- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Megindult világhódító útjára az új Samsung fülhallgató
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Prohardver app (nem hivatalos)
-
Mobilarena
Az ajánlott gépek listájához, a gyakran használt beállításokhoz és
karbantartási tippekhez olvasd el összefoglalónkat!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
ToBeY
nagyúr
-
Toobee
veterán
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
FőDudu #12521 üzenetére
Ilyen alkatrészek habosító néven is futnak, de nyomásnövelő is, szerintem a fojtószelep is megfelelő elnevezés.
Észre is lehet venni, hogy nagyobb a nyomás, jobban befeszül a főzőegység, jobban lefojtja a vízpumpát. Krupsnál másfajta fojtás van, ott is szépen látszik, hogy befeszül a dugattyú, fojtás nélkül meg csak lazán engedi ki a lét.
Az espresso igényel bizonyos nyomást a megfelelő anyagok, aromák kioldódásához, ezt ki is tudják mutatni vegyileg, akik ehhez értenek.
-
Toobee
veterán
válasz
FőDudu #12521 üzenetére
Vannak sztenderdjei az eszpresszónak, amihez próbál hasonlítani az automatával készült ital. Mondjuk úgy, hogy ez a kamukrém és a szelep miatt megnövekedett főzési idő egy picit közelebb helyezi az eszpresszóhoz. De nem téríteni jöttem ide, azt megteszem a hardcore kávésban
-
#85578752
törölt tag
válasz
FőDudu #12236 üzenetére
Hát, itteni kommentek alapján van amikor felakad a kávé más gépekben is, de ez egyértelműen hibásnak tűnik, lehet hogy már nem elég a tisztogatás, szerviz kell neki.
Otthoni körülmények között azért jó szokott lenni a Jura, ennyire nagy céges igénybevételnél is szokta bírni, de még az is lehet hogy ez csak a régebbi modellekre érvényes és valamit elszúrtak az újaknál. -
kchris78
veterán
-
kchris78
veterán
válasz
FőDudu #12178 üzenetére
"Ott a legolcsobb elelmiszer is siman fogyaszthato - egyszeruen nem veszik meg a szart, ezert a legolcsobb is 'jo'"
hogy ez mennyire igaz... es a legolcsobb siman olcsobb mint itthon, az itthon mar premium lenne 😂. Viszont ha itthon akarok olaszt venni, onnan nyilvan a kinti DOP meg az ottani dragabb minosegi rendes markas cuccokat hozzak be amit ott se veszek meg csak ritkan, az idehozva itteni AFA stbstb mar tenyleg extrem draga lesz sajnos.. -
#85578752
törölt tag
válasz
FőDudu #12148 üzenetére
Arrafelé sok "olasz" filmet forgatnak, pár filmnek megnéztem már IMDB-n a forgatási helyszínein, olcsóbb talán, kinézetre meg ugyanolyan. Milyenek a helyi kávézási szokások? Vannak ott dzsezvások, vagy inkább automatáznak az emberek? A karos gondolom akkor az olasz vonal meghosszabbítása a vendéglátásban, ha ennyire jó az ellátás, nyilvánvalónak tűnik...
-
ricogsm
őstag
-
z123456z
őstag
válasz
FőDudu #12018 üzenetére
Hát ez meg hogy lett ilyen? Nekünk is majdnem ennyi idős, karácsonyi, és még olyan, mint az új. Igaz, nem készül vele annyi, mint nálatok, a napi 4-6 főzetből max 2. Minden főzés után elöblítem, időnként elmosom. Véletlenül egyszer a szivacs durvább felével estem neki, ott karcos lett, de ennyi. Én ilyen elszíneződést abban a kapilláris(?) csőben egy centis részen láttam egyszer, mosogatószeres vattával ( fülpiszka nem fér bele ) kipucoltam, azóta sem találkoztam vele.
donmackó
Pedig tényleg írta valaki , hogy nem javasolja, hiába lehetséges. Állítólag hamarabb fognak törni a pöckök. Én sosem teszem bele, de nem ezért, hanem mert semmi értelme, egy perc elmosni.
-
kicsi83
tag
válasz
FőDudu #12003 üzenetére
Szia, nem tudom milyen géped van, de nekem De'Longhi csinálta ugyanezt, szinte újként. El volt mosva mindig rendesen pedig. Itt azt javasolták többen, hogy alaposan ki kell tisztítani a tejes dolgokat. Párom forró vízben áztatta és így megoldódott a probléma, pedig előtte is mindig el lett mosva. Igaz nem rakjuk mosogatógépbe.
-
-
-
#85578752
törölt tag
válasz
FőDudu #11792 üzenetére
Úgy vettem észre a nyomástól függ, egy szint alatt inkább levegős-buborékos hab kerül a kávéra, Philipsnél a plusz SBS szeleppel vagy megnövelt rugóerővel barnás a crema és ahogy fogy a kávéból az oldható anyag, egyre világosabb hab keletkezik. Ha túl durva az őrlemény, akkor is inkább világos hab képződik, mint a Brikkánál.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
FőDudu #11788 üzenetére
Képeket a linkelt videóból vágtam ki mindegyiket, a szemléltetés kedvéért. A videó maga is csak a habosítást, javítást, alkatrészcserét szemlélteti, talán épp azért is ereszti hosszan.
Csak arra utaltam, hogy a habosító / nyomásfokozó működése szempontjából ugyanazt én is tapasztalom, viszont ilyen hosszú kávét egyébként sem szoktam ereszteni. Szerintem ott már kioldódnak olyan anyagok is, ami nem olyan jó.
-
DrDobos
őstag
válasz
FőDudu #11742 üzenetére
Hat igen, ez durvan draga kategoria sajnos. Szuleimnel van egy kb 2-3 eves Philips EP automata lattegos gépük (talan 3xxx szeria), es nyilván nem uti meg egy finom karos gep minoseget, de az a minoseg is bőven eleg lenne nekem. Nem tudom van e mas, jobb alternativa ebben az arkategoriaban, vagy amugy jo gepek ezek a philipsek? Vagy varunk egy kicsit a baristinaval, hogy milyen velemenyek jonnek majd rola
-
#85578752
törölt tag
válasz
FőDudu #11690 üzenetére
Ezen is majd a generatív AI segít majd, kitalálja mi a legoptimálisabb mechanika és felület. Addig meg szétszedés nélkül is tiszta a Jura és minimális lötyböléssel jó a DeLonghi. A Tchibo (Sencor) kicsit túltervezett, de az is már fejlettebb mint a Saeco/Philips. Nekem van egy továbbfejlesztett főzőegységem ami nem hagy tócsát maga alatt és nincs oldala, így könnyebb átmosni, de az egész főzőegység egy túlbonyolított, zegzugos antihigiénikus tervezés.
-
z123456z
őstag
válasz
FőDudu #11669 üzenetére
Már néhányszor kitárgyaltuk, hogy megszűnik a hangzavar, de csak néhány napig, egy-két hétig, amíg összetömörül az anyag, aztán viszi a rezgést megint, amiből hang lesz. Tervezünk konyhabútor cserét...már jópár éve.
Bár nem tudom, hogy ebből a szempontból mennyivel lesz merevebb egy IKEA bútor? -
FőDudu
veterán
válasz
FőDudu #11507 üzenetére
Azt hiszem elegge jol testre szabhato a kicsike.
[link]Vilagitas, ilyen/olyan hab, wifi, stb.
Majd meglesem tud-e riasztani, ha fogyna a kave vagy a tej. Kuldjon riasztast az illetekesnek. Mert az a kb 2-3l tej nem sokaig eleg, vagyunk ra vagy szazan.
Lathatolag nem raktak bele kakao port - majd meg dolgozni kell a koncepcion.Ha sokat nyerek a lotton, akkor szerzek egyet itthonra. Kar, hogy a vizet is tartalybol hasznalja, nincs csapra kotve, azt is ugy hozzak.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
FőDudu #11401 üzenetére
Nekem automata van és amikor haveroknál méregdrága karos géppel, speciality kávéból készített presszót iszok, sosem érzem azt, hogy hű, ez jobb, mint amit a műanyag olcsó automatámmal csinálok. Ugyanakkor ha karoshoz szoknék, gondolom utána már nem tetszene az automata-kávé.
-
FőDudu
veterán
válasz
FőDudu #11358 üzenetére
Ket nap szaradas utan a 14g lement 6 grammra.
A pogacsa atmeroje ~40mm, vastagsaga ~12mm. Mar amennyire ezt tolomerovel meg tudtam merni. Kettes daralasi beallitason keszult Pellini N82 kavebol. Cappuccionkent.
Arra tippelek, hogy ez nem a sajat kavem pogacsaja (mert az biztosan a legnagyobb mennyisegu lenne), hanem a nejem ivott egy rovidebbet. Nem tudom melyik, mivel a kave tarto kialakitasa miatt az elso pogacsa mindig szetesik - a kiallo elre esik ra es szetvagja.
Igy nem azt vettem ki amit biztosan en foztem le.Az viszont durva, hogy 14g lemegy 6 grammra - es itt csak kiraktam egy befottes uveg tetejebe 2 napra, semmilyen kenyszeritett szaritas nem volt. Frissen 31g volt, most 23, ebbol a teto 17g (tarazasnal).
Azaz ha jol tevedek, akkor a lefozott pogacsa tomegenek kb 40-45 szazaleka lehet az orolt kave mennyisege, a tobbi viz. (de maximum a felere tippelek, igy ha ti is lemeritek, akkor esetleg ezzel a kozelitessel lehet szamolni).
(abba most ne menjunk bele, hgy mennyit csokken az orlemeny tomege a kiaztatas altal).
-
DefJamHUN
aktív tag
válasz
FőDudu #11356 üzenetére
Teljesen rosszul fogalmaztam! 😁
A kérdésemet a kávé mennyiségre értettem mármint a "végtermék" ami kifolyik, de aztán olvastam és láttam, hogy a legnagyobb vízmennyiség a változtatható.
Őröltnél tudom, hogy nem változtatható az erősség.Most jön a jackpot kérdés, ne kovezzetek meg.
Mi a különbség az espresso és a caffe között? -
FőDudu
veterán
-
FőDudu
veterán
válasz
FőDudu #11219 üzenetére
Na akkor a cold brew tapasztalat:
- azott kb 15 orat.
- leszurni eleg nehez - es meg a dupla teafilter es kave szuron is atjut nemi anyag.
Pedig a tea fozo kancsobol egy rendes fem szuron at ontottem a tolcserbe rakott duplazott tea/kave szurobe. Azokat 2x csereltem, mert bealltak. Aztan a kapott kavet meg a masik tea fozo kancso lezer vagott szurojen is atkuldtem. A fem szuro felfogta a zacc nagobb reszet, a folyadekot szurte at a dupla kave szuro. Aztan vegul a tea fozo szuroje.Izre viszont bejon. Haromszorosara higitottam jofajta hideg tejjel - igy lett nekem megfelelo szinu (vilagos karamell szin).
Nem savas - igy valoban nem oldodik ki a savassagot ado resze a kavenak.
Az elkeszult kb 1 literbol kb 1 decit ittam meg a nejemmel - a maradek ment a hutobe egy muanyag kulacsban. Azt hiszem par nap alatt el fog fogyni. Ha jol olvastam akar 2 hetig is eltarthato - en nem tervezem 4-5 napnal tovabb tarolni.
(a kezemrol eleg nehez volt lemosni a kave illatot - legkozelebb gumi kesztyuben csinalom. Pedig csak max a zacchoz ertem hozza).
-
jjeahh
nagyúr
válasz
FőDudu #11217 üzenetére
Ezt én is csináltam a nyáron, elég finom, sokkal jobb, mint a kotyogós kávé, de a presszó szintjét nálam nem éri el. Ugyanakkor meglepően igényes a kávé fajtára, minőségére, én világos friss pörkölésű, savanykás, gyümölcsös ízvilágú kávéval értem el a legjobb eredményt. Leszűrni viszont nem könnyű
.
-
FőDudu
veterán
válasz
FőDudu #11216 üzenetére
Fogtam 1 bogrenyi kavet - jo darabosra megdaraltam kezi orlovel - meg 4 bogre vizet, bele boritottam 1 uveg tea fozobe. Reggelig azik, aztan leszurom. Meglatjuk mi lesz belole.
Van itthon tejszin, tubusos suritett tej, 2-3 fele tej (tartos, friss, 1.5, 2.8, 3.5% tartalmu - es olaszoktol ma hoztam teljes tejet is.)A tobbit majd holnap.
-
#85578752
törölt tag
válasz
FőDudu #11213 üzenetére
Nem, én is tejjel iszom az esetek 99.9 százalékában, 150-160ml felgőzölt tej, egy ristretto mennyiségű kávéhoz, igaz forrón, az is jó ha teljesen elvegyül és még nem válik szét, egyenletes könnyű levegős hab, az is jó ha teljesen elkülönülve a crema és latte art tejfoltjai felváltva tesznek hozzá a már elkeveredett tejes kávéalaphoz.
Forró csészébe főzve nem tűnnek el olyan könnyen azok a finom aromák, amiket szeretek, hidegen más ízek dominálnak, a hidegvizes kivonatolást próbáld ki, egészen érdekes világ az is, hideg tejvirággal, valahogy így:
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 32GB DDR4 1TB SSD RX 6700XT 12GB Zalman Z1 Plus Seasonic 650W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7600 32GB DDR5 512GB SSD RTX 4070 12GB ZALMAN S2 TG EVGA 650W
- Samsung Galaxy S23PLUS 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Bomba ár! HP EliteBook 830 G5 - i5-8G I 8GB I 256GB SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- ÚJ Lenovo Legion Pro 5 16IRX9 - 16" WQXGA 165Hz - i5 14500HX - 32GB - 1TB - RTX 4060 - 3 év garancia
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged