- Google Pixel topik
- Mobil flották
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- iPhone topik
- Honor 400 Pro - gép a képben
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Z Fold6 - ugyanaz, sarkosan fogalmazva
- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
- Azonnali mobilos kérdések órája
-
Mobilarena
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Janos250
őstag
Igen, én jövőbelátó képességekkel rendelkezem, és úgy sejtem, hogy neked is ebben a csomagban lévőkre lesz szükséged:
https://www.ebay.com/itm/2600PCS-130-Values-1-4W-0-25W-1-Metal-Film-Assorted-Pack-Kit-Set-Resistors/173860010941
de lehet, hogy ez is megteszi:
https://www.ebay.com/itm/600-Resistors-Metal-Resistance-Film-12-each-30-Values-Assortment-Pack-1-4W-1/392918460939 -
-
Tomika86
senior tag
Ezt csak olvastam, hogy lassú arduinon.
Kijelzőt még csak szimulálom, Nextion editor debug-al.
Kijelzőhöz nem használok külön könyvtárat, sima serial.print amivel küldöm az adatokat.Azzal, hogy a programrészeket függvényekbe írtam és ezeket különböző paraméterekkel hívom meg nem csináltam rosszat igaz?
Köszi
-
gyapo11
őstag
Egy bemeneten is elég jól lehet játszani az idővel. Amikor ezt teszteltem, 3 vagy 4 beállítást is tudtam egy mikrokapcsolóval működtetni, 0.5 s alatt, 0.5-1 s között, 1-1.5 s között és fölötte. Kell hozzá egy kis ritmusérzék, de simán ment. És akkor még mehet a dupla kattintás, a tripla kattintás és így tovább, és ezeket nem túl nehéz leprogramozni. Elemlámpáktól lehet ötletet meríteni, mert ott is egy gomb van, és sok funkciót kell beállítani esetenként, és nagyon sok emberen van tesztelve a milliárdnyi lámpa révén.
-
Brain75
senior tag
A kapcsolót is a kézifék kar nyomja meg és a potmétert is a kézifék kar mozgatja.
Pont az a lényeg hogy karral lehessen digitális vagy analóg.
Ezért gondoltam elsőre egy kapcsolóra ami kikapcsolja az egyik bemenetet.De amit weiss #14995 fórumtárs írt az jó lehet de sajnos túl van a mostani ismereteimen a program megírása.
-
Brain75
senior tag
Kéziféket gyártok PC-hez.
Alapjában véve analóg kézifék, de igény van arra hogy digitálisként tehát mintha lenyomnál egy gombot működjön.
Azt szeretném ha ez váltható lenne és egy kapcsolóval lehetne váltani a két funkció között.
Azért kellene nekem hogy ha analóg állásban van akkor a potméter adatát olvassa be és ha digitális állásban van akkor a fizikai kapcsoló állását, és ezzel emulálva egy gomb lenyomását érzékelné.
Ha szimplán csak bekötöm akkor mind a két adatot fogja egyszerre olvasni.
Ezt szeretném elkerülni azzal, hogy lekapcsolom magát a bemenetet a kapcsoló állásától függően. -
Brain75
senior tag
Mind a két olvasott értékre szükségem van de nem egyszerre.
A bekötés:A billenő kapcsoló egy ON-ON kapcsoló, tehát a középső lába a közös és a két oldal amit felváltva tud kapcsolni a középső közös lábbal.
Potméter analóg láb A0
Potméter GND láb Billenő kapcsoló egyik oldal.
Potméter VCC Arduino VCC port.Kapcsoló:
1-es láb Arduino 9-es port
2-es láb GND billenő kapcsoló másik oldalBillenő kapcsoló:
Középső közös láb Arduino Pro micro GND port
1-es oldal kapcsoló 2-es láb
2-es oldal Potméter GND láb.Tehát a GND van megszakítva.
Teljesen igazad van hogy az A0 megkapja a VCC-t és ezért megy 100%-ra.
Meg kellene szakítanom a VCC-t is vagy az A0 és a potméter közötti kapcsolatot is ahhoz hogy ne érzékeljen semmit.
Milyen kapcsoló alkalmas erre? -
RAiN91
őstag
És a másik megoldás, hogy ne impulzusra működjön a riasztás, hanem egy hosszab jelre? Pl. ha 5 másodpercig folyamatosan érzékel, akkor induljon a program. Ezt nem tudom, meg lehet-e írni egyszerűen?
Most ezt úgy adtam meg a programban, hogy ha érzékel egy impulzust, akkor 5 másodperc múlva megint nézze, és ha akkor is igaz a feltétel, akkor induljon a riasztás. Ez ugye két impulzusból áll, mert csak ennyire "értek" hozzá, és ha pont 5 másodperc múlva megint valami zavar van, akkor téves lesz a riasztás. Bár azért olyan sűrűn nem szokott tévesen zargatni, csak napi 2-3x.
-
RAiN91
őstag
Nem tudom mitől annyi, elég hülye vagyok sajnos az egészhez. A programban ezt adtam meg, gondolom ez definiálja, hogy annyi legyen:
digitalWrite(D7,HIGH);
Az a gond, ha a kapcsolót se kötöm rá, és még a vezetéket is leveszem D7-ről, még úgyis magától beriaszt. Így gondolom hiába raknám oda az ellenállást? MicroUSB 5V-ról működik, kb. 10 féle töltő van itthon különféle kábelekkel, az egyik kínai 1A-es és egy ezer éves 0.55A-essel viszonylag stabilabban működik, talán ettől is függhet?
-
PBA
aktív tag
Igazság szerint itt arról van szó, hogy mondjuk van 5 ember az adott WIFI AP közelében, mindegyiknek van egy-egy ESP boardja mikrofonos fülessel, az ESP-k a WIFI-n keresztül csatlakoznak egy SIP szerver konferencia szobájához, és így mindenki hall mindenkit oda-vissza.
Próbálkoztam mobilos kliensekkel, nem igazán váltak be. Lefogyott, az app háttérbe került és leszakadt, és ezer egy probléma merült fel. A célom egy faék egyszerűségű és megbízható megoldás kialakítása, és szerintem ez az ESP-s cucc pont ez tudná:
kicsi a fogyasztása, elvileg megbízható, egyszerű a használata, és teljesen testre szabottan alakítható ki (olyan dobozba teszem, ami nekem a legjobb, olyan akkut teszek mellé, amilyen kapacitású kell, stb).
Már csak infót/embert kell találnom, hogy meg tudjam valósítani az elképzelést.
-
PBA
aktív tag
-
-
PBA
aktív tag
Köszönöm!
Természetesen szívesen leírom majd, hogy mire jutottam, ha sikerül kibogozni a szálakat. Az a baj, hogy ESP-vel nekem sincs tapasztalatom, a kis fogyasztás miatt tetszett meg a dolog, meg ezek egész jó kis "all-in-one" boardoknak tűnnek, első ránézésre simán össze lehetne kalapálni belőlük egy jó megoldást, persze ez még csak az elmélet... -
gyapo11
őstag
Azért oda kell figyelni, mert kipróbáltam pár szokásos kódolással, és az ékezetes karakterek nagyon érdekesen néznek ki az IDE-ben ami nem utf-8-cal van mentve. Próbáltam ansi1252, iso-8859-1 és windows 1252-t, egyik se jó, szóval úgy tűnik az IDE ragaszkodik az utf-8 megjelenítéshez. Ki kell próbálni, hogy a nem utf-8 ékezetes üzenetek pl. serial monitoron olvashatók-e.
-
gyapo11
őstag
-
-
repvez
addikt
az IN megy a arduino boardba az OUT rész csak akkor van használatban ha több shiftregisztert akar az ember összekapcsolni és igy növelni a nyomógombok számát anélkül, hogy plusz lábakat kellene lefoglalni az arduino boardon.
Tehát alapeseben nincs használatban az a rész, de nem tudom, hogy elhagyható e vagy kell a kapcsolásba -
repvez
addikt
Megkevert, hogy említetted a 4021b chipet is a válaszodban.
igen az összes ellenállás egyforma mindenhol.
DE akkor csak simán kiitörölhetem az OUT részt és az egyik chipet a többi marad akkor elvileg müködik?
És ha az MCP chip azonos lábait is összekötöm vele akkor az sem fog gondot okozni? -
dew28
aktív tag
-
Janos250
őstag
-
dew28
aktív tag
par linux disztron alapbol FF van fenn. most akkor meg az op.rendszert is meg kell szabni?
safarin anno volt ugy, hogy elkezdtem manualisan beirni az esp ip-jet a cimsorba a megfelelo valtozo ertekevel, es ha az elozmenyekben mar benne volt, akkor automatikusan be is toltotte a hatterben, igy pl felkapcsolta a vilagitast pedig meg vegig sem irtam amit akartam..
-
Janos250
őstag
Sajnos nem oldotta meg a problémát. :-(
Érdekes, hogy ha a router mögötti lokális hálón lévő gépről lépek be,
akkor gyakorlatilag nincs probléma, de ha a "világból", akkor marad a gond. Nem tudom a fejlécből kiszűrni, mert csak felépíti a kapcsolatot, de egyetlen huncut bájtot se küld. Majd azt próbálom meg, hogy ha a kapcsolat felépült, és rövid időn belül nem jön adat, akkor törölje a kapcsolatot. (client.stop). Az lenne jó, ha a html kóddal (pl. valami CSS) tudnám ezt a dolgot letiltani.
A neten vannak cikkek arról, hogy az ESP32 néha rosszul kezeli a netet, de ezek állítólag a most februári 1.0.5 verzióval megszűntek. Meg egyébként se valószínű, hogy az ESP csinálja, mert honnan tudná magától kitalálni, hogy ott a távolban a FF lapján a user a cursot a link fölé vitte. Meg csak a FF-ban van ez a gond. -
-
vidékiürge
tag
Ahha, mindjárt ki is próbálom ezt a "bitbang" megoldást digitalWrite() + delayMicroseconds() kombóval.
Igen, most megcsináltam a visszamérést... Hát... nemcsoda, hogy semmi nem történik
Teljesen kivehetetlen, ami a reprodukciómból jön. Ráadásul szinte össze kell érinteni az antennákat, hogy ennyit tudjak fogni. A távirányító jelében 6x ismétlés van, itt is ezt alkalmaztam. Ez a tesztkód, de félek, hogy a ez még viccnek is rossz#include <RCSwitch.h>
RCSwitch mySwitch = RCSwitch();
void setup() {
Serial.begin(9600);
// Transmitter is connected to Arduino Pin #7
mySwitch.enableTransmit(7);
// Optional set protocol (default is 1, will work for most outlets)
// mySwitch.setProtocol(2);
// Optional set pulse length.
mySwitch.setPulseLength(710);
// Optional set number of transmission repetitions.
mySwitch.setRepeatTransmit(6);
}
void loop()
{
/* le */
mySwitch.send("0001010011001011011001100000000000110011");
mySwitch.send("0001010011001011011001100000000000111100");
delay(5000);
/* stop */
mySwitch.send("0001010011001011011001100000000001010101");
delay(5000);
/* fel */
mySwitch.send("0001010011001011011001100000000000010001");
mySwitch.send("0001010011001011011001100000000000011110");
delay(120000);
}
-
vidékiürge
tag
Szia!
Meglep hogy meglep
Nyilván nem csak egyszerű rákötésről van szó, de nem is nagy művelet. De abban biztos vagyok, hogy nagyon mindent azért nem tudok, mert ha tudnám, nem lenne gondom.
Amúgy ITT a link, amin láthatod, amit rögízteni tudtam. Ebből kinéztem, hogy a pulse lenght 705-710us, 40bites a jelem, valamint visszafejtettem a bitekből a hex és a dec értékeket is. Megpróbáltam az alap rc-switch libraryvel reprodukálni, de sajnos nem sikerült, kicsit homályos is itt már ez az egész. -
Sanki
addikt
-
Sanki
addikt
-
gyapo11
őstag
Ha már elhajlott az érintkező, az azt jelzi, hogy nem elég erős anyagból készült, a visszahajlítgatás nagyon esetleges eredményű lesz.
Meg lehet próbálni erősebb áramra tervezett kábelt venni közepesen nevet szerzett kínai gyártóktól, mint pl. Ugreen, Baseus, és nyilván olyat, aminek az adat érintkezői is be vannak kötve. -
Sanki
addikt
12V volt még nem tudom mennyire lesz pontosan 12V (autóba szeretném kipróbálni plusz világításnak, még nem mértem ki és nem találtam ki honnan viszem/hozom majd a 12V-ot).
Na valami ilyesmi a kód eddig:
#include "FastLED.h"
#define NUM_LEDB1 3
// #define NUM_LEDB2 3
#define LED_TYPE WS2812
#define COLOR_ORDER GRB
CRGB leds1[NUM_LEDB1];
// CRGB leds2[NUM_LEDB2];
#define LEDB1 D2
// #define LEDB2 D4
const int EXT12V = 3;
int ext12vState = 0; // current state of the button
int lastext12vState = 0; // previous state of the button
//_____________________________
void setup() {
pinMode(EXT12V, INPUT_PULLUP);
Serial.begin(115200);
FastLED.addLeds<LED_TYPE, LEDB1, COLOR_ORDER>(leds1, NUM_LEDB1).setCorrection( TypicalLEDStrip );
// FastLED.addLeds<LED_TYPE, LEDB2, COLOR_ORDER>(leds2, NUM_LEDB2).setCorrection( TypicalLEDStrip );
}
void loop() {
ext12vState = digitalRead(EXT12V);
if (ext12vState != lastext12vState) {
if (ext12vState == HIGH) {
// if the current state is HIGH then the button went from off to on:
FastLED.setBrightness(90);
for (int i = 0; i < NUM_LEDB1; i++ )
{
leds1[i] = CRGB(255, 255, 255);
}
FastLED.show();
} else {
FastLED.setBrightness(5);
for (int i = 0; i < NUM_LEDB1; i++ )
{
leds1[i] = CRGB(255, 255, 255);
}
FastLED.show();
}
delay(50);
}
lastext12vState = ext12vState;
}
-
#Tankblock: a 16 lábú ic sérteténnek tűnik
Most rádugtam a laptopra az ESP8266-os lapot, és ott sincs már port az eszközkezelőben. Valami gebasz van. 2 napja pedig az ment normálisan, írt neki portot is.
Akkor letörlöm az egész arduinót, újratelepítem, aztán meg lesz valami.
szerk: hoztam egy xiaomi teleontöltős kábelt, és van port minden lapnál... akkor ez a nyamvadék kábel a baj.Működik a Wemos lap is. Pedig ezzel arövid kis fehér kábellel használtam régebben, biztos megtört valahol.
-
Janos250
őstag
Ezek a könyvtárak hol vannak?
#include <sys/mount.h>
#include <dlfcn.h>
#include "inkview.h"
Abban a lefordított fájlban?
Mert akkor csak olyan rendszerrel tudod lefordítani, amin azt is fordítotték.
Nyelvi szempontból semmi különös nincs benne, akár egy ESP32 alá is simán le lehetne fordítani, de - úgy látom - vannak benne spéci dolgok (pl. karakterek kezelése), azok - gyanítom- egy adott rendszerhez vannak, mert azok nem részei a nyelvnek.
Akkor muszáj ahhoz fordítani. -
gyapo11
őstag
-
PC4200
tag
Na írom is
Arduino UNO r3-al szeretném megoldani.
mivel ez régi autó így nem kell nagyon mélyre menni semmivel sem.
nincs can bus nincs ecu , immo stb
a központi zár ki-be nyitását illetve a motor indításás és leállítását szeretném távirányítóról működtetni.
célom az lenne hogy kb 50 m-ről tudjak neki parancsot adni. az se baj ha kevesebb.
lehet kapni komplett ilyen szettet pageres távirányítóval. ahhoz hasonlót akarok csak házilag
A távirányító alatt értek egy közönséges gépjármű távirányítót. nem pont azt akarom használni de kb olyan méretű lenne ideális
Köszönöm szépen -
dew28
aktív tag
Én azt hittem valóban irányítani szeretnéd (gáz, fék, kormány stb)
Detto.
Ha központi zárat, meg ülésfűtést szeretnél távolról kapcsolni, ahhoz elég lenne egy-egy ESP8266 az autóba és a távirányítóba, a kettő között WiFi kapcsolattal.
50m-re nem biztos#14731 PC4200
Ha leirnad a kokret feladatot, jobban tudnank segiteni. Az ado reszet is szeretned epiteni? vagy az egy 433MHz taviranyito? Biztos, hogy kell MCU? -
ekkold
Topikgazda
>Most jól leírtad a PID szabályozás lényegét.
Pont ezt akartam én is leírni. Még egy nem túl tökéletes PID szabályozás is jobb, mint egy sima hőmérsékletfüggő ki/be kapcsolgatós működésű megoldás. Ugyanis a PID szabályozás egy idő után megtalálja azt a nagyjából állandó vízhőmérsékletet, ami a kívánt helyiség hőmérsékletet tudja tartani. (Ezt esetleg meg lehet támogatni a külső hőmérséklet mérésével, hogy a rendszer beállási ideje rövidebb legyen - de nem muszáj, mert enékül is működik a dolog). Magyarul egy idő után akár úgy kapcsolgat ki/be a fűtés, hogy a hőmérő által mért hőmérséklet nem , vagy csak alig változik. Az ESP számítási teljesítménye pedig bőségesen elegendő egy PID szabályozás megvalósításához is, max egy kicsit több programozást igényel. -
gyapo11
őstag
A fűtés kimenő és visszatérő ága közti hőmérsékletkülönbségből ki lehet számolni a szoba hőmérsékletét
Ezzel az a baj, hogy ha valami változik, akkor lehet megint számolni, míg egy hőmérő mindig az aktuális hőfokot jelzi, függetlenül attól, hogy föltettünk egy szőnyeget a falra, vagy csináltunk egy álmennyezetet. A hőmérővel is vannak gondok, egyrészt hogy hol van, másrészt hogy megzavarhatja akár a szellőztetés is, ezt könnyebb kezelni, de bármiféle hőváltozás, pl. infrasugárzó bekapcsolása, légáramlás akár porszívózás miatt, több ember megjelenése/mozgása pl. házibuli miatt. Ahhoz pedig, hogy ezeket a vezérlés le tudja kezelni, elég komoly AI kell, amire az arduino már kevés, szerintem még a raspi is. Magából a hőfok változásból nem mindig lehet kitalálni, hogy mi okozta.
-
kesztió
aktív tag
Szobatermosztátnál azért illik, hogy hő- és páratartalom-mérőn kívül legyenek még vezérlőgombok rajta, egy kijelző feltétlenül és esetleg egy külön státus LED, ha túl minimalista a kijelzője. Az, hogy most a relé pont benne van, vagy csak valamilyen információátviteli úton utasít egy távoli relét, már csak részletkérdés.
-
dew28
aktív tag
de tartom, hogy ehhez gyenge hőszigetelés és kis hőtehetetlenségű falak kellenek, hogy valóban lehessen vele spórolni.
Voltam vagy hany eves, mikor epult a haz, es ennyire nem vagyok benne az epulet-energetikaban, viszont semmi esetre sem lehetne raaggatni a passziv haz jelzot
de ne ugy kepzeld el, hogy tavollet alatt leesik 16fokra aztan ha hazaerek egybol megy 22-re.
nyilvan van temperalas, csak esemenyekhez kotott -
dew28
aktív tag
Valószínűleg nem véletlen, hogy nincs olyan okos wifis termosztát, ami 1 tized fokon belül mér, talán pont az említett problémák miatt nem lehet megvalósítani.
A legtobb marpedig tudja.csak nem 230rol mennek, hanem jellemzoen elemrol
Sosem éreztem a késztetést, hogy neten keresztül átállítsam
Miert vegyunk Ferrarit, ha a Trabant is elvisz Abol Bbe.
Amugy jo, ha tud kommunikalni, en pl a geolokacios kepessegeit "Minek legyen Karibi hangulat, ha nem is vagyok itthon, de ha 5km-en belure erek, akkor kezdj el dolgozni szepen" szeretem.semmi sem indokolja, hogy lan helyett egy bizonytalan vezeték nélküli kapcsolattal legyen összekötve a ház többi részével. 15db wifi eszköz zavarja egymást, a többi eszközt, felesleges elektroszmogot generál.
Esszeru halozat-tervezessel es nem konzumer also-kategorias eszkozokkel (tenda es tarsai) azert ez nem jelent problemat. -
JulianSinulf
őstag
Köszi!
Asszem nem hagytál ki semmit.
1. Ezen át kell rágnom magam. De jó tudni, hogy van lehetőség.
2. Gombnyomás vs. master kártya? A kártyát könnyen elkeverhetem. Bár az tény, hogy praktikusabb és kevesebb vesződséggel jár, mint a gomb. A gomb, ahogy az elektronika egy részével, a lakásban lesz. Csak a kártyaolvasó és a kijelző kerül lakáson kívülre. Esetleg 1-2 LED, más célt szolgáló gombok. Nem ettől a biztonsági réstől félek.
3. 113 UID. Még mindig elég egy kisebb vállalkozásnak is, de nekem csak otthonra kell.
3.4. A beírásra, kiolvasásra is tudsz valamilyen anyagot ajánlani? -
JulianSinulf
őstag
Köszi!
Akkor az EEPROM-ba nagyon sok chip elfér, emiatt nem kell aggódnom.Akkor már csak az a kérdés, hogy lehetne ezt megfelelően leprogramozni.
Az elképzelés:
Fut egy alapprogram, mely a beléptetést vezérli. Ami kódokat most néztem, az alapján ez elég egyszerű, mert, ha nincs mit leolvasni, akkor a program mindig visszatér a leolvasáshoz. (Ez volt az egyszerű.)
Ide be lehetne tenni egy olyat, ha lenyomok egy gombot és "nyomva tartom", akkor a program továbbfut a kódbeírás részére.
Illetve, ha valaki megnyomná a csengőt, akkor a kód a dallamos részre ugorna.
Ezek az ugrálások már nem annyira egyszerűek, de a 2WD autó kódjából talán ki tudom hámozni a nekem kellő sorokat.
Chip felvitel:
Szóval megnyomtam a gombot, a kijelzőn megjelenik a "Bevitel" felirat és várja a chip odatartását. Esetleg egy 10s visszaszámlálással, mert hiába nyomom folyamatosan a gombot, az úgyis csak akkor számít, mikor a kódban a lekérdezése sor hajtódik végre.
Ha nem olvas be semmit, akkor 10s után visszatér az alap programhoz. Először azért gondoltam a gomb nyomva tartása opciót, mert akkor nincs szükség erre az időzítésre.
Ha sikerül a beolvasás, akkor kiírja az UID-t, majd egy újabb leolvasást kér és a két eredményt összehasonlítja. Ha megegyezik, akkor beleírja az EEPROM-ba az értéket.
Ami kérdéses számomra, hogy tudom megoldani a visszaszámlálást, miközben a chip-et is be kellene olvasni. És amikor olvasás történik, akkor a visszaszámlálás értelemszerűen leállna. Vagyis a processzornak egyszerre két feladatot kellene ellátnia.
Majd a másik kérdés, hogyan tudom beleírni a kapott eredményt az EEPROM-ba úgy, hogy egy következő chip bevitele ne írja felül akkor sem, ha újraindulna a program (áramszünet, reset).
Beléptetés:
Az EEPROM tartalmát megfelelően ki kell olvasni és eltárolni. Ez lesz összehasonlítva a belépéshez használt chip adataival. Viszont, ha nő a chip-ek száma, akkor a tárolók számát is növelni kell.
Úgy emlékszem erre is van valamilyen megoldás.
A másik megoldás, hogy egy tárolót használok és minden beléptetésnél ebbe a tárolóba olvassa ki a tárolt értékeket addig, míg az egyikkel egyezés van és beléptet vagy a végére érve nem enged be. Értelemszerűen nem akarok 128 UID értéket kiolvasni, ha csak 1, 2, 3, stb. van eltárolva.
Nem tudom, hogy időben ez mit számítana, gyanítom, hogy nem sokat pár chip esetén.És így visszaolvasva az írtakat eszembe jutott, hogy kellene egy törlési rész is. Mert, ha elhagynám a chip-et, akkor nem lenne jó, ha benne maradna a programban.
Akkor viszont sorszámozni kell az UID-ket az EEPROM-ban, hogy törlésnél egyszerű legyen kiválasztani a megfelelőt és olvasásnál értelemszerűen az üreseket kihagyni, de ott nem megállni. Vagyis mégis csak végig kell olvasni az EEPROM-ot.
Hacsak nem lehetne eltárolni az EEPROM egy részén, hogy mennyi chip van felvíve. Ez egy szám lenne. Bevitelnél nőne, törlésnél csökkenne az értéke egyel. És a program csak addig olvasná az EEPROM-ot, míg el nem éri ezt a bizonyos értéket.Így végigolvasva, hogy mit is szeretnék, nagyon szép, de sokkal egyszerűbbnek tűnik, hogy a kódban adom meg az engedélyezett chip-eket és, ha bővíteni kell, akkor bővítem a kódot és újraprogramozom az Arduino-t. Ha meg törölni kell, szintén ugyanez.
Az UID leolvasásához meg:
a) fenntartok egy külön erre a célra készült olvasót (nem valószínű),
b) kiolvasom a meglévő chip-eim adatait és ezt eltárolom megfelelően, így később nem kell már a kiolvasással bajlódnom (új chip vásárlása esetén bukta a dolog, de jelenleg van vagy 10 darab),
c) ha a chip nincs a programban, akkor kiírja az UID-t a kijelzőre. Azt fel tudom írni vagy lefényképezni és be tudom vinni gépen a kódba, majd a gépet az ajtóhoz vinni és felprogramozni helyben (ez a legesélyesebb tekintve, hogy nem számítok túl gyakori módosításra).Várom a javaslatokat, észrevételeket, ötleteket, hibákat a gondolatomban!
-
dew28
aktív tag
Igazabol, amennyiben kereskedelmi termek lesz belole, akkor eleve rossz az irany, bar elkepzelem, ahogy benne van a manualban:
"Amennyiben 50mm-nel kisebb melysegu dobozod van, fogj egy dobozmarot, es hajra. Kovetkezo lepeskent johet a PUR hab."
nem lehet ignoralni az tapegyseg okozta hot. ilyen forman pedig az ESP fogyasztasa gyakorlatilag mellekszal -
kesztió
aktív tag
Az tiszta, hogy a routerben engedélyezni kell. De mi történik, miután felébresztem az ESP-t az alvásból? (Amúgy nem hiszem, hogy hibernációról lenne szó, max mélyalvásról, de nekem ide pont a light sleep lenne a jobb.) Arra kellene könyvtár, hogy ilyenkor mit kell csinálnom, hogy megkapjam a csomagot, mit kell válaszolni az AP-nek, hogy elküldje stb.
-
kesztió
aktív tag
Apropó!
Van ez a WMM Power Save mode, ami a 802.11n-ben biztosan benne van, de lehet, hogy a régebbiekben is.
Ez – ahogyan értettem – arról szól, hogy az AP akkor is fenntartja a kapcsolatot a station-nel, ha az éppen alszik. A station polling intervalluma teljesen független a DTIM-től, akkor ébred fel, amikor akar, és egyszerűen csak lekérdezi, hogy az utolsó ébredés óta van-e „félretéve” számára csomag. Ha igen, lekéri.
Magyarán, nincs szükség új bejelentkezésre minden ébredéskor, a kapcsolat fennmarad akkor is, ha valóban percenként ébresztek és a másodpercekig tartó bejelentkezés helyett villámgyorsan le lehet zavarni a kommunikációt, majd vissza lehet aludni. Mintha az én projektemhez találták volna ki!
Erről a dologról itt olvastam.A gond az, hogy nem találok Arduino könyvtárat ESP32-höz, ami támogatná ezt a WMM PowerSave lehetőséget, holott teljesen nyilvánvaló, hogy mind az ESP3866, mind az ESP32 támogatja. Tudsz erről valami bővebbet?
-
kesztió
aktív tag
Az ESP8266 nem termelne kevesebb hőt? 1 magos CPU, talán kisebb órajel... Ugye azért vetetted el, mert kevés az I/O lába?
Eredetileg valóban azért vetettem el, de azóta többször is átterveztem az egészet, és talán boldogulnék annyi lábbal is. De a neten sehol nincs meggyőző adat arról, hogy az ESP32 többet fogyasztana, ugyanis, amennyivel gyorsabb, annyival korszerűbb is az architektúrája. És – nem utolsósorban – fejlettebbek a power save módjai, ami végső soron a legfontosabb a mi szempontunkból.
-
kesztió
aktív tag
A plexiüveg hővezető képessége 0,26 W/mK, azaz harmada a közismerten jó hőszigetelő üvegnek (0,8 W/mK), és alig rosszabb a guminál (0,16), fánál (0,11–0,15) stb.
Természetesen ettől még szerelhetem a hőmérsékletszenzort úgy, hogy ne érintkezzen az akrillappal, de ezt csak annak az árán tudom megcsinálni, hogy a szenzor így legalább 1 mm-rel bennebb kerül a doboz „mikroklímájába”, ami szerintem rosszabb. -
kesztió
aktív tag
Hát, valóban, ennél rosszabbat el sem tudok képzelni. Emlékszem, gyerekkoromban hetekig nem bírtam aludni éjszaka, mert billegett a tizedesjegy.
Mondjuk, pont erre egyszerű a megoldás: mérek 10 másodpercenként, kiértékelem percenként 6 mérésből és akkor lépek fel egyúttal a wifire. És még azt se lehet mondani, hogy elavult lenne a régi érték.
Miért, talán anélkül gondoltad megvalósítani a távirányítást?
Tehát lesz egy mobil alkalmazás, amivel direktben próbálsz kapcsolódni az éppen alvó esp-hez?
A szerverszámítógépet az ESP NOW-wal megúsztam volna, de közvetlen wifi kapcsolattal valóban nem. Egyre inkább úgy néz ki, hogy ez az ötlet marad, de azért lehet, hogy UDP-vel vagy valamilyen más trükkel fogom megoldani, hogy ne kelljen mindig nulláról kezdenem a bejelentkezést.
-
kesztió
aktív tag
De azért legyünk őszinték.
Backup megoldásnak – mármint hogy nyugodjam meg, a projektet mostmár biztos nem kell lemondani, ha jobb nem jut eszembe, ez implementálható – kifejezetten jó ötlet. Habár a számításaim szerint a 7-8 mA-es (vagy akár 10 mA feletti) átlagot így is hozni fogja. Ez már összemérhető azzal, hogy kis árammal állandóan csatlakozik és közbe alszik egyet-egyet.Tehát akkor most arra kell koncentrálnom, hogy az általad és its_grandpa által javasolt dizájnelképzelések (megfelelő függőleges szellőzés, az érzékelő teljes leszigetelése stb.) megvalósuljanak.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Miskolc és környéke adok-veszek-beszélgetek
- World of Tanks - MMO
- Google Pixel topik
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Mobil flották
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Xbox tulajok OFF topicja
- OLED TV topic
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! MSI SUPRIM X RTX 4080 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 6TB Seagate SkyHawk SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 4TB Samsung 870 EVO SATA SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 8700K 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 4790 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 9980HK 64GB DDR4 1TB SSD Radeon Pro 5500M garanciával
- Eladó Új Motorola G31 4/64GB szürke / 12 hónap jótállással!
- DELL PowerEdge R730xd 12LFF+2SFF rack szerver - 2xE5-2680v3,64GB RAM,4x1GbE,H730 RAID v ZFS
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged