- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- iPhone topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
kelna91
senior tag
válasz
kelna91 #26571 üzenetére
Köszönöm a tippeket mindenkinek, kipróbáltam párat.
Kiderült, hogy a fülem megtévesztett, és mégsem a CPU környékéről jön a hang, hanem a PSU-ból. De nem a ventilátor csinálja, mert semmit sem változik a hang, hogyha megállítom a ventit. Szóval ez sima coil whine. A kérdés már csak az, hogy tudok-e vele valamit csinálni? Ez egy BQ! Straight Power 11 550W, tutira jobbat nem nagyon látok a piacon, hasonlóból másikat venni meg lutri.
Esetleg ha nagyobb teljesítményűt teszek bele? Akkor jön a hang, ha sokat fogyaszt a CPU, szóval hátha számít az aktuális teljesítmény/max. teljesítmény arány.
-
Csupingo
veterán
válasz
kelna91 #26573 üzenetére
Igen, vagy ilyen. Én azért bekötöttem, így nyugodtabb vagyok. Persze azt mondják, hogy a 2db 4-es is bőven elég.
-
-
Kroni1
veterán
válasz
kelna91 #26564 üzenetére
Milyen tápegységed van? Nekem egy jó minőségű de régebbi (Seasonic belsős Corsair VX450W) tápegységgel volt, hogy nem volt kompatibilis valamelyik energiagazdálkodási funkcióval, és amikor a Phenom2 procit FX-re cseréltem azzal nyikorgott.. Tápcsere megoldotta. Ettől függetlenül itt nem hiszem h ez lenne, de rengeteg ilyet hallottam, voltak VGA-k is amik terhelés alatt nyikorogtak, stb... Kicsit visszaveszel a tuningból akkor mi a helyzet?
-
TeeBee73
veterán
válasz
kelna91 #26564 üzenetére
Nálam, ugyanez a helyzet, előző konfigban (4790K, 2*8GB 1600MHz HyperX, MSI R9 390OC, 128GB mSATA) is előjött. Ritkán, de terheletlenül is néha a van "talicska hang".
Ami maradt az előző gépből: HX650, Coolink 120 SWIF ház ventik. (Szerintem, utóbbiak lesznek ludasak.)
MOD: Kapcsold ki a torrent klienst, csinálja-e úgy is? -
Csupingo
veterán
válasz
kelna91 #26566 üzenetére
570-es lapnál a kis alaplapi ventilátorra tippeltem volna, de azok talán ennyire lassan nem forognak. Az nvme ssd nem adhat ki ilyen hangot? A vcore-t ennyire alacsonyra állítottad, vagy ilyen nagyot zuhan terhelésnél? Azt még kipróbálnám, hogy átalakítóval bekötném a másik alaplapi cpu csatlakozót is.
-
Beba Snake
aktív tag
válasz
kelna91 #25686 üzenetére
Még egy dolog eszembe jutott. Vagy van összefüggés, vagy nincs a rammal kapcsolatban.
Én a 2400G-met a "gyári all core turbo" értékeire állítottam "all core fix OC"-val,a CPU Vcore-nak pedig 0,1V negatív offsetet adtam. Most (1,5 éve) 3,9GHz-n megy stabilan.A procidat kell majd kitesztelned, hogy 3,8-4,1GHz között hol lesz stabil Vcore=1,25-1,35V között. a kisebb fesz a jobb, 1,35V fölé ne menjél. 3,9-4GHz már elég tökös lesz stabilan.
Persze minden turbó baromságot ki kell kapcsolni, pl. "Game boost"-ot az all core OC esetén.---
Gyors tesztnek pedig: CineBench R20 Multicore teszt. Ha ott elhasal, akkor vagy proci szorzóból, vagy ram frekiből vissza kell venni. -
Beba Snake
aktív tag
válasz
kelna91 #25681 üzenetére
G. Skill Aegis 3000/cl16 2x8GB KIT-em van. 2018 november eleji vásárlás. Azóta megy az adatlapomon szereplő konfigban a leírt módszerrel. Én is itt olvastam a tippet és tökéletesen bevált. Egy próbát megér.
Az OFF kérdésre pedig:
Én is tapasztaltam. Win10 frissítések és szolgáltató váltás előtt és után is volt. 10Mbit/sec -> 150 Mbit/sec váltás volt Trékomról Vodafone-UPC-re. Aztán a Win10 kiköhögte az MS vírust és most kb. 2 hónapja jó. De a PH szerverei is szoktak gyengélkedni időnként, főleg bejelentkezéskor. Ott is lehet egy kisebb darab szar a ventillátorban. -
-
Bodz
nagyúr
válasz
kelna91 #17912 üzenetére
Mindkettőt. Utóbbit minél alacsonyabbra. A Ryzen Dram Calculator sokat segíthet.
-
Floyd80
addikt
-
AAAgold
senior tag
válasz
kelna91 #16747 üzenetére
videórendernél a gyorsabb rammal nem sokat nyersz szerintem
vga gyorsítás alatt azt értettem, hogy a videóvágó használja-e a vga-t render közben, vagy sem
premier-ben bizonyos effekteknél pld. nem is használja, aztán van egy csomó művelet, amikor igen - ha használja a vga-t, és húzod a vga-t, akkor vélhetően gyorsabb is lesz a dolog valamennyit
-
Madmax81
aktív tag
válasz
kelna91 #15072 üzenetére
AMD Ryzen 5 / 3 2***G "Raven Ridge" (AM4)
Gép megakadás probléma:
Ugyan a topikban csak néhányaknál fordult elő eme titokzatos hiba, kérésre beteszem ide is, háta véletlen valakinél előfordul. A probléma leírása, hogy 5-10-20 mp.-re az egész gép megfagy, és semmire nem reagál. Erre a megoldás az alábbi linken érhető el, akinél előjött a probléma, annál orvosolta a hibát: Link
-
AAAgold
senior tag
válasz
kelna91 #15065 üzenetére
hmm, kurzor beszaggatásról valamiért nekem sata/ssd probléma rémlik (+ belassuló ablakok, furcsa rövid fagyások, stb)
talán kábel gond, vagy port gond - teszteld végig, rendszer drive-on kívül húzz le mindent, aztán ha továbbra is van gond, tedd át másik másik kábelre és/vagy portra
ha tényleg nem találod a hiba okát, egy próbát megérhet ez is
-
ScomComputer
veterán
válasz
kelna91 #15079 üzenetére
A soc volt,elég 1v, ha csak nem magas órajelű ramokat használsz(3400 felett)....szerintem nyom egy resetet a lapon,vagy vedd ki az elemet 10 percre utána állítsd be mindent(ventik,boot,stb),de a procit és ramokat hagyd alapon(default),és így próbáld meg,hogy jelentkezik e a hiba...
Legalább is én ezt tenném első körben.. -
gbela
senior tag
válasz
kelna91 #14988 üzenetére
Ahogy irtak előttem, ez olyan extrem overclock amit léggel nem is lehet. A videoban is ott a víz, commentben ki is emelik.
Szóval nem értem a problémádat. Az a hűtő bármit elvisz ami úgy általábban léggel lehet. De ha OC-ról beszélünk ott a lég limitált, egy idő után víz aztán meg nitrogén van. Pont.
Nem szeretem az értetlenkedést, már nem bírtam ki h ne írjak, sorry. -
NightGT
senior tag
válasz
kelna91 #14981 üzenetére
Ezt a részletet a gamersnexus szellőztette meg (illetve én ott láttam), link itt.
"We specifically and explicitly said the 16-core CPU can reach upwards of 300W with H2O overclocks. We absolutely did not say that's the stock CPU. Please stop spreading misinformation. The video title even says "OC Power," meaning "overclocked power." Not stock."
Vagyis *vízzel meghúzva a 300W közeli fogyasztást elérte. Ez mit jelent? Kopp OC, valószínüleg...9900k-nál is van az a szint, ahol már vízen is megsül
Nem jelent ez még semmit. Illetve jelentheti akár azt is, hogy szénné lehet tuningolni...
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
kelna91 #14920 üzenetére
2600-ról több eredmény van itt a fórumban és ugyanúgy van gyenge eresztés a x és non-x verziók közt, most a sajátod alapján szerintem ne vonj le egy általános következtetést az összesről. Akkor éri meg az x ha nem akarsz tuningolni vagy esetleg több alkalmazásnak is az egyszálas teljesítmény számít, mert magasabb a gyári boost értéke, esetleg egy kisebb blck tuninggal szépen meg lehet ezt is emelni.
-
Jacek
veterán
-
Feriboy2
aktív tag
válasz
kelna91 #14710 üzenetére
még a proci tuningnál megpróbálhatod átállítani az LLC módot a biosban (röviden ez annyit csinál hogy stabilabbá teszi azt a feszültséget amit beálítottál.)
MSI biosban az LLC mode-ot 1-től 10-ig lehet állítani, az 1-es mode a legagresszívabb az túlfeszelheti a procit, én az LLC Mode 3-at javaslom.
Ezzel hátha meglenne a 4.1 Ghz. -
Feriboy2
aktív tag
válasz
kelna91 #14693 üzenetére
Egyszerre csak egy dolgot tuningolj, mert ha több dolgotsz állítasz és valami hiba lép fel akkor nem fogod tudni, hogy mi okozta.
A maximum állandó feszültség ami hosszútávon még nem árt a procinak az 1,38 volt, efölé ne menjél.
Kezdésnek a ryzen masterben állíts be 4000 mhz-et és a feszültséget tedd 1,35 voltra.Ezt a beállítást ki kell tesztelni, hogy stabil-e. Erre a prime95 progit javaslom (vagy aida64)
Indítsd el a prime95-öt amiben a "small fft" opció legyen kijelölve. (vagy aida64 stabilitásteszen 3 dolog legyen bepipálva: CPU, FPU, Cache. a többi most nem fontos)Fusson a progi kb 30 percig, közbe nézd a cpu hőmérsékletet. 95 fok a maximum. De én személy szerint stressz teszt közben se szeretek 85-90 fölé menni már.
Ha jó a hőmérséklet akkor és nem is fagy le a gép közben akkor mehetsz feljebb mhz-ben, 4100, 4150 stb. és újra tesztelsz. Próbálgatni kell.
Ha fagy a gép akkor vagy a feszültséget növeled vagy a mhz-et csökkented. Ha nagyon magas a hőmérséklet akkor pedig a feszültséget kell csökkenteni. -
kelna91
senior tag
válasz
kelna91 #14675 üzenetére
Valószínű, hogy az OC volt az oka. Visszaállítottam a procit és a RAM-ot a gyári értékekre, és most maxon megy a CPU renderelés alatt. Szóval akkor valamit nem jól állítottam be. Légyszi segítsetek a tuningban!
A végső cél, hogy kihozzam a maxot a gépemből, de egyelőre megelégednék egy biztosan működő húzással. Az alábbi a konfig:
Ryzen 7 2700
Gskill Aegis 3000 MHz CL16-18-18-38
RTX 2060A cél a maximális teljesítmény videóexportálás alatt. Első próbálkozáskor 40-es szorzót állítottam be a procinak, és a memóriát 2933 MHz CL14-re állítottam, máshoz nem nyúltam. De ez vezetett a fenti instabilitáshoz. Mit hova állítsak?
-
ScomComputer
veterán
válasz
kelna91 #14569 üzenetére
Próbáld ki ezt,nekem sokat segített...főleg a ryzen rendszereken...de ez itt off...úgyhogy hogy nem is folytatom,nézz utána
-
jeni
félisten
válasz
kelna91 #9817 üzenetére
ezek jó áron vannak és még nem panaszkodtak rá eddig.
G.Skill 3200Mhz CL16
piros Patriot 3000Mhz piros Patriot 3200Mhz ez csak 2400Mhz vannak akik 2400Mhz KIT-ből kihoztak 2933Mhz működést ,nem erről lenne szó,de sikerült nekik. Biztosra akkor mehetsz ha névileg garantálja a gyártó az adott frekit. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
kelna91 #9696 üzenetére
Corsairbol inkabb a 3200 -ast, az szokik menni, a 3000 CL15 egyes verzioival szivas lehet.
#9697 : Aegisbol van 2x16 -os kit. -
AAAgold
senior tag
-
válasz
kelna91 #9632 üzenetére
Az hogy első széria és vannak kisebb anomáliák,mint mindenhol. A második generáció alig drágább és kompatibilitásban is jobb.
Vagy a 2600 vagy a 2700 ajánlott,mert 2 kattintással kb ki lehet hozni a 2600X vagy a 2700X teljesítményét ami kb 15k-20k-val drágább. Akkor minek vennél drágábbat? -
micafighter
nagyúr
válasz
kelna91 #9632 üzenetére
Nincs ugyanott teljesítményben. A teszt gondolom a gyári értékeket nézte, a gyári értékeken az X-es procik tovább boostolnak mint az X nelkuli, azért jött ki az a teljesítmény amit látsz. De az X nelkuli procikon Nagyon könnyen tudsz tovább tuningolni, míg az Xes procik gyári értékekkel majdnem ki vannak maxolva (kevés plusz érhető el további tuninggal). Az 1xxx ryzenek all-core vége valahol 4GHz körül van. A 2xxx ryzenek vége 4.2-4.3 GHz körül van all-core. Úgyhogy ha most akarsz venni mindenképpen, és az all-core teljesítmény számít, akkor X nélküli 2600 vagy 2700et érdemes nézni. Vagy ha minimálisan drágább, akkor ezekből X-eset.
Gyári értékeken a 2600X is is gyorsabb a 2600nal, de ha megnézed a PH tesztet ahol mindkettőt all-core tuningoltak szorzóval, akkor látod hogy minimális a teljesítmény különbség all-core teljesítményben.
-
micafighter
nagyúr
válasz
kelna91 #9609 üzenetére
X nélküli 2700hez az MSI lapok a legjobbak ár/érték arányban. Ha belefér a keretbe akkor X470 Pro Carbon AC. Ha drága, akkor pl Tomahawk.
Az előző kérdésedre válaszolva 2700X single core teljesítményben jobb kb 5-10%al, azt nem tudod behozni, de all core teljesítményben az X nelkulivel simán tudod hozni az X teljesítményét.
Tehát ha multi-core teljesítmény számít inkább, akkor az X nelkuli jobb vétel (persze attól is függ mekkora az árkülönbség).
-
válasz
kelna91 #3327 üzenetére
Szia!
Abban az esetben lehet a 2800X -re számítani, ha az Intel i7-8700K fölé pozícionált csúcsprocesszort dob a piacra./dobott is a 40.-ik szülinap alaklmából és nem jelent meg a 2800X/ Jim Anderson szerint megjelenhet a későbbiekben... tehát elvileg az Intel ellen lenne az egy válasz lépés, ha szükségesnek érzik. (majd kiderül)
2700X is játékokban FHD felett már "előnyben" van az Intelhez képest. (ahogy növekszik a felbontás)MD
L
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- DELL PowerEdge R630 rack szerver barebone - 2xSocket 2011v4 , 24x DDR4 DIMM, H330 RAID, 39369Ft+ÁFA
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation4 PRO 1TB fekete konzol extra játékokkal garanciával hibátlan működéssel
- Eladó ÚJ BONTATLAN Honor Magic6 Lite 8/256GB fekete / 12 hónap jótállással!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged