- iPhone topik
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Motorola Edge 30 Neo - wake up, Jr...
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- LTE frekvenciák
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
envagyok #117441 üzenetére
Az érdekesség és a használhatóság nem esik egybe. Persze, hogy érdekes, ahogy egy dual socket Pentium vagy akár P II. Talán pont azért, mert ritka, kevesen használtak akkoriban ilyen gépeket. Egy chicklet gombos PET vagy A1000 sokkal érdekesebb, mint egy VIC-20 vagy A500, mégis az utóbbiak a használhatóak.
-
arn
félisten
válasz
envagyok #117429 üzenetére
A hasznalhato d3dig es a voodooig a win95 gyk halott volt, mint jatekplatform, ugyanugy dos ala jottek a jobb jatekok. Mongy ezeken mar erezheto volt a valtozas szele, egyre tobb 3ds jatek jott, amik kozul keves oregedett szepen, es szvsz mar nem is adtak ki annyi jatekot, keszultek az uj erara.
Ugyanez a demoscenen is lejatszodott, egyket ev eltolodassal csak ott eleve utaltak a win95ot es ugy 97ig dos volt a pc platform. 98ra latva a kiforrottabb gyorsitos jatekokat (ami nem csak arrol szolt, hogy gyorsabb es van rajta texturafilter), mar egyertelmu volt, hogy valtoztatni kell - de ez nemileg meg is rogyasztotta a pcs demoscenet, es ami a jatekoknal ugy 98ra, az a demoscenen 2000re jott el.
A jatekoknal szvsz ez a late 95-97, demoscenen meg a 98-99 volt vmifele utkeres, es kicsit melypont. Retrozasban sem szerettem meg ezeket az eveket, pedig hw teren fantasztikus idoszak volt.
A dosos gepnel is azert a 94/95 kedvenc evjarat nalam, mert itt volt a jatekoknal egy valtas, es a late dos jatekok (96-97) kozul nagyon keves kedvenc van. Es talan ezert is van, hogy a regebbi technologia jobb valasztas (pl dx4 94-95ig, vagy az mmx 97ig).
-
envagyok
veterán
válasz
envagyok #117428 üzenetére
Minden kezdet nehéz
De tény, hogy a Directx a 6-os verziótól már jóval többet tudott, mint bármi DOS alatt, és bem semmi, shova fejlődött.
Mikor egy egy játékot beállítok a gyereknek, csak nézek mik vannak, felét sem értem a beállításoknak.A Windows kezdeti nehèzségeit jól mutatja a dx wikiből ez a rész:
"In late 1994, Microsoft was ready to release Windows 95, its next operating system. An important factor in its value to consumers was the programs that would be able to run on it. Microsoft employee Alex St. John had been in discussions with various game developers asking how likely they would be to bring their MS-DOS games to Windows 95, and found the responses mostly negative, since programmers had found that the Windows environment did not provide the necessary features which were available under MS-DOS using BIOS routines or direct hardware access. There were also strong fears of compatibility; a notable case of this was from Disney's Animated Storybook: The Lion King which was based on the WinG programming interface. Due to numerous incompatible graphics drivers from new Compaq computers that were not tested with the WinG interface which came bundled with the game, it crashed so frequently on many desktop systems that parents had flooded Disney's call-in help lines.""1994 végén a Microsoft készen állt a következő operációs rendszer, a Windows 95 kiadására. A fogyasztók számára fontos értékét a rajta futtatható programok jelentették. A Microsoft alkalmazottja, Alex St. John megbeszéléseket folytatott különböző játékfejlesztőkkel, és megkérdezte, mekkora valószínűséggel hoznák MS-DOS játékaikat Windows 95-re, és a válaszok többnyire negatívnak bizonyultak, mivel a programozók azt tapasztalták, hogy a Windows környezet nem biztosítja azokat a szükséges szolgáltatásokat, amelyek az MS-DOS alatt elérhetőek BIOS-rutinok vagy közvetlen hardverhozzáférés segítségével. Erősen féltek a kompatibilitástól is; egy figyelemre méltó eset a Disney Animated Storybook: The Lion King című könyvéből, amely a WinG programozási felületen alapult. Az új Compaq számítógépekről származó számos inkompatibilis grafikus illesztőprogram miatt, amelyeket nem teszteltek a játékhoz mellékelt WinG interfésszel, a játék olyan gyakran összeomlott sok asztali rendszeren, hogy a szülők ellepték a Disney segélyvonalait."
-
Pista0001
addikt
válasz
envagyok #117395 üzenetére
Ha folyamatosan áram alatt van, akkor az elem nem számít. Ha van stand by 5V, akkor arról megy a bios. Nem szabadna beleszólnia az elemnek, de én is láttam már olyan gépet, ami lemerült elemmel vacakolt.
Megnézném lehúzott háttértárakkal, hátha az akasztja meg, aztán valamiért másodikra elkapja a fonalat.
-
-
Elrood
őstag
válasz
envagyok #117288 üzenetére
1. C64. Megérkezett pár hónapja ez: Ultimate-II+. Be kéne járatnom végre
. Másik, hogy van egy 1541 floppy meghajtóm. Szereztem lemezt, meg kéne néznem, hogy működik-e. Ha nem, megpróbálni megjavítani.
2. Amiga500: két gombos joystick hiányzik, minden más van, szoftvereket kéne végignéznem. Floppy meghajtót megpróbálni megjavítani. Van emulátor, azzal működik most.
3. VIA Epia: egy pici DOS+Win98 gépet akarok belőle összehozni.
4. Slot1: beszereztem PicoMEM-t, PicoGUS-t és egy Adlib klónt. Ki kéne tapasztalni őket.Szereztem egy 1080TI-t (elhinnétek, ha azt mondom, hogy kukaszökevény?), ami 2017-ben jelent meg. Gondolkoztam azon, hogy építek egy 2017-es brutál gépet. 7700K-m van (szintén 2017), de inkább HEDT platformban gondolkozom. Mindig is szerettem volna egyet. A Win11-t támogatja még ezt a platformot, talán mégsem annyira retró. Az árak is túl magasak még hobbizós szintnek. Ebből a cikkből indultam ki: [prohardver]
Rotálni szoktam ezek között, sajna most más is van, így ezekkel se haladok
.
-
válasz
A Socket4 Pentium 66-os gépem valamelyik nap azt írta "cache disabled". Előzőleg próbálgattam rajta szoftvereket. Azt nem tudom mi okozhatta, mert nem vettem egyből észre, csak olyan lassú lett minden
Akármit állítottam, így maradt. CMOS clear-től javult.
Utána meg Win98 telepítő hardver vizsgálat alatt elment az átalakítóval bedugott ps2 billentyűzet. Újraindítás után Keyboard clock error vagy ilyesmi. Sima AT billentyűvel hibátlanul megy, ahogy a ps/2 keyboard is teljesen ok egy rendes ps/2 portos géppel, de a P66-ba hiába dugom vissza, akkor megint error ...
Nemtom mi ez ... lehet megint egy CMOS clear kell neki, azóta nem volt időm rá.
Okozhat ilyesmit esetleg gyengülő elem a Dallas IC-ben? Még nem cseréltem ki, egyébként nem szokott elfelejteni semmit, az idő is pontos. -
Czo
addikt
válasz
envagyok #117357 üzenetére
Ha 1 procival telepited, akkor az uniprocessor HAL-t fog felrakni szeirntem, es kezzel kell majd switchelni a multiprocessor HAL-ra.
Ha jol emlekszem, akkor be kell masolni a tobbi HAL-t is, majd a bootloaderbe lehet a specko /HAL kapcsoloval a tobbi HAL-t bootolni. Ha pedig megvan a jo HAL, amivel megy a tobb CPU, akkor azt eleg atnevezni HAL.DLL-re es aszem, kesz is van. Anno ezt tobb gepen kellett eljatszani, amikor megkaptak a 2. PPRO CPU-t.
szerk: itt talaltam listat a halokrol: https://www.geoffchappell.com/studies/windows/km/hal/history/index.htm Ezek elvileg fenn sincsenek, a legutolso SP/telepito fogja tartalmazni ezeket, onnan kell kitomoriteni es bemasolni. En tuti, hogy ugy csinalnam, hogy felraknam a telepitorol, osszeutnem a HAL-t, es majd csak azutan raknam fel a service packot. Arra viszont nem emlekszem mar, hogy a service pack telepitese az vissza fogja-e rakni azt a fajta HAL-t, amivel eredetileg installalva lett-e, vagy meghagyja a lecsereltet es azt fogja frissiteni tovabb.
-
Ranagol_5
senior tag
válasz
envagyok #117350 üzenetére
De úgy vegyem ki, hogy a dual mód marad bekapcsolva a jumperelésnél? Ezt még nem próbáltam, majd megnézem, csak tegnap este eldobozoltam a gépet és visszatértem a 386-osomhoz amit valamiért borzasztó lassúnak érzek. Olyan játékok szaggatnak rajta, amiknek elvileg 386DX a követelménye. Pl Mortal Kombat.
Pedig egy 40mhz-es 386-osról beszélünk, "kicsit" overkill 32Mb rammal, 387 FPU-val, Trident 512kb-ra bővített VGA-val.
Bench-eken hozza amit kell neki, szóval nem nagyon értem hol van a gap. -
válasz
envagyok #117295 üzenetére
Félreértettél, a lestrapált füdőszoba+WC+konyhai vizesblokk felújítása megy most. Teljes csőcserék(lefolyók, vízcsövek) megvoltak. Visszabetonozás kész, most megy a vakolás, utána a taposózás+csempézés, végül az új fajanszok visszaszerelvényezése.
Számtech vízhűtéssel nem foglalkozok, se retróval, se modernnel. Csak addig megyek, amit léggel meg lehet oldani.
-
válasz
envagyok #117295 üzenetére
Két rész már megvan magyarul. Az első a törióra, a második a 8 bites számítógép helyezkedés pár ritkább cuccal. Innen jönnek az obligát cuccok: HT-1080Z, Primo, TVC és a külföldön sikertelen hazai befutók TED+EP128.
Az angollal szoktam megszenvedni, mert leülök és simán mesélek egy gépről 30-40 percet ami megvágva 15-20 perc lesz. Angolnál nem a fordítás a gond, hanem hogy ne legyen sok szó ismétlés meg a hunglish accent.
-
-
válasz
Rögzítettem 3 hangkártyán egy midi szettet, azokból kellene videót készíteni YT-ra kártyánként.
BRSZK-ra két gépet előkészíteni:
1. Slot1 gép GUS kártyával zenehallgatásra
2. 4xCFX HD 3850 gép megépítése Haswell alapokra. Most Phenom II X4 alapon van, lehet az is jó lenne demózásra -
KROK640
nagyúr
válasz
envagyok #117235 üzenetére
Ezt a kommentemet érdemes elolvasnod, és elgondolkodni. Ha azután is fentartod az állításod, akkor örömmel olvasom a cáfolatot
Az árak azóta valamelyest változhattak, de a lényeg nagyon is ugyanaz maradt -
czundermák
aktív tag
válasz
envagyok #117228 üzenetére
A 965 ezekhez az Athlonokhoz úgy viszonyul, mint a korai Core2 Quadokhoz az első generációs Phenom. Amennyiben a Phenom gyengének minősül, akkor minősüljön a 965 is.
Valamiért az a kép él bennem, hogy a Netburst 771-ben már csak szükség megoldás volt. A Gallatinok a socket 604-be autentikusabbnak érződnek. Abból létezett PCI Express alaplap, dual 604-el?
-
czundermák
aktív tag
válasz
envagyok #117220 üzenetére
Anno bacsis-tuning-ra írtam egy szösszenetet az Asus PC-DL Deluxe-ról.
Később szereztem bele két darab 3200-as Gallatint, nagyjából akkora ugrást jelentett, mint asztali fronton (szinte semmit).
Ez volt az egyetlen tapasztalatom dual Netburst gépekkel, de igazán nem tudom elképzelni, hogy egy bármilyen 940-es Opteron mellett ezeknek volt létjogosultsága teljesítmény tekintetében asztali/munkaállomás fronton akár a 771-es érában. Valószínű, ha ebből szeretnél CF-SLI képes rendszert, az minimum tátott szájjal abba a bizonyos erdőbe kategória. -
Czo
addikt
válasz
envagyok #117220 üzenetére
Abban az idoben, en hasznaltam Dell PowerEdge szervereket, volt 2800 es 6800 is. A 2800-ban 2db Xeon, a 6800-ban, 4 db volt. Mind a ketto tornyos gep volt. A 6850 ugyonaz, mint a 6800 csak torony helyett rackes.
https://data.technimax.cz/attach/artilky/poweredge-6850_specs.pdf
szerk: lehet, hogy meg kepet is talalok a salgopolcrol, amin a gepek voltak
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
envagyok #117192 üzenetére
Riva TNT-m pl 1999 őszén lett, GeForce 256 kimaradt (pontosabban volt egy kölcsön kártyám, de aztán GeF2MX lett belőle).
A HD4890 egy lényegesen jobb és élhetőbb kártya volt mint a HD4870. Volt mindkettőm, tudom.
Én is 2004-2005-ben kezdtem el leszakadni, szintén a nők miatt, bár akkor még a barátnőzéses szakaszom kezdődött, de azt hamar megtanultam, hogy az isten pénzét is el lehet rájuk verni -
KROK640
nagyúr
válasz
envagyok #117190 üzenetére
Őszintén? maximum akkor, ha eladhatnám utána. Ugyanis semmi de semmi szükségem nincs egy RTX 5090-re, demég egy Radeon 9070 non XT-t se tudnék kihasználni. Ha tényleg olyan kártyát mondanál, amit meg kell utána tartanom, akkor Radeon 7800XT vagy még az sem. Most is egy RTX 3060 12GB van a gépemben, meg van egy RTX 3080 10GB-osom, de már az is overkill nekem (most öcsém használja).
"Most sincs szinte senkinek se rtx5090-e" - na látod
Még 4090 vagy 3090 se nagyon, de a 4000-es kártyák is mostkezdenek jobban terjedni.
Na ezért mondom azt, hogy pl szépdolog az, hogy a GeForce 3 2001 februári, de technikailag nekem is 2002-es, az átlag usernek meg 2002 vége (pl Árpi haveromnak december) vagy méginkább 2003 első fele. És nagyon sok más hardvernél van ez így.
De pl a I5 10400F-et is 2020 Q2-ben dobták ki a piacra, én 2021 március 1-én vettem, és még akkor az ismerősi körben meg a fórumon nem volt kb senkinek, utána vagy egy évig nagy sláger CPU volt. De ma is rengeteg fórumozó meg pár ismerős is rohangál ilyen CPUval, pedig már 5 éves, de eleve 1-2 éves volt mikor elkezdett jobban terjedni.
Egy Intel Ultra 9 285K most is menő, pedig 2024 Q4-es CPU, de pl két magyar tech youtubber is akit követek csak kb 3-4 hete jutott hozzá, és tesztelte le.
Tehát ha egy hardver mondjuk 2004 áprilisi, az kb 2005 áprilisa és 2006 tavasza között fog erősen terjedni és dominálni. Ez az, amiért én 1-2 éves "csúszásban" vagyok itt pár emberhez képest, mert nem azt nézem, hogy papíron mikor jelent meg, hanem azt, hogy mikor volt belőle sok, és tényleg bárki számára elérhető, akár egy vidéki számtech boltban is. Mikor kezdett az emberke konfigjaiban ténylegesen megjelenni. -
czundermák
aktív tag
válasz
envagyok #117181 üzenetére
A nagy architektúra váltások kora ez, igazán bármi a felsoroltak közül, amelyik szimpatikusabb. 2001 végibe inkább Ti500, 2002 tavaszra már Ti4600. Alig volt köztük pár hónap különbség, teljesítményben viszont elég komoly ugrás.
A Radeon 8500, ha nagyon ki akarod hónapolni, már a 2001 végi sorba sem fér bele, az már piacon volt nyáron úgy rémlik. Kyro 2 az egzotikum miatt talán, a Parhelia szintén, ezektől ne várj "high end" teljesítményt. -
arn
félisten
válasz
envagyok #117120 üzenetére
Vegigprobaltam az osszes pcios irqt, egyikkel sem volt semmi megoldas, a hangkartyanal is atallitottam a dmat, irqt, szinten semmi. A vegen a hangkartyat es idevezerot is kiszedtem, hogy ne kavarjon be semmi… ugyanazt csinalta a jatek. Az egyik kilepesnel fagyott, a masik meg xmsel (emsel elindult - innen gondolom hogy memoriaterulettel fugg ossze a problema, nem az irqval).
A dosos alkalmazasok mindent kozvetlenul ernek el, cimeznek pl ha a scsi vezerlo vmi memoriateruletet hasznal, ami osszeakad a jatekkal - azt csak vmi tiltassal lehetne orvosolni, de annyira nem merultem bele. Uberkompatibilis dosos gepet epiteni nem egyszeru
-
arn
félisten
válasz
envagyok #117078 üzenetére
Ez vga teszt, azon a vesa (univbe) nem segit - ugy latszik a vga engine resze eleg hasonlo volt mar a regi s3aknak is, azt hittem a 928 lassabb lesz, a 805 sem tul sebes.
A tobbi az papirforma, meg esetleg az lenne erdekes, hogy az svga tesztekben mi a helyzet. Pl a cirrus 64 bites kartyai ott gyorsabbak, mint pl a 864, vagy a vramos 968 elonye is kijon mar (vgatesztekben viszont jobban porognek a dramos verziok).
Az ark vgaban nagyon penge, kb a riva128 ugorta csak meg, aztan 94/95os kartyak (vagyis inkabb 95).
Erdemes amugy olyan kornyezetben tesztelni a kartyakat, ahol hasznalva lesznek, mert nemileg valtozni szokott melyik hogy futja ki magat. Pl egy tipikus 95os s5 konfigban async rammal es p120al mashogy skalazodik a 968, mint egy gyors s7ben vagy egy p3ban, attol fuggoen mi limites. De ezt eleg jol korbejartam a benchmark tablamban, ha vkit erdekel.
Koszi.
-
arn
félisten
válasz
envagyok #117003 üzenetére
Hang a bevalt dos combo - sbpro2 + gus, es roland midi, ennel jobb szvsz nem letezik, ezt mar kitesztelem sokszor. Csak vmi late dos konfigban lenne mas (awe + guspnp).
De kicsit elbizonytalanodtam, mert vmi nem ok vele a jatektesztek alatt. Stabilnak tunik, de bizonyos jatekok befagynak. Pl a strike commander nem megy xmsel, csak emsel. Es a mk setupja megfagy mentesnel. Szoval ezt meg debuggolni kell.
A p90 is egesz jo alternativanak tunik… mert a p120/133 mar sok nehol, a dx4 meg keves, ez meg vhol kozotte van. Megprobalok rafekudni a temara, csak korai s5 lapot nem igazan latok. Kesoi az van.
-
arn
félisten
válasz
envagyok #117002 üzenetére
De epp azt irom, hogy 94 aprilisig kellene belefernie
a matroxod 94 nov vegen kapta meg az fcct, igy nem tudom hogy ugyanaz e a kartya. Impressiont mar 94 juniusaban is teszteltek.
P90hez mar konnyu lenne pcit valasztani, az elso par honaphoz, amikor a p60 volt a csucs, nehezebb.
-
válasz
envagyok #116999 üzenetére
3,5 GHz-es Athlon II X4 volt a CPU, és persze okozott szűk keresztmetszetet. Ezt főleg akkor láttam, amikor a Left 4 Dead 2 olyan 105 FPS körül futott erősebb kártyákkal bármilyen felbontáson (720p és 1080p). Ezekkel a 3850-esekkel 720p-n volt meg a 100 FPS.
Gondolkodom, hogy kellene egy retró teszt ezekkel és egyéb, korabeli kártyával, kicsit újabbakkal is, lehet dual, tripla és quad CFX méréseket csinálni. Ehhez vettem is egy Haswell alaplapot, ugyanígy 4 darab PCIe slot van rajta, és egy i7 vagy ekvivalens Xeon már azért jól meghajtja őket.
Arn: benchmarkoltam őket, nem játszottam ezen a gépen.
-
arn
félisten
válasz
envagyok #117000 üzenetére
Ez mar 95 - meg dos ala amugy sem a legjobb. Szvsz vmi s3 kene, de az ilyen 928pci tuti nem lesz. Talan vmi 805, meg a wd90c33.
A 964 diamond elso verzioja is akkoriban jott, de mar az is inkabb a p90 territoriuma.
Es cirrus 5434… az volt az egyik legelso 64bites vga.De kicsit jobban bele kell magamat asni. 93 decemberben a pcmagban meg 4db pci prototipusrol irnak, amit kaptak, tehat nagyon szuk ez az ablak.
-
válasz
envagyok #116993 üzenetére
Ez csak egy kép a 4 kártyáról, most bent sincsenek a gépben, egy EVGA GTX 960-at teszteltem WinXP-vel. BRSZK-ra ki akarom vinni a működő gépet, el kell kezdeni foglalkozni vele.
Ilyen az, amikor 4 kártya működik:
HD 3850 256MB (referencia) CFX:
Sapphire HD 3850 512MB CFX: -
Pikari
veterán
válasz
envagyok #116942 üzenetére
Google szerint max az Athlon XP 1900+ tud dual processing módban futni ebben az alaplapban így, szóval ha valaki erre adná a fejét, akkor ilyet, vagy kissebb példányt vegyen.
Megjegyzem, teljesen felesleges, évekig használtam én is egy msi k7d-t elsődleges gépként 2 db 2000+os athlon mp-vel (a fenti példában), és még a masszívan párhuzamos feladatokban is csak 60% körüli gyorulás volt.
-
czundermák
aktív tag
válasz
envagyok #116896 üzenetére
Nem volt álló víz 2002 sem, a Thoroughbred "uralma" ez az időszak. Nagyjából olyan a Tbred az Athlon XP-ben, mint a Northwood a Pentium 4-ben. Volt nála frisebb mag a foglalatba, de az igazi mégis csak ez.
Korai nForce2-es lapok már voltak 2002-ben, még nem az Ultra 400 nevezéktant kapták, 333MHz-es FSB-t tudtak hivatalosan. Korszakra nagyon jó alap egy Chaintech Apogee, talán a különlegessége miatt. Vagy egy Abit KD7-S, VIA KT400-al. Esetleg egy NF7-S v1.0 szigorúan a barna nyák-os verzió.A 2700+ Tbred volt az utolsó Barton korszak előtti proci, ehhez mindhárom nagyon jó alap lehet.
WinXP debütáló PC-nek Palomino magos Athlonok jobban passzolnának korban. Ebből létezett olyan MP, ami kerámia tokozású, még nem Athlon XP nevezéktannal, de már Palomino maggal, órajeles megnevezéssel került piacra. Tökéletesen 2001 kompatibilis.
-
fpeter84
senior tag
válasz
envagyok #116774 üzenetére
persze AGP V3 2000/3000-re értettem elsősorban (leginkább STB gyártmány) hogy abból biztos vagyok hogy ezerszámra lapulnak akár csak itthoni fiókok mélyén is, úgy hogy a tulaja már rég el is felejtette hogy neki van olyan... PCI-os meg 3500 variánsokból sokkal kevesebbet adtak el már annó is, az tényleg ritkaság...
-
fpeter84
senior tag
válasz
envagyok #116769 üzenetére
nyilván itthon elég irreális gondolat főállásban ilyenből élni - ha valaki olcsón adja a cuccait, azért nem jön össze egy fizura való... ha valaki drágán, akkor meg olyan ritkán lesz 1-1 eladása, hogy azért nem... ez max hobbi, fizukiegészítés szinten működhet, vagy ha valaki ebből igyekszik finanszírozni a többi vásárlását - a dupla meg számára érdektelen tételek eladásából költ olyan drágább cuccokra, amire ő vágyik...
persze, volt már hogy én is írtam valakinek hogy picit faragjunk azon az áron és megveszem, és volt ahol működött is a dolog - de akkor ott viszonylag közel volt a realitáshoz az illető... de mostanra az eladók nagyrésze iszonyatmód nevetséges számokon hirdet - "megnéztem ebayen 500-1000EUR, akkor én még olcsón is adom 50e-ért!"
nyilván vannak olyan ritka, sok gyűjtő által vágyott tételek, amelyekből sosem gyártottak annyit hogy mindenkinek jusson, így érthető hogy felverődik az ára... de pl egy V3 tipikusan olyan, hogyha este bemondanák a híradóban hogy a V3 25-35e-et ér vaterán, másnapra 200 hirtetés jelenne meg, mert minden második embernek eszébe jutna hogy van egy ilyen a fiók mélyén - messze túlértékeltebb, mint amennyire ritka... na aki ilyet vett sokért azzal hogy 10-20 év múlva még sokszorosát éri, az valszeg pofára fog esni... meg az is aki irodai lomokat tárol be azzal hogy a jövőben minden sokat fog érni, arra se gondolom hogy nyereséges lesz... -
fpeter84
senior tag
válasz
envagyok #116753 üzenetére
príma, krupp kenyér, 3 féle van egy árban, abból 2-t szeretek... úgy általában nem vagyok oda a boltért, mást ritkán veszek ott, de a kenyerük messze jobb mint bármelyik másik gyári kenyér - az összes kis és nagy bolthálózat elérhető a környékemen... a pékségek viszont dupla tripla áron jellemzően a legrosszabbak, persze rohadtul el vannak telve magukkal és köpködik a "bótit"
a legtöbb nepper nem sokat tesztel, már az is jó ha legalább egy bios bejelentkező képig eljut... na esetleg arra marad kapacitás, hogy a púpos kondikat lenyomkodja...nekem tele a hócipőm a sok nepperrel, jobban örülnék neki ha a fix árasokra említésre méltó listázási díj lenne a vaterán - akkor lehet eltűnne a hirdetések 98%-a, de ami maradna az olyan reális áron kerülne fel, amiért tényleg meg is veszi valaki hamarosan...
-
fpeter84
senior tag
válasz
envagyok #116750 üzenetére
lomtalanításokon meg nagy mákkal nyilván, de ha úgy elkezded scannelni a vaterát, ebayt, hardveraprot akkor nem sok olcsó dolgot találsz... de a sok nepper már a trio3d-ért, virge-ért meg tnt2 m64-ért vagy fostalicska lom irodai alaplapért is minimum 5-10e-et akar elkérni "régi az értékes" alapon, minden más meg onnan indul felfelé... amikor időnként valaki licitre rak fel dolgokat, na az mutatja meg a valós értékét a jelen piacon, a többi meg 99% álmodozó nepper aki azt hiszi nála van a szent grál... a vatera kínálatának 99%-a soha a büdös életben nem kel el, csak mivel filléres/ingyenes a listázás, ezért telefossák a kínálatot a nevetségesebbnél nevetségesebb dolgokkal...
hátőő, én most is 600 körül veszem a környék legjobb kilós kenyerét
-
fpeter84
senior tag
válasz
envagyok #116747 üzenetére
nem, de a picit lentebb linkelt yandex nv arhívumban többminden ilyesmit is találtam - pl elvileg a creative maga is fejlesztett ilyet, aminek van tört verziója is ami egyéb kártyákon is működhet, úgyhogy én is azt tervezem hogy végigpróbálom amit találok...
#116742arn
én azt a fél évet 2010 előtt láttam indulni, és úgy 2018-ig még igencsak padlón voltak a számok, utána picit mentek fel de nem vészesen, és az igazi horror áremelkedést én a covid bezártságra datálom - valszeg hirtelen sokaknak jutott eszébe hogy körbenézzenek a retró vonalon... de ezeknek a nagyja nyilván nem gyűjtő csak retrós, akik idővel kikopnak, az újabb generáció már későbbi/más dolgokért fog lelkesedni, így sztem sok "nagyreményű befektető" fog igencsak pofára esni, ha ezek az amatőr tömegek elfogynak a piacról... -
fpeter84
senior tag
válasz
envagyok #116734 üzenetére
a PCI slotot ilyennel nem terhelném, de az ATX20/24P csatihoz menő vezetékeket megvágva természetesen bármikor lehet közbeiktatni egy 12V>5V DC-DC konvertert - vagy beépíteni a táp fémházán belülre, hűtve - viszont olyan konverter kapcsolás ami akár 30-40A-re is terhelhető, már nem terem minden bokorban, nem lesz olcsóbb és egyszerűbb a végére...
-
arn
félisten
válasz
envagyok #116711 üzenetére
Eredetileg p4 dugonak hivtak, lenyegeben azzal jott, de athlonos lapok 5vrol mentek. Viszont volt kivetel… pl az nf7en volt 12v, az a7n8xen nem, ugyanaz a korszak es chipset. Nezd meg a lapon, van e rajta.
Korabeli tapokat hasznalok, szoval ennek nem kellene gondnak lenni (asszem 32a az 5v aga), de megis gyanusan meleg volt az egesz.
-
válasz
envagyok #116700 üzenetére
Amúgy elég nehéz megmondani pontosan, hogy ezek miért mondják be az unalmast, akármi is lehet.
Átdugdosás esetén a villanylökés vagy a kártya megmozdulása is problémás.
Az XP teszt alatt én dualmonitort alkalmaztam, az egyik monitorba a főkártyát, másikba a Voodoot dugtam be előre, üzem közben semmiképp sem dugdosnám át...veszélyes módszer. -
-
-
jokeph
nagyúr
válasz
envagyok #116609 üzenetére
440BX 1,5 GB-ot tudott elméletileg, 3*512MB leosztásban. Nem mintha 2000 körül nem lett volna elég a 128+256 vagy 256+256 MB bármire otthon.
2003 őszén a P4-el 512 MB DDR333-as rammal kezdtem, ez nekem elég volt otthonra vidáman XP alatt, a P4 nálam 4*512 MB-al fejezte be pályafutását 2008-ban. XP SP3-mal.
815-re váltani anno BX440-ről nem tűnt megérősnek otthonra egyáltalán, max ha kb. 0-ból vagy aprópénzből kijött a váltás. Meg is vártam az i845-őt inkább. -
arn
félisten
válasz
envagyok #116612 üzenetére
pedig az ev elso feleben nem pakoltak tobbet bele... ev vege fele lehetett a valtas, de ahogy elnezem meg 2006os tesztekben is sok helyen 1g ment. az sp2 2004ben jott ki, 2007ben csak a vista. 2003ban meg sp1 ment.
cb eseten szept-okt tesztekben jelentek meg 1g ramos konfigok, elotte vegig 512m ment.
-
arn
félisten
válasz
envagyok #116605 üzenetére
nezd vissza a korabeli teszteket, mit pakoltak a csucs procik tesztelesenel... meg fogod kapni a valaszt
anand:
AMD K6-3 Preview 1998 64m
Intel Pentium III 1999 64m
Intel Pentium III 800 & 750 "Coppermine" 1999 128m
Intel Pentium III 1GHz 2000 128m
Intel Pentium 4 1.4GHz & 1.5GHz 2000 256m
Intel Pentium III 1.2GHz 0.13-micron Tualatin 2001 256m
AMD's Athlon XP 2000+ vs Intel's 0.13-micron Northwood 2002 256m
Intel's Pentium 4 3.06GHz: Hyper-Threading on Desktops 2002 512m
Intel Pentium 4 3.0C – The First 800MHz FSB CPU 2003 512m -
fpeter84
senior tag
válasz
envagyok #116587 üzenetére
erre csak ennyit lehet mondani: aztaqrva
#116592 hobizoli
envagyok azt kérdezte, hogy a P3B-F -el egyenértékű ABIT volt e - én erre írtam a BX6 2.0-t hogy többek között az is 4 ramslotos... tény hogy manapság nem különösebben érdekes amikor halmokban állnak minden retrósnál a 128 és 256MB-os modulok - abból kap 1-2db-ot és untig elég egy 266-1000MHz-es gépnek - de annó lehet jól jött, ha innen onnan össze tudott olcsón guberálni az ember kifutott 32-64MB-os modulokat, és úgy lehetett sok ramja hogy több kicsiből...
#116596 arn
annó az említett SS7 konfighoz vett 64MB-os ADLAS címkés modulom volt olyan, hogy a felirata PC133, a chippeken viszont 5.5ns időzítés volt, tehát elméletben akár 183MHz++ is lehetséges lett volna... nagy kár érte, fogalmam sincsen hová lett, mivel adódott el annó - most igencsak tudnék egy ilyet értékelni :)
esélyes hogy azon a PC66 címkés modulon is 10ns-es (100MHz) chippek voltak már a gyakorlatban
-
czundermák
aktív tag
válasz
envagyok #116585 üzenetére
Késői, coppertámogatás, 4 ram , és ISA slot.
Ezekkel a feltételekkel semmi.
A BX6 v2.0 áll legközelebb, de az már bajos lehet nagyobb Coppermineokkal.
4 RAM slotból, csak ennél is régebbiek vannak Coppermine support nélkül vagy az SH6, de azon nincs ISA. Más gyártótól talán a Gigabyte 686BX ami legközelebb állhat a P3B-F-hez, hirtelen erre emlékszem ami tud Coppert és 4 RAM slotos ISA-val. -
fpeter84
senior tag
válasz
envagyok #116572 üzenetére
van amelyiken olyan régi VRM van, hogy csak 1.8V-tól felfelé szabályoz > coppermine proci csak olyan adapterrel rakható bele, amin jumperelhető a Vcore (1.65-1.7-1.75-ös procinak jó az 1.8)
OC szempontból a korai lapokon csak egészen elnagyolt FSB lépcsők vannak, a kicsit újabbakon már egyre több a lehetőség - pár MHz-es lépésekben - az utolsó softmen III pedig elvileg már 1MHz-es lépcsőket hoz 83MHz-es FSB felett
ide kapcsolódik hogy a korábbi lapok csak 2 és 3 PCI osztót tudnak, így 115-120MHz felett már egyre több probléma lehet az elszálló PCI órajel miatt, a későbbi darabok már tudják a 4-es osztót is így ezzel nem lesz gond... viszont AGP-re csak 1/1 és 2/3 osztót tudnak azok is, így az AGP órajele emelkedik meredeken az FSB-vel - egyes kártyáknál ez okozhat stabilitási gondokat, de nekem nem volt problémám vele eddig
#116574envagyok
mire gondolsz, miben tudna olyat amit egy abit ne? első nekifutásra a BX6-al kb azonos: 4 memória, 1.3V-tól Vcore, tud 4-es PCI osztót, nincsen RAID chip... -
czundermák
aktív tag
válasz
envagyok #116572 üzenetére
Korszakok alá valók, és a támogatottság.
BX6 korai, inkább P2 alá + SoftMenü II / UDMA33 / 1GB RAM
BH6 korai, de már jó lehet P3 alá + Soft Menü II / UDMA33 / 768 MB RAM
BE6 (Coppermineok alá nem az igazi) és BE6 II (ez már Copperek alá is az igazi) a 440BX-es Abitok közül a legjobb választás lehet, utóbbi Soft Menü III / UDMA66 / 768 MB RAM / akár RAID
BF6 a BE6 II olcsóbb változata, nagyon jó alternatíva, SoftMenü III-al / UDMA66 / 768 MB RAM
SH6 az i815 miatt különleges, és a legmodernebb köztük, valós 133 MHz-es támogatással Soft Menü III / UDMA100 / 512MB RAM
VT6X4 szerintem (ez szubjektív) az egyik legjobb lap P3 alá. Soft Menü III / UDMA66 / 1,5 GB RAM
-
KROK640
nagyúr
válasz
envagyok #116468 üzenetére
Ilyen VGA-m is volt mint ami itt van a képen csak már valamikor a 2010-es években
-
arn
félisten
válasz
envagyok #116468 üzenetére
2003ra van 3200+ es 9800pro sp1
2006ra qx6700 es 8800gtx sp2de arra gondoltam, hogy ez a ket gep (2009/2017) fedne le az xp ill a win7 korszakot (a tobbit nem is nagyon hasznalnam), jo esellyel nem lenne comp gond, de mindenhez eleg gyors lenne, ezeket mar hutes szempontjabol is korrektul meg lehetne epiteni. Visszaneztem amugy, a win7 csak 2011re, a win10 2017re elozte csak be a nevesebb elodjet.
98ra menne a gyors p3 (talan athlon).
dosra meg dx4/p60/p133 - majd melyik hogy sikerul.a tobbi gep igazabol csak erdekesseg lenne, ha mar annyi idot feccoltem rajuk.
-
KROK640
nagyúr
válasz
envagyok #116395 üzenetére
Az első Phenom kategória tényleg eléggé kukavolt. nekem ugye 9500-as volt, amiben az volt a hűűű akkoriban, hogy még a haveroknak 2 magos X2D volt addig nekem négy(!) négy magos CPU-m, és ettől mindenkinek a földön volt az álla. Aztán a magam csendességében hamar rájöttem, hogy ok, van négy mag meg SSE2, de valójában sok esetben csak egy 3200+ -os Barton szintjét hozza, ami még az előző gépemhez képest is visszalépés volt. Jól mutatta a CPU "erejét", hogy semmi különbség nem volt benne a HD3870X2 a HD4850 és a HD4890 között, mindhárommal ugyanannyi FPS-t tudott, és olyan proci limit volt, hogy iskolai példa válhatott volna belőle. Ezt ráadásul én DDR2 memóriával fejeltem meg (legalább talán 1066-ossal ha jól emlékszem), ami megint nem a legjobb volt. Viszont, hogy jót is mondjak róla, átléptetett PCI-E vonalra, bevezetődtek a SATA only HDD-im, szépen vitte az 1TB-os SATA HDD-t, stb, Voltak azért pozitív oldalai is, annak ellenére, hogy elmaradt a teljesítménye a várakozásomtól.
-
Pikari
veterán
válasz
envagyok #116388 üzenetére
Az első AM2 procik lassabbak voltak, mint a socket 939, ha nem pakoltál bele kb luxus ramokat, mert szinte csak a fele akkora cachevel szerelt modellek voltak elérhetőek, és a memóriavezérlő is szarabb. De aztán a phenomokkal ezt úgy ahogy korrigálták, azok már nem voltak rosszabbak a core2 prociknál, csak épp gyorsabbak se.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bomba ár! Dell Precision M4800 i7-4800MQ I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD I K1100M I Cam I W10 I Gari!
- Realme C30 32GB, Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - HP Elite / ZBook Thunderbolt 3 docking station
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 32GS95UE - 32" OLED / UHD 4K / 240Hz - 480Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged