- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Redmi Note 10S - egy a sok közül
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- Több újítással támad a Xiaomi Redmi 3s
- iPhone topik
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Telekom mobilszolgáltatások
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
🔦Üdvözöllek!🔦
A topik elsősorban az elemlámpákról, fejlámpákról, akkukról és a velük kapcsolatos technikai és tapasztalati beszélgetésről szól.
Új hozzászólás Aktív témák
-
H-Zol
senior tag
válasz
Lacerta #72618 üzenetére
Biztosan így van, ha te mondod , én ennyire nem értek hozzá !!
De azt tudom , hogy a SZa. Multiméteremröl le esett a vezetekröl az a kis hegy , és jó vastag szigetelés belsejében megbújt egy pár szál vékony réz drót a másikról le vettem én , mert gépeken töltést szoktam mérni és tettem rá krokodilt és annak dupla vastag volt a drótja !! -
-
WestBam
Topikgazda
válasz
Lacerta #72378 üzenetére
Igen, azt is ismerem látásból, talán még a Nitecore HC33 ami piacon van és hasonló képességű. Vagy az XTAR Magnemite H3R, esetleg a Sofirn SP40, bár ez utóbbit eladtam, nekem nem jött be.
-
Lacerta
aktív tag
válasz
Lacerta #72305 üzenetére
Most jut eszembe, hogy hazudtam, mert van NiMH szerszám akkum, ami passziválódik. A DeWalt akkus fúrókalapácsom akkuját kell formázni, mert kb. évente egyszer használom, és bőven nem használom el belőle a delejt, az önkisülés süti ki rendszeresen, utána meg hónapokig úgy áll.
De ez sem memóriaeffektus, hanem passziválódás.
A memóriaeffektus hangsúlyozottan csak NiCd akkukra jellemző, és azt takarja, hogy az akku "emlékszik" a legutóbbi kisütési mélységre. Az elektródanyag kristályszerkezete változik meg, és a belső ellenállás hirtelen, lépcsőszerű növekedését okozza a kisütés során.Az Eneloop nem tud passziválódni, mert nemigen fordul elő, hogy tárolás során önkisülésben merül le.
-
WestBam
Topikgazda
válasz
Lacerta #72302 üzenetére
Mondjuk ezt saját tapasztalattal tudom cáfolni, céges kompakt fényképezőbe vettek AA akkut töltővel (Ansmann ha jól emlékszem), és bizony 2-3 év után már nem lehetett vele 5-6 képnél többet készíteni, mert lemerült. Kolléga imax B6-osát itt tartotta a cégnél, kapott jópár teljes kisütést és feltöltést, máris lehetett vele fotózni, szinte mint új korában. Igaz ez után már hamar, kb. fél év múltán ismét kezdett rohamosan romlani a kapacitása.
-
mickemoto
őstag
válasz
Lacerta #72286 üzenetére
Megjött a lámpa és a töltő. Az egyik NiMh akkut feltettem tölteni mert 0.95V -on volt. ( a másik 1.25V) Meglepően gyorsan töltődik, pedig 500 mA-t választottam töltésnek. Ha feltöltött teljesen akkor még hagyjam a töltőn vagy ne?
A Fenix E20 v2.0 pedig tettszik csak meglepően apró. Mint egy filctoll kb.
Apropó, a töltő elvileg tud lemerítést is. Egy-kétszer lemerítsem vele az akkukat vagy felesleges, úgyis lemerülnek használat közben. Most olvasom hogy csak úgy tud lemerítést hogy az usb portra valami mást, pl telefont csatlakoztatok és azt töltök fel, és kb 100 mA-el is tud meríteni, viszont a leírása szerint csak Li-ion akkukat tud meríteni. -
FBLLMAG
senior tag
válasz
Lacerta #72278 üzenetére
Évek óta használom az Eneloop akkujaimat. Főleg a fehéreket. Évente azért jót tesz nekik a KCC (frissítés). Egyébként én is alacsony árammal töltöm őket. A Panasonic (Eneloop saját töltő) 20% - 80% között jobban megnyomja. Ez a sárga sáv.
Panasonic BQ-CC87 töltőm is van.
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
Lacerta #72271 üzenetére
Én sem szeretem a nagy tömeget a fejemen. De szeretem ha minden 1 helyen van.
Az Armytek Tiara A1 PRO vagy az Acebeam H40 vagy a Led Lenser MH5 fejpántjára rárakom a Nitecore NU25 -öst valamint a Fenix 2 db -os vízhatlan, AA méretű akkutartóját. Így a fő lámpa mögött a tarkómon pirosan villoghat, ha a fő lámpa meghibásodik, csak meg kell fordítanom a fejpántot. Ha meg lemerül az akku, ott a 2 db tartalék akku, és nem kell keresgélni.
-
Vegha
senior tag
-
-
mickemoto
őstag
válasz
Lacerta #72138 üzenetére
Valóban NiMH, viszont így akkor már kombinát töltőt, Li-ion -ost ami tölt NiMH-t is érdemes vennem.
https://www.sportlampa.hu/LiitoKala-Lii-C2-akkumulator-tolto
Egy ilyennel például lehet tölteni? Ez tölt NiMH-t is csak nem írja külön hogy 1.2V-ost. Vagy ha NiMH-t is ír akkor az értelem szerűen jó 1.2V-osra is? -
papucsiga
csendes tag
válasz
Lacerta #72037 üzenetére
. Köszi az infót, várok 11.11-ig hátha lesz valami jó ajánlat a H04-re is.
Tudtok olyan lámpát ajánlani, ami egy kicsit alkalmi lehetne? Visszafogott egy csipetnyi eleganciával 🙂 A fekete Lumintop IYP07 nagyon megtetszett, de így hirtelen nem találtam beszerezhető darabot.
-
-
Lacerta
aktív tag
válasz
Lacerta #71908 üzenetére
Itt van pl. az SP33S EU raktárból. Oké, magasabb az ára mint a kitűzött monetáris eseményhorizont, de EDC-nek eléggé felsőpolcos is a cucc. 2000 lument elég sokáig tart atomstabilan, tartozék akku, beépített töltés, és stabilizált driver.
Ha nem kell rögtön, és vársz, simán lehet hogy dobnak rá egy 15-20%-os kupont ( ezt pár naponta variálja a Sofirn ), sőt, esetleg a színválaszték is bővül. -
Vlah
tag
válasz
Lacerta #71613 üzenetére
A különbségeket a tapasztalataid során candelában is megmérted? Voltak, akik megtették és általában kb 1,5x nagyobb értéket mértek, mint dómmal. Az 50.3 emitter métete kb 2/3-a az előző verziójának és még dóm sincs rajta. Ha a hatékonyság azonos maradt, ugyanahhoz a lumenhez 2,25x-es cd-re számítanék. Igaz ez nem közel 4xes, mint amiről az előbb írtam. Az idő válaszolni fog erre a kérdésre, lesznek fényerő mérések sima és op reflektorokkal, dómokkal, dómok nélkül stb.
-
benfolds
őstag
válasz
Lacerta #71436 üzenetére
ok, azért köszi. ezt a fogyasztásmérőt kb. 10 éve vettem, akkor megmértem vele pár dolgot, utána kb. 5 év múlva vettem elő megint, de addigra megdöglött benne az akksi. hiába tettem hálózatra 16 órákra, nem töltődött fel. megpróbáljam lii-500-zal életre kelteni? kéne valami spacer hozzá.
-
benfolds
őstag
válasz
Lacerta #71413 üzenetére
a méretre is értettem. viszont kölcsönkaptam egy másfajta lidlis fogyasztásmérőt, ami 2x1,5v-os LR44-es elemmel működik. belepróbáltam az elemeket az én lidlis fogyasztásmérőmbe, működött vele. igaz, csak egy pillanatra dugtam rá a hálózatra. vegyek bele szerinted elemet, nem lesz gond? jól sejtettem, hogy nem ajánlott az elem, a leírásban is benne van. az akksitartó fedele is ilyen iszonyatosan hülye, háromszög fejű csavarokkal van lezárva, alig tudtam kinyitni. gondolom, hogy nem véletlenül zárták le így. amúgy rohadtul nem értem, hogy miért volt szükség ilyen sehol sem kapható akksikra, miért nem volt jó az elem.
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
Lacerta #71239 üzenetére
Akkor ott van WestBam bejegyzésében a Convoy S2+ XPL leddel. Az úgy néz ki, ahogy szeretnéd. Lehet, hogy rossz akku került bele, mikor mértem. A hatásfok így is úgy is borzasztó. És a fényerő, fényáram is beesik előbb, vagy utóbb. És végeredményben nincs vele gond. Akkucsere és kész. Csak gyakrabban kell az akkut cserélni. Nekem 8 EUR körüli áron jött ki a lámpa, tetszik is, csak túrázni nem mennék vele.
-
Tartarus
tag
válasz
Lacerta #71227 üzenetére
Igen akku szempontjából valóban mindegy, meg megmagyaráztad magadnak, hogy a LED viszont sokkal, nem kicsit gyengébb fényáramot ad le, mint mint egyennel hajtva. Ez okozza a menetidőgörbék összehasonlításánál azonos fényerő mellett a sokkal rövidebb üzemidőt azaz alacsony hatásfokot. Egyennél mondjuk van >200lm/W, szaggatottnál meg ~100lm/W.
Ha több csatornás, mint amit én is csináltam, kis fokozatban is magasabb a hatásfok.
Ruszki fórumon olyan verziót láttam régebben ahol 3 csatornássá alakították, 1+2+5*7135 -tel, így minden fokozat pwm mentesen kapcsolható volt, csak legkisebb fokozatban moon-ban volt a 350mA szaggatva. -
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
Lacerta #71101 üzenetére
Árképzés - Ha nem a D3A -t, hanem az egyszerűbb D25A -t, az ára kb megegyezik a Wuben E05 árával. Igaz, ehhez nem jár az a diffúzor, de cserébe tok igen. A D25 sorozat már 2011 tájától fokozatos fejlesztés alatt áll. Nem hip - hop jött a gyártó elő ezekkel a lámpákkal. És még van jó pár érdekes termékük. Az EagTac DX30LC2-SR pl akár 20000 cd -ra is képes, de ott a másik led is a szórt fény végett.
-
WestBam
Topikgazda
válasz
Lacerta #70814 üzenetére
Én csak azt mondtam, amit elég biztos forrásból hallottam. A LED ellátás (is) beszállítói oldalról problémákba ütközik, és nem látható az alagút vége. Lehet elemlámpába fog még maradni, de nem hiszem ,hogy a gyártók az iparral szemben a consumer piacot vagy a kisebb felvételű elemlámpa gyártókat fogják ellátni, ha a gyártósor teljes kapacitásáért sorban állnak a nagyobb felveő rétegek is, akik hajlamosak a magasabb költségeket is kifizetni azért, hogy kapjanak alkatrészt.
-
-
krisztianAMG
senior tag
válasz
Lacerta #70648 üzenetére
Minden DC-DC valtonak van egy feedback pinje, ahova a kimeneti feszultseg van visszavezetve (a kiemeneti kondenzatorok utan) egy feszultsegoszto ellenallas-paron keresztul. Ezt a feszultseget (altalaban 1.2V korul kell beallitani, de valtozo) egy komparator figyeli, es annak fenyeben valtoztatja a PWM jel kitoltesi tenyezojet. Es tudod mit iranyit ez a PWM jel? Egy csunya, nagy es rossz N-MOSFET-et.
Utolag mar eszrevettem, hogy mindig "szurke" valaszt adsz. Mondtal is valamit, de igazabol semmit. Csak valami nagyon altalanons dolgot, amibe aztan bele lehet barmit is magyarazni.
Ezert is kerdeztem ra konkretan a "buck" vagy mas neven step-down converterekre. Ahogy a neveben benne van, o csak lefele tud transzformalni. Raadasul csak veszteseggel. Tehat a buck converter kiemeneten mindig alacsonyabb feszultseg lesz, mint a bemeneten. Nehany kiveteltol eltekintve a PWM jel kitoltesi tenyezoje nem tud 95%-tol magasabb lenni (ennek technologiai hattere van, de pontosan nem tudom mi, nem jartam utana). Feltetelezzuk, hogy az adott aramkor rendelkezik CC moddal (tehat aramot stabilizal). Ennek a kiemenete pontosan ugyan ugy fog mukodni, mint a reszedrol lesajnalt 7135. Nem azert, mert nincs visszacsatolas (bar ezt a kifejezest sokmindenre hasznalod). O nem tud a bemeneti feszultsegtol magasabbat letrehozni.
Az aramerzekelo ellanallas azert van ott, mert a kelvin-modszer a legolcsobb mondja az aram meresenek. Sok DC-DC converter IC-nek van integralt ADC-je, amin keresztul kozvetlenul tud rajta feszultseget merni, ami alapjan allitja be a kimeneti aramot. Lehet azt mashogy is csinalni, meg csak PWM-et sem kell hasznalni, hasznalhatod a MOSFET gorbejenek linearis szakaszat is. A sontellenallas csak a legegyszerubb.
Penge azert nem vagyok, bar igyekszem azza valni. Meg hianyzik par ev, de azert ezt-azt mar sikerult osszerakni. Engem csak az zavar, hogy hatalmas onbizalommal irsz valamirol, amit nem, vagy csak reszben ertesz es ezt probalod igazsagkent beallitani. "Fosozni" egy elektronikat csak a topologiaja alapjan... Egyetlen tulajdonsag alapjan hasonlitasz ossze mindent, de meg egy hatasfok szamitast/osszehasonlitast sem lattam toled.
Orulok, hogy erdeklodsz az elektronika irant, tenyleg csodalatos vilag, de nem ez a megfelelo modja. Eloszor rengeteget kell tanulni. Tenyleg rengeteget. Es nem csak olvasgatni. -
krisztianAMG
senior tag
válasz
Lacerta #70636 üzenetére
PWM visszacsatolt DC-DC drivert, mert elektronika szempontjabol ez a kifejezes ertelmezhetetlen.
A buck convertereket miert tartod stabilizaltnak?
#70641FBLLMAG
En tudom, de abban sincs PWM visszacsatolas.Az sem biztos, hogy ok mernek barmit is. Siman be lehet allitva egy fix aram ertek, amit ok megallapitottak, hogy ezen az erteken tud az adott LED 900 lument. Mert amig a DIY driverok ilyen beallitas eseten minden LED-del mas erteket fognak produkalni, nekik eleg a sajat konfiguraciojukhoz igazitani.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetni (keresem típusú is) és reflinket beilleszteni az ÁSZF III/10/16-17 pontja alapján tilos, az ilyen tartalmú hozzászólások moderálásra kerülnek!
- Bemutató Convoy M1 és M2 elemlámpa bemutató
- Bemutató Convoy L2 2016 elemlámpa
- Bemutató Convoy C8 bemutató - Előre mutat
- Bemutató Convoy L2 - már majdnem prémium
- Bemutató Convoy S2+ bemutató - A szükséges plussz
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen routert?
- BestBuy topik
- DUNE médialejátszók topicja
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Milyen autót vegyek?
- Need for Speed: Rivals
- További aktív témák...
- Apple iPhone 15 /Gyárifüggetlen / 128GB / 12Hó Garancia / 90% akku
- Apple iPhone 14 Plus 128GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- IKEA (HAVREHOJ) tablet tartó
- LG 48C4 - 48" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- Samsung Galaxy Watch 7 44mm E-sim / Gyári Garancia 2026.10.22-ig
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest