Hirdetés
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Minden a BlackBerry telefonokról és rendszerről
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- iPhone topik
- MIUI / HyperOS topik
- CES 2026: Új autót mutatott be a Sony Honda Mobility
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Apple Watch
- Samsung Galaxy S25 Edge - a tegnap határán
- Félmillió felett a kiszállított Xiaomi autók száma
Aktív témák
-
cszn
őstag
válasz
kenesei1982
üzenetére
Nem számít ha partícionálod, a TRIM ugyanolyan hatékonyan működik.
-
Gorneck
legenda
válasz
kenesei1982
üzenetére
Miért akarod szétbontani? Semmi értelme sztem...
-
kenesei1982
aktív tag
Ha partícionálom az SSD-t attól még a TRIM egyben kezeli az egész meghajtót? Vagy partíciónként? (bár ennek nem sok értelme lenne, de ki tudja...)
-
canniball
nagyúr
A Win7 ugyebár ismeri az SSD-t és megfelelően formázza; de ez igaz a működő OS-re is vagy csak a telepítőre? Azaz ha már működő W7 alól formázom az is jó lesz-e?
-
Free04
tag
Üdv!
ddr3 ram órajele vagy időzítése változtat az ssd sebességén?
(pl: 1800mhz/cl7 vs 1333mhz/cl9) -
DV
senior tag
válasz
kenesei1982
üzenetére
Na, egesz jol nyomod. A te helyedben azert feltennek egy uj rendszert.
-
kenesei1982
aktív tag
átpattintottam az ssd-re a rendszert megy is faszám. pikk-pakk betölt mindent. viszont a legtov
ább az a rész tart bootolásnál, amikor kint a win logo. az mintha semmit nem gyorsult volna. az nem is fog? bár mondjuk, mintha ott a winyó se tekert volna... -
DV
senior tag
válasz
kenesei1982
üzenetére
Nem kell 0x00 Fill-re allitanod a programot, ez nem Sandforce vezerlo.
Amugy az SSD jo eredmenyeket mutat, mehet ra a rendszer. -
kenesei1982
aktív tag
na fasza win7 lemez helyrerakta a MBR-t. most már elindul. AHCI-ben menet közben is berakhatom az SSD-t ugye?
mivel teszteljem le h jó-e?
-
kenesei1982
aktív tag
Persze biosban is átlőttem AHCI-ra. Utána nem indult el, az SSD még nincs a gépben. Úgy indult el a gép most AHCI-ban, hogy az acronis bootlemezről nem az acronist hanem a windows menüpontot választottam. Így elindul, viszont anélkül nem indul. most berakom a win7 telepítőt, és javíttatok vele egyet. remélem az helyehozza.
-
horvathkrisz
addikt
Nem kell újratelepíteni a Windowst az AHCI átállításához!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ha a rendszerindítást végző SATA merevlemezünk illesztőjének üzemmódja valami oknál fogva IDE, de az alaplapunk képes kezelni AHCI módban a lemezt, akkor BIOS-ban az üzemmód váltás után a Windows Vista rendszerünk nem fog elindulni. Ennek oka az, hogy a rendszer telepítéskor nem volt bekapcsolva az AHCI mód, így a hozzá szükséges illesztőprogram (Msahci.sys) nem lett betöltve/engedélyezve. Vistánk az AHCI-illesztőprogram bekapcsolása nélkül a következő hibaüzenettel fog leállni:STOP 0x0000007B INACCESSABLE_BOOT_DEVICE
Hogy megússzuk az újratelepítést, engedélyezzük az illesztőprogram használatát a beállításjegyzékben (registry), még mielőtt módosítanánk a SATA-üzemmódot.
Lépjünk ki minden programból.
Start menü keresőjével futtassuk: regedit
Navigáljunk ide:
HKEY_LOCAL_MACHINE \ System \ CurrentControlSet \ Services \ Msahci
Jobb oldalt kattintsunk duplán a Start elemre, módosítsuk a bejegyzés értékét 0 -ra.
Indítsuk újra a gépet és állítsuk be BIOS-ban az AHCI-módot. -
DV
senior tag
válasz
kenesei1982
üzenetére
Valamit nem jol csinaltal. Eredetileg IDE modban volt-e a Sata vezerlo a BIOS-ban?
Hogyha igen, akkor az AHCI.reg fajl telepitese utan a BIOS-ban AHCI-ra kell allitani a Sata vezerlot es ugy induljon a gep. Azt is nezd meg, hogy nem-e az uj SSD-rol akar bootolni a gep (azon nincs meg OS).
Amugy IDE modban is tesztelheted az SSD-t... (mint masodlagos meghajtot).optimuslg
Hogyha csak altalanos otthoni felhasznalasra kell (jatek, word, excel, net), akkor a Kingston boven eleg.
-
optimuslg
tag
Intel 320 80gb vagy Kingston svp100s2 128gb Ha nem az árát nézzük akkor melyik lenne jobb megoldás? mennyivel jobb/rosszabb egyik a másiktól?
-
kenesei1982
aktív tag
megjött az SSD-m.
ki akarom próbálni először h jó-e, múködő rendszer alatt. az 1.hsz-ben lévő cikk alapján letöltöttem az AHCI reg fájlt és telepítettem is (win7) de restart után azt írja h nincs rendszerlemez/MBR error. Nem indul agép. Ha visszarakom ide-re akkor nagy nehezen elindult bár először ott is rinyált MBR hibára.ötlet?
-
cszn
őstag
-
cszn
őstag
válasz
M_o_g_y_i
üzenetére
Zsííír. Várjuk!

(#17273) ImI87 Az intel a legmegbízhatóbb (messze), de a Kingston se rossz e téren. A vertex2 egyértelműen a legkevésbé megbízható (nem csak ez a három közül). Sebességben egyikre sincs panasz, gondolom nem bencsmárkokat akarsz futtatni.
Szóval mindent összevetve, ezen az áron a Kingston best buy szerintem. Nem csak neked. 
-
ImI87
őstag
Hello!
Korábban már érdeklődtem, de most vált aktuálissá a vásárlás.
Egy Dell XPS 17 L701X laptop-ba vennék SSD-t, a rendszer gyorsításának céljából.
Ebben a gépben szerencsére 2db HDD-nek van hely, az SSD lenne az elsődleges, a vinyó a másodlagos. a chipset-e Intel HM57, van benne AHCI támogatás.60GB elég lesz nekem (ha kicsit nagyobb, az nem baj), a fórumot olvasgatva az ajánlások alapján ezt a 3 típust néztem ki:
OCZ Vertex 2 60GB - 32K
Intel 320 80GB - 41K
Kingston SVP100S2 96GB - 32KEzek közül melyik lenne a legjobb választás, általános használatra?
Elvileg mindegyik gyors, de fontos, hogy megbízható is legyen, és friss kiadású.Köszi!
ImI
-
AtHoS
nagyúr
válasz
ZolikaE46
üzenetére
A Ramdisk progi, ha úgy van beállítva, akkor az OS leállításakor (vagy restart-jakor) kiírja a ramdisk teljes tartalmát a beállított meghajtóra. Ha 2GB méretűre hoztad létre a ramdisk-et, akkor 2GB-ot ír a windows leállításakor. Ilyenkor arra vár az OS, hogy végezzen az írással.
Ha nincs szükséged a ramdisken tárolt adatokra, akkor kapcsold ki a leállításkori lementést
-
Hedgehanter
őstag
Valakinek tapasztalat Acronissal masolni egy RAID1-es tombot egy SSD-re (RAID nem lesz az SSD-n..
? -
McLaca
őstag
Nem hiszem, hogy a több GB/s olvasási sebességű RAM-ot bármilyen SSD kenterbe veri, és a prefetch, meg a superfetch csak annyit csinál, hogy a gyakran indított progikat beolvassa a RAM-ba, és onnan indulnak szélsebesen.
De ha az Intel azt mondja, akkor kikapcsolom.
(Vagyis feltelepítem ezt az izét.)ZoliaE46: ha nem használ a júzer nagy harverigényű progikat (videoszerkesztés, vagy nagyméretű és egyszerre sok képpel végzett munka, kiadványszerkesztés), akkor 4GB is elég lehet.
Üdv!
-
scope2007
addikt
válasz
Silentfrog
üzenetére
-
atti_2010
nagyúr
válasz
Silentfrog
üzenetére
Én is átrakom csak a HDD lassítja ezért jó a RAMDISK, letiltod a C-ről és kézzel adod meg pl a D meghajtóra és újraindítod.
-
Silentfrog
veterán
válasz
atti_2010
üzenetére
Probáltam igy is ugy is./beállitva és tiltva is/
Az külön érdekes,hogy ha letiltom akkor a windows szerint nincs,de Aida és az Everest szerint van.
Egyébbként hogy tudom a lapozofájlt áttenni merevlemezre? Ezt az opciot nem találtam,de olvastam,hogy át szokta valaki rakni. -
atti_2010
nagyúr
válasz
Silentfrog
üzenetére
Van lapozófájl?
-
canniball
nagyúr
válasz
Silentfrog
üzenetére
Nos ha le tudod tesztelni sok szeretettel várom az eredményt, ugyanis én is azt használom így egyáltalán nincs kizárva hogy az a ludas.
-
franc0
őstag
Crucial m4-e van már valakinek? Elég jó árban van, de a 64 gigásról még nem láttam tesztet.
Annyit tudok, hogy elvileg a 4K read lassabb a C300-hoz képest, minden más elvileg gyorsabb. -
canniball
nagyúr
válasz
Silentfrog
üzenetére
Nálam is van ilyesmi (pedig ez (elvileg) Intel: Kingston SNV125-S2/40GB). De hogy ez az SSD, a Firefox vagy a Thunderbird (leginkább ezeknél vettem észre), esetleg más hibája azt nem tudom.
-
ZolikaE46
senior tag
Mivel nem raktam fel a ramdiskes dolgot és nem helyeztem így át a lapozófájlt se. Kizárásos alapon akkor csak erre tudok gondolni vagy van még egy dolog amit még nem tudtam beállítani, mert nem tudom a jogosultsági szintet átállítani a kompatibilitásba. Az a hibernáció letiltása.
-
ZolikaE46
senior tag
válasz
ZolikaE46
üzenetére
Na kész vagyok teljesen az újra rakással és a 10 beállítással, de most a lapozófájlt kikapcsoltam és így nem is csináltam ramdisket. Összes frissítés fent van és most tökéletesen működik minden úgy, hogy köszönök mindent azoknak akik segítettek.
Nagy találmány ez az ssd! Köszönet azoknak akik létrehozták.
-
McLaca
őstag
Azt honnan lehet megtudni, hogy mekkora cluster mérettel formázta meg a Win7 az SSD-t?
Tiszta telepítés volt, azaz miután eSata rackban kipróbáltam, hogy egyáltalán működik-e, töröltem a partíciót, és a Win7-re bíztam a többit. Ha jól csalódom, a Win7 4kB-os mérettel formáz, de ez valahonnan lekérdezhető?Amúgy az Intel 320 egyelőre szélsebes a mindennapi használatnál. Amit nem kapcsoltam ki, az a prefetch és a superfetch, értelmetlen kikapcsolni, mert mindkettő csak olvas, ráadásul a RAM-ba, ami még mindig gyorsabb, mint egy SSD, a rendszervisszaállítást meg azért nem, mert baromi jól tud jönni néha, viszont 2,5GB környékén korlátozom a területét.
Szerk.: közben rájöttem, chkdsk, csak a cmd-t rendszergazdiként kell hozzá futtatni...
Üdv!
-
DV
senior tag
válasz
ZolikaE46
üzenetére
Vidd az egered a felkialtojelre es olvasd el, hogy mit ir ki a gep.
Vagy menj a Windows Update-re es nezd meg, hogy milyen frissiteseket kell meg feltenned. Hogyha mindennel keszen vagy, akkor nezd meg, hogy mennyi ido alatt all le a gep.szerk.: Nalam is ez a helyzet, de nem telepit semmit, nekem kellett felmennem a win update-re es kijelolnom, hogy mit telepitsen, majd elinditottam.
-
ZolikaE46
senior tag
Mondjuk az tény, hogy most még a leállítás mellett ott egy felkiáltó jel. Az-az tuti frissítéseket telepít, de újra indításnál még mindig szenvedne valamivel..., miért nem írja ki? Nem értem ez nekem kicsit fura...
Ist: Sajnos nem figyeltem akkor.
-
Ist
tag
Laptopokhoz lehet venni HDD adaptert, ami annyit tesz, hogy a CD / DVD helyere teszed a vinyot! Mivel az ember viszonylag mar ritkabban hasznalja a CD / DVD-t a laptopban, igy az SSD megy a HDD helyere es a HDD pedig egy kerettel pl, egy ilyennel a CD / DVD helyere.
-
ZolikaE46
senior tag
Szeva leállítottam mindent a feladat kezelőbe, csak azokat nem amit nem lehet és sajnos még mindig egy csomó idő mire leáll a windows! Körülbelül 3-4perc mire a "Leállítás..." folyamat újraindul vagy leáll addig a feliratot kell néznem.
Remélem valakinek lesz ötlete mi okozza ezt. -
atti_2010
nagyúr
válasz
Silentfrog
üzenetére
Itt egy jó ki script:[link]
-
atti_2010
nagyúr
válasz
Silentfrog
üzenetére
-
atti_2010
nagyúr
válasz
Silentfrog
üzenetére
Biztos hogy az SSD miatt van? A Trim működik és használod? A Windows mit ír a hiba naplóba?
-
G.F.
aktív tag
válasz
Daneey
üzenetére
Nem igazán válasz neked, mert biztosan gyorsul, de kicsit kényelmetlen laptopot külső vinyóval használni, nem? Pont a lényeg csorbul. Persze, ha otthon használod, vagy viszonylag fix helyen, nem gáz, de szaladgálni vele, pl. egy parkban, vagy kávéházban előkapni, és külső vinyót rádugdosni, hát...
-
Silentfrog
veterán
Találkozott e már valaki olyan problémával,hogy a Kingston ssdn futtatott operácios rendszerem néha megfagy egy pillanatra programok futtatása közben?
Hasit ahogy kell,de néha 2-4 másodpercre megáll a tudomány.Nem erőforrásigényes programoknál is észre vettem már ezt.
Mi lehet a probléma? Én nem jövök rá.... -
Daneey
tag
Sziasztok,
Egy fura kerdesem lenne hozzatok

Van egy laptopom amibe vennek egy 64-96 GB-os SSD-t, mint rendszermeghajto. Ezzel ugy gondolom jelentosen gyorsulna a kis masina.
Viszont az adataimat (dokumentumok, zene, filmek) egy kulso USB-s vinyon tarolnam, allandoan hozzakotve a notihoz.
Kerdesem az lenne, hogy a rendszer OSSZteljesitmenye EZZEL a felallassal is gyorsulna olymertekben hogy megerje kiadni ennyi penzt erte?
tehat SSD mint rendszermeghajto + USB kulsovinyo az adatokkal
azert aggodom, mert szerintem a kulso USB-s vinyo a szuk keresztmetszet, de szeretnem a ti velemenyeteket is kikerni.
-
McLaca
őstag
válasz
atti_2010
üzenetére
Mik nem indultak el? Kíváncsiságból kérdem, mert nekem XP-n 2GB RAM-mal és kikapcsolt lapozófájllal minden elindult, amit én használok, persze lehet olyan progi, ami nem, csak én még nem használtam olyat. Win7 alatt 4GB RAM-mal is ki van kapcsolva a lapozófájl, szintén problémamentes.
Apropó, hazajött a 320-as Intel 120GB-os SSD-m. Az alja kicsit érdekesen néz ki, mint amit lehánytak... Alumínium egyébként.
Egyelőre külső rackben van, eSata csatin kicsit letesztelgetem, aztán megy rá op' rendszer.Üdv!
-
atti_2010
nagyúr
válasz
kenesei1982
üzenetére
Ennyi bőven elég.
-
kenesei1982
aktív tag
van vmi topic ahol a ramdiskről lehet bővebben olvasni? nem igne találtam.
-
D@ni88
addikt
Ha felteszek egy új win7et akkor mit érdemes kikapcsolni illetve bekapcsolni, hogy az ssd optimálisan működjön (hosszabb életciklus, gyorsabb működés)?
-
cszn
őstag
válasz
SalvadorLynx
üzenetére
Ez volt a forrás.
(#17204) radi8tor1 Ja, hát még lehet, hogy kihúz ez a technológia pár generációt, de kell valami innováció az már látszik.
-
radi8tor
MODERÁTOR
Megfelelő ECC-vel és controllerrel azért ki lehet sajtolni jó kis élettartamot a cellákból.
SandForce pl úgy oldotta meg, hogy tömörítést használ.ECC: Error Contol Coding vagy Error-correcting Code
-
cszn
őstag
Ezzekkel az SSD-kel még nem lesz probléma szerintem, legalábbis addig a pár évig amíg használatban lesznek. De egy következő csökkentésnél már ez

az ábra nagyon csúnyán fog festeni. Aztán elterjednek az SLC-k ha nem lesz jobb megoldás.(#17199) KAMELOT Ameddig te használni szeretnéd addig működni fog nyugi.
Elhasználódás miatt itt még senkinek nem volt gondja pedig vannak már pár éves darabok. Az igazság az, hogy nagyon kevés írás is történik ezeken a rendszermeghajtókon.(#17164) Bandi821 Ha tényleg így lesz akkor garancia.
Aktív témák
- BESZÁMÍTÁS! MSI B650 R7 7700 64GB DDR5 1TB SSD RX 7900 XTX 24GB Lian Li LANCOOL 216 ARGB 850W
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE A520M R5 5500 16GB DDR4 256GB SSD 1TB HDD GTX 1060 6GB Zalman T3 Plus 400W
- EREDETI NINTENDO Pokemon Go Plus autocatcher dobozban eladó
- Keresek Xbox Series S / Series X / Playstation 5 konzolokat
- Dell 14 Latitude 7450 WUXGA 2in1 Touch X360 Ultra5 135U 12mag 16GB 512GB Win11 Pro WiFi7 Garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

ább az a rész tart bootolásnál, amikor kint a win logo. az mintha semmit nem gyorsult volna. az nem is fog? bár mondjuk, mintha ott a winyó se tekert volna...

Szóval mindent összevetve, ezen az áron a Kingston best buy szerintem. Nem csak neked.
(már ha tudnak hozni nekem... M4 64GB-ost)

Remélem valakinek lesz ötlete mi okozza ezt.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)