- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Milyen okostelefont vegyek?
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
arn
félisten
válasz
DarthSun #111423 üzenetére
Azt azert vedd eszre, hogy gyakran retro gepekkel retrozol (tehat vmi regi programot futtatsz rajta), vagy szimplan par layert kihagyva emulalsz vmit.
Ez az egesz sokkal inkabb a regi osek (tehat nem az azon futo swek) modern gepen valo futtatasarol szol, eztazt ugyanugy emulalva, ami szukseges a mukodeshez. Szvsz ez nem igazan szeleskoru igeny volt, csak az illeto kihivast talalt benne, igy megvalositotta.
De ez epp olyan, mint “korabeli” adlibot gyartani, ezerfele modja van fmet megszolalatni, de az illetonek ez volt a vagya. Ettol nem lesznek a regi retrozos dolgok “elavultak” (haha), csak eppen valaki valami ujat akart csinalni, mutatni. Te is eluntad a korabeli hweket, mast kerestel helyette.
Reszemrol tisztaban vagyok vele, hogy van egy szint, ami felett mar nem igazan lehet hozzatenni a dologhoz, vagy csak aprosagokat, de csak elvezem az evek alatt osszerakott hardvereket, es keresek mas hobbyt, ha eluntam. Hogy a jovoben mi fog erdekelni ebben a temaban, nem tudom. Most is pl erdekesebb volt egy olyan modern frontendet csinalni, amibe a regi es a modern gepeket is beilleszthetem, pedig szigoruan nezve sok koze nincs a retro hwekhez, inkabb csak a hasznalatukhoz. Egyszerubb (es olcsobb) lett volna a meglevo crtket bekotni, ha lenne hely hozza.
Ez az egesz retros dolog addig fog porogni, amig az emberek szorakoztatonak tartjak. Ha kikopik az a generacio akinek ez nosztalgikus a mai tabor is toredekere fog zuhanni. Lesz par ember akit erdekel a technika tortenelme nem nosztalgiabol, de kb ennyi.
-
arn
félisten
válasz
DarthSun #111409 üzenetére
Mondjuk ugy, hogy teged nem erdekel… meg ahogy te csinaltad, az nem erdekelt sok embert. Amugy abban igazad van, ezt a vilagot mar nem kell felfedezni, max ujra be lehet jarni - es mivel sokan megtettek elotted, nehez ujat mutatni, de nem lehetetlen, a talalason mulik. Eleve a retrozas nem erdekel sok embert, ez egy hobby, magadnak csinalod elsosorban. Ugy csinald, ahogy neked tetszik.
A retrozo emberek nagy resze nosztalgiazni akar, hogy kiben mi valtja ki ezt a faktort, a regi hwek, a regi swek ujra futtatasa, vagy eleve csak egy regi jatekot akar futtatni, egyeni preferencia. Talan a legutobbi a legszelesebb tabor, de erre meg ezer fele mod van, akit csak ez erdekel, a legkonnyebb utat fogja valasztani, vmi modern gepen futo emulaciot.
En szeretem a regi hweket, nativan ezen futtatni mindent. A fiam nehany regi jatekkal szivesen jatszik, de total nem erdekli, hogy amogott mi van, es sokkal fontosabb neki, hogy az osztalytarsak mivel jatszanak (vmi barmin elfuto online jatekkal - fortnite, es tsi). Nekik csak egy a sok kozul, es ha valaszthat, a modernet fogja. Akinek nincs hasonlo hattere, meg ennyi hatas sem eri.Oszinten szolva par eve amikor nehany kalandjatekot vegigjatszottunk, kenyelmesebb volt a kanapen ipaden “remastered” verziot futtatni, vagy ennek hianyaban scummon, macbookon. Eszem agaban sem volt a retro gepekkel kinlodni, mert nem ez volt a cel. Ha neked a regi osek futtatasa nativan a hobbyd, lelked rajta, biztos van akinek szinten ez a kedvence.
-
Czo
addikt
válasz
Egyebkent, a DOS-os korszakban relative jo dokumentacioja volt a cuccoknak, a "tervezett" mukodest illetoen, mert a fejlesztoknek kozvetlen a hardwaret kellett piszkalni. Ez a Windows korszakkal valtozott, amikortol a fejlesztok a Windows API-t piszkaltak. Pl. a Live!-hoz, joval kesobb lett linux kernelbe kerulo opensource driver, minthogy a creative csinalt volna opensource drivert a kernel fan kivul.
-
Czo
addikt
válasz
Szerintem, o volt az elso, akit erdekelt a dolog es meg tudta csinalni. Nekem eddig sem jutott eszembe, hogy modern gepen DOS-t inditsak, ezutan sem fog, mert az nekem nem bir ertekkel. Osszerakni olyan konfigot, ami volt regen es azt "ujra" hasznakni, nos, az ertekkel bir a szamomra. Ezert lottem az egyik regi itthoni alaplappal egy DOS/Win98 gepet, amivel az osszes olyan cuccal tudok jatszani/szorakozni, amivel anno jatszogattam/szorakoztam.
-
Czo
addikt
válasz
DarthSun #111421 üzenetére
Nem szolom le, de kivul all az erdeklodesi koromon.
A forraskodjat neztem. Nem nagyon kellett "visszajteni" dolgokat. Az emulacios kodok (tehat, a programnak az a resze, amivel SB-nek/OPL-nek latszik) nagyresze a DOSBox-bol van inspiralva/atmeleve, hiszen abban van SB es OPL3 emulacio is. A hangkartya driverek (tehat, az a resz, ami az emulacio utan osszerakott hangkimentet tenylegesen meghajtja) nagyresze pedig Linuxos driverekbol, hiszen ott mar megvan a low-level supportja a chipeknek. Pl. pont a Creative az, akinek anno igen komoly opensource drivere volt emu10k1/10k2 -hoz, rengeteg dokumentacioval (most nem kovetem mi a helyzet veluk, mert 20+ eve nem erdekel a desktop linux).
Nekem, ez ugyonaz a szint, mint a DOSBox/86box es az osszes tobbi system emulator.
-
Czo
addikt
válasz
DarthSun #111419 üzenetére
Az, a cucc, amivel az X-Fi megszolal DOS alatt, Sound Blasterkent, az emulacio. DOS-ban "nincsenek driverek" (vannak sound libraryk, amiket a fejlesztok hasznaltak), mert minden egyes szoftver kozvetlenul kezeli a hardwaret. Mivel az X-Fi, a Live! vagy az AC97 nem azokon az I/O portokon ul, nem azokkal a regiszterekkel rendelkezik, ezert ezek nem SB kompatibilis eszkozok. Ezert kell egy emulatornak futnia, ami a szoftver szamara a megszokott cimeken a megszokott regisztereket mutatja. Az SB Live DOS-os "drivere" is emulacio, mert az EMU10k1 nem SB kompatibilis, de mivel mar a Live! sem korabeli cucc, igy ennek sincs jelentosege.
Az ESS 688/1688/1868/stb kartyak hardwaresen SB kompatibilisek, ugyonazokon az I/O cimeken, ugyonazon funkcioval ellatott regiszterek ulnek (nem kell futnia semmilyen szoftvernek ahhoz, hogy SB-kent kezeld). A GUS nem SB kompatibilis, szoftveres SB emulacio jar hozza gyarilag (EMUSET/MEGAEM, SBOS), tehat ez egy "ugyonolyan" (ugyonolyan itt azt jelenti, hogy emulacio, nem azt, hogy ugyonaz a szoftver) SB emulator, mint amit az X-Fi-vel, vagy az integralt AC97 hangkeltokkel lehet hasznalni.
Az AWE32-hoz ma mar tudsz feltolteni protected mod supporttal soundbankot. Itt a hangsuly a "ma" szon van. Az AWE32-m, botranyosan szolt, ha nem hasznalhattam a beletett ramot es az aweutilt. Emiatt en ma nem is akarok AWE32-vel szorakozni, nincs is mar meg, nem is lesz ujra soha, mert nem egy olyan hardware, amit ujra at akarok elni. Az AWE32/64-nek a Windows 95 hozta el a sikert, mert ott eleve a feltoltheto bankokkal szolt a DirectMusic, de erre az idoszakra nekem boven megfelel a Live!, amivel megkapom a feltoltheto soundbankok meleltt az EAX-t is, sott, mivel a Live! kartyam a regi-regi gepembol van, igy szamomra ez a legauthentikusabb hang, amit 95/98-bol ki tudok csiholni.
-
Czo
addikt
válasz
DarthSun #111416 üzenetére
En vegig, valodi hardwarerol beszeltem es nem emulaciorol. Fogsz egy gepet, raksz bele egy AWE32-t. Itt, modern dolgok nelkul nem fogsz tetszoleges soundfontot feltolteni ugy, hogy az mukodjon protected mod alatt is. Mert ehhez kellene a modern szoftver, ami 3-4 eve letezik, az, amire ez a modern szoftver epul, az is 10-12 evvel fiatalabb, az AWE32-nel. Tehat nem tudtal se a DOOM se a Dark Forces megjelenesekor, ezek alatt, aweutilos GM emulacioval szebb soundfontot hasznalni, mint ami a ROM-ban van, mert erre egyszeruen vagy elcrashelt a szoftver, vagy lefagyott az egesz gep. Ezert nem volt nekem anno erteke az AWE32-nek, es ezert nincs most, utolag sem.
Nincs olyan modern gepem, amin mukodnenek ezek a cuccok, de mivel ezek a cuccok eleve emulatorok, igy engem nem is erdekelnek. Emulalni tudok komplett rendszeremulatorral macOS-en is regi gepet. De erre csak akkor vetemedek, ha regi jatekkal akarok jatszani, es nem megoldhato, hogy erre bekapcsoljam a regi gepem.
A korabeli hangdrivereknek nem kell EMS egyebkent. Sott, a korabeli hangkartyakhoz initeken kivul, nem is kellenek nagyon driverek.
-
válasz
DarthSun #111403 üzenetére
Haladni a korral? Ejnye no ilyet mondani a retró topikjában? Penitenciaként két Win 98 telepítést Tomato VIA-s lapon rovok ki rád!
"már mindenki tudja, mire képesek, mindenki unja, mindenkinek már a könyökén jön ki,"
Khmmm. Továbbá: Forgasd a kedvenc 386/486 VLB-s Aristo lapod manuálját, míg az 5V-os Texas Instruments DX2 80 jumperelési beállításával meg nem nyugszik háborgó lelked!
komolyabbra fordítva: nem, nem tudják, sőt inkább nem tudják. A Macintoshról, arról, hogy az elején nem indult fényesen és nem az első GUI-s alma volt konkrétan 10% sem tud. A dual core-t meg tessék ide is linkelni, mert a zsiráfot is szeretjük, még ha nem is kellene itthonra. Ahogy nektek sem hiányzik a forrasztgatás, meg TTL IC válogatás. Én is magamnak irogatok, meg annak a pár tucat embernek aki még képes olvasni. Ma már egy 30 perces youtube is meghaladja a kitartását az átlagnak, ha meg előkerül benne pár számadat, késleltetés vagy digitális jel, na akkor 30 másodpercen belül menekülőre fogják
vrob: A PC-nél gond volt a midivel, mert nem volt igazán pontos. Pont az a gondja amit írsz, függött a géptől. Érdekes módon az Atari ebben sokkal jobb volt, talán azért, mert ott nem volt sok variálás. A PC-n igazán a 80-as évek végére sikerült összehozni jobban a dolgot. Nem véletlenül nem volt korábban támogatás a játékok oldaláról.
Atarinál nem is annyira a játékok, mint a zenész felhasználók vitték a prímet midi vonalon, de ha már volt, akkor használták. A listán rákeresve 86-ban az Ultima III - Exodus már támogatta a midi zenét.
Ki mit keres a retróban. Nekem nem kell 200MHz-en futó C64 vagy RAMdrive-ról induló Win98. Elégedett vagyok egy korablei jó gép teljesítményével. Mindenki élvezze ahogy akarja, a csipkelődést én sem gondolom komolyan, csak néha nem megy át az irónia.
Czo: OK, csak ettől ugyanúgy nem lesz korhű és számomra nem adja azt az érzést amiért buherálom, heftölöm, tákolom-mákolom a cuccokat. A megoldás viszont ötletes, gombhoz varrjuk a kabátot. Nem szokatlan mutatvány, nincs itt semmi látnivaló
-
válasz
DarthSun #111397 üzenetére
Ala gyorsban pld - DOS7.1/RyZen/SBEmu/VSBHDA/MT32 - clock pedig a CPUSpd- vel, és még többféle verziót ecseteltem, számtalan különböző gépre...ezért állok értetlenül a kérdés előtt, gondolom az ehhez kapcsolódó postokat skippelted, amiatt jött a kérdésed, hát ja...haladni kell a korral.
-
-
válasz
DarthSun #111339 üzenetére
Nyugodtan módosítsd a hozzászólást olyanra ami még belefér a keretekbe, igazából csak igényfelmérés szeretne lenni, a költségrészét akkor persze nem itt tárgyalnánk, bár az ilyen barkácsolás szerves része a retrózásnak, ilyesmi projektek talán jelenthetnének kivételt, de persze elfogadom, ha ezzel legalizálnánk a marihuánát akkor az egyenes út a kemény drogok felé, azt modik meg nem szeretnék
.
-
válasz
DarthSun #111267 üzenetére
NT4: Használtál Win 3.1-et? NT 3.5-öt? Na ugye, hogy milyen jó és stabil rendszer?
Win2k: Szép, jó, ment rajta a játék is, csak kicsivel kért többet, de az 1GHz-es P3 már elég volt alá.
XP: SP2 előtt felejtős, de SP3-tól már érdemes volt váltani rá.
Vista: Jó kísérleti rendszer volt, de Win 7-ig nem volt értelme váltani.A megbotránkoztató az amikor valaki szereti a Win Me-t.
Pikari: AI és húsz év? Adj hozzá még. 90-es évek első felében már írtak róla az Új Alaplapban. De már korábban is volt a Mikro Magazinban is. 80-as évek amerikai folyóirataiban már nem csak néha, hanem rendszeresen szerepelt. Csak akkor reálisan látták, nem csináltak mindenből "trendi hype"-ot.
-
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #111267 üzenetére
NT4: érdekes OS, vagy ezen, vagy 3.xx-en ment az NFS2
W2000: P4-en, GF3Ti200/GF6600GT-vel szuperül futottak a gémek anno, pl. War3+TFT, NFSU/U2, COD1/UO.
XP SP3 origi: nem volt vele gondom.
XP Blade SP2 - ezt egy Sony VAIO laposhoz tettem fel, ebben megvolt az összes szükséges specifikus driver.
Az első origi XP (még angolul) némileg küzdős volt a PII-esen, dehát melyik új OS nem az. -
-
válasz
DarthSun #111245 üzenetére
Egy jó barátom csak az NT4.0-re esküdött. Diablo2, webszerkesztés, 3D render ment rajta állandóan. Baromi sokáig képes volt elmenni újraindítás nélkül. Egy jó része már 32 bites volt.
Én meg a Windows 2000-ről képtelen voltam leszakadni.
Ha jól emlékszem beta 3-nál csatlakoztam, utána úgy vártuk az új verziókat mint a messiást. Fantasztikus dolgokat hozott. Win98 az vicc volt onnantól kezdve.
Minden korabeli játék ment rajta tökéletesen.Az XP-t eleinte nem szerettem, eléggé erőszakos volt a bevezetése.
Semmivel nem tudott többet egy jó Win2k-nál, csak volt egy zöld start menüje.
Később persze már csak erre jelentek meg az új fícsörök, így idővel kénytelen voltam én is erre áttérni.
De én soha nem találkoztam olyannal géppel, ami install után csontra fagyott volna.
Mondjuk én is csak hiteles, gyári telepítőt használtam, időponttól függően az aktuális SP updattel előre felkészítve. Driverek csak a gyártóktól közvetlenül beszerezve.
Innen-onnan letöltött, mókolt Windows nálam mindig kizárva.Utána a Vistának az Aero felülete volt lenyűgöző szvsz. Sokan nem értették, csak egy átlátszó, értelmetlen erőforrás-zabáló valamit láttak benne, pedig az volt az első gpu gyorsított Windows felület. Az átlátszóságot akár ki is lehetett kapcsolni, iszonyat gyors lett vele egy megfelelő gép az AERO nélkülihez képest.
-
-
-
válasz
DarthSun #111254 üzenetére
Semmi értelme ezeknek a kiadásoknak szerintem, ha valaki csak szeretne egy felpatchelt XP-t, arra van kevésbé shady megoldás, de ha valaki csak játszani szeretne (ahogy a retró pécések többsége, szerintem), annak elég feltenni egy mezei SP3-at és cső, mehet a driverezés és a játék.
Abszolút jól használható OS az XP, nem olyan tákolat mint a 98, hogy negyvehétféle patch és driver machináció kell hogy egyáltalán képes legyen tartósan működni -
Czo
addikt
válasz
Soha, de soha nem hasznalnek/hasznaltam moddolt telepitot. Max olyan moddolast vagyok hajlando hasznalni, amit en csinaltam, mert nem bizom mas moddolasaban (nem tudom mit rakott bele, sokszor reszletes leiras sincs, igy nem allithato elo bit pontosan a produktum). Az XP telepitokkel semmi, de semmi baj nem volt a multban. Sajat magamnak is maximum drivereket illetve SP-t slipstreameltem a mediaba, utobbit is csak azert, ha nem akartam kivarni, amig megkuldte az MS az updatelt mediat.
-
Pikari
veterán
válasz
Az nt technológiailag korábbra nyúlik, minthogy eszközkezelő szerű dolgok léteztek volna. A 4.0-ás verzió fő változása a korábbi NT rendszerekhez képest az, hogy a windows95-ből ismert felhasználói felületre tértek át a windows 3.1 felülete helyett. De a featurek nagy részét nem hozták át. Pl a direct3d-nek is csak valami nagyon korai verziója működik alóla.
-
arn
félisten
válasz
DarthSun #111180 üzenetére
De, csak ahol lehet, ott 2ds verziot nezem. A covid ota valoban joval kevesebbet voltam… a multiplexekkel is eltunt vmi a regi varazsbol, hogy az ember nem csak gondolt egyet es elment, hanem esemenyszeru volt.
Itt becsben majd lehet kiprobalok par regi vagasu mozit, rengeteg fele van, van ahol nemafilmeket is vetitenek pianoval, es ilyen szazadfordulos milioben.
Gyk ki lehet probalni a kulonbozo korok mozijait.
-
Tothg86
tag
válasz
DarthSun #111184 üzenetére
Igen, ezek is igazán szuper dolgok! Nekem is nagyon bejön mindenféle szokatlan kombó és madness, és nagyra becsülöm a munkásságod!
És, nekem az a vonal jobban bejön személyesen, hogy ez azért az eredeti lap a 80-as évek végéről. És ezt lehet buherálni minden hülyeséggel -
Tothg86
tag
válasz
DarthSun #110961 üzenetére
Megérkezett a PCI-PCI-e átalakító. Első körben egy gt220-al próbáltam.
P1 lap videó hibát sípol.
De egy Tualatin procis s370 lapban ad képet!Cél ugye egy működő konfig maximum CPU bottleneckkel. Van erre a célra egy R9 270X-em, amihez még van xp driver. De a proci jó lett volna, ha a tuánál gyengébb. Bár a s370-be tudok minél gyengébbet rakni...
Update: R9 is megy Tuával
-
arn
félisten
válasz
DarthSun #111178 üzenetére
Szerintem a filmhez semmit nem adott hozza a terhatas, sot, rombolta a film elvezeti erteket. Valahol feluton van a hagyomanyos 2D es a VR kozott. Technikailag erdekes (latvanyos effektek), de szamomra a filmnezes passziv elmeny, megfigyelo vagyok, nem resztvevo, mint egy jatekban. Eppen ezert a 2D jobban kiemeli ezt a megfigyeloi szerepet. Raadasul az is kozrejatszik, hogy nem kedvelem az olyan filmeket, ahol az effektek viszik a hatukon az egesz produkciot.
-
-
Fücsök007
őstag
válasz
DarthSun #111114 üzenetére
Szóval 3dmark2001SE XP alatt X48 és Z77 alatt a legjobb 2X2GB rammal, egyébként érdekességképpen leírom, hogy win10/11 alatt Tiger Lake i3 1125G4 procival 3200Mhz-es CL20-as tuningramokkal 40K pont körül kap a rendszer, és természetesen az IGP fogja vissza az OS mellett.
-
Fücsök007
őstag
válasz
DarthSun #111114 üzenetére
Egyébként X48-as lapok sokkal jobbak DDR3 támogatásban, de sokkal válogatósabbak az újabb modulokkal mint a magasabb feszes változatokkal. DDR3 ramnál nagyon nem mindegy milyen feszen képes kifutni magát a ram chip, a korai Diablo 2X1GB kit csak S775-ben igazán jó, AM3-hoz kevés és fölöslegesen fűt is, de Z77-as rendszer XP alatt eléggé hasít 2X2GB 2000MHz CL7-es ramokkal, teszteltem.
-
Pista0001
addikt
válasz
DarthSun #111102 üzenetére
Ez normál mATX házban volt, CM Elite 341.
Elöl volt egy 12 centis szélgép 75%-on (az alaplap házventi aljzata fix 50, 75 vagy 100 százalékot tudott), hátul egy másik procihőmérséklet alapján szabályozva. A procin legelső generációs Scythe Ninja volt, az oldallapon a két ventihely le volt falazva plexilappal, hogy ne zavarjon bele a légcsatornába . 12 centis ventivel szerelt táp volt benne, ez is besegített. Van róla képem, megkeresem holnap.Phenom II helyett i5 760-nal csináltam hasonlót. Ott Scythe Ninja Mini volt a procin, mögötte 2 db 8 centis PST-s Arctic venti szellőztette az egész házat.
-
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #111095 üzenetére
Sosem mértem meg az AMD-s gépeim, kivéve az FX-et.
A 65/45nm-es Athlonjaim akármennyit is ettek, forrni sosem forrtak, elvoltak a lepkefing alubordával amit hozzáadtak gyárilag, és nem járt nyélen a venti.
Amikor a Phenom II X6 1090T-t nyaggattam, a Wraith Prism RGB hűtő elég volt neki, ott egyedül az MSI 870A Fuzion lap VRM-je kezdett izzani, főleg 4 GHZ AC OC-nál, kapott az is egy aktív hűtést, nehogy baja legyen.
Zen 3-mas R5 5600X-el az i5-12400F kb egál, a gyári hozzáadott hűtő egyiknél sem az igazi, de el lehet vele lenni.
Fogyira is egál durván (nyilván alapon használva, semmi bűvésztrükk), az 5600X-et fogja a gyári PPT limit (77W), a 12400F-el sem tudtam csúcsban 85W fölé menni, tipikusan 75-78W nyélre terhelve. -
válasz
DarthSun #111066 üzenetére
Crash. Fail mindkét kártya.
Bepakoltam a QFX3450- et, driver felment, asztal ok. Indítom a 3DM01- et, Car teszt pár másodpercig, gép kikapcsol. Bekapcsra nem indul - valszeg zárlatos a kártya.
Vissza a 7950, start, post ok, majd szétesett a kép, reset, nincs kép.
Tuti hogy mindegyik rossz, mert ha visszateszem a GTX1060- at, minden jó, meg a régi QFX3500- val is.
Tárgyalhatok az eladóval, garanciális megjelölés-1hét.
El is ment a kedvem az ilyen középretró videóktól, rommá hajtva, ólommentes gány, bizonytalan már mindegyik.
Kíváncsi leszek hogy a még jó 6870- esek mikor fognak rosálni...? -
válasz
DarthSun #111065 üzenetére
2009- re már valamennyire összeszedi magát az FX. SSamHD/ultra set folyékony. Custom ventiprofillal 53fok, gyárival 60. Előbbinél a halk ventik azért már duruzsolnak, bár ez zárt házból kevésbé lesz zavaró. Mivel nem szállt el a hőfok, egy darabig hagyom is loopban, meglegyen a kipróbálási idő.
-
válasz
DarthSun #110970 üzenetére
775 leszedve a próbapadról, FX a helyére.
Bekapcs : régen volt használva, de pöccre indult, óra is pontos net nélkül. Retró tesztek bitang gyengék - Win8.1 - , mintha a GTX1060 fel sem kapcsolna, hanem DPMS takarékoson menne. 3DMark03 alatt már néha elindult a ventije is.
Vizsgálom, a későbbi gépek BIOS gyakorlata alapján talán már megtalálom hogyan kell rendesen belőni
ONban hagytam mert a Vishera mára már vérbeli félretró gép lett, és Win98- al tervezem a totális retrósítását -
válasz
DarthSun #110986 üzenetére
Az egészben az a legfurcsább, hogy a másik csoport közben megcsinálta. A PCJr-re elvileg már 82-ben elkezdték a játékokat fejleszteni, tehát már megvolt a specifikáció mielőtt az XT-t piacra dobták. A PCJr protók 83 novemberében már készen voltak, tehát kb. fél évvel az XT után már másik ágon működött. Több teóriám is van, hogy miért nem vették át, de arra lennék kíváncsi, hogy szerinted/szerintetek miért történhetett így?
-
válasz
DarthSun #110984 üzenetére
Ez van a rendezési tervben. Idén tuti nem ér ide, de ami késik, az nem múlik. Ha bővíteni szeretnék, akkor már most így kellene kiépíteni.
De legyen egy kis retró téma is: Vajon az IBM-nél miért nem hagyták, hogy a userek válasszák ki a CGA-nál a 4 színt a palettából 320x200-as felbontásnál? Az XT-nél ezt is megoldhatták volna és ha duplázták volna a RAM-ot, akkor mind a 16 színt lehetett volna használni. Miért hagyták ki ezt a ziccert 1.5 évvel később?
-
válasz
DarthSun #110981 üzenetére
Nagyobb mennyiségnél pedig ott a földnedves beton kiszállítás. Csak akkor van baj amikor 40 fokban a megbeszélt 6:30 helyett kihozzák délután 1-kor. Napon roham tempóban belapátolni mielőtt megköt nem a legjobb móka. Most meg azt mondják, hogy átállunk földkábelre és amiatt fel kellene bontanom az egészet. Na persze....
-
válasz
DarthSun #110971 üzenetére
QFX3450(6800GS) is behúzva. A második, az első számtalan tesztet kiállt paszta nélkül(később renováltam). Pad nem kell hozzá, a legjobb hűtés, a ramokhoz domborítva van az egységes borda, paszta aztán hali...
Remek teljesítmény, pontgyűjtéshez persze kevés, de használósban perfekt.
Win98 pontgyűjtő a QFX3500 továbbra is, persze a 7900GTX kéne...megszerzem...a Win98 retró tesztek kifutása életfontosságú, a következő alapvető életcélom -
Tothg86
tag
válasz
DarthSun #110956 üzenetére
Igen, lehet kisebb K5-el is. A madnesst lehet úgy is fokozni, ha a vga-t cseréled erősebbre. Én most fontolgatom, hogy egy P1-et kipróbálok XP-vel és egy PCI-PCIe átalakítóval. Így lenne egy P1 proci valami akármilyen PCIe VGA-val amire még van XP driver.
Kérdőjeles, hogy működik-e, meg mi értelme van, de szeretjük a madnesst -
-
-
-
válasz
DarthSun #110856 üzenetére
Kész.
Összesítés(az oszlopok végeredményei összeadva) :
AMD : 741 232,04
Intel : 681 087,05
Vesztett az Intel. Legalábbis ebben a 3DMark/FPS tesztsorban, valamint retrósított korai koncepcióval, de pont erre voltam kíváncsi.Az AMD későbbi proci, az Intel magasabbra tuningolható, valamint 3 lépcsős cache/2 lépcsős, az AMD 3. lépcső nem ondie. Paraméterek és architektura harca. Végülis bármelyik választható, és a QFX3500- val jó teljesítményt ad. Viszont aki az őrült Win98- at nem vállalja be, annak célszerűbb a HD6870 vagy hasonló szintű, ezek még kevésbé pusztulnak, mint a 8800 széria, a teljesítményük retró programokban pedig elsöprő.
Jöhet a 8xxx/98 modding próba.
-
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #110858 üzenetére
Az jóval combosabb lenne.És gurítaná a pöttyöket bizton.
Pentium Dual-core E5200, semmi tuning, HD6950 1 GB:C2D E7500, semmi tuning, HD6950 1 GB:
FX8370, semmi tuning:
i7-3820, semmi tuning:
i7-3820, OC 4,3 GHZ, HT OFF (ez mindig hoz, nem is keveset számtalanszor):
És a végére egy kis HD7870, i7-3820 itt is OC 4,3 GHZ, HT OFF:
-
válasz
DarthSun #110832 üzenetére
A QFX3500/E8500/XP eredményeket vissza kell ellenőriznem. SpeedStep bekapcsolva maradt a BIOSban, CPU 3DM99 alatt malmozott, ahogy a RHD6870 mellett is. MSI AB- ben vettem észre.
3DM03 alatt pld már SpeedSteppel is rendesen melózik a CPU, rá is dobott az AMD eredményére vagy 2000 pöttyöt.
Win98 alatt jók az eredmények, ott nincs SStep ugrálás, maxon pörög a CPU.
AMD/CnQ- val nem volt gond, ott kis terhelésre is felugrott a proci. -
-
Pikari
veterán
válasz
DarthSun #110762 üzenetére
elég más a helyzet, ha egy-egy generáció közötti különbséget az akkori szoftvereket futtatva nézzük, meg hogyha mai szemmel, esetleg újabb alkalmazásokat futtatva.
a core2 processzorokat jóval az elavulásuk után is használták. sokan a mai napig azt használják még, ezért én nem úgy tekintek a core2re még, mint egy múlt béli relikvia, hanem mostani szemmel igyekszem nézni, hogy perpillanat mire jó.
-
válasz
DarthSun #110754 üzenetére
Chip-em van pár évadnyi. Sajnos 94 környékén erősen megritkult bennük a hardver hirdetések mennyiségek, mert olyan sebességgel haladt előre az ipar, hogy mire kiadták már midnen olcsóbb volt.
CX-et előre is köszönöm, érdekes lesz, van egy SX2 66-os AMD, azzal össze tudom ereszteni.
jokeph: Nem lenne ezért kár? Egyszerűbb is bőven elég ahhoz, hogy be tudjak dugni egeret, programozót, digi szkópot, analizátort, EPROM égetőt meg mifenét egyszerre. Ja meg a szokásos 2 floppy, kártyaolvasó DVD író.
-
válasz
DarthSun #110751 üzenetére
Bármire. Nem szépségversenyre kell, hanem egy teszthez, azután vissza is szolgáltatom. Belekezdtem a 16 bites gépekről egy videóba. Jó hosszú lett és a folytatást most akarom ketté tépni, mert csak ömlik az anyag. Elsőre top gépeket kezdtem összerakni, de rájöttem, hogy nekem a 90-es évek eleje messze nem erről, hanem az akkori "Celeron" szerű cuccokról szólt.
Szóval a szünetben szeretnék arról az időszakról beszélni ami az itthoni DOS korszak legszebb része volt szerintem. 286 vége, de még inkább 386SX-386DX40-486DLC-486 másolatok, DX4-ig bezárólag. Na itt hiányzik a 486 másolat részlegből az olcsó CX DX2. Ehhez kerestem az árlistákat is
-
válasz
DarthSun #110700 üzenetére
3DMark 2001 nagyon szereti a 6MB L2$-es Core 2 Duo-kat. Én majd HWBot-ra MX400-as és Kyro I-es méréseket szeretnék csinálni, és ehhez ezt a lapot használom majd, egy E8600-as procival. Alacsony órajelen tud csak futni ebben a lapban -a gyári FSB-je alatt-, mégis több pontot hoz, mint bármely másik e laphoz jobban passzoló proci szénné húzva.
Az ASUS MX400-asomon 4,5ns-es memória modulok vannak, szóval a 222 MHz már szinte alapból garantált. Kedvet kaptam a VGA BIOS módosításához is, szimpatikus megoldás lenne például a memória időzítések átírása is.
KROK640: Még nem ügy szerezni E8600-at pár évig. 10 év múlva viszont... -kíváncsi leszek az eBay-es árára.
A 32MB-os Radeon DDR-em BIOS-át majd a hó végén lementem, ha valakit érdekel esetleg, feltölthetem valahová. Ha lesz valamikor Radeon LE-m, azét is lementem, aztán kiderítem, mit szól hozzá a kari, ha ráírom a normál Radeon DDR BIOS-át. Tippre nem lesz semmi baja, és sima Radeon DDR-é változik.
-
-
-
válasz
DarthSun #110588 üzenetére
A Compaq hamarabb adott ki hordozható PC-t, mint az IBM, majd az első 386-os gép is az övék volt. Az elején nagyon innovatívak voltak és később is jó gépeket gyártottak. Csak aztán sokat akart a szarka.
PC és szabvány? Ne viccelj, sokáig nem létezett szabvány, egészen az ATX, PCI vonalig csak másolás ment. Valaki kitalált valamit, aztán ráfogták, hogy szabvány. Már párszor javítottam itt is
A korai másolók egy részéből lett brand. Nélkülük nem lett volna fejlesztési és ár verseny, na meg inspiráció az olcsó klónok előtt. Az IBM PC ugyanúgy járt volna, mint a többi 16 bites. Egy cég fejlesztgeti ritkán, sok havonta kiadott kis lépésekben. Ezért írtam, hogy az IBM szerepét nem szabad túl magasra tenni, a legnagyobb hozzájárulásuk üzletileg buktát hozott nekik.
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #110458 üzenetére
3166@4560MHZ? Az már közeledik az 50%-hoz.
Az volt a jó a (főleg a korai) E-s C2D-kbe, különösen a 6000 ées 8000-es szériában, hogy lehetett őket húzni rendesen.
Eleinte megijesztett az E6300 mindössze 1860MHZ-es órajele, de egyrészt bitang erős volt az IPC-je, másrészt simán felvitted 3GHZ-re
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- Milyen okostelefont vegyek?
- Hobby elektronika
- Autós topik
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Milyen légkondit a lakásba?
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! RTX Gamer Számítógép PC Játékra! I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Csere-Beszámítás! Ryzen 9 9950X3D Processzor! 16Mag-32Szál!
- Bomba ár! Dell Latitude 5430 - i7-1255U I 16GB I 512SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I NBD Garancia!
- 118 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4070 - UK billentyűzet
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged