-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
DarthSun #83402 üzenetére
csak arra akartam rávilágítani, hogy perpill a 3800XT túlárazott, kb. abban az árban gyorsabb/jobb alternatíva ; persze ha van rá keret, és nemkell az IGP, akkor az 5xxxX is frankó.
ha nemsurgos, akkor B350 + 3800XT win7 tesztet tudok csinálni, de az nem ezen a héten lesz, mert kb. jövőhét szerdáig örülök, hogy élek. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
DarthSun #83400 üzenetére
3800XT : Zen2
ma mar nem ajanlom a procit, boltbol az 5700G is kb. hasonlo aron megy, es single hatarozottan gyorsabb ( 580 koruli cb20 pont alapon ) multiban meg kb. egal ; raadasul a 3800XT 105W -s proci, az 5700G meg 65... es meg egy igp -t is kapsz bonuszban.
osszefoglalva : ha a lapod viszi, akkor inkabb az 5700G; meg kell nezni, elvileg a B450 lapokhoz erkeznek beta jelzessel 5xxx biosok.szvsz a win7 support nem a procitol fugg, bar az ujabbakra valami frissites utan zaklat, hogy "nem supportalt processzor", de ettol meg elketyeg, nomeg le is lehet szedni azt az updatet.
az biztos, hogy a Vega Igphez nemlesz hivatalos driver. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
DarthSun #83395 üzenetére
konkretan van 3800XT -m, Artic Freezer 33 Plus ; Artic Xtreme 2 es Pure Rock alatt is hasit mint atom.
by default bepattintva ment egy 540-es cb20 single scoret, B350 lappal tortent kooperacioban.
neha belevert a 4.8 -ba is. -
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #83389 üzenetére
2009-es kiadás, nálam 2016 óta van, akksi kuka 3 éve, de ez nem szempont. Szervízelés céljából vettem meg anno - kajak jó kis táskájával együtt jött, már a 4 GB ram benne volt, tőlem a T8100-at és a 120 GB-os SSD-t kapta.
Ilyenkor is életmentő, szeressem. Hugomé régebbi változat, az 2006 vagy 2007-es, még IDE-s benne a HDD.Nagygép: ez alatt a 2 fő RyZen-es gépemet értettem, nem bízom másra.
Az egyik ami az aláírásomban van - ez közben kapott egy ARCTIC Liquid Freezer II 420 RGB AIO-t, a másik így tevődik össze:
R5 3600X, Asus ROG CH VI Extreme, 4*8 GB 3600CL17 Patriot Viper Steel, Sapphire Nitro+ RX 480 8 GB, Thermaltake Toughpower Grand RGB 650W Gold 80+, CM Nepton 140XL AIO, Thermaltake X31 Core Riing, Netac N930E 256 GB NVMe SSD.Na már most a szitu a következő:
A CH VI Extreme lap (X370) végre megkapta sok év után az első (remélhetőleg nem az utolsó) hivatalos Vermeer CPU-khoz való (RyZen 5xxx series - ZEN3) V2-es BIOS-t, ezt fel is tettem, a bennlévő 3600X-el hajtva nincs anomália (4 hét tesztelés után) így stabilnak nyilvánítom.Pár hónapja felforceoltam rá egy Asrock B450 PRO 4 lap V2-es modBIOS-át, simán vitte az 5600X-et mint a vöcsök, 2 hétig nyúztam vele - ZEN2/ZEN3-as topikokban részleteztem az eredményeket.
Aztán BIOS_Flashback-el visszaraktam az utolsó hivatalos még V1-es BIOS-t.Amit első körben megcsinálok: a 2 konfig között felcserélem a CPU-kat, aztán 2 hét nyaggatás+játék.
Ha minden ok, akkor a hűtések is cserélődnek, kérdéses hogy melyik házba építsem be a 420-as Freezer-t, a View 37 ARGB-ben jelenleg a ház oldalán elől van, félő hogy a CH VI E lap nem fog rendesen beférni a kifordított ATX 24 PIN csati miatt (a jelenleg bent lévő MSI MAG Mortar B550m Wifi lapon az USB3-as frontcsati van kifordítva - és jelenleg ezt így nem lehet rádugni (mondjuk e nélkül tudok élni), viszont nem feltétlen szeretném az AIO-t a ház elejébe tenni a szellőzés miatt.Az X31 Core házba hivatalosan nem fér be 420-as AIO, ez igényel egy pontos kimérést (blikkre a mérőszalagom azt mondja hogy a tetejébe elfér) és próbát a későbbiekben ha erre a házra kell fanyalodnom mégis - remélem erre nem kerül sor.
Hosszadalmas matekolás elé nézek.
-
válasz
DarthSun #83314 üzenetére
Trident: köszönöm a fotót, sajnos semmi nem változott.
Nem tudom hol lehet a gond, de sanszosan a chipben, ott gázos a 16 bites megjelenítés. Mást nem tudok elképzelni, de hátha valaki megcáfol.arn: mindig a 9 bites slotokhoz közelebbiben teszteltem a ramokat, ott volt hibátlan az összes többi és ott adott hibát mindkét IBM.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
DarthSun #83278 üzenetére
nemtom melyik wcpapir volt ugy hirdetve, hogy a "kozepet" is bele lehet dobni a klotyoba, mert ugyanugy szetazik, mint a rajta feltekert papir.
na keresztlanyom occse hallotta a reklamot es kiprobalta. de nem ugy, hogy amikor elfogyott a papir, hanem unblokk betolta az egesz gurigat -
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #83276 üzenetére
Tökéletesen megértelek.
Anno Peti cimbimmel sütöttünk tojásrántottát funnból procin. De ez ilyen 2000-es évek közepe körül volt.
Neki lett később az az az 1500+-asa ami arról lett híres, hogy 30MHZ tuningot sem bírt el, mégis VGA teszter gépként végezte (pl a megsütött GTX 960 is abban tesztelődődött). Tuning szempontból a az egyik legrosszabb Athlon XP volt amit csak láttam. -
válasz
DarthSun #83259 üzenetére
A 3DM2001/03/06 tesztek viszont már kissé reálisabb képet festenek W10 alatt is.
A GTX1650- et is végig kellett még tesztelnem, hogy meglegyen az összkép. Következtetés - a tesztsorral teljesen kompatibilis. Később derülhet ki, ha lesz olyan game/prog, mely(ek) nem fut(nak) Win10/GTX1650 kombival, akkor volt értelme az XP/HD6850 sessionnek. Valamint látható hogy a Win10 alatti 3DM99/2000 tesztek nem tükrözik a valós felhasználhatóságot(patch-halmaz tákolmány), mivel a 2000 környéki/előtti gamek is száguldanak.
A 1650- es mérései alá a korábban mért HD6850- ét is beillesztettem, hogy jól látszódjanak a különbségi tendenciák.
-
válasz
DarthSun #83217 üzenetére
3DM99 modernebb gépen
E5_2640v3_HD6850_XP SP3_HToff_3DM99 : a szokásos ddraw.dll patch- el fut, és elég jól karcol XP alatt :
Game tesztekben 400 feletti FPS- ek.
E6600/@2610MHz/RadeonHD3850AGP/WinXP SP3 : evvel a konfiggal 30343 lett (proci órajel ugyanaz), FPS- ek kb 100- al kisebbek a C2D- n. A videokártya persze erősebb az X99- ben, de mindegy, az összteljesítményt szoktam nézni, különböző konfigokat (is) hasonlítgatok.E5_2640v3_HD6850/GTX1650_Win10/64_HTon/off_3DM99-mindegyik variációban, mindkét kártyával gyászos, nem is mentettem 3-4000/5-7000 körül hoz, a game1 belassul, cserébe a game2 méglassabb.
Futtatása-DDRAW.dll törlése, ide nem kell->3DMark99 Compatibility Fix copy/install->3DMark1999-2001PatchPack copy->3DMarkStartupHangPatchv1.01copy a megfelelő könyvtárakba. Tehát ha valaki mégis futtatni szeretné W10 alatt...de nem érdemes... -
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #83247 üzenetére
Azt néha jó lenne.
2009ben egy felújítás miatt (már írtam róla régebben) mennie kellett rengeteg mindennek, ami még fillérekért elment azt annyira nem is sajnálom (bár 1600A NW 2400-on meg 1800A NW 3GHZ-en a két P4-esemet pl nagyon sajnáltam, két Voododo 2 is elment meg rengeteg winyó, alaplap stb, amivel most flexelhetnék itt a topicban); de sajnos sok minden végezte a kukában is, teljesen működőképesen, pl Gravis Ultrasound hangkártya, SCSI HDD-k, kártyával, egy csomó féle alaplap, lan kártyák, floppy driveok, CD meghajtók, Működő TNT2, Savage 4...
Jó ezeknek egy része nem túl értékes ma sem, de azért akadt, amiért ma el lehetne kérni egy csinosabb összeget.
Akkor sajnos csak azt tudtam menteni, amiről tudtam, hogy akkor ott feltudom használni az aktuális napi gépben (csak az maradhatott), a GeF3 is a ház aljába ragasztva úszta meg (több más HW-vel együtt) azért mert úgy voltam vele tartalék VGAnak jó lehet ha bármi történik a 7300GTvel.
Szerencsére a Commodore gyűjteményen átvészelte ezt az időszakot. -
törölt tag
válasz
DarthSun #83248 üzenetére
Kicsomagolod a kérdéses drivert, általában van benne egy .inf fájl, abban van egy lista a hardverekről amikt támogat az adott driver, és néha működik az hogyha ebbe a fájlba beleírod egy már nem támogatott eszköz PCI ID-jét, amit mondjuk az eszközkezelőből ki tudsz másolni, akkor elkezd működni.
Netkártyánál is használtam ezt a trükköt és az Nvidia Maxwell kártyákat is így lehet XP alatt életre kelteni, noha hivatalosan csak a 960 támogatott a sorozatból, de így működik az M40 és a Titan X is. -
válasz
DarthSun #83243 üzenetére
Igen, az asztal amúgy még megvan. Terratech 5.1 hangrendszer, ednet noname billentyűzet, MX518, gépház sokáig megvolt pár éve adtam el (chieftek miniserver). WolfEt, Cod1/uo függés, ventrilo, teamspeak, clanbase, dobozos sörök, táblás csokik, hajnalig tartó warok...
Ez az a korszak volt amikor annyi lomi volt hogy nem kellett senkinek c64 és 3dfx cucc sem. Ma már sajnálom azokat a cuccokat de akkoriban szó szerint hegyekben állt és akkor kezdtem a hobbilövészeti pályafutásomat ami aztán a második hobbim lett.
[link] -
hokuszpk
nagyúr
válasz
DarthSun #83223 üzenetére
lehet ez lesz, szerintem most leteszem a lantot, a gore egy ideig eljen naptarszinkron nelkul, mert holnap egesznap nemvagyok, es ha dolgozni akar, azt az eddigi leosztasban is tud.
- naptar a telefonon, az ilyen szinkronok elott is volt elet, emlekezzen vissza, hogyan oldotta meg akkoriban. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
DarthSun #83219 üzenetére
szivemszerint en is azt tennem, marmint a 64 bitest, de ez egy olyan gep, amivel holnap reggel dolgoznanak, es 32 bites w7 van rajta ; tovabba nemigazankivanok fentmaradni ujratelepiteni a jogtarat, meg a nemtom milyen szamlazoprogramot ( asszem Hessyn ) foleg ugy, hogy egyelore fingom nincs mikent kell menteni belole adatot aztan visszatolteni.
Meg van rajt ilyen ugyvedi elektronikus alairokutyu, ami epp nemtartozkodik a helysegben.
A hocipom az MS -be, valamit elkefeltek es allitolag elseje ota nem szinkronizal a telefon meg az outlook naptara, helyi ero kitalalta, hogy akkor legyen office 365, na akkor azzal a lendulettel office 2k19 is, de az ala meg kellene a w10.
namost ma delutan 5 korul megkaptam ezt, mert aki a feladatot kitalalta, pentek ota nemtudta felupgradeolni w10 -re, mondjuk lassan nekem is elfogynak az ötleteim, a 490@ hiba megszunt, de tovabbra is kilep ez a nyuves telepito, most 0xc000000d event van, ezt mar szerintem hagyom a turoba, legkozelebb hozzak ide a hosszuhetvege elso napjan, neha nekem is szuksegem van alvasra. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
DarthSun #83217 üzenetére
egyelore ottartok, hogy w7 -et kellene w10 -re upgradeolni, de allandoan megall a "windows telepitese sikertelen" uzenettel.
a 1511 eddig ket hasonlo esetben segitett, de akkor 64 bites rendszerek voltak, most 32 -es, a 64 bites setupot el se inditja.
viszont ugynezki most is segit a 1511 , mert legalabb az esemenynaploba kilepes elott irt egy ilyen hibakodot : 490@01010004 -
válasz
DarthSun #82981 üzenetére
Összeállítottam az X99- hez aktuális TesztsorAndHelp csomagot...@nakos1212 kérte, meg persze akiket még esetleg érdekel.
3DMark2001/03/06 : futnak erősebb gépen, XP és Win10 alatt is, magyarázatot nem igényelnek
GLQuake1 1280x720/32 Timedemo Demo3 : game indítása - GLQuake -width 1280 -bpp 32 paranccsal, majd a konzolból a Timedemo Demo3 parancs után kapott FPS érték
Quake2 Full 1280x960 OGL Map demo1.dm2 : game indítása, felbontás belövése, majd minden set fullra, utána a konzolból a Timedemo 1-->map demo1.dm2 parancsok után kapott FPS érték
Quake-III Full 1280x1024 OGL Demo four.dm_68 : game indítása, felbontás belövése, majd minden set fullra, utána konzolból a Timedemo 1-->demo four.dm_68 parancsok után kapott FPS érték
UnrealTournament 2004 1280x1024 def DM-Deck FPS demo : Használat - felteszem az UT2004 gamet. Utána installálom az UMark-v200- át, majd elindítom az utóbbit(a játékot nem kell indítani). Kiválasztom benne mondjuk a DM-Deck.UT2 tracket és a felbontást 1280x1024- ra, ahogy a képmentésemen is látható. Majd a Benchmark gombbal indítás. Automatikusan indítja a játékot, mér, bezárja a játékot, kiírja az eredményt. Ha default mérés kell, a game telepítése után nem kell átállítani semmit, csak az UMark- ban bejelölni a Current Settings kapcsolót.
SeriousSam1 1280x1024 High Metropolis1 Demo FPS : Fraps telepítése, belövése 60sec timedemo mérésre. Game indítása, felbontás beállítása, majd minden set fullra. Metropolis1 Demo indítása, az elindulás pillanatában F11, majd 1 perc várakozás. A Fraps menti a mérési eredményt, def a könyvtárába, vagy ahova a kimenetet állítottuk.
SeriousSamHDSE 1280x1024 U/M/M Persepolis Demo FPS : Fraps telepítése, belövése 60sec timedemo mérésre. Game indítása, felbontás beállítása, majd a setek : Ultra/Medium/Medium - ra. Persepolis Demo indítása, az elindulás pillanatában F11, majd 1 perc várakozás. A Fraps menti a mérési eredményt, def a könyvtárába, vagy ahova a kimenetet állítottuk.
Aida GPU AES-256 : a program indítása majd a GPGPU teszt kiválasztása. Az eredmény XP alatt lehet not calculated, kártya és lapfüggő is. Régebbi kártya, pld 6600GT, pedig Win10 alatt sem támogatott, lefutnak a mérések, de erre a pontra, nem biztos hogy lesz eredmény. A méréseket az AIDA64.Extreme.Edition.v6.10.5200 verzióval végeztem
UT3(2007) 1280x1024 Deimos_Bot FPS : game feltelepítése, majd a binaries mappába bemásoljuk a ut3bench-[www.Guru3D.com] programot. Felbontás beállítása, majd a level listából a Deimos_Bot kiválasztása, utána run. Fut, mér, menti az eredményt, melyet nem is kell keresgetnünk, a result gomra kattintva láthatjuk is azonnal.
UT3(2007) 1280x1024 Deimos_Fly FPS : ugyanaz mint az előző pont, csak a Deimos_Fly- t indítjuk.Kellékek, hozzávalók itt. A gamekből a Q1-2-3- at mellékeltem, ezek már mind letölthetők voltak ingyenesen, hivatalos helyekről. A többit nem láttam még ingyenesen, valszeg teljesen jogvédettek.
Ráadásként belepakoltam, a 3DM99/2000 modern gépen való futtatásához szükséges modokat, patcheket is.
Valamint ezen hsz szövegét is, hogy ne kelljen később keresgetni. -
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #83182 üzenetére
Igen, és W10x64 PRO legacy/MBR módban, Kingston A1000 240 GB NVMe SSD-vel.
B450-be eddig kb. bármi is ment (Radeon/ATI/nVidia), a HD 6850 ment B550-ben is (aláírásomban lévő lap).
Ha ez bátorít, havernak 1660-as Asus TUF megy Asrock 970 Extreme 4 lapban, FX 8320e mellett 12 GB rammal (2*4+2*2) W7x64 Ultimate-vel.
Szóval, nem kellene hogy problémás legyen vele. -
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #83180 üzenetére
Asrock Z170 OC Formula, ez a jelenlegi garázsgépem lapja, most is erről írok, i5-7600k 3,8@4,7GHZ és jelenleg is az Asus EAH 6850 1 GB GDDR5 256bit löki a képet (a HD630 Intel Graphics mellett).
-
válasz
DarthSun #83150 üzenetére
Furcsa, mert néha örömmel segít, néha morog. A működését megérteni már nem próbálom, az erre fordított energiát és időt inkább másba fektetem. A BRSZK-ra például eljön, előtte és utánna bíztat stb.
OFF: Nem értem az embereket. Csak Chrome böngészőt használ, még a levelezéshez és officehoz is a webes klienst használja. Leheten akár egy Chrome OS is, de mégis ragaszkodik az MS-he. Egy Minttel száguld 4Giga rammal a 155-ös Celeroncs még a pendrive-ról is, ezzel szemben Win 10-zel alig mászik. Mégis mi kell? Na mi? A Wingyóz, mert ahhoz ért. A fenéket ért: minden szart megnyit, tiszta virnyus és a deszktopra dobálja a cuccait... Rage OFF -> format c:
-
envagyok
veterán
válasz
DarthSun #83122 üzenetére
Nincs itt gond
A scalper/nepper szó akkor kezdett terjedni itt a fórumokban, mikor a videókártya drágulás és hiány legyőzte egyesek önuralmát, és jellemgyengeségüket így vezették le.
A scalper/nepper : botokkal olyan hamar levadássza az online kínálatot, amíg a magának venni óhajtó user a bekapcs gombot nem bírja megnyomni.
És még meg se kapta, már hirdeti aprón vastag felárral.
Nem gyűjt, nem tartogat, azonnal hirdet, célja a minél gyorsabb, minél nagyobb haszonszerzés.
Ha ez lenne a tényleg ritka hardverekkel, az jó lenne, mert legalább lehetne kapni. De én csak radeon 9600-at, geforce mx-et, meg 3ghz alatti p4-eket látok.
Szóval ha a scalper/nepper népség felvásárolja a soksok régi ritka hardvert, hogy busás haszonnal eladja, hol lehet tőlük megvenni? -
ityam
őstag
-
válasz
DarthSun #83109 üzenetére
Valakinek a projectjét más linkelheti? Tehát tegyük fel B csinál egy sheetet ahol fel vannak tételesen sorolva a cuccok. C megtalálja és linkeli, hogy nézzétek, B keres társakat a projekthez. [E-H] pedig ott már jelentkezhet. Ezzel ugye nem történik B oldaláról hirdetés és C sem a sajátját ajánlja. Cska azért kérdem, merrt nem teljesen tiszták a szabályok, meg amúgy sem hívnak B-nek.
-
válasz
DarthSun #83101 üzenetére
A 68040 kb. 486-os szint és így egy 32-es már szépen elég lenne bele, de a vaterán sincs. Na mindegy, majd befut egy a "low cost" almába. Már ha lehet ilyet bármelyik Apple termékről írni.
Kicsit elmélkedve: Mondjuk időnként van 1-2 gép ami ár/érték arányban jó, de az sem olcsó, mert a közép alá nem igazán mennek. De ha azt nézem, hogy most is egy 2015-ös gépről írok amire van friss rendszer és teljesen jól használható, akkor elosztva olcsó, csak a belépő költség magas. Az első ipad-et is circa 7 évig használtam... A nem apple fan almás felhasználó dilemmáját olvashattátok
-
válasz
DarthSun #83016 üzenetére
BX akár 1 Gb-ot is tud kezelni (a ZX volt lekorlátozva 512mb-ra, nameg az i815), márha a lapon van 4 db ramslot, a Via 694/T pedig akár 3 Gb-ot is tud ám kezelni, már amelyik megeszi a gigás ecc-és sd-ramokat (ált Asus, Abit lapokban menni szokott), bár 1 gigánál több ram nem igazán kell egy p3-ashoz, az is leginkább csak Xp Sp3 vagy kurrensebb Linux disztrónál jön jól, 9x-nél inkább macera, mert az ugye alap esetben csak 512 mb-ot kezel.
Cerkákból ált az aktuális család legkisebb tagjai voltak nagy biztonsággal tuningolhatóak (persze azért a stepping is számított azért), értem ez alatt, hogy a következő hivatalos fsb-n;
tehát pl 300/66 Mendocino szinte mindig ment 450/100 -et, a 366/66 már csak kb 50% eséllyel ment 550-en, a 400-as vagy nagyobbak már csak elenyésző számban. Coppermine esetében az 566/66, 600/66 -asok mentek lazán 100-as fsb-vel afelett inkább már csak a cd0-ás steppingűek, aminek olyan 1100-1200 körül volt vége, tehát azt kellett figyelni, hogy kiszemelt példány órajele az fsb emelés után ezen órajelek körül vagy kicsivel alatta legyen, ésatöbbi.386DX lapok ált simán megesznek akár 32 mb ramot is, címezni többet is meg tudnának, csak hát a 9bites simm ramokból 4 megás volt a max, amiből ugye 8 db volt egy dx-es lapon, 286-os, 386sx, 486slc lapoknak volt 16 mb a maximuma, de ott elég volt csak 2-esével pakolni a ramokat a 16 bites adatbusz okán.
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #83029 üzenetére
Némileg eltér a jól tuningolhatóról is a véleményünk. Te, ahogy észrevettem az órajelet nézed, én meg sokszor a %-ot.
Tehát mondjuk egy 900-as Celeron 1100-on jobb tuning, mint egy 667@1000MHZ... Nézőpont kérdése, én mindkettőt eltudom fogadni
Szóval eképp tekinsd azt is, hogy a 800-as "jól" vagy "nem jól" húzható szerintem.A steppingről nem is beszélve, mert az is számít.
Azt vettem észre, hogy a Copperek alapórajeltől függetlenül, nagyon nem szeretnek 1100 felett menni (nem azt mondom, hogy kizárt, csak h nagyon nem szeretnek!)
pl az a kevés 1100-as Copper cerka amihez volt szerencsém, szinte az 1200-t is alig vitte, volt amelyik nem is tudta... ugyanakkor egy csomó 667-es ment simán 1000-en ...Tualatinnál is van egy megfigyelésem (nem mondanám h általános szabály, csak megfigyelés) :
általában így szerettek menni (Celeronok!) :
1200@1600MHZ
1300@1733MHZ
1400@1800MHZDe akadt azért kivétel, volt egyszer egy 900-as Tualatinom, simán tudta az 1600MHZ-et, sőt szerintem ment volna neki több is hogyha a alap meg a többi bírja.
Tóni haveromnál az 1400-assal eltudtuk érni a 2,1GHZ-et is. (csak kár, hogy egy ASUS V3400 TNT 16MB volt mindössze mellette).(Azt már nem is említem, hogy a 1400@2000MHZ-es Tualatin Celerom milyen csúnyán otthagyta az 1700@2266MHZ-es Wilamette Celeronomat... Pedigugye az utóbbinak elviekben magas órajel mellett architechtúrális előnye is lettvolna, csak épp nagyon nem volt ...)
Szerk : általában ASUS TUSL2 vagy Abit ST6 lapokat használtunk a TUA-khoz
-
válasz
DarthSun #83034 üzenetére
Köszönöm, közben a leírás alapján beletettem a bal oszlopba a jobb fölső 4 db-ot, be is jumperoltam, szépen ki is írja hogy 128k cache.
Már csak tesztelni kell, de egyelőre csak floppyról tudok bootolni, lehalt az I/O kártyám (még Czo-tól jött), de szerencsére van ugyanonnan ISA SCSI is amiről legalább a floppy boot megy.
Amúgy előtte elvileg jó volt a kártya, aztán egyszer csak elkezdett mindenféle hibát adni bekapcsoláskor, most meg ebben és egy 486 VLB lapban is 10 sípolás az eredmény ha beteszem
Az meg CMOS Shutdown Read/Write error, és nem is indul a lap.
Remélem nem a 386-os lap ölte meg, és ha jön valahonnan majd egy új az is így fog járni -
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #82996 üzenetére
Igen, így kifejezetten napi barát gépecske, és külön jó, hogy visszamehetsz akár XP-ig is. (nekem sajnos még Win 8ig se kompatibilis visszafelé a főgépem).
Retro gépekben nekem az MX400-460 a következő módokon lenne valid és életszerű :
1. Celeron 366-500MHZ (PPGA tokozású) utólag (általában eladás előtt) feltuningolt rendszer, egy időben az apró c. újság volt tele ilyenekkel, általában 128-256MB RAM társaságában 10-20GB-os winyókkal, könnyen fel lehetett ezeket ismerni, hogy a CPUhoz képest koridegen mennyiségű RAM és HDD meg VGA. Ha valamikor is 366-466-os Celeront építenék egy ilyen felállás lenne a célom.2. Celeron 566-1100MHZ (FCPGA Copper) igazából jellemzően mikor a MX400-asok mentek, akkor ezek a CPU-k voltak kelendőek, BH és egyéb chipsetes Abit Asus vagy más márkás lapban csillogtak, viszonylag a "van pénz, de azért nem túl sok" kategóriás gépek épültek ebből. Nekem a GeF2MX-ek leginkább ezekkel korhűek (később építettem még 1200-1300MHZ-es Tualatinokat GeF2 MX-el, de jellemzően akkor már kifutóban volt mind a VGA mind pedig a CPU, kis pénzből viszonylag jót, alapon, jokerként vettem elő a Tua + GeF2MX400 kombót).
3. Celeron 1700-2000MHZ (S478, Willamette) az áruházi rettenetek. Jellemzően 128MB vagy 256MB társaságában, sokszor SD RAMos nem is DDR-es gépeknek volt akkoriban már hihetetlen olcsó de mégis megkötésekkel használható képforrás még. Ezek a gépek tipikusan az órajel vadászoknak épültek, akik csak azt látták, hogy 2GHZ-es P4 wow, azt meg nem is nézték, hogy 128MBSD RAM meg GeForce 2 van mellé... (Amúgy erre nem találtam semmilyen adatot, de szerintem Wilamette Celeronból messze 1700-ast adtak el a legtöbbet, és 1800-as volt a legritkább.)
Northwood magos Celeron mellé már inkább (csak) az MX440-at tudom elképzelni, azt is csak maximum 3GHZ-ig, de akkoriban már inkább az ATi első 9XXX-esszériája volt a befutott sztár, és főleg nem Celeronokban már 9500/9700Pro-k, később 9600-ok mentek.
-
ityam
őstag
válasz
DarthSun #83001 üzenetére
nekem azt csinálta hogy sajátgépből(pontosabban akkor már mycomputerből) a C: és D: meghajtóról is minden eltűnt látszólag.semmit nem jelenített meg.
De még ha nyitottam egy cmd-t akkor az dirrel kilistázta, hogy mik vannak a gépen, de egy cd letoltesre nem találta meg a letoltes mappát. DOS módban elindítva a wint simán belépett pl a letoltes mapába.
Lévén hogy win alatt a saját gép teljesen meghalt így nem szenvedtem tovább, ment a reinstall.
Most csak a sysinternalsos NTFS supportot raktam fel, illetve külön dx 8 és dx9 et felraktam.
AZ SP3 as telepítőből a DX9 sem akart felmenni., de külön letöltve ment.
Szerencsére sikerült a TPlink Wifi adapterem működésre bírni 98 alatt. Igaz hogy a rendes wifimre nem tudott feljönni a WPA2 es hitelesítés miatt de a vendék Wifire tudtam WPA+WPA2 hitelesítést beállítani és így sikerült csatlakozni.
Mondjuk amióta beraktam tesztelni egy ISAs hangkártyát azóta nem ismeri fel a Wifi kártyát, de nemsokára kipróbálom másik PCI slotba rakni hátha. -
-
válasz
DarthSun #82951 üzenetére
Oldallap tehát fent. Hőfokok prímák zárt házban is, kifújt levegő alig langyos.
Retro tesztek, custom profil - 3DM2001 ugrott nagyot, de azért a W10 limitálja :3DM03 : prociteszt belassul W10 alatt, de amúgy száguld. A főablakban rossz kijelzés, a GPUz mutatja jól, a teszt a 1650- en futott, a 6850 nem is lenne képes ekkora pontra :
3DM06 : ezt még tegnap futtattam. Szintén a GPUz mutat jól. Asszem a legnagyobb pontom eddig, a Zen sem hozott ennyit, de majd visszanézem ismét azon is :
-
válasz
DarthSun #82970 üzenetére
Itt a helyzet az, hogy AMD 760-as lapot olcsón is lehet venni, viszont nagyon úgy tűnik, hogy ha felkerül egy ilyen mATX-es 760-as lap bárhová, az minimum tripla áron van az ATX-esekhez képest. Mintha direkt engem akarnának szopatni.
Mert nem hiszem, hogy olyan sokan vannak még rajtam kívül, akik pici retro konfigokat szeretnének építeni. Most is korhű vagyok, meg mATX-es is a KT133A-s lapommal, de 5% extra teljesítményért még 25k-t sem fogok kiadni egy mATX-es 760-as lapért.
The DJ:
Egyben kevés esélyed van eladni szerintem, érdemesebb lenne bontani. Illetve Vatera, ott lehet licitesre feltenni darabonként.
Szerk.: DarthSun nem írta (épp most), de itt nem engedélyezett a hirdetés; hülyeség szerintem is, de ez a szabály. Talán idővel változik ez a dolog. -
válasz
DarthSun #82964 üzenetére
Cpuword nem tudja mi a turbójuk. Mindegyiknek van ilyen 3ghz körüli.
2678v3 az 3.3ghz igen
2673v3 3.1ghz 105w
2669v3 3.1ghz
2696v3 az meg 3.8ghz a legmagasabb a socketben de nem lehet annyira all core kihozni csak nagyon alulfeszelve de inkább 3.6ghz körül mennek.
2686v3 lényegeben egy lassab, kevesebb tdps 2696v3.
Turbo mintha lenne hw-es biosban is kényszeríthető, mindegy az OS de all core hackes turbóhoz szerintem efi képes OS kell.
Szerintem amúgy throtlestop is tud szoftveresen vezérelni turbót de nem tudom xp-vel megy-e.
Legegyszerűbb google és procinév + cpu-z képek keresése, ott látod a max szorzót ami ezeknél a max turbó is egyben. -
válasz
DarthSun #82961 üzenetére
Ezt a nincs turbót hogy érted?
Mármint én nem tudok egy olyan ddr3-asról amibe ne lenne turbó.
2629,2649,2666,2669,2673,2676,2678,2683,2686,2696 bár lehet kihagytam valamit. (Es-ekből is van ddr3-as) Ezekből nekem a fele megvolt.
És a 2686v3 egész szépen turbózik.Még a voodoo3 tesztgépemben volt ddr3-al. (120w szóval kell az alulfesz rendesen hogy beleférjen)
-
Bile Demon
őstag
-
válasz
DarthSun #82858 üzenetére
Finálé. Házba költözés. GPU power kábelek már nem fértek a managementbe, pedig hely van, de az átvezető nyílások fullra megteltek, pedig hatalmasak. SATA kábelek meg feszültek, inkább nem fűztem át, kivéve az optikáét, avval nem volt ilyen gond. Az USB3 dugó pedig takarja 2db 2.5"- os drive csavarhelyeit. Nemgond, 1 SSD odafért. 1 HDD a kosárban, 1 pedig az alaplemezen. Így pont elég lett a hely, ennyit setupoltam amúgyis a konfighoz.
Hűtés, szellőzés nagyon jó, 2 front venti telibefújja a lényeget, hátul meg 1 kifelé tol. Procin pedig szokásom szerint dualventi. Hűvös minden, de nyáron is ok lesz, ebben a formában sztem. -
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #82899 üzenetére
A bányászhullám/covid/háború kombóból bizonyíthatóan csak az első volt érdemleges hatással a VGA-k árára. (ha a másik kettőnek is lenne komoly hatása, akkor most a CPU, HDD, alaplap, RAM , táp stb. minden is drága lenne nagyon). Jó lenne már lecsengene az egész, mert idestova 2 éve(!) akarok VGA-t venni és még nem jutottam oda. Már bánom, hogy nem vettem meg anno 80 körül az 1660Ti-t, csakhát úgy voltam vele, hogy kimegyek külföldre és amikor hazajövök lesz magasabb keret, meg addig minek álljon itt?
Hiszen csak lefelé megy az értéke
Egyébként 4GB-os VGA-ért szerintem a 85K mindenhogy sok
Mármint persze, nem volt más választásod, de ez akkor is durva ...
Élménynek nem mondanám (értem ám, hogy hogy érted), de megrázó volt. Tulajdonképp aludtam mikor történt, és az ütközéskor tértem magamhoz. Azóta nem tudok kocsiban menetközben aludni
Meg hát van 1-2 hatása mai napig, de nem számottevő / megtanultam együtt élni vele.
Nos, Románia tényleg messze van, csak a pénzváltó meg egyebek miatt tippeltem arra. Ide eléggé közel van Nagyvárad és a városban (főleg a Tesco körül) eléggé élénk román forgalom van, illetve régebben innen is sokan jártak át vásárolni)
Na, akkor majd valamikor előszedek egyet, és ha lesz egy kis időm elviszem a szoborig. Vagy a játék legelején van?
-
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #82900 üzenetére
Anno cimboráknál a Radeon 8xxx/9xxx szériában semmi nem volt mindegy driver téren, állandóan válogatni kellett, többnyire egy Omega driver lett a vége.
A korabeli GeForce2/3/4-ekkal nem volt ilyen problémám, sőt a Riva TNT2-vel sem, a korabeli Detonator driverek jók voltak.
785G HD3200-as IGP-vel sosem volt driveres gondom. -
válasz
DarthSun #82895 üzenetére
Most -a Ti szobornézéseiteken túl- meg az foglalkoztat, hogy a Radeon 8500-hoz mikorra lettek jó driverek. Annyit még tegnap olvastam, hogy az nagyon nem 2001 sajnos. Aug. 14-én jelentették be a 7500-zal együtt, és a 7500-nak már azonnal volt jó drivere, mert az gyakorlatilag csak egy emelt órajeles Radeon DDR/7200 volt. A 8500 meg driveresen még béta volt.
Ha az ember nézi az időrendet, és úgy akar jó gépet építeni, hogy driveresen sem ugrál el nagyon, nagyon könnyen nehéz helyzetbe kerülhet.
Illetve lehet az, hogy valamelyik Radeon DDR driver alatt nálam azért fagy ki a 3DMark2001, mert nincs telepítve a Win2000-re az SP2, csak az SP1?DX8.1 feltéve, Via4in1 is, de kifagy több korai driver is.
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #82889 üzenetére
Mennyi volt az NVidia 1650 4GB hanem titok?
Régen parkoureztem (2006-2009). Aztán volt egyautóbalesetem 8csak utas voltam), és mivel eltört a jobb vállam és felkarom, valamint a bal csuklóm is, így az egy kezes fekvőtámaszt végleg hanyagolom, és hát a parkour-t is (fura, mindig azt hittem majd aközben töröm magam egyszer össze, ha igen).
Azóta csocsóban is 2-3 meccsenként szünetelnem kell.
Merre voltál bevásárolni, hogy ilyen pénzes népek voltak? Románia?Lehet h nekem is megkéne nézni azta szobrot, vajon Win10 alatt műxik? Érdekelne mit mutat benne a mostani konfig, már ha megy...
-
válasz
DarthSun #82891 üzenetére
Igazad van, és általában olyan képmentést teszek fel, ami HWBOT-ra is jó, de ha éppen sietek, néha beérem valami gyorsabb változattal is.
Én szeretem az időrendet úgy általában, ritkán keverem a korszakokat.
Ahogy nézem, a Radeon DDR azért mindenképpen gyengébb a GF2 GTS-nél, viszont abszolút nincs nagy lemaradásban, és nem ingadozik vele annyira az fps. (Ez mondjuk azt jelenti, hogy a GF-hoz képest a felső 10-15% mintha le lenne vágva, a többi kábé egál.)
-
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #82889 üzenetére
Nem mintha sokat nyomna a latban a 1650 GPU-nál hogy GDDR5 vagy GDDR6-os ramok vannak mellette.
Más:
Bevásároltam még pár régebbi címet, COD1/UO/2 és Max Payne 1/2/3.
A Max Payne 3 kivételével a többit anno szintén rojtosra játszottam.Max Payne 1/2-nél anomáliába futottam az R5 3600X-es gépnél, szaggat mint állat, az i5-7600k-s gépen okés minden.
Pár trükköt be kell vetni hogy menjen W10x64 alatt.RTCW-t visszakonfigoltam 85 max FPS-re, így a legjobb a futása és nincsenek grafikai anomáliák (igazából hót mindegy egy 60HZ-es monitoron, hogy 90-91 fps vagy 125 fps single playerben).
-
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #82874 üzenetére
Ezt a mapot tegnap nyomtam ki pont, most menek meghiusítani a sötét szertartást.
Előtte volt egy kis X-Labor:Ha 4:3-as monitorom volna, eszembe se jutott volna moddolni, 1600*1200 simán király lett volna.
A 22" -os 1680*1050 és a 24"-os 1920*1080 felbontású monitorokon viszont nyomott volt a kép az elérhető 1280*1024-en.
3 konfigon tolom, érdekes mindegyiken be van az FPS betonozva 91-re, ritkán egy pillanatra 90FPS is van.Látom, nálad "fázik" a Xeon és a GPU is.
Érdekes, hogy a 4,7 GHZ-re húzott 7600k-s gépben elég sűrűn látom a CPU kihasználtságot 40% körül.
-
válasz
DarthSun #82855 üzenetére
Kár, hogy nincs egy 32MB-os GF2 GTS-ed! MasterDeeJay?
Mondjuk az a baj, hogy a konfig többi részének is valami nagyon hasonlónak kellene lennie. A Radeon DDR 32MB 1600 MHz-en járó Athlon XP 1900+ prockóval se adott annyi pontot egy jónak számító Omega driverrel, mint amennyit az előbb kaptam 1300@1400-on járó Athlon TB procival egy még szuperebb driverrel:
3489 pont 3DMark2001-ben. Régen teszteltem utoljára NVIDIA karikat, de emlékeim alapján teljesen GF2 GTS szint.Valakinek hasonló konfigban GF2 GTS 32MB VGA-val nincs esetleg egy 3DMark2001 eredménye?
-
válasz
DarthSun #82853 üzenetére
Kíváncsi lennék rá, hogy a zöldeinél is ekkora -e a difi, ha lesz időm, elkezdek GF2-eseket mérni. Az mondjuk baj, hogy nincs 32MB-os változatom, de talán 1024x768-ban ez nem számít sokat.
Lehet, hogy a Radeon DDR egy késői driverrel verni tudná a korai driveres GF2 GTS-t.
-
jokeph
nagyúr
-
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #82727 üzenetére
Ma bezsákoltam 705 Ft-ért a 2001-es év számomra favorit játékát, az RTCW-t (Steam-es, de nem steam-n vettem a kulcsát).
Beaktiváltam, letöltöttem és hasít a Ryzen-es gépemen mint a szél, X370+3600X+RX 480 és B550+5600X+GTX1070-en iss.
Levadásztam hozzá egy moddpackot, így támogatva lettek a WS felbontások is, egészen 4K UHD-ig.
Meg persze rádobtam a magyarosítást is.
Meglep, hogy gond nélkül fut modern vason, sőt még az MSI AB+RTTS is hibátlanul fut vele.
Le is nyomtam "Én vagyok a megtestesült halál" módban az első mapot, semmit nem vesztett nálam ez a game az élvezetből az eltelt 21 év alatt.
Az FPS számláló be van betonozva 91-re.#82831MasterDeeJay:
Az RTCW multi részét nem játszottam sosem, COD1 volt az első amit nyomattam online meg persze LAN partykon. Aztán COD UO és COD 2. LAN partyn Warcraft3 + TFT és SC1 + BW volt még terítéken.Ez volt a 2001-es konfigom:
Acorp 6Bx81 (i440BX) lap, Intel Pentium II 450 (SLOT1 - Deschutes), GeForce 2 GTS 32 MB (sötétbarna nyákos, gyártó passz), 1*256+1*128 MB SD100-as ramok, 10 GB Seagate IDE HDD, Sony 48x CD-ROM, noname ház és táp valamint SB 128 PCI hangkeltő megtoldva egy Genius hangfalpárral, valamint LG Studiowork 520SI monitorral. -
válasz
DarthSun #82783 üzenetére
Meglátjuk mennyit esik a gombelem feszültsége, majd figyelem.
De pozitív hogy a legújabb bios, amiben van már CD boot is meg az ide lehet auto, és korábban elem gondnál defaults loaded-et tolt, vagyis mindegy volt hogy mit állítottál be, az már nem panaszkodik, vagyis hibátlan lett a lap. -
Bile Demon
őstag
válasz
DarthSun #82767 üzenetére
GDM ON: kb. annyit tesz, hogy a DDR4 vezérlőnek szóló parancsok busza fele akkora órajelen van járatva. Ha jól tudom, akkor 2666MHz fölött ez a JEDEC ajánlás. A fele akkora vezérlő busz órajel miatt a CMD 1T felel meg a normál 2T-nek. AMD-nél a GDM ON az azzal is jár, hogy csak páros CL-t lehet beállítani.
Az adatátviteli busz sebessége az nem változik.
Amúgy nincs nagy eltérés teljesítményben, kb. annyit romlást lehet "érzékelni/mérni" a GDM OFF-hoz képest (többi beállítás ugyanaz), mintha CMD 2.5T-ben menne a RAM. -
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #82767 üzenetére
Az akkor érdekes, ha a ramjaid XMP-s profilja páratlan időzítésű, (vagy kézzel szeretnél páratlan CL értéket megadni) mint pl a Patriot Viper Steel CL17-19-19-xx ramok (van ilyenem).
Ha a GDM nincs kikapcsolva/tiltva, akkor páros időzítéseket fog a BIOS alkalmazni - függetlenül az XMP tartalmától (gondolom a jobb kompatibilitás miatt) - azaz a CL17-es érték helyett CL18-at fog betölteni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- LG 27GP95RP - 27" Nano IPS - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 600
- AKCIÓ! Lenovo Legion Slim 5 16AHP9 notebook - R7 8845HS 16GB RAM 512GB SSD RTX 4060 8GB Win11
- AKCIÓ! ASUS B650M R5 7600X 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Be Quiet! Pure Base 500FX ASUS 1000W
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation4 PRO 1TB fekete konzol extra játékokkal garanciával hibátlan működéssel
- AZONNALI SZÁLLÍTÁS Eredeti Microsoft Office 2019 Professional Plus
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged