- Mobil flották
- Yettel topik
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Xiaomi 11 Lite 5G NE (lisa)
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
repvez
addikt
válasz
Janos250 #15432 üzenetére
Köszi, hogy irtál megoldást. valami hasonlót csináltam én is, de nem vált be.
1mmenként 1mmes furatokat tettem az elválasztásra, de a kész PCB ugyan olyan merev maradt mént nélkülük, magyarán nem tudtam kézzel eltörni leválasztani ott a panelokat.Nem tudom, hogy ezzel a megoldással mekkora csapokat kellene hagyni a kép panel között, hogy könnyen lehesen eltörni és csak ott ahol szeretnénk.
Ehhez valahogy a panel vastagságának legalább a feléig be is kellene marni, hogy nehogy kitörjön egy darabot a fontos helyekről vagy egy vezetéket megsértsen.Egyébként, most áttértem, a Fusion 360asra, mert ott egyszerre tudom a mechanikai tervezést és az elektromos paneleket megcsinálni, ugy ,hogy a panel mérete és furatai biztosna a megfelelő alak és forma alapján készül ahogy kell.
De a problééma még itt sem megoldott, mivel nem tudom, hogy 2-3 panelt hogy tegyek egymás mellé a jcb pcb oldalon , hogy egy 10x10es méretre ráférjenek és ne külün külön kelljen rendelni.
Hogy csináljam meg a schematic ábrát több küllönbözö panelra ahol vannak közös csatlakozások, de ezek a csatlakozások később légvezetéken (DB6 és DB15 keresztül)kapcsolodnak, de szeretném, hogy ha azonos lábak ugyan ugy lennének elnevezve , a félreértések elkerülések miatt.
DE ha igy csinálom, akkor a program azt hiszi, hogy egy panelra kerül mindegyik és nem 2-3 különbözö pannel.
Illetve ha SMD alkatrészeket akarok rátenni és szerelve elkészitettni, akkor kér BOM file-t amit nem tudom , hogy kell elkésziteni fusion 360ban.
A gerber filet meg tudom csinálni az ugy néz ki, hogy jó is a gyártáshoz, de kellene ez az alkatrész lista is hozzá.És van még egy kérdésem is, arra van valakinek infoja, hogy digitális potmétert (TLE5010/11) lehet összeközni analód potméterrel egy MCP3208as ADC chipben.
[link]
[link]
Az egyik 12 bites a másik 16bites , hogy változna meg a felbontása a potméternek, ha lehetséges lenne kombinálni öket?
[link]
egy ilyen kapcsolásnál, ahol a shift regiszter (CD4021BE)is össze lenne kötve a közös lábakkal.
Az analog potméterek meg a MCP chip CH lábaira jönnénekÉs a végére egy hülye kérdés, ha az autoroute alkalmával csak ugy tudja megoldani a kapcsolatot, hogy VIA csatlakozások lesznek, azzal nekem nincs semmi honfódom, azt nemkell már utána nekem forrasztani és nem is fog gondot okozni, ha egy ellenállás alatt van ,mert lesz rajta a egy szigetelő réteg ? tehát ha 40 via van egy panelon ahogy mondani szokták nem jó de nem is tragikus, vagy mindenképp el kell kerülni ha lehet ?
-
-
repvez
addikt
az IN megy a arduino boardba az OUT rész csak akkor van használatban ha több shiftregisztert akar az ember összekapcsolni és igy növelni a nyomógombok számát anélkül, hogy plusz lábakat kellene lefoglalni az arduino boardon.
Tehát alapeseben nincs használatban az a rész, de nem tudom, hogy elhagyható e vagy kell a kapcsolásba -
repvez
addikt
Megkevert, hogy említetted a 4021b chipet is a válaszodban.
igen az összes ellenállás egyforma mindenhol.
DE akkor csak simán kiitörölhetem az OUT részt és az egyik chipet a többi marad akkor elvileg müködik?
És ha az MCP chip azonos lábait is összekötöm vele akkor az sem fog gondot okozni? -
repvez
addikt
Persze, csak figyelj oda, hogy a maradék két chipet hogy kötöd össze.
erre irányult volna a kérdésem, hogy hogyan vegyem ki, mert már láttam 1,2,3,4 chipes panelt is , de csak erről a 3asrol van kapcsolási rajzom, ezt nem én rajzoltam ezért érdekel, hogy
mi az ami változik.
A c1es részen annyi rész kell bele ahány chip vagy az mindig 3 db vagy mehet akár egy is csak megfelelő értékkel és az mennyi ?Az R25 re gondoltam Az a MISO-ba megy és a chipen belül meg az SI részre megy, nem a CS lábra.
Meg az OUT rész jobb felül az R26al elhagyható ha nem akarom daisy chainbe kötni több shift regiszterrel?
-
repvez
addikt
üdv újra itt.
egyelőre most nem a szenzorokkal bajlódok, hanem csak nyomógombokkal és potméterekkel.
egy joystiket akarok átalakítani .
10 potméter abból 6 potméter lenne TLE5010/5011 hall senzor a többi 4 hagyományos.
és 32 nyomógomb.
A problémám nem is a nyomógombokkal lenne, hanem a potéterekkel.
Mert ha jól tudom a windows csak 8at enged használni egyidejűleg.
És ha jol tájékozódtam, akkor az MCP320X(2,4,8) chipekkel lehetne az analog potmétereket digitálissá alakitani és egy chip csak 1 pint használna fel a CS részen még akkor is ha 8 potmétert kötök rá.
Igy fel lehetne szabaditani helyeket a shift regiszternek vagy más dolgoknak.Enélkül csak 8 analog vagy digitális potmétert tudnék használni a szabad helyeken.
DE nem tudom, hogy az MCP320X-es chipeknél lehet e keverni, hogy csak analog vagy digitális potmétert is lehet e rákötni.
Illetve ha shift regiszterrel használom akkor ugyan ugy használhatja a közös lábakat mint a MISO,SCK, gen stb.. ?
ez egy 24 gombos shift regiszter kapcsolási rajza.
ha csak 2 chipet akarok használni akkor elég csak kivenni a kapcsolásból vagy mi változik meg ha csak 10 gombot akarok használni amihez 2 chipre van szükség?
A különálló részek miért kellenek és az ellenállások a felső részén?
ez meg a hall szenzor a potméterekhez ezt kellene összekombinálni az analog potméterekkel és a shiftregiszterhez, hogy a arduino nano vagy pro microhoz lehessen kötni. -
repvez
addikt
válasz
Janos250 #14449 üzenetére
értem a logikát és az értelmét, de a kapcsolás egyszerüsitése miatt megléphették volna, hogy magát az arduino nano-t vagy bármelyik boardot, ugy is mindenki veszi vagy ha nem akkor már érti a dolgát.
igy megoldhatták volna a boardon ezt a cserét.A többi már a kódon és a board belső elektronikáján kellene , hogy melyik mit csinál.
Az I2C esetében is a SDA SCL lábakat is ugyan oda kell kötni nem kell felcserélve,
Ezen a logika mentén , az lenne, hogy mindent oda kell tenni amire a felirat szol igy nem lehet elrontani a kötést. Most egy kicsit ez olyan mintha a kor alaku csovet egy négyzet alaku foglalatba kell dugni a négyzet alakut meg a kor alakuba. -
repvez
addikt
[link] találtam ilyen manuált is hozzá, itt irják, hogy van benne DC-DC rész, ami redukálja a feszt ha magasabb a táp fesz 2.5 nél.
A másik, csak a tisztánlátás végett.
Nekem aki mostanába látott ilyet elöször mint arduino. Meg ahogy olvasom, hogy akár gyerekeknek is ajánljak , akik meg akarnak ismerkedni a programozással elektronikával.
Na ehhez ugy gondolom, hogy az a logikus, ha minden egységesen van jelölve, hogy mit hova kell dugni, tehát az 5V az a modul 5V jére jell a GND meg a GND-be
Ha ezt a logikát követik mindenhol akkor a RX pin is a GPS RX pinjéhez kellene kötni (azt már a arduino boardon kellett volna gyárilag megcserélni a chip bekötést, hogy az RX/TX páros összejöjjön és ne zavarja be a felhasználókat.
Ez egy kicsit olyan, mintha az 5V-t a GND ba kellene a modulon kötni, mert logikusan úgy zárod az áramkört.
illetve sehol nem olvastam a arduino for dummies könyvben sem, mint kikötést, hogy ha az RX pint használod azt csak a TX pinre lehetne kötni a modulokon.
illetve amikor csak random digital pinre voltak rádugva (10,11) akkor nem volt külön meghatározva , hogy melyik az RX és melyik a TX,Csak a kommentben, de a kodnál már nem volt megkülönböztetve sehol sem.Meg azt is jó lenne ha már az első oldalon közölnék, ezekbe a manuálokba, hogy ha USB-n töltöd az adatokat akkor ezeket a pineket ne használd mert gondot okozhat.
Ezek szerint mégsincs egségesitve , hogy ki mit csinálhat.
Mert ahány videot megnézek a témában mindenki másképp csinálja, csak az az egy fucsa van, hogy mindenkinek müködik, csak nálam nem ugy ahogy kellene.
Mert van aki direkten dugja rá ugyan azokra a pinekre, van aki direkten használja az 5V-ot, van aki a3.3V ot használja és van aki felcseréli a pineket mégis mindenkinél müködik. -
repvez
addikt
válasz
Janos250 #14443 üzenetére
És akkor mi a konkluzio, lehet használni directen 5V-ra kötve ahogy a példa videokba mutatják, hogy semmi ellenállás csak a 4 vezeték az 5V, GND és a Tx,RX és igy jó?
ÉS az miért van, hogy az összes videoban mindenki a RX-et a GPS RX lábára a TX-et a GPS Tx lárára teszi és müködik?
És sehol máshol nem emlitették, csak a linkelt videonál, hogy a program feltöltésekor ne legyen bedugva a TX,RX láb.
Ha müködik a GPS, akkort csak a programot kell ugy megirni, hogy kiválogassa a szugséges dolgokat és a bináris kodot meg figyelmen kivul hagyja?
És ezekszerint az én chipen a 115200as baudra van állitva vagy már ez is a átállitás miatt van? -
repvez
addikt
na összeraktam a kapcsolást, de még mielött rátenném a panelre biztosra akarok menni, hogy ez igy jo:
[link]
A piros vezeték az 5V, abba a 10k ellenállás a másik vége a fehér arduino RX És a 100 ohm-ba kapcsolodik +20ohm ellenállás megy a fekete GPS TX-hez.
A föld meg direkten -
repvez
addikt
oké és ha bekötöm igy a GPS-t akkor utána hogy áll vissza za eredeti állapotra vagy , hogy tudom használni, hogy normális adatokat kapjak?
Meg mi a különbség ha 10k ohmos és 120 ohmos ellenállásokat teszek és akkozött amit
János250 irt, hogy 10kohmos és annak a felét ami gyakorlatikag a 4.7kohm lenne. -
repvez
addikt
[link]
A multkor rendeltem ellenállásokat, mikor az I2C-t probáltam.
És akkor mondtátok ,hogy felhuzo ellenállások nélkül nem fog menni.Akkor nem volt itthon egy sem, most ezekböl tudok gazdálkodni.Szóval, mit mennyit, hova , és hogyan kell tennem most?
-
repvez
addikt
válasz
Janos250 #14382 üzenetére
igen én is erre értettem, mert a többiben nem volt softverserial sor.
de igy is csak a GPS START ig jut el.
Semmi más
Ha a blank kodot töltöm fel akkor jon az adat , de közte meg olvashatatlan értékek.
És amit még észrevettem, hogy a linkelt videoban , az uno boardon, a led csak akkor villan 1-2 mp enként. amikor kapja az adatokat a GPS tol. nálam ez a Rx led ez folyamatosan gyorsan villog, szünet nélkül. -
repvez
addikt
[link]
innen rendeltem
De amugy régebben leirtam , hogy alirol vettem és a pontos tipust is leirtam már videokkat is amilyen az enyém. De nem linkeltem a pontos oldalt, mert érdemi adat nincs rajta plusz.Kiprobáltam minden variáciot , de nem javult a helyzet.
9600 nál csak egy sort visz ,
115200 nál megvan a sortörés, de amugy semmi olvasható. -
-
repvez
addikt
-
repvez
addikt
[link]
itt mond valamit, hogy a neo8asnál valami nem stimmel a libraryval.
Ahol becsillan ott egy kis gombelem van, az mindig besillant bárhogy probáltam fotozni.
DE itt a videoban is láthatod.
a video leirása alatt lévo libraryt letölt9ttem abban is voltak példakodok.
azok lefordultak és végig is mentek kiirtak mindent ami statikus, de minig kiirta, hogy no gps data check connection. -
repvez
addikt
[link]
+
kiprobáltam mindkét esetben és csak kérdöjelek vannak a start után. -
repvez
addikt
látszolag nem sok változott, de talán igy kevésbé felismerhető karakterek vannak .
aryes: mint irtam lehet , hogy a komunikácio félreérthető volt akkor, mert azokat a példakapcsolásokat amiket néztem , azok is I2C kapcsolás volt felhuzo ellenállások nélkül csak a 4 kábel. Vagy én értem félre, hogy ha valamit az SA és SDL-re teszek az azt jelzi, hogy I2C be akarom használni, ha viszont meg valamelyik másik számos pinre akkor soros kapcsolásra.
Ezzel nem azt mondom, hogy nem kell ellenállás a I2C-hez, mert olvastam a müködéséről, csak azt gondolom, hogy talán azok a modulok amiket használok és néztem már alapbol tartalmaz mindegyik modul ilyen elleállást és ezért már nem is kell pluszba.
És majdnem ugyan e a helyzet a 5v vs 3.3 volttal is. Amiket néztem kapcsolásokat mindenki csak direkten rádugta az 5Vra és meg sem emlitették, hogy nem lenne jó az 5 v neki hanem csak 3.3.
Ezért vagyok néha megzavarodva, hogy mikor mit hogyan használjak és hova tegyek. -
repvez
addikt
Ha IDE-ben és SM-ben is 115200ra átirom a baudot akkor már az értelmetlen karakterek között ilyenek is jönnek és nem csak egy soba jön az adat hanem sortöréssel.
Én még arra tudok gondolni, hogy a library esetleg nem passzol ehhez a GPS hez és nem tudja, hogy melyik adatokat minek értelmezze.
Ami furcsa, hogy pont ez a GPS van nekem is ami a videoba is müködik ezzel a koddal és libraryvel. -
repvez
addikt
-
repvez
addikt
válasz
Janos250 #14356 üzenetére
300, tol végigmentem mindegyiken amit felajált ott alul a serial monitor, de nem lett benne se szám se dollár. a közepe után márcsak ????? kérdöjelek voltak folyamatosan.
Meg ahogy a kodba látom a 9600ason kellene jönnie a jelnek.
Ha a kodba irtam át 115200ra az értéket akkor már sortöréssel a random karakterek között volt már szám és veszző is meg pár normális betü,
De ha kiveeszem az általad irt sort a kódbol akkor ujra nem csinál semmit -
repvez
addikt
válasz
Janos250 #14344 üzenetére
most csak azt tettem rá a TX et a 10es lábra.
beirtam a plusz sort, ilyenkor megállás nélkül irja azt a szót, de ha kiveszem akkor csak a GPS start van.
Tehát elvileg, odáig eljut, csak a GPS tol nem kap adatot, de attol még ugy gondolom a fix szovegeknek kellene megjeleni
[link]
ez a video volt a kodhoz még, ennél fixen rádugta az 5v ra a modult.Ez is egy kicsit zavaros nekem, hogy a legtöbb sot majdnem mindegyiknél, 5 V ot használnak és csak direkten rádugják a nano-ra vagy unora. DE itt meg azt tanácsoltátok, hogy kell a felhuzo ellenállás mert anélkül nem müködnek a modulok, meg , hogy 3.3V kell hozzá.
Azért ahol ennyi smd cucc még van mellette én ugy gondolnám, hogy azokat már eleve tartalmazza a modulok.
-
repvez
addikt
semmi változás, se akkor ha fizikailag se akkor ha a kodba cserélem fel a pin számokat.
Csak a GPS start sorig jut el , legalább is ezt irja ki a seral monitor.
Elvileg attől nem lehet baja semminek, ha igy cserélgetve vannak a lábak, már ha nem a feszultséget kötöm rosz helyre?
Meg, hogy az usb csak igy ki be van dugdosva mikozben villog ?
Csak mert a pendrive se mindig szereti ha nincs leválasztva, pedig elvileg PnP eszköz.
Viszont a usb nél nem jelenik meg leválaszthatonak. -
repvez
addikt
válasz
repvez #14338 üzenetére
áttettem a kábeleket a 10, 11 es pinekre.
Most hiba nélkül felment a kód.
És a serial monitoron kiirja hogy GPS start,
De a loop sectioban lévő adatokbol semmit sem. és ami még furcsa, hogy most a NANO-n lévő 4 ledbol csak egy világit, eddig mig a RX,TX részen volt addig az RX led is világitott.Meg nem értem, ha egy Shieldet csinálnak , elvilegben, hogy a éllaikusok is könynebben boldoguljanak, hogy mit hova kell kötbni akkor miért nem oda teszik a funkciokat ahova hivatkoznak rá. mert ugy meg hibát dob a fordito, ha a 10, 11 es pint akarom átirni a RX, TX re.
-
repvez
addikt
válasz
Janos250 #14337 üzenetére
igen USB-n keresztül probálom,
amikor nem probálkozok vele akkor lehuzom a gépril, ezért is kérdeztem multkor, hogy nin cs e valami olyan gomb az IDE-be, hogy play stop, hogy ne fusson állnadoan amikor csak probálgat az ember állitgatni a kodba valamit.Amugy most ugy van beállitva, hogy az eszközök-alaplapnál a nano van kiválasztva, de két almeni is van van egy AVR borad és azon belül vannak a különbözö panelek és van egy mega AVR board azon belül van csak 2 választás
A processornál az ATmega 328P old bootloader van
A programozonál meg az arduino as ISP Atmega32u4 -
repvez
addikt
válasz
Janos250 #14332 üzenetére
Az SDA és SDL pinek feletti 3 fekete pinsor a 3,3V
Arduino: 1.8.13 (Windows 10), Alaplap:"Arduino Nano, ATmega328P (Old Bootloader)"
C:\Program Files (x86)\Arduino\arduino-builder -dump-prefs -logger=machine -hardware C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware -hardware C:\Users\repve\AppData\Local\Arduino15\packages -tools C:\Program Files (x86)\Arduino\tools-builder -tools C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\tools\avr -tools C:\Users\repve\AppData\Local\Arduino15\packages -built-in-libraries C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries -libraries C:\Users\repve\OneDrive\Dokumentumok\Arduino\libraries -fqbn=arduino:avr:nano:cpu=atmega328old -vid-pid=0403_6001 -ide-version=10813 -build-path C:\Users\repve\AppData\Local\Temp\arduino_build_883898 -warnings=all -build-cache C:\Users\repve\AppData\Local\Temp\arduino_cache_943117 -prefs=build.warn_data_percentage=75 -prefs=runtime.tools.arduinoOTA.path=C:\Users\repve\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\tools\arduinoOTA\1.3.0 -prefs=runtime.tools.arduinoOTA-1.3.0.path=C:\Users\repve\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\tools\arduinoOTA\1.3.0 -prefs=runtime.tools.avrdude.path=C:\Users\repve\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\tools\avrdude\6.3.0-arduino17 -prefs=runtime.tools.avrdude-6.3.0-arduino17.path=C:\Users\repve\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\tools\avrdude\6.3.0-arduino17 -prefs=runtime.tools.avr-gcc.path=C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\tools\avr -prefs=runtime.tools.avr-gcc-7.3.0-atmel3.6.1-arduino7.path=C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\tools\avr -verbose G:\arduino_project\Arduino_GPS-master\Arduino_GPS-master\Arduino_GPS\Arduino_GPS.ino
C:\Program Files (x86)\Arduino\arduino-builder -compile -logger=machine -hardware C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware -hardware C:\Users\repve\AppData\Local\Arduino15\packages -tools C:\Program Files (x86)\Arduino\tools-builder -tools C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\tools\avr -tools C:\Users\repve\AppData\Local\Arduino15\packages -built-in-libraries C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries -libraries C:\Users\repve\OneDrive\Dokumentumok\Arduino\libraries -fqbn=arduino:avr:nano:cpu=atmega328old -vid-pid=0403_6001 -ide-version=10813 -build-path C:\Users\repve\AppData\Local\Temp\arduino_build_883898 -warnings=all -build-cache C:\Users\repve\AppData\Local\Temp\arduino_cache_943117 -prefs=build.warn_data_percentage=75 -prefs=runtime.tools.arduinoOTA.path=C:\Users\repve\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\tools\arduinoOTA\1.3.0 -prefs=runtime.tools.arduinoOTA-1.3.0.path=C:\Users\repve\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\tools\arduinoOTA\1.3.0 -prefs=runtime.tools.avrdude.path=C:\Users\repve\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\tools\avrdude\6.3.0-arduino17 -prefs=runtime.tools.avrdude-6.3.0-arduino17.path=C:\Users\repve\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\tools\avrdude\6.3.0-arduino17 -prefs=runtime.tools.avr-gcc.path=C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\tools\avr -prefs=runtime.tools.avr-gcc-7.3.0-atmel3.6.1-arduino7.path=C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\tools\avr -verbose G:\arduino_project\Arduino_GPS-master\Arduino_GPS-master\Arduino_GPS\Arduino_GPS.ino
Using board 'nano' from platform in folder: C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\arduino\avr
Using core 'arduino' from platform in folder: C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\arduino\avr
Detecting libraries used...
"C:\\Program Files (x86)\\Arduino\\hardware\\tools\\avr/bin/avr-g++" -c -g -Os -w -std=gnu++11 -fpermissive -fno-exceptions -ffunction-sections -fdata-sections -fno-threadsafe-statics -Wno-error=narrowing -flto -w -x c++ -E -CC -mmcu=atmega328p -DF_CPU=16000000L -DARDUINO=10813 -DARDUINO_AVR_NANO -DARDUINO_ARCH_AVR "-IC:\\Program Files (x86)\\Arduino\\hardware\\arduino\\avr\\cores\\arduino" "-IC:\\Program Files (x86)\\Arduino\\hardware\\arduino\\avr\\variants\\eightanaloginputs" "C:\\Users\\repve\\AppData\\Local\\Temp\\arduino_build_883898\\sketch\\Arduino_GPS.ino.cpp" -o nul -DARDUINO_LIB_DISCOVERY_PHASE
Alternatives for TinyGPS++.h: [TinyGPSPlus-1.0.2b@1.0.2]
ResolveLibrary(TinyGPS++.h)
-> candidates: [TinyGPSPlus-1.0.2b@1.0.2]
"C:\\Program Files (x86)\\Arduino\\hardware\\tools\\avr/bin/avr-g++" -c -g -Os -w -std=gnu++11 -fpermissive -fno-exceptions -ffunction-sections -fdata-sections -fno-threadsafe-statics -Wno-error=narrowing -flto -w -x c++ -E -CC -mmcu=atmega328p -DF_CPU=16000000L -DARDUINO=10813 -DARDUINO_AVR_NANO -DARDUINO_ARCH_AVR "-IC:\\Program Files (x86)\\Arduino\\hardware\\arduino\\avr\\cores\\arduino" "-IC:\\Program Files (x86)\\Arduino\\hardware\\arduino\\avr\\variants\\eightanaloginputs" "-IC:\\Users\\repve\\OneDrive\\Dokumentumok\\Arduino\\libraries\\TinyGPSPlus-1.0.2b\\src" "C:\\Users\\repve\\AppData\\Local\\Temp\\arduino_build_883898\\sketch\\Arduino_GPS.ino.cpp" -o nul -DARDUINO_LIB_DISCOVERY_PHASE
Alternatives for SoftwareSerial.h: [SoftwareSerial@1.0]
ResolveLibrary(SoftwareSerial.h)
-> candidates: [SoftwareSerial@1.0]
"C:\\Program Files (x86)\\Arduino\\hardware\\tools\\avr/bin/avr-g++" -c -g -Os -w -std=gnu++11 -fpermissive -fno-exceptions -ffunction-sections -fdata-sections -fno-threadsafe-statics -Wno-error=narrowing -flto -w -x c++ -E -CC -mmcu=atmega328p -DF_CPU=16000000L -DARDUINO=10813 -DARDUINO_AVR_NANO -DARDUINO_ARCH_AVR "-IC:\\Program Files (x86)\\Arduino\\hardware\\arduino\\avr\\cores\\arduino" "-IC:\\Program Files (x86)\\Arduino\\hardware\\arduino\\avr\\variants\\eightanaloginputs" "-IC:\\Users\\repve\\OneDrive\\Dokumentumok\\Arduino\\libraries\\TinyGPSPlus-1.0.2b\\src" "-IC:\\Program Files (x86)\\Arduino\\hardware\\arduino\\avr\\libraries\\SoftwareSerial\\src" "C:\\Users\\repve\\AppData\\Local\\Temp\\arduino_build_883898\\sketch\\Arduino_GPS.ino.cpp" -o nul -DARDUINO_LIB_DISCOVERY_PHASE
Using cached library dependencies for file: C:\Users\repve\OneDrive\Dokumentumok\Arduino\libraries\TinyGPSPlus-1.0.2b\src\TinyGPS++.cpp
Using cached library dependencies for file: C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\arduino\avr\libraries\SoftwareSerial\src\SoftwareSerial.cpp
Generating function prototypes...
"C:\\Program Files (x86)\\Arduino\\hardware\\tools\\avr/bin/avr-g++" -c -g -Os -w -std=gnu++11 -fpermissive -fno-exceptions -ffunction-sections -fdata-sections -fno-threadsafe-statics -Wno-error=narrowing -flto -w -x c++ -E -CC -mmcu=atmega328p -DF_CPU=16000000L -DARDUINO=10813 -DARDUINO_AVR_NANO -DARDUINO_ARCH_AVR "-IC:\\Program Files (x86)\\Arduino\\hardware\\arduino\\avr\\cores\\arduino" "-IC:\\Program Files (x86)\\Arduino\\hardware\\arduino\\avr\\variants\\eightanaloginputs" "-IC:\\Users\\repve\\OneDrive\\Dokumentumok\\Arduino\\libraries\\TinyGPSPlus-1.0.2b\\src" "-IC:\\Program Files (x86)\\Arduino\\hardware\\arduino\\avr\\libraries\\SoftwareSerial\\src" "C:\\Users\\repve\\AppData\\Local\\Temp\\arduino_build_883898\\sketch\\Arduino_GPS.ino.cpp" -o "C:\\Users\\repve\\AppData\\Local\\Temp\\arduino_build_883898\\preproc\\ctags_target_for_gcc_minus_e.cpp" -DARDUINO_LIB_DISCOVERY_PHASE
"C:\\Program Files (x86)\\Arduino\\tools-builder\\ctags\\5.8-arduino11/ctags" -u --language-force=c++ -f - --c++-kinds=svpf --fields=KSTtzns --line-directives "C:\\Users\\repve\\AppData\\Local\\Temp\\arduino_build_883898\\preproc\\ctags_target_for_gcc_minus_e.cpp"
Vázlat fordítása...
"C:\\Program Files (x86)\\Arduino\\hardware\\tools\\avr/bin/avr-g++" -c -g -Os -Wall -Wextra -std=gnu++11 -fpermissive -fno-exceptions -ffunction-sections -fdata-sections -fno-threadsafe-statics -Wno-error=narrowing -MMD -flto -mmcu=atmega328p -DF_CPU=16000000L -DARDUINO=10813 -DARDUINO_AVR_NANO -DARDUINO_ARCH_AVR "-IC:\\Program Files (x86)\\Arduino\\hardware\\arduino\\avr\\cores\\arduino" "-IC:\\Program Files (x86)\\Arduino\\hardware\\arduino\\avr\\variants\\eightanaloginputs" "-IC:\\Users\\repve\\OneDrive\\Dokumentumok\\Arduino\\libraries\\TinyGPSPlus-1.0.2b\\src" "-IC:\\Program Files (x86)\\Arduino\\hardware\\arduino\\avr\\libraries\\SoftwareSerial\\src" "C:\\Users\\repve\\AppData\\Local\\Temp\\arduino_build_883898\\sketch\\Arduino_GPS.ino.cpp" -o "C:\\Users\\repve\\AppData\\Local\\Temp\\arduino_build_883898\\sketch\\Arduino_GPS.ino.cpp.o"
Compiling libraries...
Compiling library "TinyGPSPlus-1.0.2b"
Előzőleg fordított fájl használata: C:\Users\repve\AppData\Local\Temp\arduino_build_883898\libraries\TinyGPSPlus-1.0.2b\TinyGPS++.cpp.o
Compiling library "SoftwareSerial"
Előzőleg fordított fájl használata: C:\Users\repve\AppData\Local\Temp\arduino_build_883898\libraries\SoftwareSerial\SoftwareSerial.cpp.o
Compiling core...
Using precompiled core: C:\Users\repve\AppData\Local\Temp\arduino_cache_943117\core\core_arduino_avr_nano_cpu_atmega328old_0c812875ac70eb4a9b385d8fb077f54c.a
Linking everything together...
"C:\\Program Files (x86)\\Arduino\\hardware\\tools\\avr/bin/avr-gcc" -Wall -Wextra -Os -g -flto -fuse-linker-plugin -Wl,--gc-sections -mmcu=atmega328p -o "C:\\Users\\repve\\AppData\\Local\\Temp\\arduino_build_883898/Arduino_GPS.ino.elf" "C:\\Users\\repve\\AppData\\Local\\Temp\\arduino_build_883898\\sketch\\Arduino_GPS.ino.cpp.o" "C:\\Users\\repve\\AppData\\Local\\Temp\\arduino_build_883898\\libraries\\TinyGPSPlus-1.0.2b\\TinyGPS++.cpp.o" "C:\\Users\\repve\\AppData\\Local\\Temp\\arduino_build_883898\\libraries\\SoftwareSerial\\SoftwareSerial.cpp.o" "C:\\Users\\repve\\AppData\\Local\\Temp\\arduino_build_883898/..\\arduino_cache_943117\\core\\core_arduino_avr_nano_cpu_atmega328old_0c812875ac70eb4a9b385d8fb077f54c.a" "-LC:\\Users\\repve\\AppData\\Local\\Temp\\arduino_build_883898" -lm
"C:\\Program Files (x86)\\Arduino\\hardware\\tools\\avr/bin/avr-objcopy" -O ihex -j .eeprom --set-section-flags=.eeprom=alloc,load --no-change-warnings --change-section-lma .eeprom=0 "C:\\Users\\repve\\AppData\\Local\\Temp\\arduino_build_883898/Arduino_GPS.ino.elf" "C:\\Users\\repve\\AppData\\Local\\Temp\\arduino_build_883898/Arduino_GPS.ino.eep"
"C:\\Program Files (x86)\\Arduino\\hardware\\tools\\avr/bin/avr-objcopy" -O ihex -R .eeprom "C:\\Users\\repve\\AppData\\Local\\Temp\\arduino_build_883898/Arduino_GPS.ino.elf" "C:\\Users\\repve\\AppData\\Local\\Temp\\arduino_build_883898/Arduino_GPS.ino.hex"
TinyGPSPlus-1.0.2b könyvtár használata a(z) 1.0.2 verzión ebben a mappában: C:\Users\repve\OneDrive\Dokumentumok\Arduino\libraries\TinyGPSPlus-1.0.2b
SoftwareSerial könyvtár használata a(z) 1.0 verzión ebben a mappában: C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\arduino\avr\libraries\SoftwareSerial
"C:\\Program Files (x86)\\Arduino\\hardware\\tools\\avr/bin/avr-size" -A "C:\\Users\\repve\\AppData\\Local\\Temp\\arduino_build_883898/Arduino_GPS.ino.elf"
A vázlat 8138 bájt (26%)-ot használ a program tárhelyből. A maximum 30720 bájt.
A globális változók 588 bájt (28%)-ot használnak a dinamikus memóriából, 1460 bájtot hagyva a helyi változóknak. A maximum 2048 bájt.
C:\Users\repve\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\tools\avrdude\6.3.0-arduino17/bin/avrdude -CC:\Users\repve\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\tools\avrdude\6.3.0-arduino17/etc/avrdude.conf -v -patmega328p -carduino -PCOM3 -b57600 -D -Uflash:w:C:\Users\repve\AppData\Local\Temp\arduino_build_883898/Arduino_GPS.ino.hex:i
avrdude: Version 6.3-20190619
Copyright (c) 2000-2005 Brian Dean, http://www.bdmicro.com/
Copyright (c) 2007-2014 Joerg Wunsch
System wide configuration file is "C:\Users\repve\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\tools\avrdude\6.3.0-arduino17/etc/avrdude.conf"
Using Port : COM3
Using Programmer : arduino
Overriding Baud Rate : 57600
avrdude: stk500_getsync() attempt 1 of 10: not in sync: resp=0xcd
avrdude: stk500_getsync() attempt 2 of 10: not in sync: resp=0x0f
avrdude: stk500_getsync() attempt 3 of 10: not in sync: resp=0xbc
avrdude: stk500_getsync() attempt 4 of 10: not in sync: resp=0xad
avrdude: stk500_getsync() attempt 5 of 10: not in sync: resp=0x9d
avrdude: stk500_getsync() attempt 6 of 10: not in sync: resp=0x9f
avrdude: stk500_getsync() attempt 7 of 10: not in sync: resp=0xad
avrdude: stk500_getsync() attempt 8 of 10: not in sync: resp=0xa8
avrdude: stk500_getsync() attempt 9 of 10: not in sync: resp=0x9c
avrdude: stk500_getsync() attempt 10 of 10: not in sync: resp=0xbd
avrdude done. Thank you.
Hiba történt a vázlat feltöltése közben -
repvez
addikt
válasz
Janos250 #14329 üzenetére
megtettem, minden változatlan, 9600as baud van beállitva a soros monitorra.
De most azt irja, hogy hiba a vázlat feltöltése közven.
Az ellenörzéskor nem ir hibát.
és a feltöltés is megtörténik, de amikor a serial monitorra kezd irni valamit akkor jon a sárga csik az IDE-be#include "TinyGPS++.h"
#include "SoftwareSerial.h"
SoftwareSerial serial_connection(10, 11); //RX=pin 10, TX=pin 11
TinyGPSPlus gps;//This is the GPS object that will pretty much do all the grunt work with the NMEA data
void setup()
{
Serial.begin(9600);//This opens up communications to the Serial monitor in the Arduino IDE
serial_connection.begin(9600);//This opens up communications to the GPS
Serial.println("GPS Start");//Just show to the monitor that the sketch has started
}
void loop()
{
while(serial_connection.available())//While there are characters to come from the GPS
{
gps.encode(serial_connection.read());//This feeds the serial NMEA data into the library one char at a time
}
if(gps.location.isUpdated())//This will pretty much be fired all the time anyway but will at least reduce it to only after a package of NMEA data comes in
{
//Get the latest info from the gps object which it derived from the data sent by the GPS unit
Serial.println("Satellite Count:");
Serial.println(gps.satellites.value());
Serial.println("Latitude:");
Serial.println(gps.location.lat(), 6);
Serial.println("Longitude:");
Serial.println(gps.location.lng(), 6);
Serial.println("Speed MPH:");
Serial.println(gps.speed.mph());
Serial.println("Altitude Feet:");
Serial.println(gps.altitude.feet());
Serial.println("");
}
}
/*
* $GPRMC,183729,A,3907.356,N,12102.482,W,000.0,360.0,080301,015.5,E*6F
$GPRMB,A,,,,,,,,,,,,V*71
$GPGGA,183730,3907.356,N,12102.482,W,1,05,1.6,646.4,M,-24.1,M,,*75
$GPGSA,A,3,02,,,07,,09,24,26,,,,,1.6,1.6,1.0*3D
$GPGSV,2,1,08,02,43,088,38,04,42,145,00,05,11,291,00,07,60,043,35*71
$GPGSV,2,2,08,08,02,145,00,09,46,303,47,24,16,178,32,26,18,231,43*77
$PGRME,22.0,M,52.9,M,51.0,M*14
$GPGLL,3907.360,N,12102.481,W,183730,A*33
$PGRMZ,2062,f,3*2D
$PGRMM,WGS 84*06
$GPBOD,,T,,M,,*47
$GPRTE,1,1,c,0*07
$GPRMC,183731,A,3907.482,N,12102.436,W,000.0,360.0,080301,015.5,E*67
$GPRMB,A,,,,,,,,,,,,V*71
*/
-
repvez
addikt
válasz
gyapo11 #14318 üzenetére
kb egy hete kezdtem el foglalkozni az egész dologgal, és nem ilyen irányu a végzettségem, ugyhogy ha valamit meg kell csinálnom vagy megnéznem akkor a pontos menetét is jo lenne tudni vagy legalább hogy mire keressek rá.
Mert ez igy nekem nem sokat segit.
Villognak a ledek a NANO modulon is meg a GPS modulon is van amelyik folymatosan világit meg van egy ami csak ritkán.Shieldet használok , annak a megjelolt lábaira dugtam a GPS-t, az I2C portra meg a többit.
-
repvez
addikt
válasz
Janos250 #14308 üzenetére
nagyon kezdő vagyok sokat nem mond még nekem ez, hogy két UARTon használjam
És pont azt szeretném, megnézni, hogy mit ad a modul nyers adatban, hogy tudjam, hogy müködik és jol van bekötve .
Utána elvileg már nagyon nem kellene bolygatni a fizikai kontactot márcsak a codban kellene variálni, hogy a kapott adatokat fel tudjam használni.Ezért akarnám, hogy egy kodban kiiratni az összes modulomat és ne egyenként külön külön, hogy lássam mit hogyan kapok adatot és mi az amit kombinálni tudok.
-
repvez
addikt
Nem teljesen értem ezt a arduino programot.
Ha letöltök egy libraryt egy modulhoz abban vannak példa kodok.
És azt gondolom, hogy ezeknek a példaprogramoknak mindig jol kellene müködniük és minden szükséges dolgot kellene hogy tartalmazzon vagy mellékelni kellene a fileban.DE a legtöbbhoz még hiányzik a header file vagy valamilyen library.
Igy hogyan tanuljon a kodbol az ember, ha már a példaprogram se müködik és nem tudja az ember, hogy mi a probléma vele.Ma a NEo M8N GPS-t is ki akartam probálni, de a példaprogramokbol eddig egyik sem akar kiirni semmi értelmezhető adatot. És nem azért mert nem tudom értelmezni a kapott adatot hanem mert amit a serial monitor kiir azok értelmezhetetlen szimbolumok és karakterek random sora.
A baund érték eggyezőre van beállitva a kodban és a serial monitoron is.
A bekötéssel nem hinném, hogy olyan nagyon el lehetne rontani. a 4 vezetéket a (GND,VCC,TX,RX) -
repvez
addikt
Köszi valószinuleg ez lenne a probléma , mert a regscanner szerint 0x39es a száma , De beirtam a kodba azt amit irtál és a debugger
error -7 est ir. ami infor találtam rola csak, hogy time out error.Amugy érdekes, hogyha minden chipnek más más lehet a regszáma akkor egy test kodnál miért nem tesznek egy olyan sort bele, hogy be tudja állitani a sajátjához.
ha a default nem jo, mert igy akor minden modulnál hiba lehet . -
repvez
addikt
Hát a regscanner kod lefuttatása után felismerte és kiirta a 0x39es cimet hozzá
De amugy a kodban nem látom, hogy hol hivatkozna erre a modulra , hogyha más is lenne rákötve akkor honnan tudná, hogy ez ennek szol.Amugy ma sikerült elöször csinálnom valamit arduinoval, szoval fogalmam sincs hogyan kapcsoljam be a debugot.
A másik kérdésem, hogy , a forditoban nincs sehol sem valami kapcsolo, amivel le lehetne állitani a program futását? csak ugy lehet leállitani ha kihuzom az USB kábelt?
Nincs valami softveres?Illetve, ha tobb modult akarok használni egy idoben, akkor mit és hogyan tudom egy kodba tenni, hogy ugyan azon a serial monitoron jelenjen meg ?
Mert probálkoztam a két modulhoz tartozo példa kodbol , azokat a részeket átmásolni egy az egyben amik a setup részhez valok, és azokat is amik a loophot, meg a declaráciokat is.
Mindent oda ahogy az eredeti kodban is csak épp a másik alá.
De igy nem lett jo. -
repvez
addikt
A sensor library volt a gond.
Most lefut és sikerült is a cimeket lekérdezni mindegyik modulrol, tehát elvileg akkor müködik minden és a bekötés is jó.
Viszont nem mindegyiknél kapok eredményt ha a példaprogramot futtatom le.
Ha a nagyon egyszeró adatokat iratom ki az MPU 9250essel akkor jönnek az adatok, de ha nem csak az XYZ adatok kellenek hanem a többi senzoré is akkor csak azt irja ki , hogy started, de a kód többi része nem fut tovább.A lézeres távolságmérésnél meg azt irja ki ,hogy nem tud bebootolni . a seria monitor müködik és a kód is lefordul hiba nélkül, csak épp nem jön belöle adat .
#include "Adafruit_VL53L0X.h"
Adafruit_VL53L0X lox = Adafruit_VL53L0X();
void setup() {
Serial.begin(115200);
// wait until serial port opens for native USB devices
while (! Serial) {
delay(1);
}
Serial.println("Adafruit VL53L0X test");
if (!lox.begin()) {
Serial.println(F("Failed to boot VL53L0X"));
while(1);
}
// power
Serial.println(F("VL53L0X API Simple Ranging example\n\n"));
}
void loop() {
VL53L0X_RangingMeasurementData_t measure;
Serial.print("Reading a measurement... ");
lox.rangingTest(&measure, false); // pass in 'true' to get debug data printout!
if (measure.RangeStatus != 4) { // phase failures have incorrect data
Serial.print("Distance (mm): "); Serial.println(measure.RangeMilliMeter);
} else {
Serial.println(" out of range ");
}
delay(100);
}
-
repvez
addikt
ha a konyvtárakra gondolsz ami a modulhoz kell akkor igen , betalloztam a librarykat és ott is a menüben.
az abban lévő példa kodot akartam futtatni, hogy biztos, hogy jo legyen .
De mint irtam, ezt ugy is megkapom, hogy nincs rádugva a kártya, csak a kodellenörzést csinálom. -
repvez
addikt
na megérkezett a breadboard és pár ellenállás is. De a problémám ugyan ugy megmaradt.
Még a program ellenörzése után kapok egy hiba uzenetet alulra, hogy a
"hiba Az arduino alaplapra forditásra"
ez a hiba akkor is megjelenik ha nincs rádugva a gépre a panel és akkor is amikor rajta van.
Az aszközöknél ki van választva a nano és a portnál is a COM3as amit az eszközkezelöben irt.
A processornál az old bootloadert választottam.
De ha az alaplap infora megyek, akkor ott az alaplaprol nincs informácioja csak az ID számokat irta. ezzel a kóddal probáltam#include <Adafruit_AHT10.h>
Adafruit_AHT10 aht;
void setup() {
Serial.begin(115200);
Serial.println("Adafruit AHT10 demo!");
if (! aht.begin()) {
Serial.println("Could not find AHT10? Check wiring");
while (1) delay(10);
}
Serial.println("AHT10 found");
}
void loop() {
sensors_event_t humidity, temp;
aht.getEvent(&humidity, &temp);// populate temp and humidity objects with fresh data
Serial.print("Temperature: "); Serial.print(temp.temperature); Serial.println(" degrees C");
Serial.print("Humidity: "); Serial.print(humidity.relative_humidity); Serial.println("% rH");
delay(500);
}
-
repvez
addikt
köszi, mondjuk azért jövök ide mert gondoltam vannak olyan emberek akik nálam jobban értenek a dolgokhoz esetleg már használták is a szobanforgó elemeket.
És talán nem kell minden buktatón ujra végigmennem . Az ellenállással kapcsolatban ,meg csak annyit, hogy jelenleg nincs egy darab semmilyen mérető és tipusu ellenállásom sem. a paneljaim vannak meg vezeték enyni, nincs fészer elfekvő alkatrészekkel, meg ellenállásokkal diodákkal.
És bárhol kerestem az alábbi modullokkal kapcsolatban tutorokat és kapcsolást sehol nem tettek az áramkörbe és nem említettek ilyet. Csak itt mondtátok hogy kell.
És ahogy te is irtad, lehet , hogy a panel már alapbol tartalmaz ilyet ezért nem kell.Igen ha sok modult akarok felfüzni egymás után akkor kell, de ha csak egyet akarok probálgatni ahogy a linkeken is találtam akkor ugy gondoltam, hogy nem olyan fontos.
És ha arra vetted a fáradságot hogy annak utána keress, hogy hánysor szerepelt az ellenállás a topicban akkor gondolom arra is figyelmes voltál,
Hogy azt is leirtam, hogy semmilyen kapcsolatom nincs elektromos áramkörökkel. most probálgatom, hogy mit hogyan .A programozással meg még annyi sem.
És mint ilyen akkor hadd legyek már egy kicsit értetlen ha a neten mindenhol azt látom, hogy nem kell semmi más, csak itt mondják, hogy anélkül nem megy.De ha esetleg nehezedre esik , akkor nem kell segiteni, majd talán valaki más fog.
-
repvez
addikt
Nem teljesen értem, hogy mi a gond, ha összedugom a nano panelt és a modulokat ,
Felinstaláltam a modulokhoz tartozo header filokat és az azokban tartalmazó példa codokat lefuttatva vagy nem csinál semmit vagy hibakodot dob vagy csak megáll valahol a kod.Az sg90es servo müködik egyedül, de ugye az csak simán van rádugva egy pinre.
De a többi modulom, az mind ugy van , hogy SDA, SCL 5v GND.A multkor kapott scanregister sem fut le, hogy megtudjam , hogy melyiknek mi a reg száma.
Természetesen egyenként probálgatom öket igy nem tettem be ellenállást , csak direkten kötöttem mndent ahogy a neten is látni a legtöbb esetben .A kodok leelönirve és fel is tölti a panelra és a serial monitorban is valamelyik koddal eljut odáig hogy kiirja, hogy started vagy scanning device.
Az MPU9250es nél az egyikkel kiirta a statikus pillanatnyi értékeket ,de nem változott semmi ha mozgattam .
AHT10, mpu9250, vl53l0x, neo 8m és sg90es servo. egyenlore ezek vannak amiket szeretnék müködésre birni.illetve egy másik dolog, tud valaki olcso olyan eszközról amivel usb-n keresztül lehetne tölteni T-pines akksit vagy esetleg egybol USB-ról vagy hálozatrol lehetne egy 2200kv-s motort hajtatni?
-
repvez
addikt
Nem minden müködött meg villogtak a ledek csak épp nem tudtam feltölteni rá a programot.
DE rákerestem a hibakodra és ugy látszik, hogy nekem még a régebbi chipbol valo van igy a régi bootlooadert kell használnom, mert a link alapján átálitottam és utána fel tudtam tö9lteni és meg is mozdult a servo -
repvez
addikt
na már megjött minden amivel el tudnék kezdeni gyakorolni, de most a softveres oldal rakoncátlankodik.
Egy SG90-s servot probálnél ki elsonek a nano boarddal egy Shildbe téve, de valamiért hibát kapok , hogy valami az alaplap kezeléseel nem jó és nem tudok serial monitort sem nyitni.
Ha a menübe rámenyek akkor oda is ir hibát, hogy az alaplap a null nem elérhető.Hogy tudom akkor müködésre birni ?
Vagy mi a normális setup a nanaohoz, hogy mindenhez lehessen használni? -
repvez
addikt
köszi,
Ezeket a reg cimeket, honnan tudom, meg? bármelyik manuált letöltve ugyan az lesz mindegyiké vagy az összes chipnek van sajátja?
Ha egy adott modulnak csak egyfajta registere van akkor kettő vagy többet hogy lehet ugyan abbol a modulbol használni ?HA nem tudom , hogy van e felhuzo ellenállás a panelokon, akkor enélkül nem is tudom tesztelni öket ?
Per pillanat nincs semilyen ellenállásom se itthon.
ÉS azt hogy érted, hogy mindegyik vonalra és nem modulhoz kell ilyen ?Mitől , függ, hogy honnan számit hosszúnak a vezeték aminél már kisebb ellenállás kell?
jelenleg csak 20cm es vezetéket tettem rá tesztelni, de későnn ez változhat.A párhuzamos soros részt, ugy értettem, hogy ha 4 modult teszek rá akkor mindegyik lábhoz 4 vezetéket kell bekötni vagy beköthetem ugy is, hogy az egyik modul SDL lábárol a másik modul SDL lábára aztán a 3. és 4ére kötöm , majd a 4. től vezetem csak vissza a panelra és igy csak két vezeték menne a panel azonos lábaira:
-
repvez
addikt
na lassan megérkezik az összes modulom, a kérdésem az lenne, ha jol gondolom, ha a modulokat a VCC, GND , SDL,SDA részekre kell kötni, akkor az összes modul mehet egy helyre és amjd a kodolásnál lesz megkülönböztetve a regiszter által , hogy mikor melyik mmodulra vonatkozik ?
Mert ugye SDA, és SDL lábak csak egy helyen vannak és én szeretnék több modult használni egyszerre,
Ha jol értettem a leirásokat akkor ez az I2C .
Az mindegy, hogy sorosan vagy párhuzamosan kötöm be öket ?
[link]
Egy ilyen panelra akarom összerakni első körbe öket.
Egy AHT10es temp senzort, egy MUP9250est, és egy VL53LO lézeres távolság mérőt, később még egy NEO-8m GPS modul .
Egy NANO alap panelre kötve.Bűrmilyen infot tanácsot szivesen fogadok
-
repvez
addikt
válasz
Janos250 #13806 üzenetére
ezt az opciot is megnéztem, de nem tudom, hogy hogy tudjam ugy beállitani, mint a panelositásnál, hogy csak el kellljen pattintani a panelt a szétválasztáshoz, mert ha egybe marad akkor ugy elég csunya lesz a végeredmény vagy esetleg sérülhet a tübbi , mivel nincs itthon semmi eszköz , dremmel vagy más, igy a fürész meg a satu nem lenne jó opcio, kés meg szike megint megcsuszhat és vagy magamban vagy a panelban okozok kárt.
-
repvez
addikt
valaki használja az easyEDA programot? Ha a programon keresztül akarom megrendelni és legyártatni a panelt, akkor hogy tudom, ugy beállitani, hogy a 10x10 cm-es panelméretbe több különálló panel tervét is be tudjam tenni és igy egy panelként legyártattni majd később meg szétszedni darabokra, hogy ne sérüljön. valami perforációra gondoltam amit csak szét kell pattintani a megadott helyen addig meg egybe tartja mig leszállitják.
Láttam a YT videokon, hogy lehet panelositani a PCB-ket, de ott csak azt mutatták be, ha ugyan arról a panelről akarnak többet gyártani , de nekem minden panelből egy kellene csak viszont nem akarom, hogy mindegyiket külön kelljen megrendelni és külön fizetni érte a postát meg a gyártást is. -
repvez
addikt
pro microt használnék, csak olvastam, hogy az UNO chipje kiszedhető éés magában is lehet használni, ezért gondoltam, hogy akkor megsporolhatom a microt,
Shift regiszteren keresztül kapcsolodna a panelhez a gombok.
Sajnos az eredeti panel már roncsolódott, igy nem lehet felhasználni . [kép]
egy ilyen panelem van, de ez fix, ehhez egy plusz PCB kell még ami összefogja a különbözö perifériákat , majd ujra egy csomo tüskesor, hogy a megfelelő helyre tudjam dugni ezen a lapon.
DE nem kaptam ehhez a cucchoz leirást, hogy tudjam mi merre van bekötve ezért kell az követnek ahogy itt van. -
repvez
addikt
akkor erről esetleg egy kicsit részletesebb leirás is jöhetne, hogy milyen kristály hogyan bekötve stb, meg az USB csatit hogyan kell a csiphez kötni board nélkül.
Egyelöre még nem a nagy projektet csinálom, csak egy régi joystiket probálok USB-re alakitani.
4 HALL sensor 7db potméter és 38db mikrokapcsolo. és ehhez van egy progi amivel macrokat is lehet állitani, hogy milyen gombnyomásra mit reagáljon játékban.CSak most azt kell megoldanom, hogy egy arduino chiphez az összes jelet oda tudjam vinni, és ehhez kell egy panel a botkormányba , kell egy a pedálhoz és a föpanel a gázkarba az arduinoval.
-
repvez
addikt
arrol van valahol infó, hogy az UNO-bol kivehető csib ha fel van programozva, akkor ugyan azon a lábkiosztásokra bekötve a cuccokat képes üzemelni USB-ról?
ugy értem ha megvan a kész terv akkor a végleges PCB-be márcsak a csipet kell beletenni , nem kell az egész UNO-t ráaplikálni?Mert akkor meg lehetne oldani a PCB-n belül egy csomo vezetékelést, amit amugy a tervezett PCB-ról légvezetéken fel kellene vinni az UNO-hoz, és egy emeletes 2 PCB lesz az eredménye sok vezetékkel
Nemsokára érkezem tobb kérdéssel ,már megrendeltem pár modult, de addig virtuálisan tervezem a dolghokat.
-
repvez
addikt
válasz
Gergosz2 #13483 üzenetére
mindenképp valami 3d nyomtatásos megoldás lenne csak előtte egy működőképes megoldást kell találni amihez már lehet tervezni a kialakitást.
Egyébként azon gondolkodtam, hogy nem feltétlenül kell kör keresztmetszet. így nem kellene a cső közepében elforgatni a szűkítő lapot hanem elég valamelyik oldalhoz csatolni, viszont az alábbi probléma akkor is fennáll, hogy hogy lesz a szűkítés után mérés és hogy marad meg a megváltozott paraméter
-
repvez
addikt
[link]
Első körben olyasmire gondoltam mint a hajtómüvek gáz sugár fokozó redőnyei.vagy a videon látott sugárforditó
Ami nem is lenne rossz ötlet csak az a gondom vele, ha a csö végére teszem akkor ott már nem tudom mérni a levegő nyomását vagy a sebességét , mert a külsö térrel érintkezve már nem ad jó eredményt. ha beteszem egy cső közepébe ,hogy az elötte utánna értéket össze tudjam hasonlítani, akkor is hasonló a helyzet, hogy a szűkület után visszatágul a cső és ezzel a levegő értékei is megváltoznak és a csö végén már nem a megfelelő hatást éri el.
Bár ha ez a változás statikusan mindig ugyan annyi akkor talán lehet vele korrigálni.A probléma lényege, hogy egy közös nagyméretű csövön jövő levegőt kellene 4 vagy több kisebb részre elosztani, hogy mindegyiknek külön külön lehessen mérni, szabályozni a paramétereit (mennyiség, nyomás, sebesség.)
-
repvez
addikt
válasz
gyapo11 #13474 üzenetére
ilyesmire gondoltam, de nem találtam sehol ekkora méretben vagy aminél már alapbol be lenne épitve arduino kompatibilis servoelektronika a vezérlésre.
DE a legjobb valami olyan lenne ami csak a keresztmetszet szűkítésével operál és nem zavarja meg az áramlást a csőben mint egy keresztbe tett lap.
-
repvez
addikt
valaki tud olyan szelepről ami a levegő mennyiségét tudja szabályozni 0-100% között és elég gyorsan ?
Pl ha van egy ventilátor ami fújja be a levegőt egy csőbe akkor ezen a szelepen keresztül haladva lehetne szabályozni a levegő mennyiségét?
kb 1-2 cm es átmérőben kellene -
repvez
addikt
Ahogy mondani szokták nem megy az olyan könnyen faluhelyen .
amugy azt gondolom, hogy valami fizikai limit van a mérési gyakoriságban vagy az arduino vagy a modul chip frekvenciája vagy valami más lehet a korlát és nem szoftveres.
max ugy lehet szoftveres ha a beérkező adatokat nem képes olyan gyorsan feldolgozni az arduino mint ahogy kapja.
De ennél többet egyenlöre nem tudok rola.
Hiába tervezném meg a rendszert mondjuk 1 fok szögeltéréssel 1ms os mérésgyakorisággal ha a modul nem képes fizikailag ezt teljesiteni. -
repvez
addikt
[link]
A video leirásában linkelve van minden hozzá, kód bekötés stb..A hasonloságot ugy értem, hogy nem csak a forgatást hanem a teljes kialakitás ugyan az minden alkalommal, nincs benne változatosság, hogy hátha már kialakitással esetleg egyszerübb lehetne vagy pontosabb.
-
repvez
addikt
A VL53LO lézeres távolságmérő milyen gyorsan tud egymás után megmérni a távolságot?
addigt oké, hogy fénysebességgel megy és jön vissza a jel az érzékelőbe, de a két mérés közt mekkora lehet a legkisebb idő ami eltelik.
Illetve láttam, hogy páran próbáltak csinálni belöle LIDAR-t , de a legtöbben ugyan azt másolták le egy külső motorral hajtották meg a modul házát egyenlö sebességgel.
A kérdésem még az lenne, hogy kötelezően csak egyenletes sebességgel kell hogy forogjon mérés közben vagy váltózó forgási sebességnél is ugyan ugy müködik a távolságmérés? -
repvez
addikt
válasz
gyapo11 #13240 üzenetére
Eddig amiket találtam azok mind elég jónak tünik addig amig csak azokat a dolgokat használom ami alapbol benne vannak a programban, de nem mindegyikhez találtam információt, vagy azt a weboldalt ahonnan a kivánt senzort , érzékelöt modult, be tudnám inportálni a programba, vagy ha meg van akkor meg azt nem találom, hogy hogy lehet alternativ libarykat betölteni a szimulátorhoz és a kodoláshoz.
Eddig amiket találtam a tinkeren kivül:
autodesk 123d circuits
Victronics Arduino simulator
Fritzing
Siiid
VBB4Arduino
VBB (virtual bread board) Bár ez érdekes, mert amit a neten találok az elég részletes és sok dolgot be lehet inportálni, de amit le lehet tölteni most a microsoft storebol az elég alap.
Proteus
ÉS vannak olyan programok amikkel elvileg lehet szimulálni az arduino kapcsolásokat, de eddig csak olyant találtam ahol a legalapabb elektronikai elemekkbol kellett felépiteni hozzá a kapcsolást, tehát ha egy giroszkopot akarsz bekötni, ahhoz tudnod kellene a giroszkóp panel összes elemét hogy van bekötve és le is rajzolni a programba mielött a panelhoz kötöd.
Ez nekem már nagyon magas szint.
Ilyen a EAGLE, a TINA, és még pár.Szóval ha valaki a fentiekbol vagy azon tul tudja, hogy lehet beimportálni szenzorokat és librarykat, az jó lenne
-
repvez
addikt
utána néztem mi ez a hatás, de pont az ellentétije vagyok, én tisztába vagyok vele, hogy nem értek hozzá és nem próbálok meg mást meggyőzni, hogy én jobban tudom.
A gépészetben meg pont ez a jó, hogy ha nem is tudod, hogy mi hova való vagy mire való, attól még ki tudod találni ,hogy melyik hova passzol akár egy kirakó.
De az elektronikában meg ahogy mondják, hogy az áram alatt lévő vezeték ugyan úgy néz ki mint amelyik nincs, csak más a fogása.
Ha meg tervezel valamit, ott meg vannak a fizikai mértetek amit látsz, hogy ha valami nem fér oda vagy megakad benne.az elektronikában meg építés közben nem derül ki ha valami nem oda való,mert a vezetéket bárhova kötheted és ki is maradhat , nem derül ki a hiba mig be nem kapcsolod.
-
repvez
addikt
válasz
Janos250 #13233 üzenetére
csak ezt néztem egyelőre ahogy láttam ezt használták a legtöbb helyen, de még nem néztem jobban utána milyen alternatívája lenne ami tudná a többi gps jelet is fogni.
Amúgy nem úgy értem ,hogy nem akarok, csak nehéz úgy megfogalmazni a dolgokat ha semmilyen elektronikai és programozási hátterem nincs és a legtöbb embernek meg akinek van az olyan dolgok már természetesek ami nekem nem , hogy nem is értik , hogy mit nem lehet érteni bizonyos dolgokon.
Ahogy gyapo11 is írta, nehéz olyan fejjel gondolkodni annak akinek már van rutinja valamiben .
én gépész fejjel saját szavaimmal nagyon is meg tudom , fogalmazni hogy mit várok el a dolgoktól és fizikálisan mit kell csinálni hozzá, de se elektronikusan se softveres téren nem tudom, hogy ezekhez mi szükséges.
Nekem az se egyértelmű, hogy mikor ,miért kell plusz ellenállás vagy egyéb dolog az áramkörbe a modul és a arduiono közé. ezért lenne jó a virtuális segítség, hogy ott jön valami hibajelzés, hogy valami nem stimmel, míg élőbe ha összekötöm rosszul akkor csak az derül ki ,hogy nem működik, de azt nem fogom tudni, hogy miért nem. -
repvez
addikt
Nem csodálkozom, mindenhol erre az eredményre jutnak a végén amikor elmondom, hogy hogy szeretném megoldani a dolgokat. mivel arra nincs időm, hogy csak ugy cél nélkül tanuljam a dolgokat, csak arra, hogy célirányosan valamit fokozatosan csak amire szükségem van.
Egyébként valami olyasmit szeretnék, mint egy quadro kopter csak más elveken mint a hagyományos kialakitás.
ahogy néztem ehhez kellene:
MPU9250es gryo
neo6m gps modul
egy brusless motor+vezérlő
6db távolságmérő
5db légnyomásmérő
egy humidity+temperature modulHa jol gondolom akkor I2C protokolon keresztül kellene összekötni , hogy minden modult rá tudjak kötni , máskülönben ütné egymást a jelek.
ÉS ahogy irtam ehhez kellene egy virtuális fejlesztő környezet ahol ezeket a modulokat be tudom állitani mielött fizikailag is belevágnék, mert ahogy látható igy is 15-20 ezer lenne az alkatrész és ahhoz elég sok, ha semmi nem lesz belőle és csak kidobtam rá a pénz.
De ha már virtuálisan látszik, hogy müködhet az amit elgondoltam akkor már van értelme tovább lépni az elméleti virtuális tesztekről a fizikai megvalósités felé. -
repvez
addikt
ugy értettem, hogy egy könyvben ki tudja, milyen szisztéma alapján követik egymást a dolgok vagy másvalaki projectje csak hasonlithat .
Mint ahogy látom is , hogy hiába néztem meg pár ilyen videot ami elvileg ugyan olyan eszközt kapcsoltak a kód mindegyiknél más volt.
igy ha össze is ollozom a neten találtakat a végeredmény nem fog müködni, mert más más elemekkel kellene összedolgoznia. arról nem is beszélve, ha nincs hozzá magyarázat akkor lehet hogy téves következtetéseket vagy rossz dolgokat tanulok meg rola.Arról nem is beszélve, hogy ahány fejlesztő környezet annyi beállítás, az arduiono .cc oldalon a webeditorba is hiába másoltam be egy kész kód sort ,hibát dobott a futtatásnál . a Skiid editornál meg nem tudok beimportálni egyedi libraryt a modulokhoz, vagy más modult betenni az alapok mellé. a tinkercadnál se találtam olyan menüt ahol ezeket meg tudnám tenni, vagy egyáltalán a pro micro alapmodult ki tudnám választani a kapcsoláshoz.
-
repvez
addikt
páran már mondták hasonlót, pedig ez egyáltalán nem így van csak másfajta megközelítéssel szemlélettel gondolkodom.Gyakorlatias és visuális tipus vagyok és ezért nem a száraz olvasott anyagot preferálom hanem tapasztalati úton a saját problémámon keresztül megoldva.
én úgy szeretnék megtanulni , hogy közben valami hasznosat és olyan dolgot csinálok ami érdekel és nem egy olyan dolgot amit valaki más gondolatmenetét tükrözi esetleg 20 évvel ezelőtti megoldás aminél mostanra már talán van egyszerűbb megoldása is.
Sokkal jobban megmarad és előbb is megtanulom, ha nem másvalaki példaprogramját írogatom , hogy megtanuljak egy funkciot programozni inkább úgy, hogy akkor tanulok meg egy funkciót amikor az én programomban szükség lenne rá.
Mert lehet hogy megtanulok könyvből 10 funkciot, de a problémámra csak 5re van szükség, de 2-t pont nem tartalmaz az a 10 amit már tudok. szóval addig míg nem tudok mindent addig jobban koncentrálnék arra ami épp kell .Csak az a másik, hogy azt se tudom mikor mi kellegyébként köszönöm a felajánlást, de nem tudom, hogy ez jo hely lenne e hogy összerondítsuk mindenféle very basic levellel
-
repvez
addikt
Jól látod a dolgot, erre próbáltam utalni , hogy először virtuálisan próbálnám meg megcsinálni azt amit akarok, mert ott egyből kiderül ,ha valami nem működik.
És mikor már a megépítésre kerül a sor akkor egy viszonylag működő dolgot kapjak ami egyrészt nagyobb sikerélményt nyújtana, mint mikor pénzt és időt pazarolva minden egyes kudarccal több idő eltelik, mire újra forrasztom vagy másik eszközt szerzek be.De ez egyedül nulla előképzettség mellett elég nehéz. Próbáltam a c++ vagy más nyelveket is magamtól megtanulni, de hiába a könyvek és a videók, semelyik se úgy van kialakítva, hogy az abszolút nulláról is megértsék és fejlődjenek belőle. mindegyik már az első dolgok olyan kifejezéseket vagy dolgokat mond vagy mutat amiket nem értek. vagy csak egy kis részét mutatják meg, de azt nem, hogy ezt mire lehet később hasznosítani. Vagy ha minden egybe van akkor meg más fejlesztő környezetet használ más könyvtárakat és hiába másolom le szóról szóra nálam nem mülödik.
ugyan ez itt is megvan, a net tele van a kis részegységek kapcsolásával és programozásával egyenként, de arról, hogy az így kapott adatokat mire és hogyan tudom felhasználni illetve kombinálni a másik egység értékeivel az már nagyon ritka. Mert addig minden szép és jó amíg csak egy egységet kell rákötni a main boardra, de mi van ha többet kell egyszerre rákötni és elfogy a szabad láb vagy ugyan arra a lábra kellene több egységet is tenni?
tudom, hogy aki tud programozni vagy ért az elektronikához annak ezek a kérdések hülyeségnek hangzik, de egy laikusnál ezek az apró dolgok is nagy akadályokat jelenthetnek.
-
repvez
addikt
-
repvez
addikt
próbáltam a Tinát, meg az EAGLE és a Sprint layout programokat, de azok inkább PCB tervező szoftverek az alap alkatrészekkel.
itt meg az érzékelőket készen kapod és csak be kell kötni őket.
DE a legnagyobb problémám nem is a kapcsolás, mert azt ahogy írtad megtalálható a neten , hanem a programozás része, hogy a kapott adatokkal hogyan dolgozzon.
Mert ötleteim vannak , de programozás híján nem igen tudom, hogy azokat hogyan működtessem .Pont emiatt is akarnék belevágni hátha igy a gyakorlati dolgokon keresztül megtanulnék programozni is.A pro micróm is azért van, mert egy analóg joystikot akarok átalakítani USB-re, amihez minden adott a softver is, már csak össze kell raknom.
viszont van egy másik ötletem amihez még nincs meg csak a pro micro. de ez komolyabb lenne de mivel semmit nem tudok igy elég nagy az esélye, hogy feleslegesen venném meg a cuccokat. jelenleg nincs meg a felszerelésem se ahhoz, hogy fizikailag megcsináljam .DE addig is míg meglesznek a feltételek legalább el tudnék indulni valamerre a folyamattal.
Köszi a linkeket.
-
repvez
addikt
tudom, hogy filléres cuccok, csak ha valamiből több kell akkor a sok kicsi összeadódik és ha még ráadásul kiderül, hogy arra amire akarom használni nem is lesz jó, hanem egy másik fajta kellene akkor csak kidobott pénz lesz és még vehetem meg a másikat is mellé.
ás mivel még sose csináltam ezelőtt és nem is elektromos végzettségem van így gyanítom nagyon sokszor belefutnék ilyenbe vagy még akár abba is, hogy leégetem valamit .
DE virtuálisan ennek kicsi az esélye. -
repvez
addikt
Üdv
Nagyon kezdő vagyok még ezen a téren és szeretnék tanácsot kérni, hogy hogy érdemes elkezdeni az arduinoba való programozás dolgokat meg a fejlesztést?
Tudnátok ajánlani olyan szoftvert amivel anélkül is meg tudnám csinálni a kapcsolásokat és teszteket, hogy megvenném az adott kiegészítőt hozzá virtuálisan leszimulálva?Találtam már párat, de nem tudom melyik a legjobb amit a későbbiekben is minden gond nélkül lehet használni.
találtam egy SKIIId nevű programot, ami alapból grafikusan is mutatja, hogy milyen részegységeket akarok összeépíteni és a listából való kiválasztás után automatikusan beállítja a megfelelő kódot és a kapcsolásokat.
Csak egy gondom van vele, hogy nem tudom, hogy lehet olyan eszközöket felvenni az eszköztárba amire szükségem lenne
és hogy lehetne bővíteni a kod library amibe a header filok és egyéb kiegészítők lennének az eszközök jobb vezérléséhez.
Van a másik a thinkercad, de abban még kevesebb az elérhető eszköz.jelenleg csak egy Pro Micro ATmega32U4 5V panelem van , ehhez akarnék valamit összebarkácsolni, de nem akarok addig feleslegesen összevásárolni mindent amíg nem tiszta, hogy hogyan kell bármit is csinálni meg hogy azok e a megfelelő eszközök arra amit akarok csinálni.
Így előszór egy virtuális környezetbe megcsinálnám, hogy amikor már közel véglegesre kialakult, hogy mi kellene és a kód is összeállt akkor venném meg a dolgokat hozzá.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen SSD-t vegyek?
- Autószerelők, autószerelés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- War Thunder - MMO Combat Game
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Tőzsde és gazdaság
- Napelem
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Autós topik
- További aktív témák...
- RTX 4080 SUPER,16GB. Ryzen 7 7800X3D, 32 RAM Fury RGB! Garancia!
- Asztali PC , i7 9700K , RX 5700 XT , 32GB DDR4 , 500GB NVME , 1TB HDD
- Dell Inspiron 5406 2-in-1i5-1135G7 16GB DDR4 3200 512GB NVME 14" FHD Érintőkijelző W11Pro
- Eladó MacBook Pro 14" M1 Pro (2021) 16/512 99% akku Makulátlan állapotban!
- Újszeru GIGABYTE G5 - 15.6" FullHD 144Hz - i7-13620H - 48GB - 1TB - RTX 4050 - Win11 - 1,5 év gari
- Apple iPhone 12 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Game Pass Ultimate előfizetés azonnal, élettartam garanciával, problémamentesen! Immáron 8 éve!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S21/Samsung Galaxy S21+/Samsung Galaxy S21 Ultra
- Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation4 PRO 1TB fekete konzol extra játékokkal garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged