- Honor Magic V2 - origami
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Csak 15 ezret kérnek ezért az autós fejegységért - hát olyan is
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- One mobilszolgáltatások
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
chros
őstag
Ma ejjel E3-on AMD es Nvidia. Erdekes lesz
-
chros
őstag
válasz
MegalodonS #15114 üzenetére
[link]
Es alaplap foggu is, szamomra ez volt a meglepetes.(#15116) mateo91: te is olvasd at, a kommenteket is, mert lehet, hogy talalsz jo, olcso 2x16-ot.
-
chros
őstag
-
chros
őstag
Jol nez ki nagyon, csak 1 venti van benne?
Es amit febtebb irtal a ramokrol, tokeletesen igazad van. Meg hozzatennem, hogy single rank vagy double rank?
@Abligator: nekem ugyan sima 2600 van ugyanabban a lapban, de en belottem a soc feszt es a ram feszt is:
- a ram feszt eloszor hagyd alapon, soc-ot allitsd 1.1-re
- eloszor a cpu feszt csokkentsd 4-es lepcsokben
- utana a soc-ot ugyanigy
-- ha barmelyik fagy bootnal vagy windows alapmuveleteknel, akkor emeld fel 4 lepcsovel, majd johetnek a tesztek
- legvegul a ram fesz marad (bar ez nem fontos) -
chros
őstag
Jim uj videot rakott fel, aki unatkozik, leginkabb csak osszefoglalasa annak, amikrol eddig beszelt.
-
chros
őstag
válasz
SECTORnooB #12810 üzenetére
"Az sem lenne/lesz jó, ha fellül kerekedik"
Ettol nem kell felni, Intel megvett jopar ex AMD mernokot, team lead-et, stb, az elmult fel evben
-
chros
őstag
válasz
Albigator #12711 üzenetére
Asus Prime B450-Plus tulajok vigyazat: az Asus rossz bios-t linkelt be a lapunkhoz (v1002), a TUF-B450-PLUS-GAMING-ASUS-1002 nevre hallgat. Meg jo, hogy a bios felismerte s nem engedte flashelni
Ha valakinek van kedve, irhatna nekik
-
chros
őstag
válasz
subaruwrc #12676 üzenetére
14-17-17-17-... volt a javasolt es 1.39V DRAM-mal. Miutan underclock-olva van az egesz rendszer, igy mindegy milyen sebessegen megy a RAM (es nem jatszok rajta, sem
), csak kivancsi voltam, birja-e.
Egyebkent a linkelt AMD RAM tuning leirasbol nekem az Alaplapos resz ami nagyon erdekes: ebbol latszik, hogy RAM tuninghoz csak a 2 foglalattal rendelkezoket celszeru megvenni!
-
chros
őstag
válasz
subaruwrc #12619 üzenetére
"3000 c15-s corsair nem nagyon fog 3200 c14-en menni szerintem"
Ugy nez ki, hogy igazad van
Probaltam az osszes Alt* beallitast is, de ugyanugy produkalja a hibakat memoria tesztekben.
Ami meg erdekes, hogy kiprobaltam a v1 Fats preset-et (3200@CL14) az egyel korabbi 1.4.0.1-el is, es azzal mar windows boot-nal hasal el. Tehat valoban reszelt egy picit a Hynix AFR beallitasain is, de nem eleggeMajd kiprobalom a kovetkezo verzioban.
Igy visszaaltam 3200@CL16-ra a regi idozitessel. -
chros
őstag
válasz
Thrawn #12522 üzenetére
Koszi az infot, bar nem orulok neki
: epp a hetvegen tettem fel a 0.0.0.7-et a Prime b450-plus-ra, s probaltam volna a Fast preset-et (3200CL14) a calculatorban (1.4.1) a Corxar 3000CL15-hoz (v.5.33), de eddig a memtest soran mindig produkal hibat. Igy majd mehetek vegig a Memory tuning guide-on (3200CL16-on ment szepen fesz emeles nelkul).
-
chros
őstag
válasz
Dragon3000 #12454 üzenetére
Oh, hogy az XMP-hez kepest, akkor ertheto a kulonbseg (azt hittem egy elozo DRAM kalkulatoros beallitashoz kepest volt).
-
chros
őstag
válasz
Dragon3000 #12429 üzenetére
Es mit allitottal at mire?
Jo az eredmeny!
-
-
chros
őstag
válasz
ViZion #12325 üzenetére
"ah, a többi beállítás: Soc 0,9 V,"
No, ezen felbuzdulva en is gyorsan kiprobaltam, menmnyire tudok lemenni (-0.1125 -el hasznaltam 3 honapja), az eredmeny -0.1725, ezzel meg 2-3 fokot nyertem (a proci nincs huzva, underclock). -0.2-vel (0.9V) mar a windows boot-nal fagyott
-
chros
őstag
válasz
turistakolbi #12252 üzenetére
Ezt kerdezd inkabb HTPC topikban, ott emlitettek, hogy vannak kis box-ok hasonlo celra.
-
chros
őstag
válasz
AlienApollo #11240 üzenetére
Ez egy undervolt guide, de overclockra majd minden lepes ervenyes (az LLC-ket kozepre kell allitanod): [link]
-
chros
őstag
Ez igy van. 2 ut van fesz csokkenteseknel:
- lazabb LLC-k: igy kisebb fesz csokkentes lehetseges
- szorosabb LLC-k: igy nagyobb fesz csokkentes lehetsegesHogy melyik a gyumolcsozobb (es mennyivel), azt nem tudom. De en a szorosabbat hasznalnam (ha nem underclock-olnek), mert azzal stabilabb a CPU es kevesbe ingadozik a fesz.
-
chros
őstag
2 fele van (bovebben): CPU es SoC.
- eloszor az LLC-ket lodd be "kozepre" (CPU es SoC) , ez alaplapfuggo
- majd jatsz el a CPU voltage offset-tel (VDDCR CPU Offset Voltage): pl 4-es ugrasokban menj lefele
- utana RAM tuning ha kell
- legvegul SoC voltage offset: pl 4-es ugrasokban menj lefeleA lepesek kozben stress teszt mindig.
-0.1 Volt-onkent kb 4-5 fokot lehet nyerni beallitasokkent, igy osszesen 8-10 fok minusz lesz a vegen. -
chros
őstag
-
chros
őstag
Ez nagyon jo hir! Igy majd megvarom a 2. eresztest a Zen2-bol as meg 1-2 evet, s cserelem majd a 2600-t
@Dragon3000: ez a hangnem ide nem valo, kerlek mellozd a jovoben.
@wwenigma valoban nem vett eszre valamit, ahogy (#9816) blackmacs mondta, neki sima 2600-asa van PBO nelkul (nekem is), neked pedig X-es verzio PBO-val, ez itt a fontos kulonbseg, es ezert beszeltetek el egymas mellett. -
chros
őstag
válasz
micafighter #9798 üzenetére
Kivancsian varjuk majd
-
chros
őstag
Ezt olvassatok at ha a homersekletet magasnak itelitek, itt a Ryzen Balanced sema a ludas (amit a chipset driver tesz fel).
-
chros
őstag
Semmi gond, elolvastam akkor a honlapjan, ezert irtam azt, amit irtam
(#9264) Alcsi69: nekem 2.x8GB v5.32 3000CL15 Hinyx AFR chipes megy gond nelkul 3200CL16-on fesz csokkentessel a fent emlitett DRAM Calculator for Ryzen segitsegevel (Asus Prime b450-plus, 1.0.0.6 Agesa-n).
-
chros
őstag
Sracok, 99%, hogy a leakelt Zen 2 tablazatok nem hazudtak! Jim uj videojaban a kovetkezo kovetkeztetesre jutott:
az intel legerosebb cpu-jat egy also kozepkategorias Ryzen 5 3600 8c/16t 65w tdp-s proci verte meg!!!Igy lesz 12 es 16 magos desktop cpu is!
Mar csak az a kerdes, mikor es milyen aron. -
chros
őstag
válasz
blackmacs #9043 üzenetére
"azt is kell nézniük hogy akkor nem biztos hogy úgy fognak fogyni a 5xx lapok,ahogy azt tervezik!Hacsak nem terveznek valami új feature-t az 5xx lapokba"
Igy van, de itt egy masik, ehhez kapcsolodo gondolat: akkor jovore (nem iden) mar nem AM4 tok lesz????
Mert ha nem, akkor az 5xx szerias lapok lesznek a legrosszabb opciok iden
@(#9047) MaxxDamage: minden jot!
-
chros
őstag
Ja, es Jimnek igaza volt: nem volt Navi GPU bejelentes! Miben lesz meg izaza?!
(#9040) micafighter: "... 3xx és 4xx lapok támogatni tudják a PCIE 4et ... még AMDnek erre rá kell bólintania ..."
Mindenki orulne ennek, de a kerdes, hogy AMD mennyire akar jo fej (vasarlo-barat) lenni. Majd kiderul, hogy igazi Corporation-kent viselkednek-e
Szemely szerint en is rajongok az otletert, mert nem akarom lecserelni a gepem nagy reszet (max cpu es gpu) kb 10 evig! -
chros
őstag
válasz
palfitom #9030 üzenetére
Egyaltalan nem biztos, hogy kamu
Ami biztos, hogy AM4 foglalatba jon a Zen2 es ez volt az egyik hihetetlen dolog szamomra eloszor.
Csak 1 procirol beszeltek, 8C/16T, de ahogy fentebb micafighter is emlitette, ez nem biztos, hogy a legerosebb CPU, sot!!! En egyre inkabb hiszek azoknak a leakelt tablazatoknakLehet, hogy nem teljes mertekben helytallo (pl. arak, a Radeon VII arat nezve
), de nagyreszben igen. Lesz itt 12C/24T CPU is!
Kivancsi vagyok Jim mit gondol majd.Masik dolog: videokarik.
Az nVidianak teljesen elgurult a gyogyszerEgyre kisebb a teljesitmenybeli kulonbseg egy-egy generacio kozott (raytracing ide-vagy-oda), az ar kulonbseg viszont no ekozben! wtf?!
Es, hogy az AMD "csak" 100-al olcsobban akarja adni az ovet, hat, ez nem tudom mennyiben segit -
chros
őstag
CES AMD livestream, magyar ido szerint este 6-kor (ha jol szamoltam): [link]
-
chros
őstag
válasz
T0mBd1gg3R #8966 üzenetére
Nekem tetszik, habar nehezen ertheto helyenkent. Hatarozottan nem indiai, szerintem ir vagy velszi.
De aki hasonlo helyen el az majd megerosit ebben.
-
chros
őstag
válasz
hokuszpk #8936 üzenetére
"ez a Phenomnal is igyvolt."
Koszi, nem tudtam
"igazabol ha nemlenne az AMD, akkor az Intel meg mindig a 32 bites procikat tolna ezerrel."
Ebben is van valami, itt egy utolso video Jim-tol (1 eves) a CES elott, egy kis tortenelem lecke: Intel - Anti-Competitive, Anti-Consumer, Anti-Technology
Dobbenet, nem tudtam ezekrol a dolgokrol. Es valoban, nekem is volt AthlonXP-m es 64-em is reges-reg. -
chros
őstag
válasz
Silεncε #8926 üzenetére
Biztos lesz, de ahogy a tobbiek mondjak, ma nem kell venni uj videokarit (hacsak nem ebbol elsz), hasznaltan elozo generaciot, es csak akkor, ha mar a mostani nem eleg
Jim szerint, 2020-ban (nem iden) fog nagyot durrantani az AMD az nVidia ellen, mint ahogy most az Intellel teszi. Igy legyen!Volt egy komment az egyik video alatt: "Ha nem lenne a Ryzen az AMD-nek koszonhetoen, akkor az Intel meg mindig 4 core-os procikat akarna rasozni a vasarlokra arany aron"
-
chros
őstag
Meg mindig unatkozom
Jim (AdoredTV) mond par nagyon okos dolgot ebben a videoban is (szinten 1 honapos), aki nem latta es van egy szabad oraja az nezze meg a CES elott
: AMD - The (Evolving) Master Plan
Pl. (kb 17-20 percnel): nem csak hogy valogatott CPU-krol beszelunk (melyik keruljon melyik sorozat ala), de azt is, hogy az eladott mostani 6C12T-os 2600-as sorozat legnagyobb hanyada tokeletes 8C/16T CPU-k!!!
Csak igy csinalnak a mid rang-nek szegmenst. WTF?!
Nem kisertem figyelemmel a CPU/GPU piacot az elmult kb 10 evben, igy ezert csodalkozok ilyen nagyokat.
-
chros
őstag
válasz
SECTORnooB #8767 üzenetére
Nekem a 3300 6C12T a hihetetlen 45/50 TDP mellett, mikor ezidaig a kis teso nem is tudott SMT-t. De ha ez igy lesz, akkor biztos lecserelem majd a 2600-at egy 3300-ra!
-
-
chros
őstag
válasz
wwenigma #8048 üzenetére
No, en is vegere ertem a sajat Power Plan beallitasoknak, s osszegzesul szeretnek irni par szot a Win-es Balanced (Kiegyensulyozott?) plan es a Ryzen Balanced plan-rol.
Ha valamivel nem ertesz egyet, ird nyugodtan. Ugye onnan indult a tarsalgas a forumban, hogy sokan ugy veltek, nincs kulonbseg a ketto kozott.Roviden, aki aktiv hutessel rendelkezik (talan en vagyok az egyeduli a kivetel?
) az hasznalja a Ryzen profil-t ugy ahogy van, nem kell allitani semmit sem rajta es ne a Win-es Balance-ot:
- "furgebb" a CPU vele (a hardveres management-hez van igazitva)
- nem parkoltat (!), igy pl gyorsabban tud allapototkat valtani
- csak kicsivel termel tobb hot es fogyaszt (koszonhetoen a hasznalt Cx idle allapotoknak)
- a min 90%-os ertek volt a fo zavaro elem (ugy tunt, hogy emiatt tobb kakaot igenyel), de ahogy emlitetted, minimalis a kulonbseg (megintcsak a hasznalt Cx idle allapotok miatt)Hosszabban:
Windwos 7 ota biztosan elerhetoek ezen opciok a Power Plan-eken belul, azelott kulso programokat kellett hasznalni ezek allitasara.
Csinaltam par rovid tesztet, azonos light hasznalat es encodolas mellett a Win-es es a Ryzen plan kozott, a CPU homersekletet neztem (passziv hutesnel ez egyszeru):
- mindket esetben a kulonbseg csupan 3 fok volt a ket plan kozott! (54-57, 80-83) Ez gyakorlatilag elhanyagolhato.Ahogy emlitetted,ez a Cx idle allapotok hasznalatanak koszonheto. Itt egy pwrtest.exe util, amivel pl meg lehet nezni pl, hogy az adott CPU milyen Px es Cx allapotokat tamogat:
pwrtest.exe /info:ppm /p:1
A Ryzen 5 2600 pl 3 db Px es 2db Cx allapotot:PerfStates:
Max Transition Latency: 0 us
Number of States: 3
State Speed (Mhz) Type
----- ------------ ----
0 3400 (100%) Performance
1 2800 ( 82%) Performance
2 1550 ( 45%) Performance
...
Kernel Idle States: (2 states)
...
StateType: C1
...
StateType: C2A perfom.exe-t elinditva es a Cx allapotokat a grafikonra teve, lathato az atlagos hasznalatuk.
Az is erdekes, hogy csak 3 db Px state-je van, mas prociknal elofordul, hogy joval tobb. De egy adott state-en belul is valtoztatja a frekit a hardveres management-nek koszonhetoen.
Itt egy hosszab iras a kulonbozo allapotokrol, akit erdekel: [link]Beszelgettunk arrol is, hogy akkor ezek most hardveres vagy szofveres beallitasok. Nos, ugy mukodik mint linux eseteben is: ezek kernel parameterek -> a CPU drivert hasznalva (amdppm.sys) -> manage-lik a CPU-t.
Tehat ezt a reszt hivhatju szoftveres beallitasnak.Vegezetul pedig, keszitettem sajat plan-t az underclockhoz (passziv hutes) a PowerSettingsExplorer-rel. Ezzel kb 5-6 fokot sikerult ismet nyerni az alap Balanced/Ryzen plan-hez kepest:
- max cpu teljesitmeny: 99% (azaz max 2800MHz) (ez a Px state-ert felel)
- es a tobbi parameterrel pedig "lustabba" teve a CPU-tItt vannak a CPU-hoz tartozo beallitasaim:
Processor power management:
- System cooling policy: Passive (Defaults: All: Active)
- Minimum processor state: 5 (Defaults (%): Saver+Balanced:5, Ryzen: 90, High: 100)
- Maximum processor state: 99 (Defaults (%): Saver:75, Balanced+Ryzen+High: 100)
- Processor performance boost mode: Disabled (Defaults: All: Agressive)
- Processor performance increase policy: Ideal (Defaults: Saver: Single, Balanced+Ryzen: Ideal, High: Rocket)
- Processor performance decrease policy: Ideal (Defaults: Saver: Rocket, Balanced+Ryzen: Ideal, High: Single)
- Processor performance time check interval: 30 (Defaults (ms): Saver: 200, Balanced: 30, High+Ryzen: 15)
- Processor performance increase time: 2 (=60ms) (Defaults (perf check): Saver: 3 (=600ms), Rest: 1(B=30ms, R=15ms))
- Processor performance decrease time: 1 (=30ms) (Defaults (perf check): All: 1 (S=200ms, B=30ms, R=15ms))
- Processor performance increase threshold: 80 (Defaults (%): Saver: 90, Balanced: 60, High: 30, Ryzen: 25)
- Processor performance decrease threshold: 40 (Defaults (%): Saver: 60, Balanced: 20, High+Ryzen: 10)
- Processor idle demote threshold: 30 (Defaults (%): Saver: 20(=80), Rest: 40(=60), Ryzen: 26?) (goes "up" to lighter idle; reversed logic: this is the amount of idleness!!!: busy = 100% - idle)
- Processor idle promote threshold: 50 (Defaults (%): Saver: 40(=60), Rest: 60(=40), Ryzen: 40?) (goes "down" to deeper idle; reversed logic: this is the amount of idleness!!!: busy = 100% - idle)
- Processor idle threshold scaling: Enable (Defaults: All: Enable) (If it's enabled then the 2 "idle threshold" % values are dependent on the set max "Maximum processor state" % value!)
- Processor performance core parking min cores: 100Ezek pedig par erdekes beallitas, hatha valakinek egyszer hasznos lesz:
fea3413a-7e05-4911-9a71-700331f1c294
- Require a password on wakeup: No
Hard disk:
- AHCI Link power Management - HIPM/DIPM: HIPM+DIPM
- Turn off hard disk after: 0
Sleep:
- Sleep after: 0
- System unattended sleep timeout: 0 (Defaults: All: 120; returns back to sleep after 120 seconds after waking unattended: e.g. after wakeup alarms, WOL, etc.)
- Allow hybrid sleep: Off
- Hibernate after: 0
- Allow standby states: On
- Allow wake timers: Enable
Power buttons and lid:
- Power Button action: Sleep
Display:
- Dim display after: 0
- Turn off display after: 3600
- Adaptive backlight: None
- Enable adaptive brightness: Off
Multimedia settings:
- When playing video: Optimize video quality
PCI Express:
- Link State Power Management: Max power savings -
chros
őstag
válasz
subaruwrc #8355 üzenetére
Termeszetesen. Csak arra ertettem, hogy az elmult hetekben brutal idoziteseket probaltal, vagy azok mas modulok voltak?
Itt befejezodott a 9db hci memtest, 440-540%-al es 0 hibaval.
Azert futtatam oket, mert van valami hulye DNS problemam, random modon az oldalak neha nem toltodnek be bongeszoben. Ez a problema nem all fent a laptoppal. Lehet Win beallitas, torott 15m-es utp kabel, openvpn, es a net szolgaltato is cserelt egy alkatreszt kb 1 hete, szoval ki tudja -
chros
őstag
válasz
subaruwrc #8353 üzenetére
Ezek lennenek a mindennapi hasznalati ertekek? Ez nem tul eros
Koszi, elinditottam 9db hci memtest-et, 1024M-el, 84% a mem hasznalat, most jarnak kb 320%-nak hiba nelkul. es itt vannak az ertekek amiket hasznalok (mindenhol a Rec ertekek, kiveve a harom tRFC 1/2/3 ertek, ahol alt-ot)..
-
chros
őstag
válasz
subaruwrc #8328 üzenetére
"hci memtest 80% coverage dobott 1db hibát ...."
Ez az a progi? milyen korulmenyek kozott futtattad, mennyi ideig? Kivancsi vagyok az enyemre is.
-
chros
őstag
válasz
Szeszkazán #8077 üzenetére
Ha van 2 m.2 slot is rajta, akkor az egyik biztosan tud m.2 sata3-t is: en inkabb azt vennem, azok talan nem melegszenek ugy (de van Milyen SSD-t vegyek topic is
)
(#8048) wwenigma: koszi a tesztet!
Amit meg erdemes lenne kiprobalni (ha van/lesz idod vele jatszani), hogy alap hasznalat mellett hogyan viselkedik (azaz nem uresjaratban, hanem amikor a proci dolgozik is de pihenhet is, pl. torrent-el nagy sebessegen tolteni valamit, zene/film lejatszas kozben, stb.):
- Ryzen profil: 0% min vs 90% min
- Ryzen profil 90% min vs win-es Balanced profil -
chros
őstag
Nagyon koszi a linket! Nem lattem elotte, erdekes olvasmany volt, s tartalmazott uj infokat is szamomra.
"mert tényleg hardveres, ez az AMD SenseMI Technology"
Ertem en, de mi a Ryzen Balanced Power Plan-rol beszeltunk, vagy nem? Mert en igen
Ha felreertettuk egymast, akkor bocsi
De ehhez hasonlo hardveres control van mas procikban is."A Ryzen Balanced Power Plan, hasonló a Windowsba épített Balancedhez, de agresszívabban vált a P-statek között"
Igen, koszi, ezt tudtuk.
"The AMD Ryzen Balanced power plan ... This lets the hardware take full control more often."
Azaz, a plan abban segit, hogy a CPU maga szabalyozzon minel tobbszor, de nem mindig.
Vagyis ugy kepzelhetjuk el, hogy (mint az a cikkbol is kiderul) a Win-es Power Plan-ekkel jatszottak/kiserleteztek, s megprobaltak a beallitasokat optimalizalni az adott Ryzen CPU-hoz.
De ettol meg a Ryzen Balanced Power Plan onmaga nem lesz hardveresEn errol beszeltem.
"The sophisticated power management technology in the “Zen” core can autonomously enter and exit these CC-States as quickly as 1ms. Software tools, unable to see through the sleep, will simply report the last P-state known to the OS before the core entered a CC-state. Don’t be alarmed! The effective frequency of a sleeping core is much lower (generally sub-1GHz)."
Ezt emlitette wwenigma helyesen tobbszor is.
"2. Performance of the AMD Ryzen™ Balanced power plan should be on par with the High Performance plan. We're interested in your feedback on this, too."
Ez kb igy is lehet.
"1. The AMD Ryzen™ Balanced power plan still permits aggressive power management. There should be little difference between the OEM Balanced and the Ryzen Balanced plan. We’re interested in your feedback!"
Na ezzel nem ertek egyaltalan egyet!
Mint emlitettem, nem is kell meromuszer, csak "azonos korulmenyek" kozott jaratni a procit egy fix idointervallumban es nezni a hofokot: nagyobb freki, tobb fesz, tobb ho. Ennel egyszerubb nem is lehetne.
Es hatarozottan van kulonbseg a 2 kozott, nem is "kicsi". Az mas kerdes, hogy hogyan definialjuk a "kis kulonbesget""3. Finally, if you see a third-party tool reporting “idle” clocks in the range of 3200-3400MHz, you can be virtually certain that the core is actually sleeping and the tool is simply reporting the last known P-State."
Az 1-es pont ismereteben azert ez eleg meresz kijelentes: pl. miert 60 fokos a Ryzennel, mikor a Balance-al 55?
A masik amit abszolute nem ertek, hogy a miert van a Ryzenben a min CPU 90%?! Mert ez viszont tokeletesen megmagyarazza a 3-as pontban emlitett 3200-3400MHz-as ertekeket.
Majd jatszok vele a hetvegen, hatha okosabb leszek.
-
chros
őstag
válasz
Alvin_ti4200 #7854 üzenetére
Jol nez ki
De remelem a Win10-et csak betalloztad, s nem vetted meg!
(#7863) fisi: Ahogy (#7864) wwenigma is mondja, valszeg a Ryzen profil van beallitva Power plan-nek (ha feltelepitetted a chipset drivert), allitsd at Windows-os Balanced-ra. A fokokat HWInfo-val nezd meg utana.
(#7864) wwenigma: "Ryzen energia management hardveres"
Ezt nem tudom mibol gondolod, hogy igy van, mert nem hiszem hogy az lenne
(mar masodszor irod le, igy goldoltam valaszolok)
Ugyanazokat a parametereket allitjak, csak mas ertekre, mint a tobbi power plan-nel. Akkor lenne hardveres, ha nem kene power plan egyaltalan hozza
Ezek valszeg kernel parameterek (ugyan Win eseteben nem tudom biztosan), mint Linux-on a governor-ok eseteben: ott is hasonlokepp tudod allitani a CPU bizonyos tulajdonsagait. -
chros
őstag
válasz
wwenigma #7785 üzenetére
Thrawn-al ertek egyet: nem hiszem, hogy igy muxik.
En ugyan nem mertem ki, de egyszeru tesztelni egyebkent: allitsd a CPU venti-t fix fordulatra es teszteld a ket semat kozel azonos korulmenyek kozott/ideig, s latni fogod, hogy a Ryzen semaval joval melegebb lesz a CPU mint a masikkal, igy nagyobb frekin megy / tobb feszt kap. -
chros
őstag
"azért viselkedik így mert feltetted a Drivert ami átváltott a Ryzen-es power profilra"
"vedd lejjebb a CPU min. terhelést valami értelmes értékre (nekem 5%-on van ..."Pontosan!
Dyingsoul: Egyenlore allitsd at a Win-es Balanced-ra."EDC Limit emelésébe lehet hogy nem érdemes belemenni első körben, inkább csak Offset-eld kicsit"
Dyingsoul: Meg csak veletlenul se!
Ahogy (#7599) micafighter mondta, egyenlore stabilitast tesztelj, kb 1 hetig ezekkel a beallitasokkal. Ha igy jo lesz, akkor lehet mokolnod tovabb. -
chros
őstag
válasz
ScomComputer #7587 üzenetére
Nem akarok mindenbe bele-u...ni, de en (szemely szerint) nem bizom ebben a modszerben 2 bios verzio kozott.
Pl. 2 napja probakepp visszatettem a 0409-et (manualisan beallitva ujra mindent) 0601-rol (errol elotte csinaltam mentest). Mivel semmi kulonbseget nem talaltam (minden ment ugyanazokkal a beallitasokkal, s a hofokoknal sem volt megfigyelheto valtozas), igy ma reggel "gyorsan" visszatettem a 0601-et es ra a mentest:
- par beallist nem mentett el / nem toltott vissza (talan a boot menubol, a tobbire nem emlexem)
- a RAM csak 3000-en indult el! , ugy hogy a beallitas 3200 volt a BIOS-ban. Manualisan kellett atvaltani 3000-re, majd Save es Reboot, majd ismet visszarakni 3200-re, igy most jo.Es it a visszatoltes azonos verzional tortent!
A kezi beallitas a biztos, ugysem kell megtenni minden nap. -
chros
őstag
válasz
ScomComputer #7578 üzenetére
En is elfelejtettem, igy koszi Neked, hogy tarsalogtunk rola, ez hianyzott mar csak a tokeletes undervolt/underclock setup-hoz
Ha atragtam magam ezen is, akkor kozze teszem ezt is.
(#7584) Dyingsoul: igen, ugy, de elotte:
- irj/fenykepezz le minden fontos opciot, mert valszeg resetel majd mindent az uj
- a jelenlegiben tolts be az Optimized defaults beallitasokat, s inditsd ujra (biztos-ami-biztos)
- utana mar mehet fel pendrive-rol, Optimized defaults ismet, stb ...(#7579) micafighter: "Lehet, hogy mert ott lentebb van a proci min state, a ryzen balancedben ugye 90%, de pl Asus mérnökök által kiadott papirban azt javasolják az auto feszes tuninghoz vegyük le a min proc statet 50%-ra, különben nem fog annyit boostolni."
Ezt en sem fogom soha megerteni, miert csesztek fel 90%-ra, abszolute erthetetlen, le kell venni 5%-re es kesz.
-
chros
őstag
válasz
ScomComputer #7569 üzenetére
"a ryzen profile beállításait is át tudod állítani a win balanced-re és fordítva is kb. ezért is felesleges feltenni"
Errr, pontosan melyik opciokat is???!!
Mert nem biztos, hogy egyrol beszelunk (es akkor ez az en hibam is, mert en sem irtam le pontosan): en a CPU rejtett beallitasairol beszelek, amiket egy mezei user nem allit be a GUI-n.
Megnezheted (es at is allithatod!) pontosan mi a kulonbseg a kulonbozo profilok kozott a PowerSettingsExplorer-rel (brutal kis utility!
), pl. a "Processor power management" ala tartozo majdnem 60 db (!) beallitast
Ezek miatt ertettem azt, hogy ryzen profile-lal "furgebb" a CPU, pl "Processor performance increase threshold" ertekei:
- balanced profile: 60
- high performance profile: 30
- ryzen profile: 25Azaz a CPU allapototk kozti "ugralas" a ryzen profile eseteben a leggyorsabb az osszes kozul
De ez csak 1 pelda a sok kozul
-
chros
őstag
válasz
ScomComputer #7558 üzenetére
Van kulonbseg: a ryzen profile joval "furgebb", mint a Win-es Balanced. Van akinek ez jo, nekem pl nem (feleslegesen jar magasabb frekin > tobb fesz > tobb hotermeles), ezert hasznalom a Win-es Balanced-ot.
-
chros
őstag
válasz
Dyingsoul #7552 üzenetére
"Itt vannak a bios képek"
- Advanced > AMD CBS > NBIO Common Option > Mode0: hagyd Auto-n ! (AMD's internal description is "GnbLinuxMode", leave it on Auto! (if it's Enabled then memory/cpu bandwidth is reduced))
- Ai Tweaker > TPU: ez nem tudom mi (b450-en nincs ilyen, lehet mas a nev), egyenlore hagyd "Keep Current Settings"-en
- Ai Tweaker > Performance Enhacer: ezt is hagyd alapon (ilyen sincs b450-en)"ma felteszem az új biost este"
Ez jo otlet, eloszor toltesd be vele az Optimalis beallitasokat, majd a DOCP-ot allitsd be a memoriadnak megfeleloen, a tobbit ne piszkald az "Ai Tweaker"-en belul, s nezd meg miket allitott be (pl amiket irtam).
Teszteld kb 1 hetig, ha nincs fagyas, akkor lehet valtoztatni ezeken is.
(#7551) Tyrel : "ha benne hagyod a gyári 90%-ot azzal kb. megakadályozod hogy a PState-ek közt váltson, szóval azzal is ki tudsz zárni egy hibaforrást"
De ez nem hibaforras, ennek igy kene hogy mukodjon jol
Ha nem muxik alapbol jol, akkor lehet itt tobb hardveres gond is, pl: inkompatibilatas a kulonbozo eszkozok kozott (gyorsan megneztem a hardverlistat, s abbol a felerol nem tudom mi
), alaplap, memoria, psu, vga, stb ...
-
chros
őstag
válasz
Dyingsoul #7523 üzenetére
Nem hiszem, hogy ez szoftveres problema, ha a biosnal is fagyott.
Huzva van a proci/ram? Milyen beallitasaid vannak a biosban?
Elso korben az optimalis bios beallitasokat visszatolteni es tesztelni. Ha ugy is fagy, akkor onnan mehetunk tovabb.#7524) Albigator: nalam a Blanaced profile 5%-ra van leveve es nincs gond.
Új hozzászólás Aktív témák
- Clair Obscur: Expedition 33 teszt
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Politika
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Milyen TV-t vegyek?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Autós topik
- Honor Magic V2 - origami
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 7 3800XT (AM4)
- AMD Ryzen 9 3900X 12-Core 3.8GHz (64M Cache, Up to 4.6GHz) AM4 Box Processzor!
- Intel I7 14700 - 20mag/28szál - Eladó!
- Intel Pentium I Celeron I Quad Core I I3 I I5 I I7 I LGA775 - LGA1200-ig. 1.000ft-tól.
- Intel Core i9-9900KF 8-Core 3.6GHz LGA1151 (16M Cache, up to 5.00 GHz) Processzor!
- AKCIÓ! Dell Optiplex 5050 SFF asztali számítógép - i5 7500 8GB DDR4 256GB SSD HD630 Win10
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RX 7700XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A04 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Dell latitude, precision, xps, magyar világítós billentyűzetek eladóak
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest