-
Mobilarena
DIGI internet Gyakran Ismételt Kérdések
(Kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. február
Aktív témák
-
adika4444
addikt
Hali!
A publikus cím garantált, igen.
Az IPv6 cím alapvetően két részből tevődik össze, a második 64 bit ami a kliens címe, és az első 64 bit ami a szolgáltatótól van. A DIGI egyetlen /64-es prefix-et ad, ami azt jelenti, hogy ha több hálózatod van, csak egyre rakható IPv6.
A prefix, a cím eleje minden PPPoE újrakapcsolódáskor változik, nagyon ritka esetekben nem, a topikban már én is írtam ilyenről, de ennek elenyészően kicsi az esélye.
A cím második felét pedig vagy DHCPv6 szerver adja a kliensnek, vagy RA-val kéri le azt. Én utóbbi módszert jobban szívlelem dinamikus prefix mellett, de persze kinek mi.
A legtöbb oprendszer esetén viszont a cím második fele is gyakran változik a különféle privacy extension és address randomization megoldások miatt, szóval elsőre bonyolult lehet kissé belőni a távoli elérést.
Debian (meg más Linuxdisztrók) esetében kikapcsolható a random cím. Ilyenkor RA esetében a MAC address-ből generálódik a cím második fele. Tehát valami ilyesmi lesz mindig
2a01:36d:xxxx:yyyy:1111:1111:1111:1111
Ahol az x és az y még a szolgáltatótól kapott prefix, az egyesek viszont fixek mert nem változik a gép MAC címe.DDNS-ből én dual stack-hez a DuckDNS-t javaslom. Ezzel az aktuális IPv4 cím és a kliens IPv6-ja is rárakható egy doménre. Én évekig értem el így a háziszerveremet probléma nélkül.
-
4Grider
félisten
Igen, a routered azt érzékeli, hogy nincs élő internet kapcsolat, ezért kijelentkezés nélkül próbál újra behívni. A szimultán bejelentkezést viszont a digi nem engedi, ezért lassú az új kapcsolat felépítése.
Nekem ebből az jön le, hogy a routered tévesen hiszi azt, hogy megszakadt az internet kapcsolat. -
TeeJay
félisten
Nekem Huawei ONT van Bridge módban lassan 2éve.
24/7-ben megy évek óta a torrent de hogy az ONT még sosem feküdt meg az fix
igaz nekem nem Mikrotik van rajta hanem Asus AC65P ami bitang erős és beton stabil router, na azt sem sikerült még soha lerottyantani
Tehát első körben iktasd ki a routert és teszteld az ONT-t bridge módban úgy hogy te csinálsz pppoe csatlakozást és toljad neki folyamatosan.
Ha az stabil akkor router vagy ONT és router közötti kábel lehet gyanús majd -
4Grider
félisten
A Mikrotikon nem lehet debug szintű logolást beállítani? A lassú újjáépülés arra utal, hogy a túlsó oldalon még élőnek látszik a kapcsolat és nem engedi szimultán felépíteni a Digi újból. Ebből pedig nekem az jön le, hogy a routered hiszi halottnak a kapcsolatot és próbálkozik az újjáépítéssel. Ha így van, a routereden kellene első körben kikapcsolni a kapcsolat monitorozását.
-
dchard
veterán
"Ez teljesen indokolható igény lehet, amire megfelelő lenne egy 1Gbps szimmetrikus csomag, ami nem igényel technológia váltást lan oldalon."
Attól, hogy 2.5gigás csomagod van (plusz egy ezresért) senki nem tartja a pisztolyt a fejedhez, hogy kicseréld a LAN-t, ha neked elég a gigabit, és felhős használat mellett megháromszoroztad a feltöltésedet. Pont az a vérpistikés hozzáállás, hogy csak akkor tudsz elképzelni egy 2.5gigás csomagot, ha valaki ezt csontra ki is tudja tekerni...
A butasághegyet te kezdted el a torrentes és vérpistikés megjegyzéseddel, így a gondolkodást neked ajánlom.
-
-
dchard
veterán
"Valszeg torrent pistike a célközönség, meg farokméregető speedtest andriska. "
Micsoda elképesztő ostobaság ez... Én például szívesen fizetnék egy ezressel többet a 2.5gigáért, csak hogy a jelenlegi 300 helyett 900-zal tudjak feltölteni havonta pár alkalommal, amikor a munkám miatt ez szükséges. Az is simán megérhet plusz egy ezrest, hogy XG-PON-on legyek, ami jóval kevésbé fog torlódni.
A farok méregető meg a torrentes pont nem fog beruházni egy valag pénzt 10gigás otthoni hálózatba (meg olyan háttértárba ami ezt ki is tudja szolgálni), azok ugyanis csak pofázni szeretnek róla, súlyos pénzeket elkölteni nem.
-
4Grider
félisten
Én sem egészen értem. A sok millió mérésre alapozott világátlagot Szingapúr vezeti 300 Mbps alatti vezetékes net sebességgel.
Én átlagosan napi 700 GB-ot mozgatok meg a BIX-en keresztül, amihez nagyon bőségesen elég az 1 Gbps (920 Mbps) sebesség. Persze el tudok képzel több TB-os napi adatmozgatást is, de ez messze nem lakossági igény, miközben itt kifejezetten otthoni netről van szó... -
Nálunk sokszor van sajnos pillanatnyi áramszünet, ezért szinte minden UPS-en van, így az ONT is, mivel a pillanatnyi áramszünet miatt bont a PPPoE és egy ideig nem is tud visszakapcsolódni, ami elég bosszantó. Nálunk egy ilyenen van az ONT: Eaton 5E 650i Ezzel 3 -4 órát bőven elmegy a 12 W-os ONT, ami akkor jön jól, a sima áramszünetek áthidalása mellett, amikor tervezett karbantartás vagy szerelés van, és a telefonoknak, notebookoknak megmarad a netkapcsolat - az asztali gépek UPS-e néhány perces áthidalásra van tervezve.
-
4Grider
félisten
Azért nem egyszerű a kérdés, mert a szünetmentesek többségét pc+monitor együtteshez alakítják ki, így a terhelhetőség valahol 300-400VA-től kezdődik. Ilyennel védeni egy 5W-ot fogyasztó eszközt max. akkor érdemes, ha órákig még netezni akarsz áramszünet alatt.
Nálam az ont+AX-es router+FTTH receiver+i7-es laptop+24"-os monitor+cordless IP telefon együtt kb. 50W-ot fogyasztanak, ehhez egy standard 500VA-es UPS pár 10 percig elég. -
-
Dragon3000
nagyúr
Én eleve felraktam egy polcot és arra ment a router, konnektorból kapásból kettest raktam fel, így amikor jött az ftth-ra átállás, akkor egyből meg volt oldva minden. Nálunk optikabehúzás és dobozok felkerülése után pár hónappal már kötötték be az ügyfeleket. Kérdés, hol mennyi emberük van, és mennyi ügyfél, mert ezektől függ nagyon, hogy milyen tempóban tudnak haladni, na meg kérdés, hogy mennyi ont van raktáron, hogy kapják ezeket a szállítmányokat....
-
djsilas
tag
Semmi baj FTTH-val, sőt... FTTB is jó részt optika, csak a vége nem. Ott meg tök poén, mikor a lépcsőházi switchen nincs már csak 100-as port szabadon és szerelők dugdossák össze-vissza az UTP kábeleket attól függően, hogy éppen melyik előfizető jelentett hibát. Vagy mert rágcsáló elrágta a rezet, stb. Arról meg ne is beszéljünk, hogy FTTH esetén egy kábel megy be a lakásba.
-
Túzok22
senior tag
Szia. Az FTTB-nél csak az épületig megy az optikai szál, az épület falától már csavart érpáron csatlakozik a modembe (olyan mint a DSL modem). Az FTTH-nál meg már teljesen közel jön az üvegszál, bemegy az előfizető lakásába egyenesen az ONT-ba (optikai modem). Egyértelmű hogy az FTTH jobb, mint az FTTB, mert az FTTH-nál a lehető legközelebb van hozva az üvegszál, míg az FTTB-nél csak a falig/lépcsőházig megy és maradt egy kis csavart érpáras réz (UTP kábel) szakasz a modemig. Ezért az FTTH nem lehet panaszmentesebb mint az FTTB.
-
Dragon3000
nagyúr
Mivel hétvége volt csoda, hogy foglalkoztak velem, más szolgáltatónál ilyen esetben hétfőn javították max, mivel úgyis benne vannak a 72 órában. Nekem ez volt a leghosszabb gondom, maga a port ment tönkre, amire kötve voltam, egy másik volt év elején, akkor a környéken lévő eszközöket nem érték el a központból, mire felkeltem már volt net, így nem zavart. korábban meg az egyik lakónak cserélték a villanyóráját és bejelentés nélkül levágták a főkapcsolót, ami hibát okozott a diginél, jelzés után pár perccel már ment tovább a szolgáltatás. Ezek fényében teljesen megvagyok velük elégedve.
-
dchard
veterán
Rosszul érted. A GPON technológia sokkal inkább képes a torlódásokkal megbírkózni, mint a mezei switch-ek, amiket a Digi FTTB-nél használ. Az, hogy vannak szerencsés kivételek ahol - akár az előfizetők korösszetétele, akár a felhasználás jellege miatt - nem tapasztalható lassulás, az nem azt jelenti, hogy az FTTB jobban bírja a terhelést mint az FTTH/GPON. Pont fordítva: ha azokon a helyeken ahol már behúzták FTTB területen az optikát, már beüzemelték volna, jelentős mennyiségű ügyfél nem tapasztalna csomag dobást, csak elfogadható mértékű lassulást az esti csúcsban. Abból sem érdemes messzemenő következtetést levonni , hogy van itt 5-10 ember akinek valóban szar FTTH-n is. Országos szinten ebből következtetést levonni hogy szar a Digi elég hajmeresztő fantazmagória. Úgy tűnik az emberek gyorsan elfelejtették, hogy milyen szolgáltatásért és mennyit fizettek a Digi előtt. Én jól emlékszem a Telekom DSL-re meg a Telekom DOCSIS-ra, és nem sírom vissza egyiket sem.
-
dchard
veterán
Erre van a szolgáltató összehasonlítós topik. Ennek semmi keresnivalója itt, főleg a sok szar képpel. A moderátor nyugodtan törölhetné, mint ahogy az utóbbi héten tonna számra érkező irreleváns (értsd: problémával nem rendelkező) speedtest mérést tartalmazó posztokat is.
-
törölt tag
Nem álltak le. Folyik ezerrel, csak nem nálatok.
... és nálunk se, sajnos.
Amúgy 2019 év vége a DIGI saját vállalt határideje, de már több mint egy év csúszást emlegetnek. ... vagyis 2021 eleje a mostani céljuk a teljes átépítésre, vagyis amikortól már csak FTTH hálózatuk lesz.
-
törölt tag
"Az FTTH átállást korábban 2018 végéig ígérték, de semmi mozgás."
Szerintem mindig 2019. vége volt a határidő.
DE! Nagy valószínűséggel nem tudják tartani.
(A mostani "pletykák" szerint úgy kb. 2020. végére lesz mindenhol FTTH ahol eddig volt DIGI Internet.) -
TeeJay
félisten
aktív eszközt biztos hogy elviszik, mint ONT, switchek, CATV erősítő satöbbi, a kábel meg szerintem marad a helyén aztán pár év múlra pár brazil majd szépen lenyúlja és eladják réz árban miután leégették róla a burkolatot
kétlem hogy azért fizetne majd a DIGI embert hogy ennyi panel épületben elsőtől a tetőig minden szinten minden kábelt kirántson és elvigye
a szomszéddal amúgy is hogy akarsz majd lanozni mikor mindenkitől egy dobozba megy minden kábel és fene fogja tudni melyik kié -
CirrMee
addikt
Most akkor az FTTB 500-al mi lesz? Bár addigra akár lehet belőle FTTH is, elvilegh múlt év végére ígérték.
Nemrég futott be az ügyfélkapura a következő számla, az összeg nem változott. El is kezdtem vakarni a fejem, hogy a szülők 100 -as csomagja drágább lesz, mint az 500 -as...?
-
viktorhu
veterán
4000-rel indultak, aztán volt a netes áfa-csökkentés, így akik korábban szerződtek, azoknak olcsóbb lett, akik utána szerződnek, azok meg újra 4000-ért az új csomagot kapják.
Nekem így lett az 5000 forintos 250-es csomag 4626 forint, ha most rendelném, akkor 300-as csomagot kapnék 5000-ért.
-
TeeJay
félisten
1000/1000 az max 945/945 megabit lesz
GPON 1,25gbit-et tud visszafelé szóval ha van komoly gépe az előfizetőnek és SSD-re torrentezik talán ki tudja tolni a 900+ megabitet feltöltésre
csak ugye ha adott körön még jön egy másik user akkor már nem lesz meg a max csak 600 megabit felfelé
szerintem simán csak látták hogy olyan drága az 1000-es meg 2000-es csomag hogy alig fizetnek elő rá
az a kevés meg nem tekeri szét a hálózatot
lesz up to 1000-es feltöltés aztán éjszaka menni fog annyival napközben meg lehet csak 500-600megabit lesz belőle de a garantált minimum 50megabit úgysem emelkedik akkor lényegtelenDIGI is tudna simán 1000/500-at vagy 1000/1000-et FTTH-n csak kérdés mi értelme
akkor már inkább legyen 1000/1000 aztán amennyi van belőle adott GPON-on annyi lesz a sebesség
ahol kevés torrentes van ott több esély lesz ahol sok torrentes van ott így jártak -
Tompie
őstag
Múlt héten csak úgy hívtak, hogy fejlesztéseket hajtottak végre ha meg akarom tartani a szolgáltatásokat szerződést kell módosítani majd a lakáson belül átkötni.
Pénteken megtörtént a szerződés módosítás, akkor mondta az üzletkötő, hogy 2 héten belül hívnak mikor jöhetnek szerelni, ma hívtak, hétfőre lett megbeszélve az időpont.
Már szombaton is jöttek volna de az nekem nem jó így maradt a hétfő.
Ennyi történt. -
Azie
őstag
igen, ez is tök gáz. telefonon nem mondunk, nem kérünk személyes adatot/jelszót/kártyaszámot stb. ez vonatkozik emailre is. nyilván meg is köszönöm a lehetőséget és elköszönök az ilyenektől.
a hab a tortán a behajtócég, aki akkor mondja el, milyen követelése van, ha én előtte személyes adatokat adok neki... aha. életszerű.
-
TeeJay
félisten
olcsóbb igen de rosszabb is...
100/10 megabit VDSL hol ér fel 1000/200 FTTH-val? még ha nem használja ki akkor is jobban jár utóbbival
IPTV HD csatornák vs. DVB-C STB nélkül sok TV-n sem egy kategória
főleg VDSL-en ha gyér a vonal akkor gáz lesz 2HD adást nézni 100-as net mellett szerintem
de persze kinek mi elég
ja DIGI-nél sokan sírnak hogy ONT meg CATV cucc is jön
itt meg kell VDSL modem meg ahány TV annyi STB LAN-on kábelezve
de legalább olcsóbb -
Soma01
veterán
Ez igaz. Csak ha te magad nyitsz portot egy programnak, ami "hibás" akkor is gond lesz belőle, és akkor is ha az UPNP nyitja azt. Ha le van írva egy programhoz, hogy milyen portok kellenek neki (mert oda azt írnak amit akarnak) és te kinyitod, az már kész sebezhatőség. A programot nem érdekli, ki nyitotta neki a portot. Kell neki, mert nem működik nélküle, te meg kinyitod neki (vagy ő magának UPNP-vel).
De már megint ott tartunk, hogy HA van egy hibás program, vagy sebezhetőség vagy malware... Nem az UPNP dolga ezeket megfogni és blokkolni.
Én azt nem értem, hogy magával az UPNP-vel mi a gond? Mert az eddig említettek, mind csak következmények. Sebezhetőség van az UPNP kódjában? Tessék kijavítani. Ha a gyártó nem frissít, nem javítja, akkor lehet tiltani, vagy új eszközt venni. Nekem az Asus routerrel nincs ilyen gondom. Jön a frissítés rá rendesen. Ott a Merlin is... Vagy ezek szerint magával az UPNP elvével van a baj szerintetek? -
DonMaster
addikt
biztonsági probléma és igen meg eshet, de ennyire azért nem kell mindentöl szarrá parázni, aki nem ért hozzá hogy önáloan beállitson egy routert annak a standard kb wizard végig tolása és 1-2minimális dolog beállitása böven elég, az hogy lehet majd valamikor dosolni fog valakit, hát ez van tudom ez most felületes emg naygzolo válasz, de aki nem ért hozzá csak anyni érdekli hogy a speed legyen emg és a torent menjen annak böven jo az upnp , aki ennél többet akar az tudja kezelni a routerét és magának lövibe a portokat is egyesével meg nyilván tüzfalat is benyomja stb-stb biztonsági dolgokat ami a routerében benen van és a pc-jén is szoftveres tüzfal és virus irtó is van,
de aki nem ért hozzá annak miért?
értem mia probléma de kérlek akkor majd ha kilövi az upnp-t ird le neki hogyan tudja ezt meg azt az alkalmazéását port forwardolni mert az lesz a kövi kérdés, bár kb ez ugy nézki, hogy valamiért nem megy a skype , és az utorent nem tölt fel mi lehet az oka a speedtest 1000/200-at mutat.
ezután lehet majd irni hogy mit hol, de mivel nem ért hozzá ezért egy csomo off lesz mert nem mfog átmenni router topicjába mert onan meg ide küldik, nah mindegy,
Biztonsági szempontbol nem a legjobb megoldás az upnp, de kényelmi szempontbol és azoknak akik nem értenek egy router konfolásához azoknak tökéletes, megoldás. -
Geth
veterán
+1, botnet építésnél pityuka gépe is célpont, ahol a legértékesebb adat a nyaralás002.jpg és a quake2 savegame...
Apró kiegészítés (nem Neked): UPnP-nek a portnyitogatás csak egy apró szelete, alapból nem rossz dolog, én is használom LAN-on. Elég a routeren tiltani, hogy IGDP-n ne tudjon nyitogatni.
-
törölt tag
"Igen, erre gyanakszom, sőt mintha kilépés után még adott ideig a korábbi ip-hez kötné."
Igen, mert elvileg a SIP szerver az accountot csak a - kliens által módosítható/átírható - Regisztráció lejárati idő után ereszti el ill. kezdeményezi az account frissítést.
Bár nekem más a tapasztalatom. Pont, hogy az új bejelentkező VoIP eszköz miatt eldobja a meglévő/aktív sessiont (accountot) és az új eszköz lép be és kapja meg a sessiont.
(Kb. egy-két éve - amióta használom a nomadikus telefont - ezt tapasztalom. Ezért, ha pl.külföldre megyek és használni akarom az okostelefonon a nomadikus szolgáltatást akkor kikapcsolom az itthoni VoIP telefonon a regisztrációt, mert mindig vissza akarja venni az accountot.)"Le van ez egyébként írva valahol, hogy egy eszköz?"
Explicit módon még az ÁSZF-ben sem találtam meg leírva - bár lehet, hogy átsiklottam felette - a nomadikus szerződést meg nem bogarásztam át, de az egy szám egy telefonvonal logikából következik az egy session/eszköz/végkészülék.
-
törölt tag
ZoIPer-el használom. Azzal, nálam minden OK!
Godolom a CSipSimple beállítása sem más, mint a ZoIPer-é.
Mindössze 4 adatra van szükség:
Szerver név: register001.digikabel.hu ill port: 5060
Felhasználói név: ami a nomadikus szerződésben található
Jelszó: ami a borítékban voltA többi beállítás lényegében alapértelmezetten (default) jó ill. indifferens.
-
-
DonMaster
addikt
Persze mesely meg egy 2012es proci biztos erosebb egy ujnal 2015 aha ertem szintetikus teszt es a valosag sokszor kb 100% ig mas
Az a baj hogy a lenyeget nem fogjatok fel te is win7 el hajtod? Masik ha te is azt mondod hogy a proci jo akkor mi a baj a forumtarsnak mert ugye digi bemerte es jolmegy -
Gyurka6
őstag
Szevasz!
Sajnos nem vagyok szakértő, elvileg lehet toldani, még toldót nem vettem kb. 300-500Ft csak kábelt, 15m 1700Ft, kb 3mm az átmérő, ránézésre 3-5cm sugárban hajlítható (lan-ker, kábelfutár, patchcord, internet toldókábel néven már több helyen elérheő, sc/apc néven keresheted, zöld színű a csatlakozó). Most nincs időm járkálni érte a posta meg szerintem drága hozzá, ahol a kábelt vettem nem volt toldó.) (Át akarom helyezni, igaz 2500-ért újra kötnék, de...) -
sunpower
tag
Nekem sem tetszett, de ez van.
A szerelő szerint már csak ilyet adnak új bekötéseknél.
Ráadásul nálam már cserélték is a Receivert, mert annyira gagyi a csatlakozója, hogy rossz volt a kapcsolat.
Amit Intruder linkelt képet, attól már újabb van. Kicsit kisebb és jobban le van kerekítve.
Ennek már jók az optikai csatlakozói. (kopp-kopp) -
TeeJay
félisten
láttad hogy az FTTH receiver 5V és 0,5A? tehát max 2,5wattot fogyaszt de gondolom attól gyakorlatban kevesebbet ((2,5x24x31)/1000)x42= piff 78forint havonta
tuti emiatt fogsz utcára kerülni mert nem fogod tudni fizetni a fogyasztás miatt a villanyszámlátmellesleg egy Huawei CATV-s wifis ONT mennyit fogyaszt? lehet a két külön eszköz kevesebbet mert így elég bele alacsonyabb fogyasztású SOC is és egyedüli hátránya csak annyi hogy 1 konnektor helyett 2-t kell adni az eszközöknek
-
Aktív témák
Hirdetés
Olvasd el az összefoglalót!
Társtopikok:
● DIGI kábel TV
● DIGI Mobil
● DIGI műholdas TV
● DIGI vezetékes telefon
Router kérdésekkel ezekbe a topikokba fáradjatok!
● Milyen routert?
● Router gondok
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új RYZEN 7 5700/5800X +RX 6600/6700XT/6800/9060XT +Új 16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA!
- Sword 16 HX 16" FHD+ IPS i7-13700HX RTX 4070 32GB 500GB NVMe magyar vbill gar
- Apple iPhone 7 128GB, Yettel függő, 1 Év Garanciával
- ZBook Power 15 G10 15.6" FHD IPS i7-13800H RTX A500 32GB 512gb NVMe ujjolv gar
- Újszerű HP Pavilion 14-ec0004nh - 14"FHD IPS - Ryzen 5-5500U - 8GB - 512GB SSD - Win11 - MAGYAR
- Bontatlan ASUS TUF Gaming F16 FX607JV-QT212 Notebook
- AKCIÓ! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB GDDR6 Rampage Shiva Zalman 500W
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Laptop felvásárlás , egy darab, több darab, új , használt ! Korrekt áron !
- 12.000 ft tól elvihető ELITRO Bankmentes , kamatmentes vásárlás .Cooler Master GM2711S Monitor
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest