- Yettel topik
- MIUI / HyperOS topik
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- iPhone topik
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Mi mindenre jó egy másodlagos megjelenítő?
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dolphine
addikt
Most vagy nekem sikerült jól, vagy egy bridge kép másképpen működik, de nekem elég hamar sikerült a Holdat lefényképeznem.
A gép egy Panasonic FZ45. Használtam háromlábú állványt. Volt rajta az optikai zoomon kívül digitális zoom is.
A kép tulajdonságai:
Időpont: 07.13. 21:57
ISO: 125
Zársebesség: 1/40
Blende: 5,2
Program mód és időzítő -
kiskornel
addikt
Nos ahogy írták 1/1xx sec-es záriő elég. Nem kell szűk rekesz, inkább olyat válasz, ami a fényképezőgéped sweet pontja (ahol a legélesebb képeket kapod).
A holdra mérj fényt, s ne expózd túl.
A lehető legnagyobb telédet használd.
És válassz egy olyan helyet, ahonnan lehet fényképezni. A város és légköre - mint egy búra veszi körbe - jól ismert a csillagászok körében. A felszálló meleg levegő hatalmas probléma. - szóval hagyd el a várost, keress egy erdősebb területet, dombtetőt, és onnan lövöldözz a holdra. Bár a fényszennyezés ezesetben nem érint, de a felszálló meleg levegő igen. -
Throme
veterán
Sok sikert!
Egyik oldalra találomra rákattintottam...
Azt írja "setting your camera for a “daylight photo” can be a solution" hmm szerintem este nem lesz kielégítő.
És a beállítások:
Aperture at f/11
ISO 100 (you don’t want any noise on your photo and it’s so bright there is really no need to go above 100)
1/125 – 1/250
Én ezt ma igyekszem kipróbálni, de gyanítom 11-es rekesszel és iso 100-on nem fogok tudni hozni ilyen záridőt.... Kár hogy az oldal nem csatolt egy - bizonyíthatóan - ilyen beállításokkal készült hold fotótÁllványt én azért nem használok mert hosszabb záridőt nem alkalmazok erre a "feladatra". Ha így teszel akkor egy fényes korongot fogsz kapni. Első holdjaim ilyenek lettek. Szerintem a 10Mp és a 12Mp nem olyan óriási eltérés.
-
tbs
addikt
Bemozdult képek, illetve légköri zavarok. Nagy nappali melegnél ez van. (Mondjuk a legelső szvsz tűrhető.
)
Gyúrj egy izmosabb állványra + fejre, és lőj télen képet.
Illetve csatlakoznék az előttem lévő kollégához: felesleges "túlrekeszelni". Szinte minden objektív F8 környékén performál a legjobban, de F6.7-en is már bőven jónak kell lenniük. Ha kicsi a luk, akkor már a diffrakció sem elhanyagolható, főleg hiperfokális távokon. (A Hold távolság az.
)
-
Throme
veterán
elküldtem....
És azt írták, hogy miért jó az f11? Lehet én csinálok valamit rosszul....
Szerintem, ha pl iso 800 és 1/800 körül lősz akkor nem lesz szükséged állványra.Ja és amit múltkor is beszéltünk. fénymérés spot (a holdról vegye) és fókusz is "makró módba" (single point) és ez is a holdon legyen.
-
Throme
veterán
Helló!
Szerintem nem rossz a géped, csak feleslegesen nagy f számot használsz, ami a záridő rovására megy. Mondjuk az állvánnyal lehet gond mert pl a 0435 kép nem lett jó, pedig egy állvánnyal 1/25 idő nem tétel.
Időzítővel csinálod és expo késleltetéssel?Azért ezek jobbak lettek a múltkorinál.
Szerintem a záridőnél a sokat emlegetett reciprok értéket minimum tartsd meg, viszont simán használhatsz f5,6 (vagyis 200 mm-en 6,3 ha jól tudom) beállítást. A hold olyan messzi van, hogy nem lesz gondod. A záridő alacsonyan tartásáért valszeg az iso-t picit fel kell tekerni...Ma/tegnap én is lőttem holdat. Átküldöm mail-ben, jpg-ben. Ha tetszik akkor próbáld azokat az értékeket beállítani, vagy azok közelébe. Illetve variálni.
Az hogy más optikát használok nem befolyásolja a dolgot. Ez sem fényerős obi.
-
hegyimorc
senior tag
ISO alapon mert ha nagyon megemeli az ember zajos lesz és részletszegény, obi rekeszelve kb 8-ra - mert nyitva nem olyan jó, főleg egy olcsó kitzoom nem -, a zársebesség még így is 1/250s körülire adódik. (nyilván nem a teljes fogyatkozásnál, hanem akkor amikor már van fénye a holdnak, de teleholdnál vagy részleges fogyatkozásnál van)
Fókusz, expo manuális.
A beillesztett kép kb fél órával a teljes fogyatkozás vége után készült (23:36), de ez a hold alapján is látszik.
Budapesten csináltam, felhő nem volt, de egyébként semmi különös.
Az írtam le, amire nekem akkor lehetőségem volt. Ha lett volna állványom, használtam volna és csinálhattam volna hosszabb záridővel is képet, de nem szabad elfelejteni, hogy a hold elég gyorsan mozog a földhöz képest. Szerintem sacc/kb 2s már látható elmozdulással jár.
A képet nem tartom jónak, csak arra hoztam példának, hogy ha az ember megpróbálja kizárni a hibáit, akkor egy olcsó kitozoommal is csinálhat valami használhatót.
-
Throme
veterán
Ma próbálok pü-ben átküldeni egy holdas képet. EXIF-fel együtt természetesen.
Régebben nekem is olyan lett a "holdam" mint amit linkeltél. Kiégett, vagy homály...stb.
Kézből (azért érdemes megtámasztani valamin) képstabival fényképezem. Fókuszt spot-ra (vagy hogy hívják, mintha makróznál) és a fénymérést is spot-ra (gyakorlatilag csak a holdra mérjen rá) állítom. Lényeg, hogy csak a holdról vegyen információt a gép, mind fókusz, mind fénymérés terén. Záridőt kicsire (asszem 1/800) és az ISO-t ehhez mérten kissé feljebb állítom. Ha a fénymérés csak a holdat veszi alapul, akkor nem kell az egekbe emelni az iso-t. Próbáld meg "S" módban. Rekeszérték jó amit az "S" mód ad.
Nekem így sikerült - szvsz - normális képet készítenem. Persze egy 300mm max gyutáv esetén azért kell corp-olnom, de egy 12Mp képpel ez nem olyan nagy probléma.Amíg nem megy át a kép és nem lesz számodra elfogadható, addig a fentiekkel ne foglalkozz
-
hegyimorc
senior tag
A legnagyobb hibája a rossz helyre került fókusz (plusz, lehet, hogy be is mozdult - de ezt a fókusz miatt nem nagyon lehet megmondani -, és túlexpós is)
Ezt kb ugyanakkor csináltam kézből, gyengébb géppel, gyengébb obival. (Lumix GF1+45-200 kitobi) A teljes fogyatkozást ezzel a géppel kézből esélytelen lett volna, de amikor a kép készült, akkor már elég fényes volt.
Ha nem expozod túl, lehetett volna gyorsabb záridővel és lehetne kicsit rekeszelni is. Próbáld meg este, simán csak kézből M módban, manuális fókusszal. Szerintem jobb lesz.
-
Mr.Csizmás
titán
megválaszolom helyette:
az a fókusztáv ami a legnagyobb mélységélességet adja ki -
csakb
őstag
Szerintem több tényező okozhatta összességében az életlenséget.
1. Pontatlan AF - érdemes manuálisan belőni a fókuszt, tesztfotókkal.
2. Az 55-200 200 mm-en, teljesen nyitott rekeszen nem remekel annyira. Mondjuk nem is annyira rossz, de a kis szoftság a Holdon meglátszik.
3. Exponáláskor lehet, hogy kicsit beremegtette az állványt/fejet a tükörfelcsapás, a távirányító ez ellen nem véd. A D60 nem is tud MLU-t, ha jól tévedek. Általában nincs is rá nagy szükség, de ez most kivételesen egy olyan szituáció, amikor nagyon hasznos.
4. A nyugtalan levegő szintén elkeni egy kicsit (vagy nagyon) a részleteket, főleg ha alacsonyan van az ojjektum. Városi környezetben, az épületekről, utakról felszálló meleg levegő különösen sokat ronthat a helyzeten.A fényszennyezés az élességen nem ront.
-
csakb
őstag
-
-
csakb
őstag
Szia!
Ez szerintem valami kínai csoda, és a Made in Japan felirat a kóbor apácák megtévesztésére szolgál.
Ránézésre valami makró előtét-lencse lehet, az alján egy 43-46(?) step-up gyűrűvel. Ilyen kis szűrőmenetet én még csak kompakt kameráknál láttam. Esetleg megpróbálhatod egy megfelelő step-down gyűrűvel felrakni valamelyik obidra, de valószínűleg még ennyi beruházást sem ér meg.
Találtam olyan gyanús obikat a neten, amiken a híres HI-TECH márkanév a nem kevésbé patinás Starblitz-cel szerepel együtt. Valamint itt egy izraeli arc, aki lógat az ebay-en egy ilyet, mint a tiéd, de ő sem tudja, hogy mire jó. Ő 25 GBP-t szeretne kapni érte. Szeretheti a kihívásokat. :]
Új hozzászólás Aktív témák
- Yettel topik
- Eldőlt, hogy lesz-e céges internetadó az EU-ban
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- World of Tanks - MMO
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- OLED TV topic
- Star Trek
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B550M R5 5600 32GB DDR4 512GB SSD RTX 4060 TI 16GB Zalman N5 Chieftec 700W
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro Max 256GB Natura Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3007, 91% Akksi
- Beszámítás! Samsung Galaxy Tab S6 Lite 2020 64GB 4G tablet garanciával hibátlan működéssel
- Motorola E40 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 35" ASUS ROG Swift PG35VQ curved GAMER monitor
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest