- Netfone
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Yettel topik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- A lapkakészlet és az akku különbözteti meg a Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro-t
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Android szakmai topik
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Honor Magic V2 - origami
- Magisk
-
Mobilarena
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
tlac
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #5020 üzenetére
szerintem annyira nincs rá szükség, mivel többnyire csak az alt gomb + jobb egérgombbal lehet módosítani
de találtam rá megoldást, amivel a teljesen le lehet zárni a panelta locked-down-t kell bekapcsolni dconf-editor-ban: [link]
a második kérdésedet nem teljesen értem
klasszikus felültetet használom 1 panellal -
gyulank
addikt
-
gyulank
addikt
válasz
CPT.Pirk #4983 üzenetére
Igen, hozzátettem, most 20.0 lett, így sem 20.0.1. Mi az a GPG? Mindkettő elindul, de a 686 az 1. ezért most az van. Hogy kell eltávolítani a másikat? Illetve jobban érdekelne, hogy hogy kell nem telepíteni, mert most ez virtuálba van, de telepíteném az említett gépre, és biztos gyorsabban települne, ha nem települne 2. Másrészt azon a gépen most az lxde-s változat van, és azért akarom a Standardot telepíteni, mert nem tudom, hogy van-e különbség a Standard telepítés, és Openbox, és az lxde-s telepítés Openbox közt memóriafogyasztásban. Ha nem számít, hogy az lxde is telepítve van, akkor felesleges újrarakni. De nem tudom, hogy számít-e. A másik baj a 7-es lxde-s verzióval, hogy szeretném, ha nem kéne minden indításnál kiválasztani az openboxot, de nincs benne az ami a 6-osban volt, hogy beállítsa, hogy milyen legyen a bejelentkezési képernyő, és ha váltok lxde-openbox közt, nem kérdi meg, hogy csak 1x, vagy mindig azt akarom.
-
gyulank
addikt
-
gyulank
addikt
válasz
CPT.Pirk #4975 üzenetére
Én nem tudom, miért települt... Én nem választottam ki semmi ilyesmit a telepítés alatt.
A 6-os lxde-s verzió is így települt. De ai Iceweaselhez hozzárak, lehet ki is vesz dolgokat a Debian. De friss adatot nem találtam erről, hogy van-e különbség, és mit befolyásol, hogy melyiket telepítem.
Az mit befolyásol, hogy apt-get installal, vagy synapticból, vagy az általad linkelt módon telepítem?
A Firefoxom windows alatt 20.0.1, a terminálban telepített iceweasel 10.0.12, a linkednél 3.6-ost ír, a Mint-es Firefox nem tudom hanyas. Melyik frissül rendesen a Firefox-al? Minden sudo-s parancsra azt írja: (...) is not in the sudoers file. This incident will be reported. 2 slot van, és 2x128 MB, és erre nincsenek ilyenek, nem tudok szerezni 100-ért.
Én messze vagyok Pécstől, és 133MHz-es SD ram való bele. -
chab7
addikt
válasz
CPT.Pirk #4457 üzenetére
Nem tudom milyen a kde benne hisz lxde felülettel használom. Pár program lenne csak ami kde-s amit használnék - de hogy minden indításuknál 5 perceket várjak az idegtépő.
Még pár óra keresgélést kutatást adok magamnak aztán lehet jegelem a dolgot egy időre megint. A furcsa az, hogy még csak hasonló jelenségre sem találok nyomot a neten. Nem járt volna még így senki?! -
kovaax
őstag
válasz
CPT.Pirk #4447 üzenetére
Anno amikor megvettem a 2 TB vinyómat, és csak azt raktam a gépbe, és next-next-finish-sel feltoltam rá a Squeeze-t, ő is GPT-t rakott rá. Akkor utánaolvastam, és a vinyó 4 k-s blokkméretének az igazítása miatt volt valami kavar, azért praktikusabb már 2TB-nél is GPT-t használni. Na most ehhez képest 512 B-os szektorok vannak a vinyómon (SZERK: a parted -l annyinak mutatja). Kerestem, hogy mi alapján csináltam meg aztán kézzel is GPT-sre, de nem találom, csak a végeredményt, hogy hogy particionáltam...
Szóval a lényeg, hogy van valami oka, ami miatt már a 2TB-t is éremes GPT-vel csinálni, csak nem emlékszem, hogy mi az.
-
cekkk
veterán
válasz
CPT.Pirk #4447 üzenetére
Köszönöm!
Mindjárt át is bogarászom
Akkor ha fsck -f -y /dev/sdd1-et beütöm elméletileg formázza a vinyót?
Ha pedig mkfs -t ext2 /dev/sdd1 akkor létre hoz egy ext2 partíciót?
Tudom fordított sorrendbenHogy mi a megoldás nálad, az jó kérdés, mivel a "csak" 2TB a vinyó, egyik lehet az, hogy az egész vinyót átalakítod GPT helyett MBR-re.
Ezt hogyan tudom megtenni? -
Jester01
veterán
válasz
CPT.Pirk #4439 üzenetére
Egyszerűen csak ott több az "igazi" mérnök akik mégiscsak a szabványos SI előtagokat használják, főleg mivel nekik egyéb mértékegységekkel is össze kell hozni. Mivel minden gyártó így csinálja, egyik sem jut előnyhöz.
Egyébiránt az alap linuxos programok többsége már tud mindkét nyelven, például df -h és df -H
UI.: a váltószámot helytelenül kerekítetted
-
Jester01
veterán
válasz
CPT.Pirk #4335 üzenetére
Elmondás alapján valami grafikus cucc reklamálhatott, olyat meg én nem használok.
A kártyák indexeit amúgy be lehet konfigurálni. Nálam például:alias snd-card-0 snd-ens1371
options ens1371 snd_index=0 joystick_port=1
alias snd-card-1 snd-intel8x0
options intel8x0 snd_index=1Innentől kezdve nincs mászkálás.
-
Speeedfire
félisten
válasz
CPT.Pirk #4331 üzenetére
Felraktam, de semmi.
Jester01:
root@desktop:/home/speeedfire/Letöltések# aplay VBOCSantana-rototom1a.wav
ALSA lib pcm_dmix.c:1018:(snd_pcm_dmix_open) unable to open slave
aplay: main:654: audio open error: Nincs ilyen fájl vagy könyItt lesz akkor a gond?!
3 programmal néztem meg, yt ugye google chrome alatt, celementine illetve rythmbox.
-
Jester01
veterán
válasz
CPT.Pirk #4331 üzenetére
Kifejezetten a pulseaudio az ami sok hülyeséget okoz.
Speeedfire: akkor minden bizonnyal nem azt a hangeszközt használják azok a programok. Sima aplay az alapértelmezett eszközzel is működik (vagyis -D kapcsoló nélkül)?
A nem működő hangerőszabályzás két okból lehet: rossz mixer eszköz vagy rossz csatorna (jelen esetben csak PCM van az usb eszközön, így ha valami mondjuk master-t keres akkor nem fog menni). Ezeket az adott programnál kell beállítani.
Amit még érdemes lehet megnézni, hogy az adott programok véletlenül nem az OSS emulációt használják-e.
-
Speeedfire
félisten
-
chab7
addikt
válasz
CPT.Pirk #4195 üzenetére
Az a fura, hogy nálam sem így volt, hanem mire mindent beállítottam amit szerettem volna akkor vettem észre hogy ha rábökök a krusader vagy az amarok ikonjára akkor kb 5 percig nem történik semmi. Majd egyszer csak elindul és ha már fut, akkor fut szépen, gyorsan.
Fogalmam sincs mi akaszthatta meg.
Na majd egy legközelebbi Debian próbálkozásomkor újra megpróbálom. Most Fedora vonalat tesztelgetem, de azon is vannak anomáliák mire befrissíti magát. Ha meg nem akarnám, hogy minden friss legyen akkor vagy egy Scientific-et próbálnék - lehet ez is lesz - vagy egy régebbi Ubuntut amin még minden ment szépen és nem lett tetűlassú pár nap használat után.Apropó, mit ajánlanál ha egy olyan linuxot szeretnék amin nem kell könyékig túrni a rendszerben ha az alap dolgokat szeretném beállítani (wifi kapcsolat, vga kimenet tv-re, samba mappamegosztás, stb...), lehetőleg új szoftverekkel dolgozzon és legyen bő választék. Legyen mögötte felhasználóbázis, ne 2fős, mert ha elakadok benne akkor koppantam. Stabil és gyors legyen mert 6 éves R52-es IBM laptopra kell. 10-15 programot akarok futtatni úgy hogy azok megnyitva maradnak és hol melyiket használom.
Az Ubuntu kb 10.04-ig megfelelt ezeknek az elvárásoknak de azóta nagyon megfogja a gépet ha már 1-2 napja megy a gép a megnyitott programokkal.
Azóta próbálkozok más ablakkezelőkkel és az LXDE elég jónak tűnik, csak a többi disztro alatt olyan hibákba ütközöm folyton ami az Ubuntun ment. Türelmes vagyok én, de ha már egy nap alatt nem találok valamire megoldást agyonguglizva, és ez idő alatt nem jön help a felhasználóktól sem akkor nem kínlódok, mert sajna nincs annyi időm mint mikor kb 10 éve egy szalagszakadással a nyarat átfeküdve beletanulgattam a linuxba és leváltottam végre a windowst. Pár dolgot meg tudok azóta már linuxban csinálni, de nem akarok perfekt konzolhuszár lenni.
Úgy gondolom, hogy az alap dolgokra kellene legyen mezei felhasználóknak való gui is amin elboldogulnak (pl a vga kimenet asztalkiterjesztésre ilyen az arandr - holott tudom a terminal parancsot is, de mikor filzni akarok jobb kedvem van 3-at kattintani mint terminalba pötyögni.
Na kb erre a használatra milyen disztrot lenne érdemes kipróbálni (még)? -
chab7
addikt
válasz
CPT.Pirk #4186 üzenetére
Nem KDE-t használok hanem LXDE-t. Viszont van egy-két program ami KDE alapú. Na ezek indultak nagyon lassan. Azóta nem kínlódtam vele, mert nem találtam megoldást rá és a fórumokon sem volt válasz. Más rendszereket próbálgatok, de fogom még a Debiant is próbálgatni, hétha egyszer rájövök az ügyes bajos dolgaira.
(Bár nem értem, ha más rendszerekben alapból megy valami az egy másikban miért nem. Tényleg összedolgozni kellene a fejlesztőknek, nem 600 félét csinálni amiben mindben van valami gixer. Még a Lubuntu lenne ami a legjobban működik, de az meg cserében egy idő után olyan szinten lassul be, hogy a vinyó csak pörög az egér akadozik, és vagy van türelmem kivárni míg 10-20 perc alatt összeszedi magát vagy ha nem akkor hot reboot.) -
Jester01
veterán
válasz
CPT.Pirk #4186 üzenetére
Az a kérdés, hogy állítottad be a root eszközt. Ha mondjuk /dev/sdaX formában akkor a HDD miatt elcsúszhat.
A második hiba meg azért van mert az fsck meghal és utána a read-write remount sem sikerül. Ilyennek mondjuk nem szabadna megesnie, próbálj másik rendszerből fsck-t futtatni rajta.
-
-
malwy
senior tag
válasz
CPT.Pirk #4171 üzenetére
Ööö felraktam. Helyzet változatlan, ugyanúgy indításnál el akar távolítani 3 dolgot (egyszer az ati hdmi-t, másik kettő pedig az ICE1724 kétszer..
Annyi vettem még észre, hogy alsamixer többet nem indul.
ALSA lib pulse.c:243pulse_connect) PulseAudio: Unable to connect: Kapcsolat elutasítva
cannot open mixer: Kapcsolat elutasítvaAkkor csináljam meg ezt a wikit? https://wiki.archlinux.org/index.php/PulseAudio
Frontend felrakás, daemon indítás startupkor ezeket mind meg manuálsan akkor megcsináljam?Hoppá már a daemon indítással bajban vagyok. De meg lesz
-
WolfLenny
senior tag
válasz
CPT.Pirk #4038 üzenetére
Azaz... Látom ott már van 3.x-es kernel is.
Na majd teszek egy próbát.
Idáig csak szerverre telepítettem debian-t. Anno régen próbáltam dekstop gépre is csak feltettem elég sok felesleges cuccot. Pl. exim-et amire egy desktop-nak egyáltalán nincs szükség.Mostanába is felteszi a minimal install? Vagy dekstop-ot válasszak és kihagyja a szerver szolgáltatásokat?
-
vadcoca
tag
válasz
CPT.Pirk #4017 üzenetére
Én is testing-et használok (testing netinst-ről telepítve). kb. hetente szoktam neki nyomni egy update-t (ha már testing
) Sem amd64 sem i686 esetén nincsenek nálam ilyen jelenségek. Mondjuk én ezt a KDE féle indexelést egyből le szoktam lőni.
top, iotop mit mutat miközben mc vagy egyebek indulnak ?Nem KDE esetén (akár csak terminál vagy Gnome, LXDE...) is ez van ?
-
bambano
titán
válasz
CPT.Pirk #3963 üzenetére
szerintem: el kellene döntened, hogy automatikusan akarod felhúzni az eth0-t vagy azt akarod, hogy a hotplug rendszer húzza fel.
tehát vagy auto eth0 vagy allow-hotplug eth0 de nem egyszerre a kettő.
lehet még olyan, hogy firmware hiányzik a kártyának.
másolj már be egy dmesg|grep firmware kimenetet meg egy lspci kimenetből az ethernetre vonatkozó sort. -
bambano
titán
válasz
CPT.Pirk #3891 üzenetére
"maradok a stabil ágnál, ott még van java": erről valami bővebb infó? hogy a testingben nincs java?
root@brikett:~# cat /etc/apt/sources.list
deb http://ftp.de.debian.org/debian/ wheezy main contrib non-free
# deb-src http://ftp.de.debian.org/debian/ wheezy main
deb http://security.debian.org/ wheezy/updates main contrib non-free
# deb-src http://security.debian.org/ wheezy/updates main
root@brikett:~# apt-cache search sun-java6-jdk
ia32-sun-java6-bin - Sun Java(TM) Runtime Environment (JRE) 6 (32-bit)
sun-java6-bin - Sun Java(TM) Runtime Environment (JRE) 6 (architecture dependent files)
sun-java6-jdk - Sun Java(TM) Development Kit (JDK) 6
sun-java6-jre - Sun Java(TM) Runtime Environment (JRE) 6 (architecture independent files)az én elméletem szerint a testing meg a stable kiadások keverése kavarodáshoz vezet. ha újabb pidgint akarsz, nézd meg, hogy a backports-ban van-e vagy fordítsd le a testingben levő forrást magadnak.
szerintem 2.6.37-es kernel nem lesz, már a 3.0.x-eket faragják.
az egészről még annyit, hogy most cseréltem notebookot, wheezy van rajta és semmi bajom vele. pedig a testinget általában nem szoktam szeretni. -
ZCoyote
őstag
válasz
CPT.Pirk #3894 üzenetére
Lehetséges. Azért álltam át a Debianra mert nekem is teleszaladt a t...m az Ubuntuval. Annyira elegem lett az új verziók szarságaival, hogy inkább hagyom a fenébe. Valahogy én azt érzem bennük, hogy még ami stabil az sem az. Ezt nem tudom pontosabban elmondani. Itt legalább ami működik az valóban működik is. Hiába a Wheezyt használom még akkor is stabilabbnak tűnik mint a végleges Ubi. A Unityről meg már nem is beszélek bár tudom, hogy az egyéni szoc. probléma.
-
bambano
titán
válasz
CPT.Pirk #3886 üzenetére
értem. már csak azt felejtetted el megmondani, hogy squeeze debianról vagy wheezy debianról, 64 bites debianról vagy 32 bites debianról vagy 64 bites debianon az ia32 támogatásból szeretnéd a könyvtárat. mert nekem ez a legutóbbi van, 64 bites squeeze-n ia32-es cucc.
azt a kézi telepítésre állított gyöszt kiszedném onnan.
egyébként azt tudom javasolni, hogy töltsd le a repóból a neked megfelelő deb-et, ar x paranccsal csomagold ki és a data.tar.gz-ből másold ki, ami neked kell.
-
rt06
veterán
válasz
CPT.Pirk #3877 üzenetére
non-free taroloban pedig van sun-java6-jdk, viszont tenyleg csak squeeze-ig
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- LG 42C3 - 42" OLED EVO - 4K 120Hz 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen6 CPU
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i7-8GEN I 16GB I 256SSD I 14" WQHD HDR I Cam I W11 I Gari!
- AKCIÓ! HP Victus 16-R1002NF Gamer notebook - i7 14700HX 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GB WIN11
- LG 40WP95XP-W - 40" NANO IPS - 5120x2160 5K - 72Hz 5ms - TB 4.0 - HDR - AMD FreeSync
- PS3 Játékok 1500Ft/db - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest