Új hozzászólás Aktív témák
-
Pano
veterán
Sziasztok!
Fedora 18 miként nyeli be az új Ati drivert? Felmerjem tenni?
Az előzővel az volt a gond, hogy restart után meghalt a gnome és nem tudtam vele mit csinálni. -
Meg tudjátok mondani, h melyik nvidia verzióig van zárt meghajtó? Csak 2xx-ig?
Havernak le kell cseréljük a hd4350ét vmi normálisan támogatott nv-re (hasonló teljesítmény és ár mellett). -
kovaax
őstag
-
Vladi
nagyúr
geforce 4? Szerintem nem is lesz hozzá olyan driver.

173-as van, vagy a friss.Bár lehet, hogy később még készül hozzá, de szerintem már nem.
mod: hehe. NÉzd mit találtam neked.

-
kovaax
őstag
Na, csak nem tudtam megállni. Jött ki újabb kernel, azzal se jó, csak az eredetivel. Szóval valamit konzekvensen elbaltáz, amikor új kernelt rak fel... Megpróbáltam felrakni a zárt nvidia drivert (GF4), de nincsenek 96xx csomagok az rpmfusion F18 szexciójában, a régiekből se tudtam összeválogatni minden függőségét... Van valakinek valami ötlete?
Azt szeretem a legjobban a Fedorában, hogy a nagy nehezen kigyomlált csomagokat szépen visszarakja, ha kijön valami javításuk...
-
kovaax
őstag
válasz
rokefeller
üzenetére
Valami ilyesmi, de lusta vagyok sok energiát ölni bele. Várok pár napot, és kap egy újabb frissítést, hátha attól rendbe jön...

-
Shrike7973
senior tag
AMD HD2xxx/3xxx/4xxx Legacy videókártya tulajdonosok: Catalyst Legacy 13.1 tegnap kijött, jó pár hónap semmi után. Támogatja az xorg server 1.13-at.

-
kovaax
őstag
A legfrissebb kernellel egyáltalán nem bootol be, vagyis nagy sötét feketeség lesz belőle. A Kikapcsológombra mintha leállna rendesen. A messages-ben van egy érdekes "modprobe: Error: missing parameters. See -h."
Szerk.: Valóban leáll rendesen:
Power key pressed.
Powering Off...
System is powering down. -
kovaax
őstag
válasz
rokefeller
üzenetére
Köszi, kipróbálom akkor mindben én is.

-
rokefeller
senior tag
Vannak zónák a tűzfal GUI-ban. Nem mindegy melyik zónában nyitod ki a portot. Azt nem tudom hogy tudod megállapítani, hogy melyikben vagy épp, de pont ezzel szívtam én is, csak én a DLNA-val. Végül kinyitottam mindben. Ja, és ne a runtime fülön módosítsd, természetesen! Én elsőre azt is benéztem :-)
-
kovaax
őstag
Így utólag nem volt bonyolult, csak a dizájn az áttekinthetőség rovására megy szerintem (mondjuk én nem particionáltam át, a régit használom már rég). Bár az pl. nem derült ki közben, hogy melyik elsődleges és melyik kiterjesztett partició. Majd még szórakozok vele. Most pl. azt kutatom, hogy miért nem sikerült beállítani a torrent portot a tűzfalon (besikerült, csak a transmission továbbra is azt mondja, hogy zárva van, mondjuk már inkább feladtam, minthogy kiadjak egy iptables -L -v parancsot).
-
chab7
addikt
Ne ijesztgess
Épp a muter gépén települ a F18
Nem mondom a particionálás igen csak kemény feladat volt, pedig csak annyit akartam hogy a win helye legyen a root és csípjen le belőle 1 giga swapot (kevés a memó a gépben), de megizzadtam mire meglettem vele.
Kár volt így bebonyolítani ezt a telepítést - főleg a particionálás részt ! -
kovaax
őstag
F18 alól írok. 2 nap után 359 csomag frissült... És hol elindul, hol nem (frissítés után vagyok már). A firefox és a chrome is szirénával indul, mondjuk csak a firefox hal meg tőle. És elszabadult az abrt, csomagok tömegét teszi most fel nekem a háttérben...
Ja, az udate kinyírta a yumex-et (azóta ha bejelentkezek, rögtön szirénázik, hogy meghalt a yumex), még szerencse, hogy a yum update lefutott.
-
csendes
addikt
válasz
Shrike7973
üzenetére
A fordítóprogramnak hozzá kell férni a fejlécekhez, ezért a programkönytárakból a fejlesztői (devel) csomagok is kellenek. Ez minden disztribúcióval így van, ezért meglepő a cikk, amire hivatkozol.
A suspend utáni hibák a kerneltől függnek, van rá esély, hogy új kernellel menni fog.
Általában érdemes a nyílt videó meghajtóprogramot kipróbálni, valamilyen szinten a 3D gyorsítás is elérhető már hozzá, de lehetnek vele gondok. A hardveres videodekódolás sajnos csak a zárt driverrel megy.
Én biztosan kísérleteznék még, mert ez még ma is egy jó gép. Valószínűleg a dual-boot lesz a megoldás. -
Shrike7973
senior tag
F18 nalam meg olyan erdekesseget is produkal, hogy minden kikapcsolas elott root password-t ker, mert hogy egy "masik" felhasznalo, ahova a sajat nevemet irja, meg be van jelentkezve.

-
válasz
Shrike7973
üzenetére
suspend dolog az gyanúsan driver miatt van. Lejátszásra XBMC... AZ A program. OK, VLC egyszerű, de akkor is...

Skype ment Ubuntun is, Fedorán is, sosem volt gond. -
rokefeller
senior tag
válasz
Shrike7973
üzenetére
Hát, én emiatt nem cserélnék, de ha jól el vagy eresztve, és ennyire akarod, akkor vegyél egy T szériás Lenovo-t :-)
Egyébként szerintem amit tenned kell: feltenni a Fedora 18-at, a suspend problémád szerintem el fog tűnni. Az kernel és driver függő, ezeken sokat javítanak, másfél év alatt sokat javulhatott.
A google accountos téma is szinte biztos javult. Nálam legalábbis nem jött elő ilyesmi.És ezután jön a lényeg, ne sajnáld az időt, ás riportold a bugokat. Javítják, tényleg, lehet hogy lassan, lehet hogy sok meló összeszedni az adatokat, de ki szokták javítani, ha van riport.
És VLC helyett használj mondjuk gnome-mplayer-t, tud az mindent, pl a screensavert kikapcsolni :-)
-
Shrike7973
senior tag
Tegnap papiron osszegeztem, hogy melyik linux kiadassal milyen problemam akadt. Eddig itt nem emlitettem, de sehol sem sikerult tokeletes hibamentes mukodest elernem, es ami megdobbento szamomra, hogy ezek a problemak kiadastol fuggoen teljesen diszjunkt halmazok, tovabba kiadasrol kiadasra nem tuntek el. Szoval nekem nem a kiadok filozofiajaval, meg donteseivel van foleg gondom...
Ami a Fedora-val problemam, az problemem Fedora 15 ota. Ilyen peldaul, hogy sokszor suspend utan villogo feketeseg var, vagy hogy a google online account hasznalatakor kivag a rendszer, mintha logout-oltam volna. OpenSuSe-nel VLC videolejatszas kozben a kepernyokimelo beindul. Ubuntu alatt a Skype-t nem tudom hasznalni. Ez csak par pelda, van meg boven...Osszegezve mindeggyik disztoban van valami, ami nem mukodik.
Azon kezdtem el gondolkodni, hogy talan a gepem szerencsetlen linux szempontjabol, talan tul "extra":
egy multimedias HP Pavilion DV6 1240-ez P8800 C2D, 4 GB DDR3, 4670 Radeon HD dedikalt VGA. Interfeszben van minden: ujjlenyomatolvaso, erintogombos allapotjelzok, infrared port, taviranyito.
Persze Windows-al a gep teljesen jol mukodik, csak ahhoz fel kell telepitenem 10-15 drivert. Windows 8 alatt ez a szam kicsit csokkent. Minderre meg ratesz egy lapattal, hogy az AMD legacy kategoriaba sorolta a VGA-mat, igy nincs hozza rendes driver (csak legacy 12.6, amivel a Chrome kapasbol hasznalhatatlan, de a DE-k is hibaznak vele gyakran).Szobatarsamnak egy Acer Aspire laptopja van, Core i5, 4 GB DDR3 szinten, 5650 Radeon HD, es semmi multimedias extra. Az o gepen hibatlanul megy a Fedora, amit nem regen telepitettem neki. Egyik hibat sem tapasztalja, amit en.
Es mivel 5-s szerias AMD kartyaja van, siman felteheti az akmod-catalyst csomagot.Szoval szerintetek erdemes lenne gepet cserlenem, vagy oljek meg idot keresgetesbe?
Apropo gepcsere, System 76 gepekkel van valakinek tapasztalata?
Szerk:
csendes:
OpenSuSe haskell tarolojaval gondok vannak, lasd. Ubuntu es Fedora alatt nem emlekszem komplikaciokra. -
kovaax
őstag
Eddig nem volt vele gondom, elég kényelmes volt. Csak most az expert particionálás tűnik zavarosnak kicsit. Amúgy meg van particionálva a vinyó jól, csak meg kell neki mondani, hogy a gyökér hol legyen, és azt formázza is, meg hogy a /home hol legyen, de azt ne formázza. Ez a + -szal kinyitom, meg megpróbálom felismerni, hogy az egyes particiók kihez tartoznak (F17, U12.04, Squeeze és Wheezy van rajta jelenleg), ez szerintem zavaró így. Expert módban legyenek ott a vinyók és az ő particióik, és majd az expert tudja, hogy ki kivel van, hiszen ő az expert. Nem vindóz ez kérem!
-
Háát, pl. telepítéskor az Ubuntu kényelmesebb szerintem is. Amúgy ha nem tetszik, akkor próbáld a süsét, az aztán ratyi. Ott én is rettegtem minden OK-nál

Legegyszerűbb, ha Live indítod, GParted telepít, használ. Majd ráklikkolsz a Fedora telepítésre. Mindig készen alárakom a particiókat a telepítőknek, nyugodtabb vagyok.
-
kovaax
őstag
Izé... Ez a 18 a 4. Fedora, amivel próbálkozok, de az első, amibe beletörött a bicskám... Hogy lehet valami értelmes kézi particionálót keríteni telepítés közben??? Ja, és ha beállítottam neki, hogy magyar billentyűzetem van, akkor miért marad angol???
-
csendes
addikt
válasz
Shrike7973
üzenetére
OpenSuse-ra van ghc és hugs98 is: [link]. Minden csomag megvan, csak repo-kból van sok, kicsit bonyolultan oldották meg.
Arch a legkevesebb szenvedés, mert egyszerű, minimális és teljesen rolling. A ráépülő disztróknak meg semmi értelme, a Cinnarch például az AUR-ból (felhasználói build script gyűjtermény) szedi a Cinnamont, vagyis semmi ellenőrzés nincs. Az ember vagy megtanulja az Arch-ot (Slackware-t, Debian-t, Gentoo-t, vagy épp Fedorát), vagy ha nem akarja, akkor már tényleg inkább Ubuntu, Mint, Mageia, Puppy, stb.
Fedorát is használok, mert egyrészt nekem tetszik a grafikus felület. Másrészt néhány dolog itt jelenik meg leghamarabb (kernel, fájlrendszer, virtualizáció). Harmadrészt egy olyan disztro, ami várhatóan hosszabb távon elérhető lesz (bár az egyes verziókat hivatalosan csak kb. 13 hónapig támogatják). A RHEL, CentOS, Scientific vállalati linux-ok erre épülnek, tehát még munkában is hasznos lehet. A minőségbiztosításra figyelnek, bár azért becsúszhat így is hiba. A hivatalos repo-kban csak szabad szoftver van, a többit aki akarja letölti az rpmfusion-ból.
A Debian inkább "pseudo-rolling" (a testing és unstable), itt elég jól összeszedték a rolling release dolgokat: [link]. A Mint nagyon jó kezdőknek, viszont a Mint Debian (testing) leginkább senkinek sem jó, a sima Debian sokkal egyszerűbb.
Amúgy egy leendő linux programozónak leginkább RHEL-t (vagy CentOS-t, Scientific-et és persze Fedorát) érdemes használni. Vállalati környezetben ezen kívül csak Oracle Linux-ot használnak, viszont az meg egy az egyben RHEL [link], illetve eléggé lemaradva van még SLES (vagyis SuSe). Ezt linuxra írtam, ezen kívül is van sok minden (UNIX, Solaris, Windows, stb.). -
válasz
Shrike7973
üzenetére
Jajj, senior rangal használd a szerkesztést

Unity _helyett_ másik DE-vel lehet telepíteni disztrót, de az nem az Unity lecserélése, nálam behalt anno, hagytam is.
Vannak benne ezek az okosságok, csodálom, hogy nem hallottál róla.
Nem helye ez az Ubuntu vs. Fedora dolognak, elég szomorú, h sokan Linux = Ubuntu látják a dolgokat. Gnome is gyúrhatna designre és usabilityre még, az tény, de Unity szerintem rossz úton jár. -
Shrike7973
senior tag
Eszembejutott egy erv sajat magamnak:
Az franko, hogy a KDE rolling release a Fedora KDE Spin-ben, ilyet mashol nem lattam, pedig nagyon logikus. Csak sajnos nekem meg gondjaim vannak a gnome appok kde-beli megjelenesevel. Bar ez lehet csak az altalam probalt disztrok miatt van (KDE 4.9-et OpenSuSe 12.2-ben es Kubuntu 12.10-ben neztem meg). -
válasz
Shrike7973
üzenetére
Red Hat a legnagyobb, legfrissebb. Unity-t könnyű lecserélni? Hmm...

Yum: van history, nekem sokat segített. Géptől, egyéntől is függ mit kedvel meg. Ha Ubi tetszik, használd azt. Nem fogunk megkövezni.

Mint is Ubuntura támaszkodik erősen, nálam volt elég sok frissítési hiba. Szpészmárk úgyis kitúrja az Ubuntu-alapú disztrókat, szal. nem is tudom... windóz az, csak más a neve...
Olvass utána, hogy miféle "extrák" vannak már előre telepítve, belehegesztve a rendszerbe... Francnak kell kémprogram a gépre, nem mintha a NASA-nál dolgoznék, de köszi nem kell. -
Shrike7973
senior tag
Udv megint,
Valaki irna nekem par ervet, hogy rendszerileg miert erdemes Fedora-t hasznalni?
Korabban is irtam itt, kicsit melyebben belelatok mar a rendszerbe, mint az atlaguser, es egyre inkabb oda lyukadok ki, hogy nekem leendo programozonak igencsak erdemes Ubuntu-t hasznalni...
En a Fedorara egy vallalati operacios rendszer alapjakent gondolok, mint az openSuSe-re. Ott van az Arch is, ami onmagaban eleg szenvedes, de alapkent pl.: cinnearch, chakra mar jol megy. De minek? Szerintem a szoftvervilag foleg ubuntu korul forog, ugye sokszor a 'linux compatible' 'ubuntu/debian compatible'-t jelent. Ott a steam - mondjuk azt olvastam mas disztrokon is nyugodtan megy - meg csomo huzonev ami ubuntu partner. Tekintsunk el a Unity-tol, mert azt konnyu cserelni/megszokni.
Tehat rendszerileg miert lenne nekem erdemes Fedorat hasznalnom?
(Ellen)pelda: szerintem nem szerveri kornyezetben az ubuntu altal hasznlat apparmor jobb rendszer, mivel nekem nem okoz egyaltalan gondot. Mig Fedoran az SELinux-al voltak problemaim, foleg Wine alatt, tovabba nekem minden kernelfrissitesnel kiirja a rendszer, hogy BIOS is broken... Utobbira Fedora 15-16-os idok ota nincs megoldas, askfedora oldalon sem kaptam semmi erdemlegeset.
Abban biztos vagyok, hogy a Fedora jobb valasztas jelenleg, mint az OpenSuSe, mert rengeteg csomagot nem talaltam - peldaul nem is ertem, hogy az egyre jelentosebb Haskell nyelvhez miert nincs se ghc, se hugs98. Viszont azt nem tudom, hogy erdemesebb-e Fedora-t hasznalni, mint Ubuntu-t. Gondolom az egyertelmu, hogy az Ubuntu-t nem igazan lehet megverni szoftverbazisban. Sokszor amugy a sebessegkulonbseget szoktak felhozni, de szerintem az nem a Fedora erdeme, hanem az alatta futo kernel frissessege, igy ubuntu egy kicsit mindig le van maradva, de felevente ugy is behozza. Ez meg keves nekem indoknak.
Amugy Debian-on gondolkozom meg, rolling release-ben. Lusta lennek sima Debian-t felepiteni, igy lehet a Linux Mint Debian Edition jo valasztas lenne. -
rokefeller
senior tag
Van, win8-nak nem volt vele semmi baja, piszok gyors, teljesen jó. Viszont nem kímél meg a driver letöltögetéstől, program összevadászgatástól. Nekem mindig az volt a bajom, az XP-vel is, hogy oké hogy egy óra, és fenn van. De aztán driver,vírusírtó,tűzfal,kodek,office,zenelejátszó,cd író,pdf, etc... és ezzel órák mennek el. Ha meg netalán olyan laptopot találsz, ami nem pont az adott windows verzió "capable", akkor mehet a kendácsolás driverekkel. Vista capable laptopra pl úgy kellett felreszelni valami realtek codecet, hogy xp alatt megszólaljon.
-
Vladi
nagyúr
válasz
rokefeller
üzenetére
Nemtom ssd-d van -e?

fedorán így betettem és ... kész.
winen meg akkor teszt, hogy megy -e a driver, meg biosgan állítsam be úgy bútojam és úgy tegyem fel de pontosan ezt ha elrontottam akkor win reinstall... most komolyan???
-
rokefeller
senior tag
Hát azért windowson de. Win 7 install volt nemrég, maga az install hamar megvan, de mindig van egy hardver, amihez vadászni kell drivert. Meg még egyenként felreszeli az ember a szoftvereket, közben 8 körben indul újra frissítés miatt. Nekem egy nap szinte mindig rámegy.
-
válasz
rokefeller
üzenetére
Háát linuxon -de most már windózon is- ha lemented a cuccaidat utána egy reinstall+beállítás nem egy hétvégés feladat (ejj, a régi szép idők, amikor XP-t telepítettem délelőtt, délután frissített, szinte csak másnap mehettek fel a játékok...). Agyalok a tiszta installon, mert van pár bugom, amit lehet így "örökölne"

-
rokefeller
senior tag
válasz
csendes
üzenetére
Á,félreértettél. Nem az upgrade-ről beszéltem le, hanem arról, hogy ha mégis bugos lenne, akkor lemondjon a fedoráról (mert most lehet bugos, de indokkal). Bár a sima Anaconda upgrade mindig működött eddig, és a yum-os megoldás is, a preupgrade néha igényelt kis reszelést, de komolyat az sem. Én inkább maradnék az esetlegesen bugos upgrade miatt korábbi verzión, mintsem disztrót váltsak, és erre próbálnám terelni a kollégát, ha valami gebasz lenne.
Pláne ha megnézem hogy kezdő topikban is mennek a répa-retek-mogyoró disztró ajánlások... szerencsétlen csirkéket rommá sz*opatják ezekkel a garázsdisztrókkal a guruk -
csendes
addikt
válasz
csendes
üzenetére
A fedup letöltötte az összes csomagot, aztán kiírta, hogy újraindíthatom a gépet. A grub-ban megjelent a fedup, szépen feltelepítette a csomagokat, a felső gombsorral lehet váltani a villogó Fedora logós plymouth és a konzol között, az utóbbin látható az előrehaladás is (telepítés és törlés). Újabb újraindításkor a grub menüben új soron megjelent az fc18 kernel, gond nélkül elindult. Utána már csak tisztogatni kellett (yum check/distro-sync/autoremove, rpmconf, régi kernelek törlése stb.), aztán a grub beállításokat frissíteni és kész

Ja és mostanra mindent rendbetettek a fedup körül: [link] -
csendes
addikt
válasz
rokefeller
üzenetére
-
Ne hamarkodd el. Pusztán arról van szó, hogy milliónyi HW kombináció van, és amikor egy részt ennyire újraírnak, akkor érdemes várni ~1-2 hónapot a telepítéssel (ha nem kívánod a kihívásokat
), mert ez idő alatt a "széles tömegek" tesztelik, a hibákat javítják. Ez MINDEN disztrónál előfordul, a Fedora pedig az egyik legprogresszívebb, ahogy azt írják is: elsőként. -
chab7
addikt
válasz
rokefeller
üzenetére
Na fasza, végre megkedvelek egy disztrót és pont "elbarmolják"? Márpedig ha nem megy majd simán az upgrade akkor leves
Én már csak ilyen vaskalapos vagyok.De amúgy ha telepítő lemezes upgade jól megy, nekem az is jó, csak legyen valamilyen módja a fájdalommentes rendszer verzió frissítésnek.
-
rokefeller
senior tag
-
chab7
addikt
Jupppííííí. Már ideje lesz mert az asszony laptopján az ubuntu meg a muter gépén az xp helyére is ez kerülne. Egy feltétele van: ha nálam nem hasal el az upgrade

Más bajom szerencsére nincs a fedorával, de még nem használom egy "verzió óta" így ez a teszt még váratott magára. De ha sikerrel jár - és miért ne járna - akkor jöhet a globális FEDORÁSÍTÁS

-
rokefeller
senior tag
válasz
body007
üzenetére
Ha megvan a partíció kialakítás, akkor szerintem a formázást, meg a /home békénhagyását meg tudja csinálni. Nekem viszont üres volt a terület, és kellett spéci mount paraméter. Szerintem neked nem kell előre elkészíteni semmit. Azért a /home-ról csinálnék backupot, mert sosem lehet tudni :-)
-
válasz
rokefeller
üzenetére
Na akkor csak bug-os
Hétvégén lehet nekiállok a notin az update-nek.
Én a /home-om megtartanám csak a /-t húznám újra. Akkor azt formázzam elő neki? /home-ot el fogja fogadni, h nincs formázva? Vagy inkább rendszeren belül a frissítsek?
ViZion: Én nem automatice szoktam használni a telepítő particionálóját... beállítgattam minden csatolást - ahogy szoktam - de elhasalt.
-
rokefeller
senior tag
válasz
body007
üzenetére
Nem ismert bug, hanem ismert feature. Újraírják az anacondát, teljes új felület van, és a storage kezelés részét is teljesen újraírják, szóval sejthető hogy bugos. Ezért is van a nagy csúszás, ez nem fért bele egy kiadási ciklusba. De egyébként én azért csináltam kézzel, mert pont akkor olvasgattam tesztett compressed btrfs-ről, és mivel nem "production" a linuxom jelenleg, ezért bevállaltam, kipróbáltam. Ezt viszont még nem tudja az úgy partícionáló (nem lehet mount paramétert átadni neki, márpedig én a telepítést is compressed-re akartam tenni).
Szóval liveCD-be, azon a Gparteddel megcsinálod a kiosztást, és a telepítőben csak a mount pointokat adod meg. Ha akarsz valami extra mount paramétert csinálni, akkor a partíciók megadása után next, és még az istall után mount -o remount akármivel újramountolod, és hasít is.
Egyébként eléggé stabil a cucc, nekem annyi problémám volt vele, hogy az optimus miatt néha kiakadt, letiltottam a nouveou-t teljesen, csak az intelt használom, és így semmi baja nincs. Az első release utáni frissítésre viszont kiváncsi leszek, mert december vége óta alig volt update, gondolom ezek beesnek majd az első két hétben :-)
-
-
válasz
rokefeller
üzenetére
Valahol a particionálás környékén hasalt el, igen... Ez vmi ismert bug akkor vagy "véletlen" csináltad kézzel?

-
Vladi
nagyúr
Kedden rilíz. Hivatalos.
A nem hivatalos meg itt.
-
-
Reméljük. Sokakat zavar ez a "tologatás", én úgy gondolom, hogy inkább legyen pár hét vagy hónap csúszás, de amit csak lehet azt csiszoljanak ki a béta visszajelzések alapján.
Úgyis lesz még mit csinálniuk, mert a véglegeshez is jön majd egy halom frissítés heteken belül. Ahogy az lenni szokott.
-
kovaax
őstag
-
A Nagy Fedora Linux topik - névre szavaznék

-
válasz
Shrike7973
üzenetére
Kicsit hosszú lenne így, nem?
Ha vkinek a Fedora linux -ból nem esik le, akkor jobb is, ha nem talál ide![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Shrike7973
senior tag
Szavazatom (hivatalos oldalról):
Fedora Linux - Szabadság. Barátok. Képesség. Elsőként. -
Vladi
nagyúr
válasz
Neil Watts
üzenetére
Szerintem nem annyira félrevezető. Általánban ide találnak az emberek.
Én kiállok a core mellett hagyománytiszteletből.
Többiek? Na év végi szavazás.
Lehet inkább az 1. hszt kéne szerkeszteni. Lesz időm összeállítom.
-
-
válasz
Neil Watts
üzenetére
Hmm... vagy csak a nevedet szeretnéd monopolhelyzetbe hozni?

Szerintem kivehető, bár félrevezetőnek nem gondolom így sem.
-
-
Vladi
nagyúr
válasz
Shrike7973
üzenetére
Mármint az itteni, hozott isten.

A hivatalos doksikat nézd link, az bőséges. De amúgy majd nindenki átmegy ezen, aztán sokszor banális okokból horgonyoznak le egy disztrónál.
Egy kis történelem: eredetileg volt a red hat és a fedora project. Ez utóbbi repót csinált a redhatohoz. Aztán mikor a red elkezdett csak üzleti fizetős disztrót csinálni, akkor egyesült a fedorával. Az eredeti redhatos csomagok lettek az alap, a mag azaz: core, a többi a fedora. igy lett fedora core. Aztán ezt a két repót egyesitették. Maradt sima fedora. De a csomagkezelő nem tudta, hogy az fc6 után f7 jön, ezért az összes csomag megőrizte ezt az fc-s hagyományt.
Jóéjszakát gyerkek...

-
válasz
Shrike7973
üzenetére
Igen, ezt keresed!

Sajna Fedora is keresgélős, kicsi angol tudás kell azért, akkor gyorsabban találni megoldásokat, de itt is segítünk.Windowsnál van 1 rendszer, kicsit alakíthatod, de nem sokat... ott az user idomul a rendszerhez, kész. Linuxnál keresheted a neked megfelelőt, és még át is szabhatod. Van, akinek ez teher, másnak szüksége van rá. Anno XP-s időkben kipróbáltam, h a lehető legkevesebb cuccot telepítettem, amiből lehetett XP default vagy M$ cuccot használtam, hátha nem kell fél évente újrarakni a zikszpét, és játszani is tudok, meg filmek, CD írás, etc. Hát marha nagy önszopatás volt. Odáig jutottam, h kerülni a wint, de sajna a munkám és a játékok miatt marad még (W7 azért sokkal jobb a zikszpénél), viszont a szabadság és testreszabhatóság miatt Linux a nyerő nálam is.
-
Shrike7973
senior tag
Üdvözletem!
Ez a topik lenne a "hivatalos" Fedora topik?
Furcsa számomra a "Core" szó a névben, azt nem régebbi kiadásoknál használták?OpenSuSe 12.2-ről váltanék kipróbálás szinten egy időre Fedora-ra. Korábban sokáig használtam Fedora 16-17-et. Nagyon megtetszett SuSe-knél a honlap, úgy éreztem, nem csak egy operációs rendszert kapok, hanem ahhoz rendes dokumentációt - információk, how-to-k. És mindezt official wikipedia szerű oldalakon, nem pedig úgy, hogy szolgáltatunk egy fórumot, ahol majd csak megtalálja a user google-vel a bajára a megoldást.
Plusz jó érzés, hogy Nürnbergben sokat látom az openSuSe épületet...
Nem sokára nekiesek telepíteni a 18-as betat.
szerk: A váltás szó használata talán túlzás részemről... Nem tudok megtelepedni egy linuxnál sem hosszú időre. Talán ezért sem lesz nálam sikeres az egész koncepció. Az utóbbi fél évben nem is merném bevallani mennyi szabadidőmet pazaroltam el különböző disztibúciók tesztelésével... ezen minden linux user átesik, vagy csak én vagyok ilyen geek?
-
-
Vladi
nagyúr
válasz
rokefeller
üzenetére
Micsodaaa?? Jááááj...

(#3812) csendes:
Lesz, lesz persze. Már ha az indián végzet nem visz el minket elébb.
Egyébként hupon már a következő redhatot saccoljuk. Jövőre az is lesz.Az azért egy más minőség, ha hivatalos tárolóba kerül. Támogatás, kompatibilitás jobb lesz, elvileg spint is lehet rá csinálni.
(#3814) ViZion:
Nagytesó? Mármint mi?

-
válasz
rokefeller
üzenetére
Ilyen
perverziókraigényekre nehéz is felkészíteni...![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Lesz 18, én örülök, hogy nem dátum szerint jönnek a kiadások, mint a "nagytesónál". Ott ha esik-ha fúj, ha kész van - ha nincs, akkor is meg KELL jelennie. Persze majd' fél év, mire használhatóvá serdül...

Szal. az sem jobb. -
rokefeller
senior tag
válasz
csendes
üzenetére
Bár nem engem kérdeztél, de szerintem lesz, és nem is lesz rossz. TC6-ot próbáltam, teljesen használható. Ami visszatartja őket, durván, az az Anaconda (és az updater, de azt nem tudtam tesztelni). Hát annak most eléggé véres a torka, a lemez kezelés résznél. Tulajdonképpen úgy tudtam csak az igényeimnek megfelelően telepíteni (btrfs lz compression-nel, muhhhahahahha :-)), hogy GParted-del előre kialakítottam a partíciókat, és azokat megadogattam az installernek.
-
válasz
rokefeller
üzenetére
+1

-
Vladi
nagyúr
MATE desktop - alias gnome 2 - hivatalosan fedora 18-ban.
ah, régi szép idők...

-
-
Sziasztok! 3.6 kernelekkel bajom van...
És még nem javították sajna. Bekapcsoláskor indul minden szépen, majd fagyás. De nem "mezei" fagyás, hanem a billentyűzet nem műXik (részben), meg jobb klikk, ilyesmik. Ilyenkor kijelentkezés (egérrel menüből nem tudok, alt+ctrl+backspace), bejelentkezek és minden jó. HA előtte progit indítok, akkor hibát dob pl. Yumex, h nincs jogosultság, de kódot nem is kért...
NAh, gondoltam auto login kikapcs, kóddal belépve is ez van. SELinuxot visszakapcsoltam, még mindig ez van... Nézem a szolgáltatásokat, auditd nem indul, kerestem neten, hiányzik loghoz a mappa és a log file, hát csináltam, beállítva jogosultságok, de így is ua. auditd nem is indul kézzel sem, rulesben talál hibát elvileg...
De a rulesben csak egy -D és -b 320 volt, más nem...
OMFG, miért szívat ez?
Pár kopipészt:
systemctl status auditd.service
auditd.service - Security Auditing Service
Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/system/auditd.service; enabled)
Active: failed (Result: exit-code) since Sun, 28 Oct 2012 12:42:59 +0100; 2s ago
Process: 9624 ExecStartPost=/sbin/auditctl -R /etc/audit/audit.rules (code=exited, status=0/SUCCESS)
Process: 9623 ExecStart=/sbin/auditd -n (code=exited, status=6)
CGroup: name=systemd:/system/auditd.serviceauditd rules:
# First rule - delete all
-D
# Increase the buffers to survive stress events.
# Make this bigger for busy systems
-b 256 -
kispx
addikt
válasz
csendes
üzenetére
Akkor inkább maradok a Xubuntunál. Tekintve, hogy sokszor használom a gépet aksiről, inkább az energiatakarékossága fogott volna meg. De ha ezek, csak 1-2 script, meg a Jupiter program miatt különbözik, akkor maradok egy szélesebb körben támogatott rendszernél. (Ezeket pedig megcsinálom magamnak
) Köszönöm a válaszokat. -
csendes
addikt
A Fuduntu már nem Fedora alapú, a Fedora 14-nél ágaztak el, ma már teljesen külön repo-kat használnak. Az energiatakarékos működés a "jupiter" applet-et jelenti, ami egy rakás bash script menübe rendezve, amivel a WiFi-t, CPU-t, stb lehet állítani. Elvileg csak Fuduntu-ra és Ubuntu-ra támogatott [link], de az rpm telepíthető Fedora alatt is, illetve vannak hasonló appletek, amivel lehet CPU profilt állítani, WiFi-t kapcsolgatni, stb. A Fuduntu ezen kívül még az "ailurus"-t használja a beállításokhoz és külső programok telepítéséhez, az "awn" és az ubuntu téma már inkább csak látványelem.
A Fuduntu, mint egy új, kis projekt, bármikor bedőlhet, nincs rá garancia, hogy egy év múlva egyáltalán létezik-e. Rolling release (folyamatosan frissített) disztribúcióként reklámozzák magukat, ami megint csak kicsit kockázatosabb. Persze Fedorával is lehetnek hibák, de a támogatás valószínűleg megbízhatóbb. Az awn (és hasonlóan a cairo-dock, stb.) látványosak, de nekem a hagyományos panelek megbízhatóbbnak bizonyultak. Kipróbálni persze mindenképpen érdemes a Fuduntu-t, új ötleteket adhat, de szerintem napi munkához jobban jársz, ha Fedorából vagy Ubuntuból indulsz ki. -
-
kispx
addikt
Sziasztok,
A Fedora alapú Fuduntu-val van valakinek tapasztalata? Általános használatra jó? Bugos? Tényleg 30%-kal tovább bírja aksiról mint a többi disztró? ...
A válaszokat előre is köszönöm. -
chab7
addikt
Helyesbítek, ez csak rebootig működik. A maradnadó megoldás az a
/etc/X11/xorg.conf.d/50-synaptics.conf fájlban levő bejegyzés.Section "InputClass"
Identifier "touchpad catchall"
Driver "synaptics"
MatchIsTouchpad "on"####################################
## The lines that you need to add ##
# Enable left mouse button by tapping
Option "TapButton1" "1"
# Enable vertical scrolling
Option "VertEdgeScroll" "1"
# Enable right mouse button by tapping lower right corner
Option "RBCornerButton" "3"
####################################MatchDevicePath "/dev/input/event*"
EndSection
Új hozzászólás Aktív témák
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4248,100% Akksi
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 7500F / RTX 4060 / 32GB DDR5 / 1TB Nvme SSD
- Garmin Forerunner 405 GPS óra
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 2000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Az előzővel az volt a gond, hogy restart után meghalt a gnome és nem tudtam vele mit csinálni.

Épp a muter gépén települ a F18
Nem mondom a particionálás igen csak kemény feladat volt, pedig csak annyit akartam hogy a win helye legyen a root és csípjen le belőle 1 giga swapot (kevés a memó a gépben), de megizzadtam mire meglettem vele.

Es mivel 5-s szerias AMD kartyaja van, siman felteheti az akmod-catalyst csomagot.
Nekem így most elindult: