Hirdetés

Aktív témák

• Fire/SOUL/CD

félisten

válasz Tirexi #40946 üzenetére

"Most már tudom a titkot."
    Jó neked, mert én aztán megkevertem a szalámit rendesen. :DDD mentségemre szóljon, hogy egész nap MS Developer-en olvastam/elemeztem C++ struktúrákat stb stb, mivel még van vissza bő 2 hét a szabimból, nem tudok a valagamon elülni, úgy gondoltam belekezdek egy saját fejlesztésű SSD Tools-ba... persze, így estére csak egy "kicsit" nem látok ki a fejemből, csúnyán ClearType-osak a szemeim... :DDD

Szóval akkor ma utoljára, még1x, aztán megyek aludni vagy tévézni, vagy lövöldözni a neten multiba...

Itt a helyes képlet | Itt meg a rossz képlet

A rossz képletet azért írtam le, mert az a rossz képlet okozta annak idején (és azóta is sokan azt használják), hogy ez a bűvös 7% (~7,37%) jön ki minden SSD-re, azaz hogy minden SSD-n közel ugyanannyi a Spare Area, ezért egységesen ugyanannyi szabad helyet célszerű szabadon hagyni is. Persze ez nem igaz, a képlet hibás, mert a névleges kapacitást nem lehet kivonni a formázott kapacitásból, hisz az egyik 10-es a másik meg 2-es számrendszerben van. Ez a rossz képlet ill. annak az infónak a hiánya, hogy vannak olyan SSD-k, amelyeken több NAND van, mint a névleges kapacitása, együttesen vezettek ahhoz, hogy a felhasználók azt a téves következtetést vonták/vonják le, hogy egy pl 480GB-osként árult SDD-nek lényegesen kisebb a felhasználható kapacitása, mint egy 512GB-osnak, ezért automatikusan az 512GB-ost veszik meg.

Szóval a helyes képlettel kell számolni, az mutatja meg, hogy mekkora a Spare Area százalékos aránya.

Na, remélem így már oké. :DDD

Aktív témák