- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Elkészült és telepíthető az Android 16
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Milyen okostelefont vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
kovaax
őstag
Szerintem én ki fogom hagyni...A laptopozásnál lett lokális megvilágosodásom, mert rengeteget frissít a Fedora, és mivel a laptopot gyakorlatilag böngészésre használom, és mindent (=amit lehet) memóriában tartok, ezért a frissítések írják a lemezt leginkább. Két ünnep között összevetettem a csomagok verzióit a Debian testinggel, és mivel nagyjából egyeznek, le is cseréltem rá. És kevesebbet frissít a D testing, mint az stabil F33!!! A torrentezős gépen marad a Fedora, de megnézem, hogy mennyit frissít ha már nem ő az aktuális stabil.
-
-
drsanya
aktív tag
Java alapú, elvileg az openjdk-nak kellene indítania, terminálból nem próbáltam. Meg nem is vagyok terminál guru, őszintén szólva nem tudom hogy mit kellene ott csinálnom
Egyébként nem bosszant annyira, amíg nincs megoldásom, visszament az update előtti állapot snapshotból és majd foglalkozom vele.
-
Kellett mint egy falat emoji
Azért az maxi gáz, hogy a fejlesztők azt tartják munkájuk kiemelkedő eredményének, hogy már van szakállas nő emoji, vagy napszakfüggő dinamikus háttér.Még elégedetten csettintenék is ha mindeközben nőne a stabilitás, csökkenne az erőforrásigény, és 1-1 új kiadás érezhetően fürgébb lenne ugyanazon a HW-en. Helyette már ott tartunk hogy látom hogyan rajzolja ki apránként egy ablak tartalmát.
Amúgy mi indokolja a Legacy megszüntetését? Most tényleg vegyek egy másik gépet, mert olyan régi hogy BIOS-os, nincs benne elég RAM,... És nem, nem lesz választás, ahogy a Systemd-t, úgy a legacy megszüntetését is átveszi a többi bisztró.
Brim bram brum. A gépemnek már véres a torka, de nem gondoltam volna, hogy a Fedora teszi lapátra.
-
drsanya
aktív tag
Köszi, átnézem őket.
#6942 cigam:
Sajnos muszály, feleségem NAV-os, úgyhogy ezek itthon mindig kellenek, így ezt rögtön megtalálom én is. Aztán ha már fent van, a nyomtatványokat az ÁNYK-ból szoktam telepíteni.Itt megtalálod az RPM-et.Közben látom már nem kellAz asztali parancsikonok egy másik lecke lesz
-
-
drsanya
aktív tag
Én is meg tudom erősíteni, hogy se root kérés, se magyar nyelv. Mondjuk a magyar nyelv a legkevesebb, azt be lehet állítani install után. De a root-ra azért én is felkaptam a fejem. Amikor a Cockpit miatt kísérleteztem a server kiadással, na ott kért az anaconda root jelszót.
-
Véreshurka
senior tag
Hát én nem tudom most mi van. Mielőtt itt kérdeztem volna, azelőtt csekkoltam ezt az oldalt, illetve ezt a youtube videót. Egyik helyen sincs se felhasználó létrehozás, se root jelszó megadás, ugyanúgy ahogy nálam sem volt. Miután beállítottam a billentyűt a helyet, illetve az időzónát majd rányomtam, hogy telepítsen, nálam rögtön elkezdett futni a telepítést jelző csík, majd úgy 10 perc múlva már újra kellett indítanom. Nem volt lehetőségem sehol sem user-t létrehozni, csak ha újraindítottam a gépet és az első bejelentkezéskor. Átnyálaztam a dokumentációt: gondolom amikor azt mondja, hogy: "In the top part of the screen, two additional options are available, allowing you to configure authentication settings" akkor náalm és azoknál akiket linkeltem teljesen más felület volt, méghozzá ez. Itt nem látok lehetőséget user létrehozásra. Innen töltöttem le az ISO-t, ezt választva: Fedora 32: x86_64 DVD ISO.
A windows-os kinézet még elég rendesen beidegződés nálam, de igyekszem elhagyni. A Mate ajánlást köszönöm, lehet azt is ki fogom próbálni!
-
Véreshurka
senior tag
Csak olyanokat találok, amik azt taglalják, hogy a root pwd-öt install alatt kell létrehozni. Illetve fedora cloud esetén az SSH kulcsok a megoldások, illetve a leírásban amit követnék ez szerepel: "User creation and root password are almost mandatory before leaving". Nekem ezekből az infókból az jön le, hogy még nincs semmilyen password beállítva, de az
ssh root@192.168.1.15
üres password-el sem megy. -
Véreshurka
senior tag
TV-re kötés lesz ebből... Csak el akartam kerülni.
Alap felhasználó és jelszó párosokat próbáltam, de nem sok siker volt.
Elmélkedés: Igazából azt nem értem, hogyha első boot-olás után nekem kell létrehozni a felhasználót, akkor mire fel kér jelszót ssh-n? Azért is nem adtam elsőre ssh után semmit csak az ip címet, hátha akkor létre tudtam volna hozni egyet. Mindegy, megy a tv-re arra a kis időre ha elér a pi-hoz a hdmi kábel.
Köszi azért!
-
Véreshurka
senior tag
De, csak bedugom a kártyát és kész. Media Writer-el felírtam a rendszert, bedugtam a Pi-ba, ssh-n próbáltam belépni. Eszerint kezdtem el. Úgy gondoltam, hogyha nincs user, akkor simán csak
ssh 192.168.1.15
(pi ip címe), viszont jelszót kér. Itt el is akadtamEgyelőre nincs monitorom azért gondoltam így megoldani, a cikkíró meg gondolom az első lépéseket monitorra kötve teszi meg. Vagy az írás óta már van alap felhasználó jelszóval? Egyébként igen, gui nélküli fedorát szeretnék, mert a gui már sok lenne a 3-as pi-nak. Van minimal csomag, bár azt nem tudom melyik verzió
.
-
Foley101
tag
Persze, amelyik kutya ugat az nem harap
Nem hiszti volt, csak kérdeztem, Te viszont csak kioktattál. Felesleges köröket futottunk, örülök, hogy ennyire ráérsz. A "Hogy javítsam meg?" kérdésre a választ végül magam találtam meg. A többiek legalább igyekeztek segíteni, nekik köszönöm.
Nincs harag, peace.Most pedig megcsinálom úgy, ahogy kellett volna, javítom a hibámat.
-
Véreshurka
senior tag
Nos igen. Kicsit szokni kell a dolgot, de ha már látja az ember, hogy mi hogyan, akkor már nem oylan vészes... Meg persze bele kell jönni. De most úgy voltam vele, hogy rászánom az időt, mert az most van
Akkor tulajdonképpen felrakom az epel és az rpmfusion tárolókat, installálom a unifi-t és a mongodb-t, majd ezzel a paranccsal (
firewall-cmd --permanent --add-service=unifi # firewall-cmd --reload# systemctl enable unifi.service# systemctl start unifi.service
) már minden mást intéz a rendszer? -
Véreshurka
senior tag
Az alapot a XEN Project Hypervisor adja, aminél az alap OS az egyes virtualizált környezetekben legfőképpen a Fedora30, de megtalálható a Debian10 is rajta, amit a különböző virtualizált környezetek alap OS-évé lehet tenni, de lehet rá különböző distrokat is feltelepíteni, ezek csak azok amikkel érkezik a rendszer. Így épül fel. De még csak ismerkedem vele, nagyon nem piszkálom...
Egyelőre ezt találtam, viszont itt nincs leírás, hogy mit is kellene pontosan telepítenem, ezután bukkantam erre a kis irományra, ahol emberünk CentOS8-ra telepíti a controllert. Több keresést majd csak estefelé tudok csinálni, de eddig Fedora30-ra nem igen találtam mást, viszont arra gondoltam, hogy a CentOS-es telepítést követve a következőket tenném:
1. a nonfree rpmfusion-t telpítem Fedora alá
2. installálom a unifi controllert
3. http://repo.mongodb.org/yum/redhat/ --> innen feltelepíteném a mongodb-t, majd
4.firewall-cmd --permanent --add-service=unifi # firewall-cmd --reload# systemctl enable unifi.service# systemctl start unifi.service
paranccsal engedélyezném a unifi-t és beállítanám a tűzfalat is
5. végül https://localhost:port -on elérném a controllert, mint eddig máshol -
-
Szia!
"A kmod csomag tartalmazza a modult. Ennek a futó kernellel és a driver verziójával is egyeznie kell.
Vagy akmod, az elvileg boot közben megkísérel neked modult forgatni, ha nem egyezik a verzió."A, azt hiszem kezdem erteni! Igy a
systemd-analyze blame
kimenetenek ertelmezesehez is kozelebb kerultem. Gondolom van annyira intelligens a systemd, hogy csak a szukseges service-eket inditja el bootnal. Tehat ha egyeznenek a verziok, akkor362ms akmods.service
sorom nem lenne.
De mivel nem igy van, ezert bootnal legeneralja.
"De mi az, hogy 5-ös kernel?"
uname -r
5.5.7-200.fc31.x86_64
Vagy ez esetleg finom celzas volt annak erdekeben, hogy hasznaljak CentOS-t, mert az stabilabb/regebbi benne a kernel? 3rd gen Ryzent inkabb nem hajtanek 4.x-szel ha lehet.
Igy is az 5.7-re varok, ott meg jobb lesz az energiagazdalkodas.
Udv. core2
-
-
Eh.
Nem. Csak ext4-em van.
Ugy mountolom a lemezeimet, hogy fogom, GNOME Disks elo, aztan bekattintom az adott lemeznel, hogy bootnal mountolja.A fstab-om igy nez ki jelenleg (A Disks szerkesztett bele):
/dev/mapper/fedora_localhost--live-root / ext4 defaults 1 1
UUID=110f32af-2d15-4af9-baa7-e3cdcf3f0799 /boot ext4 defaults 1 2
UUID=73D2-C1F2 /boot/efi vfat umask=0077,shortname=winnt 0 2
/dev/mapper/fedora_localhost--live-home /home ext4 defaults 1 2
/dev/mapper/fedora_localhost--live-swap none swap defaults 0 0
/dev/disk/by-uuid/0a20e9a8-f876-40eb-88ad-24c17a0e1aef /mnt/0a20e9a8-f876-40eb-88ad-24c17a0e1aef auto nosuid,nodev,nofail,x-gvfs-show 0 0
/dev/disk/by-uuid/508a12f9-409d-4645-b922-af712b0d4300 /mnt/508a12f9-409d-4645-b922-af712b0d4300 auto nosuid,nodev,nofail,x-gvfs-show 0 0
/dev/disk/by-uuid/e10ca82f-302c-4063-91d7-6fb16e3ad4ea /mnt/e10ca82f-302c-4063-91d7-6fb16e3ad4ea auto nosuid,nodev,nofail,x-gvfs-show 0 0
/dev/disk/by-uuid/78254e28-4f38-490a-ad5b-c2d1e87706c3 /mnt/78254e28-4f38-490a-ad5b-c2d1e87706c3 auto nosuid,nodev,nofail,x-gvfs-show 0 0Az 508*-as UUID-s cucc egy korabbi lemez, az mar nincs a rendszerben. Azt gondolom kiszedhetem.
Akkor kattintsam ki a GNOME Disks-bol az automatikus mount-ot, majd fogjam keszitsek masolatot az fstabrol, aztan szerkesszem bele kezzel?
Koszi!
U.i.:
Iiiigen, kozben mar kezdem sejteni...
Udv. core2
-
Foley101
tag
Ilyen "varázslatokkal" még nem próbálkoztam. Tucatnyi alkalommal telepítettem már Fedora Servert, mindig gond nélkül. Ez az első grafikus próbálkozásom, mert virtuális gépeket szeretnék rajta futtatni.
A fedora oldaláról letöltött telepítőm van, hogyan kell másik desktopot belevarázsolni?
Egyébként közben egy win10-en futó Virtualbox-ba is feltelepítettem, és ott is pont ugyanígy szar.
-
-
-
csendes
addikt
System V - systemd szótár [link]:
Run level 0 = poweroff.target (runlevel0.target is a symbolic link to poweroff.target)
Run level 1 = rescue.target (runlevel1.target is a symbolic link to rescue.target)
Run level 3 = multi-user.target (runlevel3.target is a symbolic link to multi-user.target)
Run level 5 = graphical.target (runlevel5.target is a symbolic link to graphical.target)
Run level 6 = reboot.target (runlevel6.target is a symbolic link to reboot.target)
Emergency = emergency.target
-
1-2 éve volt nagytakarítás (újrapasztázás/portalanítás) sajnos nem ilyen "egyszerű" a probléma. Tippem szerint az alaplap a melegtől(a kortól, végülis egy több mint 10 éves gép) megvetemedett, vagy kiszáradt 1-2 kondi,....
Azért az elég hihetetlen hogy egyszerre romik el/csúszik szét két egymástól független (alaplap egyik/másik oldalára forrasztott) foglalat. Ráadásul úgy hogy ha az egyik slotba van modul rakva, már a BIOS-nál lefagy, vagy el sem jut odáig.Amíg bekapcsol nincs szívem kidobni, ugyanakkor használni se nagyon tudom. Általában csak a distributed.net kliens fut rajta.
-
Most ezt miert csinaltak, mire volt jo?
Nem az volt F18-tol kezdve a mondas, hogy "Le koll valtani a yum-ot, mer' lassu, lassan oldja fel a fuggosegeket, zabalja a RAM-ot, meg lassu is". Jott a dnf, meg lassabb volt kezdetben, hianyzott sok funkcio, de elegge kikupalodott.
Most akkor megyunk vissza. Remelem csak rebranding lesz, es nem terunk vissza ahhoz a mentalitashoz.
Udv. core2
-
-
Értem, köszi!
Igazából az előzetes tesztelés megoldott, erre van ember+tesztgép, és ha megoldható a probléma, akkor az nem olyan vészes. Addig a fejlesztői gépeket nem frissítik, csak amikor már van valami script, vagy fix+gyors megoldás a dologra.
Biztos, hogy nem a fejlesztői gépeken lesz kipróbálva a frissítés.(#6657) cigam: Én életemben kétszer próbáltam. Egyik alkalommal hibátlanul lement, másik alkalommal (ami a legelső dnf-es verzióról volt a következőre), akkor eltört a compiz. Szóval nagy baj akkor sem lett.
Viszont másoknak állítólag volt vele komolyabb gondja, ezért tartok kicsit tőle.
Nem akarok visszajárkálni a céghez fél évenként szívességből segíteni.A nagy kérdés az, hogy a CentOS + legújabb Java-s cuccok a kisebb probléma, vagy a fedora frissítése.
Előbbire este ráguglizok alaposan. -
Vladi, cigam: CentOS esetén a 8-as lenne, annyira azért ráérünk.
Megkérdeztem a verziót. Azt mondták, hogy nekik fontos, hogy elérhető legyen minden javas cuccból a legújabb is. Bérmunkában dolgoznak az ügyfél projectjének megfelelő java verzióval. A verzió váltást szerintem meg tudják oldani.
-
leviske
veterán
Azt tudom, egy darabig rawhide mesa-t használtam az alap 5.1 kernellel. Csak az a gond, hogy az 5.1-nek tapasztalatom szerint hálózatkezelési gondjai vannak. A Steam és a Battle net rendszeresen ledobált vele és a Phoronix-en is esett róla szó, ezért döntöttem a vanilla + copr mesa mellett. A 31-ben már gondolom a 5.3 lesz a 19.3 társaságában, így akkor ezeket majd elengedem.
Mindenesetre feltettem fusionből a steam-et, legfeljebb szórakozok vele később, ha erőlteti a 19.0-t.
-
leviske
veterán
Az UUID-be hibáztam bele a fstab szerkesztésnél. Az még azért megbocsájtható, nem?
Vanilla kernel és che erre. A flathub nem gondoltam, hogy új, elvégre a flatpak mögött RedHat áll, nem?
A kernel és a mesa verziója azért fontos, mert nem akarok 1-2 játék miatt Windows-ra átmenni, a DXVK pedig jellemzően a legfrissebb mesa-t igényli.
Arról nem tehetek, hogy ennyire nyugis a topik és gyakorinak tűnik a jelenésem.
-
leviske
veterán
Az fstabra is azt hittem, míg nem bootolt be a rendszer a turkálásom miatt.
Mindenesetre megint újratettem a gépet, szóval nem lesz rá szükség.
Viszont most belefutottam egy másik gondba. Stabil-vanilla kernelt használok che(copr) mesa-val, viszont amikor a steam-et próbálom telepíteni RPMfusionből, akkor mindenképp le akarja szedni a fedora 30-féle mesa 19.0-t. Ezzel a helyzettel mit tudok kezdeni? Ha hagyom, hogy rakja fel ÉS aztán újra frissítek a che-féle mesa-ra, akkor teleszemeteli a gépet? Vagy ez rossz berögződés és itt nincs olyasmi, mint Windows-on?
Esetleg eltudom érni, hogy csak az általam engedélyezett függőségek kerüljenek telepítésre a Steam mellett? Vagy ezen a ponton a legjobb lenne, ha flathubról telepateném a community verziót? Esetleg ha újratelepíteném a gépet és csak a steam után frissíteném a kernelt és a mesa-t?
-
csendes
addikt
Jó lesz az, ha egyszer majd működik,
Lehet ilyen böngészős telepítést csinálni, régebben én is telepítettem így csomagot OpenSuSe-re [link]. Ott valami több tucat hivatalos (teszt és egyéb) repo volt, egyszerűbb volt így, mint mindet felvenni, illetve a frissítésnél a Buid repo-k mindenféle teszteletlen verziókat pakoltak volna fel.
Azért nem árt telepítés előtt inkább megnézni, hogy nem érhető-e el a hivatalos vagy RPMfusion (itt van dropbox) repokból, .. -
Na, a gépben van egy m.2 csati, amibe gondoltam beletolom ezt a gyors ssd-t (az alaplapra egyébként flash cache van írva a csatihoz). Olvastam, h új bios-al mennie kellene a 32 GB-nál nagyobbnak is (gyári spec. ennyit ír). Frissítettem a bios-t (meglepődve láttam, h 2019. 04. havi is van neki), de tök mindegy mert ígyse ismeri fel.
HP EliteBook 820 G1 Notebook PC Product Specifications
Itt még 32 GB-t ír a flash cache résznél. A sebességét nem tudom, de gondolnám, h visszafele kompatibilisek ezek az ssd-k, max. nem mennek annyit.
-
-
Lacc
aktív tag
Nem, akkor még nincs loggolás. Sőt hiába indítottam el az 5-ös kernelt a
journalctl
semmit nem loggolt róla (ma elsőnek azt indítottam és nincs benne a logban). Cigam által küldött linkben is az van, hogy a dracut esetében engedélyeztetni kell, csak az a problémám, hogy nekem nincs/etc/grub.conf
fájlom.Csináltam videót képernyőről, ez a hiba:
mount: /oldsys/sys: special devide /oldroot/sys does not exist.
mount: /oldsys/proc: special devide /oldroot/proc does not exist.
mount: /oldsys/run: special devide /oldroot/run does not exist.
mount: /oldsys/dev: special devide /oldroot/dev does not exist.
Egy b..ös logban nem látom a gépemen ezt a hiba üzentet.
Neten rákeresve, létezik ez a probléma, de csak leállításnál. Virtuális gépen nem jelentkezik a probléma, éles desktop gépemen pedig nem kísérleteznék a boot paraméterek olyan mélységű átírásával mint amiket olvasok. olyan tapasztalatom még nincs benne.Frissítés: tévedtem, megvan az 5-ös kernel logja is, de a fenti hibát akkor sem loggolja. Csak elég hülyén van a logban, időelcsúszás (mai 12:25-öt ír, holott 10:25-kor indítottam a gépet) van és bele rakta random a 4.20-as kernel log sorai közé...
Apr 03 10:33:35 Linux 4.20-as logok
Apr 03 12:25:48 Linux 5-ös logok
...
Apr 03 10:33:36 Linux 4.20-as logok -
törölt tag
Valószinűleg várnom kellett volna még a dragorával, csak nem tudom mennyit. Terminálból lefrissült a rendszer a sudo dnf update paranccsal. Meg keresni is tudtam a dnf search-el, mc-t raktam fel.
Az rpm fusiont meg a dragorával adtam hozzá. Hát elég lessan reagált, de megcsinálta.
A dnf update-nél nézi a fusion-t is a csomagkezelő?
Köszönöm az eddigi segítséget.Már látom, keresésnél igen, meg is leltem a terminatort.
-
brugo
aktív tag
Közbe feltettem kérdésem az "Azonnali VGA-s kérdések" topikba és ezt a választ kaptam :
Ha elégedett vagy azt integrálttal és nem akad be pl. videóknál vagy más jellegű használatkor, akkor felesleges. Játék híján a hardveres gyorsításon kívül más pluszt nem igazán adna...
Tehát nem veszek videókarit . -
-
Hát kérlek én csak kiadtam a fedy oldalán lévő parancsot:
dnf install https://dl.folkswithhats.org/fedora/$(rpm -E %fedora)/RPMS/fedy-release.rpm
Igazából meg is dögölhetne az egész fedy hamár így szétk.rta a rendszert (vagyis ahogy látom már meg is tette). Csak szerettem, h ott össze van/volt szedve egy csomó hasznos dolog. Mindegy, reinstall lesz, úgyis egy új belépőnek lesz a gép a linux világába
szerk.: a dnf az új "király"
-
kovaax
őstag
Hát, hogy mennyire fasza, azt nem tudom, mert kb. tudja azt, amit a debian installer már ezer éve. De egyszeri használat után nem vonnék le ennyire messze menő következtetéseket inkább.
Arra meg hogy ezelőtt hogy raktam fel az F29-et, már nem emlékszem...
De az imént legalább kiderült, hogy hány fedorát raktam már fel eddig:
kovaax@otthon:~/Dokumentumok/linux/fedora$ ls -ltr
összesen 52
-rw-r--r-- 1 kovaax kovaax 577 szept 25 2011 fedora15.txt
-rw-r--r-- 1 kovaax kovaax 953 nov 19 2011 fedora16.txt
-rw-r--r-- 1 kovaax kovaax 20 júl 28 2012 fedora17.txt
-rw-r--r-- 1 kovaax kovaax 150 jan 4 2014 fedora20.txt
-rw-r--r-- 1 kovaax kovaax 613 febr 1 2015 fedora21.txt
-rw-r--r-- 1 kovaax kovaax 637 máj 28 2015 fedora22.txt
-rw-r--r-- 1 kovaax kovaax 695 nov 9 2015 fedora23.txt
-rw-r--r-- 1 kovaax kovaax 692 júl 23 2016 fedora24.txt
-rw-r--r-- 1 kovaax kovaax 531 nov 28 2016 fedora25.txt
-rw-r--r-- 1 kovaax kovaax 628 aug 13 2017 fedora27.txt
-rw-r--r-- 1 kovaax kovaax 628 aug 13 2017 fedora26.txt
-rw-r--r-- 1 kovaax kovaax 817 máj 2 2018 fedora28.txt
-rw-r--r-- 1 kovaax kovaax 1460 jan 8 19:53 fedora29.txt
kovaax@otthon:~/Dokumentumok/linux/fedora$E örö e bódottá!
-
brickm
őstag
Repo-t felvettem, pakkot feltelepítettem,
[user@localhost ~]$ sudo modprobe wl
[sudo] password for user:
modprobe: FATAL: Module wl not found in directory /lib/modules/4.18.16-300.fc29.x86_64lspci:
02:00.0 Network controller: Broadcom Inc. and subsidiaries BCM43142 802.11b/g/n (rev 01) -
Hát pedig én csak az itt leírt lépéseket követtem. Persze az "apróbetüs részt" nem olvastam el. will update the entire system using packages from the updates-testing repository De akkor miért "Enabling the repository temporarily" a fejezet címe?!
Ez nekem így már bonyolult, megvárom míg magától frissül.
C:Hanem mit csinálok?
csendes
Nekem egy fokkal jobban tetszik, mint a 28-as kék optikai(?) kábelei. Egyszer(kétszer?) sikerült elindítani a Gnome Disks programot, de azóta homokórázik egy ideig, aztán:
[ 7350.781642] do_trap: 6 callbacks suppressed
[ 7350.781646] traps: gnome-disks[3831] trap int3 ip:7f94ad67d3c5 sp:7ffd7ea9b5e0 error:0 in libglib-2.0.so.0.5800.1[7f94ad644000+7f000] -
-
-
-
Igen, kivéve gyors OpenCL. A nyílt próbálkozások nem elég hatékonyak még.
De én ezeket mind a GCN-es GPU-kra mondom, a korábbiak még az ATi-tól örökölt szinte nem létező linux támogatás utáni átmeneti, fejlődő időszakban készültek. Itt a támogatás jó, de lehetnek foltok. Viszont valamimor az év elején még jött valami javítás a Radeon kernel driverbe, és az r600g-be is. -
A catalyst már nincs, van helyette amdgpu-pro (nincs gui).
Ez egyben tartalmazza a mikrokódot, az amdgpu kernel drivert, és a radeonsi helyett az amd zárt driverét.
Csak Centos/rhel/suse és ubuntu lts disztrókra megy fel, de itt is vannak vele gondok; pl. kijön egy .x frissítés az OS-hez, és a driver megmakkan. Ezután hetekig, néha hónapokig nincs driver az új OS verzióhoz.
Szóval nem túl élhető. -
Mert az AMDGPU kernel driverben blocker bug(ok) van(nak), amitől kb. használhatatlan pl. Raven Ridge-en az összes kernel 4.17-től 4.18.x-ig.
A 4.19 RC kernelek már jók, de a korábbi hasonló hibákból kiindulva az ilyen komoly stabilitási gondokra az első javítás után még szokott jönni sok apró bugfix. Muszáj is, mert vannak még nyitott Raven Ridge specifikus bugok, amik meggátolják a felhőtlen munkát pl. Blenderben. Ezek javítását vagy mergelik majd a centos kernelébe, vagy nem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- LED világítás a lakásban
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- LEGO klub
- További aktív témák...
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Antivírus szoftverek, VPN
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Azonnal elérhető, raktáron lévő HPE Aruba switch-ek
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 4 Slim / PS4 Pro felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Intel X540-T2 dual-port 10GbE RJ45 hálózati vezérlő (10Gbit, 2 port, áfás számla, garancia)
- TP-Link Archer C1200 Router eladó (1200 Mb/s Wi-Fi)
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged