- Honor 400 Pro - gép a képben
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Milyen okostelefont vegyek?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
.Ishi.
aktív tag
válasz
.Ishi. #28594 üzenetére
Fel is dobtam a legfrissebb (2018/08/08) BIOS-t rá, és ami feltűnt (egy rakat új beállítási lehetőség mellett), hogy a HPET alapból be van kapcsolva, a régi BIOS-on (2017/04/10) meg alapból ki volt kapcsolva. Ha jól emlékszem a kezdeti HPET hibákat már javították, nem? (Asszem valahol a kikapcsolásnál lehetett nyerni vele egy kis teljesítményt.) Akkor ez nem nyúka-piszka?
-
martin66
senior tag
válasz
.Ishi. #11678 üzenetére
Már benne is van az összefoglaló vázába.
(#11674) pipo112
Szuper, benne is vannak az összefoglalóba. Aki tudja az kezdheti is a saját gondolatait megírni a dokumentumba. (Bárki írhat bele, de senki nem törölhet tartalmat az engedélyem nélkül, nem kell aggódni, hogy elveszne, ezért kérek mindenkit, hogy használja a dokumentumot és már lehet is összeállítani az összefoglalót--
Kedves olvasó úgy gondolod, hogy tudnál segíteni az összefoglaló összeírásában vagy van ötleted a tartalmával kapcsolatban? Akkor kérlek, ebben a dokumentumban jelezd és hogy mely részek elkészítését tudnád vállalni, bele írhatod a javaslatokat. Aki tudja az kezdheti is a saját gondolatait megírni a dokumentumba. (Bárki írhat bele, de senki nem törölhet tartalmat az engedélyem nélkül, nem kell aggódni, hogy elveszne, ezért kérek mindenkit, hogy használja a dokumentumot és már lehet is összeállítani az összefoglalót).
-
Okami68
csendes tag
Ishi és Duracelm...
Igen, tulajdonképpen bármire építem az új gépet, ami ma kapható, az szinte önmagában hatalmas előrelépést jelent a jelenlegi állapothoz képest.
Csak valóban 180k a keret - jó, persze, plusz 2 ezres nem fog a sírba tenni, de 10k már nem fér bele. Ezért küszködöm, hogy a lehető legoptimálisabb konfiguráció jöhessen ki.
Egyébként azt látom, hogy ár/érték arányban jobban megéri a 240-es vagy 256-os ssd-ket vásárolni, mert 20k környékén vannak a 120-asok, a nagyobbakra pedig 5-7 ezer forint a többlet.
Persze, ezt megint megszabhatja a keret. -
HavocS
senior tag
Már nem emlékszem pontosan miért cseréltem erre a chieftecre (ja de, furmark alatt lekapcsolt a szénné húzott gtx460+fx6300 kombó alatt
), de pl 6 pines pcie csati nincs is rajta. De ha most haza megyek és bekapcsolt elosztóval is cumi van, akkor átrakom 1-2 napra. FSP Hyper M 500W-ot nézegettem amúgy most, elég pofás.
Találtam most amúgy egy nagyon bizarr dolgot, többen a HWINFO64 leállításkori futásához kötik a softbricket. Fogalmam sincs ez hogy lehetséges, de egy próbát ez is megérhet... tény hogy nem egyszer csontra fagyasztotta a gépet a szenzorok scannelése közben, úgyhogy lehet valami olyanban turkál amiben nem kéne.
korion: 1-1 óra prime95 mind a 3 fajtával, ha nem áll le az nálam stabil. Illetve prime95 low priority-n + játék, annál jobban nem nagyon terheli ki semmi.
-
komi77
senior tag
Köszönöm a megerősítést! Egy kérdésem lenne még: alaplap terén érdemes x370-est vennem vagy elég lehet a b350 is? Integrált vga nem szempont, azt látom, hogy az x370-eseken jóval több a csati - viszont árban is húzósabbak. Hosszabb távon lehet-e olyan előnye az x370-eseknek ami miatt jobban járok vele?
-
GFerr56
aktív tag
Hal!
Igen, győzelem! Ez a cég volt az egyik, ahol "javasolták" intelligensebbek, hogy max. 5% legyen az AMD processzorok aránya, de lehetőleg 0%, mert különben ejnye-bejnye lesz. Én szívből drukkolok az AMD-nek, mert még ilyen tisztességtelen (enyhén fogalmaztam) konkurenciával is meg kell küzdeniük...HAJRYZEN!
Üdv -
BeZol
őstag
Először is a játék még béta (btw. szerintem egy hulladék a játék, nagyon nem jött be nekem), és szerintem rendes vga driver támogatása sincsen még.
Ezek után átnyargalhatunk a tényekhez amiket leírtál.
A proci ugyanúgy 35% körül mozgott, a nagyobb felbontás a magasabb resolution scale-lel csak a gpu-t terhelte jobban meg (teljesen jogosan), tehát procilimited van de közben mégsem.
A 35% az kb. a proci 1/3-ada, tehát a 6mag12szálas proci 12száljánál ez 4 szálat jelent (+- a windows és egyéb dolgok a háttérben). Ennyit mozgat meg a játék, 4 szálat a 12ből, vagyis ha egy 4magos i5-öd lenne ami szintén 4 szálat tud, akkor csutka ugyanennyi fps-ed lenne (talán még egy G4560-assal is, csak hát ugye ott nincs 4 fizikai mag, hanem csak 2, azért az nem ugyanaz), csak nem 35%-os prociterheléssel, hanem 100%-ossal, csak hát az i5 húzható deliddelve 5.3ghz-re is, azonos órajelen pedig 10-15%-okat szokott az Intel verni a ryzenre (itt most pont az ilyen cpu-limites szitukra gondolok).
Tehát ha most ment 3.5ghz-en a procid, akkor 3.8-9ghz-nél lenne extra 10% fps-ed. Ha csak 2133mhz-es a ramod, akkor 3200mhz-essel lenne további extra 10-15% fps-ed. Ha lekapcsolod az SMT-t, akkor ismét nyerhetsz (nem feltétlen, meg kell nézni) további 10% fps-t, tehát akár 30-35%-kal több fps-ed is lehet a fenti példában, de ennél többet képtelenség kihozni a ryzenből. (Elvileg ilyenkor él a intel 10-15% fps előnye!!!, enélkül 20-30%-kal több is lehet azonos órajelen intellel)
Tehát a legoptimistább 3.8-4ghz közé húzott SMT offos, 3200mhz-es ryzenhez képest a 3.8-4ghz-es i5 itt 10-15%-kal több fps-t fog tolni, viszont azt még felhúzva akár 5.3ghz-re csapj hozzá további bő 30%-ot, szóval itt akár 250fps is lehetne Intellel.Ismét 1 új játék, ami rohadtul nem fogja kihasználni a sok magot
Egyébként nincs para a ryzennel sem, 144hz-es monitornak is picit sok az fps. Én talán 120fps-sel toltam, de nekem 100%-os volt a gpu -
HavocS
senior tag
Ú de jó hogy szólsz, még fent van múltkorról, tesztelem akkor én is egyet.
Valaki aggódott a Gigabyte Gaming 3 VRM hűtése miatt, 3.7-en zárt gépházban 26 fokos szobában ez sikerült produkálni vele 20 perc prime95 alatt. Én nem aggódok.
Amúgy egy 1080 koppra hajtása se mindegy hogy hogyan. Mert ha 1080p-ben 8xMSAA-val 60 FPS-en hajtod koppra, akkor ja, megvan gond nélkül, de mondjuk 144 FPS-re már nem vagyok benne biztos, ott azért a CPU is már komolyan beleszól.
-
MiZY
tag
En is arra alapozok, hogy javulni fognak a memoria sebessegek, es a nevlegeshez kozelebbi frekvencian fognak alapbol uzemelni. Bar nyilvan megprobalom huzni oket, de elso korben az lenne lenyeg, hogy meglegyen minden alkatreszem, mert jelenleg semmi sincs meg belole, egyelore minden csak tervezet.
(#6191) jovás, (#6202) Ishikoro: Koszonom!
-
BullKoxa
őstag
Játékra kellene majd ! a kövi gamer pc. Egyenlőre 1080p 60 azaz 72 fps mert a Dell-em bírja a 72Hz-t .de ki tudja 1-2 év múlva mi lesz megfizethető, meg a 100K-s Vga-k majd mit tudnak nagyobb felbontáson. csak mert miket néztem videókat ott az intel 7700K verte az 1700/1700X-t 10-20 fps-l. Ezért kérdem hogy akinek van hogy látja a dolgot. Nem vagyok semmilyen fun sem . Csak a pénzemért a legjobbat szeretném .
-
Tubica
senior tag
Rendben köszönöm
Majd még meglátom pénz ügyileg, hogy tudok alkotni, meg mire.
Táp meg vga gondolom bőven elég
( Rx 480 8gb / FSP raider 550 )Üdv. Tubica
Amúgy, aki írta, hogy más a hűtő pont, azt tudom
Be quiet oldalán lehet hozzá rendelni ingyen am4-es lefogatót, csak igazolni kell, hogy van hozzá lapom
-
Cathulhu
addikt
De itt inkabb arrol van szo, ha valahol bottlenecked van, akkor elrontottad, balanszolni kell, draga proci es ram melle draga vga dukal, olcso vga melle pedig eleg az olcso proci es az olcso ram. De azzal, hogy itt draga procit teszteltek ultra beallitasokkal olcso vga-val, szandekosan ideztek elo bottlenecket, persze, hogy a proci nem tudta kifutni magat. Amint megszunt a korlat, rogton jott az eredmenyeken, hogy igenis szamit a memoria sebessege, nem is kicsit. Az elso tablazatuk meg azt mutatja, hogy az intel is profital ebbol, de ez nem jelenti azt, hogy ryzenen nem segitene. Szoval ez a teszt szamomra kb semmit nem er, clickbait az egesz.
Video cime inkabb lehetne: GPU bottlenecken nem segit gyors RAM
-
Konfigos
őstag
Ciki nekem ez most,de átjött volna,ha nem nézem be ki is írta.Azt hittem István írta ezt a hszt is amit te,és még mindig megvan róla győződve hogy a 9800gt ezt tudja,azonos az avatarotok,ez zavart meg
Hagyjuk is,minden esetre én vevő vagyok István 9800GT kártyájára ha valóban rejtetten már 10éve piacra került a gtx 1060 teljesítménye
-
Konfigos
őstag
Ne haragudj,de valami ott nem kóser ahogy méred.Egy 10~ éves vgaról beszélünk a 9800gt személyébe,manapság alsókategóriás notik vgaja erősebb nála.
Szerintem futtasd le újra,de igazából felesleges is mert eléggé offtopic lenne,csak szemet szúrt ez amit írtál,nem kekeckedés volt.Naponta olvasom a zen topicot,aki ismer tudja hogy nagy AMD-s voltam,bár engem csak mobil szegmens zen fog majd érinteni ha lesz,addig is viszont jó látni hogy végre igazi fejlődés lett a vörös oldalon is .
-
IstvánLászló
őstag
A tesztet köszönöm és a munkádat.
A Gigabyte G1 Gaming 1060 6GB, szerintem alacsony a pontszáma, de lehet hogy tévedek.
Az én régi talicskám: GeForce 9800 GT 1GB , kap ennyi pontszámot és nálad a vga driver-el is gond lehet, mert szerintem a vga-d erősebb mint az enyém.
A tévedésemnek a lehetőséget nem is zárom most ki.
Kérdésem mi a véleményed? -
Márk
senior tag
Hogyhogy szivatnak, mi a gond?
Én tegnap telepítettem és frissítettem wint a Creators Update-tel, minden úgy ment mint a karikacsapás (Ryzen 5 1600, Asus Prime X370-Pro, 2*8GB Corsair LPX DDR4).
Egyébként úgy csináltam, hogy az RX480 driverén kívül (amiből a legfrissebbet az AMD oldaláról töltöttem le), minden drivert a Windows Update-tel szerzett be magának a rendszer, nincs felkiáltójel/kérdőjel az eszközkezelőben.
-
dogab93
tag
Vártam ezt az 1600x-t mint az állat ,de úgy néz ki nem lesz ilyenem sajnos mert nem fogok 90 ezret kifizetni i5 teljesítményért pláne úgy hogy most i7-em van (4790).Viszont ,ha azt vesszük honnan hova lépett az amd akkor megkérdőjelezhetetlen a fejlődés és gratula nekik,hátha a refresh már még jobb lesz.
-
apatyas
Korrektor
Naaagyon szép! Bár azért a 37.5-ös szorzót megtarthatta volna teljesen ugyanazon, az újjal egy negyedet lecsúszott 37.25. Legalább ez nem fényezi túl az új eredményeit.
a., L1, L2 miért tudott ilyen jelentősen gyorsulni? Konzisztens 16-18% ! Sajnos nem értek hozzá, hogy a mikrokóddal hogy a fenébe lehet gyorsítani ezeken a fix elkészült hardvereken. Hibajavításokról már olvastam anyagot, arról van némi elképzelésem.
b., Ezek a változások csak Aidában észlelhetőek (benchmark specifikus esetben élnek csak = ráoptimalizálás), vagy normál programok alatt is ugyanennyivel hatékonyabb a cache alrendszer? -
Továbbá, az intel-Ryzen teljesítménykülönbségek során az is kijött egy példánál, hogy a Ryzennél a játék azt hitte, hogy csak fizikai magokból áll a hardver, mivel a programozás során nem volt még SMT. De amint megváltoztatták a játékot úgy, hogy úgy viselkedjen, mint egy intel hyperthreadinges procin, jelentős sebességnövekedést értek el.
Ez megmagyarázza, hogy a játéktesztek alatt, amit korábban linkeltek be, miért van az, hogy az i5 és i3 99%-on teker, míg az R5 1400 (4/8) 65%-on, így okozva 5-10% FPS mínuszt.
Vegyük a Battlefield 1-et: valószínűleg konfigurálja a program inicializáláskor, hogy hány szálat használjon a CPU-ból. (Itt az látszik, hogy a 4 magos FX-ről 6 magosra váltva jelentősen nő az FPS, de a 8 magos FX nem hoz már többet, tehát 6 szálat biztos kezel; de az is igaz, hogy i7-re váltva i5-ről nem nő szinte semmit az FPS. Mivel a Ryzen 65% körüli kihasználtsággal fut, ez durván 5 szál használatra utal. Nem mindegy, hogy az öt szál hogy adódik össze: 4 valós mag plusz 1 SMT vagy 3 valós mag plusz 2 SMT.
Első eset: 100+100+100+100+30=430 (ahol 100 a valós mag, 30 az SMT, hiszen az SMT a valós mag 30%-át tudja hozzátenni a teljesítményhez a Ryzen esetében, míg Intelnél ez ~25%)
Második eset: 100+100+100+30+30=360A második eset az elsőhöz képest 16%-kal kisebb teljesítményt nyújt.
Aztán lehet, hogy teljesen rossz úton járok, de nekem így jön le a dolog.
-
joysefke
veterán
The R5 1600X would be matched against the 7600K, and then the R5 1600 would go up against the i7-7600. The R5 1500X will go up against the 7500, and then the R5 1400 would go up against the 7400.
Ez azt jelenti, hogy "mi ellen fog menni", nem azt amit Te írtál, hogy "az árakat és a teljesítményt a következőképpen lövik be".
Tehát az 1600X-et tervezik árban 7600K-hoz belőni.
Nonszensz lenne, ha az 1600X teljesítményben 7600K szinten lenne... -
M@trixfan
addikt
Ez is azt mutatja hogy alaplapból követelmény a minőségi és ramból is meg kell adni ami jár. Ezeken nem lehet spórolni most. CPU-ból viszont simán lehetne a legkisebb 1700 és később új stepping. Nem tudom mennyi lehetőség van még a mikrokódban, de ha ez és a Creators Update megoldja a most kritizált dolgokat akkor igencsak reális lenne az Inteltől további árcsökkentés, vagy gőzerővel előbb kihozni a Kaby/Skylake
X-et. komolyan itt kattogok mint a bolond az utóbbi két hétben, hogy beleugorjak-e egy Ryzen build-be Kaby helyett? jó lett a körítés is nagyon, nem csak a CPU.
-
some program which take less threads, like chess
Hogymiva'? A bárhol jegyzett sakkprogramok képesek brámennyi magon futni. A legutóbbi TCEC 44 magon, 88 szálon futott.
Season 9 Superfinal server
CPUs: 44 Cores -> 2 x Intel Xeon E5 2699 v4 @ 2.8 GHz
Motherboard: Supermicro X10DRL-i
RAM: 128 GB DDR4 ECC
SSD: Crucial CT250M500 240 GB
Chassis: Supermicro
akela91
addikt
Szerintem arra senki sem számított hogy jobban húzható lesz mint egy R7. BTW, read only vagyok hetek óta. Itt az ideje cserélni a 8120 -am(@4.5GHZ), vagy 1600 lesz, vagy i7700. Szóval nekem most jön a lényeg.
Ha tudja a 4Ghz-et, lesz hozzá normális lap, normális áron(~30k), és közel azt tudja mint egy 7700 de olcsóbban, akkor ő lesz az igazi nekem.
-
HSM
félisten
Nálam ez egyértelmű utalás lenne, hogy a hatmagosokért menjek. 3+3 konfig már oké, nyers erő pipa, és sok szál tud CCX-en belül maradni. 2+2 konfignál már minden téren necces a dolog. Szerencsére kedvező áron lesznek a hatmagosok, némileg szépítve a helyzeten.
(#2691) zzola: Igen, a kis nyolcas vagy a kis 6-os, pénztárca függően.
-
TESCO-Zsömle
titán
Ebből megint csak az jön le, hogy frekvencia kell neki. A késleltetésről szó nincs benne. Ez alapján a memória-vezérlőt kell feltornázni az egekbe, akár a késleltetés árán is, mert az adja az interkom sebességét.
Józan paraszti ésszel, de ha vki tud, cáfoljon meg, mert érdekel a dolog.
-
HSM
félisten
Ez így jó nagy marhaság... Generációk óta így jelennek meg az Intel cuccok is, hogy megejelenés után hetekig, néha hónapokig vérzik a torka, mire helyre pofozzák.... Pedig ott sokszor tényleg fájdalamasan csak facelift van...
(#2217) schawo: Millió dolog lehet, lehet matat valami regisztert, amit nem szeret, vagy valami speciális optimalizálást. Mindenesetre nekem is igen gyanús, hogy windóz only. Ha hardveres is, valami meglehetősen speckó együttállás kell hozzá, ami szvsz mikrokódosan javítható.
-
Vitka675
tag
Talán a Vegához van köze, nem akarták túl közel ellőni őket egymáshoz, mert akkor egyik sem szólt volna akkorát egyenként. Annyit tudni egy noname alaplapgyártó írásából, hogy egészen kb decemberig Q2 végéről volt szó, majd a tiltakozás és AMD support hiánya ellenére rántottak rajta bő 2 hónapot. Nem csoda, hogy így néz ki minden...
-
ggbuffon1897
őstag
Multkor visszaolvastam kivancsisagbol a bulldozer topik elejet...
Hat kisertetietes a hasonlosag a "a majd ezt javitjak; op rendszer utemezojet javitjak ; en a jovonek veszek gepet mert majd jonnek a tobb magon / szalon futo cuccok" jeligekkel..
Kisse dejavum lett..
(Helyesirasert sry , telorol vagyok)
-
Fiery
veterán
-
Azon kívül, hogy a Microsoft meg fogja csinálni az optimalizálást, csak azt a problémát látom, hogy az alaplapgyártók nem voltak még teljesen felkészülve a platformra (fő probléma a DDR4 elég "kezdetleges" támogatása). Nálam be van tervezve idénre az i5 leváltása i7-re, de ha minden kikupálódik Ryzen fronton, ismét visszatérek az AMD-hez (Phenom II X6 1100T-m volt anno). De még van fél éve rá
-
Komplikato
veterán
Gondolom valami köze lehetett továbbá az üzleti negyedévhez a bemutatónak, ami ráért volna foltozott Bios-szal és javított hibákkal két hónap múlva is. A részvényeket nézve viszont bejött nekik. Amúgy én emlékszem ám az első generációs i7 mizériára, meg a szopásra ami első 3-4 hónapban volt az alaplapokkal és Bios frissítésekkel.
-
Fiery
veterán
Csak a DDR5 fogja elasni vegul az AM4-et, remelhetoleg. Vagy ha hirtelen szukseg lesz 2-nel tobb memoria csatornara. Persze hiaba ugyanaz a foglalat, az alaplapok, chipsetek fejlodese miatt ugyis kell majd idonkent uj deszkat venni. Pl. a Promontory szep meg jo, de mar most kicsit elavult...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! ASUS VivoBook X1504ZA notebook - i3 1215U 16GB DDR4 RAM 512GB SSD Intel UHD IGP WIN11
- LG 27GS60QC-B - 27" Ívelt - 2560x1440 - 180Hz 1ms - AMD FreeSync - Bontatlan - 2 Év Gyári Garancia
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! Custom vizes számítógép játékra! I7 12700KF / RTX 3090 / 32GB DDR5 / 1TB SSD
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest