- One mobilszolgáltatások
- Érkezik a Now Bar a Galaxy órákra is
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- Nem állnak jól az Apple Watch számai
- Jobb hajlítható kijelzőt gyárt a Samsung
- Yettel topik
- Xiaomi Mi 11 Ultra - Circus Maximus
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
kelna91
senior tag
válasz
kelna91 #26571 üzenetére
Köszönöm a tippeket mindenkinek, kipróbáltam párat.
Kiderült, hogy a fülem megtévesztett, és mégsem a CPU környékéről jön a hang, hanem a PSU-ból. De nem a ventilátor csinálja, mert semmit sem változik a hang, hogyha megállítom a ventit. Szóval ez sima coil whine. A kérdés már csak az, hogy tudok-e vele valamit csinálni? Ez egy BQ! Straight Power 11 550W, tutira jobbat nem nagyon látok a piacon, hasonlóból másikat venni meg lutri.
Esetleg ha nagyobb teljesítményűt teszek bele? Akkor jön a hang, ha sokat fogyaszt a CPU, szóval hátha számít az aktuális teljesítmény/max. teljesítmény arány.
-
kelna91
senior tag
válasz
Csupingo #26567 üzenetére
Az SSD-re én is gyanakodtam, de nem annak közelében a leghangosabb a hang, és az SSD nincs terhelve, amikor nyikorgás van, és következetesen akkor jelentkezik a hang, amikor a proci terhelve van.
A proci most nincs tuningolva. Korábban volt, 4025 MHz-ig húztam, de nem volt stabil (később kiderült, hogy valószínűleg a memória miatt), ezért visszavettem mindent (elvileg) az alapbeállításra. A RAM is csak XMP1-re van állítva, mert XMP2-n nem volt stabil. Szóval a vcore nincs állítva.
"Azt még kipróbálnám, hogy átalakítóval bekötném a másik alaplapi cpu csatlakozót is."
Ezt kicsit kifejtenéd? Lehet, hogy nem kap elég naftát a CPU? Mit dugjak hova?TeeBee73, a torrentkliens nem futott, és úgy is volt talicskázás. Tényleg nem az SSD lesz a ludas.
Csupingo, az órajelváltásos tipped még jó lehet. Kipróbálom majd fix szorzóval!
Kroni1, BeQuiet! Straight Power 10 vagy 11 550W-os van benne.
-
kelna91
senior tag
Sziasztok! Fogalmam sincs, hol tegyem fel ezt a kérdést, ezért itt próbálkozok.
A gépem furcsa hangot ad ki, amikor 100%-on terhelődik a Ryzen 2700-as procim. Olyan a hangja, mint egy nyikorgó talicskának, de nagyon halkan, csak akkor lehet hallani, amikor teljes csend van, de akkor elég zavaró. Annyira sikerült már leszűkítenem a zajforrást, hogy nem ventilátor csinálja, és a CPU környékéről származik. Csináltam egy videót, amiben csiptetős mikrofonnal kerestem a forrást. Jelenleg a hőcsövekre gyanakszom leginkább.
A jelenség csak akkor jön elő, amikor a proci 100%-on megy. Ilyenkor a VGA nem csinál semmit, 30 fok körül van, a proci pedig 50 fok körül. Van valakinek ötlete, hogy mi lehet, és hogyan lehetne megszüntetni?
-
kelna91
senior tag
válasz
Beba Snake #25687 üzenetére
Kösz az ajánlást! Viszont a procituningnak nem biztos, hogy újra nekifutnék. Mikor megvettem, egyből felhúztam, és 4025 MHz-ig tudtam vele elmenni. A terheléses teszteknél mindig tök stabil volt, soha nem volt vele gond ilyen téren. Viszont időnként teljesen random lefagyogatott a gép úgy, hogy kimerevedett a kép. Nem tudtam rájönni, mi baja, de valószínű, hogy a CPU tuning volt a ludas. Visszavettem mindent alapra, azóta ilyen baja nincs, csak az említett kékhalálok. Nem álltam neki tesztelgetni, hogy mekkora tuningnál viselkedik jól a gép, egyrészt mert szükségem van rá, hogy stabil legyen, másrészt mert továbbra is adott ez a kékhalálos probléma, aminek még a végére kéne járnom.
Régebben mindig tuningoltam a CPU-mat, de most már úgy érzem, hogy nem nyerek vele annyit, mint amennyi időm és energiám rámegy. A következő procim már X szériás lesz éppen emiatt.
-
kelna91
senior tag
válasz
Beba Snake #25684 üzenetére
Oké, köszi, ezzel akkor tényleg teszek egy próbát.
Ez megnyugtató.
-
kelna91
senior tag
-
kelna91
senior tag
válasz
Speed® #25678 üzenetére
Az Aida 1.360 V-ot mutat a DIMM-nek (ez a vRAM?). A vSOC az melyik érték? A CPU magnak 1.080-1.096 V-ot mutat, CPU VID 1.000, CPU/NB 1.160, CPU VDD 1.063-1.081, CPU VDDNB 1.131 körül. Ezek az értékek terhelés alattiak.
Beba Snake, köszi, ezt kipróbálom. De ez tuti jó az én G Skill Aegis RAM-ommal is? Te is azzal próbáltad?
Kicsit más téma: Hihetetlenül lagos ez a fórum az említett gépemen. Ez csak nálam van, vagy mindenkinél ilyen? Egyszerűen nem értem, hogy lehet, hogy egy elvileg elég erős gépen nem működik rendesen egy fórum. Ahogy ezt a szöveget gépelem, a betűk szaggatva jelennek meg. Hogyha vissza kell törölnöm, akkor várnom kell, hogy előbb megjelenjen az utoljára beírt szó, aztán várnom kell, hogy a backspace meddig töröl vissza, csak akkor kezdhetek újra gépelni. Ezt amúgy máshol nem tapasztalom, szóval felteszem, hogy a Prohardver ennyire nincs optimalizálva, de azért megkérdezem, hátha mégis nálam van a hiba. -
kelna91
senior tag
Sziasztok!
Az lehet, hogy az XMP 2-es profil instabil? Sokszor előfordult, hogy teljesen random kékhalálozott a gép, és nem tudtam rájönni, hogy mi lehet a baja. A proci már nincs húzva, eleinte arra gyanakodtam, de most teljesen gyári beállításokkal fut. Egy ideig XMP 1-essel használtam, úgy stabilnak tűnt, aztán tegnap visszaváltottam XMP 2-re, és megint kékhalál lett nem sokára. Most visszaálltam 1-esre, csak nem értem, hogy egy gyári opció hogy lehet instabil.
CPU: Ryzen 2700
Alaplap: MSI X470 Gaming Pro
RAM: G Skill Aegis F4-3000C16-16GISB (XMP1: 2800 MHz, XMP2: 2933 MHz)
PSU: Be Quiet Straight Power 550W -
kelna91
senior tag
Sziasztok! Néha előfordul, hogy megakad az egérmutató. Úgy veszem észre, hogy ez főleg olyankor fordul elő, amikor terhelve van a CPU, pl. oldalbetöltéskor. Mi okozhatja?
2700-am van. -
kelna91
senior tag
Köszi a válaszokat mindenkinek!
Elsősorban az érdekelt, hogy érezhető-e a különbség, tehát pl. egy h.265 kódolás hamarabb végez-e, vagy egy weblap hamarabb betölt-e.
Egyébként az alaplap egy MSI x470 Gaming Pro, a RAM pedig 2*16GB Aegis 3000. Nem próbáltam feljebb állítani, csak XMP2-re állítottam.
Tuningolásnál az órajelet érdemesebb állítani vagy a CL-t? -
kelna91
senior tag
Sziasztok! Egy sima 2700 gyorsulna észrevehetően egy 3333 MHz-es CL16-os memóriával 3000 MHz CL16 helyett?
-
kelna91
senior tag
Egy Ryzen 2700 lényegesen gyorsulna munkára (videós munkák) egy 3333 MHz-es Kingston HyperX Predatorral egy 3000-es Gskill Aegis-hez képest?
-
kelna91
senior tag
válasz
ScomComputer #15080 üzenetére
Köszi, akkor a SoC voltot leveszem majd 1V-ra. A debuggolást pedig egyelőre egy másik egérrel kezdtem.
-
kelna91
senior tag
válasz
ScomComputer #15078 üzenetére
-
kelna91
senior tag
válasz
pengwin #15074 üzenetére
A SoC voltage melyik? Ezeket mutatja az Aida:
CPU Core 1.392 V
CPU VID 1.387 V
+3.3 V 3.392 V
+5 V 5.040 V
+12 V 12.192 V
DIMM 1.360 V
CPU/NB 1.152 V
CPU VDD 1.381 V
CPU VDDNB 1.137 V
Battery 24.000 V
Battery Input 228.000 V
Battery Output 228.000 V
GPU Core 0.719 VA RAM-okkal nem volt gond eddig. Futtattam rajta Aida stressztesztet is vagy 50 percen át. Igaz, memtest86-ot nem, de feltételezem, hogy ugyanazt csinálják.
-
kelna91
senior tag
Felnyomtam a feszt 1.387 V-ra, és most durvábban beszaggat a kurzor időnként alapjárat mellett, mint eddig. Tipp, hogy a mi a toszt próbáljak még vele?
- Ryzen 2700 @ 4025 MHz
- MSI x470 Gaming Plus
- AMD chipset driver telepítve
- Win10 1803
- Ryzen teljesítményprofil
- teljesítményakármi "active"-ra állítva
- energiamókolós .reg fájl telepítve
- min. CPU használat 90%-ra állítva
- LLC mode 3 -
kelna91
senior tag
válasz
SECTORnooB #14990 üzenetére
-
kelna91
senior tag
válasz
SECTORnooB #14987 üzenetére
Nem elégedetlenkedek, inkább csak csodálkozok. A Dark Rock Pro 4 250W-ra is fel van készítve, ami extrém soknak tűnik, és annak is számít egy PC-nél, és a nagy TR4-re is elég, ezért azt gondoltam (és szerintem mások is), hogy bőven elég ez a TDP keret. Erre itt (lesz) egy AM4 CPU, aminek lehet, hogy nem lesz elég, igaz csak extrém OC mellett, és ezek még nem is biztos adatok. Persze ez jó dolog, hiszen fejlődnek a processzorok.
-
kelna91
senior tag
válasz
SECTORnooB #14985 üzenetére
Na jó, de az én 65W TDP-s 2700-am 140-150W-ig felmegy tuningolva.
-
kelna91
senior tag
Ha a 16 magos tényleg 300W körül fog fogyasztani húzva, akkor a papíron 250W TDP-t tudó BQ Dark Rock Pro 4-et el is lehet felejteni? Azzal a tudattal vettem, hogy ez jó sokáig elég lesz, és még talán egy Threadripperre váltást is kibír.
-
kelna91
senior tag
válasz
Dragon3000 #14921 üzenetére
Vagyis egy X-es egyszálas teljesítménye mindig nagyobb lesz, akármilyen jól tuningolt simával szemben?
-
kelna91
senior tag
válasz
Dragon3000 #14906 üzenetére
Én itteni ajánlásra vettem a sima 2700-at, és elég gyászos eredményt hoz (nem az árához képest mondjuk). Már sokszor leírtam, de legyen itt még egyszer: 1.375 V, LLC mode3, 4025 MHz
4050 még megvolt éppenséggel, de fölé nem tudtam menni ekkora feszültséggel.Ez alapján nekem is úgy tűnik, hogy az xtelen széria gyengébb eresztés.
-
-
kelna91
senior tag
Köszi a válaszokat!
Akkor meg fogom emelni a feszültséget 1.375-ről 1.4 körülre, mivel még mindig nem elég stabil. Megint előjöttek a pillanatnyi kurzorelakadások. Most már nem ragad be olyan sokáig, csak pár pillanatig, de érzékelhető. Nem tudom már, mi lehet. Telepítettem a chipset drivert, beállítottam az aktív profilt, 90%-ra állítottam a minimum CPU-t, beállítottam az LLC mode 3-at, és még mindig nem múlt el a probléma. Mindeközben terhelés alatt teljesen stabil a gép, csak üresjáratban, hirtelen terhelésnövekedésnél belagol. Most is szinte folyamatosan akadozgat, miközben ezt írom. Azért az is elég szar, hogy mindez 4025 MHz-nél... Többet nem veszek X nélkülit, az biztos. -
kelna91
senior tag
A CPU (Ryzen 2700) feszültségem 1.375-re van állítva LLC mode 3 mellett, de terhelés alatt felmegy 1.384 V-ra. Ez normális, elfogadható érték tartósan is?
-
kelna91
senior tag
Kétféle hibajelenséget produkál a gépem:
1. Néha teljesen lefagy. Ez általában kis terhelésnél jelentkezik véletlenszerűen, hosszú, nagy igénybevételkor sosem. Ilyenkor teljesen kuka a gép, csak resettel lehet újraindítani, semmi másra nem reagál.2. Az elsőnél gyakrabban fordul elő (sajnos elég gyakran), hogy pár másodpercre akadozik a gép, a kurzor is leragad-továbbmegy-leragad. Ez eltart pár másodpercig, aztán vissza minden a normál kerékvágásba.
Van valami tippetek, hogy mi a baja, és mit lehetne tenni? Az elsőnél arra gondoltam, hogy az LLC-t kéne agresszívebbre (kisebbre) venni. Illetve emellett még most állítottam 5-ről 90%-ra a minimális CPU-használatot, ennek még várom a hatását. (Van UPS-em, és szerintem úgy érzékelte a gép, hogy akkuról működik, és úgy 5%-ra volt állítva.) A másodikra viszont nincs ötletem.
konfig:
MSI X470 Gaming Pro
Ryzen 2700 @ 4025 MHz 1.375 V
Gskill Aegis 2*16GB XMP2: 2933 MHz 16-18-18-38
BQ Straight Power 450W PSU -
kelna91
senior tag
válasz
Feriboy2 #14713 üzenetére
Hát igen. Egyébként a 3-as LLC móddal sikerült elérni a 4100-at, viszont túl hangos lett tőle a gép. Úgyhogy szerintem vissza fogom állítani alapra az LLC-t, és maradok a 4025-nél. Így csak +75 MHz-től esek el (a 4125 már nem ment), de cserébe alig hallom a gépet max terhelésnél.
Viszont még egy kérdés: A 4025 MHz-et hogy állítom be a biosban? A szorzót csak 40-re vagy 41-re tudom állítani. A base clockot kéne emelni 40-es szorzó mellett, tehát 100.625-re?
-
-
kelna91
senior tag
válasz
Feriboy2 #14699 üzenetére
Köszi a kimerítő választ! Így már el tudok indulni, próbálgatni fogom.
A memóriát hogyan tuningoljam? Az XMP-hez nem nagyon értek. Azt használjam, vagy manuálisan keresgéljem a megfelelő MHz-késleltetés párt? Van egy "Memory Try-it" funkció az uefiben, ott fel van sorolva többféle beállítás, amiből lehet választani.
-
kelna91
senior tag
válasz
kelna91 #14675 üzenetére
Valószínű, hogy az OC volt az oka. Visszaállítottam a procit és a RAM-ot a gyári értékekre, és most maxon megy a CPU renderelés alatt. Szóval akkor valamit nem jól állítottam be. Légyszi segítsetek a tuningban!
A végső cél, hogy kihozzam a maxot a gépemből, de egyelőre megelégednék egy biztosan működő húzással. Az alábbi a konfig:
Ryzen 7 2700
Gskill Aegis 3000 MHz CL16-18-18-38
RTX 2060A cél a maximális teljesítmény videóexportálás alatt. Első próbálkozáskor 40-es szorzót állítottam be a procinak, és a memóriát 2933 MHz CL14-re állítottam, máshoz nem nyúltam. De ez vezetett a fenti instabilitáshoz. Mit hova állítsak?
-
kelna91
senior tag
Váltottam win8.1-ről win10-re, és most szembesültem vele, hogy mikor elindítok egy rendert, akkor a 4 GHz-re húzott Ryzen 2700 leskálázódik 1.7 GHz körülre. Mi lehet az oka? Alacsony feszültség van beállítva? Win8.1-en nem tapasztaltam ilyet.
(Nincsenek hőmérsékleti gondok, 63 fokos a proci egy BQ Dark Rock 4 Proval.)
-
kelna91
senior tag
Sziasztok! Kíváncsi lennék, hogy hol van a bottleneck a rendszeremben. Iszonyú lassú az After Effectsben a renderelés, és nem tudok rájönni, hogy miért. A proci 30% körül megy, és egyik mag sem százon, a RAM 50%-on van, a lemezhasználatot 0%-nak mutatja a task manager, a GPU-használatot pedig 20%-nak az Aida (pontosabban a GPU TDP-t, mert csak azt látom). A rendszer:
Ryzen 7 2700 @4 GHz
32 GB RAM @2933 MHz CL14
RTX 2060A hőmérsékletek 70 °C alatt vannak. Csak arra tudok gondolni, hogy az AE van szarul optimalizálva – de hát ez egy Adobe szoftver, az nem lehet!
-
kelna91
senior tag
Köszi a segítséget, de most eléggé össze vagyok zavarodva. Rákerestem erre a B die finderre, és azt találtam, hogy csak az ilyen B-die modulok jók a Ryzenhez, a finder pedig csak méregdrága modulokat dob ki. Amiket eddig ajánlottatok, azok egyike sincs a listában. A legolcsóbb 32 GB-os kit a G.SKILL Trident Z RGB 32GB (2x16GB) DDR4 3000MHz F4-3000C14D-32GTZR, ami 120k, szemben a sokkal szimpatikusabb árú (fele annyiba kerülő) G.SKILL Aegis 32GB (2x16GB) DDR4 3000MHz F4-3000C16D-32GISB kittel, amit ajánlottatok.
Most akkor mi van? Az utóbbi nem biztos, hogy működni fog, vagy nem a névleges sebességgel a Ryzen 2700 mellett? -
kelna91
senior tag
Itt megkérdeztem, hogy milyen RAM lenne jó a leendő Ryzenemhez, de még nem érkezett válasz. Tudtok segíteni?
-
kelna91
senior tag
Meggyőztetek, 2700 lesz. Köszönöm!
-
kelna91
senior tag
válasz
SECTORnooB #9631 üzenetére
Most kell, nem tudok várni. De mi a baj az 1. generációval, ha teljesítményben kb. ugyanott van?
-
kelna91
senior tag
válasz
micafighter #9612 üzenetére
Köszi a választ! X470 Pro lesz a lap, de a prociban most elbizonytalanodtam. Megnéztem az árakat meg a Passmark pontokat, és úgy tűnik, hogy nem nagyon tükrözik az árak a valódi teljesítményt. Konkrétan, az 1800X pontszáma magasabb, mégis egy tízessel olcsóbb a 2700-nál. De az 1700X is alig van lemaradva, árban pedig majd' 30%-kal olcsóbb. Szóval most nem tudom, melyik legyen.
-
kelna91
senior tag
Köszi a válaszokat!
Adobe Premiere-t és AE-t fogok elsősorban használni, azok elboldogulnak 8+ maggal, bár nem arra vannak optimalizálva.
Azt, hogy mi a megfelelő alaplap, az alaplapos topikban kérdezzem, vagy tudtok ajánlani olyat, ami kifejezetten ajánlott a 2700-hoz? Olyan érdekelne, amibe bele fog menni a 3xxx legjobbja is, és úgy általában véve egy jó, jól bővíthető alaplap.
-
kelna91
senior tag
Sziasztok! Megkérdezem itt is:
1. Munkára (főleg videószerkesztés) van-e vagy lesz-e a nagyon közeli jövőben hasonló árban jobb CPU a Ryzen 2700X-nél?
2. El lehet-e érni tuningolással a 2700X szintjét a 2700-zal? -
kelna91
senior tag
Sziasztok! Van már valami pletyka a 2800X-ről? Lehetséges, hogy 12 magos lesz? Vagy inkább úgy kérdezem, hogy várható 8+ magos proci AM4 tokozással? Vagy az órajelet fogják inkább növelni?
-
kelna91
senior tag
Sziasztok! A 2700 vagy a 2700X hány PCIe lane-t támogat?
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD Ryzen 7 3800XT (AM4)
- AMD Ryzen 9 3900X 12-Core 3.8GHz (64M Cache, Up to 4.6GHz) AM4 Box Processzor!
- AMD Ryzen 7 3700X 8-Core 3.6GHz (32M cache, up to 4.4GHz) AM4 Processszor!
- Intel Core i9-9900K 8-Core 3.6GHz LGA1151 (16M Cache, up to 5.00 GHz) Processzor!
- Intel Core i9-9900KF 8-Core 3.6GHz LGA1151 (16M Cache, up to 5.00 GHz) Processzor!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte AX-370 R5 1600X 16GB DDR4 512GB SSD RX 580 8GB Zalman S3 EVGA 500W
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700 XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest