- Azonnali navigációs kérdések órája
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Milyen GPS-t vegyek?
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Itthon is kapható lesz a kerámia Xiaomi Band 10
- Mobil flották
- Huawei Watch GT 2 Pro - egyszerűen gyönyörű
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Magisk
-
Mobilarena
Az ajánlott gépek listájához, a gyakran használt beállításokhoz és
karbantartási tippekhez olvasd el összefoglalónkat!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
jambiyya #6644 üzenetére
Az őrlőket szétszedéssel lehet tisztítani, porszívózni, állapotát megnézni, kezdődő rozsdásodást elhárítani, ha van. Noha az újabbakban már kerámia őrlő van, de egyéb alkatrészeket lehet ellenőrizni.
Egyszerűbb esetben csak felülről megbontani, a motor marad bent, más esetben kivenni az egészet.
#6640 Gibo
Krupsnál a sajátom csak úgy rakom össze, hogy felül a "nem fontos" csavarokat kihagyom, így a tetőrészt csak lepattintom, egyben a babtartállyal. A babot persze ki kell szedni, vagy elfogyasztani. Ahol bepattannak a fülek, az éleken kicsit tompítottam, hogy könnyebben leakadjon (szike, tűreszelő, ilyesmi).
Tisztítás porszívóval, vékony csővel, meg időnként a dugattyút szoktam kivenni, tisztítani, a szűrő belsejét is.
-
salapp
addikt
válasz
jambiyya #4322 üzenetére
Freitől minden felhasználási formában célszerű távol maradni. De néztem a Lidl barista nevű kávéját is. Nekem nagyon nem tetszenek azok a szemes kávék, ahol a szemek felületén fényes bevonat van. Mint a drazsék, amiket fényesítenek, hogy a dagadék gyereknek vonzóbb legyen tömni az arca mögé. Az valami huncutság, nem? Szerintem azok a kávék se tesznek jót az őrlőműnek.
-
Dr. Szilikát
őstag
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
jambiyya #4291 üzenetére
Most a napokban savanyú arabica sikerült nekem is. Utána az őrlemény mennyiségét növeltem (kb. 9 gramm, finomra őrölt), de a vizet is. A keletkező pogácsa szilárd, kb. 17-18 mm vastagságú.
Összehasonlítva, ebből 25 ml főzet érezhetően savanyúbb, mint 50 ml. Igaz, hogy ezt nevezhetnénk a "hígítás" következményének is, de azért nem ugyanaz. Ahogy a topikleírásban szerepel (csak esetemben nyilván a kávé állandó és ahhoz képest a vízmennyiség változott):
Kevesebb kávéval keserűbb, túlkivonatolt, több kávéval savanyúbb, alulkivonatolt kávét főzhetünk. A cél az egyensúly megtalálása, ami többek között kávéfüggő is.
Az őrlőfinomság beállításával finomhangolhatjuk az ízek arányát, se nem túl savanyú, se nem túl keserű kell legyen, hanem kiegyensúlyozott. Ha legfinomabb őrleménynél is inkább a savasság dominál, megpróbálhatunk emelni a hőfokon.
-
Gabesz87
veterán
válasz
jambiyya #4276 üzenetére
Őrölt kávé módban üresen próbáltam természetesen, kávé pazarlás nélkül. Hát jó, akkor várok, ill. megpróbálom forró vízzel is. Pénteken vízkőtelenítettem egyébként, csak nem volt szűrőm, így az ma került bele, de gondolom a két folyamat elvégezhető más-más alkalommal. Hétvégén így szűrő nélkül használtuk.
OK, helyreáll hálistennek, mostmár minden OK.
-
salapp
addikt
válasz
jambiyya #4023 üzenetére
Az Aldi-Lidl saját márkásokkal is az volt korábban a bajom (évekkel ezelőtt), amikor bepróbáltam, hogy volt, hogy ugyanaz alatt a név alatt a tasakban más kávé volt.
Mantaroból kettő félét vettünk, jók voltak az Espertoba. Itt is kérdés, mennyire egyenletes a minőség.
Láttam egy 2019-es tesztet, amiben nagyon jó helyezést ért el az Auchan Espresso Arabica. Vajon az is ahogy esik, úgy puffan kávé keveréket tartalmaz, a kávé bevásárló csapat ügyessége szerint?
Én a kommersz kávékból automatába a Barista, Gold Omniát, a Dallmayr Prodomo is finom. -
Frontiner
aktív tag
válasz
jambiyya #3942 üzenetére
Ha az enyém így nézne ki egy szavam nem lenne. És erre még a szervíz válaszát is elfogadom, hogy mellépereghet.
De gondolhatjátok a képeket látva, hogy a t@köm kivan, hogy heti 2x takaritom azt a trutyit.
Milyen kávét használsz,milyen beállításokkal?
Nálam a legfinomabban van az őrlő, az erősség középen. És espressot iszunk az asszonnyal. Nagyon ritkán ha vendég kér,akkor 1-2 cappucino. De 99%-ban az említett beállításokkal. Piros, szemes Segafredot használunk. -
jambiyya
őstag
válasz
jambiyya #3602 üzenetére
Na erre nem számítottam: a legfinomabb őrlési beállításon a kávé nem esett bele a főzőbe, hanem beragadt a "csőbe", és a következő adagok egy részét feltolta, és az őrölt kávé beöntő tetejét ki is emelte. Majdnem lisztszerű volt az őrlemény finomsága, és a kávé is lassabban folyt le.
-
jambiyya
őstag
válasz
jambiyya #3502 üzenetére
Csak mert szembejött jó áron, kipróbáltuk ezt a starbucks kávét.
A costa után ez valami nagyon más. Eleve sokkal sötétebb és olajos a felszíne. Még a darálónak is más a hangja, miközben dolgozik vele.A costánál min. hőfok, min. darálási méret, és az erősség 1/5 volt. Így egy relatíve iható kávé lett belőle, nem túl savanyú, nem túl keserű, finom (bár enyhe) ízekkel, felütéssel
Na a starbucksnál ezekkel a beállításokkal egy híg, kesernyés lötyi jött ki a gépből.
Szemcseméretet növelve, hőfokot maxra állítva, erősséget 5/5-re állítva jobb lett.
Ötlet mit lehetne még, vagy ez a kávé lehet hogy ennyit tud?Ha elfogy, a lavazza lesz a következő, amit azért vettem, hogy legyen egy kísérletezés mentes, "csak simán" jó kávé.
-
dethroner
veterán
válasz
jambiyya #3572 üzenetére
Akkor már miért nem a Mantarot ajánlottad elsőnek, attól úgy se nehéz később jobbat találni
És csak óvatosan a Bellarom bio-val. Eddig 3 különböző Bellarom zacsit próbáltunk, mindegyik nagyon finom volt, de most ez a bio, hát macerás. Ha tejjel isszuk, akkor vissza kell venni az erősséget közepesre, mert különben savanyú, viszont ha normál presszót főzünk, akkor meg a közepes mennyiségű őrleménytől ízetlen lötty lesz. Tehát az ital típusától függően állítgatni kell, legalábbis nálunk. Többi Bellarom nem volt erre kényes, mehetett minden maximum erősségen tejjel és tej nélkül is.
-
arcsin
senior tag
válasz
jambiyya #3524 üzenetére
Ez a poszt pld nem túl bíztató. Hát csak jeleztem, hogy előfordulhatnak vele problémák.
Gariban megcsinálják, nem para.
-
Gaben360
senior tag
válasz
jambiyya #3502 üzenetére
Az a Lavazza igen jó.
Most jött nekem is 2kg belőle.
Múltkor én is kipróbálás céljából vettem 1-et, nekem bejött.
A Costa sem rossz, mondjuk én ebből az erőssebet kostóltam.
Egy cimborámnak rendeltem Dallmayr D'oro Karibit, valami limitált kiadás, arra még kiváncsi vagyok. -
dethroner
veterán
válasz
jambiyya #3502 üzenetére
A Mantaro után a Costa felüdülés lesz, nem olyan savanyú, de nem is az igazi. Nekünk az se jött be. Már a harmadik különböző Lidl csomagot isszuk és eddig mind nagyon ízlett. Volt bennem korábban olyan vágy, hogy próbálgassak különböző kávékat, de olyan nagy a lyukra futás lehetősége, inkább nem kockáztatok. Bellarom nagyon finom, úgy érzem megtaláltuk azt, aminél nem vágyunk jobbra.
-
jambiyya
őstag
válasz
jambiyya #3330 üzenetére
Na, mivel ezt a kávét a család túl keserűnek érezte (nekem ízlik), kipróbáltam felesben keverve a light roasted mantaroval, és láss csodát, mindenkinek ízlik. Szerintem sem rossz, és így nem kell kiönteni a mantarót.
ui: lor-ból van 12-es is, nem tudom ahhoz mit szólnának
-
Till@
aktív tag
válasz
jambiyya #3357 üzenetére
Nekem 2200-as van. Presszót iszok 7 ml tejszínnel, egy csapott mokkáskanál cukorral.
A víz mennyiségét 2-es fokozatra állítom a 3-ból, a hőfokot legforróbbra, a darálót legfinomabbra, a darálás mennyisége 2-es néha 3-as a 3-ból.
Én minden fajta kávét így iszok, vastag cremát kapok, itt már csak a kávé fajtája befolyásolja az ízeket számomra.
Most Mövenpick El Autentico-t vettem (ez keserűbb,savasabb, erőteljesebb ízű), de attól nekem jobb az Omnia Silk (finom mogyorós ízű) -
törölt tag
-
dethroner
veterán
válasz
jambiyya #3289 üzenetére
Nálam olyan a zacskó tartalma, mintha valaki mindenféle árnyalatú kávészemekből rakott volna bele
Gondolom a savanyú íz is a nagyon világos szemek miatt van.
Tegnap már végre kipróbálhattam az említett costa-t. Nincs a savanyú íze mint a mantaronak, de érezni a világos pörkölést, sajnos elég vékony az íze, nem lesz ez se kedvenc. De a mantarohoz képest határozottan jobb. -
Voice24
őstag
válasz
jambiyya #3275 üzenetére
Azt aláírom, hogy az olcsokave.hu név nem túl bizalomgerjesztő, de az említett kávék máshol is kaphatók (pl. emag-on is), de talán náluk a legolcsóbb. Talán fészbúkos hirdetésben akadtam rájuk, azóta már több kilót elfogyasztottunk a kávéikból. Szerintem simán hozzák akár a Lidl-ben, akár máshol kapható, 3-4 ezer forintos ársávba tartozó más kávék minőségét, és ahogy mondtam, még frissnek is mondhatók.
Azt viszont szomorúan tapasztalom, hogy a nekünk szintén bejövős 450 g-os Omnia Barista Espresso szinte eltűnt a boltok polcairól. Múltkor véletlenül megláttam egy Sparban feltűnően olcsón, még meg is örültem, de amikor jobban megnéztem, otthagytam, ugyanis 1 hónap volt hátra a szavatossági idejéből, tehát az is egy beragadt készlet volt. -
Mittu88
senior tag
válasz
jambiyya #3251 üzenetére
Megértem az álláspontod. Én emagon vettem újracsomagoltan 2235-ös lattego-t 85ezerért, ez az egyik oka, ha 150ezerért vettem volna, valószínű én se kísérletezek. (Így 2 év alatt megtérül az ára, addig meg garanciális).
A másik, hogy nem tűnik noname gyártónak ez a Wessper, viszont töredékáron van a cucca. Az AquaClean-je például nem 95 liter vízhez elég, hanem 250-hez (állítólag).
Beszámolok majd, mert a típusspecifikusnak árult cuccok jellemzően filléres dolgok jelentősen túlárazva.
-
dethroner
veterán
válasz
jambiyya #3228 üzenetére
A sok típus féle takarót igényelne. Vagy inox, vagy fekete műanyag darabot. Most amikor nincs benne a kancsó ott egy lyuk a gépben. Igen, bedughatnám a vízkieresztőt, de minek, mikor sosincs rá szükség. És nem tudom a többi milyen, de nálam nem marad ennek a kis szarnak mindkét pöcke a gépben ha bedugom. Valamelyik oldalra kicsit megmozdul, egyik kampó kiakad. Ki nem esik, és alig lehet észrevenni, de nem lehet egyszerre benyomni a kettőt.
-
dethroner
veterán
válasz
jambiyya #3221 üzenetére
Az enyémen is csak annyi gumírozás van, mint a tiéden. Viszont van még valami (vagyis pont hogy nincs) amit nem találok, ez pedig a forróvíz kivezetésnek a takaró eleme. [Ezen] az unbox videón látszik, hogy azon a gépen van egy ezüst színű takaró elem, ami az enyémhez nem volt.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
jambiyya #3196 üzenetére
Eddigi infók arra utalnak, hogy 95 liter után kellene jelezni a gépnek és 3 hónap után akkor is cserét javasol az AquaClean leírása, ha a gép nem figyelmeztetne.
Ennek oka egyébként általánosan ismert, hogy az aktív szenes betétek 3-6 hónap után már nem biztonságosak mikrobiológiai szempontból, még ezüsttel impregnálva sem.
Amúgy érdekes, hogy bár a lényegi technikai infókat szinte a sorok közül kell kiolvasni, de úgy tűnik, hogy a Laica Kávé & Tea filter lényegében a klasszikus Brita rokona, aminek ismertetőjele, hogy állandó / kizárólagos vízivásra nem javasolt, mert az alkalmazott ioncserélő gyanta olyan szinten kiveszi a Ca / Mg ionokat. Ezek jellemzően a H+ ionra cserélő gyanták (sósavval regenerálható).
Az AquaClean egyik eldugott utalásából leszűrhető, hogy az viszont nátriumra cserél (ezek a konyhasóval regenerálható gyanták) és nem is vesz ki minden vízkövet (de nem azért, mintha nem tudná, hanem szándékosan moderált képességű), ennek oka feltehetően a gyártó által vállalhatatlan ízhatás.
Mármint azt nem merik vállalni, hogy teljesen kivenni a vízkövet, amitől sokan azt mondhatnák, hogy ez a gép szar kávét főz, ami pedig rossz hírét keltené.
Ugyanakkor, jobban utánanézve, a Laica Universal, illetve Classic betétől állítják, hogy nem savasít annyira, ezáltal tartós fogyasztásra is javasolt. Illetve egyik leírásban eldugva még a nátriumra is utalnak, ha valakinek az problémás lenne.
Tehát, ha így nézzük, a gyári AquaClean betét inkább a (nátriumos) Laica Universal / Classic rokona, nem pedig a (savas) Kávé & Tea filter rokona. Utóbbi pedig jobban véd a vízkövesedés ellen, csak nem biztos, hogy minden ínyencnek annyira megfelel.
http://www.zoldabc.hu/custom/zoldabc/image/data/aaterm%C3%A9k/Laica_Bi-Flux_szurobetet_osszehas.pdf
-
WaterWawe
őstag
válasz
jambiyya #3170 üzenetére
Az nálam is olyan, viszont az szerintem nem rozsda, hanem a pipa cső tömítésének színe / maradványa. Ha megnézed ahova becsúszik a tölcsér a gépben ott lesz egy piros színű tömítéssel ellátott cső.
Dr. Szilikát: Wow, hát ez elég profinak hangzik.
Nekem annyi szerencsém van, hogy a barátnőmnek jobban ízlik az elsőnek főzött kávé, szóval próbálom úgy időzíteni a kávézásaimat amikor ő is kér, és ő kapja mindig az elsőt.
A gond csak akkor van, ha egyedül vagyok otthon és szeretnék kávézni, de próbálok még ezzel játszani, hátha. Egyelőre mindenféle ilyen moddolástól elzárkózom, de ki tudja idővel még mi lehet. -
törölt tag
-
Zolom89
senior tag
válasz
jambiyya #3072 üzenetére
1. Nem kell, elég a aquaclean.
2. 8. filter után kéri majd hogy vízkőtelenítsd a gépet.
3. A vízkőtelenítést ugye akkor amikor kéri, a kávéolaj eltávolítást havi karbantartáskor szoktam amikor kiszedem a főzőegységet, át öblítem, zsírzom stb.
4. Nálam is van hogy 2 napig benne van a víz, nem vettem észre hogy baj lenne vele
5. Nekem is ilyen hogy gyorsan összejön benne a víz, de ez azt is jelenti hogy átmossa magát rendesen, szóval ez ilyen.
6. Ne a bolti darált kávéból indulj ki, nekem a legfinomabbtól eggyel van visszább az őrlő, nekem így a jó!Iszok is egy kávét
Ui.: Azt hiszem ezt megválaszoltuk egyszerre
-
WaterWawe
őstag
válasz
jambiyya #3072 üzenetére
Szia!
- Az Aquaclean mellé azért lehet érdemes külön szűrni a vizet, hogy a tartály se vízkövesedjen, de egyébként elég így is.
- 8 filter után kell citromsavas vízkő mentesítést csinálni. Ez papíron 5000 kávé után esedékes, ellenben ha ilyen kemény a víz biztosan nem fog ennyit kibírni.
- A vízkőtlenítés az előzőek szerint kéri, ellenben a kávéolaj eltávolítást külön nem fogja kérni, ezt neked kell havonta.
- A főzések között illetve be és kikapcsoláskor is nyom vizet a csepptálcába, ez így oké, én kb 2-3 naponta ki szoktam borítani, igaz nem várok addig amíg nagyon megtelik, mert félek, hogy ügyetlenségemmel kilötyögtetem.
- Én azon a vélemény vagyok hogy a víz nem romlik meg (legalábbis biztosan nem 2 nap után), de erről nem mindenki így vélekedik. Azért talán ha hetekig áll benne a víz célszerű lecserélni, de szerintem 2 napos még bőven használható.
- Igen, az őrlés az ilyen.Upsz, lassú voltam.
-
arcsin
senior tag
válasz
jambiyya #2995 üzenetére
Volt egy felfutása ezeknek a tchibos gépenek a topikban nem régiben. Vannak róla vélemények is. Nem friss modell, de pld a Sencor kávégépe is ugyanez. Volt egy spar-os akció rá, 70 ezerért. Nekünk a kis mérete miatt is volt must have darab
Sajnos csak a csajos színben volt a legjobb áron.
Jut eszembe van egy tartozásom gépszínnel kapcsolatban, de ezen a videón jól látszik hogy ilyen bordós lila leginkbb
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- 129 - Lenovo Legion Pro 7 (16ARX8H) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4080
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÚJ Apple Macbook Air 15,3 M4 10C CPU/10C GPU/16GB/256GB - Ezüst -(2025) - 3 év gari - MAGYAR
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged