- Magisk
- Akciófigyelő: Jelentősen olcsóbban nyit az Ulefone új mindenese
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- iGO Primo
- Telekom mobilszolgáltatások
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- Xiaomi Watch S1 - szép az idő
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
-
Mobilarena
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mutt
senior tag
válasz
MZsoltee #52051 üzenetére
Szia,
...függvény, amivel meg tudnám állapítani egy napról, hogy az munkanap-e...
A HÉT.NAPJA (WEEKDAY) függvény használható arra, hogy hétvégéket és a munkanapokat meg lehessen különböztetni.
A =HA(HÉT.NAPJA(A2;11)>5;A2+8-HÉT.NAPJA(A2;11);A2) képlet megadja az első hétfőt a nap után, ha az hétvégére esik, különben pedig az eredeti dátumot adja vissza.
Mivel te 10-e utáni első munkanapot keresed, ezért a fenti képlet elegendő is (nincs olyan munkaszüneti nap idén ami 11-12-én lenne). Azonban a teljesség miatt, ha a kapott dátum munkaszüneti napra esne (pl. május 1 szerda), ezért kellhet még a KALK.MUNKANAP.INTL (WORKDAY.INTL) függvény is.
Az E2:E11 tartományba felvettem a magyar munkaszüneti napokat. Innentől már csak azt kell megnézni, hogy a fent kapott nap szerepel-e ebben a listában, ha igen akkor kell a KALK.MUNKANAP.INTL függvény is.
MS365-ben a LET függvénnyel a képlet átláthatóbb, de nem kötelező azt használni.
C2-ben a képlet:=LET(munkanap;HA(HÉT.NAPJA(A2;11)>5;A2+8-HÉT.NAPJA(A2;11);A2);
talalat;SZÁM(XHOL.VAN(munkanap;$E$2:$E$11));
HA(talalat;KALK.MUNKANAP.INTL(munkanap;1;1;$E$2:$E$11);munkanap))üdv
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
MZsoltee #52051 üzenetére
Szia!
Próbáld ki az ÖSSZ.MUNKANAP (angolul NETWORKDAYS) függvényt, úgy, hogy kezdődátumnak és végdátumnak is ugyanazt a napot adod meg. Ha az eredmény 0, akkor nem munkanap, ha 1 akkor munkanap az adott nap.
Lehetőséged van arra is, hogy egy tartományban felsorold a hazai ünnepnapokat harmadik paraméterként.
Üdv. -
MZsoltee
veterán
válasz
MZsoltee #52050 üzenetére
A pontos cél az lenne hogy minden hónap 10-ét vagy, ha az nem munkanap az azt követő első munkanapot kapjam vissza. Ezt az indirekttel és ezzel a fügvénnyel összekombinálva gondoltam megoldani. De ugye nincs olyan függvény, amivel meg tudnám állapítani egy napról, hogy az munkanap-e vagy sem.
-
Mutt
senior tag
válasz
MZsoltee #39598 üzenetére
Szia,
A sorok magassága nyomdai pontokban van megadva, 72 pont = 1 inch = 2,54 cm
Az oszlop szélesség pixelben van és függ a használt betűtípus szélességétől. Bővebben itt.Megoldás:
1. Kapcsolj át Lapelrendezés nézetbe
2. Ekkor azonos mértékegységben (centi, pontok) tudod állítani a magaságot, szélességet.
3. Válts vissza normál nézetbe.üdv
-
Delila_1
veterán
-
föccer
nagyúr
válasz
MZsoltee #34839 üzenetére
bal oldalt, a táblázat szélén megjelenik 3 jelölő. Azokra kattintva lehet nyitni/csukni a részösszegnek a szintjeit. Ba variáció, hogy használd az összesít függvényt, az autoszűrővel kiegészítve, és akkor egy dedikált helyen megjelenik a leszürt adatokon végrehajtott művelet eredménye.
-
lappy
őstag
-
azopi74
addikt
válasz
MZsoltee #26250 üzenetére
"A sima pivotot felelevenítettem, néha-néha most is használtam, újat nem mondott a kis tananyag. A power pivot már érdekesebb lenne mivel sok adattal dolgoznék. Adatbázisból (sql server) szednék ki adatokat (táblákat) és azzal dolgoznék. Nem pesti vagyok így a tanfolyamok is nehézkesebbek, inkább autodidakta módon tanulnám rögtön a gyakorlatban."
Hát igen, ha külső adatbázisokból dolgozol, akkor a Power BI pakk (Power Query és PowerPivot, diagramokhoz Power View) az optimális megoldás. (sőt, én van, hogy excelben tárolt adatbázisok esetében is ezeket használom
Bár néha a jó öreg Microsoft Query-s megoldáshoz nyúlok. Igaz, nem annyira végfelhasználó barát, mint a PowerQuery, és nem is tud egyszerre több adatbázisból dolgozni, (csak ha külön-külön lehúzod adattáblákba, aztán joinolgatsz, pfff :... Dehát standard ANSI SQL-lel is majdnem mindent meglehet oldani, és a jó öreg Jet megeszi azt, szóval ha csak egy adatbázis a forrás, akkor akár a MS Query is használható lehet, tud az is adatot szedni akár OLE DB-vel, akár MS SQL serverről natívan, akár Azure Marketplace-ről, de akár excelből vagy Access-ből, szóval ott is vannak azért lehetőségek. Csak egyszerre több forrásból ne akarj
Ahhoz már PowerBI kell. Csakhát az a fránya M language... Igaz, egyre okosabb a PowerQuery is, folyamatosan jönnek az update-ek de még szoknom kell a Power BI logikáját, nameg azt az "M" formula language-et, 15 év SQL után kicsit nehezen veszi be a gyomrom, de azért jó az a koncepció, és a végeredmény is igen meggyőző tud lenni
(később nézd meg a linket, inkább este felé, vagy vasárnap, mert még szinkonizál a onedrive, és megvan jópár giga, meg még rakok fel hozzá ezt-azt
Egy-két hétig fenn hagyom, aztán majd törlöm.
Egyéb linkek
"M" Formula language - YouTube
Ha konkrét kérdésed van, akkor a topicban kérdezhetsz, ha van időm, válaszolok. Persze először is tedd fel a teljes PowerBI csomagot, ha nem tetted volna még meg
(2013-ban alapból benne van)
Ha van céges Office 365 előfizu:
http://www.microsoft.com/en-us/powerbi/default.aspx
Itt pedig iOS-es app az App store-ból
Androidos, és Windows App (universal) még nincs kint, de hamarosan várható
-
azopi74
addikt
válasz
MZsoltee #26217 üzenetére
Sima pivot szerintem minden mai excel tananyagnak kötelező eleme, azzal nem hiszem, hogy gond lenne.
REngeteg anyag elérhető, ha valami youtube-os gyorstalpaló kell magyarul, akkor ez : pl szerintem egész jó. De rengeteg más is elérhető gond nélkül.PowerPivot (és a többi PowerBI feature: PowerQuery, PowerView, PowerMap) már kicsit trükkösebb kérdés, sajnos azt jelenleg nem nagyon oktatják a "sima" excel tanfolyomokon sem, még a haladókban sem, annak ellenére, hogy egyre szervesebb beépül az excel-be, mint alapfunkció.
Először az alapokkal, az Excel 2013 óta alap feature Data Model-lel érdemes ismerkedni :
Sajnos magyar nyelvű anyagot nem találtam, de ez nem jelenti azt, hogy nincs
.
Ezután érdemes belemászni a részletekbe, vannak kifejezetten PowerBI tanfolyamok, (elsősorban kifejezetten controllerek-nek szokták indítani, főleg PowerPivot-ra és PowerQuery-re kihegyezve) , ez itt nem a reklám helye, szóval inkább google-zz rá
Ha nem találsz, dobj PM-et -
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U7310 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A50/Samsung Galaxy A51/Samsung Galaxy A52/Samsung Galaxy A53
- Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! Dell G15 5530
- Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! Vásárolj okosan, fizess kényelmesen!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest