- Magisk
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fotók, videók mobillal
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Samsung Galaxy Z Flip5 - ami kint, az van bent
- One mobilszolgáltatások
- Telekom mobilszolgáltatások
- Milyen GPS-t vegyek?
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
-
Mobilarena
Az ajánlott gépek listájához, a gyakran használt beállításokhoz és
karbantartási tippekhez olvasd el összefoglalónkat!
Új hozzászólás Aktív témák
-
mazsi70
senior tag
A család szokott venni ilyen ízesített Frei kávét .Abban a darálóban szokták le darálni amiben a diót,mákot (abban csak két ágú penge van ) .Kotyogóson meg le főzik .Az automata gép kúp őrlője nyilván hőt termel daráláskor .Rá kenné azt a szirupban bele forgatott babokat .
-
z123456z
őstag
Nekem pedig méginkább mindegy, hidd el. Amire pedig reagáltál, ezt is írtam: "Ezt mondják, de én sok különbséget nem vettem észre."
De valóban nem tudtam eddig ezt, mondhatni be lettem csapva, mert mindenhol a zsírtartalmat említették, legalábbis ahol én olvasgattam. Most benéztem egy barista oldalra, és tényleg a fehérje a lényeg. Úgyhogy köszi.
De száz szónak is egy a vége: szegénynek nem a tejtől néz ki úgy hab, mint a mosgatószer habja.
-
z123456z
őstag
Nekünk az eszpresszó max erősség és 70ml-re van állítva. Ristretto is max erősség, de ott a maximum mennyiség 40ml. Hőmérséklet mindkettőnél max. Szóval ezek a ristretto-k életem legjobb kávéi ( itt mindig hozzáteszem, hogy nem vagyok hc kávé rajongó ), csak mennyiségre nem sok egy ébresztéshez. Ezért reggel eszpresszó, amikor hazajövök ristretto.
-
FerNandor
őstag
Szia,
Én új vagyok a témában, de hirtelen erre tudnék gondolni:[link]
Kb 37perc 35 másodperctől.
Elég jól el tud koszolódni a kifolyó...?
Én most vettem a Melitta CI touchot. Elvittem szervizbe általános karbantartásra és kifolyó tisztításra, cserét szerettem volna, de azt mondták, nem csinálnak mert szét kell szedni hozzá a gépet. Mondom ok. Erre megnéztem, megrendeltem és 2 perc alatt kicseréltem. Úgy látom ez is olyan dolog lesz, amit magamnak fogok javítgatni, cserélgetni, amíg még belefér a képességebe... Amúgy nem volt szerencsére az enyém durva, még kimostam, amennyire tudtam és elraktam, de most az új van rajta. -
viktorhu
veterán
Minden vízmű oldalán fent van a vízkeménység, teljesen felesleges találgatni.
https://www.vizmuvek.hu/hu/kezdolap/informaciok/vizminoseg-vizkemenyseg#toc0
Léptetni kell a táblázat melletti nyilat (ez a fővárosi vízművek által kiszolgált terület, de a többi vízmű is ugyanígy megadja).
3. kerület:
Szabad aktív klór 0,18 mg/l
Klorid 20 mg/l
Vas 5 µg/l
Mangán 1 µg/l
Nitrát 8 mg/l
Nitrit <0,03 mg/l
Ammónium <0,04 mg/l
Összes keménység 123 mg/l CaO
Vezető képesség 429 µS/cm
pH 7,71 mg/l CaCO3 = 0.0561 Nk fok, vagy itt egy átszámító oldal:
https://pureaqua.com/water-hardness-converter/
Vagyis 6,9 Nk fok az óbudai víz keménysége.
-
Magyarországon nagyon sok helyen 21-25nk° felett van a vízkeménység.
Érdemes a 25nk°-t alapul venni, és akkor annyi liter vizet képes lágyítani, amekkora szám van rá írva.
Kemény víznél 20-24 óra, mire végbemegy 2 liter víz lágyítása.
25nk°-nál a 90-es összesen 90 litert képes lágyítani. -
Scale
őstag
Delonghinál amúgy belőni a tejes italok kávé mennyiségét pontosan csak úgy tudom hogyha egy pl mérőpohárral kimérem, addig engedem bele a kávét amennyit akarok? Útmutatóból ez jön le de hátha van rá valami precízebb megoldás
@mpo, konzumpro: köszi, hétvégén elmegyek veszek 1-2 különböző tejet aztán kipróbálom
-
Nagya21
addikt
HAli!!!
Az első érték az alapértelmezett, a második a programozható -tól-ig.
Ital*
Alapértelmezett (ml)
Programozható (ml)
Espresso
40
≃ 20-tól ≃ 180-ig
Kávé
180
≃ 100-tól ≃ 240-ig
Long
160
≃ 115-től ≃ 250-ig
Doppio+
120
≃ 80-tól ≃ 180-ig
Americano
Espresso:
40
Víz:
110
Espresso:
≃ 20- tól ≃ 180-ig
Víz:
≃ 50- tól ≃ 300-ig
Long Black
Víz:
120
Espresso:
80
Víz:
≃ 50- tól ≃ 300-ig
Espresso:
≃ 40- tól ≃ 360-ig
Over ice
100
≃ 40-től ≃ 240-igÜdv Nagya
-
Gaben92
őstag
Összefügg a kettő általában. Az szokott lenni, hogy:
1. Kiürítik kikapcsolt állapotban mikor számláló szerint van 1-2 kávé hátra.
2. Lejár a számláló, kávégép szól. Koma kihúzza a tálcát, látja, hogy van benne 1-2 pakk, csepptálca majdnem üres, emiatt csak visszatolja
3. A gép azt hiszi, hogy a zacc és csepptálca füll üres, számláló visszaáll maximumra pedig valójában van benne 1-2 pakk
4. Hamarabb tele lesz a zacc/cseptálca mint, hogy a gép szólnaAmint hozzászoksz, hogy kizárólag bekapcsolt állapotban üríted a zacc és csepptálcát is egyszerre, meg fog szűnni mindkét problémád.
-
#85578752
törölt tag
Mosogatógépbe szoktátok rakni? Ha igen, csak felülre, ahol nincs akkora hő, de még oda se nagyon ajánlom, mert nálunk a családban elrepedezett a tartály, jó fej a Philips mert küldött alkatrészt, de azért akkor is, azzal hirdetik hogy lehet mosogatógépben tisztítani minden részét, közben meg...
-
Gaben92
őstag
Kókuszcukrot tudom ajánlani. Édesítőt én rühellem mert van egy undormány mellékíze, de ha Budapesten jársz akkor javaslom, hogy ugorj be az Arch & Beans-be (Astoria). Egyrészt fenomenálisan jó kávéjuk van (helyben pörkölik, a kávézó mögött van a pörkölő üzem), másrészt náluk van kókuszcukor szóval ki tudod próbálni.
Disclaimer: Minden információ amit írtam a 2020 augusztusi állapotról szól, az esetleges változásokért a hozzászólás szerzője felelősséget nem vállal.
-
inf3rno
nagyúr
Én vettem alpro barista habosítható mandulatejet a múltkor, azzal lehet, de annyira nem voltam oda érte. Én veszek majd lecitint, aztán megnézem, hogy azzal mire jutok hab téren. Keményebb habhoz úgy sejtem, hogy kakaóvaj is kelleni fog még a lecitinen kívül. A következő kiadásom rizstejhez lesz valami gép, mert amilyenek az árak (1000/L) valószínűleg egy év alatt behozza az árát.
-
#85578752
törölt tag
forrás: home-barista.com
-
#85578752
törölt tag
Itt egy cikk ami megfogalmazza a témával kapcsolatos kételyeimet is.
Amúgy az őrlemény finomsága van a leginkább hatással a kioldódásra, de ez nincs összefüggésben az aromákkal, amik hamar elillannak, átalakulnak.
Ezzel kapcsolatban az is érdekes, mennyire legyilkolja az aromákat ha felhabosított tejbe főzzük a kávét, pedig majdnem minden automata így csinálja. Érdemes egy próbát tenni fordítva, mondjuk úgy, hogy pár automata módra főzés után egy presszóra habosítunk külön tejet. Mindezt azért így, hogy az ízkülönbséget ne a még hideg kazán hőstabilitása, vagy az egyre frissebb őrlemény okozza. -
#85578752
törölt tag
Hagyjátok az INEI szabványnak való megfelelés kényszerét, az autmata nem kell hogy minősített olasz presszót főzzön, nem kell hogy 25 másodperc alatt jöjjön le. Még a karos újhullámos kávénál is van olyan (tudományosan megalapozott) irányzat, hogy durvábbra veszik az őrleményt és kevesebbre, mert így kevesebb kávéból jobb a kioldódás, persze gyorsabb is a lefolyás - pont mint egy automatával.
Az viszont szerintetek létezik, hogy a gyengébb kávé erősebb? Úgy értem, ha minimumra állítom az aromát, kb 5(?) grammot őröl és készül 21ml főzet, erősebb koffeinben, mint ha az aromát közepesre állítom (~7g), kicsit savanyúba billen a balansz, nem annyira keserű, tejjel pedig világosabbnak tűnik mint alacsony aromán(!).
-
Dr. Szilikát
őstag
Voltaképpen a Wikipédián azt fejtegetik, hogy a normál adag (7 g) hosszabb kivonata a lungo, ahol az ital mennyisége két-háromszoros.
De ezt lehetőleg nem (csak) az átfolyási idő növelésével érik el, hanem inkább az őrlést is durvábbra állítják, hogy ne legyen túl keserű a végeredmény.
-
Dr. Szilikát
őstag
7 g általában a standard középérték. A Saeco főzőegységbe 9 g még belefér, tehát ami max. erősségi fokozatnak számít.
De akármennyi, a főzet kivilágosodása, amit lehet látni. Aromás eszpresszóhoz elvileg akkor kell lelőni, ahogy elkezd kivilágosodni. Vagy arra programozni, ez már mellékes. Többi majd kialakul, hogyan tetszik valakinek.
-
Dr. Szilikát
őstag
Egy szimpla eszpresszó 1:3 arány felett elkezd kivilágosodni. Tehát 7 g őrlemény és 21 ml víz (mármint kész ital).
Valaki hogyan kapja el azt a pillanatot, amikor már kivilágosodik, mikor állítja meg, ez már lehet egyéni dolog, azaz milyen íz és aroma tetszik valakinek. Lehet 25-35 ml is.
https://en.wikipedia.org/wiki/Espresso
Másik téma az őrlési finomság, ami további befolyásoló.
Az erősséget pedig a bedarált mennyiséggel szabályozzák a gépek. Mai gépeknél fordulatot számol, vagy csak időt, típusfüggő.
-
#85578752
törölt tag
Nálam is 1-5 skála van, ahol a 2 és egyharmad ami a 4-esnek felel meg az újabb skálán. De most üres volt az őrlő, 1-esre raktam és jót főzött friss pörkölésű robustából. Pár hónapos sötétre pörköl bolti kávéknál már zavaró tud lenni a keserű íz, olyankor durvábbra állítom, Kimbonál, Tchibonál 2 körül már megjönnek az aromák, savak. Persze ehhez az kell, hogy legalacsonyabb fokozaton már összeérjenek a kések, be legyen kalibrálva az őrlő. Gyárilag az 1-es szokott lenni ami nálam a 2-es...
-
Dr. Szilikát
őstag
Egyszer én is befullasztottam, amikor pakoltam bele kézzel is, utána véletlenül az őrlést is rányomtam, dupla adaggal nem birkózott meg. Szokott lenni ilyen adagoló kanál:
https://www.google.com/images?q=őrölt+kávé+adagoló+kanál
Nekem a kézi karos géphez való félgömbkanál is épp 7 grammot vesz fel, ha késsel lesimítom és nem nyomkodtam le előzőleg. Ez a mennyiség alkalmas a Saeco / Philips főzőegységhez is, mint közepes adag, illetve 9 g is belefér.
Működés közben lehet látni egyébként (esetleg kézzel beforgatva, töltettel), amikor tömörít, lent "kibújik" a dugattyú szára. Ha nem mozdul ki végállásban, akkor lehet, hogy kevés őrlemény van benne, nem jön létre préserő (rugónyomás), ilyenkor lehet belőle lágy pogácsa is.
Ha tömörítés közben túlfeszülne, nyilván az sem jó, valahol a kettő között megfelel.
Mindez abból adódik, ahogy a henger belsejében az alsó dugattyút nyomkodom (kézzel, vagy valami fa / műanyag rúddal) érzékelhető bizonyos holtjáték, illetve ütközés, amit a belső rugó ereje nyom vissza. Ahol ütközik, onnan nincs tovább. A holtjáték nem túl nagy, kb. 1 cm tágulás lehetséges, ami a töltet eltéréseit kiegyenlítheti.
Röviden a préselés ereje, illetve térfogat kiegyenlítése ezen a rugón múlik:
Külön téma, hogy az erőt (hajtómotor áramát) is figyelik ezek az újabb konstrukciók, az alapján detektálja, hány fordulatot kell bedarálni a megfelelő telítettséghez, egy öntanuló folyamatban. Régebbi gépeknél volt a "kattogós" adagolórekesz, az még nem így működött.
-
#85578752
törölt tag
Elvileg adtak mérőkanalat a géphez.
Be is lehet szórni persze a tetején, de a párától felragad a tölcsér oldalára egy része az őrleménynek, ezért szoktam inkább kivenni, ha már abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy nem a víztartály mögött van a főzőegység. Főleg ha rooibost főzök vele. -
-
Zirowe
nagyúr
Én most ebből rendeltem 100 darabot, jobbra alul van olyan shipping opció, amivel csak +1,69€ volt a szállítás ide, pénteken fogom kipróbálni.
Illetve ilyen filtert is rendeltem, a 9 darabos ár szállítással együtt bőven az itthon kapható utángyártott ára alatt volt.
Szilikont meg innen, bár ezt már nem gyártják és másmilyent adtak kb ugyanennyiért, de nem cserélték még le az oldalon.Kicsit lejjebb vitte a karbantartási költségeket.
-
Dr. Szilikát
őstag
A bojler vízkőmentesítése ezáltal megoldott, míg a főzőegység irányába nem kell savazni.
Főzőegységben a szűrőn legfeljebb fennakadnának a leoldott vízkőszemcsék, vagy talán a szűrő finom lyukjainak sem tenne jót a sav, tágíthatná azokat, hiába saválló acél. A főzőegység, illetve dispenser irányába a zsíros, iszapos lerakódások oldása szükséges, ahhoz viszont lúgos zsíroldót lehet használni, főzőegységbe pakolt tabletta, ilyesmi. Noha én szétszedéssel szoktam tisztítani ezeket a részeket.
Utóbbi lerakódások ellen dolgozik a főzés utáni vízöblítés is.
-
-
Dr. Szilikát
őstag
Konkrétan a bekapcsolás pillanatában típusfüggő, lehet mágnesszelep kattanása is.
Amikor elindul a főzőegység tekerése, abban is hallatszik egy kis kattanás, de alaposabban megnézve kiderül, hogy direkt akasztanak rajta, mert így a mozgás közben megugró henger a benne lévő őrleményen ránt egyet, miáltal kicsit "helyrerázza", még a tömörítés előtt. Ez szépen látszik üzem közben is, mármint a nyitott gépen.
Őrlő zsírzása nonszensz, víz is kárt okozhat benne. Ha víz kerül bele, legjobb azonnal szétszedni darabokra, a fémkéses még korrodálhat is.
#4228 biker
Mármint a főzőegységet kerüli meg, bojler ezekben egy közös szokott lenni (van külön gőzbojleres típus is).
-
#85578752
törölt tag
A dugattyú kattan ahogy távozik a főzőhengerből öblítéskor, az nem baj, azt jelzi hogy jó a tömítés. Amikor erősebb a nyomásfokozó, akkor kattan nagyot igazán, egész veszélyes hangja szokott lenni.
Igazán lehetne egy szelep ami főzés után kinyit, akkor nem kattanna, de lenne még egy hibalehetőség.
Az őrlőt sehogysenem kell zsírozni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- A Micron újszerű módszerrel javítja QLC-s SSD-jének sebességét
- Kazy Computers vélemények - tapasztalatok
- Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Lancia topik
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Milyen autót vegyek?
- Lexus, Toyota topik
- LEGO klub
- Hálózatokról alaposan
- EAFC 25
- További aktív témák...
- Olcsóbb lett! Új Catler TC 9010 prémium konyhai robotgép 1400 W - 2 év bolti gari!
- BMW E39 - 540i V8 Touring - Komplett Motor Felújítás, Friss Műszaki, Hibamentes
- Ninebot by Segway F25E II
- Duotts C29 elektromos kerékpár
- Immax - EV utazó töltőállomás elektromos autókhoz AC Type 2 32A/380V 22kW + dugó 230V 5m Wi-Fi Tuya
- LG 55G4 - 55" OLED evo - 4K 144Hz & 0.1ms - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium
- Apple iPhone SE 16GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- PS5 konzolod megvásároljuk: Budapest, Kecskemét, Szeged, Debrecen vagy akár GLS futárt küldünk!
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad 330S-15IKB - i5-8G I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged