- Google Pixel 9a - a lapos munka
- Magisk
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
DarthSun #102596 üzenetére
Kész, felszabadult a próbapad. Bejött a gép a bűnbarlangba, bekötöttem, itt is rója most a 3DM2000 a loop demo köröket/W98/7900GS, brutál példány, alapon hideg, nemcsoda, óriási tuningot tud, asszem a leggyorsabb GS.
Live kimenet a lényeges csak, 1 rear bezelt szabadon hagytam, ott kivezettem. Ha kell bármi más, az is kifér ott. A slot talp ragacsvédőt nem vettem le, 4 oldalról rögzítettem amorf kötözővel, stabil, meg sem moccan.
DOS(XT- től)-W98-XP-W10/11, abszolút átfogás, a 3 retró oprendszer a modern moddokkal, teljes értékű retrót produkál, felesleges a retró armada sok tagja, jó hát a pár modern gép mellett meghagyok azért korszakonként 1 retrót, kb 10 gép, így akkor 40- et eladhatok/ajándékozhatok.Konfig
Asus B450 Gaming Pro
R3800X/DeepCool torony
4x8GB GSkill DDR4 3600 CL19
Asus GTX1650 Gaming OC 6pin táp
MSI 7900GS
Sound: alaplapi+LiveSB0060+XFi HD
Kínai PCIe-PCI konverter
HDD : 2TB SATA Toshiba
SSDs : Kingston A400 960GB+480GB, SPCC 256GB, Patriot 128GB
Asus DVDRW
Giga 650W táp
Sharkoon ház
DOS/W98/XP/W10/11, moddok: Crazii SBEmu, Loew SATA AHCI/TBPlus, CPUSpd, KernelEx, UOSP, Fernando AHCI, X58 moddriverek, USB moddriverek, XP membankolt kiterjesztés, Loew W98 memdriver, XP Integral kiterjesztések/SATA AHCI/NVME driverek.
ON/OFF szint, komponensek szerint, de az egész ON lehetne, mert lefedi a legkorábbi naptárat is.Következik : valami olyan gép, amelyen még az órajel növelésével, a PCI freki is nő, a V2SLI világcsúcsot szeretném megdönteni.
-
Pikari
veterán
-
törölt tag
-
válasz
DarthSun #102536 üzenetére
DOS7.1 teszt az ultraoverkill GTX560Ti- al.
DVI-DVI - digitális csatlakozás, kép középen, széleken fekete sávok, eredeti jel/4:3 kényszerítés is hatástalan, kép jó, de az arány nem beállítható. DVI-I-->DSub - mindjárt más, minden a helyén, kép nagyon penge, emiatt jó a DSubbal ellátott LCD. Game tesztek kihozatala hasonló mint a HD6850 esetén, a legtöbb általam kedvelt cím kifogástalan.
Elsöprő sebesség(de itt is szépen skálázható akár XT szintre) :
Tesztelt drive : 500GB Samu SATA SSD, DOS alá asszem elfogadható a sebeségeFentin is látszik, de az alábbi txt kivonatból is, hogy a modernizált DOS7.1 minden drivet lát a gépben, a PCIe-NVMe 1TB- os SSD- t is :
Gép így rendben, jó sokáig tartott. Áttérhetek a próbapadon tanyázó Zen2 véglegesítésére, szintén retrósítás szempontból, ott a Win98 a lényeges. Ha kész, felszabadul a próbapad, jöhet rá valami vas, mellyel a V2SLI csúcsot döntöm majd meg.
-
-
-
Pista0001
addikt
-
Pista0001
addikt
válasz
DarthSun #102478 üzenetére
A tömegekbe tartoztam, kimaradt mindkettő. XP-t használtam 2009-ig, 7-re gyakorlatilag azonnal átálltam. Aztán maradt pár évvel ezelőttig, amikor 10-re váltottam. Illetve 2016. körültől a Linux került előtérbe, másodlagosan használtam Win 7-et olyan funkciókra, amit Linux-szal nem tudtam megoldani. Vistát egyszer próbáltam a közelmúltban, de nem tetszett, inkább 7-est teszek 2006-2009. közti normálisabb gépekre, ha úgy adódik. A 8-at azóta se próbáltam, sem a 8.1-et. úgy tudom, utóbbiba visszatették az összes olyan funkciót a 7-ből, amiért "hisztizett" a nagyközönség.
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #102478 üzenetére
Vistát nagyon rövid ideig használtam, gyönyörű volt, elképesztő gépigénnyel a maga idejében.
Visszatértem gyorsan XP-re mert sok programmal sajnos nem is volt kompatibilis, és inkább XP-n csináltam Vistás kinézetet. De már az SP3-as időkre az XP gépigénye se volt kutya, kezdetben 64MB RAMmal is beérte, a végére meg erősen ajánlott volt az 1GB.
Aztán mikor kijött a Win 7, akkor némi tesztelés után rárepültem.
WinXP-t 2001 októberétől 2009 decemberéig használtam.
Aztán jött az eddigi leghosszabban használt, valaha készült legjobb Windows a Win7 amit egész 2021 márciusig használtam. Ment volna tovább is, csak az új gép rákényszerített a 10-re sajnos. De Win7-et ígyis tovább használtam mint WinXP-t és Win10-et együtt véve.A Win8-al rövid viharos viszonyom volt. Emlékszem egyszer a munkahelyi gépemre is az került, bent maradtam fizetetlen túlórában visszarakni a Win7-et magamnak
Barátnőm viszont szerette a 8.1-et.
-
Pikari
veterán
válasz
DarthSun #102433 üzenetére
Erre gondolhatott talán: https://linuxmint.hu/hir/2023/04/tul-nagy-a-felszultseg-az-uj-amd-ryzen-processzorokban
De olyat is hallani, hogy egy memóriacsatorna randomra elpusztul rajtuk, vagy le kell venni a ram órajelét, hogy a rendszer stabilan legyen hajlandó menni. -
petakpa1
őstag
válasz
DarthSun #102362 üzenetére
Kell ezen rugózni? Az én magánvéleményem szerint ezek mind retro-k:
1) Naptárazós korhű hardware-k korhű OS-sel
2) Modern Ryzen konfigodon retro OS (WinXP, 98SE, DOS)
3) Retro hardware-en modern OS. Pl i915 chipsetes lapra + P4-re tettem Win10-et, de csak a 32 bites ment fel, mert hiába voltak 64 bitesek a P4-eim valami 64 bites Win10-hez szükséges virtualizációs feature-t nem ismertek.
Nehogy már ne férjen ez itt mind egymás mellett!!!
+ egyetértek CZO-val. Legalább még a szólásszabadság megvan ebben az országban, nehogy már ne írhassa le valaki a véleményét.
-
válasz
Szerintem túl komolyan veszed a naptárazósok véleményét.
Bár engem jelenleg nem mozgat a modern hardver + DOS, de ha majd igen, akkor vissza olvasom a hozzászólásaidat.
Szerintem elfér ez a fajta retrózás is itt, ráadásul te foglalkoztál korábban retró hardverekkel is, szóval nem kell neked innen kiköltözni. -
válasz
Dehogynem fordult elő. Voltak akik kérték az image-t és letöltötték. Sokkal több visszajelzésre ne számíts. Én megnéztem, tetszett, mert elég kretén és az mindig bejön, de nem ilyen állatkertek tartok itthon.
De ennyi erővel én is bezárhatnám a blogolgatást. Szerinted amit én barkácsolok az mennyire réteg dolog? TVC tuningból 1 azaz egy utánépítésről tudok. A Z80-floppy-RAM-ROM bővítő/emulátor/tuning cuccból szintén egy teljesít másnál szolgálatot. BlueSCSI-t itt irogattam, BRSZK-n kínálgattam, gyakorlatilag senkinek sem kellett.
A naptárazást meg helyén kell kezelni. Nagyon elméleti és ha valakinek erre indul be az MFM vinyója, akkor legyen jó neki. Amikor arról beszélgetünk, hogy kinek volt előbb 3D-je, akkor nem lehet megkerülni. mondjuk itt megint a mániám a legendák rombolása amikor valaki forradalmat kiált a folyamatos evolúciót felmutató cuccoknál. Amúgy meg a realitás az, hogy mindent összelapátoltunk mindennel amit meg tudtunk venni, jött lepattanóból, hozzáfértünk. Bizony sokszor amit itt próbálgattok nem fértünk hozzá, vagy csak részben. GUS-om volt, de Voodoo már sokkal ritkábbnak bizonyult. Helyette minden állatságot tákoltunk: 386SX MFM merevlemezzel, 486DX2 peltierrel csurig tuningolva VLB VGA-val, 80MB-os vinyóval és 8bites IO kártyával...Macbook téma: Egy rohadt nagy baja van. Eldobták a PG UP, Down, HOME és END gombokat. Sokat dolgozok terminálban és rohadtul hiányzik. Utálom ,hogy minden különféle bill kombókra lett mappelve.
-
arn
félisten
válasz
DarthSun #102366 üzenetére
Szamomra a retrozas olyan, mint tortenelmi dolgokkal foglalkozni, a szamitogepek tortenelmevel, amibol ha kiveszem a datumot ertelmetlenne valik az egesz - egy termeket mindig az adott korban es kornyezetben betoltott szerepe alapjan csodalunk, onnan kiragadva csak egy hw a sok kozul.
Ahogy tortelemben sem lehetne haborukrol es csatakrol osszefuggeseben beszelni, ha nem tudnad a motivaciot, es ezt datum alapjan rendezni, idoben elhelyezni, egy kibogozhatatlan esemenyhalmaz lenne egy idore felfuzheto cselekmenysor helyett.
A retros dolog egy hobby (legtobbunknek tuti az), igy elsosorban magadnak csinalod, a kozonseg reakciojan meg latod, hogy mennyire erdekel ez embereket. En is megosztok egy csomo mindent, es ami nekem erdekes, lehet kutyat nem erdekel, amirol meg azt gondolom, hogy mellekes egy csomo embert erdekel. Itt most ket dolgot tehetsz, vagy a kozonseg utan mesz, vagy a sajat fejed utan. En ez utobbit csinalom, a kedvenc idotoltesemet nehogy mar mas igenyei hatarozzak meg.
-
-
válasz
DarthSun #102350 üzenetére
Nehogy megsértődj, nem gondoltam komolyan, csak szar a humorom. Úgyis csak én vagyok ultra konzervatív a 8 bitesekkel, a többség inkább ultra modernista. A naptárazos, a Mac utáló és a 8bit anarchista mellé simán befér a Ryzen-Dos házasító is.
Ha az kell, akkor nyilvánosan hamut szórok a fejemre amit egy általad szabadon kiválasztott naptár elégetésével álltok elő.
-
válasz
DarthSun #102349 üzenetére
Lehet feletted elrepült most, hogy lapikról beszélgettünk arnnal, senki sem akart ezeken régi OS-t futtatni.
Az én mondanivalóm lényege az volt, hogy az utolsó notit amit jó szívvel és megelégedéssel munkára tudok használni, mert kényelmes, az a Sandys Thinkpad gen volt. Kb 12-13 évesek ezek mára. Az hogy ez a te szuper nyugati elborulásod szerint mennyire jól vinné a win98-at, engem nem mozgat.
Napizok ilyen vasat Win10-zel, és boldog vagyok vele. Nem azért mert nem vehetnék újabbat, hanem mert itt volt utoljára használható billzet. -
-
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #102300 üzenetére
így van, ingyeneset, megosztásra, módjával, nem túl érzékeny adatok másolására. Pl mikor kint vagyok Ausztriában a fotóimat a telefonról felhőbe töltöm, ha valami történik a telóval, legalább a képek ne vesszenek el.
De nem az, mint amit itt egyes fórumozóktól olvasok, hogy asszondja : "elég a gépbe egy 500GB-os SSD, úgyis minden mást felhőről fogsz használni". - igen? honnan tudod? kiderül h magából indul ki, és nem túl hozzáértő, meg csupa olyasmit csinál a géppel amit gyors nettel talán tényleg lehet (pl filmet néz).
"böngésző/oprendszer setek exportálása hasznos" - igen, a google chrome ezzel nagyon hasznos, bár nekem korábban is ki voltak mentve ezek.#102299 Pikari : igen, úgy mehetnek 500Gb-os pendrivenak is, csak szerintem azon a ponton már - ha nem is olcsóbb - sokkal egyszerűbb akkora pendriveokat használni, mind sérülékenység kiváltása mind zaj tekintetében.
-
arn
félisten
válasz
DarthSun #102304 üzenetére
Az ms megszuntette a directsoundot a hangkartyahoz a vistanal… nem a kartyak lettek gyengebbek, csak szimplan megszunt a lehetoseg. Mindig elokerul, hogy majd most tok jo 3ds hang lesz, a gyakorlatban meg berakok egy 90es vegi jatekot, aztan sirva fakadok milyen lapos szar a mostani jatekok hangja. Openalen keresztul tamogattak egy ideig, de az ujabb jatekok nem hasznaltak, aztan a creative is felhagyott vele.
-
jokeph
nagyúr
-
Pikari
veterán
válasz
DarthSun #102266 üzenetére
Én DVD-ket 10-35 ft/db áron szoktam venni. De már egy ideje nem rendeltem, mert nem is használok annyit. Talán évi 10-20 dbot ha írok (főleg telepítő lemezeket, vagy ha nem akarok valakinek értékes pendrájvot a kezébe nyomni, attól félve, hogy nem hozza vissza soha).
Ebbe nem számoltam bele a DVD+RW lemezeket, azokra rendszeresen írom az újabbnál újabb linux offline telepítőket, és a fontosabb adataimról a biztonsági másolatokat havonta egyszer, de azokból értelemszerűen nem kell mindig újat venni, mivel mindig a meglévő lemezeket törlöm le, és írom rá újra az adatot. Illetve gépek között is DVD+RW lemezen mozgatom az adatokat általában pendrájv helyett.
Na most blu ray íróm nekem is van (itt vettem, az eladó szokott is írni a topikba időnként). Be van rakva állandó optikai meghajtóként a gépbe. Csak ez a meghajtó blu ray lemezt nem látott még soha
De persze ha valaki hozná az adatait blu ray lemezen, hogy azonnal másoljam át neki pendrájvra, akkor azt meg fogom tenni vele. Meg ez a blu ray író még teljesen CLV elvű, ezért is vettem meg, a nagyon régi retró eszközök csak a clv írókkal írt lemezeket szeretik megenni.
-
arn
félisten
válasz
DarthSun #102268 üzenetére
Marmint miben a legjobb? 2001es benchmark szinten? Abbol nem vonnek le altalanos kovetkeztetest, hogy teljesit egy 10+ evvel ujabb kartya egy olyan programban, ami semmit se hasznal ki belole. Ez csak azt mutatja meg, hogy melyik mennyire szuksegtelenul gyors az adott korszakban
-
válasz
DarthSun #102241 üzenetére
XFX HD6870. Túlmelegszik, beszaggat a Nature teszt alatt, ha 90% fix ventit állítok be, akkor is. Valszeg pasztázni kell. Végülis működik, a throtling pedig megvédi a kártyát.
MSI GTX560Ti. Halk ventik, hűvös kártya, szépen megy, bár a retró teszt eredménye kisebb mint a melegedő 6870- nek.
A 3 félretró közül tehát eddig úgynézki a Giga 6870 a legjobb. A középretró 7900GS pedig brutális órajelre képes. 4- ből 4 nagyjából, jó kihozatal, egyedül az XFX kis problémás, de tippem szerint pasztázással megoldódik.
-
válasz
DarthSun #102239 üzenetére
Giga 6870. Bőven befért, nemhiába, a Sharkoon ház kiváló. Csodaszép kártya, a ventik halkak, pörgés közben, mint az üvegen átlátni rajtuk. Érdekesség hogy a Nature teszt alatt leálltak, fanstop, pedig ott nagyobb a terhelés sztem, mint az előző trackekben. Mondjuk a ventiprofilt nem állítgattam, most csak a működik-nem működik a lényeg egyelőre.
Fotó pocsék lett, ennél szebb.Ez is hevenyészett belövéssel(kártya alapon), Zen2/4500- on, így is karcol rendesen :
Valszeg ez megy az X99- be DOS/XP- hez, az még nagyobb, szintén Sharkoon házban van, bőven el fog férni, elég feelinges lesz DOS- hoz
, a 6850 meg kijön pihenni.
Mára ennyi, másik 2 szépség próbája holnap.
-
válasz
DarthSun #102233 üzenetére
Kicsit homályos lett a kép, de nagyon megy. 590/1600- at mondtak, hát...585 GPU órajelnél elfogyott az AB csúszkája
. Gyors próba, hevenyészett beállításokkal XP alatt, lesz esély, 98 alatt itt már többet megy, de az később, most próbálnom kell a többi kártyát.
szerk: Hopp, nézem hogy ez 16/20, 16/24 helyett, hát akkor nemtom...
-
válasz
DarthSun #102222 üzenetére
Nem bonyolult, csak a tanulási görbében van pár AHA pont. Látszik, hogy fejlesztők akarnak infrázni és nem rendszergazdák. Néha hajam tépem, hogy mintha classokat definiálnék mindenhez, ezért át kell vágnom a 77 template mezején 3 utasítás helyett.
arn: Az is van benne, meg ansible és sokan mások.
-
válasz
DarthSun #102220 üzenetére
A fenébe elírtam, estére már nem tudok gépelni. Szóval infrastructure, azaz a felhőben felhúzott rendszer kódban leírva. Parasztosan leírva a loadbalancertől a storage-n keresztül a webszervereken át a backupig mindent le lehet írni. Egy script/config halmaz az egész és pár utasítással lehet felhúzni komplett rendszereket. Nagyobb csodának hangzik, mint a valóságban és a végén ugyanúgy lehet keresgélni a hibákat, hogy mi a fenéért nem megy valami, mit nem ér el, nem jó az SSL certificate stb. stb.
Majd rajzolok egy pentagrammát és megidézem -
válasz
DarthSun #102217 üzenetére
Évtized óta ezért fizetnek
Most is nyertem valami olyat amit át kellett volna venni (infrastrucute as code.). De amilyen a szerencsém közbe csapott egy "kis" betegség és így a tudásátadásból nem lett túl sok, de az upgrade itt van előttem.
Modikkal vagy mittom én kivel beszéltél, hogy beszállnál áriázni?
-
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #102217 üzenetére
Bármi, ami a programozáshoz kapcsolódik közvetlenül, ilyen nekem is a nézésem kb '86 óta, akkor láttam előszőr TVC progamzás könyvet (10 évesen). Ez azóta sem változott, érdekelt mindig de annyira nem hogy utána járjak komolyban.
Pedig spanom értette a témát, Borland és Delphi-ben mutatott sok csodát (nekem csoda) még a 90-es évek végén 2000-es évek elején.Az elmúlt 24 évben megelégedtem annyival, hogy elég jó bizonyossággal szét tudjam választani a szoftveres problémát a hardveres problémától és hogy hardveres probléma esetén mi mitől van/lehet illetve nem lehet.
Szóval, elbarkópázok rajta és jól van az úgy. -
válasz
DarthSun #102163 üzenetére
Jókor, megfelelő termékkel, jó helyen. Amit még jól csináltak, hogy adtak kártyát és támogatást a fejlesztőknek az egész jól sikerült GLIDE api mellé. De nem ők találták ki, voltak az elsők stb. Hasonlóan ahogy az Apple Mac-et emlegeti mindenki, pedig a Xeroxtól vették át az ötleteket és házon belül is volt már előbb GUI-s gépük. Az egész számítástechnika folyamatos evolúció, a hype-tól herótom van. Konténer, meg felhő, mint új szuper szar. Mintha nem lett volna chroot jail, meg időosztásos szolgáltatás réges-régen.
KROK:
hogyha az ember megvesz egy gépet (Commodore 64) akkor az 10 év múlva is ugyanolyan jónak számít majd
El kell keserítselek, de 85-ben elavult volt a C64. A C= piacra dobta az utódjának szánt Amiga, létezett a Mac, a PC is már az AT-nál tartott EGA grafikával és ott volt a minden konkurensnél olcsóbb Atari ST (1MB-os gép 1000$ alatt) is. Szóval az kemény 3 év volt. De ha a '87-es A500-ig nézed, akkor is csak 5 év, de ez már erős csalás. Persze itthonról a függöny mögül nem lehetett jól látni a Cocom listás cuccokat.
-
Pikari
veterán
válasz
DarthSun #102148 üzenetére
A PCI verziója sosem volt olcsó. Úgy emlékszem, hogy mindig drágább volt legalább 30-50%-al a voodoo1-hez képest. Az AGP verzióját (abból volt egy felesleges) 2 éve adtam el postával együtt 10 körül, szóval az még nem is annyira horrorisztikus, de azóta csak egyet vagy kettőt láttam a hardveraprón belőle.
Hogy miért ilyen drága? Ennek sok oka van. Egyrészt azért, mert PCI, másrészt azért, mert nagyon jók a driverek, socket7 gépben is tükörsimán visz mindent, amit vinnie kell. Aztán a tv kimenetek is áremelő tényezők (rá lehet kötni tunerre vagy modern tv-re egyszerűen). Aztán pedig ez az nvidia első videókártyája (a szegett szárnyú nv1-et leszámítva). Ráadásul a maga idejében egyszerűen brutális volt a teljesítménye (persze a voodoo1-el és hasonlókkal összevetve, nyilván a geforce2 ellen már sokat nem ér).
-
Pikari
veterán
válasz
DarthSun #102139 üzenetére
Maga a 3dfx is egy felhypeolás, ha úgy vesszük. A voodoo3ig bezárólag nem nagyobb zsugák, mint egy 1500 forintos m64, mégis 10x annyiba kerülnek.
Viszont egy rendes riva128 az 10k körül indul, a fent említett 3dp-v3000 pedig v3 árú annak ellenére, hogy a teljesítménye csak egy v1-el vetekszik.
-
Pikari
veterán
válasz
DarthSun #102136 üzenetére
Ez nem akart vicc lenni, ugyanúgy vaskos ára van ma már az nvidia, a matrox, a 3dlabs, és a többi korabeli gyártó érdekesebb és gamer szempontból is használható kultikus darabjainak is. Csak azok szinte fellelhetetlenek.
Igaz, a régi low end tömegkártyák ára kb fémhulladék szintjén van, pl tnt2-m64, de hogyha mondjuk egy pci-os asus 3dp-v3000 kártyára áhítozik valaki, akkor azért ugyanúgy el kell adnia a veséjét
-
Pikari
veterán
válasz
DarthSun #102134 üzenetére
Véleményem szerint a voodoo3 hardverileg nagyon fejletlen az 1 ghz körüli korszakhoz már. Ami miatt népszerű volt, az a glide támogatás, és a nagyon kicsi driver overhead, ami lehetővé teszi, hogy néhány száz mhz körüli gépekben is jó teljesítményt nyújtson a megjelenésekor elérhető játékokban.
Nyilván most így 2024-ben az a 3dfx legnagyobb előnye, hogy könnyen elérhető. Mindig van az aprós oldalakon 2-3 példány.
-
Myers
senior tag
válasz
DarthSun #102124 üzenetére
Azt miért írod, hogy "100-112MHz/CL2- t lazán viszik"? Hiszen itt nem lesz csak 66-os FSB.
Azt már nem akartam belekeverni 1 hsz-be, de van elrakva egy Slot1-es P2-es lapom, hozzá egy 266@400-as L2 cache nélküli celeronnal, majd az is be lesz röffentve.
64MB SDRAM és egy Riva 128 volt mellette. Ezzel lehetne helyettesíteni esetleg a P1-et, de a feeling miatt kéne a P1-is, és abba már belevágtam.
Ezekből a Voodoo-kból melyik milyen rendszer mellé illik V1-V3-ig, + Banshee +Rush-ig bezárólag?
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #102100 üzenetére
így van, ft/GB alapon abszolút a HDD a nyerő. És aki így nézi, nem a sebességet, az valszínűleg olyasmit akar tárolni ami nagy, de nem annyira sebesség kell hozzá.
Egyébként ma már azon is csodálkozok, hogy átlag user elvan 1TB-on, mikor ennyire nyergeltem (2009) akkor még rengetegnek számított, de ma már a 200-300GB-os játékok korában, meg egy egész estés film 2K-ban 30-60GB, vagy nemrég szerzetem be a Columbo-t FHDban (500+ GB) szerintem lassan olyan lesz az 1TB mint nekem volt anno '99-ben a 3B-os HDD : Állandó matekolást igényel, mikor mit szedhetsz le, mit törölsz le stb, hogy ne fuss ki a helyből.
Ebből a szempontból mindenképp érdemes a rendszer SSD mellett egy nagyobbacska (min 2TB) HDD-t is tartani.Az SSDben valóban a kevesebb táp is jó, bár technikailag akkor is adni kell neki, illetve ami vitathatlan előnye : Az ADATA 650SU-m nemrég egy csúnya ejtést vészelt át sértetlenül és hiba nélkül, nem vagyok benne biztos, hogy ugyanezt az esést bármelyik HDD-m hibátlanul túlélte volna.
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #102085 üzenetére
Az egyik kedvenc topicomba igyekszek részletgazdagon írni
és köszönöm az elismerő szavakat.
SSDvel jelenleg az 1TB-os HDD-ket éri meg kiváltani, sőt azt nem is kérdés, hogy megéri. 2TB-nál már SATA3 SSDnél sem olyan egyértelmű a helyzet, mert 40 ezer ft környékén mennek, ami ugye már egy 4TB-os HDD, és hacsak nem játékokat vagy valami nagy adatigényű munkát tárol rajta az ember, akkor valószínűleg nem lesz szükséges az SSD plusz sebessége (valljuk be, se filmhez, se mp3-hoz, se a családi/akármilyen képek nézegetéséhez nincs szükség az SSD nyújtotta sebességtöbbletre).
Amennyiben a ft/GB tárolási arány a fontos, mindenképpen a HDD-t javaslom.
"Állítólag a mátrixos nandok elveszíthetik a csapdázott töltést, ha hónapokig nem kap villanyt" - nekem ez is gond, mert van olyan HDD-m, sőt, hova tovább helyzet, amikor nem tudom megoldani, hogy "online" legyen az eszköz. Pl amikor külföldön dolgozom a gépem hónapokig ki van kapcsolva és áramtalanítva. Úgyhogy nálam ez pl komoly probléma lenne, és az ember még kénytelen lesz a fontos adataiat kiírni DVD-re(újfent örülök, hogy nekem még a DVD író is benne van a gépemben, bár idén még nem használtam).
Letöltés : Gyors nettel itt vettem észre a HDD hátrányát : 512Mbites letöltési sebességem van, de azt vettem észre, hogy a 4TB-os 5400-as HDD-m, nagyjából olyan 350Mbitig képes folyamatosan tartani az írási sebességet. Ha e felett töltök akkor időnként belassul, míg a HDD kiírja amivel el van maradva. (nem értem miért nem lehetne mondjuk a RAMba tölteni? Általában 10-15GB RAMom mindig van szabadon és ennél kisebb fileok jönnek le). Épp ezért 350Mbitre van korlátozva a virágbolti kliens és így legalább onlien játszani meg netezni is simán lehet a eltörlés mellett is, így ezt nem érzékelem akkora problémának. SSD-re meg nem rakok ilyesmit, egyrészt a mendemondák, másrészt a rendszernek és a játékoknak van.
Rendszernek 1TB SSD ma tök elég (ebben a méretosztályban nem kérdés, hogy SSD) sok átlag usernek ennyi amúgy pont elég, ezért kezdtek el terjedni a HDD nélküli gépek. De akinek nagyobb a térigénye, annak bizony a HDD-t még nem érdemes elkerülni, mert az nagyon-nagyon drágán váltható ki.
(A jelenlegi sűrűn használós 2×4+2TB-os állományom HDD-ben újonnan most 103 ezer ft lenne, ha ugyanazokat a típusokat nézem, míg ugyanez SSDben 235 ezer ft lenne, és akkor a legolcsóbb SATA3 típusokat néztem. ) 1TB felett ahogy nő a kapacitás úgy nyílik az olló az SSD és a HDD ft/GB aránya között. -
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #102076 üzenetére
Ha abból indulok ki, hogy az informatikai dolgoknak (pláne, hogy nem is egy ritka vagy különleges hardver) kb 5 évente (sőt, még gyakrabban) megfeleződik az ára, akkor a következő történt volna :
Tételezzük fel, hogy a 2012-es árvíz után 1 éven belül normalizálódnak az árak (ami nyilván mai napig nem történt meg) :
2TB-os HDD ára ekképp alakult volna
2013 15000ft (kerekítsük kicsit fel a könnyebb számolás végett)
2018 7500ft
2023 3750ft
Tegyük rá a gyenge forintot meg mindent, és induljunk ki abból, hogy ma is 5000ft lenne egy 2TB-os HDD (amitől nagyon messze áll 20 ezertől indulnak).
Akkor ennek arányában egy 3TB-os 7500ft nak kéne lennie (és akkor itt még nem realizálom a nagyobb olcsóbb TB/ft arányát - amúgy most 33 ezertől indul) és a sor következő féleképpen alakulna (zárójelben a mai induló árak) :
4TB 10 ezer ft (35 ezer)
6TB 15 ezer (60 ezer)
8TB 20 ezer (67 ezer)
12TB 30 ezer (104 ezer)
16TB 40 ezer (109 ezer)
20TB 50 ezer (133 ezer)Mint látható ahogy nő a méret jelentősen nyílik az olló. Ma 50 ezerből 4TB vehető miközben kb 20TB-nál kellene tartani.
Ennek ellenére most, hogy utánanéztem megállapítottam, hogy a 8TB-os ára esett, és mostmár abszolút megéri a 6TB-hoz képest kifizetni a felárat (persze mindenhol a legolcsóbb modellt vettem, figyelmen kívül hagyva a fordulatszámot, garanciát stb.) illetve a 12TB-ról 16TB-ra ugrás szintén nem vészes.
Bár valójában ha számolok a nagyobb méret, kisebb ft/GB aránnyal és mondjuk a mai arányokat nézem, akkor a 20TB-osnál 30 ezer körüli értékről beszélhetnénk. Így persze, nem drága, ha 30 ezer 133 ezer nem drága, akkor valóban nem az.
Remélem, mostmár érthető, hogy minek analógiáján mondjuk azt, hogy de bizony ma rohadt drágák a HDD-k.Ha megnézed az özönvíz után sosem normalizálódtak, a HDD árak, 2-3 évig dupla áron mentek, aztán nagyon lassú csökkenés kezdődött, az új HDD-k pedig jellemzően árban a régiek felé jöttek. Ezt súlyosbította 2021 tavaszán a chia őrület, amikor mindössze 2 hét alatt a 25 ezer ft-ért vett 4TB-os HDD-m meghaladta az 50 ezer ft-os árat is. Megjegyzem arról sem nagyon süllyedtek vissza az árak az alsóbb modelleknél mára, 38 ezer ft most egy ugyanolyan 4TB-os HDD.
Végezetül meglehet csinálni az érvet, hogy de hát minden drágul, ugyanakkor az informatikában nem ez a megszokás 10+ éves technolgiáknál.
Az elsőbb 2TB-os driveok már 2009 januárjában kaphatóak voltak.
Ugyanekkor jött ki processzorok közül a C2D E7500 133$ és a C2Q Q8200S 245$-ért. Ha megnézzük, hogy az előbbi manapság 3$ alatt megy a használt piacon (újonnan évek óta nincs, 750ft-ért is találtam már), az utóbbi 8$-ért, akkor megvan, hogy a tényleges csökkenés valójában 44× és 30× volt,. Még az utóbbival számolva is a 20TB-osnak (jó most gonosz leszek) 6650ft-ra kellene kijönnie(jó, ez azért nem reális több okból sem, de a fentebb tárgyalt 30-50 ezret igenis annak érezném).
Ebből kifolyólag szerintem remekül látszik, hogy otthon nemhogy a 32TB, de még a 4TB is eléggé luxus.
-
Pista0001
addikt
válasz
DarthSun #102071 üzenetére
Hát, most nálam is olyasmi a szobában, légszerelt minden. Mentségemre szóljon, hogy albérlet. A saját lakásomban jobb a helyzet, a szegélyek mögé tudtam rejteni több kábelt is, a falba vésés nem opció, mert panelépület.
Jó esetben előrelátó tervezéssel falba rejtett védőcsövekben sok dolog megoldható utólag is. Például az optikai kábel bevezetése is. Lehetőség szerint célszerű kialakítani helyet a(z egyik) lehetséges bevezetési pont közelében modemnek, routernek, akár NAS-nak is, oda és onnan védőcsövet kiépíteni a meglevő és majdani kábelezésnek a falakban. De amúgy mindenki csinálja úgy, ahogy neki tetszik!
-
Pista0001
addikt
válasz
DarthSun #102066 üzenetére
Védőcső legalább, oda aztán azt húzhat mindenki falbontás nélkül, amit csak szeretne.
Sok szempontból valóban jobb falon kívül vinni dolgokat, de az esztétika is számít. Amíg egy szép rézcső jól mutat, kábelek vagy kábelcsatorna szerintem egy otthonba nem illik. Műhelyben vagy irodában jobban elfér, de ott is kábelcsatornában.
arn: így van, én is így jártam.
-
Pista0001
addikt
válasz
DarthSun #102061 üzenetére
Nálam nincs gond, 2 Win 10-es és egy Win 11-es gépről is gond nélkül elérem, és hálózati meghajtónak tudom csatolni.
Nálam az szempont volt a rendszer kialakításánál, hogy adat gyakorlatilag egyik gépemen sincs, esetleg az, amit épp fel akarok dolgozni. Minden adat vagy NAS-on, vagy offline lemezen van, így az összes gépemről elérem, biztonsági mentések vannak még offline merevlemezeken, esetleg optikai lemezeken is.
-
Pista0001
addikt
válasz
DarthSun #102056 üzenetére
Nem mondtam, hogy nincs, az egyes lemezek nem nagyok mai mércével nézve, illetve egyik gépben se tartok nagy merevlemezt. Az összes nagyobb lemez offline.
Ezeknél nagyobbra nincs is szükségem, a NAS-on és a 4 terásokon is van bőven hely. Épp elég ennyit is rendben tartani, nem is sikerül sokszor.
KROK640: akkor akad nálad is offline tárhely bőven. A gépben tartott nagy lemezeket nem gondoltad NAS-ba kiszervezni?
-
Fücsök007
őstag
válasz
DarthSun #102035 üzenetére
Nem azt írtam hogy nem fognak menni, de válogatósabbak alaplaptól függően, késői PI vagy PII lapoknál nem mindig megy, nem tudom mi a döntő. CF szekvenálisan jobb mint az SD kártya, elérési időben szerintem hasonló, persze drágább is, emiatt win2000 fölött értelmetlen használni.
-
arn
félisten
válasz
DarthSun #101988 üzenetére
A muanyag lebomlik, minden esetben, teljesen mindegy milyen a szine. A szin csak a szembetuno resze a degradacionak. Ezt jo lenne lassitani, ha egy besargult hazat kifeherites utan sikerult konzervalni, az azt jelenti, sikerult lelassitanod a folyamatot.
Amugy szigoruan veve, pakolhatod mindenfele modern hazba, csak ugy nem tul autentikus.
-
arn
félisten
válasz
DarthSun #101950 üzenetére
40c+ 80%os paratartalommal mas kaliber
mar 30 fokban is folyik rolad a viz ilyen paratartalomnal, kb semmit se lehet csinalni kinn, az itthoni homerseklethez kepest vagy +5-7c magasabb a hoerzet.
Barcelonaban tavaly volt reszem 38 fokban ilyen paratartalommal varost nezni, egy tulelotura volt az egesz. A legdurvabb a templomokban volt, ahol semmivel sem volt huvosebb, de nem volt semmi legmozgas, ugy vert le a viz mint egy szaunaban. Ket napig birtuk, utana inkabb csak legkondis helyekre, muzeumokba mentunk. A teraszok uresek voltak, mindenki kavehazakban volt, mint a minuszokban. Vagyis ennel a minuszok is jobbak, mert ott feloltozok, ez ellen meg semmit se tudok csinalni.
Madeiran szinte egesz evben 15-25 fok van. [link]
-
Czo
addikt
válasz
DarthSun #101895 üzenetére
Alapvetoen nagyon kevesen ismerik fel Sydneyt, igy sokat nem kellett alkotniuk/atrendezniuk. En pl. nem tudtam, hogy hol forgattak a Matrixot, csak amikor erre jartam par eve eloszor, akkor "vettem eszre" ezt kozvetve. Marmint, sok helyen szembejottek "Village"-s dolgok, aztan neztem meg, hogy a Village Roadshow az ausztral, innen pedig "kiderult" minden. Neo irodahaza is tok ugyonugy nez ki, most is mint anno, csak a felirat nincs rajta az epuleten
.
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #101795 üzenetére
85HZ erősen határeset, nekem monitor mérettől füg. 14-15"-on nem vészes, 17"-en már látom, 19"-en meg pláne.
LCD tök más, az első LCD montorom 60Hz volt, de eskü jobb volt érzésre mint a 100Hz-es CRT, de ebben benne van az is, hogy az LCDnek asszem duplának számít a Hz a CRThez képest (most lehet h jó nagy hülyeséget írtam), így a 60Hz-es LCD is olyan mint egy 120-as CRT, ami bpven baba. -
-
arn
félisten
válasz
DarthSun #101722 üzenetére
Ez szerkesztes nelkuli mobilos kep
a multkorit az fenykepezovel lottem, mert annyira beleturkalt a telo az oled kepebe. Valoban nagy ugras a monitor, foleg hogy nincs frekvenciakonverzio sem. Ha megjelenik a pro ossc asszem abba is beleugrok, ott talan meg rugalmasabban lehet a monitorhoz allitani.
Es ilyenekert sem vagyom annyira mar a crtre, az amiga is ugy szolt ez nezett ki, hogy hianyzana, ha neha nem kothetnem be.
-
Pista0001
addikt
válasz
DarthSun #101689 üzenetére
Olyan vga-k fizikailag sem férnek bele, low profil bővítőkártyáknak van csak benne hely.
Magát az igényt úgy tűnik kétféleképp értelmezzük. Nekem úgy tűnik, alapvetően egy olyan gépet szeretne, amin merevlemezeket, floppy-kat, cd-ket, dvd-ket, pendrive-okat tud előkészíteni a retró gépekhez. Retró hw tesztelés inkább csak merevlemezekre szorítkozna, egyéb hw-ekhez kell a korabeli alaplap is. A processzor nem is kérdés, agp-hez is régebbi lap kell, ahogy memóriához is. Szóval nem tesztelni akar szerintem elsősorban, hanem használható, modern, biztonságos oprendszeres gépet telepítőket, drivereket, leírásokat, tutorialokat keresni amivel azért még floppy-t vagy ide memrevlemezt is tud kezelni Erre alkalmas platformok 2008-2010. körül voltak, ezek még Win 10-zel is elmennek, de talán Linux-szal még használhatóbbak.
-
válasz
DarthSun #101610 üzenetére
Itt az első. Kezd körvonalazódni a régi technika. Gyorsan bedobtam rezidens vázba a korábbi nagy digit órámat.
Indítás után balra felülre pakolja ki a dátum/időt :Forróbillre berántja a nagy órát :
Hopp egy karakter kimaradt a visszatérés szóból...nemgond, javítom, újrafordítom.Az óra a nagy képernyőn is folyamatosan jár. Rezidens rutin mem-foglalása 33k. Szemléletes rezidens vázban van, bármi beleilleszthető. Program PSP Pascal, rezidens PSP asm. Színeket, háttért egyéni ízlésre is tudom forgatni. Gyors kód, 286- on is ok. Hercules, CGA, EGA, VGA kezelés a kódban, de csak VGA kártyával teszteltem.
Ha kell bárkinek, forrással együtt szívesen megosztom.
Van egy grafikus nagy óra is, azt is be tudom pattintani a rezidens vázba. -
válasz
DarthSun #101597 üzenetére
Retro gép a 80-as évek elejéről.
Sajna nekem nem volt, de ez volt az első komolyabb játékgép amivel találkoztam vendégségben. Ausztráliában dolgozó apuka küldte haza.
Színes megjelenítés, hang. A bekapcsolásnál a zene ... te jó ég ... micsoda élmény ... mintha most történt volna -
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #101580 üzenetére
1GB-os SD modul???
Rémlik mintha én is láttam volna, de nem biztos. Mindenesetre, hogy nem lehett gyakori az is biztos.
1GB-ost mindenestre anno DDR1-ből is úgy elkapkodták, hogy csak lestem. Bezzeg a rengeteg 256-os senkinek se kellett, még arányaiba nézve sokkal olcsóbban se. Mondjuk most ezért van egy csomó 256-osom legalább ...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Elektromos cigaretta 🔞
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Eredeti játékok OFF topik
- Bittorrent topik
- Itt a legkisebb asztali GeForce RTX 50-es VGA
- Philips LCD és LED TV-k
- Hobby elektronika
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 32GS95UE - 32" OLED / UHD 4K / 240Hz - 480Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Csere-Beszámítás! Intel Core I5 14600K Processzor!
- Apple iPhone 7 128GB, Yettel függő, 1 Év Garanciával
- Eredeti DELL 240W töltők (LA240PM160)
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged