- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- One mobilszolgáltatások
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- VoLTE/VoWiFi
- Mobil flották
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Gravity1234
tag
válasz
azopi74 #26454 üzenetére
Nem tudom....raadasul magyarul sosem hasznaltam meg a fuggvenyeket, szal maradjunk az angolnal.
Tovabbra sem ertem (nem vagyok excel magus)...- A oszlopom tele van feladat megnevezesekkel (ugyanaz szerepelhet akar tobbszor is, tehat lehet szerepel A 12 szer, B 5szor, C csak egyszer, stb.)
- Egy tetszoleges cellaban szeretnem osszesitve latni az A oszlopban elofordulo feladatokat.Nem tudom ez meg mindig az az egyetlen Countif lenne? Szerintem az nem eleg, hol a summa belole?
-
Heno1974
csendes tag
válasz
azopi74 #26390 üzenetére
sap gui ba belépve elérem sap-ban
akkor el kellene érnem vba-ban is szerintem.
csak nem tom a bejelentkkezést megirni
adatbázis lekérdezésnél nem tom a szerver cimét.
ezt a neten böngésztem de nem igazán értem a :
Set oConnection = SapGuiApp.OpenConnection("110 PRD-P01 ECC", True)Dim SapGuiApp As Object
Dim oConnection As Object
Dim session As Object
Dim SAPCon As Object, SAPSesi As Object
Dim SAPGUIAuto As Object, SAPApp As Object
Dim sapConnection As ObjectIf SapGuiApp Is Nothing Then
Set SapGuiApp = CreateObject("Sapgui.ScriptingCtrl.1")
End If
If oConnection Is Nothing Then
Set oConnection = SapGuiApp.OpenConnection("110 PRD-P01 ECC", True)
End If
If SAPSesi Is Nothing Then
Set SAPSesi = oConnection.Children(0)
End IfsapConnection.Client = "720"
sapConnection.User = ""
apConnection.Password = ""
sapConnection.Language = "hu"If nsapConnection.Logon(1, True) = True Then
MsgBox "Nincs kapcsolat az SAP-val!" -
-
katka84
csendes tag
válasz
azopi74 #26379 üzenetére
Szia!
A kérdésedre a válasz igen.
Egyébként egyet értek veled, de a kész anyagot már nem én fogom használni és ezért ragaszkodnék az Excelhez. Talán ennek használatától nem idegenkednének annyira. A papír alapú nyilvántartás után még ez is nagy lépés lesz és tapasztalataim szerint az új dolgok láttán "bezárnak" az emberek és nem merek kockáztatni.
A másik probléma, hogy a szoftvereken spórolnak. (pl. Outlook sincs márés Excel sem érhető el mindenhol ahogy hallottam - még új vagyok ennél a cégnél
.
Biztosan "nagyon jók" ezek az "ingyenes" dolgok, csak én nem tudom használni pl. az új levelező rendszert.
Szóval ezek az érveim az Excel mellett.
Nem is értem, hogy így Húsvét környékén miért nem leszel gép közelben.
Pedig ez egy nagyon "csábító" feladat. -
katka84
csendes tag
válasz
azopi74 #26376 üzenetére
Szia!
Válaszok:
1.Elviekben az összes apartmant lefoglalhatná. De, ez az üdülő a munkavállalók pihenését szolgálja, így főszezonban nem túl életszerű, h egy munkavállaló lefoglalja az egészet, míg mások nem jutnak lehetőséghez. Egyébként az eddigiek szerint max. 2 apartmant foglalt le egy munkavállaló. A probléma az, hogy a munkavállalónak és családjának kedvezményes üdülést biztosítunk. Amely azt eredményezheti, hogy pl. 1 apartmant biztosítunk kedvezményesen és a többit teljes árral, így ebben az esetben a jelentkező már közel sem biztos, hogy a munkavállaló lesz. (Új szabályozás készül erre és még vannak kérdéses pontok. Sajnos. Így pl. ez is.)
2. 12 apartman van, csak az egyik apartman "raktárként" funkcionál.
Köszönöm az észre vételt. Én is csak pár hete ismerkedtem meg a cégnél ezzel az üdülés témával.
És erre idő közben derült fény.
3. Őszintén szólva az Üdülési Bizottságnak van döntési jogköre, hogy párhuzamos jelentkezés esetén (ez inkább a főszezonban lehetséges) ki jogosult üdülni. Kritériumok: nagycsaládos, gyermekét egyedül neveli, mikor üdült itt utoljára a munkavállaló - az előző évek papír alapon lettek vezetve, úh mondhatni erről semmilyen infóm nincsen, munkaviszonya mikortól áll fenn, stb.)
Igazából a főszezonra való jelentkezésnél összegyűjtik a határidőig beérkezett pályázatokat és azt követően kerülnek elbírálásra, így a táblázatba már csak az kerül, ami "végleges". Kivéve, ha nem fizetik be a megadott határidőig az üdülési díjat, mert akkor törölni kell a munkavállaló jelentkezését. De erről infót csak a pénzügytől lehet szerezni.Röviden és tömören.
Egyébként köszönöm az érdeklődést a problémám iránt.Természetesen nagyon szeretek tanulni, úh a megoldásra nagyon kíváncsi vagyok, illetve a magyarázatra.
Kata
-
karlkani
aktív tag
válasz
azopi74 #26318 üzenetére
Oké, köszi.
Konkrét dátum kell egy cellába (hasonló, mint aminél segítettél). Az alapján szerintem össze tudom dobni. így legalább nem kell "makróbaráttá" alakítanom a füzetet.
Ha már szóba került a szombati dátumos téma, azóta, ha megnyitom a füzetet, megnézek valamit, majd bezárom, mindig rákérdez, hogy "mentem a változásokat?". A számolás minden megnyitás után lefut egy alkalommal (függetlenül, hogy nem módosítok semmit ott), azért kérdez rá?
-
azopi74
addikt
válasz
azopi74 #26300 üzenetére
Ha máshogy akarod (vagyis ez már az este 8-tól reggel 8-ig tartó időszak már a következő nap legyen, akkor írd át ilyenre:
=INT(Events[@Dátum]+1/3)Vagyis így:
=INT(Events[@Dátum]+1/6)
Mivel este 8 után már csak 4 óra van a napból...
óra átállításkor viszont így is gond lehet, mert úgy látom, azt nem veszi figyelembe az excel az időmanipulációknál, pl nézd meg, mit csinál az excel, ha hozzáadsz 2015.03.29 11:01 PM -hez egy órát
Persze minden megoldható, és jelen esetben működőképes marad a dolog, de más esetben azért vigyázni kell az ilyenekkel
-
azopi74
addikt
válasz
azopi74 #26298 üzenetére
Szia, kiszedtem pár felesleges segédoszlopot, így talán kompaktabb.
Még egy kis módosításra szükség volt, mert volt egy alapvető probléma, ami a következő:
Pl a Feb 2-án este 8-tól kezdődő műszak melyik napnak minősül? (ez nem derült ki a leírásodból)
Az előző verzióban úgy vettem, hogy reggel 8 előtt is 2-a van, és este 8 után is, de ez ugye problémát jelenthet.
Pl (nem tudom, hogy ilyen elképzelhető-e), ha egy ember egy nap többször is dolgozik ugyanabban a műszakban. vagyis reggel 8-kor hazamegy, alszik egy kicsit, aztán este 8-ra visszamegy dolgozniMunka törvénykönyvével ez talán ellentétes lehet, de a valós életben előfordulhat.
Szóval úgy módosítottam, hogy a reggel 8 előtti időszak még az előző naphoz tartozzon, hogy értelme legyen az egésznek (de úgy látom, ebbe a bukfencbe Delila is beleszaladt, dehát a feladatleírás volt a hiányos)
Vagyis a napot így módosítottam:
=INT(Events[@Dátum]-1/3)
(name managerben láthatod)
Ha máshogy akarod (vagyis ez már az este 8-tól reggel 8-ig tartó időszak már a következő nap legyen, akkor írd át ilyenre:
=INT(Events[@Dátum]+1/3)
Annyit azért megjegyeznék, hogy egy dolog miatt úgy tűnhet, mintha még mindig nem működne jól, de ez csak azért van, mert az alap adataid nem jók .
Azt mondtad, hogy maximum két ember lehet egy műszakban, ez az általad adott lista szerint nem igaz, mert például 1-én mindenki dolgozott az egyes műszakban, Laci a kettesben is, (de rajta kívül senki). Meg van benne több furcsaság is. Viszont, mint ugye írtam az elején, az általad írt műszak adat ellentmondásos volt az idővel, én meg képlettel tettem be az időt. (Pivot lapon látod, a dolgozókat műszakonként, és láthatod, mi a hiba az alap adatokkal).De ha az alapadatok jók, és megfelelnek azoknak a feltételeteknek, amiket írtál, történetesen, hogy két műszak van, egy egy műszakban maximum ketten dolgoznak egy nap, és egy ember maximum egy műszakban dolgozik egy nap, akkor ennek most már jól kell működnie
De azért teszteld (ezúttal jó ) adatokkal.
-
Gandalf80
csendes tag
válasz
azopi74 #26296 üzenetére
Szia!
Bocs, ha rosszul írtam le a példát.
De ezek csak szemléltető példák, tehát bármi törölhető a sorokból vagy javítható. Pl. a munkavállalók lehetséges száma akár 16 is lehet. A dátum pedig akár 200.000 is.
Az A oszlop tartalmazza az időpontokat, és ehhez tartoznak a munkavállalók. Egy műszakban csak 2 név fordulhat elő.
Az A és a B oszlop alapján kellene feltölteni a táblázatot. De, mint mondtam nekem már az is nagyon jó lenne, ha egy legördülő listában csak két név közül lehetne választani.
Tehát Ki dolgozott pl. február 2-án (ezzel szűkült a találat 4 munkavállalóra), és Ki? dolgozott az I-es műszakban (két névre kell szűkülnie)...Köszönöm, hogy időt szánsz rá!
-
Gandalf80
csendes tag
válasz
azopi74 #26261 üzenetére
Sziasztok!
DARABHATÖBB függvényhez szeretném "szétválasztani" a dátumot és az időt. Mert ezt követően kellene egy segédoszlopban meghatározni, hogy az az esemény, ami az adott időponthoz kapcsolódik még az I. vagy a II. műszakban van-e? Lásd az eredeti hozzászólásomban található képen a D1:I1 közötti adatokat.
Feltettem még képeket (példák kedvéért írtam bele neveket és tevékenységeket). Szóval, mit javasoltok? Mivel szedjem szét a dátumot és az időt? ?
-
Louro
őstag
válasz
azopi74 #26259 üzenetére
Először is elnézést mégegyszer, ha túl sértő voltam, de tényleg felbosszant, amikor a látvány fontosabb, mint a hatékonyság.
A magyar függvényneveket meg én is utálom. Rendre elgépelem az HÓNAP.UTOLSÓ.NAPJA függvényt. Bár a CONCATENATE vs. ÖSSZEFŰZ esetén a magyar javára billen a mérlegDe a feladat. IGyekeztem egy template-et összedobni. Az a lenne a cél, hogy a különböző csoportokat tudjam mérni. Ha érkezik tag és beszúrják ne legyen baj. (Ne fix range-ek legyenek a függvényekben.) Mivel egy egész évet tartalmaz a táblázat, ezért lenne az, hogy külön mérni havi szinten. Külön akár a feladatokat is.
Ha már egy kis rávezetést kapok, lehet rákeveredek a jó útra, de ha a teljes koncepciót leírod, azt külön köszönömRáadásul mivel elég sok függvény van már így az excelben (1-2 perc egy-egy frissítés), így nem szeretnék túl összetett függvényekkel kooperálni. Ezért gondoltam azt, hogy makróval kiszedem a "tagokat" és flag-elem, hogy melyik csoportba tartoznak.
-
azopi74
addikt
válasz
azopi74 #26213 üzenetére
Egyébként (bár azt nem tudom, mi az alapfeladat) de talán megfontolandó lenne inkább valamilyen adatbáziskezelő használata. Az valszleg egyszerűbb és biztonságosabb megoldás lenne. Azokat többek között ilyesmire találták ki. Sok mindenre jó az Excel, de azért ismerjük a korlátait is!
-
azopi74
addikt
válasz
azopi74 #26065 üzenetére
Na és persze, ha egy kicsit komplexebb feladatról van szó, mint mondjuk egy szimpla raktárnyilvántartó rendszer, akkor nem árt egy normális, objektumorientált alkalmazás (üzleti logikai) réteget is bevinni a front-end és az adatbázis közé, de ez már tényleg nem ebbe a topicba való
-
slashing
senior tag
válasz
azopi74 #26057 üzenetére
Hát kb. állítsd össze heti napi meetingre a diagrommokat stb... számolj selejt összeget meg ilyenek de ha csinálsz nekik egy táblázatot rá akkor nem tudod rávenni őket hogy azt töltse mert nem azt szokta meg stb...
csinálsz oltári melóval egy indirektes összefűzős kétsoros képletet erre beszúr egy oszlopot a forrástáblába ami ugye egyből elcseszi az egészet....
ilyen érvényesítést kellett csinálnom azért hogy a sorszámozást ne rontsák el a dolgozók(amit lehetne egyszerűsíteni egyszer meg is csináltam csak nem mentettem aztán nem volt kedvem újra megcsinálni, de vicc az egész)
=ÉS(BAL(A294; 6)="c2015/";HOSSZ(A294)=10;JOBB(A295;4)*1=JOBB(A294;4)*1+1;BAL(A295; 6)="c2015/")
ami csak annyi lenne hogy c2015/0001 és következő szám eggyel nagyobb mint az előző de erre is megoldást kellett találni
-
pirit28
csendes tag
válasz
azopi74 #26025 üzenetére
Szia Azopi74 !
Bocs ,hogy nem válaszoltam tegnap de annyira le voltam merülve ,hogy fel kellett rakjam magam töltőre.Viccet félretéve,kösz hogy belekuokantottál a jogosultság problem eszembe se jutott volna ha nem említed.Még átgondolom mi legyen, hogy ezt használjam e vagy maradjak a tcommanderes megoldásnál.
Üdv -
azopi74
addikt
válasz
azopi74 #26025 üzenetére
Amúgy nem sértésként mondom, de azt, aki ezt a borzalmat csinálta, elküldeném inkább havat lapátolni, de legalábbis biztosítanám, hogy számítógép közelébe ne kerüljön
De leginkább azt az egyént, akinek egyáltalán megfordult a fejében, hogy egy ilyen taskot excel-ből, VBA-val oldjon/oldasson meg -
azopi74
addikt
-
Csuklósbusz
tag
válasz
azopi74 #26009 üzenetére
Na megint tanultam valamit. Azt hittem a függvények ugyanúgy néznek ki a magyar és angol officeban is...
Egyszerűbb ha mutatok belőle egy részletet. :-)
http://data.hu/get/8584153/TESZT.xlsx
Ehhez csinálnám a sorszámot, meg a címletszámítást. Egy sima kézbesítőnek kell ezeket tudnia.... -
Fferi50
Topikgazda
válasz
azopi74 #25992 üzenetére
Szia!
Nincs annak más baja, csak annyi, hogy az ArrayCol() tömb vízszintes, ezért ha a tömbképletet függőlegesen írod be, akkor csak az első elem kerül be minden sorban a cellába.
Ha egy sorban jelölöd ki a kimeneti cellákat, akkor szépen kiírja az eredményt.
De más baja is van. Ha nem oszlopban helyezkednek el a bemeneti cellák, hanem pl.sorban, vagy téglalapban, máris bukik a dolog hibával, mert csak a sorok számát nézed meg a tömb dimenzionálásánál.Ha oszlopban szeretnéd az eredményt kiíratni, akkor ezt az értékadást kell a végén alkalmaznod:
IntColor2 = Application.Transpose(ArrayCol())Üdv.
-
w.miki
veterán
-
azopi74
addikt
válasz
azopi74 #25970 üzenetére
Ja bocs, ha a kezdő 0-kat meg akarod hagyni, ez nem megoldás. Az hogy hány 0-val kezdődik, az fix, vagy bármennyi lehet? (Nem vagyok otthon IMEI témában annyira.)
Talán érdemesebb lenni mégis szövegként kezelni. Az nem jó neked? Úgy biztosan megmaradnának a 0-k az elején.
-
TrollBalint
addikt
válasz
azopi74 #25942 üzenetére
Azt nem ígérem, hogy ma tudok felrakni, lehet csak hétvégén. Összesítő sor nincs az alján, viszont vastag kerettel veszi körbe, amiről azt hittem formázás, de nem tudom kitörölni. Próbáltam, hogy megszüntetem a táblát, és újra létrehozom, de akkor se szúr be új sort. A táblázat jobb alsó sarkában van egy kis (talán zöld) pötty, amivel tudom növelni a méretét, de igazából automatikusan szeretném ezt megoldani.
Most hogy belegondolok, az oszlopokat se fűzte hozzá, amiket pluszba szúrtam be.
-
TrollBalint
addikt
válasz
azopi74 #25902 üzenetére
nagyon szépen köszi, főleg a magyarázatokat. Kicsit átalakítottam a saját táblázatomat, hogy ezt a megoldást tudjam használni, de úgy érzem hasznára vált
Közben felvetődött egy kérdés benne, mi a különbség, ha úgy hivatkozok egy cellára, hogy : Table1[[#ThisRow];[Column6]] vagy pedig simán [Column6]?
(egyelőre nem néztem meg, hogy mennyire számol jól, ahogy értelmeztem, nekem tökéletesnek tűnik (egyelőreaztán majd csak kitalálnak valamit, hogy mit változtassak meg
)
-
-
azopi74
addikt
válasz
azopi74 #25901 üzenetére
Na már találtam is két hibát
1. StartDayNormalStart nem kell, helyette viszont kell StartDayNormalEnd
=DATE(YEAR([@StartTime]),MONTH([@StartTime]),DAY([@StartTime]))+MunkaidőZárás
Ugyanis ez kell a PartDayFirstDay korrekt kiszámításához:
=IF([@IfStartInWorkingTime],[@StartDayNormalEnd]-[@StartTime],0)
2. Ha ugyanaz a kezdő és záródátum, és mindkettő ideje munkaidőn belül van, nem jól kalkulál, mert záróként és nyitóként is bekalkálja a törtnapokat, ezért szükség van erre a boolean változóra:
WithinOneDay: (ha egy munkanapon belül van a starttime és endtime)
=COUNTIFS(DayType[StartWorkingTime],"<="&[StartTime],DayType[EndWorkingTime],">="&[@EndTime],DayType[Type],"Workday")
És ennek megfelelően TotalWorkingTimeCorr (ez a végső megoldás)
:
=IF([@WithinOneDay],[@EndTime]-[@StartTime],[@TotalWorkingTime])
Javítottam, itt elérhető: [link]
Remélem, más logikai bukfenc nincs
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
azopi74 #25864 üzenetére
Szia!
Ez egy kissé bonyolultabb lett és hasonlít nagyon a tiedre:
HA(ÜRES(INDIREKT(VÁLASZT(MARADÉK(SOR()-10;4)+1; "E";"F";"G";"H") &INT( (SOR()-10)/4)+1));"";INDIREKT(VÁLASZT(MARADÉK(SOR()-10;4)+1; "E";"F";"G";"H") &INT( (SOR()-10)/4)+1))
A cella tartalom vizsgálat azért kell, hogy ne 0 kerüljön az üres cella értékeként a cél cellába.
Üdv.
-
azopi74
addikt
válasz
azopi74 #25860 üzenetére
Esetleg így rövidebb és érthetőbb, és mentes egy amúgy hibát nem okozó logikai hibától
=IFERROR(INDEX(E:G,ROUNDDOWN((ROW()-6)/4,0),1/(1/(MOD(ROW()-9,4)))),"")
Ha magyar az exceled, akkor fordítsd le
http://en.excel-translator.de/
(Source: English, Target: Hungarian, Separator: Replace commas with semicolons)
=HAHIBA(INDEX(E:G;KEREK.LE((SOR()-6)/4;0);1/(1/(MARADÉK(SOR()-9;4))));"")
-
TrollBalint
addikt
válasz
azopi74 #25793 üzenetére
Hello,
Válasz a kérdésedre, én azokat a függvényeket nem használtam még, de ezeket a 'named table' -ket szerintem ezentúl használni fogom, tényleg jobban átlátható egy képlet
Viszont van egy gondom. A kiindulási cella tartalmaz időt is. Ez egyelőre fixen 16:00. Az első fülön, ahol fel vannak véve a napok, ott csak nap szerepel, mindegyik cellához hozzáadni nem biztos, hogy jó ötlet, mert idővel ez az idő lehet változik. Átmeneti megoldásnak viszont most ezt választottam. Átalakítható a képleted úgy, hogy az időt ne vegye figyelembe a kiindulási cellában? (Nem akarom onnan kitörölni, mert más műveletekhez meg kell az idő). [Megjegyzés: még se jó, ha hozzáfűzőm a 16:00 a DayType táblához, mert akkor hibásan mutatja valamiért a munkanapokat és a szabadnapokat]
A pontos feladat úgy szól, hogy van egy kiindulási cella dátummal (nap és idő is) valamint van egy másik cella amitől függően 6, 7, vagy 3,75 napot hozzá kell adni. Ez utóbbit igazából vehetjük úgy, hogy 4. nap délelőtt 10 óra, mivel nagyon ritkán fordul elő, szerintem még belefér a kézzel való szerkesztés.
Fferi50 makrója szépen lekezeli, hogy a kiindulási cellában ignorálja az időt, de képlettel nem tudom hogy lehetne ezt korrigálni. (Esetleg ha más megoldási javaslatod/javaslatotok van, arra is vevő vagyok.
Köszi, -
TrollBalint
addikt
válasz
azopi74 #25780 üzenetére
Igazad van, olvashatónak olvashatóbb az első, amit te írtál, de nekem érthetőbb a második. Annyi Range van nálad, hogy egyszerre nehéz megjegyezni. De hosszabb távon tényleg kényelmesebb.
De pl azt a cellát (P oszlop) ahol csak annyi van, hogy =mnapok, nekem nem értelmezhető. De a délutánt (ebéd után) az időt erre szánom, mert egyébként a megoldás nagyon tetszik. (Főleg, hogy nem kell makrót engedélyezni)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Argos: Szeretem az ecetfát
- RAM topik
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Vicces képek
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Kivégzi a Firewire-t az új macOS verzió?
- World of Tanks - MMO
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Android játékok topikja
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK H310CM i5 8400 16GB DDR4 256GB SSD 1TB HDD GTX 1060 3GB Rampage SHIVA TT 500W
- Prémium PC házak akár 20-40% kedvezménnyel eladók garanciával, számlával!
- Csere-Beszámítás! Custom vizes számítógép játékra! I7 12700KF / RTX 3090 / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- iKing.Hu - Apple iPhone 13 Pro Max - Graphite - Használt, újszerű
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged