- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Mobil flották
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Magisk
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fotók, videók mobillal
- Azonnali mobilos kérdések órája
-
Mobilarena
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Alogonomus
őstag
válasz
awexco #47177 üzenetére
Ez azért bátor állítás. Annyiban lehet benne igazság, hogy a Pascal architektúra nem annyira fejlett, mint az RDNA architektúra, ezért az újabb játékok esetén a driverre több "igazgatási" feladat hárul a 1080Ti esetében, és egy gyengébb processzor visszafoghatja az Nvidia kártyát.
400+ ezres processzor-alaplap-memória-hűtés kombó esetén a 1080Ti az erősebb, de ez el is várható egy még használtan is drágább kártyától. -
-
Petykemano
veterán
válasz
awexco #46793 üzenetére
Állítólag a Slide nem original AMD, hanem ez "Locuza" nevű felhasználó rakta össze az ábrát értelmezve a kódsorokat.
Mi ez a dual Pipe dolog ? Dual gfx ?
Fogalmam sincs.
Majd jön Abu és elmondja. Vagy most. Vagy ha az info valós és már hivatalosan tud róla, akkor az NDA lejárta után. (Ha most nem mond erről semmit, akkor valószínűleg valós és NDA-s) -
Busterftw
nagyúr
válasz
awexco #46759 üzenetére
Inkabb ezt a "nalam nem volt gond tehat nincs gond senkinel" szoveget kellene mar elfelejteni.
Mert legyen szo barmelyik szovtver/hardverrol a vilagon, ez mindig elojon, mint erv, mintha a kisebbseg statisztikailag kitenne a globalis userbase-t.A Navik megjelenese ota tele van az internet, a forumok, hirek is voltak rola, hogy milyen probemasak a driverek Januar ota.
De nem kell senkinek hinned, eleg belenezni a Januar ota kiadott driverek Patch note-jaba.
15+ hibajavitasok driver kiadasoknkent, plusz tucat "Known Issues" honapokon keresztul.Nvidia driverekben meg olvasol 3-4-et, plusz jon egy hotfix.
-
válasz
awexco #46759 üzenetére
nem kell elfelejteni mert aki mást állít az nem őszinte vagy szerencsés, mint te. . Az őszi frissítés tragikus volt, de ezt a topikjában is írták rengetegen és még itt is. [45063-tól]
Azóta szerencsére már több kevesebb sikerre orvosolták a problémákat,de nem mindent sajnos. -
Cathulhu
addikt
válasz
awexco #46727 üzenetére
En ott arra tippelnek, hogy mivel intel szervereket is nagyon sokat vesznek (meltdown es haverok) miatt, igy hiaba ad el egyre tobb szerverprocit az AMD, az a reszesedesen nem ugy latszik meg. Ennek mondjuk ellentmondanak a negyedeves jelentesek, de azokbol nem latjuk tisztan a szerver eladasokat sajnos.
-
válasz
awexco #45751 üzenetére
Több az, az 500 millió csak a Q4-es. Ha az adósságállományt nem csökkentik, akkor több száz millió dollárt forgathatnának az R&D-be vagy például a gyártás-rendszerbe. Csak a pénzügyi helyzetük olyan, hogy bíznak a pozitív pénzügyi mérlegben középtávon, ezért inkább gyorsan meg akarnak szabadulni az adósságaiktól, hogy ne húzza vissza őket. Valahol paradoxon, mert az egyre jobb üzleti eredményeik miatt most sokkal jobb hitelkonstrukciókat vehetnének igénybe, de ha valami félresiklik, és nem lesz kellő mértékű bevétel illetve nyereségráta, akkor ez a cég végét jelentheti.
Ha az adósságtól megszabadulnak, akkor nagyobb lesz már a mozgásterük.
Az Intel más módszert követ, ők folyamatosan veszik fel a hosszú távú hiteleket, jelenleg 25 milliárd dollárnyi ilyen van a könyvelésükben. Ők arra építettek, hogy a cég folyamatosan fejlődik, jók az üzleti mutatóik, tehát olcsón kaphatnak hiteleket, vagyis jobban megéri nekik hitellel fújni a lufit, mert a hitelekből olyan befektetéseket tehetnek meg, amelyekből később még több pénzt vehetnek ki.
Az Intel optimizmusra épít, az AMD pesszimizmusra...
-
Petykemano
veterán
válasz
awexco #43857 üzenetére
Infinity fabricja van, amin Szerintem 400GB/s minimum tud adatforgalmat bonyolítani 4 link esetén. (Valószínüleg az IF2 többet is)
Azt feltézelezném, hogy ha tényleg nincs PCIe vezérlő benne, akkor ebből így nem fog készülni olyan kártya, amit PCIE slotba lehet belehelyezni.
Illetve hát nem tudom, hogy meg tudják-e oldani, hogy pcie hardveren, csatlakozókon történjen az IF kommunikáció (eddig még sima ügy), de PCIE vezérlő nélkül.Azért is gondolom, hogy afféle co-processor lesz, vagy nevezzük gyorsítónak, mert a Frontierhez pont olyan ábra jelent meg, amin az epychez IF-en keresztül kapcsolódik 4 Intinct. Jó, az persze csak egy ábra, nem feltétlenül jelenti azt, hogy tényleg egy package-en lesz 1200W fogyasztás.
De az, hogy az xbox leakben is szerepel nekem tökre.azt sugallja, hogy nem csak intinct lesz, hanem afféle általános gyorsító: a konzolban azért volna hasznos mint afféle dedikált egység, ha a raytracinget ez végezné (FP16, rapid packed math, async compute, stb) , mert akkor a fejlesztőknek (és a játékosoknak) nem kellene szembenézni azzal, hogy teljesítményveszteség lép fel, ha raytracinget alkalmaznak - a grafikát biztosító gpun.
Persze egy ilyen dedikált egység még nem jelentené azt, hogy enélkül ne lenne futtatható, hiszen most is futtatható raytracig Vega56 vagy pascal kártyákon is.
Elképzelhetetlen, a chiplet korszakban, hogy úgy valósuljon meg AMD felsőkategóriás hardveren az RT, hogy két lapkát drótoznak össze interposeren egy Navit és egy arcturust és utóbbin csak raytracing fut (vagy bármi aszinkron compute)
Ha nem erre gondoltál, akkor szabad a gazda.
-
Petykemano
veterán
válasz
awexco #43622 üzenetére
Ennyi kártyát - egy lapkából.
Az nvidánál ez dívik. Volt már gp104-ből vágott 1060 is, valamint most a Turing super kártyák is olyanok, hogy behoznak minden szintre egy kevésbé vágottat. Ez alapján az nvidia mindig számított arra, hogy nem lesz tökéletes a Legjobb lapka se elsőre, de majd.
és főleg a titanok és 80Ti -k voltak ilyenek. Abból a pascal titan is megérte egykét frissítést.Az amdre meg épphogy az jellemző, hogy atombiztosra (resilience) tervezik és nem vágnak 25%-okat, csak 10%-ot a lapkából.
Ez az elképzelés nekem is több sebből sántít. (Hehe) egyrészt ugye nem jellemző az amdre.ez a nagyfokú Vágás másrészt kezükben van a chiplet technológia, Amivel a rosszul skálázódó részeken sokat spórolhatnának a szűkös/drága 7nm waferen.
Ehelyett pont erre a drága és szűkös nodera terveznének egy gigantikus lapkát, amit egyrészt jól megvágnak, másrészt benne van a jó sok helyet elfoglaló GDDR6 és kisebb hbm2 vezérlő is? (Hasonlót sztem csak egyszer, a tongánál láttunk.)Ennek akkor lenne értelme, ha a skálázott tervezés, tapeout költségei lényegesen magasabbak, mint amennyit a letiltott/használatlan részek waferköltságei jelentenek. Végső soron nem zárom ki, de nem az AMD-re vallana ez az irány.
Hmm.. vagy ha a letiltás úgy tud végbemenni, hogy azért hasznos részek megmaradnak. Pl egy 40WGP-s lapkából letiltanak 10WGP-t, de úgy, hogy a cache-ek a többi megmaradt résznek továbbra is használhatók maradnak. -
Pkc83
őstag
-
Petykemano
veterán
válasz
awexco #43295 üzenetére
Azt, hogy az amd GPU eladásait leginkább a mimdshare határozza meg, arra meg legalább ugyanakkora, de inkább nagyobb hatással van az általa kínált CPU-k megítélése.
Vagyis azért láttunk a technikai paraméterekkel és árazással kevéssé magyarázható hatalmas szakadékokat az nvidia és AMD kártyák eladásai között, mert épp gyengélkedett a CPU. Senki nem akar egy lenézett, kifutófélben lévő csapathoz tartozni, ezért ha cpuból a. Igel volt a nyerő, ahhoz senki nem akart egy rossz márkájú gput venni.
De most, hogy a ryzen név jól cseng, egy AMD cpuhoz eladja magát egy AMD gpu. -
Petykemano
veterán
válasz
awexco #43086 üzenetére
Úgy tűnik.
De ez persze lehet átmeneti, 1 éves áthidaló project, amíg beérik vmi új. Azt láttuk, hogy arra volt kapacitás, hogy a Vega10-et a navi mellett shrinkeljék és Kicsit reszelgessék is. De igazából nem tudom, hogy amik itt fel vannak sorolva, azok nagy dolgok, vagy reszelgetések.Az biztos, hogy ez két Vega20 lapka, vagy lapkányi. Hogy most vajon tényleg összedobták-e egy lapkába a 8SE-t és valamit kivágtak belőle, vagy csak ráteszik a két külön gyártott Vega21* lapkát egy interposerre, azt nem tudom.
Számomra logikusabb lennne külön gyártani és abból akkor lehet kisebb HPC kártyát is készíteni.
Az AMD cpu találgatósba bedobtam egy tsmc arm chiplet cikket, ami szól arról, mennyivel kisebb enegiafogyasztás mellett tud működni az interposeres összeköttetés mcm Helyett és mennyivel magasabb frekvencián is. Én azt várnám, hogy ebben debütáljon az AMD interposeres IF összeköttetése - lényeges sávszélességemelkedéssel, késleltetéscsökkenéssel és kisebb energiafelhasználás melllett. Ez a termék elviseli az interposer költségét - eddig is így készült. De ez csak az én véleményem.Az biztos, hogy a feles duplapontosság, a X deeplearning ops és többi erősen a szokásos hpc piacot célozza. Még azon se feltétlenül lepődnék meg, ha a pro nem, vagy nem csak ezt a szériát kapná, hanem Navit (is)
-
fasyrt
őstag
válasz
awexco #42530 üzenetére
Man hat geschätzt, dass die Kosten der internationalen Logistik 25 bis 35 Prozent des Verkaufspreises eines Gutes ausmachen (Wood et al. 2002, S.4).
Forras: Schieck, 2008, S.71"A nemzetközi logisztika becsült költsegaranya 25-35%-a az eladasi arnak."
Es akkor erre jön meg a nagyker, kisker arrese, plusz a szallitas, biztositas (ugye, csak leesik neha a teherautorol...) AMD-nagyker-kisker között. Szoval amit a kollega mondott, joval közelebb all a valosaghoz mint a Te hozzaszolasod.
Sz.: nem emlitettem: az importvam a procikra EU-ban 0%.
-
Petykemano
veterán
válasz
awexco #42523 üzenetére
Ez szerintem attól függ, akarnak -e a cégek versenyezni
A) a nagyobb eladási példányszámért a kurrens eladott készlettel (jobb árak mellett többen dönthetnek a csere mellett márkahűségtől függetlenül)
B) valamivel nagyobb piaci részesedésértMegjegyzések:
1) a) nyilván elsősorban a piacvezető nvidiára vonatkozik, hiszen az nvidia már kevés piaci részesedést tudna nyerni, egy árengedés miatt nagyobbrészt korábbi vásárlóik váásárolnának újra.
míg b) elsősorban amdre vonatkozik, aki elvileg nagyobbára nyerhetne korábbi nvidia vásárlók meggyőzéséből.
2) úgy tűnik, hogy a piac nagy része rugalmatlan, tehát elképesztően jó ajánlattal sem tudna lényeges nagyságú piaci részesedést szerezni
3) az AMD oldaláról érthető és racionális üzletpolitika, hogy a gyors megtérülés reményében elsőre Azokat fejik meg, akik sorban állnának a termékért.
4) azért is indokolt lehet nem túl jó áron adni a kártyákat, nehogy újabb mining boom kezdődjön. Ha egyszerre sokan veszik meg bányászási célból, az nagyot dobhat az árfolyamokon ami újabb eladásokat generál, a hiánycikké válásból a kereskedelmi lánc gazdagszik a tervező helyett, viszont utóbbi renoméja romlik a mostaninál is drágább bolti árak miatt.Fogalmazzunk úgy,.hogy reménykedjünk benne,.hogy idén is lesznek szuper ryzen+radeon árukapcsolások a black friday alkalmával.
-
Petykemano
veterán
válasz
awexco #42421 üzenetére
Kapott. De nem azért, hogy nagy pufferrel biztosan stabil legyen mindegyik példány.
Az eddig se volt kérdés, hogy ez a navi úgymond gyári OC. 1500-1550Mhz mellett lehet, hogy beleférne a 150W-ba is az 5700
DE eddig mindig az volt, hogy gyárilag kap minden lapka egy magasabb feszültséget - valószínűleg azért, hogy válogatás szükségessége nélkül több lapka feleljen meg a frekvencia-specifikációnak. És emiatt jól lehetett ugyanazon frekvencia elérése mellett (vagy még magasabb frekvenciával) undervoltozni. Vagyis a beállított frekvenciához sok esetben szükségtelen volt a gyárilag beállított feszültség. (Ez persze nyilván szúrópróbaszerűen volt igazolható)
A vega10 UV jóval nagyobb yielddet eredményezett.
Hasonlítsd össze:
vega UV:
vega 64 esetén 6%-kal magasabb teljesítmény és 40W-tal kevesebb fogyasztás
vega 56 esetén 15-20%-kal magasabb teljesítmény és 70W-tal keveseb fogyasztás
NAvi UV
1-3%-os teljesítménynövekmény és észrevehetetlen fogyasztásváltozásÉg és föld, a Navi specifikációja sokkal feszesebb, precízebb.
(Állítólag jön egy még vágottabb kártya ebből a lapkából.)
-
schwartz
addikt
válasz
awexco #41986 üzenetére
Tul olcson adtak, igy az biztos szar alapon a nepek vettek helyette GTX280-at.
https://prohardver.hu/hir/agressziv_arverseny_amd_nvidia_tsmc_gpu.html
https://prohardver.hu/hir/100_dollar_alatt_a_radeon_hd_4850.html -
westlake
félisten
válasz
awexco #41402 üzenetére
Saját magukhoz képes előrelépés nem az NVIDIA-hoz képest. Oriási különbség!
Mint írtam, az Intel meg lesz rape-elve, de az NVIDIA után csak kullognak. Arról nem is beszélve, hogy hamarosan itt a zöldek válasza a Navi-ra (Super).Viszton az vitathatatlan, hogy bámulatos, hogy két gyártót is meg tudnak szorongatni.
Ezért minden elismerésem az övék!#41403: Pontosan tudom, hogy pontosan tudod, hogy miről beszélek.
-
westlake
félisten
válasz
awexco #41391 üzenetére
Kiindulva a PCIe tápcsatlakozókból, valósnak tűnnek az adatok. Tehát az AMD ad kicsivel nagyobb erőt 7 nm-en majdnem 26%-kal(!) magasabb fogyasztással, mint az NVIDIA 12 nm-en? Már ne is haragudj, de ebben hol a technológia fejlődés?
#41397: Ugyan már. Ezt senkinek nem adod be, aki cseppet is ért a VGA-khoz. Pontosan tudják (és értik), hogy miről beszélek. És lehet, hogy nem kellene pontos értékeket megadni (175W/225W), end_of_the_day a lényeg ugyanaz marad. Kiindulva ezekből a számokból, ha fogok egy RTX 2070-et és egy RX 5700 XT-t és multiméterre kötöm (vagy akár fogyasztásmérőre az egész gépet), akkor ugyanilyen különbségeket lehet majd látni.
-
válasz
awexco #41382 üzenetére
Most itt a nagy kérdés, hogy a zöld oldal vág e árat, mert szerintem fog, mivel megtehetik.
Akkor viszont ez lefutott dolog...
Sok mindentől függ még itt minden. Meg kell várni az első valós teszteket a nagyobb oldalaktól, és ott fog elválni életképes e az AMD eme 2 új terméke, vagy még mindig a zöldeknél lesz az előny.(#41384) Televan
Na ezt most lefogadom egy kólában, hogy kizárt.
Elég csak megnézni a 2070 MSRP árát külföldön, és idehaza.
Példának okáért vegyük ezt:
MSI RTX 2070 ARMOR 8G OC
Árukereső legolcsóbb: 188.000 HUF
Amazon: 469GBP ami 168 500 HUF átszámítva. -
válasz
awexco #41350 üzenetére
Erről még nagyon nem tudni semmit.
nem lehet tudni, hogy konkrét hardverekről van e szó vagy pedig technológiai licenszekről , API król és szellemi javakról, amit a Samsung fel szeretne használnia saját kutatásaihoz és így pénzt és időt takarít meg és a saját fejlesztéseikbe és a saját maga által fejlesztett GPU ba kívánják kamatoztatni az AMD től a felhasználható dolgokat. Régóta szeretnének saját GPU-t a saját CPU mellé.(#41353)
Google felvásárolta a vegálkat a stadiahoz,nem navi alapú lett mégsem.Közben a professzionális szervereikbe Nvida GPu kat használnak.[link] hatalmas mennyiségben már jó ideje, ráadásul létrehoztak közösen nem egy szuperszámítógépet.Csak ezek már régóta fent álló dolgok és hatalmas mennyiségű pénzt jelentenek a zöldeknek.
Microsoft Azure szintén.: [link]No offense, de szerintem Stadia ezzel a fizetési/ szolgáltatási koncepcióval bukás lesz.
-
válasz
awexco #41345 üzenetére
Mire gondolsz? Samsunggal gyártat Nv már évek óta partneri viszonyba vannak jó ideje. 7 nm-t ők fogják nekik gyártani. AMD most fontosabb szereplője a gaming szegmensnek a konzolok miatt, ráadásul vannak licenszei , CPU -t is gyárt,van tapasztalata IGP terén, nyitottabb cég, mint a Zöldek. nvidia a PC-s berkekben próbál boldogulni, kisebb nagyobb sikerrel.
Most ha az van amit Abu mondott akkor ráadásul Microsoft még jól keresztbe is szopatta őket a Raytracinggal, mert a Voxel alapú RT re az RT gyorsító felület nem ér semmit, de legalább teszteltek velük...2070 TI nél fontosabb az árcsökkentés a sima 2080, 70- 60 ra.. Már ha igaz a pletyka.Valószínűleg a 2060 Ti ( vagy Super) kb az Rx 5700 teljesítményét fogja hozni 350$ áron.
-
-
JordyG
tag
válasz
awexco #41195 üzenetére
Ahogy korábban megjegyeztem, szerintem azért megy a sunnyogás, mert nem tudják hova belőni az érkező NV kártyák miatt. Nyilván van egy elképzelt és tervezett ár amivel készültek, de érzik, hogy sok lehet ezért tartogatják amíg nem tudhatóak vagy sejthetőek az NV árak.
Az NV-nél ez most egy gyilkos taktika is, mert ők is tudják, hogy nem szabad teret engedni, és lehetőleg minél kevesebb nyereséget hagyni az AMD-nek. Kihozzák az új refresh kártyákat, amit árban a jelenlegiek helyére tesznek, és a maradék 2060-2070-2080-at pedig leárazzák, hogy odaszúrjanak a NAVI-nak és ezzel a rajtnak.
Ha az AMD-nél a $400-500 igaz lenne, és ez alá belövik az NV árakat a régi kártyáknál, az már szívás, aztán decemberben az új kártyákon is vágnak árat, azzal már igen szépen bokszzsáknak használnák az AMD termékeit. Azt is egyértelműre veszem, bár kijelenteni semmit nem lehet biztosra, hogy az teljesítmény amit pedzegettek, valósan inkább a 2070-et éri el átlagosan és csak néhány játékban jobb. Viszont a refresh kártyákat talán már el sem éri, vagy éppen egál.Érthetően megy a fejvakarás, mert ők se tudják, hogy mit kéne számszerűsíteni. Abban szinte biztos vagyok, hogy a diákra felvázolt árak már nem érvényesek, és az utolsó pillanatig kivárnak. Ez nem csak az AMD-nek lehet rossz, hanem a partnereinek is.
De még laza 9 nap, és okosabbak leszünk. Ha csak nem jön előbb az átlag napi kettő beígért világvégéből legalább 1.
-
JordyG
tag
válasz
awexco #41183 üzenetére
Remek meglátás... Elképzelhető, hogy egyéb problémák mellett ezért is került eltolásra, hogy legyen idő erre is készülni, hogy legyen kellő és folyamatos mennyiség, ellátás. Ez már abból a szempontból is fontos, hogy ha tényleg lesz NV-nél árvágás, ne ezen menjen el, hogy már megint nincs készlet, mert várni kevesen fognak, akkor megveszi a másikat.
Én most már kivárom, mert teljesen új gép építése lesz, és lehetőség szerint mind két cél az AMD konyhájából kerül ki. A CPU már biztosra vehető, bár reménykedtem a 16/32-ben, de még ott is lehet bármi. Egyébként sem az első napos vásárló vagyok, ennyire nem sürgős, és a tárcám ellensége sem vagyok.
-
Petykemano
veterán
válasz
awexco #41122 üzenetére
nagy volt a találgatás, hogy a navi még a gcn utolsó lehelete-e, vagy már valami új.
hangzatos elnevezéseket mindig ki kell találni.
Azon gondolkodom, hogy vajon az RDNA vagy Radeon DNA, ami valaminek a betűszava, mondjuk Dual Neural Alu? Vagy az RDNA-ból az RDN a Radeon és az A valaminek a kezdőbetűjeEgyébként ¯\_(ツ)_/¯
-
-
Tyrel
őstag
válasz
awexco #41122 üzenetére
Hát azért ott a méretek mellé oda kéne írni a csíkszélességet is, egy 275mm² 7nm chipben sokkal több tranzisztor lehet mint egy 232mm² 14nm+ chipben.
Elvileg CU-ból nincs sokkal több a Polarishoz képest, legalább is 2560-at írnak a legtöbb helyen, szóval kíváncsi leszek végül is mi adja a nagy tranzisztor többletet. Talán csak az új belső cache-ek?...
Ez az RDNA igazából szerintem nem "Next Gen", legalább is nekem az jön le hogy a Polarissal és főleg a Vegával rájöttek végre hogy mik a GCN bottleneck-jei, és itt "csak" áttervezték annyira hogy kiküszöböljék őket. Értsd. szerintem kb. ez lesz az a GCN amilyennek már az előző pár generációnak is lennie kellett volna, ha nem csúsznak homokszemek a gépezetbe. GCNN...
Jöhetne már az az E3...
-
Z10N
veterán
válasz
awexco #41081 üzenetére
Aztan olvastam, hogy a Vega-hoz kepest. A tobbirol nem tudok, de elvileg igen (simd scheduler, 8se, reduced latency, optimized for perf-per-clk, 8se, meg a korabbi okossagok varhatoan aktivalva lesznek).
E3-n kiderul mennyi igaz belole. Bar engem a leakelt arazas utan csak az "RX5500/5400" erdekel $199/249-ert.
Eleg erdekes lesz a kategoria besorolas
RX5100 futottak meg kategoria, bar mar el kene felejteni az APU-k mellett.
Polaris 550/560 levalto, belepo
RX5200
RX5300Polaris 570/580 levalto, mainstream
RX5400
RX5500Vega56/64 levalto, felso
RX5600 $399 (~RTX2060 ??) (32CU ??)
RX5700 $499 (~RTX2070 ??) (40CU ??)Big Navi, premium kategoria
RX5800
RX5900Ui: Ujra elolvasva lehet az egesz szeria neve RX5700. RX50 az 50 eves evfordulora, 7 pedig a 7nm miatt. Elegge egy elb@szott sema. Viszont akkor igy fog kinezni:
RX5790/5780/5770/5760/5750/5740/5730/5720/5710. Ami nagyon furcsa lesz a HD5000 utan.Jobb lett volna maradniuk az RX600-nal...
-
sutyi^
senior tag
válasz
awexco #40940 üzenetére
2 GPU érkezik, több modellel. De lehet elsőnek csak az XT verziók kerülnek a piacra, aztán a maradék.
Egy nagyon fontos dolgot felejt el mindenki az AMD-vel kapcsolatban... az pedig az hogy sokkal kevesebb pénzből dolgoznak és fejlesztenek mint az Intel vagy nVIDIA.
A kombinált RnD költségvetésük ~1-1,2 milliárd, míg az nVIDIA tavaly 1,8 milliárdot, az Intel pedig 13 milliárdot USA dollárban. 12x kevesebb pénzből csinálnak versenyképes cuccokat, de ez viszont csak akkor működik ha sikerül megjósolni hol pattog a laszti.
Pár évvel ezelőtt mikor megsimogatták a kristály gömböt, akkor HPC / Data Center barát GPGPU felé tolták a mérleget, ami van ahol bejött (félig-meddig), valahol viszont már nagyon foghíjas (konzumer piac). Bár utóbbi mindenki kb. a sokad rangú fontossággal bír, mert a nagy pénzeket nem itt akasztják már le egy jó ideje.
Hülye analógiával élve idén átkapcsolják a váltót Navi-val, aztán majd a NextGen SuperSIMD-nek hitt / nevezett hívott cuccos lesz talán az nVIDIA utóbbi fejlesztéseivel közel párhuzamosan futó vágány.
-
Cyberboy42
senior tag
válasz
awexco #40550 üzenetére
ezzel nem tufof kilőni az input lagot akárhogy is prioritizálnáld a beviteli vagy akár fogadott csomagokat.
Az amin a google most is a leginkább dolgozik az pont az hogy minél több helyen hozzon létre ezeket a szerverparkokat, mert hiába az az akármilyen QoS, ha a legközelebbi hozzád levő állomés ahol a játék futhat az mondjuk Londonban van, és 15-20 ugrás még oda eljut a paketod. a pinged így is úgy is 60-100 lesz, ami egy lövöldözőz játéknak betesz.Goldom első körben a nagyvárosokat célozzák, és azon belül Az USA ra mehet a legnagyobb fókusz szerintem.
Nekem cs:go-ban van hogy olyan szervert kapok ahova 5ms a pingem, tehát gondolom elvileg ha pont ugyanott, vagy hasonló helyen lennének a szervereik akkor lehetne 5ms input laggom, persze nemszámítva hogy azért a render is ,meg miegyéb is időbe kerül.
-
válasz
awexco #40566 üzenetére
Csak hat a szerver nem azon a gepen van, plusz meg logikailag akkor is egy kulon "gep" lenne, ha fizikalisan egy.
Ertem hogy neked nagyon tetszik a koncepcio, csak barmilyen multi fps eseten kuka, ha meg nagyon keptelen vagy elfogadni, akkor is...De meg pl WOT eseten is, szoval nem csak fps-nel...
-
Envo_
aktív tag
válasz
awexco #40550 üzenetére
tehát eltekintünk attól a ténytől, hogy ha "mellettem van a hardver" vs "cloud" akkor MINIMUM 30-40ms késés van jelen, amelynél lentebb fizikailag lehetetlen menni, hacsak nem a szomszéd szobában van a cloud. És már 20 ms is borzasztóan nagy hátrány egy competitive shooterben. Hagyjuk már...
Ez olyan tipikus, de "hát úgysem számít, mert van rá ilyen olyan technológia" bullshit, miközben a valóságból merített tapasztalatokat ez nem érdekli. ha a monitoromon nem 1ms a késleltetés hanem 5ms, máris érezhető és kézzelfogható hátrányban vagyok egy csgo meccsen.
off vége számomra.
-
HSM
félisten
válasz
awexco #40552 üzenetére
Itt a probléma, hogy hiába van QoS-ed, ha nagy az átvinni szükséges adat, messze van a szerver, és forgalmas a csatorna akkor nem fog a QoS segíteni. Nem fogja senki a gémedet mondjuk a telefonhívások elé tenni, csak hogy neked ne 200ms legyen, hanem mondjuk csak 160ms a késleltetés az FPS-eden. Arról nem is beszélve, hogy nincs garancia a késleltetésre QoS-el sem, ha nagyon rövidre konfigurálod a választ, akkor könnyen hoppon maradhatsz. Na, ez lenne aztán a játékélmény, hopp kis lagspike itt, egy nagy lagspike ott....
A jelenlegi multis mókánál is éppen elég magas sokszor a ping, pedig ott tényleg minimális adatforgalom kell csak a komplett input, kép és hangátvitelhez képest.
-
Petykemano
veterán
válasz
awexco #40544 üzenetére
Épp ezt a képet akartam én is megosztani.
Érdekes.
Két megjegyzés: meggyőződésem, hogy a cloud gaming csak úgy fog tudni rendesen működni - legalább a jobb képminőség esetén -, ha az adatközpontban ÉS a kliensnél együttműködésre kitalált hardver van. Az például adja magát, hogy az adatközpontban 1080p képet állítanak elő (így egy erős kártya tényleg képes kiszolgálni több klienst is párhuzamosan) a kliens pedig ML technikákkal felskálázza 4K-ra. De akár azt is el tudnám képzelni, hogy a raytracing úgy működjön, hogy a raytracing számítás az adatközpontban történjen, és az így kapott nyers adatokból a kliens rendereljen képet. Most ezek persze csak légbőlkapott példák.
Az AMD - ha van egy kis esze - valami olyan cloud gamingben lesz érdekelt, aminek datacenter és thin client végéhez is gyártja a hardvert. A thin clientnek pont annyira kell thinnek lennie, amennyire egy konzol az: $300-500 árból kijön. Ennek az apuktól kezdve a chipletes apukig ugyebár mind meg fog felelni.Viszont a kép arról árulkodik, hogy 2019Q3-ban cloud gamingbe jön a navi.
Egyrészt ki a megrendelő? Sony, MS állítólag csak 2020-ban adja ki az új konzolt. (Bár matekra úgy jönne ki a polaris rajtja alapján, hogy 2019Q2 gpu, 2019Q4 konzol) a Google V320 vagy V340 kártyákból vásárolt be elvileg. (Bár kétségtelen, hogy nem mondták meg, hogy Vega, csak hogy 56cu 10.7tflops, hbm2. )
Az amazon még esélyes
Másrészt milyen kártya menne szerverbe? Az, amit a radeon vii alá várunk - árban? 8GB GDDR6-tal?
Vagy a januárban respinre visszaküldött Navit így tényleg beérte egy másik, egy nagyobb - és annak pcbjét láttuk? -
Petykemano
veterán
válasz
awexco #40535 üzenetére
A mennyiséggel kapcsolatban nekem vannak kétségeim.
A cloud pont arról szól, hogy kevesebb hardveres költséggel tudsz ugyanannyi számítási igényt kiszolgálni, mintha minden kliensnél ott lenne a számára szükséges hardver. Tehát ha eddig mondjuk évente elkelt 1millió mainstream kártya világszerte, akkor a cloudban elég mondjuk 100ezer.
Ráadásul cloudba biztosan erős kártyákat vesznek, ami nagyobb felbontást, jobb minőséget is ki tud szolgálni, vagy esetleg hosszabban szolgál ki, miközben ha alacsony igény jelentkezik, akkor az AMD kártyák képesek több különböző klienst is kiszolgálni egyszerre - vagyis egy RAdeon VII kártyán elfuthat 2-3-4 játék is mondjuk ilyen polaris minőségbenAz arcturus elvileg nem architektúra, hanem egy konkrét fejlesztés a legutolsó infók szerint. Ugyanakkor az arcturus egy ugyanolyan csillag, mint a vega, navi vagy polaris. Tehát én két dolgot tudnék feltételezni róla: azt, hogy vagy egy olyan architektúra, amiből csak egy példány készül - kábé mint a vega20-ból is - egy datacenter kártya különböző színben különböző piacokra eladva . Vagy a másik lehetőség, hogy ez már egy chipletből összepakolt cuccot jelent. Alaővetően Navi alapú, de chipletekből összerakott, ami együtt jár azzal, hogy külön chipletben van az FP64 és külön a raytracing - vagy valami, ami ezzel függ össze.
"Not An apple fan" épp most elmélkedett arról, hogy mi lehet a GCN szűk keresztmetszete. És szerinte sem a sávszél és nem a ROP. Hanem a geometria. Amit ügyesen vág ketté a vulkan .
A guglinál biztosan azért nem promózták az intel procit, mert meglevő edge szerverekbe vásároltak VGA-kat. Hogy aztán később cserélik-e nem tudom. A gyorsítók (gpu, fpga) számára azt mondják, hogy előnyös, hogy minél vastagabb legyen a PCIe kapacitás - ebben a Rome jó lesz. De ez persze nem garancia mindenre.
-
Petykemano
veterán
válasz
awexco #40512 üzenetére
Ez furi, mobilról Google ampon keresztül olvasható, desktopról paywall.
"Q – Hans Mosesmann
Hey thanks. Lisa, regarding Navi, if you comment on it what is the positioning of that particular product relative to the -- your current 7-nanometer GPU? And regarding Navi, can you tell us if it's going to include rate tracing?
A – Lisa Su
Yeah, so, Hans, we are excited about Navi. Navi is a new architecture for us in gaming. It has a lot of new features, across the Navi architecture. Things are progressing well. We expect it to launch in the third quarter.
From a positioning standpoint, I probably won't go through it in great detail right now other than to say that it is 7-nanometer, Navi, but it will be positioned below where, for example, our Radeon VII's is position today from a price point standpoint.
And then, in terms of Ray tracing, again, we will talk more about our overall Navi roadmap as we get closer to the launch."
-
válasz
awexco #40513 üzenetére
Ebben a játékban zöld oldali lemaradás van, nem AMD oldali feltámadás.
Az nvidia drivere még nem támogatja world war Z ben használt új vulkan implementációt a subgroupokat. Kizárólag ez az egy játék használja jelenleg Pc-n de driveres probléma csak, semmi több, nem hardveres előny/ hátrány. -
Petykemano
veterán
válasz
awexco #40492 üzenetére
Nos, igen. Nem egyszerű kérdés.
Ha innen nézem, eléggé valószínűtlennek tűnik, hogy a Navi chiplet legyen.
Ugyanakkor nagy botorság lenne az AMD részéről, hogy készít egy chipleten alapuló processzort és amúgy is minden arra mutat, és aztán a konzolokhoz meg készít egy monolitikus aput? Sokkal nagyobb fantázia van a jövőre nézve a chipletekben. És a navin olyan régóta dolgoznak már.Én egyszerre érzem azt, hogy meglepődnék, ha a navi chiplet lenne, de kicsit csalódnék is, ha nem. Izgatottan várom, Mit húznak elő a kalapból.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az AMD éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Kutya topik
- Dell notebook topic
- Direct One (műholdas és online TV)
- Háztartási gépek
- A Micron újszerű módszerrel javítja QLC-s SSD-jének sebességét
- Windows 11
- Bestbuy játékok
- Xbox tulajok OFF topicja
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- 15,6" Dell Latitude laptopok: E6540, E5550, E5570, 5580, 5590, 5500, 5501, 5510/ SZÁMLA + GARANCIA
- Bomba ár! Dell Latitude E5550 - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 15,6" FHD I W10 I HDMI I Cam I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- HATALMAS AKCIÓK / MICROSOFT WINDOWS 10,11 / OFFICE 16,19,21,24 / VÍRUS,VPN VÉDELEM / SZÁMLA / 0-24
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 15" 2018 i9 9850HK 32GB 500GB 560X 4GB garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged