-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bile Demon
őstag
válasz
DarthSun #94361 üzenetére
Igen, köszi a nyomozást.
+ #94358 jokeph
Jókat írnak róla. Kipróbálom egyáltalán jó e a lap (teszteletlen, gombokért) és keresek bele valami jobb procit. X6-ot vagy valamilyen FX-et.
FX-nél számít, hogy 8320 vagy 8370? Unlockos, kb. ugyananny a vége, vagy azért volt gyári binelés erősen?
A csúcs környéke elég vicces áron van, ahogy elnézem. -
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #94374 üzenetére
Állj, állj. Félreértesz! Abszolút nem állítottam, hogy ne menne akár 4GHZ-es CPU mellett is a Win98, vagy hogy nem hinnék itt a teszteknek, mert semmi ilyesmiről nincs szó!
Azt írtam csupán, hogy ilyen erős proci mellé már nem épp Win98-at raknék, hiszen az a program/játék ami ezekből a sok RAMból és erős prociból ténylegesen profitál (nem áll meg mondjuk az 1GHZ és 512MB RAM szintjénél, ami kb a legerősebb volt amit a maga idejében(!) Win98 mellett láttam), szóval ami ebből az extra teljesítményből profitál az meg már túl új a Win98-nak. Te erre írtad, hogy de az UT2004 pl elindul. Természetesen elhiszem (sosem jutott volna eszembe egy 2004-es játékot Win98 alatt futtani)
Egyáltalán nem baj, hogy megcsináljátok ezeket, benchmarknak és érdekességnek, de ezzel is kezdtem a postot, hogy ez jó, csak szerintem napi használatra nincs értelme.Ami a natív dost illeti, annak tényleg nem értem a jelentőségét, '99-ben lett saját(!) PC-m (de már '97-től aktívan PC-ztem már azért), de nekem végig már az jött le, hogy az ember erősen a Windows felé volt terelve. WinME alatt már nem is nagyon használtam a DOS-t ha igen a különbséget meg nem láttam a Win98-hoz képest. Talán csak az rémlik, hogy pár DOSos játék már nem indult, vagy nem volt hang, néha gondok voltak vele. De 2001-2002-ben (amikor WinME-t használtam már '98 helyett) nem is a DOSra figyeltem ...
Ettől persze még tényleg durva, hogy akár egy 100MHZ-es P1-től egészen 4GHZ-es C2D-ig mindenen elindul, ami azért legalább 14 év, ha nem több, amit felölel -
-
válasz
DarthSun #94351 üzenetére
Ha már Audigy, ha valaki laptop gamingelni akar hardveres EAX támogatással, és van a laptopján PCMCIA, itt egy eladó Audigy 2 ZS. Nem terem minden bokorban, én már harácsoltam magamnak kettőt az elmúlt pár évben, most már jusson másnak is.
Nem ismerem az eladót, csak feldobta a Fb. -
Fücsök007
őstag
válasz
DarthSun #94346 üzenetére
Jó tudni.
Én eddig csak a régi módszserrel használtam, plusz a nem hivatalos SP3 tapasz mellé a nagy memóritámogatós csomag. Engem inkább az érdekelne, hogy hosszú távra melyik XP SP3 OP-rendszer a legjobb és melyik SSD-re? A régi Carlosca XP-t szerettem egyébként, de vannak sokkal újabbak moddolva, csak nem igazán tudom mennyire jók korai xp-s programokhoz. -
Fücsök007
őstag
válasz
DarthSun #94339 üzenetére
Felrakható, de ott a méret miatt szerintem egyszerűbb 80/120GB-os IDE vagy Sata HDD-re rakni, gyakorlatban nem lesz gyorsabb a rendszer mint egy 7200RPM-s minőségi pl. Samu merevlemez particionálva, mivel nem tudom meddig lehet még kapni 120-as sata ssd-t, de 250-es már amúgy sem jó. Nem minden játék szereti a 7-es szériát, midegy melyik moddolt drivert használod, és még a 6-os széria se tökéletes.
-
Czo
addikt
válasz
DarthSun #94302 üzenetére
Az "IRQ Stearing" az pont a technologiai neve, a PCI IRQ megosztasnak.A korai reviziok nem mindig, de a 2.1.2.2 kornyeketol kotelezoen tamogatott technologia volt. A korabbi kartyaknal lehet olyan, hogy nem megy, illetve az is fontos, hogy a driver ujabb legyen, mint a technologia dokumentacioja.
-
envagyok
veterán
válasz
DarthSun #94286 üzenetére
Hát eléggé, ráadásul az előtte-utána korszak sokkal egyszerűbb volt
1992-ig a középsuliban csak XT-k voltak, utolsó évben jött pár AT, persze csak speakerrel pure DOS. Otthon meg a C64 , amit ha nem programozni akartál, csak Load és Run volt
1999-2000-ben amikor meg újrakezdtem, DOS alatt max biost frissítettem, a Windows98 meg sb live-al elég felhasználóbarát volt, később az XP-vel még egyszerűbb.
Mondjuk ott a Driverekkel lehetett szívni, főleg később az Audigy vonalnak volt rémes támogatása. Csak egy példa: win xp sp3 alá a gyári audigy driverlemez telepítése kékhalált hoz. Azért rémlik, hogy itt is kellett néha játszani melyik pci kártyát melyik slotba dugjam, pl. az ABIT BH6 néha berakott egy Irq-ra sok mindent, de könnyen orvosolható volt.A köztes időben, a 486/pentium mmx korszakban ezek a hangkártya konfigolások, irq,dma kiosztás, kártyák jumperelése, alaplapi cache mennyi és milyen chippel, write back, write through cache, stb... Hát nulláról nem egyszerű.
Meg a millió féle ram bővítés dosxalatt, extended, expanded, egyik program egyikkel fut, másik másikkal.
Máig sem értem teljesen. Aztán a tsr programok és azok bekavarása, akkor gravis kártyáknál sbos, megaem, patchelés, awe32-nél aweutil, majd a cd rom meghajtók sony/pana/matsu, majd atapi, ahány hangkártya, mind más szabványt tud, ami meg tudja, ami kellene, az meg bugos, pff..És ahány játék annyiféle hangszabvány (ez költő túlzás)
Hát na... Nem az utca emberének való.A DOS kb 91-92-ig volt egyszerű és élhető.
Ott volt egy adlib vagy max egy soundblaster eredeti/klón.
Utána windows95-ig, és a tiszta Windows alapú játékokig hatalmas katyvasz. -
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #94172 üzenetére
Jajj, végre valaki jól tudja, ma már 32GB lassan az alap. Sok gép készül még 16GBval, de azalatt már nem javaslok gépet, sőt, ha játék is a cél, akkor csakis a 32GB. Abszolút nem ördögtől való a mai RAM árak mellett, sőt, épp ma reggel gondolkodtam, hogy benevezek egy G.SKILL 64GB Aegis DDR4 3200MHz CL16 KIT F4-3200C16Q-64GIS, de aztán győzött a józan ész, azt mondtam magamnak, hogy amennyit csökkent a DDR4 ára az utóbbi félévben, és ahogy terjednek a DDR5-ös rendszerek mégjobban fog, ha várok még félévet jó eséllyel ennek az árnak a 2/3-áért kapom majd meg. Addig meg simán elvagyok még 32GB RAMmal.
Nekem (E)P35 van, egy E7500-al Jokeph fórumtársnak köszönhetően
Na ahhoz kell lőnöm még DDR2-es RAMot, a több gyakorlatilag már megvan, amennyiben a HD6850-esem megy
(hihetetlen : van vagy 6GB DDR1 itthon, 32GB DDR4, 32GB DDR5, de DDR2-3 pont nincs ...
)
Az az NVidia fül mekkora retro nekem, ott hajtottam túl a GeForce 3-asomat
(jóég, 20 évvel ezelőtt!)
-
válasz
DarthSun #94286 üzenetére
Tévedésben vagy, nem a paranoia, hanem az adathalászat miatt van ez. Vidd át a felhős szolgáltatásukon keresztül. Ha meg már ott van, akkor ők is gyorsan átfutják mivel is foglalatoskodsz. Mielőtt bárki azt írná, hogy paranoiás vagyok: Lehet, de az nem jelenti azt, hogy nem figyelnek meg és processzálják minden online eltöltött másodperceinket.
-
válasz
DarthSun #94284 üzenetére
Amúgy tényleg elég nehéz tud lenni olyan dolog amibe az ember nem rázódott bele, nem azon nőtt fel.
Pld most látom/jut eszembe, egy az említett utáni hozzászólásom az FTP- ről :
Lehet, de ettől még nemtom hogy induljak neki az FTP- nek. Olyan mint amikor egy kezdő bepakolja a P-III- ba a PnP Awe- t, de nem hallott még a CTCU- ról, és gyak semmit nem tud kezdeni a kártyával.
De legalább szól Win alatt is a GUS. Ha pedig az általam említett módon bypassolva van jackkel az SB- re, akkor akár GUS PCM+Awe hullámtábla is szólhat egyszerre - ez persze csak egyfajta feeling.
Az FTP- t a mái napig nemtom, persze utána kéne nézni, gyakorolni, de nem ezen nevelkedtem, és már öregszem. Kéne mert a Win10-11 paranoia már nem enged semmiféle megosztást a gépek között, trükkökkel sem. Jó hát a biztonság fontos, de nem lehetetett volna ezt biztonságos+érthető módon leprogramoznia az MS- nek ? Szégyen de most külső SSD- n viszegetem át a cuccokat a gépek között.
Ellenben a retro 386/486 gépeket akár Android telóról látom read/write is
-
Czo
addikt
válasz
DarthSun #94280 üzenetére
Ugyonerre jo az Intel szoftvere is, de ehhez ugye PnP kartya kell, plussz ez se tud mit kezdeni azzal, ha PCI eszkoz nyelte le az IRQ-jat. Meg elsosorban, ezt arra adja a Creative, ha az initet nem vegzi el a BIOS, mert pl vagy nem beszeli a PnP-t, vagy a PnP OS Installed-et yes-re allitottak (a BIOS ilyenkor nem foglalkozik a PnP inittel egyaltalan, ha a PnP eszkoz nem kell a BOOT-hos).
Ha viszont, csak ugy kicsereli a kartyat PnP-s AWE-ra, akkor konnyen lehet, hogy kuzdelem nelkul is minden a helyere kerul, mert a PnP kartyak hamarabb valasztanak eroforrast, mint a PCI kartyak. -
envagyok
veterán
válasz
DarthSun #94269 üzenetére
Most kivettem a hálókártyát, az awe32 visszakapta az irq5-öst.
A duke nukem 3d már elindult, de a doom még mindig kilép dosba.
Meg az ultrasound az awe32 bemenetére kötve torz hangot ad, míg ha direktbe ráteszem a hangfalat szépen szól.
Mixersettel próbáltam a line in hangerejét lejjebb venni, halkul, de a torzítás megmarad. -
-
jokeph
nagyúr
-
válasz
DarthSun #94199 üzenetére
90-es években volt egy olyan irányzata is az aktív "PC hangfalaknak", hogy volt erősítője, de az külön volt egy kis gagyi műanyag dobozban. Tipikusan, maguk a hang dobozok legalább fából voltak.
Nekem volt ilyen eredeti orosz ismajd később kínai is pár féle. Nagyon szerettem ezeket, a hangjuk valamivel jobb volt az említett tejfölös-dobozoknál.
Egyébként szerintem megérdemelnek jobb minőséget is az igényesebb retro cuccok, GUS vagy eredeti fullos SB-k, mint amit annak idején ráraktunk.
Egy modern, jó minőségű doboz csodát tesz ezekkel is. -
válasz
DarthSun #94195 üzenetére
Nagyon felkapott retro körökben az LGR videók óta, úgyhogy most már nem éri meg szerintem ilyet venni. Ár /teljesítményben is lehet a korszakból hangfalakt találni, amikkel jobban jön ki az ember.
Viszont tény hogy a felkapottsága nem véletlen, egyrészt mégiscsak egy Roland cucc, másrészt a kinézete gyakorlatilag bármilyen retro PC mellé telitalálat. -
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #94017 üzenetére
Én már sokéve mindent kihúzok ha jön a durrogás (amit ki nem állhatokamúgy).
Ugyanis egyszer a 90-es években (talán 94-ben) az akkori TV-m éls a C64-es VC1541-es meghajtója bánta, hogy vihar közben is játszottam, majd 2005 környékén az ASUS A7V8X-X lapomnak a déli hídja ment el részben (egyetlen IDE-t ismert fel, az összes USB és a másik IDE port elszállt róla) plusz a 19"-es Eizo monitorom, pedig itt már ki is votl kapcsolva a gép, csak nem volt kihúzva. -
válasz
Munkára, kísérletezni pedig:
30eft-ért adok el Z440 workstationt (ram,vga, ssd nélkül) és nem viszi senki.
1620v3 procival (kb i7 4770)
gyári 700w-os táppal (vagy 685? nem tudom)
Modern, telepakolható akár 8db olcsó ecc reg rammal, rakás pcie slot van rajta, sok usb3...sata stb..viszont nem turbo hackelhető és hát HP... (ez az a z440 ami kinyírta a biosát egy procicsere után és minden szarra panaszkodik)Ugyanígy 30e-ért Z440 lapot 2630v3-assal atx tápadapterrel. Azt sem viszik, pedig a legolcsóbb x99 lap ami csak kapható. (jumpereket kellett rakosgatnom rá hogy elhiggye hogy van front panel, front/back fan, usb panel stb mert idióta módon mindent érzékelni akar a régi házából)
A totál best budget munkaerőmű pedig ez volt most nálam:
Dell T5810 alapgép 20eft volt (nincs oldallapja és be van kicsit zúzva a gépház de ez munkagép nem nézegetni kell hanem bedobni a szekrénybe vagy mögé)
Ch314a eeprom író custom turbo hackes bioshoz (3eft)
4x16gb ddr4 ecc reg ram 22eft postával
Intel A380 modern videókártya használtba számlával 30eft ez igen jó fogás munkára/netezni (VP9, AV1 8K ig is jó), játékra kevésbé. (REBAR modot meg kell még csinálni a biosban) kellett hozzá tápadapter mert valami agyament 8 pin-est rakott rá (75w-os kártyára).
Megmaradt régi SSD-t raktam bele meg LSI 9211-es raid vezérlőt SAS vincsivel amikre az épp aktuális dolgok mennek, hangja van rendesen.
16x-16x Riserrel épen ami van kártya azt rakom bele pluszba. (10eft postával, minőségi mert nekem a kínai szürke egyszerű kábelesek nem működtek, elcsesztem rájuk több ezer forintot szóval nekem riser csak márkás lehet)
Illetve prociból azt amit éppen tesztelek. (most 2687wv3 van benne 14eft volt)
Aránylag könnyű szerelni bár szűkös nagyobb kártyáknak. Teslát belerakva cuda alatt vagy akár intel féle ai gyorsítás is megy jó eredménnyekkel. (pl: stable diffusion)
Táp 585w vagy mi, bőven elég számomra.
Játékra inkább valami brad gépet olcsón esetleg 2-3gen ryzennel aztán nagy videókártyával megtámogatva.Még nagyobb kategóriában néha ki lehet fogni LGA2066-os workstationt is ami gyárilag hivatalosan is Win11 támogatott (proci és TPM2.0 is), igaz procik drágák hozzá x99-hez képest.
-
Pikari
veterán
válasz
Én minden értékes dolgot ki szoktam húzni, ha jön az égi áldás. Sok szomszédaim egy része nem így tesz, vesztükre.
Volt már olyan, hogy a gépem épp teljesen értéktelen volt, és akkor nem húztam ki. Még crt monitorom volt. Az udvarba csapott a villám, és a kép kiugrott a monitorból oldalra. Több másodperc kellett neki, amíg szép lassan visszavándorolt a monitor közepébe.
Egyszer vihar volt, de az ablakok nyitva voltak, mert testvéremet nem érdekelte (akkoriban én építettem és tartottam neki karban a gépét, ugye másnak a pénzét könnyen leszarja az ember). Csoda, hogy nála nem vágott ki semmit soha. Egyszer jött a vihar, elkezdett valami furcsa zene szólni. Nem értettük, hogy honnan jön. Nézelődtünk, keresgettük a zene forrását. Volt egy nagy plüss kutya tesó szobájában. egy kb ilyen 20 éves szőrmókos játékvalami. És kiderült, hogy abból jön a hang. Nem is tudtuk, hogy képes hangot kiadni, vagy hogy egyáltalán elemes. És ahogy a légkör instabilizálódott, feszültség halmozódott fel, ami bejött a résnyire nyitott ablakon, feltöltötte a plüss kutya rossz elemét, és csak úgy randomra bekapcsolta. Pár másodperc múlva a villám az ablak alá vágott, lehetett látni, ahogy mikroszkopikus vastagságú kis villám útvonalak cikáznak mindenfele. Az eléggé creepy volt.
-
envagyok
veterán
válasz
DarthSun #93846 üzenetére
"MFM vinyót nem ajánlok senkinek, brutál hangos és megbízhatatlan - ahogy már többször is említettem."
Szerintem annyira nem veszélyes a helyzet.
Én kimondottan imádom a klattyogását, süvítését, ami nálam annyira nem hangos, hogy zavarjon.
Megbízhatatlannak sem nevezném, ha használatbavétel előtt rendesen át van tesztelve pl. Spinrite-el.
Persze tényleg vannak csapágyasra hajtott süvítő, rezgő példányok, meg megbízhatatlanok is vannak.
XT-t korai 286-ost el se tudnék képzelni nélküle.
Pedig gondolkodtam XT-IDE-n, CF kártyával, de mindig elvetettem.Inkább ott gondolkodom halk megoldáson (passzív táp, passzív borda, CF IDE) ahol már számít a hang, mondjuk egy 486-ost, pentiumot összeraknék nem korhűre, zenéhez, játékokhoz.
Amúgy érdekes világ lesz Júliustól.
Nem lehet leadni jó áron régi elektronikai hulladékot, mert a MOL (NER) kisajátította, így az a réteg, aki eddig ennek gyűjtéséből élt, nem fog gyűjteni, sokan akik meg ezeket az összegyűjtött cuccokat válogatták, és hirdették itt meg, azok se fognak találni. -
sidi
aktív tag
válasz
DarthSun #93845 üzenetére
Jó volt olvasni köszönöm
Ez a félretett XT lap mikor került hozzád?Igazad van, azért is említettem meg, mert gondoltam nem mindenki figyeli a blogtermést,
szóval még egyszer + link:Elkezdtem írni egy retró blog sorozatot,
ajánlom mindenkinek aki szívesen olvas retró PC élményeket -
válasz
DarthSun #93848 üzenetére
2G-ás CF-fel simán ment, szóval azt merem állítani, hogy viszi az újabb vinyókat is. Gyakorlatilag firmware függő, amit meg én használok az a leírás szerint limitless, csak az OS kezelje. Szóval a DOS lesz a nagyobb gond.
sidi: Régi nóta már az XT-IDE, minimum 1 évtizedes.
-
sidi
aktív tag
válasz
DarthSun #93726 üzenetére
Jóval újabb a 286 lapod, az enyém "lepedő" méretű, a chipkészlet is sok kisebb IC-ből áll.
Sokat gondolkoztam rajta miért van foglalatba szinte az összes IC, de a billentyűzet vezérlő meg nem... aztán rájöttem, nem a foglalat a lényeg, hanem csak így lehet furatszerelt minden, a négyzetes foglalatok itt még azok.
Szóval gyártó nem vállalta be vagy nem tudta még a felületszerelési technológiátElkezdtem írni egy retró blog sorozatot, de van aki már tudja
-
envagyok
veterán
válasz
DarthSun #93807 üzenetére
Körülnéztem a bezsákolt, de még nagyon át nem nézett gépeim közt, és lőn csoda, találtam egy CR-562B-t
Emlékszem azért vettem meg azt a gépet, mert azt hittem egy Adlib kártya van benne, amiről kiderült, hogy cd vezérlőAkkor végülis rádugom a win95 alatt a sb pro2 ct1600-ra a drive-ot, csinálok egy hardver felismertetést, majd ha nem találja, hozzáadok egy matsushita cd vezérlőt?
Szerk.
Mondjuk a Mitsumi Drive jobban bejött a kihúzom és felnyitom technikájával
Figyelni fogok a CT2600 SBPro2-re, mert az Mitsumi vezérlős. -
Pikari
veterán
válasz
DarthSun #93699 üzenetére
Viccet félretéve, többen kértek tőlem geforce2 kártyákat meg isa hangkártyákat is. Lehet, hogy tudok idén szerezni párat majd az ősszel. Ha marad feleslegbe pár, akkor majd apróra feldobálom őket. Nekem személyesen nem mozgatja meg ez a korszak a fantáziámat, úgyhogy ha nem koncentrálok eléggé, akkor hajlamos vagyok pontrúgást végezni rajtuk, ha elém kerül, és inkább a számomra érdekesebb dolgokat zsákolom be.
-
arn
félisten
válasz
DarthSun #93671 üzenetére
Majd raunnak az emberek a magas arakra, aztan sokan inkabb nem foglalkoznak a retroval. Ha nem x eve kezdtem volna osszeszedni, most biztos nem allnek neki ennyi penzert - ez ugy volt erdekes, hogy potom penzert kiprobalhattal rengeteg dolgot. Sok penzert a modern hwel is lehet szorakozni.
Ezt sose tudtam uzleti alapon nezni, a hasznalati erteke fontos szamomra
szerencsere olcsobban is vannak hasznalhato cuccok. Pl egy kozepszer pentium most se kell a kutyanak se, aztan lehet jobban hasznalhato, mint egy 486.
-
arn
félisten
válasz
DarthSun #93669 üzenetére
Epp azert mondom
a hangkartyak lenyegeben linearisak. Egy random szobaban levo hangrendszerben tobb tiz dbes elteresek lehetnek (foleg a mely tartomanyban), a master studiokban van +-3db, de ott eleg sokat dolgoznak a kialakitason, hogy ez megvalosuljon. Dspkorrekcioval lehet javitani ezen, de meg ugy is messze lesz a hangkartya, de akar egy studiotol is. A kornyezet kialakitasa legalabb olyan komplex tudomany, mint a hangrendszer megtervezese. A legtobb esetben csak vhova lerakjak a rendszert, minimalis dolgokat figyelembe veve, de ez lenyegeben a joszerencsen mulik, hogy mukodik.
-
Pikari
veterán
válasz
DarthSun #93643 üzenetére
Ezen semmi extra nincs. Kondit se nagyon látok a hangchip körül. Ez egy fujitsu szerverlap. Egyszerűen csak ennyire felfejlődött a technológia. De beletellett nekik egy-másfél évtizedbe, hogy elérjék azt a szintet. Mondjuk innen már nincs is hova fejlődni tulajdonképpen. Az emberek nem voltak vevők erre a sok csatornás hülyeségre, maradt a 48khz+sztereó.
-
Pikari
veterán
válasz
DarthSun #93637 üzenetére
Igen, jobb volt az összes integrált kártyámnál, egészen mostanáig. Ezért volt 20 évig a gépben. Socket7-es géphez vettem még, mert nem támogatta az XP-t az az előtti hangkártyám. Aztán socket 370-es gépbe ment, socket-a következett, aztán AM3, socket f, és azzal együtt nyugdíjaztam, amikor kiderült, hogy a socket 1366-os gépem integrált hangjának a minősége már eléri/meghaladja az sbliveot (noname intel hda klón, mindegy).
Az sblive ára pedig attól függ, hogy melyik verzió. Van egy dell oem féle változat, amin téglalap alapú chip van, ott a hardveres gyorsítás teljesen ki van kapcsolva, az kb egy fabatkát se ér. A többi változat 1-2 ezer forintot megér általában. Ezzel szemben a 0220 (szintén dell) tényleg az egyik legjobb live. Megérte azt a 10k forintot, amit elköltöttem rá 2002-ben
-
sidi
aktív tag
-
sidi
aktív tag
válasz
DarthSun #93589 üzenetére
Adaptec SCSI nekem is mindig bevált, több ISA 1542 és egy VESA is és egy PCI 2940U is volt már nálam de utóbbit sajnos eladtam K6/2-vel együtt...
Próbáltam több más gyártótól SCSI kártyát, amik működtek de nem sokáig. Valamint a legtöbbnek, nem lehet belépni a Bios-ába, csak felismeri az eszközöket és bootol is. -
envagyok
veterán
válasz
DarthSun #93536 üzenetére
Van Amigához gotekem, arra muszáj
De floppyt igénylő pc-m van kb. 7-8 db amiben aktívan kell használni, pl soundblaster, sb pro driverek csak floppyról telepíthetőek.
Annyira sajnos még nem olcsó, főleg a kijelzős, hogy mindbe tegyek, meg nem is korhű.
Mondjuk lehet majd beszerzek még 1 db-ot tesztpadra telepíteni, konfigolni.De ettől függetlenül kíváncsi lennék, mitől megy tönkre egy, az elején még hibátlan floppy lemez.
Felületi sérülés nem látszik rajtuk.
Emiatt gyanakszom a telefonra. -
ityam
őstag
válasz
DarthSun #93540 üzenetére
hmmmmmm. Igen. GTX 770 4GB karim volt rövid ideig.Nem éreztem erősebbnek az r9 270nél(ami 2GBos volt), hogy megtartsam. Gyorsan továbbadtam egy GTX 780 6GB ért(ráfizetéssel). Ott már éreztem hogy erősebb de nem voltam megelégedve vele így elpasszoltam másfél éve 50K környékén. de jól tettem(mert ez a szint 20Kts sem ér most)
Masterdeejay mi8 ával 1 évet jól elvoltam ezután, csak a nagy monitoromhoz kevésnek éreztem a 4gb memóriát így lett 8GB rx 6600am. Aztán cseréltem az i7 4790 et és most megint az rx6600 tűnik kevésnek.Nah majd ha az általam játszott játékok kevesek lesznek hozzá akkor vehetek talán a konfighoz jobb VGAt(már ha nem hal meg: [link] ) -
ityam
őstag
válasz
DarthSun #93534 üzenetére
közel van bár VGAban talán gyengébb picit.Nagy fenbontásnál számíthat talán.asszem itt a 2560x1440 a megfelelő felbontás, amit be lehet állítani, ellenben az én 3440 szélességemhez. Nem emléxem 2 év távlatában perpill, hogy mit jelentett a megröccenés számszakilag, csak éreztem hogy nem vajsima(amit joggal feltételeztem, hogy lesz, akkor az akkori gépemnél több, mint egy évtizeddel később/vagy ez már 2 évtized?/).
-
ityam
őstag
válasz
DarthSun #93522 üzenetére
Mostmár nekem is 11th gen i5/7 küszöb(i7 11600H ES változat szorzózármentesen) a proci és rx 6600 a fő gép. Nem tudom szimulálni az említett konfigomat(Bár a 4770 es alaplapom megvan még egy 4790 el,de hasonló vgam nincs mint az r9 270. csak sokkal gyagyibb GT730,GT740 van itthon elfekvőben, illetve az rx6600, de az meg sokkal jobb.)
Én fullos grafon a 3440x1440 es monitorom akartam meghajtani, de az rámlett hogy ilyen széles vásznat nem tudott a doom3. Mindenesetre nekem rémlik hogy még mindig voltak megakadások. 20 éve ilyen megakadás nem tűnt volna fel, mert stabilan sem volt több fps mint most a belassulásnál/beakadásnál.De akkor még nem 60FPS minimumhoz mértük a jó játékélményt.Akkor még az 50 fps átlag minimumértéknézés nélkül jó volt(bár lehet az átlag 30 is jónak számított másnál akkoriban, csak nekem volt kevés). -
-
sidi
aktív tag
válasz
DarthSun #93486 üzenetére
Kezel 64 MB-os modulokat is? gondolom 4 slot volt csak.
Mire kell 128 MB egy 486-osba? kíváncsi lennék ráMondjuk én sosem húztam semmit ezután, hogy a 386-osom emiatt ment tönkre,
pontosabban nem is a CPU-t húztam, korábban AMD 386-25 Mhz volt de barátom hozott egy AMD 386-40 Mhz procit és oszcillátor csere után ment is, de a chipkészlet amire rá volt nyomtatva, hogy 25 Mhz, nagyon melegedett, hiába hűtőborda, memóriahibás lett, visszatettem a 25 Mhz CPU-t de azzal is, szóval sajnos a chipkészlet nem bírta. -
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #93482 üzenetére
Hát mivel 1999-ben vagy 2000-ben még a létezésedről sem tudtam, ezért megeshet
Egyébként a dolog úgy indult, hogy sokáig volt hang Win98 alatt, pár újratelepítés után is, majd egyszercsak egyik nap totál randomra elszállt a hang. Se a Win98 újratelepítése se a Win98SE nem oldotta meg. Aztán mikor jött a WinME és felraktam, és elindult zenélve jelentkezett be, én meg majd s3ggre ültem, ugyanis ez január elején volt, és előző év május óta sehogy sem tudtam kicsikarni semmi hangot a gépből, de nem csak én, hanem a haverok, sőt még a szervíz sem. Ott konkrétan ráakartak beszélni mindenképp egy új hangkártáyra, én meg nem kértem, mivel nem is nagyon volt pénzem, meg hát attól nem lesz több FPS-em sem... -
válasz
DarthSun #93473 üzenetére
A Doom3 nem volt annyira vészes eggyel régebbi top hardveren sem. FX5900-on játszottam ki, valami közepes P4 Northwoodon.
GeForce 6800-on, nem mondom, jobb lett volna, de az is korabeli egyébként.
A 2002-ben kiszivárgott Doom3 alpha három pályáját pedig még a 2001-ben megjelent ATI 8500-on AthlonXP 1700+ -on teszteltük. Óriási volt azon is. .. ez esetben persze lehet csak az ámulattol nem láttuk a beeső fpst -
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #93465 üzenetére
Tisztázzuk Win 98 =/= Win98SE
nálam pontosan ugyanazzal a hardverrel (Celeron 366, 96MB RAM, ASUS V3400TNT, 3GB HDD) a következőképp alakult a tapasztalat :Win 98 : Pokoli gyors volt, mind boot, mind játék töltésre, kilépésre stb, nagyon-nagyon fürge rendszer, sajnos időnként kék halál, IRQ probléma miatt nincs hang
Win ME : Érezhetően lassabb mint a Win98, kissé gondolkodós, lomha, érzésre kéne egy erősebb proci meg még egy kis RAM. Viszont van hang, és sosem fagy vagy kékhalálozik (később a 466-oson igen, de azon minden is kékhalálozott)
Win 98SE : Sebességben ugyanaz mint a WinME, vagy talán alig észrevehetően gyorsabb, de érezhetősen lassabb mint a sima 98, össze sem lehet téveszteni. A Win98nál gyakrabban kék halál, IRQ probléma miatt nincs hang.
Egyébként a Win ME 466-os Celeronnal és 192MB RAMmal tökéletes volt. Még a lassú LCT20 20-as 20GB-os Quantumok ellenére is egy relative gyors rendszer érzését hozta. Aztán a legvégén ebben a gépben mikor eladtam 384MB RAM volt, azzal még a korai XP (SP1 előtti) korszak is teljesen jó volt, az akkori játékokkal.
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #93458 üzenetére
Az NTtől nem is várnám, hogy kezeljen egy V2 SLI-t, de az XPtől ami a Win9X és az NT és a Win 2000 házassága, attól igen.
"jó hát érthető hogy minden idők legjobb oprendszerével, a Win98SE- vel nem veheti fel a versenyt." - ezt elírtad kedves barátom, Win ME a pontos neve.
Valóban létezett egy Win98SE nevű hulladék, de az sokkal több kékhalált adott mint a Win98, miközben a WinME gépigénye volt (ami full stabil volt, ellenben érezhetően nagyobb volt a gépigénye; a W98 mellett az alacsony gépigény szólt akkoriban), nem is csoda, hogy mindössze 3-4 napig használtam, ezzel minden idők legrövidebb szolgálati idejű oprendszere lett. (A Doors 9 napot élt, különféle linuxok 20-30 napokat, a Win 2000 60-at, ezt csak a Win8 tudná megdönteni, a maga kb 6 órájával, de az céges gép volt, és ha azt nézem h mobilon (Nokia Lumia) 6 évig használtam még ez sem igaz).
A nincs API választóról írtam, hogy a legtöbb játék általában azzal ment a GeF2 mellett is, mikor azzal jobban ment volna. (ha letiltottam a V2-t akkor azzal ment, és jobban).
Amúgy nem emlékszem már rá, 21-22 éve volt, kissé megködösdött h vitte-e az 1024-et vagy sem (főleg h akkoriban 800×600-ban játszottam, mert az 1024-es képfrissítéstől kifolyt a szemem); talán találok erről az időszakról releváns screenshootot azokról az időkről, talán nem (erre nagyobb az esély). Mindenesetre egyelőre elfogadom, h nem ment a V2-m SLIben XP alatt, csak én gondoltam azt, ez így elég szomorú, de nem fogok ennyi év után aszalni rajta. (Az elmúlt egy hétben sokkal komolyabb csapások értek sajnos
)
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #93454 üzenetére
Akkor ez sehogy se dupla élvezet
WTF... Most ugrik be, a V2 SLI-t ne kezelné az XP??? Nekem emlékeim szerint kezelte... bár most h így mondod a franc se tudja, ahol lehetett választani ott GeForce 2 / Voodoo 2 volt, de nekem értelemszerű volt, hogy az a két db-ra vonatkozik.
Létezik, hogy úgy volt Voodoo2 SLIm, hogy az egyik kártya végig fölösleges volt miután áttértem XP-re?
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #93374 üzenetére
Ha ezt a postot komolyan gondoltad, akkor azt kell mondjam : látszik, hogyfogalmad sincs, hogy valójában mi zajlik a háborúban, és mik ennek a politikai hatásai. Mivel napi szinten eléggé beleásva foglalkozom a témával azt kell modnjam, hogy egyelőre maximum néhány szétlőtt orosz tank érhet ide kiállítás részeként. Ahogy Berlint is elérték
na de ONra terelve a témát : Aztán neked megvolt a Pentium II vagy Celeron éra is anno, vagy akkor végig AMD oldalon voltál?
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #93366 üzenetére
A mai kenyér árak miatt a kenyéren és vízen élés is luxus
Akkor úriember vagyok (naná, ő lordsága)
Egyébként a csődbemenés nekem is valós veszély, a megtakarításaim félév alatt gyakorlatilag elolvadtak, még azzal együtt is, hogy érezhetően lejjebb adtam a színvonalból -
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #93353 üzenetére
Ugyanezt éreztem 1999-2003 vonalon. Eleve Celeronjaim voltak ebben az időszakban, de pl 2001-ben Celeron 466-osra váltani, amikor már Pentium 4-esek is léteztek, nem épp a naprakészségről árulkodott. Ahogy ugyan az 1700-as Celeront megjelenése hetében vettem kb, (mai napig emlékszem, hogy két modell jött, az 1700-as és az 1800-as és majd leültem mikor megláttam az árlistán, mert még csak nem is hallottam róla --> az 1400-as Tua Celeron terve pedig azonnal törölve TUSL2-stől SD RAMostól, és máris körvonalaztam a P4 alapú DDR-es konfigot. Ma már tudom, hogy jobban jártam volna a Tualatinnal, pláne, hogy a P4 később bőven megvolt mint élmény, és akkor még nem sejtettem, hogy mai napig elmondhatom, az összes gép közül amivel bármi dolgom volt az 1700-as Celeron volt a legtöbb (még a sajátot nem tekintve is), de ugye az is Celeron volt. A nagy P4-ből akkoriban még az alacsonyórajelesek sem jöhettek szóba az áruk miatt.
Egyszer volt 2003-ban jó gépem, amikor meglett az Athlon XP-m. Igaz, hogy 1700+ volt, ami megint nagyon nem volt csúcs (konkrétan 12 ezer ft-os CPU), de feltudtam húzni 2700+-ra, ami az akkori csúcs volt (72 ezer + ÁFÁért kellette magát kedvenc boltunk árlistáján) úgyhogy a Bartpnok eljöveteléig büszkén hirdethettem, hogy nekem bizony csúcs procim van! (sőt, később a nagyon tuning miatt még kicsit utána is, de nyilván nem túl sokáig).
Aztán a következő napihasználatos CPU-m a Phenom 9500, meg a legkisebb volt abból a sorozatból, ráadásul még csak nem is BE, szóval ahogy akkoriban találóan neveztem : A legkisebb az óriások között. És valóban, akkoriban az volt belépő a 4 magos CPU-k világába. Jó, egyetlen haveromnak sem volt ilyen, de akkor is egy belépő proci volt. (ma már tudom, hogy 1-2 évig még bőven jobban jártam volna egy hegyesebb C2D-vel, de közép és hosszútávon is ezen az alapon kellett volna maradjak, mert C2Q sokkal jobb volt).
Aztán ugye egy I3 jött, ami ugyan akkor a legújabb és a legmodernebb gen volt, de abból a belépő, igaz az egyik legnagyobb belépő a I3 4330 képében.
Na és ezeket a sorokat is egy I5-ről íromami ugye középkategória (bár amikor vettem legalább nagyon új volt, így a tuningolt Athlon XP után megvételekor ez volt a legújabb és legmagasabb kategóriás CPU-m.
-
KROK640
nagyúr
-
envagyok
veterán
válasz
DarthSun #93349 üzenetére
Nem tartom gazdagnak magam, a környéken én vagyok a legszegényebb
A kocsim 10 éve megvan, és amikor vettem is 6 éves volt.
Az egyik szomszéd 2db pár éves kocsit cserélt újra, a másik a 5 éves Fiat500-ast cserélte most 12 millás Mazda 3-ra mert már nem garis, és még ők se azok a húdegazdagok.
Az egyik szomszéd a másik szomszéd műanyag kisüzemében sima melós, felesége fodrász.
Itt reggel ha megyek a faluközpontba, ott a suli, kilométeres dugó van, mert anyukák bmw x3, x6, porsche, hibrid stb SUV-okkal visszik a kölyköket suliba még 1km-ről is, mert gyalog messze van. Majd egyik reggel lefotózom.
Na ők a gazdagok...
Aztán szaros kátyús falu.Akkoriban szerintem sokkal egyszerűbb volt megkeresni 1200 eurót mint most, legalábbis nekem.
Diszkóban 3-400Ft belépővel jött péntek és szombat is 300-300 ember, abból volt ktg. kidobókra, új lemezekre kb 20-30k/hét, bérleti díj nem volt, mert a vendéglős a plusz forgalom miatt örült, hogy csináltam, osszál, szorozzál- kb 210000Ft/hét.
És vicc, de az az 1200 eurós gép pár hónap múlva, mikor kijött a CollinMcRae Dirt, meg a Crysis, már kevés is lett, azt hittem hogy évekig nem kell fejleszteni, aztán másfél év után már cseréltem a videókarit. -
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #93077 üzenetére
Áh, nem feltétlenül, vagyis ha az embernek tudatosan kell glidera is (meg másra is), a gép, akkor jó lehet.
De írtam már szerintem, hogy anno az 1700-as Celeronomban GeForce 2 MX400 volt és Voodoo2 SLI. A játékok hatalmas nagy része megtalálta nagy örömmel a Voodoo2 SLI-t és azon futott. Nem csak a glideos, hanem minden ami tudott menni Voodoo-n. És sok játék emiatt nem használta a GeForce 2-t ami sokkal erősebb volt mint a V2 SLI. Pár játéknál lehetett állítani (volt amelyiknél minden indításkor külön be kellett állítani) de volt oylan amelyiknél csak az segített, ha tiltottam a Voodoo2 SLI-t az eszközkezelőben, így rájött, hoy jó neki a GeForce 2.
Nyilván retrozni meg külön glidre más, de nekem napihasználatos gép volt akkoriban, azzal az elvárással, hogy minden játék a lehető legjobban fusson. Pont ezért is volt, hogy a GeForce 3 mellé már nem kerültek vissza a V2-esek.#93079 DarthSun : én is úgy tudom, hogya Rush a V2 előtt jelent meg és gyakorlatilag egy V1+3D VGA volt. A V2-nél ez a Banshee volt.
-
Vladi
nagyúr
válasz
DarthSun #92990 üzenetére
Na elmésztea...
Igen, 147. alkalommal is érzem ezt életemben, hogy ha 20 évvel előre tudok dolgokat... anno a haszhnált boltosok az ilyeneket végül tálcaszámra dobták a kukába. Oda kellett volna állni a megfelelő pillanatban, most vagy 200 olyan procom lenne amit tizesért el lehet adni.
srácok, amúgy rendesen meghozzátok a kedvemet. Igen..
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Project Motor Racing-Straight4 Studios
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Óvodások homokozója
- Medence topik
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Ubiquiti hálózati eszközök
- További aktív témák...
- Intel Core i7-7700K (8M Cache, up to 4.50 GHz) OEM Processor! 27% számlával!
- AMD Ryzen 7 7700 - Új, 1 év garancia - Eladó!
- Intel Core I9 14900KF - 24mag/32szál - Új, 1 év garancia - Eladó!
- i5-8400 Processor, 6 mag, Max Turbo 4.00 GHz, ajándék hűtővel-elkelt TheCrafter22, értékelésre vár
- Ryzen 9 7900 /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Apple iPhone SE 2020 64GB, Yettel függő, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy S23, 8/128 GB, Kártyafüggetlen
- Wacom Cintiq DTK-2260 - Digitális rajztábla
- AKCIÓ! MSI Z790 i5 14600KF 64GB DDR5 512GB SSD RTX 3070 8GB Rampage SHIVA Enermax 750W
- LG 65C3 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged