- Redmi Note 13 Pro+ - a fejlődés íve
- Poco X3 Pro - hardverfrissítés
- Magisk
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Huawei Watch GT 2 Pro - egyszerűen gyönyörű
- Apróbb óra érkezik a OnePlustól
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
-
Mobilarena
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tibicsucsu
aktív tag
válasz
kmarci25 #6053 üzenetére
Szepek!
Regota szemezgetek a csaladellatoval, de eddig nem rendeltem, mert sokkal olcsobban hozzajutottam a Garat lisztekhez, a Szabot meg kb a szomszedban kapni. Ritkan sutok es kicsit erosnek ereztem, hogy veszek 8-900 ft-ert ket kilo lisztet es fizetek 1200-at a szallitasert. Majd osszeallitok egy nagyobb kosarat ha elfogyott a Szabo es mas is kell. Koszi a tippet! -
krizmo_
Topikgazda
válasz
kmarci25 #5902 üzenetére
Bizony, muszáj neki.
Nagyon aranyos a kézírásod.#5910 Mr.Csizmás
Ha le is égne, de nem igazán jellemző, még mindig ott van a tok...
#5909 FerNandor
Gusztustalan, ha nem mosnak meg valamit(egyébként, vettem már úgy húst, hogy volt rajta szőr, haj, kaka stb)... De van aki azt szereti, ha ott ropog a föld/homok a foga alatt a gombáról, ad neki egy texturát.
Egyébként, pont azért szoktam rá arra, hogy szinte mindent magam készítek, mert kiráz a hideg, attól ahogy sokszor elkészítenek egy ételt...#5905 Ispy
Legutóbb 2 változatot készítettem, az egyikbe tettem hagymát a másikba nem, a hagymás változat lett a nyerő. -
törölt tag
válasz
kmarci25 #5836 üzenetére
BL55, BL112, BL200
ne kérdezd miért...
nagyon szépen megkel, és míg a bl55, bl80, rl190-es saját keveréket használtam - gyönyörű volt. nagyon nagyon keveset zsugorodott, olyan volt (alakra) mint a bolti formás...
de belül ....
a teljes kiőrlésű liszt miatt természetesen kap sikért is, és zömmel kovásszal készül...azért zömmel, mert 15 gr élesztő is van benne...
-
TripleB
senior tag
válasz
kmarci25 #5751 üzenetére
Most rászoktam a zabpelyhes-almás sütire, azt szoktam vinni tízóraira és uzsonnára. Egy próbát megér.
1kg reszelt alma
50 dkg aprószemű zabpehely
10 dkg vaj
2tk fahéj
kis só
180 C fokon 30-40 perc és kész.
Az édességet csak az alma adja.Zabkása saját módra
Leforrázott aprószemű zabpehely
holland kakaópor
kis fahéj
Csokis protein csak az íze kedvéért. -
válasz
kmarci25 #5588 üzenetére
Sajnos idénre megvette a Stühmer a Lellei Konyakmeggyet. Ment is fel az ára kicsit. Mi ott nyaralunk, rendszeres vásárlók vagyunk, voltunk. Állítólag nem akarnak beleszólni a gyártásba, marad minden ahogy volt, ami szerintem a legfinomabb itthon. Régen le volt írva, hogy készül, miért fontos a megfelelő csoki, mert anélkül nem lesz folyékony a belseje stb. Nem tudom, hogy a gyárlátogatás marad-e, ha igen érdemes megnézni.
A korábbi saját honlapjukon csak októbertől márciusig lehetett rendelni online, így én továbbra is azt ajánlom, mert ők biztos tudják. [link] -
válasz
kmarci25 #5535 üzenetére
Azt mi is szoktunk. Nagyon finom vaj lesz belőle. Én már egy ideje a Parmalat Chef 33%-os tejszínt használom főzésre, ha nem jutok el a Metro-ig az ottani kínálathoz, az nagyon jó vaj lesz.
Ezzel az éppen lejáró tejszínnek lehet új életet adni, mert érdekes módon úgy még bírja tovább.
-
törölt tag
válasz
kmarci25 #5361 üzenetére
Lehetsz terhes is, menopauza, ilyesmik.
Egyébként igen, ahogy a test érzi, hogy hűl az idő készítené fel magát a télre zsírral.
Én folyton édességet zabálok, nekem egy éve folyton van pár tábla csoki a hűtőben, mert minden nap kívánok pár kockát.
Nálam az az önuralom, amikor a napi édes gyümölcs mellé nem eszem meg a csokit. -
törölt tag
válasz
kmarci25 #5202 üzenetére
És ismét igazad van.
Hőfokot mérni sajnos nem tudok, de most kipróbáltam, hogy az alumíniumban sütöttem és az van alul és az sokkal hamarabb átmelegedett. A kerámia olyan vastag, hogy nem melegszik fel ugyanarra a hőfokra.
Most ez sem emelkedett meg annyira, de 220 fokon 30 perc alatt lefedve majdnem megsült, még pár perc kellett neki fedő nélkül.(#5211) FPSTunker
Hát a múltkori fagolyók után szabadon...Én máshol nem romantikázok.
Annyi mindent vennék én is, de ez az IKEAs edénykészlet most nagyon csábító. -
törölt tag
válasz
kmarci25 #5200 üzenetére
Hmm, akkor lehet még a sütőedényem a ludas, mert nincs most jénaim, és 2 sütőedényt borítok egymásra, de az alsó az egy jó vastag kerámia.
Az alumínium edényben vagy a tepsiben lehet hamarabb megsülne, viszont azt meg nem tudom letakarni úgy, hogy ne akadályozza meg az emelkedést. -
-
inf3rno
nagyúr
-
törölt tag
válasz
kmarci25 #5158 üzenetére
Ilyenkor amikor kiveszed ráteszed papírtörlőre? Vagy nem vesz fel nedvességet?
Gondolom akkor utána átszitálod az egészet?
Ilyen molyos/bogaras sztori már nálam is volt 2x is és akkor egy teljes polcot ki kellett dobni. Azóta nagyon figyelek és havonta átnézem a hozzávalókat, fűszereket, és minden 2-3 helyen van, hogy ne egyszerre legyen baj, ha lenne.
Pedig úgy szeretnék egyszer nagy konyhát kis spájzzal.De akkor megint minden egy helyen lenne.
-
törölt tag
válasz
kmarci25 #5143 üzenetére
A hangyákat nagyjából ki tudom szitálni, de találtam benne ilyen kicsi világosbarna gömböcskéket, amiknek egy része még átesik a szitán is. Ezek sztem vmi miniállatok lehetnek vagy ürülék.
Nem tudom mibe tehetném a lisztet, a nagy csavaros üvegbe is belemásztak, a műanyag tartóedénybe is, ami elvileg hermetikusan zár és az összehajtogatott tetejű lisztbe is.
Ki kell majd pakolnom az egész szekrényt, cukrot kidobni ha szintén belemásztak. Remélem zacskón nem rágják át magukat, mert ott van rizs, tészta is egy helyen.(#5142) OPiiPO
Hát, ha szöcskelábakat kellene kiszednem, még működhetne is. -
Tibicsucsu
aktív tag
válasz
kmarci25 #5127 üzenetére
Ezt neztem. A fapep erdekes modon nem tul elterjedt. A gyarto oldalan egyebkent 5 eur itthon meg 3700 huf. Az is szani h 2000 egy ruha bele. Rozs tesztat nem fogok csinalni. En hosszukasra ilyen fonott kosarat hasznaltam a kerekre jobb hijan a tesztaszurot. Erdekes modon abban legutobb tokre atazott a ruha.
-
törölt tag
válasz
kmarci25 #4980 üzenetére
De legalább nem lett tömény, mint az előzők, igaz ez kicsit ruganyosabb.
Volt egy pillanat, amikor majdnem betettem a sütőbe, de ráhagytam még vagy 10 percet. Itt a második kelesztéssel nem stimmel valami.
Lehet hülye kérdés, de a második kelesztésnél is a kétszeresére kell dagadnia? Mert ma amikor majdnem azt gondoltam, hogy jó és még feszes volt a tészta, az kb. olyan 1.5x méret volt, de még nem mertem betenni a sütőbe, mert azt gondoltam nem elég nagy.
Amikor meg a kenyér recepteket olvasom, nincs benne olyan infó, hogy mekkorára kellene kelnie másodszorra.
Mondjuk lehet ettől még mást is rosszul csináltam, de ez a rész nem tiszta még. -
törölt tag
válasz
kmarci25 #4962 üzenetére
Hehe, nagyon örülök, ma reggel csináltam szenyát és azt is vigyorogva ettem. Végre sok kísérletezés után eljutottam ide.
De még legyártok párat, mert ha egyszer sikerül, az még lehet véletlen, de többször már nem.(#4963) oszy
Ez volt a recept nálam a cipóra:
1.2dl víz
20dkg liszt
1g száraz élesztőElvileg a kenyérkére meg ez felszorozva:
3dl víz
50dkg liszt
2.5g száraz élesztőSütés a cipóra (és zsemlékre is) 30 perc volt fedővel, 15 perc fedő nélkül, kicsi vízzel lespriccelve és 2 jégkocka. A kenyérre lehet kicsivel több idő kell majd.
-
törölt tag
válasz
kmarci25 #4958 üzenetére
Hát, ez a bátor itt minimum bolond.
Délután kellett volna gyorsan 2 zsemle de a meetingek alatt megzavartak és 2x is elfelejtettem hol tartok a tésztával, így ez lett belőle.
Valószínűleg rántottához meg baconhöz megy majd reggel most már, bár lehet még este megkóstolom érdemes-e megenni.
De legalább gyakorolok, most megint jégkockával gőzölök.
Keleszteni úgy szoktam, hogy sima átlátszó vékony fóliával letakarom a tálat légmentesen szinte. -
törölt tag
válasz
kmarci25 #4952 üzenetére
Lehet ez félig ma sikerült, mert nem figyeltem, és minimális élesztőt tettem hideg vízbe ráadásul. 6 óra alatt kelt meg a duplájára és nagyon erős szaga lett.
Most várom a 1,5 órás második kelést, hátha lesz belőle valami.
Az erős erjedt / alkoholos szag az "normális"? -
törölt tag
-
törölt tag
válasz
kmarci25 #4942 üzenetére
Ööö, időtől is függ?
Amikor sütök, akkor az első kelesztés kb. 40-50 perc, a második kb. 30 perc.
A csomag szerint a 7g = 2.5dkg friss élesztő és elég 500g liszther. De így nekem eléggé élesztő íze van.
Ha kicsit kevesebb élesztőt használok, akkor tovább kellene kelesztenem? Időt nem nagyon szoktam nézni, csak azt, hogy kb. jó-e a méret.
Kovászolás nekem még nagyon komplex, egyelőre maradnék az élesztős megoldásnál. Lehet ízesítem.(#4943) Digitalpimp
Köszi neked is. Akkor tényleg lehet kevesebbet kellene használnom. -
törölt tag
válasz
kmarci25 #4875 üzenetére
És sikerüüüüült!
Az eddigi legjobb kenyeremet és zsemlémet csináltam meg. Köszi a sok infót.Élesztős kérdés, mert mindenki más mennyiséget ír én meg össze vagyok zavarodva.
Eddig úgy használtam, hogy 0,5kg liszthez egy 7g-os zacsit szárított élesztőből.
Mennyi a bevált mennyiség friss és szárított élesztőből 0,5 vagy 1 kilóhoz? Abból már vissza tudom számolni kisebb mennyiségre.
Illetve számít az vmit, hogy sima szárított vagy instant / expressz? -
Tibicsucsu
aktív tag
válasz
kmarci25 #4884 üzenetére
Elkeszult: [link]
Erdekes h most emelkedett es nyilt is valamennyit de tomorebb lett. Az elozoben javareszt kozepes lyukak voltak par naggyal ebben viszont a par nagy maradt es a tobbi apro.
A videod nagyon jo. Mit tettel a kenyerbe?
9 literes labast vettel???? Az orszag Szabija egy 3 literes ikeas cuccban sutotte a 450g lisztbol a kenyeret.
krizmo_:
kovasz : liszt : viz
1 : 1 : 0,8 ha csak siman etetem es megy be a hutobe, mert nem sutok
1 : 2 : 1,6 ha sutok. Kb 6-7 ora alatt a triplajara no -
Tibicsucsu
aktív tag
válasz
kmarci25 #4850 üzenetére
Holnap sul a kovetkezo proba. Megint kiralybuza, de most csak 70%-os es meg annyit valtoztattam, hogy hamarabb beleraktam a kovaszt. Teganapelott szerintem mar osszemenoben volt, tul sok ido telt el az etetes ota. Most erezhetoen jobb tartasa volt a tesztanak, de azert Szabi modszerevel nem tudtam volna nem odaragasztani az asztalhoz. De a lisztezos helyett ezzel a vizes kezes modszerrel azert tudtam hajtogatni meg szethuzni. A formazas viszont tovabbra sem megy jol. A no videoja alapjan probaltam eloszor de o amikor osszetekeri es megmozgatja egy kicsit, akkor tok jol osszetapad neki a vege nekem viszont tok nagy marad a "csunyaja". Szabi fele ket kezes huzogatassal se tudom olyan szepen elsimitani. A vegen jol ossze kell nyomkodnom. Kepet majd linkelek, ha erdemes lesz. Az meg ide tartozik h jenaiban sutok. Kurvara venni akarok egy ontottvas labast, de nincs idom elmenni megnezni, egyebkent is keves helyen kapni. Online latatlanban meg nem akarom megrendelni.
-
-
Tibicsucsu
aktív tag
válasz
kmarci25 #4848 üzenetére
Felet azonnal be is toltuk asszonnyal
A boltinal sokkal jobb volt sot kis vajjal, frissen isteni. Igy utolag, ha nem is lett tokeletes, az alaggal es az izzel elegedett vagyok. Megprobalok hetente sutni egyet es akkor jon majd a tapasztalat. Meg egy kenyernyi KBL100-am van utana jon a sima BL80. Az is Garat, de Balatonon vettem Tuskeszentpeterit is.Viszont erdekelne h formazni hogy tudnam ugy h ne keruljon bele par helyre tobb liszt. Ezt a videot neztem es mivel sok benne a viz meg tapadt is egy kicsit, kellett ala liszt, amikor kiboritottam h megformazzam es ott ugye hajtok rajta meg betekerem a vegen es gondolom akkor kerulhet bele tobb liszt.
-
-
törölt tag
válasz
kmarci25 #4310 üzenetére
Na: csak ide írok, mert itt a helye és tudom mindenki szeret olvasni új kenyér születéséről/sütéséről
Megcsináltam: a 4309-es hsz-ben lementen 17 gr. élesztőre és tettem hozzá 2 kanál full érett kovászt. Az eredmény ? Csodálatos kenyér, ami ugyan nem kovászból / vagyis csak részben abból készült...de nagyon puha, lágy kenyér, ízletes hmmm.
-
törölt tag
válasz
kmarci25 #4310 üzenetére
tudom olvasgattam ezeket is már több helyen....és igen, újra lehet éleszteni a darabos vagy por állagút...
a kovászport netről vettem, van 2 fajta (?) is forgalomban, egyik sem olcsó - fél kilós kiszerelésben postával együtt vagy jó 3 ezer...
szóval tényleg csak az íze miatt csempészem bele, hogy ne legyen annyira élesztős. talán kipróbálom amit írsz, tegnap indítottam 1 új kovászt, na az majd jövő héten lehet kész ugye...
(én is sütöttem már kovászolt kenyeret, kb 9 óra mire szuper lehet...) nekem munkanaponta csak 3-4 órám van rá....
-
törölt tag
válasz
kmarci25 #4308 üzenetére
320 ml langyos víz, 23 g. élesztő, 7g. cukor 1 ek. kovászpor, 1 bő ek.zsír.
(a gép edényében) langyos víz kb. felében feloldom az élesztőt-cukorral, hozzáteszem a kovászport és állni hagyom vagy 5-10 percig, a vége felé beleteszem a víz másik felét és a zsírt feloldom.
300 g finom és kenyérliszt, 200 g teljes k.rozsliszt. 1 ek. búzasikér, 10 g. só
kimérem a lisztet és összekeverem a hozzávalókkal, majd a vizes részhez öntöm.
először program szerint 9 perc keverés 20 perc dagasztás majd 40 perc pihentetés
majd leveszem a keverőlapátot és újból kelesztem 40 percig az edényben.
ezután 60-70 perc alatt közepesre sütöm. (persze ég és föld a kovászolt kenyértől....de finom)
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
kmarci25 #4260 üzenetére
Ez friss hír Szabi péktől: [link]
Köszönöm az infókat!
A Garat királybúza lisztjét használtam eddig, gyakorlatilag mindenre, nagyon megszerettem, és szívesen dolgozom vele, de nagyon nehéz beszerezni.
Mostanában kihagyom az autolízist, csak fermentálni szoktam 1 órát a bulk előtt... De azt vettem észre, hogy minden lisztet ki kell tapasztalni... -
MrSealRD
veterán
válasz
kmarci25 #4232 üzenetére
[Innentől indul] a lényeg. Királybúza 0-3mm míg a tönköly 10-20mm terülésben. Ez szignifikáns különbség. Tehát ebben nem hasonlít, pont, hogy javítja a tönköly ezen tulajdonságát.
Egyébként a királybúza alapvetően tönköly és durum ősökkel rendelkezik. A tönkölyből hozza a magas fehérje tartalmat az erős szár szerkezetet ami elbírja a súlyos kalászt. A durumból meg az kemény glutén szerkezetet. -
bugizozi
őstag
válasz
kmarci25 #3749 üzenetére
Szia!
Korábban ajánlottad nekem a kamut illetve királybúza lisztet. A spajzoldbe.hu weboldalán találtam, az jó lehet? Most a Tescoban kapható szarvasi teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztet használjuk.
Királybúza
Kamut
Csak azért rendelnék innen, mert itt van tk búradara is, ez jó lenne császármorzsához [link]inf3rno: Sajnos nem tehetek bele több sima lisztet, meg kell maradni az 1/3 - 2/3 aránynak
Lehet megpróbálom olaj nélkül.
Köszi!
-
solena
tag
válasz
kmarci25 #4191 üzenetére
Epernek tűnt. A koreaiak tudtommal mindent is képesek eperrel enni, meg talán arrafelé nem olyan édes a lekvár, mint itthon. Nem elvadult ötlet
(egyszer csináltam japán jellegű bundáskenyeret, amit egy animéből (Shinigami no Ballad) néztem ki: a tojás-tej kombóba vanília-kivonatot tett, és abba mártotta a kenyeret. Ha az ember el tud vonatkoztatni a megszokástól, hogy a bundáskenyér sós, szerintem kifejezetten jó kaja)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eladó Honda Forza 125
- Eladó autós gyerekülések, Römer és Peg-Pérego márkák
- YEELIGHT Cube Smart Lamp spot + base moduláris RGB okoslámpa
- Rohnson R-9450 Steril Air UVC+ION légtisztító eladó JÓVAL ÁRON ALUL! Bolti ára kb 72ezer Ft!
- Easun iSolar SMW 11kW Twin Hibrid inverter // Dupla MPPT // BMS // WiFi
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Asus B760M i7 12700KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800 16GB Rampage SHIVA FSP 700W
- BANKMENTES részletfizetés Noblechairs HERO Fekete/Platinafehér Gamer Szék
- Huawei Nova Y70 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi Redmi 9A 32GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged