- A Samsung gyártja az első 2 nm-es Qualcomm lapkát?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Motorola Edge 50 Fusion - jó fogás
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
Yutani #112779 üzenetére
Ezért írtam már régebben, hogy 1TB és azalatti méretnél a HDD már nem opció, mert ugyanannyiért van SSD is.
Sajnos aztán ahogy nő a méret, úgy nyílik az olló (hasonlíts össze egy 4TB-os HDD-t és egy 4TB-os SSD-t, aztán ugyanezt 8TB-al).
Egyébként a winyók aránytalanul drágák (erről ITT írtam) -
-
-
Szirtimorc
senior tag
válasz
Yutani #112595 üzenetére
Valahogy én is így érzem. Persze az is benne, van, hogy a játék vonal annyira nem kötött le műszakilag soha, azzal együtt, hogy szívesen játszom.
Eltűnt a rengeteg-féle home gép, amiket Frescho is mesélt, csomó komoly hardveres cég, termék haldoklott már, Intergraph, Weitek, a VAX - Alpha (de inkább az egész DEC), SGI, Fairchild, elhalt a Transputer stb...
Maradt az X86 vonal, Mac, meg szerver szinten Sparc, HP-Risc, meg ami nem jut eszembe... -
hobizoli
nagyúr
válasz
Yutani #112464 üzenetére
sok mindenre eleg tud lenni, nyilvan nem mindenre
akkoriban meg siman voltak olyan game-k amik nem hasznaltak tobb core-t 2-nel akkorse, ha 8 van
max annyival kisebb lett a CPUload aztan ment 10%-n
office-YT-web-FB temara pont tok felesleges volt csucs i7-s PC-ket epiteni 6-8 eve is -
hobizoli
nagyúr
válasz
Yutani #112315 üzenetére
amikor megvettem a MSI K7D a ket Athlon 2400-l ket darab GlobalWin CAK38 rezhuto volt hozza
aki nem ismeri, azt kell tudni rola, hogy 8100rpm per darab
szoval meglehetosen jol erzekelhetoen jelzi kornyezete fele, hogy mukodik
szerverszobaban volt, ahol senkit nem zavart, amikor bejottek az Opteron-k ~2003-ban akkor "dobtak ki"
itthon bekapcsoltam, aztan lefutott a POST kepernyo akkorra konstataltam, hogy ide erosen kell vmi mas hutesi megoldas
el Mistral-ba Váci utra, mondom a joembernek, hogy kene nekem 2 CPU kjuler de nem tom mi fer el egymas mellett
erre o vigyorogva, hogy a csipszet-re nem olyan nagy hutot rakni
na akkor ki, kocsibaol a berendezes be, ki a pultra, hogy errol lenne a szo:
egybol a 4 elado pult mogott meg par vevojelolt ossze ra, hogy űűűűűűűűűűűűű
de nem bontjak ki a hutoket a dobozbol, hogy elfer-e egymas mellett, hanem elobb vegyem meg, aztan utana oda probaljuk
nem lett biznisz
at az E-connect-be az Lehel utra (asszem), mondom ott a tenyallast, elado srac leveszi a ket Thermatake 80mm-s hutos rezkulert polcrol, dobozbol ki, vedobigyoka az aljan, ugy odarakta ket CPU-ra, elfernek, OK akkor ezeket kernem is
mondom neki, hogy vmi rendesebb ATX 24+4 csatis taperomu is kene, mert az Enermax 365AXVE-t a Radeon 9700 mellett nem gondolom tul erosnek ehhez, amim van
erre felcsillant a szeme, a pult alol elokapott egy Enermax 651P-VE 24P nevre hallgato megoldast (akkor ez egy giga cucc volt), amit vkinek berendeltek, de nem jott erte, es egy kicsit joarasitva megszamitotta azt is
-
envagyok
veterán
válasz
Yutani #112243 üzenetére
Nagyon félreértetted, amit írtam.
Semmi gondom az Athlonnal, srm a cerkával, hisz azok 2000 előtt jöttek ki.
Úgy értettem, hogy 2000-2002 között mind intel, mind amd vonalon megtorpant a fejlődés, olyan érdekességmentes volt az az időszak.
Intel belekavarodott a p3tua/p4 vonalba, először a p4 nagyon gyenge és lassú volt, AMD fejlődése is lelassult.
Tehát a 99-es p3 és Athlon érdekes, de nincs késztetésem pl egy 2002-es p3-ast összerakni, 2001 is érdektelen, 2002 decemberi p4 ht 3.06 ami már izgalmas. vagy egy 2000-2002 AMD konfigot építeni a Slot A Athlonom és a 2003-as Athlon XP 3200+ közé.2000 végére még van egy p4 konfigom, de azt csak a s423 és rdram miatt építettem meg, illetve egy dual p3 1.4s tua voodoo5-el, de ott is a dual proci és a dual gpu volt a hívószó
2001-re dual Athlon XP van tervbe véve még, de ott is a dual proci miatt lenne izgalmas esetleg rage furyval. -
KROK640
nagyúr
válasz
Yutani #112243 üzenetére
Szerintem Dartsun arra gondolt, hogy a Celeronok csak mai szemmel szemét, mikor a PIII és az azonos Celeron között van 500ft különbség. De régen a Celeronok nagyon is jók voltak, fele meg harmada áron tudták húzva kb azt a teljesítményt amit a nagy PIII-ak (teljesség igénye nélkül : Celeron 300@450, 366@550MHZ, 566@850MHZ, 667@1000MHZ és még sorolhatnám... )
-
Pikari
veterán
válasz
Yutani #112252 üzenetére
ezekszerint 700 mhz körül még rendben van. úgy sejtem, hogy mivel a proci órajele közelebb van az fsbhez, így a cache kevésbé számít, mint mondjuk a videóban szereplő 1.4ghz-en. ezekszerint pont ez a 700 mhz lehet az a határ, ami fölött a duron elveszti a skálázódás képességét.
-
-
válasz
Yutani #112243 üzenetére
Selejteseket említettem, nem szemétrevalót, bár az előbbi sem túl hízelgő nyilván. Nálam instabil volt a fekete Cerka, van egy csomó, lehet nem jól seteltem, bár ennek ellentmond hogy a Katmai és a Copper P3 stabil. Én nem voltam benne a gazdaságos Cerka korában, túl drága lett volna lapot, procit cserélni. Utólag jött, már alaposan retróként.
Mondjuk a Copper Celeron tényleg nagyon gyenge(a teljes P3 jó, kell a 256k kess, ahhoz a maghoz), hasonlóan mint a P4 Cerka. A Tua Cerka ok, ott nagyobb a kess, meg a mag is elég jó sztem. -
válasz
Yutani #111981 üzenetére
9600TX és 9800 light : hasonló teljesítmény, 9600XT szintén, a nagy különbség hogy az utóbbi elég idővel, mivel magasabb órajelek, bár kevesebb pipa. Első kettő sok év után is műkszik.
9800Pro : ez is bizonytalan, bármikor jöhet meglepi hogy már hibázik, vagy el sem indul.
9500Pro még soha nem járt nálam.
9700Pro van - természetesen kiégett az is, nem ad képet. -
-
válasz
Yutani #111534 üzenetére
Én is onnan rendeltem a 1240-et 10-ért amikor az i7-2600 legalja volt 20k.
Most is akartam rendelni de hamarabb és olcsóbb volt egy i7 (2 db volt 11) itthon, meg egyre többet olvasni az értékeléseknél hogy hibást küldtek és nem érdekelte őket a reklamáció úgyhogy letettem róla.
Plusz régebben nem volt gond a vám meg áfa meg egyebek. -
arn
félisten
válasz
Yutani #111516 üzenetére
Az isa timing eleg valtozatos problemakat tud okozni, van hogy az egyik jatek megy, a masik meg se mukkan. Nagyobb timingnal ghzes p3 mellett is eleg jol elmennek a dolgok.
Az sb16 elmeletben jo, de tobb problema van veluk a regi jatekokkal, es nincs egy ultimate modell, mindegyik mashogy bugos. En ezt rengeteget teszteltem sokfele konfigban, de vegeredmenyben mindig visszamentem az sbprohoz, ugy 94ig nincs jobb kartya jatekokhoz. 95tol mar awe (sb16).
-
válasz
Yutani #111516 üzenetére
Szerinted PCI-n mi az "ultimate retró hangkártya" időben a 2001-es évvel bezárólag?
Nekem a Vortex2 és a Yamaha YMF7xx (DS-XG) család jobbjai ugranak be, mint lehetséges nyertesek. Az első SB Audigy tervezési hibásnak tűnik, de sokak számára még így is tán szóba jöhet. ("did not support end-to-end playback of 24-bit/96 kHz audio streams. The Audigy and Live shared a similar architectural limitation: the audio transport (DMA engine) was fixed to 16-bit sample precision at 48 kHz. So despite its 24-bit/96 kHz high-resolution DACs, the Audigy's DSP could only process 16-bit/48 kHz audio sources." -Wikipédiáról). Az említetteken túl van még valami esélyes? Az Audigy 2 már ugye 2002-ben jött, így kiesett az időkeret okán.
-
cskamacska
addikt
válasz
Yutani #111374 üzenetére
Serdashopból 50 yurop, azaz 20k+szállítás a Simmconn Revival. Ugyanitt 85 yurop, 34k az X2GS, ez nagyjából bekeretezi hogy mennyit érhet egy AWE cucok, meg a túlárazott retró kütyük általában.
Hisz egy akármilyen tucat ESS ES1868 kártyára rápasszintva sziklaszilárd SBPro támogatás mellett jobb mint az eredeti OPL3, és SC55+ MIDI generális zene szakad a nyakunkba. Nincs CQM metálluka, nincs durva alapzaj, nincs nyomor a nem kellően eltalált MIDI hangszerek miatt, minden úgy megy ahogy kell.Persze a régi zenék a legjobb körülmények között sem fognak 30 évet fiatalodni.
-
válasz
Yutani #111327 üzenetére
Pénzügyi, emberi, formatervezési és a mérnökökön keresztül átvett műszaki megoldásokban fonódik össze. Az emberek, a tudás részlegesen, de keresztben helyet cseréltek.
Amikor manapság jön egy hír az összeolvadástól, emberek másik cégbe átugrásából, vagy saját gründolásáról, az emberek meglepődve kommentálnak. De látható, hogy nincs új a nap alatt.
-
válasz
Yutani #111325 üzenetére
Hosszú lesz, ha végig akarod olvasni. Ráadásul az Amigától sem lehet elválasztani, mert az meg lehetett volna az Atari 800 utóda.
Attól a résztől érdemes olvasni ami úgy kezdődik, hogy:
"Mivel a Macintosh történetével is elértük 1985-öt, ezért két géppel folytatom. Azért kettővel, mert egyszerűen nem tudom az Amiga történetét úgy megírni, hogy ne keveredjen mellé az Atari ST is. Igazi szappanopera, megpróbálom rövidre fogni, mert könyvet is írtak már róla akkora téma."Alternatívaként meg is hallgathatod: [link]
A hangon azóta dolgoztam, már sikerült szanálnom a brutális csörgő visszhangot a szobából pár négyzetméter jól elhelyezett hangcsillapítóval. Az új rész ígérem jobb lesz, már csak a nádhával kellene valabit kedenem...
satee76: Kaptad, erre volt pénz, vagy nem értettél hozzá és lehúztak? Mert hogy ilyet szándékosan senki sem választott az tuti.
-
válasz
Yutani #111322 üzenetére
Igen, ez már egy másik korszak. A végén ők is elkottázták magukat. Talán a 90-es évek kb. közepe lehetett amikor a szoftveres megoldások egyre nagyobb nyomást helyeztek rájuk? Vicces lenne egy szintijüket összekötni egy Atari ST-vel ami szintén rokon, mert azt is ex-C= mérnökök tervezték. Ha érdekel titeket sztori, akkor van hozzá linkem
-
-
sidi
aktív tag
válasz
Yutani #110135 üzenetére
Nekem ekkor még mindig 20 MB MFM volt 386SX-ben...
486-osban volt 1997 körül 420 MB-os, aztán amikor az tönkrement, akkor vettem 1999-ben Adaptec 1542 SCSI kártyát és 540 MB HDD-t mert akkor már olcsóbb volt bontóban SCSI kártyával együtt mint az IDE társai, mivel ezt nem vitték, alig ismerték. -
jokeph
nagyúr
válasz
Yutani #109957 üzenetére
Én nem vagyok benne a hangtémában picit sem, a 2000-ben összerakatott első gépemben integrált hangcucc nem volt, kapott egy SB128 PCI hangkarit, azzal én elvoltam laza 14 évet, W98SE/ME/2000/XP/2003/W7 OS-ek alatt, PII Slot1, P4 s478, AM2/2+ cuccaimmal - pedig a P4-es lapokon már volt hangcucc integrálva, de az SB128-at jobbnak éreztem, mindeközben a hanfalszett változatlan maradt.
-
Pikari
veterán
válasz
Yutani #109957 üzenetére
API szempontjából mindegy. De abból a szempontból már nem mindegy, hogy némely hangkártya driverei nagyon CPU igényesek. Akár 30-40%-al is csökkenhet ezek miatt az FPS egyes játékokban. Szaggathat/elléphet némelyik filmnél a hang vagy a kép, vagy bizonyos hangszoftverek akár akadhatnak/szaggathatnak is.
-
válasz
Yutani #109882 üzenetére
Meg is van akkor az első jövendő tesztem témája: G4600 vs i3-7320 párharca játékokban. Szerintem a Borderlands 2 az i3-mal is kisimult volna, de a teszt majd eldönti.
Durván nagy a difi erőben a két proci között UserBenchmark szerint is. (3,6 GHz, 3MB L3$ vs 4,1 GHz, 4MB L3$)
jokeph: Mert retrózásnál nekem sokat számít a saját hardveres múltam, miket próbáltam abban az időszakban, és nekem B150-es lapom volt, tehát nem is szeretnék majd a 2015-2017-es időszakra Z-s lapot. Tesztek alapján meg az i3-7320 és az i3-7350k között nincs nagy difi amúgy sem. (Persze, húzva azért már ebben-abban talán nyerhetünk pár fps-t, de nincs jelentős eltérés a két proci teljesítményében.)
-
KROK640
nagyúr
-
válasz
Yutani #109605 üzenetére
Erősen retró teszteket futtatok, ezekre vagyok kíváncsi. A legújabb az UT2004. Valszeg Te újabb címekre gondoltál hogy ott...
Két teszt gyorsban :
3DM99 - Phenom-II-X2-565/QFX3500/Win98 : 57372 volt -
3DM99 - C2D E8500/QFX3500/Win98 :
3DM01 - Phenom-II-X2-565/QFX3500/Win98 : 44529 volt -
3DM01 - C2D E8500/QFX3500/Win98 :Nem clock to clock verseny, mindegyik konfiggal, ami a csövön kifér. Változatosnak, izgalmasnak néz ki majd a végeredmény, bár tippre sztem is a C2Duo nyer.
-
válasz
Yutani #109480 üzenetére
A B450- ben még indulnak a retró kártyák, a 6600GT PCIe is. BIOSt nem frissítem, mert lehet hogy akkor gond lenne.
B550- ben sztem is talán már a modernebb BIOS miatt lehet. A B450- ben az UEFI and Legacy enabled van beállítva, így megy modern/retró videó egymás mellett. Ugyanígy az X99- ben is. -
válasz
Yutani #109247 üzenetére
Asszem az Audigy/XFi bankmanagere képes visszatölteni az utoljára használt bankot, a Win boot után, ha úgy van beállítva, és megjegyzi az utoljára beállított mem méretet is, amit a rendszerből csíp le. Talán az Awe is, mintha úgy rémlene hogy a frissített bankkezelőben be lehet pipálni.
XFit megtom nézni, mert a mostani hőbölgős gépemben van.
XFi spec fedélzeti RAM - valami gyorsításra van, nem fontra, nem is próbáltam vele soha variálni.Live/DOS - érdemes kipróbálni, nálam RyZenben is teszi a dolgát EMS függés nélkül(hamis lapkeret), a kedveceim szólnak, többit nemtom.
-
válasz
Yutani #109247 üzenetére
Az végülis nem gond, már ha nem lassítja le nagyon a bootolást.
Czo
Van AWE32 és 64-esem is de igazából ha működik ramból akkor mindegy. Eddig nálam az Audigy1 kimondottan jól megy dos játékokra.
Majd átállítom 220,5,1,5-re, volt valami játék ami kiírta hogy 220-ason legyen a kártya, nem emlékszem melyik meg volt olyan is aminél nem volt 0-ás DMA. -
-
Pikari
veterán
válasz
Yutani #109184 üzenetére
ha rádugsz vga monitorra egy fx5200at, meg mondjuk egy x1550-et, ég és föld az fx javára, főleg mióta van már dvi is, az amd elhanyagolta a vga kimenetet, és a lehető legtrágyább ramdacot és komponenseket építette rá a kártyára, ami rohadt gusztustalanul néz ki már 768p-ben is.
-
-
Pista0001
addikt
válasz
Yutani #109106 üzenetére
"A másik szívás az volt, hogy feltelepítettem mindent, de nem érzékelte a pendrive-ot az alaplap. Aztán a szemem elé került, hogy a manualban van valami USBPWR jumper, amit ellenőriztem az alaplapon, és nini, hiányzott róla a jumper cap, és azt pótolva rögtön megvolt a pendrive WinXP alatt!"
Azt hittem, ez a jumper csak a stand-by 5V-ból ad kikapcsolt állapotban az USB-nek, hogy lehessen pl USB-s billentyűzetről indítani. Úgy tudtam, bekapcsolt állapotban van rajtuk feszültség mindig.
-
válasz
Yutani #109106 üzenetére
Közérdekű inormáció: Jumper cap töménytelen mennyiségben és többféle színben kapható az Aliexpressen szotyiért.
Ez most segítség, infó, vagy rejtvény hogy találd meg ha annyira kell?
Egy link egyszerűbbé tenné mindenki életét ebben a rohanó világban, mert se keresni nem kellene, se külön bepötyögni az ali címét -
válasz
Yutani #109106 üzenetére
Azért az sem egy elterjedt lap, nforce1 lapom nem volt még sosem és nem is találkoztam vele. Nforce2, pontosabban Abit Nf7 és társaiból meg tengernyi van.
Nekem Acorp 7KT266AL volt akkoriban SD rammal, 256+128. 2000+-os Palominoval száguldott, annak ellenére hogy low end lap volt meg voltam vele elégedve. Alternatívának akkoriban celeron lett volna ami ami ugye SD rammal jóval lassabb. -
-
czundermák
aktív tag
válasz
Yutani #107397 üzenetére
Mea culpa, valóban igazad van, bele kavarodtam a CPU-k tesztje közben az adatokba. Nem engedi az 1/2 osztást, csak a 2/3-ot 133-on a BF6 sem. Viszont a CPU-k így sem igazán akarnak menni benne, AGP transfer mode Normal ide vagy oda, az FX5600 jó eséllyel nem birja a 87 MHz-et.
arn: FX5600-al méregettem a lapokat.
czo: köszi a tesztet! A Tualatin egy vadló az 1100-as Copperhez képest jesszus...
-
válasz
Yutani #107392 üzenetére
A BE6 már tud is mindent. Bár ez nálam most másodlagos, retróra minden szinten ok sztem bármelyik BX.
P4P800- al akadtam el, egy új V2SLI varázslat instrukciók alapján, de az alaprendszer a fő D3D kártyával is fail.
HD3850 bepakol, hogy a def D3D is harapjon, de ez nem bírja a húzott AGP- t, a R9600TX(figyelem, nem XT, hanem TX) viszont brutál elszállt AGP esetén is vígan megy. Nézegetem, agyalok...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BMW topik
- Metal topik
- E-roller topik
- Adguard Premium (Android, PC és egyéb rendszerekre, valamint böngészőkhöz)
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- A Samsung gyártja az első 2 nm-es Qualcomm lapkát?
- PlayStation 5
- HiMedia lejátszók
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy S23 , 8/128GB, Kártyafüggetlen
- ÁRCSÖKKENTÉS LG 24" full HD LED IPS monitor (HDMI, DSUB, jack) eladó
- Samsung Galaxy S23 Ultra , 8/256 GB , Kártyafüggetlen
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900KF 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Használt és ÚJ Gamer Monitor Felvásárlás Gyors és Korrekt Ügyintézés!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged