- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Milyen okostelefont vegyek?
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy A36 5G - a középső testvér
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Apple iPhone 15 - a bevált módszer
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Három Pixel 9 jött Magyarországra
-
Mobilarena
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
kemotox
addikt
válasz
#75501312 #5370 üzenetére
Adtál jó ötleteket köszi. Én is gondoltam hasonlóra, hogy felvágottak zöldséggel, de a sajt nem is jutott eszembe. Egyre inkább hajlom arra, hogy összerakok egy hidegtálat, valami mártogatóssal.
Bort viszont rohadt jó, hogy mondtad! Gondoltam valami koccintani valóra, de a borra nem gondoltam. Soha nem gondolok borra, mert nem szeretemA kis tündérke viszont imádja, szóval nagyon jó, hogy eszembe juttattad, köszi
-
krizmo_
Topikgazda
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
#75501312 #5270 üzenetére
Nekem mindig annyi ötletem van, hogy nagyon ritkán van ugyanaz az étel. Sokaknak az a gondja, hogy mit főzzenek, nekem inkább az, hogy mit ne.
Szeretek változatosan és sokfélét sütni/főzni, csak kellene valaki, aki meg is bírja enni.
Bizony érdemes meghívni valakit, a nők nagyon szeretik, ha egy férfi tud főzni. -
krizmo_
Topikgazda
válasz
#75501312 #5266 üzenetére
Jövő héten nálunk sütőtökkrémleves lesz, mellé rizskoch házi meggylekvárral.
Sütőtökkrémleves (saját) recept:
- ~ 1 kg sütőtök
- 1 fej hagyma (mindegy milyen)
- 2 gerezd fokhagyma
- Kis darabka gyömbér (kb 3cm-es)
- 1 csipet szárított chili (ez elhagyható, ha valaki nem szereti csípősen)
- 1 teáskanál curry, bors, szójaszósz
- 1 evőkanál balzsamecet , barnacukor
- Só ízlés szerint
- Tökmag, tökmagolaj.Egy 3 literes lábosba odatesszük tökmagolajon (más olaj is jó) a felkockázott hagymát, ha elkezdett sülni hozzáadjuk a fokhagymát és a felaprított gyömbért, ha megpirultak mehet rá a felkockázott sütőtök, (Tipp: a tököt előtte sütőben meg lehet pirítani, ettől kap egy kis füstös/karamellest ízt) aztán a víz, és a többi említett hozzávaló. Ha sikerül szétnyomni a fakanállal a sütőtököt, akkor megfőtt ezután botmixerrel pürésíthetjük. A tetejére csorgathatunk egy kis tökmagolajat, és szórhatunk rá pirított tökmagot.
Ez a recept édesburgonyával is elkészíthető, csak ez esetben tökmagolaj és a tökmag helyett egy kis parmezánnal vagy bármilyen kemény sajttal szórjuk meg a tetejét.
Én nem fagyasztanám le, tessék szépen szezonális zöldségeket fogyasztani.
A sütőtök egyébként szinte mindenre használható, amire az édesburgonya.
Én nagyon szeretem simán megsütve is, olyan otthon illat van tőle az egész lakásban amikor sül, alaposan meg kell sütni, hogy karamellizálódjon, akkor lesz igazán finom, és egy kis mézet is lehet rá folyatni fogyasztás előtt. -
kmarci25
veterán
válasz
#75501312 #5201 üzenetére
Tuti, hogy felmelegszik az edény 250 fokra, mikor a sütő jelez? Nekem egy pár éves sütőm van, de az is csal a hőmérséklettel. Vettem sütőhőmérőt, inkább annak hiszek. Plusz egy vastag kerámiaedény lassabban is melegszik, mint a sütő levegője. Lehet, hogy itt van a kutya elásva.
-
kmarci25
veterán
válasz
#75501312 #5197 üzenetére
Zsemlére a 30+15 perc szerintem nagyon sok. 220-250 fok között, gőzben 25-30 perc alatt megsülnek a 10-15 dekás zsömlék.
Az összeesés ettől független, azt nem értem. Én megpróbálnám, hogy nem fedővel gőzösítek, hanem a klasszikus módszerrel (sütő aljába víz a tepsiben), a hőmérsékletet 230-240-re állítanám, és megnézném, hogy mi történik így 20-25 perc alatt. -
inf3rno
nagyúr
válasz
#75501312 #5195 üzenetére
Nem tudom. Azt tudom, hogy én ugyanettől szenvedek kenyérrel. Ugyanannál a receptnél ha 1kg-osat csinálok géppel, akkor összeesik, ha 800g-osat, akkor nincs semmi gond vele. Ami más az nyilván az élesztő aránya és a geometria. Esetleg az utóbbi lehet, hogy túl nehéz már akkora méretben a tészta súlya, és az nyomja le. Próbálj meg kisebb zsemléket csinálni, hátha.
-
krizmo_
Topikgazda
-
arcsin
senior tag
válasz
#75501312 #5165 üzenetére
Most van egy közepes konyha és egy közepes fürdőszoba
A spájz az nagyrészt a fürdőbe nyúlt be. Néha sajnálom, hogy nincs spejz, de így jobb. Idén a covid miatt(is) a beépített szekrénybe vettünk 2db IVAR polcos akármit spájzolni
Most figyeltem meg viszont, hogy spejz és spájz szavakat egyszerre használom.
-
kmarci25
veterán
válasz
#75501312 #5155 üzenetére
Én minden lisztemet, ahogy hazahozom 1-2 napra beteszem a fagyasztóba. Ha lenne benne valami állat/lárva, akkor ezzel kiiktatom őket. Egyszer volt moly (akkor még nem sütöttem) a konyhában, hát attól nagyon nehéz volt megszabadulni. A cuccaink harmadát kb ki kellett dobni, mert mindenben ott voltak (keksz, rizs, müzli stb.), a lárvák meg a konyhai fiókok hátulján, sőt a sínben is! Egy hétvégénk ráment, mire kitakarítottuk a dögöket. Azóta szerencsére nem volt ilyen.
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
#75501312 #5152 üzenetére
Az általad említett illatkeverékek inkább vonzzák, mint taszítják őket.
A levendulát már nagyon régóta használják távoltartási célzattal, a teafaolaj a természetben szintén ezt a célt szolgálja, elűzi a nem kívánt látogatókat, és emellett egyébként antibakteriális hatása is van, és sok mindenre jó, én pl. égési sérülésre, (napégésre is), rovarcsípésre, sebre stb... is szoktam használni, nekem nagyon bevált. Azt csak véletlenül vettem észre, hogy a hangyákat távol tartja, mert a teraszra lett öntve (folyton ott masíroztak és onnan osontok befele), és elkerülték... Mióta használom nem jönnek be és még a fáraóhangyákat is elűzi, amúgy. -
krizmo_
Topikgazda
válasz
#75501312 #5144 üzenetére
Én Bulkshopos tárolóedényekben tartom a lisztet is, esztétikailag nem vagyok maradéktalanul elégedett, de ebbe nem megy bele semmi. Ha a lisztbe belemegy valami, akkor mindent érdemes átnézni, és kidobni, ami olyan, mert kb., sosem lesz vége a harcnak... Vannak illatosításra szolgáló fagolyóim, amikre teafaolajat és levendulaolajat szoktam csepegtetni, ez elég jól bevált, nem szeretik sem a hangyák, sem a molyok, és ezt beteszem a szekrénybe, pár hetente csepegtetek rájuk.
Ha a csavaros üvegbe belemegy valami, akkor az már benne volt, szerintem és nem nálad ment bele. -
Digitalpimp
senior tag
válasz
#75501312 #5141 üzenetére
Lehet, hogy valamelyik boltból vitted haza. Én a múltkor úgy jártam, hogy a Pennyben vettem Albert kekszet, abban voltak.
A keksz meg otthon abban a szekrényben, ahol tészta, liszt, dara, meg ilyenek voltak. Szerencsére nagyon nem másztak szét, mert a kekszből zabálták magukat kómásra (vagy már kicsit be voltak etetve méreggel), de azért 1 hétig fogdostam őket a szekrényből.
OPiiPO 5145: Nem, de már ettem szárított? pörkölt? kukacot.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
#75501312 #4984 üzenetére
Kínai bundázott húsoknál szoktak fehérjét és keményítőt használni emlékeim szerint. Habcsók ezen kívül. Vagy van ez a habcsókos jellegű olasz főzött krém, talán ugyanaz, amit a többiek fehérjehab néven említenek sütik tetején. Az én kedvencem a diós kevert tészta fehérje habbal a tetején.
-
arcsin
senior tag
válasz
#75501312 #4988 üzenetére
Amúgy meg a nosaltyn van ilyen mi van a hütőben rész. Néha tök hasznos.
A "sütikézés" egy ilyen műfaj sajnos.... -
MrSealRD
veterán
válasz
#75501312 #4988 üzenetére
Pont most jön a szezonja így nagyon aktuális a füge...Amiből nem meglepő módon füge pitét készítek. Ennek a tetejére az utolsó fázisban a fehérjéből készült tojáshab kerül. Ezt éppen csak aranybarnára pirítom amikor a tetejére halmoztam.
Meg korábban szintén pite konstrukcióba csináltam Rákóczi túróst. Oda is jól fel lehet használni.És már meg is van a desszerted...
-
kmarci25
veterán
válasz
#75501312 #4982 üzenetére
A második kelesztésnél nem kell 2szeresre kelnie. Szerintem olyan 30-50%-kal nő ilyenkor. De leginkább a tészta állagából lehet látni (vagy ujjpróba) hogy süthető-e vagy nem. Egyébként én azt tapasztaltam, hogy igazából az első kelesztésen múlik nagyrészt az eredmény: ha az jól sikerült (kellő idő, hőfok, térfogat növekedés), akkor onnan már nehéz elrontani.
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
#75501312 #4975 üzenetére
A belezete milyen lett, még nem vágtad meg?
Lehet nem volt elég feszes a formázás vagy a kelesztés is lehet gond, de nekem ez nem tűnik annyira laposnak. A kelesztési időnél nem annyira a perc számít, ha sokat sütsz, majd érezni fogod, hogy mennyi idő kell még a tésztának, vagy éppen mikor kelt már meg eléggé.#4977 OPiiPO
Régimódi lány vagyok, így nem tettem fel kérdésként.
-
#75501312
törölt tag
válasz
#75501312 #4960 üzenetére
Sikerült! Vigyorgok, mint hülyegyerek.
Csináltam egy kis 20 dekás cipót, kevesebb élesztővel, kicsit hosszabb kelesztéssel.Átszámolva (és ha jó a mérlegem) 50 dkg liszthez ment 2.5g száraz élesztő, tettem bele száraz metélőhagymát is.
Az elején kb. 5-7 percig kézzel dagasztottam és kb. 3 óra alatt kelt meg a duplájára fóliával légmentesen lefedve.
Utána még egyszer jól átgyúrtam kb. 5 percig és áthajtogattam a tésztát.
A második kelesztés kb. 50 perc volt, még sztem egy kicsi kellett volna neki, de időhiány miatt kénytelen voltam lerövidíteni.
Kívül most ropog, belül jó puha és nem tömény.Köszi szépen a sok segítséget és infót mindenkinek.
-
#75501312
törölt tag
válasz
#75501312 #4959 üzenetére
Az esti adagnak még sütés után is erjedt szaga volt, így azt csak óvatosan kóstoltam meg, bajom nem lett tőle, de nem mertem megenni.
Este még csináltam egy kis adag próba tésztát, de nem fedtem le fóliával légmentesen, csak konyharuhával letakartam. Ez viszont reggelre olyan lett, mintha kiszáradt volna. A második kelesztés annyira nem akart sikerülni, így megsütöttem. Lefedve megemelkedett annyira, mint a kelesztés alatt kellett volna, így ez mos töményebb lett.Úgy tűnik majd kísérleteznem kell még, de pár dolgot már megtanultam. Ha a második kelesztés előtt jól átdolgozom a tésztát 4-5 percig, akkor jó feszes és ruganyos lesz a tészta. Nálam fedő alatt 30 perc kell 2 jégkockával utána 15 perc fedő nélkkül, akkor szépen megemelkedik a kenyér, belül puha és kívül ropogós lesz. Valószínűleg majd ilyen középút lesz, hogy kevesebb élesztőt használok, mint eddig de nem annyira, hogy 10-12 órát kelljen keleszteni, és kell majd a lezárt kelesztés.
Vennem kell egy jénait majd, mert most 2 sütőedényt borítok egymásra, az meg nem zár teljesen. Haladok nagyon lassan, most már kezd hasonlítani állagra, még az ízre kell odafigyelnem.
-
kmarci25
veterán
válasz
#75501312 #4955 üzenetére
Bátraké a szerencse. :D Az, hogy erősebb szaga, illata van, még nem baj, amíg az nem kellemetlen. Valóban az élelmiszer könyv szerint ez már valószínűleg kovász, én inkább előtésztának (preferment) hívnám. Baj nem lesz belőle, gazdagabb íze lesz a kenyérnek. Aztán majd eldöntöd, hogy az az íz neked tetszik-e vagy sem, ez szubjektív. Van, aki odavan a savsnyúbb, erős kovász ízért és van aki ki nem állhatja. Mondjuk egy lekváros kenyérhez valóban nem illik, de egy füstölt marhanyelves, tormáshoz meg nagyon is. Úgyhogy egyéni ízlés és preferencia kérdése. :D
-
kmarci25
veterán
válasz
#75501312 #4951 üzenetére
Kézzel csinál mindent, de lehet géppel is. És el lehet oszlatni mindent, csak jól át kell keverni. Egyébként sokat segít a tészta állagán ha a vizet és a lisztet összekeverve hagyod egy kicsit állni. A hajtogatást ő mindig inkább a kelesztés elején javasolja, más egyenletesen elosztva.
Próbáld ki, szerintem tetszeni fog, tényleg alig érezni az élesztőt és a hosszabb kelesztés miatt a kenyér íze is gazdagabb lesz. -
kmarci25
veterán
válasz
#75501312 #4949 üzenetére
Megtaláltam egy korábbi hsz-ben már emlegettem. Éjszakai, élesztős.
-
válasz
#75501312 #4870 üzenetére
Ha élesztős kenyeret csinálok akkor én ezt a kettőt szoktam:
Krumplis kenyér. Ennek az adagnak a felét kisebb kerek jénaiban, mert olyan sok kenyeret nem eszünk: [link] Szinte elronthatatlan és nagyon finom.
Ennek pedig az élesztős változatát. Az a jó benne, hogy nagyon kevés élesztő kell bele, így nem érzed annyira az élesztő ízt. Nagyon finom, jó vastag, kopogós, kemény héjú kenyér lesz belőle, belül puha: [link]
Próbáld ki őket. Szerintem azért szeretjük, mert az elsőben a krumpli, a másikban a mennyiség miatt nincs meg az élesztős íz. -
kmarci25
veterán
válasz
#75501312 #4865 üzenetére
Kb. 20 percig gőzben, utána 20-25 percig gőz nélkül.
Ahhoz, hogy mennyi idő és munka: én ezt szeretem csinálni, ez a hobbim, nem azért kezdtem el, mert kellett a kenyér. Nagyon szeretek kísérletezni vele, dagasztani, hajtogatni, foglalkozni a tésztával. Azt is megértem, ha valakinek ezzel nincs kedve, ideje foglalkozni. Kicsit megszállottnak kell lenni, ezt elismerem.
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
#75501312 #4851 üzenetére
Sokáig sütöttem élesztővel, de egy ideje már kovászt használok mindenhez.
Élesztős kenyérnél összedagasztottam a tésztát, kelesztettem, majd ismét dagasztás következett, aztán formázás, és ismét kelesztés, végül sütés.
Az élesztős kenyér nem emelkedik meg annyira, mint a kovászos, nem lesz annyira lyukacsos, és nem is igényel annyi babusgatást. -
Šolaire
veterán
-
inf3rno
nagyúr
válasz
#75501312 #4653 üzenetére
Az egy régi gáztűzhely márka, 2007-ig gyártották Salgótarjánban ki tudja mikortól. Nagyjából annyi a lényeg, hogy ezek évtizedekig bírják, mert van bennük anyag. A mostani tűzhelyekhez képest ránézésre olyan 3x-os a lemez vastagsága. Sok gondunk nem volt vele egyébként, néha a fúvóka tömődött el, máskor az üveg robbant szét, de 30 év alatt ez belefér. Most már vannak látható lyukak rajta, kezdi megenni lassan a rozsda.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
#75501312 #4634 üzenetére
A romlásnál annyi a lényeg, hogy elszaporodnak benne a bacik. Amikor kiolvasztod, akkor van rá esélyük, azért nem jó kiolvasztottat visszafagyasztani. A következő kiolvasztásnál ugyanis már komoly mennyiségű lesz rajta és megromolhat tőle. Viszont ha forralsz rajta egyet kiolvasztás után, akkor elpusztulnak, és lefagyaszthatod utána újra.
A lecsóval kapcsolatban ne vidd túlzásba a paradicsomot, úgy jobb lesz az eredmény. Mi azt hiszem úgy szoktunk fagyasztani, hogy a hagymás alap is eleve benne van, majdnem hogy kész lecsót teszünk el. Nem is tudom, hogy mostanában megy e még a fagyasztóba, vagy csak külön üvegekbe, nem én csinálom.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
#75501312 #4624 üzenetére
Én meg kolbászt sütöttem. Már megjelent rajta a fehér penész, úgyhogy kénytelen voltam valamit csinálni vele. Valamiért a húsok nem szeretik a hűtőt. Vagy fagyasztom őket vagy kénytelen vagyok kivenni, de akkor meg beton keményre száradnak egy idő után. Úgy tűnik, hogy a legjobb kolbász úgy készül, hogy serpenyőben sütöm jó sok zsírban egy darabig fedő alatt, aztán beteszem 10 percre a sütőbe, hogy egy nagyon kicsi kérge legyen és egy kicsit megpiruljon. Baromi jó lett szerintem. Főtt krumpli, mustár, paradicsom szósz ment hozzá.
A héten megint csinálok túró gombócot, most még minimalistábban, mint legutóbb. Kíváncsi vagyok meddig lehet csökkenteni az alapanyagok számát. Egyelőre most túró, tojás, dara, zsemlemorzsa lesz. A darán agyalok, hogy kell e bele, illetve a zsemlemorzsán is, hogy esetleg lehetne valami mással helyettesíteni. Persze jó a hagyományos íz, de mondjuk valami lekvárral vagy csokival lehet, hogy szintén jó lenne. Még arra is gondoltam, hogy darált mákba forgatom bele, az is dobna rajta. Esetleg bármi más ötlet?
-
#75501312
törölt tag
-
inf3rno
nagyúr
válasz
#75501312 #4604 üzenetére
Én barackos csirkét szoktam, de szósznak teljesen jó ugyanaz az alap. Hagyma pirítás mehet az elején opcionálisan meg egy kis gyömbér is esetleg. Utána bele a barack, vársz, amíg lesz leve, beállítod cukor/citromlével, ha nem elég édes/savanyú. Lehet beletenni szójaszószt. Egy kis fahéj kell bele. Aztán keményítővel be lehet sűríteni. A csirkével annyi extra van, hogy az elején adom hozzá csíkokra vágva a hagymához, gyömbérhez, de szerintem ez jó lehet külön szósznak is. Ugyanezt lehet mangóval is, vagy esetleg szilvával is talán, de az utóbbit még nem próbáltam.
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
#75501312 #4604 üzenetére
Saját recept:
Csirkemell sajttal és barackkal:
A befűszerezett csirkemellet felszeleteled, majd hirtelen megpirítod mindkét oldalát, ezt követően legyező formában ráteszed a barackokat, de akár szeletelve is lehet, és megszóród sajttal.
~180 fokos, előmelegített sütőben addig sütöd, amíg a sajt színt nem kap.
Rizzsel, sült krumplival, bulgurral tálalva a legfinomabb. -
inf3rno
nagyúr
válasz
#75501312 #4584 üzenetére
Szerintem még jó. A fűszerek is tartósítják valamennyire és a hideg is lassítja a bacikat. Olyan veszélye van csak, hogy elkezdik bontani a fehérjét és mérgezőek az ebből származó anyagok (kadaverin, putreszcin), de kb. dögszaguk van ilyenkor, úgyhogy észre vennéd nagy mennyiségben, kicsiben meg nem okoz nagy bajt. Ami talán egy fokkal nagyobb veszélyt jelent a romlott húsnál, hogy az elszaporodó mikrobák ételmérgezést vagy fertőzést okozhatnak. Maga a hús nem akkora para, mert azt kisütöd, de utána elmosod az edényt, amiben pácoltad minden mással együtt, aztán pl ha műanyag vágódeszkád van, azon is elszaporodnak a bacik, és utána mondjuk salátához szeletelsz valami zöldséget, amit nyersen fogyasztasz, és ugyanúgy
szopófosó ágra kerülsz. A "fejlett" nyugati országokban ezt már odáig fejlesztették, hogy Shiga toxinos E. coli-t terítettek a vágóhídról sokezer embernek, mert nem tartották be a higiéniai előírásokat, aztán lett mondjuk száz vagy ezer halott járványonként. -
krizmo_
Topikgazda
válasz
#75501312 #4526 üzenetére
4-5 napig simán eláll az említett recept szerint.
Én is szoktam készíteni minden félét zabból, csináltam már zabszeletet, kenyérbe is teszek olykor, kókuszgolyóba is lehet csempészni, de a zabpehelylisztet fehérje turmixhoz is szeretem.
Viszont arra érdemes odafigyelni, hogy a zabliszt és a zabpehelyliszt nem ugyanaz!
Csak mert sokan keverik.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- One mobilszolgáltatások
- E-roller topik
- CURVE - "All your cards in one." Minden bankkártyád egyben.
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- SSD kibeszélő
- Építő/felújító topik
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Energiaital topic
- További aktív témák...
- CarPlay / Android Auto adapter meglévő Android alapú fejegységhez
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 2nd - i7-7G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD I HDMI I W11 I CAM I Garancia!
- Bomba ár HP X360 11 G5 - Intel 4020 I 4GB I 128GB SSD I 11,6" HD Touch I Cam I W11 I Garancia!
- Apple iPhone SE 32GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R7 2700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3050 8GB Rampage SHIVA Thermaltake 500W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest