- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- Huawei Watch GT 4 - kerek karék
- Yettel topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Hónap végén érkezik a Xiaomi Band 10, ára is van
- Poco X5 Pro - ránézésre jó
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Eltűnhet a Dinamikus Sziget
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
-
Mobilarena
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
freaghill #5978 üzenetére
Nincs. Inkább pont az a gond, hogy az amúgy szárazra törölt húsok vákuumozásakor figyelni kell, mert egy idő után már a nedvességet szívja ki a húsból, ami ha felér a hegesztési vonalig, akkor nem tudja lezárni. Szóval eléggé erős, főleg a turbó fokozaton.
Van sok lehetőség: sima fokozat-száraz alapanyag, sima fokozat-nedves alapanyag, turbó fokozat-száraz alapanyag (na ez minden levegőt kivesz) és turbó fokozat-nedves alapanyag. Mellette ott a lehetőség, hogy te is bármikor leállíthatod a menetet a seal gombbal.
Anno amikor vettem ez volt a legajánlottabb ár-érték arányban. A nedves cuccoknak kicsit hosszabb zacsi kell és én belógatom a konyhafiókba a cuccot, úgy lassabban indul a szósz.
Persze egy kamrás képet sosem fog megközelíteni se, de nem is 200k. Ez kb. 0,7 bar-t tud, a 40.000-res gépek kb. 0,8-at. Nem értek a fizikához, az mennyivel jobb (lehet olyan, mint a földrengés skála
).
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
freaghill #5425 üzenetére
Múlt hétvégén szecsuáni csirke volt:
Előtte pedig pulled pork volt:
Most nem tudom mit kellene csinálni, de valami olyasmit, ami kitart pár napig, mert nem nagyon van időm főzni.
A héten is csináltam pulled porkot (kipróbáltam karajjal), és véletlenül puszta kézzel markoltam rá a forró lábasra.
Ilyet ne csináljatok, mert nagyon fájdalmas.
#5430 Ispy
Csülkös bableves, de szeretem, egyik kedvencem, kellene valamikor csinálni. Füstölt csülökkel készíted? -
inf3rno
nagyúr
válasz
freaghill #5237 üzenetére
Megkérdeztem ma, de ő még az a generáció, aki ránézésre csinálja a dolgokat, nem méricskél. Azért leírom, amit mondott. Ha összerakod még ezzel a videoval [link] és ezzel a recepttel, akkor már egész jól képben leszel. [link].
Kétszer két tekercshez olyan fél kiló liszt kell, esetleg kicsit több, mondjuk 600g. Na most ez füredi vagy devecseri liszt volt nálunk egy 30 évig, de azok a malmok már bezártak. Meg lehet próbálni bármelyik lisztből, nem is feltétlen kell hozzá rétesliszt, vagy lehet fele-fele arányban is, garancia sajnos nincs rá, hogy rendesen fog nyúlni. Ki kell tapasztalni, hogy neked melyik liszt válik be, jó minőségű kell hozzá. Több helyről is hallottam, hogy a Tüskeszentpéteri jó hozzá, úgyhogy szerintem próbáld először azzal. Ehhez kell vizet adni úgy, hogy ne legyen se túl kemény, se túl lágy. Nyilván ő ránézésre látja, hogy mi a jó. Én úgy emlékszem, hogy valahol a levestészta és a kenyértészta között fél úton lehet keménységben, ha ez mond neked valamit. A liszthez kell egy kis langyos víz, amibe teszel egy kis sót, meg egy kanál olvasztott zsír is belemehet. Tojást ő nem szokott beletenni, és ecetet se legtöbbször. Gondolom ha többször megpróbálod, nagyjából kialakul, hogy mik a jó arányok. Másokat nézve olyan 250-300mL lehet a víz és 2 csipet a só.
Ha megvan, akkor jól ki kell dolgozni hólyagosra. Igazából a liszt mellett ez a legfontosabb része. Erről majd küldök képet, mert én is kedvet kaptam hozzá és most szedtünk le egy mázsa almát. Az van, hogy dagasztod, dagasztod 3 ujjal (hüvelyk, mutató, középső) olyan negyed óra, aztán egyszer csak látod, hogy a levegő, amit belegyúrsz az ilyen fél-egy centis hólyagot csinál rajta. Na akkor már nagyjából jó. Mások paskolják, mint a Borbás Marcsi féle videoban, mi ilyet sosem csináltunk, gyúrásnál látszik, nem szükséges, de lehet, hogy a 3 ujjas dagasztás miatt. Utána pihentetni kell kb. egy órát. Ehhez alá szór lisztet, a tetejét bevágja ki tudja miért, utána meg letakarja konyha ruhával. Pihentetni valami langyos helyen kell, de nem jó, ha túl száraz, pl sütő mellett, mert akkor kérge lesz. A lényeg, hogy a hideg hely még ennyire se jó neki. Ha eleget állt, akkor meg kell lisztezni a terítőt, aztán ki lehet tenni rá, megkenni a tetejét olvasztott zsírral és lehet is nyújtani. A nyújtáshoz be kell lisztezni a kezed, különben hozzátapad. Alá kell nyúlni, és húzni egy kicsit rajta. Lehet ujjal felfelé, de lehet kézháttal is. Ha kilyukasztja a körmöd, akkor inkább kézháttal. Körbe kell járni az asztalt, és minden oldalán egy kicsit húzni rajta, amíg a teljes terítőt le ne feded. Utána a szélein le kell vágni a maradékot, de lehet lefelé húzva letépni is.
Ha ki van nyújtva, akkor le kell kenni olvasztott zsírral. Na most én úgy emlékszem, hogy inkább fröcskölte rá a zsírt, mint tollal kente volna. Meg sok biztosan nem kell rá. Utána mehet bele a töltelék. Ez lehet túró, pl 1kg túró, 3 tojás sárgája, 1cs vaníliás cukor és cukor ízlés szerint villával összekeverve, nyomkodva. Lehet beletenni mazsolát is. Tejfölt semmiképp, azt egyszer elkövettem, és elázott az egész. Amit még szokott az a darás almás és a mákos almás. Itt az a lényeg, hogy először a darát vagy a mákot kell rászórni, hogy ne ázzon el. Utána mehet a reszelt alma. Az almát előtte ki kell nyomkodni, szóval érdemes a nyújtás előtt lereszelni, hogy legyen ideje kiengedni a levét. Lehet cukrozni is, ha nem elég édes az alma. Nem jó túl sokat tölteni bele, itt is rá kell érezni az arányra. Nem úgy kell, hogy egy helyre odaszórod az összeset, vagy megpróbálod elkenni a tésztán, hanem ilyen nyomokban oda kell szórogatni.
Ha meg van töltve, akkor két oldalt fel kell húzni a terítőt, és ha minden jól megy, akkor legurul a tészta, és összetekeredik magától. Lesz két tekercsed egy adagból. A köztük lévő részt meg lehet kenni olvasztott zsírral, meg a tetejét is. Elvágni ilyenkor még nem kell, majd csak ha megsült.
A tepsit ki kell kenni zsírral. Mehet bele a dupla tekercs. Lehet hajtani vagy vágni is. Olyan közepes lángon kell neki legalább fél óra. Látni fogod, ha elkezd barnulni. Nem jó túl erős lángra tenni, mert megég kívül, és nem sül át rendesen. Ha kész, akkor lehet szeletelni, porcukrot szoktak még rászórni. Ennyi.
Na most nálunk ez a sváb változat van, mi nem tejfölözünk, hanem olvasztott zsírozunk. A Borbás féle videoban inkább tejfölöznek sok helyen.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
freaghill #5224 üzenetére
Meg tudom kérdezni nagyanyámat, én már csináltam párszor vele, de már ő sem szórakozik vele (85 éves), inkább lapot használ. A lapnál ha tejföllel, olajjal be van kenve, akkor szinte ugyanolyan, mint a rendes nyújtott. Megpróbálkoztam vele én is egyedül néhányszor, az a benyomásom, hogy nem is inkább a liszt számít, hanem az, hogy sokáig kell dagasztani. A népi bölcsesség az, hogy 3 ujjal addig kell dagasztani, amíg hólyagos nem lesz, de gondolom ezt meg lehet spórolni úgy, hogy bedobod a gépbe 20 percre vagy tovább. A Borbás Marcsinál volt egyszer műsorban, hogy csináltak, nem tudom vissza tudod e keresni. Ott azt hiszem elég jól elmondták. A recept is csak fél siker amúgy, rá kell érezni a nyújtásra is, különben szakadni fog.
-
-
arcsin
senior tag
válasz
freaghill #4691 üzenetére
Én anno ilyen körömágynál mérős ételintolerancia vizsgálaton voltam. Ott kiderült, hogy a tejtermékek 100%ra allergiás vagyok. Mondjuk ennek voltak már jelei, gyanakvásaim végére szerettem volna pontot tenni csak
. Aztán Angliában voltam egy hosszabb ideig, a laktózmentes tejet nem igazán értették a mcCafeban sem máshol, úgyhogy úgy voltam a dologgal hogy nem érdekel, én bizony tejterméket fogok fogyasztani kávéval, mert már rohadtul untam az amerikánót, mert az espressot nem bírom meginni simán. Végül nem kellett szaladnom a wc-re órákig. Aztán krumplisalátával rápróbáltam kint, plusz itthon a krémtúróval...semmi. Kb fél évig állt fent ez az állapot, a laktáz enzimes tablettát rendre elfelejtettem étkezés előtt, vendégségben bevenni.
Doki szerint valszeg valami átmeneti gyulladásom lehetett. Szóval el is tud múlni. Azóta is csak 3.5 % os esl tejen élek
Imádom A TEJ ízét. Nagyon szerencsésnek érzem magam hogy elmúlt
-
FerNandor
őstag
válasz
freaghill #4596 üzenetére
Pont egyik nap ment előttünk egy dobozos kisteher, volt rajta egy telefonszám, tisztított nyúl valami háztáji kistermelőtől 1499Ft/kg házhozszállítva. Magyarszéken vagy Komlón ment előttünk, de nem írtam fel a számot. Helyben biztos van nálad is hasonló.
Közben megjött Aliról a bambusz pároló/gőzölőm. Hétvégén kínai gombócokat csinálunk, ha minden jól megy
[link]
-
-
#75501312
törölt tag
válasz
freaghill #4502 üzenetére
Jesszum, azokból rengeteg van, gugliban rákerestem, hogy magyar népszokás, és volt ott még szlovák, cseh meg német is.
Nem inkább népi praktikákra gondoltál (bár lehet ez sem pontos megfogalmazás)?
Nem hiszem, hogy fagyosszentekkor a gyümölcsfákat szeretnéd melegíteni / füstölni.De ha étellel kapcsolatos kell, akkor csinálják például a szárítást és kifüggesztést erős pirospaprikával is (mint a fokhagyma, van ahol fonják is). De van pl. babverés és szárítás. Húsok / kolbászok füstölése hordókban. Ilyesmikre gondoltál?
-
-
kmarci25
veterán
válasz
freaghill #3710 üzenetére
Félreértesz. Nekem a gyúródeszkára van ragasztva. És most lécci ne gyere azzal, hogy nagyanyáink sem rozsdamentesen gyúrtak, formáztak.
-
Ciccuka
veterán
válasz
freaghill #3622 üzenetére
Megpróbáltam, 1 nap eltelt, de mintha nem történt volna vele semmi. Teljes kiőrlésű búzaliszttel próbálkoztam és csapvízzel.
-
supercow
őstag
válasz
freaghill #3622 üzenetére
Váci vagyok, köszönöm a kedves felajánlást de beteg családtag miatt teljesen elszigetelődünk, már amennyire lehetséges. Ha nem kéne ennyire szigorúan, akkor mennék a boltba kenyeret venni.
Youtube videót találtam gépes kovászos kenyérhez, mondjuk az csak a dagasztást csináltatja a géppel. -
-
devil-k
nagyúr
válasz
freaghill #3255 üzenetére
Akkor lehet, hogy a gőzösítéssel van probléma. Sajnos, egy kovászos kenyér készítésénél nem elég az, hogy marha sok időt kell ráfordítani és türelmesnek kell lenni, hanem nagyon sok hibázási lehetőség van.
Én a bevágásra ezt használom:
[link]Használtam már kést, egyszerű gilette pengét, gilette pengét hurkapálcára erősítve, ali expresses pár centes bevágót stb... De ez esik kézre a legjobban.
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
freaghill #3121 üzenetére
Árban jobban megéri itt helyben megvenni, mint rendelni. Természetesen valamivel drágább, de még így is jobban kijön, meg aztán ott van az élmény része is a dolognak, hogy egybe lehet kötni egy közös reggelizéssel is.
De ha legközelebb megyünk arra, már tudjuk, hogy van ott ez a malom, ahonnan érdemes vásárolni, és betárazunk.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Honor Pad X8 64GB, Wi-Fi, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! Ryzen 9 9950X3D Processzor! 16Mag-32Szál!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B550M R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 7700 XT 12GB DeepCool CC560 Seasonic 650W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged