- iPhone topik
- One mobilszolgáltatások
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
Új hozzászólás Aktív témák
-
Wendelke
aktív tag
Sziasztok!
Az volna a kérdésem, hogy ha osztva van a koax kétfelé, az egyiken (tv-n) a sima analóg földi adást akarom fogni, míg a másik ágon, ami esetleg a számítógépbe megy, pedig a digitális jelet. Az vajon menni fog-e?
Az antennám "nagylepke" tip. elvileg jó a digitálishoz is, a tetőtérben van, erősítő nélkül, egy "T" osztó kétfelé osztja a jelet a lakásban.
Előre is köszönöm.
-
manczzoll
csendes tag
válasz
wassermann #3 üzenetére
az lenne a kérdésem .hogy vettem egy ilyen dvb-t lejátszot,támogatj -e az mpeg4-et? válaszod köszi
-
cs_beno
csendes tag
Hali!
Nálam Szigetszentmiklóson a padlástérben levő régi UHF antennával az altdvb szerint a DunaHd L: 87%, Q:100%.
Az antennát egyébként még a földi analóg adókhoz szereltem fel, de amikor a kísérleti digitális mpeg2-s adás elindult tudtam vele fogni és tunerkártyával sok felvételt csináltam.
Most az altdvb-vel a felvett ts ilyen:
http://kepfeltoltes.hu/081221/dunahd_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
De sokszor így bekockásodik:
http://kepfeltoltes.hu/081221/dunahd_kockas_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
A tuner Winfast Palmtop DTV 200H.
Felvétel közben a procihasználat6-8%.
Az Autonomiával jobb a helyzet, a tegnap esti Doktor Zsivágó felvétele úgy néz ki, hogy jó lett, bár teljesen nem néztem végig.
Kérdezném: más is jár így, ilyen az adás, vagy gyenge a vasam:
Mobile DualCore , 1733 MHz (13 x 133), 2GB RAM.Üdv
-
nrc
tag
A coreavc 1.7-nél lehet választani, hogy milyen deinterlace-t használjon a codec. Bob, blend és hardware választható.
A cyberlink és az arcsoft esetében ilyen opciót nem találtam, ezeknél csak azt tudtam beállítani, hogy be legyen-e kapcsolva a deinterlace, de azt hiszem csak a bob-ot tudják.
A blend jó minőségű (felbontású) képet ad, de a elmossa a képet, a bob pedig felezi a függőleges felbontást, viszont jól teljesít a gyors mozgásoknál is.
Szemre nekem a coreavc-ben lévő hardware tűnt a legjobbnak, mert nem láttam gondot a gyors mozgásoknál és talán a kép részletessége is megmaradt.
A jobb felső sarokban lévő Duna logó nekem pl. jól láthatóan villog is, amit kimondottan szeretek, mert ez emlékeztet leginkább arra a valódi interlace képmegjelenítésre, ami az 50Hz-es analóg tv-ken is van.
Nem tudod véletlenül, hogy mit is csinal tulajdonképpen ez a hardware deinterlace? Érdekelne, mert lehet, hogy csak meggyőztem magam, hogy jó képet látok közben pedig ez a leggyengébb..
A DXVA bekapcsolása után nálam kevesebb részlet látszik a képen, elmossa a digitalizálásból adódó háttérzajt (már ha van ilyen) és csökkenti a számítógéppel készített animációk pixelesedését is, viszont pl. az arcokon lévő ráncokat is elég jó hatékonysággal fedi el.
Ezen mondjuk elképzelhető, hogy a VGA kártya beállításainál lehetne változtatni, ennek majd még utánanézek.Azért nem ástam magam olyan mélyen bele a témába, csak kipróbáltam pár codec-et, beállítást és teljesen szubjektív szempontok alapján nekem most a coreavc képe tetszik még a leginkább.
A tuneremhez kapott avermedia codec egyébként még részletgazdagabb (értsd: zajosabb
) képet ad, viszont az hibás, ezért rendesen akadozik az adások megjelenítése közben, így nem is tudom használni.
-
nrc
tag
-
ati2
őstag
Kipróbáltam a coreavc-t, de az is elcseszi az interlace-t.
A csatornák logo-in nagyon látszik, ráadásul a elég szar minőségű a deinterlace a coreavc-benA cyberlink és az arcsoft ezt legalább jól kezeli, pl.: ha interlace az adás, akkor csinál deinterlace-t, de progressziv adásnál nem.
-
nrc
tag
A VGA gyorsítás nálam is sokkal érzékenyebb a vételi hibákra, ez az egyik ok amiért nem használom.
A másik ok, pedig az, hogy kicsit részletgazdagabbnak tűnik pl. a coreavc szoftveres dekódolása.
Bár az is igaz, hogy a különbséget csak azért látom, mert monitoron nézem és közelebbről az ideálisnál. Megfelelő távolságból nézve már nem igazán látni különbséget..
-
ati2
őstag
válasz
zhagyma #1877 üzenetére
Olvastam a mindigtv leírást, nem segített.
Viszont sikerült a lebutítanom a Radio Shack-ot (botantennák vízszintere hajtva + erősítés 0), hogy bírjak olyan szar jelet venni mint a STRONG-al, így legalább kiderült, hogy a kevés jel miatt nincs Quality se (10%).
Az erősítő meg a STRONG-ban elvileg DVB-T és 20 dBl.
De azért durva, hogy egy kültéri aktív DVB-T antennával semmit se lehet fogni, vagy ha igen azt szinte még egy passzív 17 cm-es drót is tudja (az is 10% quality).
A STRONG meg válthatna cégnevet, mondjuk WEAK-re
mmormota:
Passz, de a szobaantennánál pont fordítva működik -
mmormota
csendes tag
válasz
mmormota #1890 üzenetére
A Mindigtv honlapján nem írja explicit módon a polarizációs síkot, de azt állítja, a régi analóghoz készült antennák jók lehetnek, azok pedig vízszintesek. Van továbbá egy kép egy Yagi antennáról, ami szintén vízszintes. Ezek erősen arra utalnak, hogy vízszintes a polársík. Akkor viszont nem értem, a szobaantenna miért jobb függőlegesen.
-
mmormota
csendes tag
-
nrc
tag
válasz
mmormota #1887 üzenetére
Örülök, hogy végül összejött a dolog.
Coreavc 1.7-es az amit használok, az jól megy csak viszonylag ritkán van olyan, hogy néhány másodperce szétesik a kép. Ez valószínű, hogy vételi hiba miatt van.
Az adóteljesítményről azt érdemes tudni, hogy Budapesten a tervezett maximum kb. 10-15%-ával tudnak csak sugározni átmeneti korlátozások miatt. Ez várhatóan változni fog a közeljövőben, vagy alternatív áthidaló megoldást fognak alkalmazni a jobb vételi lehetőség érdekében.
Egyébként én is Dél-pesten, ott is egy társasház földszinti lakásában fogom a digitális adókat egy Thomson ANT85 erősítős szobaantennával aminek az érzékenysége max. 36Db, de nincs szükség túl nagy erősítésre a megfelelő jelszinthez.
A csokornyakkendő alakú dipol elemnek úgy vettem észre, hogy fontos szerepe van a vétel minősége szempontjából. Ez ugyanis elforgatható az antennámon függőleges vagy vízszintes helyzetbe. Nálam a függőleges a nyerő, mert ha vízszintes állásban van akkor nulla a jelerősség.
Mindent összevetve a csökkentett teljesítmény ellenére a digitális adók nálam jobban foghatók, mint az analóg csatornák pedig az antenna és minden más körülmény egyezik..
-
mmormota
csendes tag
Feltettem a coreavc codec-et, ez megoldotta a fagyogatás gondot.
Egész jó kép van a Duna-ról és az Autonomia-ról is. A hang is megy, egyszerűen le volt tekerve a hangerő, de olyan hamar lefagyott korábban hogy nem volt időm rájönni.
A processzor az Autonomia-n 10% alatt megy, a Duna-n 28%, csak az egyik mag.A kép a Duna-n néha (nem túl gyakran) rövid időkre digitális hibát mutat (enyhe kockásodás, árnyalatszegénység), de teljesen élvezhető a minőség. Erről jól el tudom képzelni, hogy a gyenge jel az oka. Régi fajta koaxon jön be a jel, az antenna se biztos hogy valami jó erre a frekvenciára. Nem tudom mi a neve ennek a fajtának, egy nagy téglalap alakú rács előtt van egy csokornyakkendő alakú dipol. :-)
Az Autonomia letterbox-ban jön, teljes képernyőn a 16:9 kép nagy fekete keretben van a 16:9-es monitoromon, a logo egy része a keretben van.
Köszönöm mindenkinek a segítséget!
ui. Tulajdonképpen miért ennyire gyenge az adás? Nehogy már Budapesten egy helyi adás nézéséhez nagy nyereségű irányított antenna kelljen a 3. évezred hajnalán... :-)))
-
mmormota
csendes tag
Köszönöm!
Feltettem a dvbviewer-t. Ez megtalálta a 4 csatornát (atv, hirtv, duna, autonomia).
Képet is kaptam a Duna-ról, sajnos pár másodpercen belül lefagy. A Duna-n nincs hang, az Autonomia-n hang van, kép nincs. A műsorfüzet működik.A fagyás lehet codec gondtól kezdve bármi. A pinnacle saját codec-jét próbáltam, azzal volt kép, ffdshow-val meg valami szürreális változat.
Elképzelhető, hogy a gyenge jelminőség miatt fagy a program? Bár ennek ellentmond, hogy a kép addig az 5 másodpercig amíg le nem fagy elég jónak tűnik.
A gépem dual core 8200 és 3850-es videokártya.
-
nrc
tag
válasz
mmormota #1882 üzenetére
A TSReader Lite nem tudja az adásokat megjeleníteni, arra csak a fizetős teljes változat képes.
Vannak viszont más programok, amikkel esetleg ki tudod próbálni a tunered.
Ilyen pl. a Dvbdream vagy a DvbViewer.
Ez utóbbi beüzemeléséről írtam már korábban ezen a fórumon.Sajnos a leírásból kimaradt egy fontos művelet, ami nélkül nem megy a program. Arról, hogy mit kell bűvészkedni itt olvashatsz.
-
mmormota
csendes tag
Köszönöm.
Bedugtam próbaképpen azt a 10 centis szobaantennát, amit az usb stick-hez kaptam. A quality lement nullára, a signal viszont érdekes módon 50-80 között összevissza ugrált, valószínűleg értelmetlen adatokat mutatott. A "Last sec" Mbit, ami 25Mbit/sec a tetőantennával, a szobaantenna esetén kitöltetlen maradt, tehát valószínűleg teljesen megszűnt a vétel.
Én Dél-Pesten lakom, tiszta rálátással az adótoronyra. Pl. annak idején az AM mikrót is tudtam venni, pedig az kényes volt erre. Lehet, hogy ennek ellenére kicsi a jelszint?
Ez a tsreader nem tud valahogy hangot vagy képet adni? Szeretném valahogy megbízhatóan elkülöníteni, hogy jelszint probléma van, vagy tulajdonképpen jó a jel, csak valami beállítási, decoder sw stb. hiba miatt nem megy a dolog.
-
nrc
tag
válasz
mmormota #1880 üzenetére
A képen az látszik, hogy a tunered képes befogni a 802Mhz-en lévő adókat.
A Duna HD (6.77Mbps) és az Autonómia (2.17Mbps) adót ezek szerint megtalálja.
Ami látszik még, hogy bár a minőségre (Quality) 100%-ot ír, de a 19-es jelerősség (Signal) nekem elég gyengének tűnik. Nálam a jelerősség értéke 70 körül van, a minőség pedig 99-100% között váltakozik.
Elképzelhető, hogy a 19-es jelerősség miatt nem tudja megtalálni az adókat a tuner saját szoftvere.
Az sem biztos, hogy a TSReader-ben megjelenő 100%-os minőség valódi adat, próbáld meg antenna állítással, hogy ezt le tudod-e csökkenteni, vagy az állítgatástól függetlenül marad a 100%.
-
mmormota
csendes tag
válasz
wassermann #1879 üzenetére
Telepítettem a tsreader-t, beállítottam 802MHz-re, és a következő eredményt kaptam:
http://kepfeltoltes.hu/081220/tsr1_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Nem kristálytiszta, hogy ez mit is jelent... :-) -
mmormota
csendes tag
Az antenna tesztelésére eszembe jutott valami. Van egy Sony tv-m mpeg2 dekóderrel. Ez régebben rendesen fogta a kísérleti mpeg2 adást.
Erre ráraktam ugyanazt az antennát. Talált 4 csatornát: Hirtv, ATV, DunaTV HD, Autonomia. Kép persze nincs, de a Duna és az Autonomia hangja rendesen szól. Ezek szerint van adás, és jel is van az antennámon. Sajnos jel erősséget a Sony nem mutat (vagy csak nem tudom hogy).A Pinnacle usb hibás lehet, azért nem talál semmit? Vagy csak nem jól van beállítva? Mittudomén valami speciális ország kód kellene vagy ilyesmi?
-
zhagyma
őstag
Ne feljesd el, hogy a Radio Shack 15-1862 egy VHF / UHF antennát és egy "V" alakú teleszkóp antennát is alkalmaz STRONG-al szemben. Mivel a két antenna a hullámhosszal összemérhető kis távolságra van egymástól (kvázi antennacsoport), ezért a teleszkóp "macerálásával" állíthatod a rendszer rezonancia-frekvenciáját, bizonyos korlátok között. Ha ez egybesik az adó frekvenciájával, akkor nyerhető ki a legnagyobb jelfeszültség az erősítő / tuner számára. ( ez néhányszor 10 uV "mikrovolt"). Ez után lehet erősíteni.
DVB-T vétel esetén érdemes figyelembe venni, hogy a digitális földi adás kimenőjele időben kapuzott. A hasznos adatátviteli idők közé védelmi intervallumokat építenek be. A védelmi intervallumban nincs kimenőjel, azaz tökéletes adásszünet van. A vivőket teljes mértékben kikapcsolják (8k üzemmódban ez kb 1 KHz-es frekvenciával ismétlődik, ha jól emlékszem). Ebből az következik, hogy az erősítőt nem illik félállásnál nagyobb erősítéssel üzemeltetni, mert túlvezérlődik (Quality: romlik). Az erősítő fontos jellemzői az erősítés mellet: alacsony zaj, nagy túlvezérlési tartalék. meredek felfutási idővel.[Kukkancs bele az antennaerősítőről szóló bekezdésb]
-
kutyuska
aktív tag
Na végre kipróbáltam ezt :[link]
1. A padlástérben felraktam a passzív lepke helyére. 746 Mhz-en semmi változás, 802 Mhz-en drasztikus 10x hibaarány növekedés a Sony TV-n ( jelszintet mérni nem tudok, de a hibaarány is megfelel viszonyítási alapnak.
2. kültérben gyakorlatilag semmi változás az előzőhöz képest.Konklúzió: az antenna valszeg nem tudja a szépen leírt specifikációját.
Kicsit tudtam javítani a hibaarányon azzal, hogy 900-2400 Mhz-es osztót raktam be a régi helyére
Helyszín: Veresegyház, D-Ny-i fekvésű domboldal, zavaró tereptárgyak nélkül. Közvetlen rálátás nincs. -
bigdigit
addikt
nekem se tetőn van.lóg felakasztva belül a függönytartón
az a szerencse,hogy olyan szobában van amit nem használunk csak szinte raktárnak.előtte ilyen sima erősítős szoba antenna volt.azzal ugyan nem néztem mennyi a jelszint a tv-én mert még akkor nem találtam meg hol kell nézni.de rosszabb volt az biztos.
-
ati2
őstag
válasz
bigdigit #1869 üzenetére
De te 10-20 km-re lehetsz az adótól, én meg 50-re, a tetőantenna kizárt a panelon
Itt a 2. antennával meg tökéletesen jön: [Radio Shack 15-1862]
-
bigdigit
addikt
jelerősség csepel déli részén szinte a 0-ásnál 90%.lóg az ablakban.
minden a csomagban van.erősítő,táp,zsinór.felfogatók. -
mmormota
csendes tag
Vettem egy Pinnacle hybrid pro usb tunert (340e).
Az analóg vétel működik, de dvb-t keresésnél nem talál semmit. Szélessávú uhf tetőantennám van, Bp-en lakom, az analóg adások zajmentesek (szintén a Pinnacle-vel).
Abban is bizonytalan vagyok, van-e egyáltalán jelenleg dvb-t felszíni adás.
Megpróbáltam kézzel beállítani 802MHz-et (ha igaz ez lenne a Mindigtv frekvenciája), de nincs kép. A térerőt mutatja, ez legtöbbször 25%, de volt már 8% és 49% is. Nem ingadozik jelentősen, ezek stabil értékek hosszú ideig, de néha ha megnézem más stabil szint van.
Mi lehet a baj?
Van egyáltalán adás, ha igen milyen frekvencián?
Lehet ez jelszint probléma?
Mit kéne kipróbálnom? -
gdiwa
csendes tag
Nem tudom lehetséges-e olyan stream-et csinálni amiben egyszerre van az SD+HD bontású anyag extra sávszélesség nélkül ? Elvileg az asf-wmv tud valami hasonlót ...
-
ati2
őstag
Vettem egy Strong SRT ANT 15 -öt: [link]
Még szerencse, hogy a mertóban csak 4 eft volt.Röviden:
Kalap szart sem ér, 50 km-ről quality 10%, strength szinte érzékelhetetlen.
Maximum olyan helyen jó ahol a bot antenna is -
g0dl
addikt
Rálehet valahogy venni a Media Player Classic-Homecinema-t, hogy ő jelenítse meg a dvb-t vevő képét? A device megnyitásakor nem kinálja fel, csak a webkamerát.
-
kutyuska
aktív tag
Nagyon köszönöm!
-
kutyuska
aktív tag
Elsősorban bzoleynak címezve: A TSreader-ben az "Active PID's ablakban látható sebességek transport stream vagy video bitrate?
-
wassermann
Topikgazda
Valami változást tapasztaltatok már a sugárzás erősségében? Engem főleg Budapest érdekelne!
-
Capella
senior tag
válasz
zhagyma #1849 üzenetére
Azt közzétette, meg a MinDig TV matricát is emlegeti és vevőkészülékeket is felsorol.
Na most elég érdekesen kerülte meg a kérdést, mert a Sonyra nem mondja kerek perec, hogy megfelel a matricának, csak hogy mpeg4 tuner és AAC hang dekódolás.
Ez eddig rendben. Csakhogy a Sony tévék rosszul jelenítik meg a magyar karaktereket EPG-ben, így nem kaphatnak matricát sem.
A W4000, W4500, Z4500, E4050 biztosan rossz ebből a szempontból.
A V4500 állítólag jó, de nem tudtam lecsekkolni. Ahol láttam ilyet, nem volt rajta digitális jel.
Bocs, ez nem tévé topic, de csak benyomtam.@kutyuska
Az adás minőség mostanra javult, de kicsit rosszabb, mint előtte. El is mozgathattam az antennát.
Ha ennyire változik, lehet hogy hosszabb távon mégis aktív antenna kell. Ha lesz több adó is. -
zhagyma
őstag
Na végre! Az AH közzé tette a vételhez szükséges eszközök paramétereit.[Link]
-
Hawk1979
őstag
Media Player Classic-Homecinema lejátsza a .ts-t
-
Capella
senior tag
Tegnap este nekem nagyon szaggatott a Duna HD. A jelszint változott, kockásodás, stb.
Nem tudom meddig lesz így, vagy mit változtattak. Valahol írták, hogy variálnak az adóval. Már kezdtem azt hinni, hogy mégis elég lesz egy passzív szobaantenna régebbről.
4000 Ft körül láttam aktívat is 18-21 dB erősítéssel.
Meg láttam a duplájáért 42 dB erősítéssel Thomson ANT537 DVB-T típusút is. Vagy: [link]
Kell ez vagy ekkora erősítés? Egyébként a jelszint nemrég magas volt, és nem ingadozott. Esetleg van valakinek véleménye a típusról?
Jelenleg véletlenül éppen hasonló kivitelű, csak passzív Thomson van.
Azután lehet, hogy az adás megjavul, és vennem sem kell semmit, csak előre tájékozódnék. -
gdiwa
csendes tag
A .ts formátum elvileg a stream közvetlen mentése ? ... h264 -et mindenképpen át kell alakítani mpeg4 (divx-xvid) vagy mpeg2 dvd-be . Avidemux , Ulead szerkesztők , Sony Vegas , esetleg virtualdubmod. De még van jónéhány másik szerkesztő is . A HD formátumot csak kisebb méretre konvertálással lehet dvd-n lejátszani .mp4-ben is képes néhány program felvenni .
-
GBogyó
tag
válasz
szbalogh #1842 üzenetére
Akkor megpróbálom összefoglalni, amit tudok.
DVB-T mellett lesz egyelőre MR1, MR2, MR3, és a Katolikus rádió. Ezeket kb. úgy lehet venni, mint a műholdas adások mellett a rádióadásokat, tehát kb. képjel nélküli önálló műsor az adott csatornán. De mivel ezek is értékes sávszélt vesznek el a képtől, szerintem csak muszájból lesz rajta. DVB-T vevővel veheted majd, a kísérleti időszakban úgy tudom ment pár adás így. Szerintem Set-Top-Box-szal is lehet majd venni.
DAB+, ami valójában csak a rádiózást szolgálná, és ugyanúgy elindult Dec. 1-gyel, mint a MindigTV, de még kisebb sikerrel, merthogy jelenleg nincs rajta egy sípoló mérőjelen kívül semmi, sőt, vevőkészülékekből sokkal siralmasabb a helyzet, mint a DVB-T-nél. Tehát pl.: autórádió, otthoni HiFi még egyáltalán nem létezik :-) A reklám, stb. meg pláne nincs, dehát ugye nincs is mit reklámozni. Megy üresen az adó :-).
Itt elméletileg sokkal több csatorna lesz, de ez az ütemezés szerint inkább egy tesztidőszaknak mutatkozik, 2013-ra lesz kiépítve a hálózat.Gondolom jó vételi lehetőség itt sem lesz.
-
iref-h
tag
Sziasztok!
A DUNA TV digitális adásából vettem fel, "sikerül" is a felvétel. Sajnos nem tudok vele mit kezdeni, mert a [ts] kiterjesztéssel rögzített anyagot nem tudom lejátszani, illetve olyan formátumba konvertálni, megírni, ami lejátszható DVD vagy CD lejátszóval. Van e ötletetek, hogyan oldható meg a probléma.
Üdv.: iref-h -
zhagyma
őstag
Tudomásom szerint nincs "szoftveres" megoldás az ATV és HIRTV vételére. A topicban vissza olvasva többször volt szó "ingyenes" dvb-t néző programokra. Az egyik, ilyen a [dvbviewer]. A beállításokról [itt] olvashatsz. A HD adások (mpeg4) lejátszása erőforrásigényes feladat, megfelelő gép szükséges hozzá. Ezekről bővebben a topic elején, vagy [itt] tájékozódhatsz.
-
g0dl
addikt
Sziasztok van rá "szoftveres" megoldás, hogy a haza kódolt csatornákat (ATV, HírTV) is nézni lehessen?
Ajánlanátok egy ingyenes dvb-t néző programot? Az enyémhez adott (presto pvr) processzor igényesnek látszik (különösen duna HD lejátszás), és elég nehézkes a használata is.
-
Krisz1977
csendes tag
válasz
Hawk1979 #1835 üzenetére
Sajnos nem mindkettőt jelenti!
Nézz körül pl a németeknél, ahol mpeg2-es DVB-t adás volt eredetileg és a HD szabvány megjelenésével együtt jött ki az mpeg4. A mi antennaboltos ismerősünk is berendelte az mpeg2-es vevőket, aztán kiderült, hogy mégiscsak mpeg4-esek kellenek és most próbálja külföldre eladni.
Ne csak a PC kártyákra gondolj, ha digitális vételről beszélünk! -
dan390
aktív tag
válasz
wassermann #1820 üzenetére
igen lehetseges
en mondjuk szlovak oldalon neztem mert szlovakiabol vagyok, hatartol nem messze
es dvb-t vel milyen adasokat foghat(szlovakiaban , es persze föleg magyar adasok közülvagy inkabb vegyek egy analog adast fogo tunert?
-
zhagyma
őstag
válasz
kutyuska #1827 üzenetére
Ezek szerint nincs irányban a gsm torony, nem lesz baj az irányított yagi-val (120 fokra van, messze is van). Ha mégis, említetted, hogy van egy splitteres osztód. Abban legalább kéne lennie egy aluláteresztő szűrőnek is, amely az UHF V sáv végét jelentő frekvenciára méretezve erős csillapítást eredményezve "elnyomja" az a felletti frekvenciákat (pl.: a 900 MHz-t is).
-
szbalogh
addikt
Tényleg, digitális rádió van már?
Hogyan lehet fogni? Milyen programmal? -
-
zhagyma
őstag
válasz
kutyuska #1822 üzenetére
Hát a TV-hez és a tunerhez menő kábelhossz között nem túl sok a különbség (Jelentősen eltérő kábelhosszak esetén magyarázható lett volna frekvenciafüggésből származó csillapítással a jelenség. Megjegyzem a sony tuner érzékenyebb lehet a leadteknél). Így reggel, "friss fejjel" azt gondolom: A kábelek nem túl hosszúak, az eredeti osztó jó (ha felcseréled a TV és tuner ágak kábeleit az osztó kimenetein, akkor a jelenség nem változik), a kábelekre a csatlakozok crimpeltek, akkor egy átlagosan felépített kábelhálózatról beszélünk. Minden átlagos hálózatban van frekvencia függő csillapítás, amely megfelelő jelszint esetén nem befolyásolhatja a vétel minőségét. Így a jelszint erősítése lehet a megoldás.
-
kutyuska
aktív tag
válasz
zhagyma #1821 üzenetére
A tunerhez menő kábel kb. 15m, 5m-rel hosszabb mint a TV-hez menő.
És mindkettő 3,2mm-es. Az RG6-osból 2 már nem megy bele a csőbeSejtettem, hogy ez a gyenge láncszem.
A lepkében természetesen nincs erősítő, de most már nyugdíjazom. A belinkelt antennának viszont elég jó a nyeresége magasabb frekin ( legalábbis papír szerint ).
Ha ez is kevés lesz, akkor még egy gyetyaerősítőt berakok közvetlenül az antenna után.
Max. ennyit áldozok rá.
Mire ezeket megcsinálom és még mindig nem lesz M1/M2 HD, átpártolok a HellHD-hoz -
zhagyma
őstag
válasz
kutyuska #1816 üzenetére
Az eddig is biztos volt, hogy a tuner nem kapott elég jelet és én az osztó és tuner közötti kábelszakasz frekvenciafüggő csillapítására gyanakodtam (bár a sony tv tunere lehet, hogy érzékenyebb a leadtek tunernél). Amiket leírtál, az alapján az osztó / splitter és a tuner közötti koaxnak hosszabnak kellene lennie, mint az osztó / splitter és a tv közötti kábelszakasznak. A lepkéhez alkalmazol erősítést?
-
wassermann
Topikgazda
Több bemenet is van rajta, tehát normál adást is tudhat a DVB-T mellett. De az eredeti neve nem pont ez lehet, hanem egy picit más:
Sajnos elég gyakran előfordul, hogy egy nagykereskedő az árlistájában rosszul rövidít és ezt az összes partner automatikusan átveszi. Szerintem itt is ez a történet, mert csak "cz" és "sk" végű lapokon találtam, tehát valószínűleg a cseh és szlovák piacot ellátó cég okozta a bakit.
-
hati
addikt
Sztetek egy ilyennel Bp 13. kerből, lehet jó minőségben fogni a digit adást? Vegy ez és az ehhez hasonlók, a gyagyi ketegóriába tartoznak?
-
dan390
aktív tag
ezzel a tv tunerrel milyen adasokat fognak meg?
Lifeview NOT DVB-T TV card PCI LV3T
ez egy csak dvb-t képes tuner -
zhagyma
őstag
válasz
MCWRusty #1812 üzenetére
Én az antennához vinnék egy notebook / usb tuner párost és közvetlenül rádugnám az antennára és így ellenőrizném a vétel minőségét. Ha jó, akkor az antennával semmi baj. Ránézésre sajnos tényleg nem megy mindig a hibakeresés.
Krisz1997 és radi8tor1 köszi kiegészítéseket.
-
kutyuska
aktív tag
válasz
zhagyma #1810 üzenetére
Síma splitteremet kicseréltem egy ilyen tápfeladósra [link]
A -3,9dB-es csillapítású ágra került a Leadtek tuner. Eredmény: 802 Mhz-en bejön a jel 89%-kal, de 746Mhz-en is csak 89% az eddigi 99% helyett. Ennek a splitternek kicsit más a karakterisztikája, mint az előzőnek
A -7,8 dB csillapítású kimenetre raktam a TV-t. A hibaarány 1*e-2 -re romlott 2,5*e-3 -ról.
Ha az időjárás engedi a padlástéri nagylepke helyett ez [link] kikerül a szabad levegőre. -
Krisz1977
csendes tag
válasz
zhagyma #1810 üzenetére
És arról se feledkezzünk meg, hogy a "régi" cuccok (kábelek, osztók, erősítők, stb...) nem a magasabb frekvenciákra készültek, vagy pedig a magasabb frekvenciák felé nől a csillapításuk, még ha rá is van írva a dobozukra, hogy pl 47....860MHz.
Ha eszközöket akartok venni és van rá lehetőség, mindenképpen nézzétek meg a cucc átviteli görbéjét, hogy a 860-felé hirtelen leesik, vagy konstans, vagy csak kicsit esik, stb...
(Én pont így jártam az erősítőmmel, hogy hiába van ráírva, hogy 860-ig megy, ha a görbe ott már a 0dB-hez közelít. De szereztem helyette olyat, ami 860-nál még kicsit emelkedik is.és jó is lett.)
A kábelekkel is az a helyzet, hogy a régiek már nem képesek 700-800-900MHz-et elfogadhatóan átvinni, sőt, egyenesen mintha elnyelnék a jeleket.
Ami kábeleket mostanában kapni lehet, azok 3-szoros árnyékolással is csak 1000Mhz-ig vannak hitelesítve, de ott már kb 0,2-0,3dB-t csillapítanak méterenként, ha pedig van közben pár csati, meg osztó, akkor mindjárt jelentősen megnő ez az érték.
(Ezek a kábelek a sima földi vételre még jók is, de pl műholdvevőhöz már nem.) -
-
aix
csendes tag
válasz
wassermann #3 üzenetére
Sziasztok!
Ezek szerint ez a modell kipróbált, működik az itthoni szolgáltatással?
Köszi!
-
zhagyma
őstag
válasz
kutyuska #1809 üzenetére
Már korrábban írtam. Ez egy tipikus hibajelenség:
Ha az alacsonyabb frekvenciás adók "rosszak", akkor nagyfrekvenciás értelemben "szakadás" van. Ha magasabb frekvencián lévő adók "rosszak", akkor nagyfrekvenciás értelemben "rövidzár" van. A Te esetedben az utóbbi lehet. De mielőtt nekiesel a kábelezésnek, ellenőrizd le.
Nagyfrekvenciás értelemben "rövidzár": koax bekötésnél árnyékoló harisnya egy szála "szösz", túl közel kerül a koaxon belüli vezetékhez. Gyanús lehet a passzív osztó, fali csatlakozó és minden mechanikusan kialakított érintkezés, vagy rossz forrasztás, krimpelés.
Ne feledkezz meg a vezetékhosszról. A "standard" koax 10m alatt 1.5 dB csillapítást okoz új korában. Egy csatlakozás 1.5 - 3 dB. 3 dB azt jelenti, hogy a jelszint feleződik.
-
zhagyma
őstag
-
szbalogh
addikt
Valaki elmondaná nekem, hogy a TSReaderben milyen értékeket kell figyelnem? A Qualityt azt értem de az mindig 100. A többiről meg fogalmam sincsen. Pl. mik azok a zöld csíkok a középső ablakban?
-
zhagyma
őstag
válasz
kutyuska #1805 üzenetére
Tegnap már feszegették a sat.hu-n a Száva utcai adó beindulását, de az és amit az előzőekben írtam hivatalosan nem megerősített információ.
Egyébként lehet B terv is: Elvileg 2008. december 01-ig felszabadultak volna a DVB-T csatornák, de ez valamiért mégsem történt meg. Ha ez hamarosan megtörténik, akkor a B terv az adóteljesítmény növelése lenne. Bárhogy is lesz, nem csináltál felesleges befektetést, mert az irányított yagi mindkét esetben alkalmazható, legfeljebb nem használod ki az SFN adásrendszer előnyeit. Tulajdonképpen mindkét esetre felkészültél.
-
kutyuska
aktív tag
válasz
zhagyma #1804 üzenetére
Frankó!
Tegnap jött meg a Yagi antennám, amit a nagylepke helyett gondoltam.
Tegnap este egyébként egy nagyságrenddel jobb volt a hibaarány a Sony-n ( 2.5 e-3 >2,5 e-4 ) A Leadtek tuneremen 99% volt a jelerősség és jelminőség az 55-ös csatin, a 62-őn pedig 0.
Miközben a Sony-n megvan mindkét csatorna! -
zhagyma
őstag
válasz
kutyuska #1803 üzenetére
Hát úgy, hogy a Széchenyi hegyi adó mellett el kezd adni a Száva utcai és még más is. Ekkor a Széchenyi hegyi adó körzetén belül, minden adó adni fog az 55 / 62-es csatornákon. Minden adót szinkronba kell hozni a Széchenyi hegyivel. Ezt a fajta adásrendszert emlegetik "mini SFN"-nek. A következmény kis teljesítménnyel, homogén térerő lefedettség és "szélárnyékban" a domb mögött is lesz vétel. A lényeg: A DVB-T vevő képes az ily módon összehangolt adók jeleit felhasználni a "védelmi intervallumon" belül (a jelminőség is magas lesz). Ha így lesz, lehet elővenni Budapesten és környékén a "botantennát" (az irányított antenna ilyen adásrendszer esetén tulajdonképpen hátrány), mint az olimpia alatt. Szerintem az AH ezt készíti elő Karácsonyi vagy Újévi ajándéknak, a kezdeti "fiaskó" kiküszöbölésére.
De mi lesz a Kabhegyi és a Szentesi adókörzettekkel?
-
kutyuska
aktív tag
Zhagyma #1792-es hozzászólásában emlegetett korlátozás:
"A 734 - 758 MHz (TV 54-56. csatorna), a 798–814 MHz (TV 62–63. csatorna)és a 830–846 MHz (TV 66–67. csatorna) sávokban nem polgári célú légi rádiónavigáció szolgálat működik (várhatóan legkésőbb 2015-ig)."
Ennek alapján hogyan lesz az 55-ös és a 62-es csatornán normális műsorszórás?
-
wassermann
Topikgazda
válasz
headhunter #1800 üzenetére
Mennie kell! Még a kísérleti adás alatt, Da-raa a #1469-es hozzászólásában írta, hogy fogta Szentest Debrecenből.
-
iref-h
tag
T. ati2 és nrc!
Köszönöm a segítséget, végre működik a digitális adás vétele, a Duna és a Duna Autonómia műsorait most már tudom nézni.
Az Unregister_DVBSource.exe és a Register_DVBSource.exe működtetése "megtette a hatást."
Üdv::iref-h
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- E-roller topik
- Világ Ninjái és Kódfejtői, egyesüljetek!
- iPhone topik
- CASIO órák kedvelők topicja!
- Ingatlanos topic!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Path of Exile (ARPG)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- HP Elitebook 840 G3 laptop (15,6FHD/I5-G8/8GB/256SSD/Magyar/Win11)
- AMD Ryzen 5 5500 - GTX 1080Ti 11Gb - MSI B450 Max
- HP Zbook 15 G3 laptop (15,6FHD/I7-G6/16GB/256SSD/AMD2GB/MagyarVilágítós/Win11)
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 13 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Eredeti Lenovo 230W töltők - 4X20Z83995
- Targus Universal USB 3.0 DV1K-2K Compact docking station (DisplayLink)
- Csere-Beszámítás! Asus Számítógép PC Játékra! R5 1600X / GTX 1080 8GB / 32GB DDR4 / 256SSD + 2TB HDD
- Lenovo ThinkPad dokkolók: USB-C 40A9/ 40AY/ 40AS/ Thunderbolt 3 40AC/ Hybrid USB-C DisplayLink 40AF
- Samsung Galaxy A04 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest