- iPhone topik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Google Pixel topik
- Megvan, milyen chipet használ a Pura 80 Ultra
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Olcsó Galaxyk telepíthetik a One UI 7-et
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Janos250
őstag
válasz
JozsBiker #16425 üzenetére
"Én az oldalamra ennek segítségével tettem be a kódot."
Én is
http://arduinouser.hu/esp32/wifisocket/index.htmRégebben itt ajánlottátok nekem a WEB-socketot, de fogalmam se volt mi az. Azt hittem, a klasszikus internet socket. Amikor rájöttem, hogy az egész más, elhatároztam, hogy írok egy hevenyészett leírást az ESP32-n az LWIP internet socket használatáról. Ez most történt meg. Majd egyszer a WEB-socketról is.
-
Janos250
őstag
válasz
JozsBiker #16264 üzenetére
Az Ebay sajnos nem intézi az adó adminisztrációt, az a magyar postához megy, és akkor megszívtad, mert nem csak a plusz díjukat kell az ÁFA fölött fizetni, de gyakori az adminisztrációs tévedés is.
Persze egyik-másik futár esetén is (pl. DHL) igen mélyen a zsebedbe kell nyúlni.
A nagyok közül tehát az Alinak, és a Bangoodnak van olyan szállítási módja, ahol elintézik az Eu-ba léptetés adminisztrációját, az adó kifizetésével együtt. Pl. Bangoodon eleve olyan árat mutat az országod alapján, ami már tartalmaz mindent. Alin ez nem mindig sikerül. Rólam pl. rendszeresen azt hiszi, hogy Kaliforniában vagyok, de a végén a fizetéskor jó árat számít, amiben minden benne van.
Régebben jó volt a Gearbest is, de az döglődik, attól az Isten mentsen meg mindenkit, mert a pénzt ugyan elteszik, de az árut gyakori, hogy nem küldik. Ez számukra jó üzlet. -
válasz
JozsBiker #16264 üzenetére
Én azt látom - de javítsatok ki, ha tévednék -, hogy az Alin minden ugyanannyiba kerül, mint régen, csak most ketté bontják az árat: 25$ szerepel listaárként, a számlán pedig 20$ + VAT. Innen úgy tűnik, mintha minden országba, áfa kulcstól függetlenül ugyanannyiba kerülne minden, az áfa különbséget pedig lenyelnék (?).
-
válasz
JozsBiker #14831 üzenetére
Ha érdekel egy egyszerű wear leveling módszer, szólj, bár asszem le volt már írva a topikban.
Ha mégis nyitott lennél a másik (kondenzátoros) megoldásra, egy attiny85v már 1,8V tápfeszültségtől működőképes, egy 5V-ra feltöltött kondenzátorról szerintem másodpercekig is el tud ketyegni.
-
-
-
Sanki
addikt
válasz
JozsBiker #14772 üzenetére
A kocsiban a wemos Micro usb-n keresztül kapja majd az áramot, tehát ott megkapja a szükséges +/- oldalakat (+ másik körön majd a ledek kapják az ellátást, tehát igazából a wemosba a micro USB és a gyújtáskapcsolt pozitív lesz kötve bemenetként illetve a ledek vezérlő kimenete lesz közvetlen).
De ebben az esetben is kössem be a kocsi negatívját a körbe? -
válasz
JozsBiker #14750 üzenetére
Hát ha fixre szeretnéd rögzíteni, akkor a tűsort ki kéne rajta cserélni egyenesre és úgy fixre beforrasztani, vagy jelen formájában egy 90°-ban elhajlított hüvelysorba dugni. Más megoldás esetleg beragasztani valahová és szalagkábellel bekötni, de az nem valami elegáns.
-
mprrpm
tag
válasz
JozsBiker #14263 üzenetére
Kb. 4 éve megy melóhelyen egy digitális órába, köszöni szépen jól van.
CR2032-nek a feszültségét még nem mértem a hozzáférhetőség miatt.
Az elektronika az álmennyezet fölé van bemókolva és onnan szalagkábelen kivezetve a kijelző és az infra vevő a beállításhoz.érdekesség: a 3-4 év alatt összesen +19 másodpercet szedett össze !
-
válasz
JozsBiker #13864 üzenetére
Már több grafikus androidos játékot is írtam vele, bár itt meg a szöveges/xml alapú felhasználói felülettel kell egy kicsit dolgozni, pl. nincs legördülő lista, a gombokat neked kell megrajzolni/létrehozni alap grafikus elemekből, de a gombokra már írtam egy osztályt, szívesen megosztom, ha szükség lenne rá.
-
válasz
JozsBiker #13847 üzenetére
Ha Android appot szeretnél írni és nyűgös a grafikus felületen programozni (én pl. hülyét kapok tőle), ajánlom a processing.org fejlesztőkörnyezetet, nagyon egyszerűen lehet vele crossplatform programokat (is) írni, PC (Java) és minimális változtatással natív Android appot is, ugyanabból a forrásból.
-
zsolti_20
senior tag
válasz
JozsBiker #13365 üzenetére
Szia! Érdekes problémának tűnik amin dolgozol. Én egy kiforrott technikát használnék erre, ami kétütemű motorokban is megtalálható ami az üzemanyag útját zárja el, ha megtelik az úszóház.
kép:
[link]
Amint emelkedik a vízszint, az úszó zárja az üzemanyag útját, első körben egy végállás kapcsolóval próbálkoznék, amit lelehet szigetelni, azon belül is egy olyat amit 3d nyomtatókhoz használnak amire rá van szerelve egy "erőkar" féleség.
kép:
[link]
De létezik belőle görgős verzió is:
[link]
Ezt pedig már könnyen össze tudod hangolni egy arduinóval ami tud vezérelni egy 12v-os szivattyút, vagy akár egy nagyobb teljesítményűt is.
Annyit még hozzá tennék, hogy a mechnika simán megvalósítható 3D nyomtatással, vagy egy motoros boltból szerzett úszóval. Olyat pedig könnyen találsz aki ki is nyomtatná neked.
Csak egy példa az úszóra:
[link]
Sok szerencsét, remélem hasznos voltam. -
válasz
JozsBiker #13365 üzenetére
Itt arról beszélgetnek, hogy proximity szenzorral közvetlenül a víz jelenlétét lehetne érzékelni, de 0Ft-os barkács megoldásként lehetne akár alufóliából is kapacitív szenzort készíteni.
A nedvesség érzékelést be lehetne egyébként úgy is állítani, hogy ne a csőben érzékeljen, hanem a tartályban a cső felett, így nem fogja szárazra szívni a tartályt, viszont mindig maradna benne egy kevés víz. Az mondjuk legfeljebb a szúnyogok miatt okozhat gondot.
-
Tankblock
aktív tag
-
Janos250
őstag
válasz
JozsBiker #13361 üzenetére
Offba teszem, mert hosszú lett, és csak részben szól a kérdésedről.
Nekem kellett egyet csinálnom, ahol az volt a feladat, hogy ha egy tartályban felhabzik a lötty, még mielőtt kifolyna, állítsa le egy szivattyú motorját. A szenzor (mindjárt írom) a kád oldalára csíptetve, az kapcsolódik egy ESP8266-hoz, (hogy fogyjanak az ESP8266-ok a fiókból) és ha az érzékelte a vizet, akkor elküldött WiFin egy jelet egy másik ESP8266-nak (Alfawise okos konnektor), ami leállította a szivattyú motorját. Azért ilyen bonyolult, hogy ne legyen érintésvédelmi rizikó, mert a motor 230-ról megy.
Én vettem hozzá egy szenzort, de most nem találom honnan.
Viszont nem az került használatba vételre, hanem a kollégám, akinek a szerkentyűje, csinált egy "hightech" szenzort: Egy régi, lapos, kéteres TV antenna kábelének a végét kb 1 cm-re lecsupaszította, azt ráragasztotta egy ruhacsipeszre, és ezzel a ruhacsipesszel csíptette a kád oldalára. Mindenki röhögött, aki meglátta, de működött. Legalábbis a próbákon. Tényleges üzemszerű működésre nem került sor, mert a korona miatt jött a home office.
Ezzel a "szenzorral" sorba kötve egy ellenállás, és az azon eső feszültségen mérve, stabilnak, megbízhatónak tűnt.
Ez a programrész kezeli:ADC_VALUE = analogRead(Analog_channel_pin);
Serial.print("ADC VALUE = ");
Serial.println(ADC_VALUE);
if (ADC_VALUE < 3000){
leallitas() ;
} ;
-
-
válasz
JozsBiker #12507 üzenetére
Ha a problémát is beírod ide, meglehet, hogy választ is kapsz rá itt helyben.
Egyébiránt, ha android programot szeretnél írni és kicsit is jóban vagy a java nyelvvel (és ha arduino-t programozol C++-ban, miért ne lennél), akkor ajánlom a nyögvenyelős app inventor helyett a processing-et: én mindenféle androidos háttértudás nélkül több játékot is írtam vele androidra. Majdnem gyerekjáték. Az app inventorral még nem sikerült használható eredményre jutnom... -
gyapo11
őstag
válasz
JozsBiker #12481 üzenetére
Mennyire van szinkronban a mérés a frekvenciával? Ha nincs, akkor össze-vissza értékek lesznek. Érzékeld a 0 átmenetet és utána mérj 5 ms-mal amikor csúcson van a szinusz. Ha 0-át mérsz, akkor vagy nincs áram, vagy a negatív félperiódust mérted, végezz új mérést 10 ms múlva a pozitív félhullám tetején.
-
-
válasz
JozsBiker #12117 üzenetére
Én nem mértem semmivel, csak a partvonal mellől szóltam hozzá.
Egy régi multimétert emiatt cseréltem le, mert elkezdett pontatlanul / véletlenszerű értékeket mérni, aztán mikor meglett az új műszer, szétszedtem és kitisztítottam a forgó kapcsolót, azóta úgy mér, mint új korában.
-
-
mprrpm
tag
válasz
JozsBiker #9889 üzenetére
(2700Ft+1800Ft) annyira nem olcsó.
Én is sokat kísérleteztem DCF77-el. Tápegység, inverter ne legyen a közelbe 3-4 méteren belül mert az bekavar.
Annak idején PLC-re volt projektem. Ha azt akartam, hogy közel 100% legyen a szinkronizáció pontossága akkor inkább éjjel volt rá nagyobb az esély. -
válasz
JozsBiker #8189 üzenetére
Nem. A célja az lenne most a programnak, hogy mind az összes leden a megadott színt jelenítse meg. Majd ezt fogom később tovább bővíteni (színbeállítás wifi-n keresztül, nyomógombos ki és bekapcsolás, fényerőszabályzás, 2-3 szalag vezérlése)
Addig akarom majd bővíteni a kódot, amíg van tárhely, illetve vezérelhető PIN (pl.: hőmérséklet mérés LCD kijelzővel, mozgásérzékelő, meg ami még eszembe jut)
Ha ezek már mennek rutinból, akkor játékot is tervezek készíteni egy másik modullal, illetve egy lézergravírozót is.
-
mprrpm
tag
válasz
JozsBiker #8124 üzenetére
Na tisztázzuk a dolgokat.
Ha egy arduino programot megtalálsz igaz ez bár mire az szinte semmit nem ér ha nincsen hozzá meg a könyvtárrendszere ami alapján hivatkozik egy csomó mindenre valamint még nagyon sokszor a verziója sem mindegy.
Példa: amivel menetrend szerint szívok, engem érdekelnek a pontmátrix kijelzők, megjelenítő felületek, ebben az arduinóra szerintem legjobban összerakott nagyon profin megalkotott igen igen struktúrált program az MD.parola.
(Egyirányú soros kommunikáció sokat lehet belőle tanulni. WS2812 ledek meghajtása hasonló csak ugye ott kicsi másképpen + bejön a szín is.)
De ahhoz, hogy ez működjön ehhez kell egy csomó minden. Többek között ami a max7219 ic soros vonali meghajtót kezeli. Ebből kijön kb. 3 havonta újabb és újabb verzió. De a meghajtó progiból is van kb. 4-5 féle amit remekül lehet használni. (Ha nagyon profi vagy csinálsz sajátot.)
Tehát alkotok dcf77-hez saját programot szuperül csillog-villog, működik és eszembe jut valami kb. 3 hónap elteltével amit szeretnék hozzátenni a programomhoz de közbe már felajánlotta az arduino progi, hogy megjelent újabb frissítés, lefrissíti az ember, rá akarod tölteni a módosított programodat és már hibát dob, hogy valami gond van. A te esetedben a time.h-val. (time.h-t már nem nagyon használják van helyette Time-master, szebb, jobb) Szokták mondani ugye a kőkorszaknak sem azért lett vége mert elfogyott a kő.
De ezek a frissítések amik a könyvtár rendszert is tartalmazzák sokszor meg bekerülnek újabb jobb dolgok, esetleg portolják más hardverekre is (pl. ESP32) ami az előző verziókba nem volt.
Nagyon sok arduino minta program uno-ra íródik, de attól kisebb-nagyobb átalakításokkal megy az mondjuk Arduinó Megán is a hardver sajátosságaival együtt lábkiosztás, memória...stb, stb.
Lehetőségek a megfelelő könyvtár felrakására.
Vagy bemásolod a letöltött könyvtárat az arduino könyvtárba vagy ahogy az előzőekben írtam feltelepíted és elintéz mindent a program(letölti bemásolja) vagy pedig a letöltött zip file-t a zip file hozzáadása menüpontban rakod fel. (github-ról komplett leszeded a zip file-t és hozzáadod)
Ilyenkor telepítésre kerülnek többek között a példaprogramok is és ezek általában megfelelően hiba nélkül lefordulnak és elindulnak.
Remélem tudtam valamicskét segíteni. -
JozsBiker
aktív tag
válasz
JozsBiker #8123 üzenetére
Nem értem a library használat filozófiáját.
Azt írják meg kell nézni a Beállításokban a "Vázlatfüzet helyét" ( Sketchbook location ), és oda - illetve azon belül egy libraries alkönyvtárba - kell bemásolni annak a library -nak a komplett alkönyvtárát, amivel bővíteni akarunk. Ez a path az én esetemben: C:\Users\Apa\Documents\Arduino.
Viszont van egy másik Libraries alkönyvtár is ahol az IDE van, konkrétan itt: c:\Program Files\Arduino\libraries\
Ez eddig tehát kettő.
Viszont érdekes módon ha mindkét helyről kitörlöm pl. a Time libraryt, a kód ( aminek az elején ez van: #include "Time.h" ) akkor is lefordítódik. Ebből az következik, hogy valahol még van egy Time library ill. time.h fájl. Nosza rákerestem, meg is találtam itt:
c:\Program Files\Arduino\hardware\tools\avr\avr\include\
Ha innen is kitörlöm a time.h -t, akkor már hiányolja.
Azért is körözök ezen, mert a DCF77 bővítés a DCF77+Time+Timezone könyvtárakból áll, és a példaprogramok fordításakor a "'time_t time' redeclared as different kind of symbol" hibaüzenetet kapom, azaz valami a time.h -val nem stimmel.
Fel tudna valaki világosítani hol siklottam el ? Köszi.
-
mprrpm
tag
válasz
JozsBiker #8118 üzenetére
Én ezt javaslom:
#include <dcf77.h>
#if defined(__AVR__)
const uint8_t dcf77_analog_sample_pin = 5;
const uint8_t dcf77_sample_pin = A5; // A5 == d19
const uint8_t dcf77_inverted_samples = 1;
const uint8_t dcf77_analog_samples = 1;
// const uint8_t dcf77_pin_mode = INPUT; // disable internal pull up
const uint8_t dcf77_pin_mode = INPUT_PULLUP; // enable internal pull upconst uint8_t dcf77_monitor_led = 18; // A4 == d18
uint8_t ledpin(const uint8_t led) {
return led;
}
#else
const uint8_t dcf77_sample_pin = 53;
const uint8_t dcf77_inverted_samples = 0;// const uint8_t dcf77_pin_mode = INPUT; // disable internal pull up
const uint8_t dcf77_pin_mode = INPUT_PULLUP; // enable internal pull upconst uint8_t dcf77_monitor_led = 19;
uint8_t ledpin(const uint8_t led) {
return led<14? led: led+(54-14);
}
#endifuint8_t sample_input_pin() {
const uint8_t sampled_data =
#if defined(__AVR__)
dcf77_inverted_samples ^ (dcf77_analog_samples? (analogRead(dcf77_analog_sample_pin) > 200)
: digitalRead(dcf77_sample_pin));
#else
dcf77_inverted_samples ^ digitalRead(dcf77_sample_pin);
#endifdigitalWrite(ledpin(dcf77_monitor_led), sampled_data);
return sampled_data;
}void setup() {
using namespace Clock;Serial.begin(9600);
Serial.println();
Serial.println(F("Simple DCF77 Clock V3.1.1"));
Serial.println(F("(c) Udo Klein 2016"));
Serial.println(F("www.blinkenlight.net"));
Serial.println();
Serial.print(F("Sample Pin: ")); Serial.println(dcf77_sample_pin);
Serial.print(F("Sample Pin Mode: ")); Serial.println(dcf77_pin_mode);
Serial.print(F("Inverted Mode: ")); Serial.println(dcf77_inverted_samples);
#if defined(__AVR__)
Serial.print(F("Analog Mode: ")); Serial.println(dcf77_analog_samples);
#endif
Serial.print(F("Monitor Pin: ")); Serial.println(ledpin(dcf77_monitor_led));
Serial.println();
Serial.println();
Serial.println(F("Initializing..."));pinMode(ledpin(dcf77_monitor_led), OUTPUT);
pinMode(dcf77_sample_pin, dcf77_pin_mode);DCF77_Clock::setup();
DCF77_Clock::set_input_provider(sample_input_pin);// Wait till clock is synced, depending on the signal quality this may take
// rather long. About 5 minutes with a good signal, 30 minutes or longer
// with a bad signal
for (uint8_t state = Clock::useless;
state == Clock::useless || state == Clock::dirty;
state = DCF77_Clock::get_clock_state()) {// wait for next sec
Clock::time_t now;
DCF77_Clock::get_current_time(now);// render one dot per second while initializing
static uint8_t count = 0;
Serial.print('.');
++count;
if (count == 60) {
count = 0;
Serial.println();
}
}
}void paddedPrint(BCD::bcd_t n) {
Serial.print(n.digit.hi);
Serial.print(n.digit.lo);
}void loop() {
Clock::time_t now;DCF77_Clock::get_current_time(now);
if (now.month.val > 0) {
switch (DCF77_Clock::get_clock_state()) {
case Clock::useless: Serial.print(F("useless ")); break;
case Clock::dirty: Serial.print(F("dirty: ")); break;
case Clock::synced: Serial.print(F("synced: ")); break;
case Clock::locked: Serial.print(F("locked: ")); break;
}
Serial.print(' ');Serial.print(F("20"));
paddedPrint(now.year);
Serial.print('-');
paddedPrint(now.month);
Serial.print('-');
paddedPrint(now.day);
Serial.print(' ');paddedPrint(now.hour);
Serial.print(':');
paddedPrint(now.minute);
Serial.print(':');
paddedPrint(now.second);Serial.print("+0");
Serial.print(now.uses_summertime? '2': '1');
Serial.println();
}
}
Ez tökéletesen működik, és innen tudod leszedni hozzá a cuccokat meg egy kis infót.
De ha ez nem tetszene akkor válogass ezek közül. (páran feldolgozták már ezt a témát) -
JozsBiker
aktív tag
válasz
JozsBiker #8117 üzenetére
Mondjuk a hibaüzenetben ezt
c:\program files\arduino\hardware\tools\avr\avr\include\time.h:122:21: note: previous declaration 'time_t time(time_t*)'
a sort különösen nem értem. Hiszen a time.h amit a DCF77 -hez most feltettem ebbe az alkönyvtárba került:
c:\Program Files\Arduino\libraries\Time\
-
mprrpm
tag
válasz
JozsBiker #8102 üzenetére
Hálószobába: óra, hőfokmérő, családi név és születésnapokon, 10 percenként "boldog szül.......stb.stb", óránkénti csipogó jelzéssel, autómata téli-nyári átállás, autómata fényintenzitás mérés beállítás (asszony kedvéért éjszaka nem elég sötét a sötét
).
Konyhába: + gombnyomásra napi névnapok + jelenlét érzékelés (energy saving).
Üzletbe: reklámszöveg (8 x 64led), külső, belső hőfok, óra, dátum.
Munkahelyen: óra, hőfokok, műszakból még hátralévő idő, idegen belépésre üdvözlő szöveg.
-
mprrpm
tag
válasz
JozsBiker #8102 üzenetére
Egyébként arduinóba megcsináltam már a dcf77 pontosítja DS3231-et.
dcf77 vételi problémával már foglalkoznak mások is, sőt már külön jelformálót is készítettek ennek a kezelésére. Amit ajánlottam előzőbe, ha azt felrakod abban már van egy jelvizsgáló kis rész és meg tudod nézni a vett jelek minőségét is egy szkóp szerű képernyőn.A ds3231 ZS-042 panel alapvetően nem sima CR2032 gombelemre van kitalálva hanem LIR2032 gomb akkura, mert létezik egy töltő áramköri rész ami folyamatosan tölti a 3,6V-os lítium akksit.
Így az akkumulátor kapocsfeszültsége 4,2 V körül jár na most ha ebbe elhelyezel egy CR2032-t akkor az pár napon belül szinte felrobban, ezért el kell távolítani a panelről ezt a töltő áramköri részt. (bocs hirtelen ezt találtam)
Egyébként én nem tettem gombokat egyik órára sem hanem IR-en keresztül pl TV távirányító nem használt gombjaira tettem a beállítást és nem kell hozzányúlni közvetlen az órához, vagy pl. magasra mászni a beállításához.
De igen lehet BT vagy Wifi-n keresztül is, nekem volt egy csomó IR vevőm régi projektből maradt.
Az én óráim Arduino nano valamint a kihívás és tanulás kedvéért STM32F103-mal készültek.
A terv amin most dolgozom házfalra kültéri kb. 5000-8000 ledes reklámfelület fél méter magas, alapja ESP32lenne, hőmérővel, órával természetesen (költséghatár max 40000Ft-ig).
-
mprrpm
tag
válasz
JozsBiker #8097 üzenetére
Máshol nem fogsz kapni használható dcf77 modult, persze lehet építeni is csak nem éri meg.
De ha van rá olcsóbb megoldás akkor szólj. Ja és inverterek közelébe se szereti venni a jelet.
Kb. 2-3 méteren belül ha csak egy telefontöltő üzemel már bizonytalanná teszi a vételt.Szinte kivétel nélkül mindenhol DS3231-et használok.
Kb 5.-ik mátrixos órámat építettem, valamint egy szintén saját készítésű reklámfutófénynek is ez az RTC-je. Munkahelyre most készül éppen egy nagyobb kivitelű óra.
Kb.5 évig elmegy egy CR2032-vel, igaz kell egy kis átalakítást végezni a panelon, a pontossága pedig évente 10sec-en belül van, amit progiba meg után lehet húzni. Ennél olcsóbban már csak a DS1307-van de azt nem szeretem mert hőmérséklet változásra szeret elmászkálni a pontossága. -
mprrpm
tag
válasz
JozsBiker #8087 üzenetére
Arduino progiba könyvtárak kezelése majd keresés: dcf77.
Többet is kidob, felteszed, mindegyik működik.
Szerintem sok értelme már nincs mert kicsid drága pontos idő ez. (DCF77 vevő csak a Conradnál 4000FT)
Én is csak egyszer használtam templomharangnál mert nem volt könnyen megoldható akkor még az internet (NTP). (Akkoriban kb. 5-6 éve még PLC-re programoztam le a dcf77 vételt....mai napig pontosan szól a harang)
-
-
-
Tankblock
aktív tag
válasz
JozsBiker #7072 üzenetére
Hello,
Meglehet, hogy igazad van. ESP8266 köré terveztem a projectet, ha már volt itthon. és RTC is.
Wifi-t szerettem volna mert NTP vel egyszerű a sync, és ha lesz időm akkor webservert vagy akár még MQTT vel is lehet pl riasztást beállítani. A HW ben a GPIO2 n van egy 100 Ohm ellenállás után egy buzzer is. Na az a része a softwarenek sincs még kész.
Amit élveztem eddig ebben a projectben :
- az a nyák tervezés -> előtte 0 tapasztalatom volt Eaglel és nyáktervezőt sem láttam középsuli óta.
- balzafa doboz készítés -> előtte 0 tapasztalatom volt ilyenel
- működik érzés. mégha tudom hogy félkész is.A project szigorúan itthonra készült, belegondolva, hogy mennyi időt tettem bele, és a 60 Neopixel kör sem olyan olcsó. Ez nekem csak hobby, így nem feltétlen a mindenek feletti ésszerű tervezés és kivitelezés a cél.
Ha kész lesz akkor nagyszerű karácsonyi ajándék lehet pl szülőknek egy második darab ahol az elvétett hibákat már nem követem el újra. -
jksx
senior tag
válasz
JozsBiker #6190 üzenetére
Szia!
A Vin lábra 7V-ot lehet kötni (ez az ajánlás). Nagyobb feszültségtől a panel stabilizátor IC-je nagyon melegszik.
A +5V-lábra köthetsz közvetlenül stabilizált (!) 5V-os feszültséget. Nem árt a tápfeszt egy 10uH tekercsen vezetni és szűrő kondenzátort is bekötni. (Ez valahogy kimaradt az UNO alaplapról, meg a 100nF-os szűrő kondik a mikrokontroller Vcc és Avcc lábairól.)
-
válasz
JozsBiker #6120 üzenetére
Szoftveresen reseteled a ledsort induláskor? Talán kellene egy lehúzó ellenállás az adatlábra, ami bekapcsolás után automatikusan rögtön reseteli a cuccot, mielőtt az adatokat kezded neki küldeni. Csak tippelek, sosem használtam még ilyet, de még lehet, hogy fogok. Tetszik az ötlet.
-
Janos250
őstag
válasz
JozsBiker #5642 üzenetére
Azt írják, hogy kompatibilis a WS2812-vel.
https://halckemy.s3.amazonaws.com/uploads/attachments/262389/FW0YN1XIHDUL683.pdf
-
Gergosz2
veterán
válasz
JozsBiker #5552 üzenetére
Pontosan, nem lehet hibás mert az az Rx-Tx vonal van kivezetve közvetetten az USB-re is.
Szerk:
Hogy is csináltad? 0-1 lábra kötötted a bluetooth modult és eközben nézted az arduino soros monitorán, hogy mi történik? Ha így tetted akkor meg is jöttünk, meg van a hiba, mivel ezt nem teheted. Vagyis igen, de akkor össze kell hangolnod az időzítéseket, gyakorlatilag egy protocolt kell írnod rá.
Mivel az Uno-n egy soros port van, azért használt a SoftwareSerial library-t, vagy egy mega-t amin van két hardveres soros vonal is. Mindkettővel próbáltam, megy rendesen. Ha nagyon kritikus a rendszered, akkor a hardveres jobb választás lehet.
-
válasz
JozsBiker #5546 üzenetére
Szerintem AT parancsot nem tudsz küldeni bluetooth-on, csak a vezetéken keresztül. A linkelt kód is azt csinálja, továbbítja a 0-1 lábakon beküldött adatot (proxy).
Hc06-nak sokkal viccesebb úgy küldeni AT parancsokat, hogy keresztbe kötöd a tx-rx lábakat a 0-1 lábakra, tehát a tx-et az rx-hez, és az uno usb chip-jén keresztül közvetlenül tudsz AT parancsot küldeni a gépről a serial monitoron keresztül.
Sajnos HC-05-tel ez a módszer nem működött, csak a proxy programmal. -
válasz
JozsBiker #5435 üzenetére
Mint már írták lehet venni külön is a lényeg pedig:
Az RF termékek esetén (legyen az BT, Wifi, RC) marginális a nyákterv. Ahhoz, hogy ezeken a magas frekvenciákon zajmentes adás-vétel legyen, olyan dolgokra kell odafigyelni, amik egyébként nem ilyen érzékenyek:
- Elemeket összekötő huzal vastagsága, szélessége, hossza
- Huzalozás egymástól való távolsága
- Passzív elemek egymástól való távolságaEzért, ha valamikor céleszközt terveznek, kevésbé bevett szokás a rádiofrekvenciás procikat lepakolni a nyáktervre. Ehelyett inkább a moduloknak a footprintjét teszik le, és azt úgy forrasztják be (sok példát sorolhatnék, most pont egy ilyennel dolgozom link)
A backplane inkább már a fejlesztőknek készült, hogy anélkül tudják használni a modulokat, hogy mindenféle trükközéssel lábakat kelljen rájuk varázsolni.
-
Janos250
őstag
válasz
JozsBiker #5435 üzenetére
"Miért áll 2 lapból"
Azért, hogy én bambán megvegyem csak az alaplapot, és aztán bámuljak, hogy ez meg mi a fene!
Egyébként van külön a kis panel is.
http://www.ebay.com/itm/Bluetooth-HC-05-Host-Master-Slave-HC05-2-4GHZ-Serial-Module-For-GPS-Receiver-MCU-/281495296992?hash=item418a6d5be0:gDUAAOSwYshUY2mi
http://www.ebay.com/itm/152317514427?_trksid=p2057872.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT
Viszont, hogy a HC, vagy a HM sorozat a jobb, és mi a különbség, azt továbbra sem tudom. -
-
zka67
őstag
válasz
JozsBiker #2430 üzenetére
Szia, használd az ethercard-master library-t. Ezzel tudsz multi-packettet is küldeni, vannak benne példák rá. Stabil, egyszerűen használható könyvtár.
Vagy oldd meg javascripttel...
-
JozsBiker
aktív tag
válasz
JozsBiker #2075 üzenetére
Azt vettem észre, hogy a shield az alap panel működését is lefogja. Tehát ha pl. betöltöm a Blink -et, csak akkor villog a led, ha nincs rádugva a shield. Akkor ez kuka ha jól gondolom
. Az a jó, hogy eddig is rekord időt vártam rá, október végén rendeltem, és bő 1 hete érkezett meg
-
Pubszon
veterán
válasz
JozsBiker #1915 üzenetére
Jók erre a célra, a kártyák kódja, mint a MAC címek is, hexadecimális formában vannak megadva, a MAC cím 6*1 byte-os, például 08:00:69:02:01:FC.
Na az NFC matrica 7*1 byte-ból áll, az RFID kártya meg kulcstartó pedig 4*1-ből, ami bele is fér az unsigned long-ba, a többi viszont nem.
De végül is megoldottam. -
-
DeniL
tag
válasz
JozsBiker #1898 üzenetére
Danex: az ott loop volt, de utána saját eljárásnak írtam meg és void loopban azt hívtam meg, de azzal sem voltam előrébb. Már vagy 12 féle verzióm van erre a problémámra, szerintem nem a legutolsót másolhattam be, de köszönöm az észrevételt.
Pubszon: tanulmányozom a feljavított kódom, holnap melóban ez lesz az első, hogy teszteljem....
(sajnos ott kezdtem el, itthon meg másfajta kártyaolvasóm van és lusta vagyok átírni a beolvasáshoz szükséges dolgokat.....majd ha egyszer már sikerült, utána az itthonival is kezdek valamit, de nem ez a cél egyenlőre.Holnap beszámolok róla, hogy lefut-e. Köszi!
JozsBiker: do...while-am van simán while helyett, de rá fogok nézni. Kezdek bekavarodni, de már nem fogom abbahagyni, amíg össze nem hozom és meg nem értem.
A változó == konstans hasoníltást pedig köszönöm.
Holnap folytatom...
-
bacus
őstag
válasz
JozsBiker #1869 üzenetére
Eleve van egy loop, hiszen a fő ciklus megy körbe körbe.
Én a tagokat egy arrayben tárolnám.
setupban
be kell állitani, hogy a vart kod az az array első elemeA fő ciklus lépései pedig.
1. beolvas2. összehasonlitani, hogy a beolvasott az egyenlő e a várt kóddal
ha igen, akkor a várt kód értéke a következő array, kiértékelni, hogy nem e ez volt az utolsó array tag, ha igen, akkor hurrá öröm és bódottá3. én raknék bele egy timeoutot, ami után megint az első array elemet kéri, mert ne várja már a következő taget évekig.
(persze nem tudom mi a cél, de enélkül sok értelmét nem látom.., hacsak nem valami ellenőrző pontokrol összeszedett beolvasás a cél, hogy a biztonsági őr pl csak adott sorrendben olvashatja le a pontokat, különben nem számit körbejárásnak.)4. várni pár ms
-
Saua
tag
válasz
JozsBiker #1816 üzenetére
Szia,
Az androidos rész az Appinventorral készült, a használata nagyon egyszerü, nem kell hozzá programozói tudás. Az arduinós kód pedig mint egy legó lett összerakva egy tipikus nyomógombos példaprogramból (először bekapcsolja, majd második megnyomásnál kikapcsolja a LED-et, pergésmentesítést is használ) meg egy LED ki-be kapcsolgató kódbol.
De ha már négy nyomógombrol plusz a telefonrol jövő karaterekrő van szó, gondolom már tömböt kellene használni....az meg már más tudásszint -
dave0825
őstag
válasz
JozsBiker #626 üzenetére
Értem, köszönöm szépen.
Olyan megoldást nem tudsz esetleg, hogy hogy lehetne azt megoldani, hogy a szervó ne állandóan kapjon 5V-ot, hanem (2 kapcsoló amúgy is a munka része) egy kapcsoló megnyomásakor? Nem arra gondolok, hogy a szervó vezetéke és az 5V közé bekötök egy kapcsolót, hanem a programba beírni, hogy az az 5V akkor legyen aktív, ha megnyomom azt a gombot. -
qisqaqas
senior tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! nVidia Quadro P4000 8GB GDDR5 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Apple iPhone 12 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo Legion 5 15ACH6 Az ár irányár, komoly érdeklődés esetén van lehetőség egyeztetésre
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest