-
Mobilarena
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ny.janos
tag
válasz
Delila_1 #39353 üzenetére
Amiért úgy csináltam, ahogy: a hosszú hétvégéken a szombat (pihenőnap) és vasárnap (munkaszüneti nap) előtt van egy csütörtökre eső, vagy utána egy keddre eső ünnepnap. A köztes péntek vagy hétfő pedig egy másik szombatra áthelyezett munkanap, amely így a szombat helyett pihenőnappá válik. Sajnos nagyon sok weboldalon megtévesztően rosszul szerepel, és ünnepnapnak titulálják ezt a pénteket vagy hétfőt. Én ezt szándékosan a szombatokkal megegyező formátumúvá kívántam tenni, ezért hoztam létre neki külön táblázatot.
-
-
tgumis
tag
válasz
Delila_1 #39235 üzenetére
Sziasztok!
Ez a dolog csak így működtethető (laphoz rendelve) vagy sima makróként is tehát hogy egy gomb nyomásra hajtsa végre.
Mondjuk csinálok egy makrót ami egy adott cellából kimásol egy értéket és azt beilleszti ebbe a cellába ahonnan hivatkozik akkor már is megvan. De ha lehetne akkor egy lépésben oldanám meg. -
GreenIT
tag
válasz
Delila_1 #39218 üzenetére
Koszonom, kiderult, hogy az illetekesek tudtak, de adatbevitelhez a numerikus billentyuzetet hasznaltak, most duhosek ram, hogy kettospontot kell nyomkodniuk, amihez ket kez kell es lassul az adatbevitel.
Abban tudnal segiteni, hogy terkepi fok-perc-mp adatformatumot hogyan lehet megadni?
Ugy tunik, az is kell hamarosan. -
Teejay83
tag
-
Flowtation
őstag
válasz
Delila_1 #38998 üzenetére
Nagyon köszönöm a segítségedet, végül sikerült megoldanom. Eleinte kínlódtam a képlettel, mert eltartott egy darabig, mire rájöttem, hogy elnevezett táblánál nem kell a munka2! hivatkozás (másik munkalapra való hivatkozás), de ebből tanul az ember. Ezután már ment minden, csináltam egy kis feltételes formázást is, most már nagyon passzent. A logikát még kicsit értelmeznem kell, de azért nagyjából vágom melyik képlet miért ott van, ahol.
A képletek beágyazásánál, ha pl. van egy HA függvény, akkor annak az értékét ami egy másik függvény azt már kézzel kell beírni vagy van valami képlet szerkesztő eszköz?
Nagyon jó ez az excel, nem is értem miért nem foglalkoztam vele eddig. Az ilyen alap dolgok megvannak, de egy komolyabb képlet már elgondolkodtat. Már meg is van a következő projektem, egy ügyes iktató táblát kellene összehoznom, szerintem abban is kérek majd segítséget.
-
oke
senior tag
-
Flowtation
őstag
válasz
Delila_1 #38996 üzenetére
Közben megcsináltam egy ilyen képletet:
=HAHIÁNYZIK(FKERES(B2;Munka2!$A$1:$B$5;2;HAMIS);"")
Ezzel már működik. Na most itt jön a képbe az, hogy akkor kellene két táblát csinálom a munka2-be, a páros-páratlan hétre, és ehhez szerkeszteni a fenti képletet, ugye? Bocs, hogy nem a te képletedből dolgozom, de ez nekem nagyon jó a képletek megértésére, használatára.
Ilyen a két tábla most:itt a tábla nevek: A-B páratlan, D-E páros
-
Flowtation
őstag
válasz
Delila_1 #38986 üzenetére
Szuper! Nagyon köszönöm!
Ezt elteszem, mert nekem jó lesz. Viszont kell csinálnom egy olyat is, hogy egész oldalas táblázat, ahol látszik minden (nyomtatásra). Na most annyit már megcsináltam, hogy egy kezdődátum, azt le lehet húzni egész hónapra, ekkor a mellette levő cellába kiírja, hogy az milyen nap (SZÖVEG függvény). A harmadik oszlopba pedig azt szeretném, hogy a nap alapján bekerüljön a hely. Tehát:
A: dátum; B: hét napjának neve (ez már megy), C: a naphoz tartozó munkahelyIgaz ez a második heti szerdákat nem jól tölti ki, de ez egyelőre nem érdekes.
-
spe88
senior tag
válasz
Delila_1 #38787 üzenetére
Csak ugye a kép jóval nagyobb ,mint a a megjegyzés, amit megszeretnék mutatni, ezért lett volna jó, ha a képet automatikusan odaigazítja az előre belőtt megjegyzés méretéhez.
Meg több 100 cellánál kell ezt állítgatni, azt is elkerültem volna, de úgy tűnik, ez marad, jobb, mint a semmi.
Köszönöm
-
spe88
senior tag
válasz
Delila_1 #38781 üzenetére
Megtaláltam, köszönöm. Esetleg még annyi, bár nem hiszem, hogy erre van megoldás, hogy ha beszúrom a képet azt méretarányosan húzza össze akkorára, mekkora a megjegyzés ablaka.
Bepipáltam a rögzített méretarányt, de összehúzni nem húzza és nagy része kilóg az ablakon kívül
köszönöm az eddigieket is
-
ny.janos
tag
válasz
Delila_1 #38676 üzenetére
Igen, megnéztem az általad feltöltött excel fájlt. Korábban tudtam, hogy láttam róla videót. Mivel már nem emlékeztem hogyan kell csinálni, s hirtelen az összefűzés a megoldásodban nem esett le, ezért kerestem meg azt. Azért osztottam meg, mert ahogy te is írtad könnyebb és gyorsabb megcsinálni, mint elmagyarázni. Ha esetleg a kérdező a magyarázatod alapján mégsem értette volna tökéletesen, gondoltam segíthet a videó.
-
swoody
senior tag
válasz
Delila_1 #38389 üzenetére
Szia,
Pár hete írtam, hogy rakok fel egy példát az összefüzés függvényben történő szövegformázásra. Most jutottam el odáig, hogy fel is rakom.
A kód munkalapon szeretném, ha az összefüzött szövegben (5-6-os és 10-11-es sor) a gyümölcsnek a neve, a mérete, a kódja, illetve a színe félkövér lenne. Viszont lehet olyan megoldást csinálni, amit átültethetnek majd másik táblázatba is?
Köszi a segítséget.
-
Antikaaa
újonc
válasz
Delila_1 #38589 üzenetére
Köszönöm a segítséget, összeállt a kép
Viszont lenne még egy kérdésem, volt már szó hasonló problémáról a topikban csak nem találom
Szintén városnevekről és km-ről lenne szó.
Szóval a Felrakót, és Lerakót szeretném kitölteni, automatikusan pedig a Rakott cellába várnék egy km-t. A km információt az előző kérdésemben emlegetett 1táblából szertetném kinyerni.Köszönöm szépen előre is!
-
-
Ala
tag
válasz
Delila_1 #38479 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm!
Ha 50 db-ra szeretném kibővíteni, akkor így nézne ki a kód?
Sub Masolas 50()
Dim hova As Integer, oszlop As Integer
If Range("B4") > 0 And Range("B4") < 50 Then
hova = Application.Match(Range("B4"), Range("B15:B114"), 0) + 14
For oszlop = 3 To 15
Cells(hova, oszlop) = Cells(4, oszlop)
Next
For oszlop = 3 To 4
Cells(hova + 1, oszlop) = Cells(5, oszlop)
Next
Else: MsgBox "Hibás sorszám", vbCritical
End If
End Sub -
swoody
senior tag
válasz
Delila_1 #38364 üzenetére
Fuuu ez nekem most picit bonyolult.
Amit beírtál annyi lenne az egész macro?
Az van, hogy a szöveg, ami összeáll a végére az összefézésből abba nem mindig 1-1 szó kerül változóként bele hanem van, hogy kettő-három is, gondolom ez tovább bonyolítaná. Rakok majd be egy példát.
Lehet nem vágó, de ez a makró téma nem nagyon van közel hozzám.Egyéb: A munkalapok sort alul lehet duplázni, hogy ne csak 1 sorban legyenek láthatóak a lapok? Office 2010.
-
dellfanboy
őstag
válasz
Delila_1 #38315 üzenetére
az nem igaz, hogy nem probaltam ki, mert kiprobaltam es nem jol mukodott, de ahogy e-mailbe is irtam mostmar jol fut. amit nagyon koszonok
csak annyi kerdesem lenne hogy amikor feljon a msgbox van-e arra opcio hogy feljojjon egy sztenderd szoveg? pl riport 1 amit ha akar a felh modosit? -
dellfanboy
őstag
válasz
Delila_1 #38295 üzenetére
1. beraktam personalba, most 0-ra fut, hibauzenet nincs, viszont elolvasva az elso hsz-t az en excel-em angol ez okozhat barmi fele hibat?
masik problemammal kapcsolatban (ahol 3sheetrol kellene1ujba masolni) atirtam a tartomany kijelolest de az se hozott meg pozitiv vegeredmenyt...
-
ztoldy
senior tag
válasz
Delila_1 #38304 üzenetére
Köszönöm. Ezzel össze tudom vonni, ez sikerült nekem is korábban, de sajnos csak a D oszlop tartalma marad meg. Nekem úgy kellene az összevonás, hogy egy szöveget alkosson a kettő.
Elnézést, én gondolkoztam rosszul, mert ez összefűzés, nem összevonás (angolban talán concatenate) lesz ez. -
dellfanboy
őstag
válasz
Delila_1 #38292 üzenetére
koszi, lesz erom mindjart megnezem.
ha a 38283-hsz-re gondolsz (ott irtam hogy uj excelben mukodik) akkor az a cella szinenkenti szummazasra vonatkozott. bocs, ha nem voltam1ertelmu .ott all fen az a problemam, hogy ha letrehozok egy uj excelt abba belerakom azt a modult akkor tok jol tudom szummazni szin szerint. viszont ha a jelenlegi file-be rakom bele akkor vannak gondjaim.
ma pl. tok jol mukodott, egeszen addig mig az excel-t nem mentettem el, nah akkor a vegeredmenyek eltuntek es ?name error-ra futott ki..
( a file makrobaratkent van elmentve, nincs mas makro ami bezavarni viszon valo igaz, eleg nagy sok keplettel lappal) viszont nem ertem hogy mikor eloszor beleraktam a modul-t, akkor a fv mukodott, majd mentesre kidoba a ?name-t... -
HoTaZo
addikt
válasz
Delila_1 #38270 üzenetére
Azt értem, hogy mit kéne csinálnia.
Azt viszont nem, hogy miért nem csinálja. Biztos nálam a hiba, de mivel nem látom át, így nem tudom, hogy hol rontom el.
1.: Betettem a színeket bal fentre (kapott a táblázat fentre még egy sort, hogy ki is nézzen valahogy, tehát a panelrögzítés D5-nél van)
2.: Kijelöltem A1-C4, Kamera ikon klikk.
Kijelöltem egy területet a szerkesztő léc alatt kb akkora, mint a kijelölt terület, megjelenik a "kép". Baloldalt, Név mezőben megadtam "Doboz" nevet.
3.: Elmentettem xlsm kiterjesztéssel.
De most már annyit birkózok itt, hogy azt se tudom, hogyan rendeltem egyszer a makrót a laphoz (már, ha azt csináltam). Most hiába klikkelek a Makrók ikonra->Makrók megjelenítése vagy bármire ott vagy a képen jobb klikk Makró hozzárendelésre. Adnék egy nevet a makrónak (mondjuk: doboz-makró), hiába OK, de semmi, azt se tudom hova kerül, mit szerkesszek, hova másoljam be az általad írt makrót?
Itt valami nem ok számomra.
Help... -
dellfanboy
őstag
-
dellfanboy
őstag
válasz
Delila_1 #38275 üzenetére
ez vmi kibebasz*t jo lett, koszi szepen
2 finomhangolasi kerdesem lenne: a vegen mikor feldobja hogy adjam meg a nevet: hogy irjam at hogy ne blank legyen a cella hanem pl. riport v1?
ill. amikor a vegen a helyet kell kivalasztanom lehet vmi halozati beallitas miatt de csak a local C:re tudom menteni halozatra nem. itt be lehet vmit allitani hogy alapbol. mondjuk a X:\riportok mappa ugorjon fel?meg egyszer halas koszonet
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
Delila_1 #38276 üzenetére
Szia!
Csak egy nagyon apró megjegyzés. Amennyiben az adott cella színe feltételes formázás következtében áll elő, akkor sajnos ez a módszer nem ad helyes eredményt.
A CV.DisplayFormat.Interior tulajdonság mutatja a cella tényleges színét. Ez igaz mind a mintára, mind az összegzendő cellákra.Üdv.
-
dellfanboy
őstag
válasz
Delila_1 #38271 üzenetére
igen, mert a fejlec/elso sor mind a harom lapon u.a egyedul a sorok szama valtozik. (ma pl sheet1 150sor, sheet2 123, sheet3 55, holnap meg tripla ennyi fele annyi) sheet3 rol is b2 cellatol masolom az ertekeket annyit amennyi van (ezert hasznaltam a ctrl shtr le jobbra-t mint kijeloles)
idaig manualis munka volt copy paste-el de meguntam.viszont ha gyorsabb/szebb/jobb masolhatom mind a 3 sheetrol b2tol az adatokat es a vegen az egyikrol a fejlecet/elso sort. vagy amikor letrehozom az uj dokumentumot ahova a 3sheet adata kerul akkor lehet elso lepes csak a fejlec/elso sor masolasa utana meg a 3 sheetrol az adatok.
nemtudom melyik a szebb/jobb/gyosabb/elegansabbviszont a cella szinek alapjan szummazas, hogy toroltem azt a paramatert #name error-ra fut. fogalmam sincs miert
-
dellfanboy
őstag
válasz
Delila_1 #38254 üzenetére
Koszi szepen ez mukodik de makrom nem pedig a makrofelvevovel felvettem. Tudnal esetleg segiteni
Van 3 sheet-em es az itt levo adatokat kellene egy uj excelbe masolni igy csinaltam:
Makrofelvevo elindit irany sheet1 a1 cella. Itt ctrl shift jobbra, le (tartomany kijelolese) majd file uj excel megnyitasa itt a1cella es bemasoltam a sheet1rol a dolgokat. Irany regi file sheet 2, itt b1cella ctrl shift le jobbra majd masolas, uj file a1 cella majd ctrl le( legutolso sor) es meg egyet le a kurzorral hogy ures sorba masoljam a sheet2 tartalmat. Majd u.a 3 -al. es amikor kesz akkor fel kene dobnia hogy mentes maskent en meg kivalasztom a helyet+nevet…Masik kerdesem:
Szeretnek siman cella szin alapjan szummazni (osszeadni cella ertekeket) google-ztam 1 makrot, de itt a tizedesjegyekkel gondba vagyok mert van amikor a makro(fv,module) vegeredmenye mast ad mintha egyesevel osszeadnam, ill van amikor total mas vegeredmeny pl 8 helyett 808
Function SumByColor(Cellcolor As Range, rRange As Range)
Dim cSum As Long
Dim ColIndex As Integer
ColIndex = Cellcolor.Interior.ColorIndex
For Each cl In rRange
If cl.Interior.ColorIndex = ColIndex Then
cSum = WorksheetFunction.sum(cl, cSum)
End If
Next cl
SumByColor = cSum
End Function
ezt makrot talaltam a neten
Esetleg nincs olyan makrod ami cella szin alapjan szummaz? Ill mi lehet a fentivel a baj?
elore is koszonom -
HoTaZo
addikt
válasz
Delila_1 #38263 üzenetére
Nálam Kamera néven van, de mivel rögzül azon a helyen, ahová teszem, így ugyanúgy csak a bal felső üres tartományba tudom kivetíteni. Nem rossza a megoldás, de ha valamilyen módon úsztatni lehetne, akkor tudna úszkálni a dátumok felett, mert az hétről hétre halad balra.
-
HoTaZo
addikt
válasz
Delila_1 #38261 üzenetére
Szóval, akkor nem hiába nem találtam a megoldást arra, amit akartam.
Persze, a színek áthelyezése is egy megoldás, de ha bővül a színek száma, akkor több hely kell nekik oda. Akinek meg készül, nem biztos, hogy fog átalakítással is bíbelődni.
De, akkor maradok annál a verziónál.
Köszönöm! -
bexinho23
őstag
válasz
Delila_1 #38150 üzenetére
Közben teszteltem, de azt a megoldást kaptam, amit vártam.
Az alábbi képletet írtam be a hivatkozás tábla hivatkozási cella mezőjébe, ami működik is kattintásra. Azonban, ha bővül a táblázatat +sorral, akkor ugyanúgy a korábban utolsó cellának azonosított cellára lép. Belelépve a hivatkozásszerkesztőbe látni, hogy a képletes mezőben a korábban azonosított cella száma van írva. Tehát ez a kattintásos megoldás 1 alkalommal használható jelenlegi ismeretem szerint.
=INDEX(D
;MAX((D
<>"")*(SOR(D
))))
Rosszul csinálok valamit, vagy ez csak fix táblázatra használható?
-
-
cili.ke
csendes tag
válasz
Delila_1 #38151 üzenetére
Delila, be van jelölve az automatikus kiegészítés. Van ugyan üres sor is a táblázatban (és emiatt megszakad az "5 sor"), de ott sem működik, ahol akár 12 sor van összefüggően.
(Több táblázatom is van: van, amelyikben soha nem működik, van amelyikben néha igen, néha nem. Pl. ha kézzel írom be az aktuális számot, akkor kitölti a képletet, de ha másolom a számot akkor nem.
Sajnos régi problémám, Excel 10-ben és 13-ban is így (nem) működött. Azért köszönöm a gyors segítségedet. -
bteebi
veterán
válasz
Delila_1 #38044 üzenetére
Excelben igen (azt még én is tudtam
, de persze köszönet azért is
), de nekem az kellene, hogy a Wordben lévő összes fej- vagy láblécben (is, tehát mindenhol) tudjam szerkeszteni az adatokat, cserével, Excelből (Excel VBA-val). A csere (replace all) maga működik, de csak a szövegtörzsben.
Tehát ha például azokat az elemeket, hogy "Város1" le akarom arra cserélni, hogy például "Nagykanizsa", akkor az működik a Word file szövegtörzsében, de a fej/láblécben nem megy. Ez a probléma, remélem így már (nem félre)érthető
. Bocsánat az esetleg pontatlan megfogalmazásért
.
-
lcdtv
tag
válasz
Delila_1 #38032 üzenetére
Igen azt néztem de az egymás mellé oszlopokba teszi, nekem meg egymás alá kellene. Találtam egy megoldást lehet másnak is jó lehet
Sub ChickatAH()
Dim rng As Range, Lstrw As Long, c As Range
Dim SpltRng As Range
Dim i As Integer
Dim Orig As Variant
Dim txt As String
Lstrw = Cells(Rows.Count, "A").End(xlUp).Row
Set rng = Range("A2:A" & Lstrw)
For Each c In rng.Cells
Set SpltRng = c.Offset(, 1)
txt = SpltRng.Value
Orig = Split(txt, " ")
For i = 0 To UBound(Orig)
Cells(Rows.Count, "D").End(xlUp).Offset(1) = c
Cells(Rows.Count, "D").End(xlUp).Offset(, 1) = Orig(i)
Next i
Next c
End Sub
csak egy hiányzik hogy külön fülre tegye az eredményt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- 13-14" Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- 124 - Lenovo Yoga Pro 7 (14IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060 (48 hónap garancia!) (ELKELT)
- AKCIÓ! Microsoft XBOX Series S 512GB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- Lenovo ThinkCentre M720q/ Dell OptiPlex 3060- 3070/ Hp EliteDesk 800 mini, micro PC-Számla/garancia
- Samsung Galaxy S23 Ultra 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest