- iPhone topik
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Mobil flották
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- MIUI / HyperOS topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Hivatalosan is bemutatta a Google a Pixel 6a-t
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- A Redmi 15 5G-t power bankként is lehet majd használni
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frozen
addikt
Nem minden genél volt szó hanem fokozatos növelésről. Egyébként probáltam megkeresni, a következő zen6 lesz 32 magos elviekben. [link]
#258tibcsi0407
Itt van már volt fent is linkelve.
[link]
Cinebench R23 (Higher is Better)
Ryzen 9 9950X (Stock)=41924 Vs AMD Ryzen 9 7950X =38772
Geekbench 6 MT Performance (Higher is Better)Multi-Core
Ryzen 9 9950X (Stock)=19655 vs Ryzen 9 7950X=19227
Nem tudom te hol látsz 10% különbséget. Egyedül a 10% a single cornál van meg.(Bár kicsit furcsa,hogy amikor az intel verte romá single corban az amd-t akkor mindig azzal érvertek a fanok,hogy az kevésbé van kihasználva)
Jó értéket produkál nyilván nitrogénel behűtve ,de otthon egy átlagfelhasználos sem fogja ezt így használni. Ergo értelmetlen is azokat az adatokat nézni és ezért csak a stock adatokat néztem. -
DraXoN
addikt
PCIE-szám is lényegesen kevesebb AM5 platformon, ez a bővítőkátyák szempontjából számíthat.
én amit szívesen látnék inkább azok a belépő AM5 processzorok... 2 éves a platform, de nincs egy 100$ vagy alatta levő cpu a foglalatba (bár manapság ez a kategória eléggé ... nem létező, de na, 4 magos intel cpu-k már féláron vannak, amd-nél 6magos a legkisebb, ami tök jó, de lehetne alatta is valami).. tök jó, persze ott az AM4, de annak a platformak már a nyugdíjazásán ügyködnék (alaplap mondjuk egyre kevesebb van oda), bár oda sincs igazán túl jó "kis és olcsó" CPU (ami grafikus vezérlővel is rendelkezik... irodai használatra). Így az irodai (nem kis) terület, még máig az intelé az új gépek szempontjából (bár oda... nem kis szerződések is "védik" az intel érdekeit, de látszólag versenytárs sincs amd részéről)
-
fudi2002
nagyúr
Az Neked nem-professzionális felhasználás?
Tehát saját magad termékeit állítanád versenyhelyzetbe?
Ne akarj céget vezetni, lehet hogy nem leszel sikeres.Tehát szummázva, bunkók, mert ezt: [link] - nem beszélve az alaplap árkülönbségről, nem akarják Neked odaadni 300e alatt. A szemetek..
-
fudi2002
nagyúr
1, Ez desktop proci, milyen olyan nem-professzionális felhasználást ismersz, aminek valóban kell 24/32 mag illetve 48/64 szál? Én pont egyet sem.
2, Mikor a versenytárs ennyit nyújt, illetve már kevesebbet, mi indokolná ezt a nem túl üzleti lépést? Azért ha a saját vállalatod lenne, másként tekintenél a "fejlődés" lehetőségre.
3, Te mint user viszont remek helyzetben vagy, ez a jó hírem. Vagy megveszed, vagy nem. -
fudi2002
nagyúr
Óhogyne, szóval szerettél volna egy mini-threadrippert töredék áron.
Valóban reális elvárás...
A helyenként 15% amúgy 10% fejlődés úgy gondolom reális. Nem über sok, de a mai világban úgy gondolom ez már korrektnek mondható. A megjelenéskori árazást ne keverjük most ide, pár hónap múlva ebben is versenyképes lesz. -
Dave567
addikt
Normál XMP vél nyomtam full alapon, mint mindig.
Itt ugye együtt próbáltuk a beállításokat, én külön is próbáltam már mást is.
Tm5 anta simán le futott hiba mentesen, 2 órán át.
Játekokban gyors mozgásnál nem folyekony volt microlagok voltak, most csak alapon megy 6000mhz expoval.Am5 topicba nem megyek, csak olvasom.
Senki se tudta meg mondani nekem, hogy EXPO alatt miért megy 60c-re az ssd naturba, terhelés alatt meg csökken. -
fudi2002
nagyúr
A ddr5 nagyon más mint a ddr4 volt. Itt a lap trainingezés után beállít egy vagon értéket. Intelen is létezik a félretrainingezés, ez nem amd hiba, ez a ddr5 jelenleg béta állapotából adódik. Nem véletlen, hogy két új szabványt is láttam a computex 2024en, újratervezték mert a jelenlegi állapot véleményem szerint zsákutca.
-
hokuszpk
nagyúr
viszont ez nemjelenti azt, hogy nem a Jedec szerint kezeli a memoriat az AMD.
akkor kb. elindulni sem tudna jedec specifikacio szerint mukodo rammal
az ilyen "mukodott, de reboot utan mar nem" már a ddr4 -nél is inkabb arra utalt, hogy a memoriamodul
a, nem tudja amit rairtak
b, tulhuzva ( expo ) nem tudja amit rairtak. -
Dr. Akula
félisten
"Ezek a nagyon hozzáértő külföldi oldalak meg youtuberek mint Linus-ék videói is tele vannak hibával"
Szerencsére a fórumos pistikék csakis tévedhetetlenek, azoknak érdemes ám hinni... Főleg akik saját bevallásuk szerint mindent is jobban tudnak mint mérvadó szakmai oldalak.
-
DraXoN
addikt
Az a CPU/GPU kihasználtsági szám egy jelző az IO műveleti terheltségre. De ez nem lineárisan arányos azzal, hogy mekkora teljesítmént is tud kiadni, az időzítés talán az ami számíthat, hogy folyamatosan kapja, jól időzítve a csomagokat, vagy "blokkokban, egyszerre, túlterhelve az IO-t". Emiatt hatalmas teljesítmény különbségek lehetnek ha architektúrálisan más a két rendszer, de az adott szám alkalmatlan pontosan arra, hogy tudjuk mennyi is a tényleges leterhelése a kártyának (alkalmas lenne, de túl lassú a frissítés, és egy pillanattyi állapotot tükröz).
-
Dr. Akula
félisten
A 7800X3D csak 140k a 155 helyett, a többit nincs kedvem egyesével átnézni, de biztos hogy egész platfromra valamivel drágább. Viszont AM5-be még érkeznek procik, pl. a cikkbeli 9000-eseket is belerakhatod, így a következő váltás sokkal olcsóbb lesz (1 proci és kész), mintha megvennéd a tovább már nem fejlesztett AM4 platformot, majd utána az AM5-öt is.
A videóval semmi baj nincs, 1-2% tuning ekkora különbségen nem segít.
-
Dr. Akula
félisten
32 szállal se tud több fps-t, mint a 7800X3D 8 maggal (16 szál). Csak többe kerül. Sokkal.
A 14400 az az 5800X3D szintje, ennél a 7800X3D sokkal jobb. Nem egy kategória. Szóval lehet hogy neked ez untig elég játékra, de az a játék valószínűleg pasziánsz lesz, nem Cyberpunk.
"A ram sebesség teszt meg fent van a Gamersnexus-on tessék megkeresni."
Hajrá! Nem én fogom helyetted.
"addigra már kipatchelték bios update formályában a SOC feszültséget és 1.2V-ban maximalizálták. Látom képben vagy..."
Tehát már saját bevallásod szerint se nem is áll fenn. Az már csak részletkérdés hogy soha nem is állt. Utoljára valamikor a P4 korszakban égtek az AMD-k, de hát ehhez némi képben levés is kéne.
"De vicces hogy feleslegesen próbálod itt igazolni hogy amit vettél az mindenki másnak is megéri..."
A vicces az amikor valaki egy 2x drágább, de semmivel többet nem tudó prociról akarja ezt bebizonyítani, csak mert már megvette, és savanyú a szőlő. Ja de, többet fogyaszt, ez a "tudása".
-
Dr. Akula
félisten
"Én csupán az árát sokallom a 8 magos 7800X3D-nek."
És a 2x annyiba kerülő 14900K-nak nem?
"le lett tesztelve hogy a sima 7000-esek elég sok teljesítményt buknak ha Jedec standard 4800MHz-en használod"
Igen? Hol? Mert eddig csak olyan teszt volt, ahol az X3D-t alig érintette a ram órajele, ellentétben az Intellel, és még így is arról a szintről indult, ahova az Intel tuningolt ramokkal éppenhogy csak elért.
"A régi biosok a nem X3D-s processzorokat égették, ugyanis akkor még a piacon sem volt az 78000X3D"
Azokat meg nem is érintette a dolog.
-
Dr. Akula
félisten
"már a 7000-es szériánál is rezgett a léc a SOC túlfeszeléssel"
Egyáltalán nem rezgett semmi, kizárólag az X3D cache nem bírta a túlfeszt, amit a procira tettek, nem az alatta levő proci. Az Intelnél meg ugye a proci nem bírja, azért kell visszavenni a gyári értékeket, akár 30% lassulásig.
-
Dr. Akula
félisten
De épp az a lényege, hogy azt az Intel is dobja, mert csak tesztprogramokban villogni jó, aztán amit tibcsi0407 is belinkelt, ha az AMD-t is szénné húzza az ember Intel módon, akkor látszik hogy az is tudna alázni, csak nem mindenhol cél fél Paks felszippantása. Nincs itt semmilyen mágikus csodaarchitektúra, csak állandó lefagyásig tolt gyári tuning. Erre nem a "jobb" a megfelelő szó, hanem a kétségbeesett vergődés.
"7000-es X3D széria meg drága. 144eFt-ért kapsz egy 8 magos processzort"
Amíg nincs 8 magnál többet kezelő játék motor, addig mit csinálnál a többivel? Nem véletlen hogy a 7950X3D seteljesít jobban, pedig 16 magos. Ráadásul az is úgy kezd, hogy lekapcsolja a másik 8 magot, és csak akkor hajlandó visszaengedélyezni, ha esetleg nagyon kéne. Csak ez meg olyan engine hiányában nem fordul elő. Ahogy az Intel is az E szotyi lekapcsolásával indít (van 1-2 játék ahol nem, oda meg külön meg kell írniuk az ütemezést, nehogy az izmos teljesítményt igénylő programszálak kössenek ki az E magokon, mint általános helyzetben gyakori).
"AM5-ön mindenki legalább 6000MHz-en hajtja a ramot EXPO sebesség felett"
Én pl. nem, a gyári 4800 MHz is elég, ugyanis X3D esetén nem olyan nagy előrelépés a gyorsabb ram, mint a sima prociknál. Korábban berakott erről valaki táblázatot is valamelyik topikba, aztán kiderült belőle, hogy szénné tuningolt ramokkal ott hagyja abba az Intel a műsort, ahol az X3D alapjáraton elkezdi.
"a régi biosok 1.3V feletti SOC feszültséget állítottak be a processzornak ami túl sok"
Kulcsszó: régi. Tudod: engem is gyíkká változtatott, de már elmúlt... Ja és ugyanezt az Intel is megcsinálja a K-s procikkal, de nekik még külön tuning se kell hozzá, gyárilag adják.
"szóval jó nagy hülyeséget mondtál."
Nem én.
-
Dr. Akula
félisten
"miért jobb egy intel ami monolitikus és nem chipletes mint a ryzen"
El kell hogy keserítselek, a Meteor Lake óta az Intel is chipletes. És csökkent is az egyszálú teljesítménye, AMD szintre.
"játszogat egy 6 magos intel mindenre elég, nincs szüksége se drága X3D processzorra, még talán olcsóbban is kijön egy régebbi Intel procival"
Egy mégrégebbi AMD procival pedig mégolcsóbban kijön, mint egy kevésbé régi Intellel. Ilyen hasonlatokat én is tudok mondani. Ha meg rendesen játszik, egy "drága" 144k-s 7800X3D nagyon megterheli a pénztárcáját, bezzeg egy "olcsó" 240k-s 14900K az simán belefér, 2 is...
"leégtek processzorok és mindenki a bios frissítésekre várt. Ha nem vagy power user(nem tuningolsz, nem tudod beállítani a memória másodlagos időzítéseket)"
...akkor az AM5-ös leégésekbe se futottál bele, az ugyanis csak a tuning EXPO feszültségek aktiválásakor jött képbe.
-
Valamivagyok
tag
Mennyi szép emléket jutattál eszembe. Akkor vettem a 2700x-et amikot kijött a 3000-es sorozat. A "támogatott" memóriák konkrétan sehol (talán Samsung B-die vagy mi) nem voltak/vagy elképesztő drága kitekben. Vettem 3000Mhz Kingston Furyt és reménykedtem. Hibátlanul ment vele. Nemrég kaptam 3600-as 2*16-os kitet, azt is xmp profillal vitte mókolás nélkül. Mindig van valami felkapott dolog (biztos van alapja) de nem mindenkinél üt ki. 52000Ft-ért akkor nagyon piszkálta a csőröm azért vettem AMD-t. A 3700x 110e a 9700k 130e volt.
-
tibaimp
nagyúr
Az én 10900-ammal tökéletesen meg vagyok elégedve. Most tuti nem váltok platformot még pár generációig, nem is ez volt a terv, a terv a 4070TiS volt, meg az SSD-re váltás még a nagy áremelkedések előtt, amiket meg is vettem.
Majd kiforrja magát ez az Intel féle heterogén CPU rendszer, és majd akkor váltok.szerk: Amúgy nem az ellentétes véleményen van a hangsúly, mert az OK, hanem ahogy előadja azt, azt kellene nézni, állítva valótlanságot bármiről.
-
joysefke
veterán
Az a baj hogy míg Intelen natív az AVX512, és ők pusholják ezt, addig AMD-n nem hiszem hogy olyan jól működik ez a dolog, meg ki tudja mennyire volt prioritás, AVX512-t főleg konzol emulációnál számíthat gamereknél, ilyet én nem használok úgyhogy nincs vele tapasztalat.
Jól működik a ZEN4-en az AVX512 erről tesztek is vannak pld a Phoronixon. (Az hogy Linux vagy Windows a proci illetve az AVX 512 támogatás szempontjából nincsen relevanciája). Az intel pedig az utóbbi időben nem pusholta az AVX-512-t. -
Dragon3000
nagyúr
Gondolom majd a zen6 esetében nyúl jobban hozzá az IF-hez az amd, ha visszaemlékszel a zen3 esetében is csak finomhangolás volt az IF részről, hogy magasabb memória órajelet lehessen elérni szinkron hajtás mellett (zen2 esetében 3733, míg zen3 esetében 4000MHz volt az alap, persze kézzel lehetett azt is feljebb állítani, ha bírta a rendszer), ami a zen5 esetében is így van, mert az eddigi 6000MHz, helyett 6400-at írnak. Persze ettől még a topikot követve elég sok embernek megy gond nélkül 6200 és 6400MHz-en is zen4 mellett a memória.
-
Valamivagyok
tag
-
zebra_hun
veterán
Sajnos ez a túlhajtás dolog trendi lett manapság.
Sztem, de ez privát vélemény, semmi szükség oc-ra egyik oldalon sem. Veszekedésre sem, mert az nem jó.
Hasonlítani, összemérni kultúráltan semmi gond, az csak jó.
Sok embernek segít a döntésben. Nem kis pénzekről beszélünk sajnos.
Én az optimálisra szavazok, nem feltétlen kell egyetérteni.
Ma az a helyzet sztem, hogy a cpu-k bőven "sok" is egy átlag játékosnak, használónak.
Gpu fronton van "emaradás", de az más téma.
Örülök neki, hogy beszéltünk
X3D sztem nagyon jó, többi is biztosan, de azok játékteljesítményei tetszenek.
Nincs kizárva a jövőben a kipróbálása. -
zebra_hun
veterán
Köszönöm. Ha kép nincs is, elhiszem. Ugyanis egy forraló, égető teszt, brutális.
Erre írják, hogy sok száz Watt, igen. Ha szabadjára engedem nálam is ~230W.
AMD is képes akkor ugyanerre, mivel a fizika rá is vonatkozik.
5.4GHz-re engedtem, ott produkálja ezt limitek nélkül.
5.6GHz-en már ~280W ha elengedem.
A fogyasztó (Y Cruncher) fogja meghatározni az Ampert, ami Watt-ban is számolható.
Ezért szoktam írni, hogy hazugság a 400W és ilyenek.
Mi a kékeknél Y-t teszteltetünk, persze hogy nagy Watt-okat látni. Nem 5GHz-en, sokkal magasabban. Oda kell a stabilitás.
Cinebench közelébe nem ér, de nem a fogyasztásban, hanem egyéb más okokból.
Az csakis cpu-t terhel, Y Cruncher pedig iszonyat megrántja az IMC-t is, azaz full rendszer stabilitás IMC, RAM, és CPU.Örülök neki, hogy korrektül válaszoltál, köszi.
Geekbench alatti 30W az egy valós, hétköznapi használatot tükrözi.
A sok károgó 400 Wattosnak ajánlom.
Én nem kötekedtem, helyre tettem a fogalmakat semleges állásponttal.
Sosem dicsérném egyiket sem, nem fizet egyik cég sem.
Hazugságokat viszont nem tolerálom.
400 Watt... ökör aki mondja.
Ennyi erővel 30W, hiszen átlag Geekbench alatt annyi. Persze az is ugyanúgy hülyeség.
Na ez kész, Intel vs AMD dolgot nem kezdtem, de megígérem, hogy a következő cikk alatt is ha lesz, ott sokkal durvábban fogok reagálni, olyat még a világ nem látott.
Csakis ha hazudik valaki, amúgy nem. Teljesen mindegy, hogy A vagy B, hazudni nem illik!
Új hozzászólás Aktív témák
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Nők, nőügyek (18+)
- Milyen légkondit a lakásba?
- Azonnali fotós kérdések órája
- Elektromos autók - motorok
- Vigneau interaktív lokálblogja
- Motoros topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Chieftec Vista ház: kisebb halaknak
- További aktív témák...
- iMac Pro 1.1 2017 Intel Xeon W2150B 64GB 1000GB 1 év garancia!
- DELL PowerEdge R740 rack szerver - 2xGold 6130 (16c/32t, 2.1/3.7GHz), 64GB RAM, 10Gbit HBA330, áfás
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF A620M R7 7700 64GB DDR5 500GB SSD RX 6800 XT 16GB ZALMAN I3 NEO Seasonic 750W
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470 - i5-G6 I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- LG 27GP95RP - 27" Nano IPS - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 600
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest