetére
1 ventivel megvertél.
Nekem 3 db P12 van az AIO hűtésen, 3 db P12 elől és 1 db P14 hátul#40796 mester777
"viszont tartok attól amiről beszámoltak sokan hogy zajos tud lenni bizonyos esetekben/fordulaton"
Maxon kipörgettem mindet és akkor is alig hallhatóak, természetesen azért akkor már a levegőnek is van hangja ahogy kicsit mondhatni süvít, de maga a venti szerintem nagyon csendes, részemről mindig is utáltam ha egy kis nesz is kihallatszik, de ezeknél szinte semmi sincs -
válasz
steewcv65 #40410 üzenetére
Ha az ár nem számít , a legjobb 20as venti a [Noctua NFA20]
Ha RGB is kell , akkor a legjobb 18/20 as venti az új [Silverstone AP184i ARGB] (Németeknél már kapható ,csak drága [link] )
Olcsóbban : én meg voltam elégedve a TT Pure20as ventikkel . Kár ,hogy a CM már nem gyárja a Megaflow-ot .Az még jó volt. -
boogie84
veterán
válasz
steewcv65 #40410 üzenetére
Szia,
anno azt hiszem ezt javasolták nekem: Thermaltake Pure 20, de kipróbálnám ezt is: Phanteks PH-F200SP_BBK , aztán megtartod amelyik tetszik. -
-
Pakmara
őstag
válasz
steewcv65 #39589 üzenetére
Igazából egyik számmal se lehet kezdeni semmit szerintem. 0.3 sone, tök jó. Milyen fordulaton? Milyen légszállítás/stat. nyomás mellett? Milyen messziről mérve? Ha maxmimumális teljesítménynél jelentkező hangra értik (az én értelmezésemben igen). Akkor se segít semmit mert a bionixnak 2300 a max fordulata, ennek az újnak meg "csak" 2000.
Süketszobán, megegyező körülmények között mérve fordulat/feljesítmény/zajszint görbékkel lehetne értelmesen összahasonlítani, de ilyet meg senki nem csinál. Valahogy így: [link] Nem tudom mennyire tekinthetőek korrekt eredményeknek, de a módszertanuk szimpatikus.
Az mondjuk mindenkép pozitív hogy a bionix 2 évével szemben 6 év gari van rányomva a dobozra -
Pakmara
őstag
válasz
steewcv65 #39585 üzenetére
Amit a gyártó kiad szvsz mindegy, egyébként a gyári [link] oldalán van kép a dobozról. Annak a hátulján ugyanúgy 0.3 sone szerepel mint a sima P12-nél (bionix 0.45). Viszont a bionixhez sonlóan Fluid Dynamic Bearing szerepel a specben a P12 Dual Ball Bearing-jével szemben. Majd a gyakorlat eldönti.
-
-
Eversmann
aktív tag
válasz
steewcv65 #38764 üzenetére
Megvan, HWInfoban OSD (RTSS) Settings-en belül a Position - Line
mgoogyi:
Én is azért babrálom most a beállításokat. Hangos terhelés alatt. Most átállítottam CPU-t nézze hőmérsékletet a System FAN is. CPU fan control mode alatt Auto/Voltage/PWM van.Úgy vettem észre, valamivel jobb lett. Becsatlakozik a system fan is. De 1000 rpm felett már hallani azért így is. Lehet állítok még, mert 54 fok körül van a cpu, és 1100-1200 rpm-el nyomja. 70fokig jók vagyunk, nem?
-
mobbo
senior tag
válasz
steewcv65 #38687 üzenetére
köszi, nézem
esetleg ez? és ha igen milyen kábel kell hozzá? https://www.arukereso.hu/szamitogep-huto-c3094/cooler-master/masterfan-mf121l-rgb-120x25mm-r4-c1ds-12fc-r2-p397977221/ -
válasz
steewcv65 #38595 üzenetére
Ez erdekes ,de tuti nem jellemzo kulonben mar mas is jelentette volna ,elvegre evek ota kaphato a Hydro. Meg paszta tesztelesnel ugye csak akkor lehet valid eredmenyed ,ha : ugyanakkora szobahomerseklet /venti fordulat / terheles mellett mered . Meg pontosan ugyanannyit /ugyanugy kened el mint elotte ,ugyanynnyira huzod meg a leszorito csavarokat stb .
-
Nokedli92
aktív tag
válasz
steewcv65 #37764 üzenetére
Köszi a gyors választ, rendeltem is belőle először 6-ot plusz 3db P12 PWM PST CO-t na ezeket gyorsan vissza is küldtem, mert volt valami fura hangjuk, viszont a P12 PWM hát az valami eszméletlenül bejön, konkrétan semmi hangja. Vettem hozzá egy Arctic Fan hubot is, tökéletesek! Le is cseréltem a Silent Wings 3-as hűtőket. Köszi a segítséget
-
abdulka1
őstag
válasz
steewcv65 #37687 üzenetére
A pwm ventilátorok többsége, nem szereti ha dc alapon van vezérelve.
(Rövidebb élettartam, rendellenes zaj)(#37688) pumilecs
Egy 3pines Y elosztó nem fog csődbe vinni, viszont azon keresztül, megfelelően tudod majd szabályozni a ventilátorokat."ha vennék 2db p14 4 pin pwm és 2db p13 3pin feszvezérlőset, akkor páronként tudnám vezérelni az egyik párost pwm-el a másikat fesz szabályozással az alaplapról."
Igen. Minden aljzat külön szabályozható. Kivéve a PWR_FAN aljzatok, mert azokon fix 12V van. -
pumilecs
kezdő
válasz
steewcv65 #37687 üzenetére
Jó kérdés, én egyelőre csak az elviekre voltam kíváncsi.
Ezt úgy érted hogy dugjam a 4 pines csatit a 3as aljzatra a lapon? Alapvetően azért gondoltam a 3 pint mert olcsóbb, de azokat nem tudom felfűzni egymásra csak plusz kábellel amivel gondolom ki is lőttem az árkülönbséget, úgyhogy jobban átgondolva lehet tényleg jó lesz 4db pst-s. Köszönöm a segítséget -
chopin42
őstag
válasz
steewcv65 #37615 üzenetére
1:a gyári adat hazugság
2: nekem van mindkettő, bordán, anemométerrel, és decibelméterrel tesztelve, a p12 pst hajszállal, de nyert. Hangban kb egykutya, azonos rpm-en az eloop jobb, de minimálisan hangosabb(!!!), azonos hangerőn a p12 minimálisan jobb.
Eloop előnyök: moduláris kábel (legjobb funkció, elképesztően rugalmassá teszi a szerelést), minőségi anyaghasználat, szép a dizájn, sok tartozék (radiátorcsavarok, gumi a sarkoknál, stb...).
P12 előnyök: rendkívül olcsó, félpasszív, széles rpm spektrum (kb 250~1850), hangprofilja nagyon jó, zaj-teljesítmény arány kiemelkedő.
Pull üzem kontra statikus nyomású ventik:
Saját tapasztalatom, és fórumokon is fellelhető, hogy az eloop széria borzasztóan búg pull üzemben, ha nincs minimum 8-10mm hely a borda és a venti között. Ha kevesebb, mint 5 mm, vagy közvetlen a bordán van, akkor zúg, baromi hangosan, már 6-700-rpmtől kezdve egyre erősebben. Tehát pull üzemben egyértelműen hangosabb.
Ez igaz a p12-re is, bár ott sokkal kevésbé, de nálam gépház aljában pullban hangosabb, mint máshol push üzemben (csakúgy, mint a p14). Szerencsére nem vészes, és 1000 rpm alatt nem vehető észre érdemben különbség. Összességében pullban sokkal kevésbé búg, mint az eloop, de azért ez is búg.
Push-pull kontra p12:
Én csak ritkás cpu hűtőn teszteltem push-pullban, bordafüggő, de de ha a gyártó a saját 38mm vastag radijára egyet rak, akkor szerintem máshova is elég, a második venti bizonyára segít, de hangosabb is lesz. Ezt sajna ki kell próbálni. -
chopin42
őstag
válasz
steewcv65 #37612 üzenetére
Szevasz! A fenti 3 közül az arctic p14 pst, az a legkiegyensúlyozottabb, ár-értékben verhetetlen venti.
Arctic p12 vs eloop 120 (melyik? mert van 6 féle: b12-1/2/3/4/ps/p). Az arctic p12 kb az eloop b12 ps-el van egy szinten (kövezettek meg, de van mindkettő, tesztelve), csak negyed annyi. Pushra ideális, ár-értékben szuper választás.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Vigneau interaktív lokálblogja
- Futás, futópályák
- sziku69: Szólánc.
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Philips LCD és LED TV-k
- Norvégia átmenetileg betiltja az áramigényes kriptobányászatot
- Jogász topic
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Energiaital topic
- Motoros topic
- További aktív témák...
- Lian Li UNI FAN SL-INF 120 mm fekete ventilátor szettek
- EKL 92mm ventilátorok a 80 mm-es venti csavarméretével (!) - rendkívül halk - nagy mennyiségben is!
- Lian Li uni fan tl wireless lcd 120 (garanciális)
- Cooler Master SickelFlow 120 ARGB ház ventilátorok eladóak /Garanciás/
- FÉL ÁR ALATT! Lian Li UNI FAN SL120 RGB 1db-os és 3db-os ventilátor szett garanciával
- TP-Link Archer C1200 Router eladó (1200 Mb/s Wi-Fi)
- AKCIÓ! ASRock B85M Pro4 B85 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z77 MPOWER Z77 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 12, Xiaomi Redmi Note 12 Pro, Xiaomi Redmi Note 12 Pro+
- Epson Workforce DS-530II Dokumentum szkenner
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged