- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Magyarított Android alkalmazások
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- Google Pixel topik
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
Új hozzászólás Aktív témák
-
yagami01
aktív tag
válasz
Petykemano #4298 üzenetére
-
Petykemano
veterán
válasz
yagami01 #4297 üzenetére
A Warhol egy kakukk tojás.
Én egyaránt elképzelhetőnek - ám merésznek - tartom azt, hogy a Warhol egy filler a Vermeer és a Raphael között, ami az IOD-on javít, cserébe mondjuk valamivel hamarabb jön a szokásos 14-15 hónapos ciklusnál. Hasonlót láttunk már: zen+. A zen és zen2 közözz ugye több idő telt el.
Ha ez így lenne, akkor elképzelhető, hogy a Warhol még mindig AM4-be érkezzen.De azt is elképzelhetőnek tartom, hogy a Warhol már AM5 lesz és a Ryzen 6000 felső szintjét töltik csak fel zen4-gyel, az alsó szint zen3-as Warhol. Ha nem lennének pletykák arról, hogy a az 5000-es szériában egyaránt lesz Renoir és Cezanne, akkor persze ezt a lehetőséget elképzelhetetlennek tartanám. De így...
Nincs szó SMT4-ről.
Szerintem 4-gyel nem tudják növelni a magszámot. 8 magos most egy CCX. Ezt valószínűleg egy pár évig megint nem piszkálják. Az a kérdés, hogy a zen4-es CCD-be 1 8 magos CCX kerül, vagy 2, vagy bevetnek valamilyen speciális 3d tokozást .
-
yagami01
aktív tag
válasz
Petykemano #4289 üzenetére
Igen, én is hiányoltam a Zen3+ -t (az lenne elv. a Warhol, vagy valami olyasmi, ha jól emlékszem, tehát elv. még jönnie kéne még egy gennek ebbe a tokozásba). Az lehetséges, hogy ebből mégsem lesz semmi és előbbre hozzák a DDR5 támogatást meg a mindent? Ha viszont lenne, akkor a 15% már nem 15% lenne a Zen3+ -hoz képest, mert ugye azt csak a 3-hoz képest írja. SMT4-et sem láttam, de lehet ott van a sorok között? Csak én nem értek hozzá annyira, hogy kitudjam olvasni. (: És akkor ha jól értem a 4-el nőnek megint a magszámok, nem tudom ez duplázást jelentene-e, lenne-e annak értelme, lehet nem...
-
HSM
félisten
Köszönöm, mindkét irományt jól ismerem.
Úgy tűnik, kötekedő fórumtársunkkal ellentétben.
A kedvenc idézetem az egyikből: "Our opinion is this: the AMD TDP formula takes three individually useful numbers and blends them all together into one un-useful number that can’t be reverse engineered back into its original parts. It’s like summarizing someone’s personality by adding their birth date and the number of letters in their last name together. AMD did provide tCase, tAmbient, and HSF θca to us upon request, but those aren’t the numbers that get printed on the box."
Intelen persze nem ideális, hogy a lapgyártók azt állítanak be, amit akarnak limitnek, de legalább így nincsenek motiválva "alternatív" megoldások keresésébe, mint pl. a CPU telemetriai adataival való trükközés a piros CPU-k esetén.
-
Why Intel Processors Draw More Power Than Expected: TDP and Turbo Explained
AMD Ryzen TDP Explained: Deep-Dive on TDP Definitions & What Cooler Manufacturers Think
Mindkettőtöknek, szeretettel. Én nem olvastam el őket.
-
HSM
félisten
válasz
wwenigma #4292 üzenetére
Megpróbálom még egyszerűbben leírni, hátha úgy megérted....
Úgy van értelme összehasonlítani adott termékek (CPU) fogyasztását, ha abban minden benne van, ami annak működése során áramot fogyaszt, tehát a SoC is. AMD-n is csak azt számoltam bele, amit a másik oldalon is. Mindkét CPU esetén a gyártó által ajánlott működési paraméterek mellett.
AMD-nél valóban nem fogyasztást ad meg (erről írtam
), Intelnél viszont igen [link] .
-
wwenigma
Jómunkásember
Gondolom a lap gyártója kesziti a biosokat amikben meg van adva az alapertelmezett beallitas. Ne nézz már madárnak....ugyanakkor pedig megnézném hogy mi is all kozelebb a valósághoz ha kikapcsolt limitekkel futnak. Alapertelmezetten.
A TDP pedig nincs kőbevésve és legfőképpen nem fogyasztást ad meg W-ban hanem a hűtésre vonatkozik. Ez az amit fentebb is írtak neked. Ennyi erővel AMD esetén add hozzá még az aktualis datumot is hogy csunyabbnak tűnjön. Mint a pincér a számlához, mert az idő pénz.
-
HSM
félisten
válasz
wwenigma #4288 üzenetére
"Alapertelmezetten."
Intelnél a lap gyártójára van bízva, milyen limitet lát jónak az adott terméknél. Pár kattintás a BIOS-ban egyébként módosítani, ha valakinek nem tetszik, amit a lapgyártó kitalált, a gyári pontos paraméterek is ismertek."fogyasztással kevered a TDP-t"
Nincs keverés, csupán jeleztem, hogy míg Intelnél a dobozra írt TDP egyezik a a termék gyári paraméterek melletti időablakon belüli maximális átlagfogyasztásával (memóriavezérlővel, IGP-vel mindennel együtt), addig AMD-n ez tipikusan egy magasabb érték.
Két CPU valós fogyasztásának összehasonlítása csak akkor korrekt, ha a teljes CPU-t (tehát a SoC-ot is beleértve) vannak összehasonlítva. A TDP nézegetésének pedig a lényege igazából ez kellene legyen, hogy a vásárló milyen fogyasztással és hűtéssel kell számoljon. -
Vajon mikor száll fel ma az NDA, mikor kerülhetnek ki a tesztek a Ryzen 5000 sorozatról?
-
Petykemano
veterán
Zen4 találgatások:
"I expect that Zen4 is very similar project to Zen2. It will widen the FP and L/S by 2x, add (most likely) 2x the cores per chiplet. I hope that AMD will go Zen3 route with regards to CCX and share a huge pool of (64MB?) L3 cache among 16 Zen4 cores. Similarly to Zen2, I think they will aim at around 15ish% IPC jump versus Zen3 - this would leave Zen5 with very optimistic (but obviously achievable) target of ~21% IPC improvement coming from Zen4, if they were to keep the 40% increases between their "tocks" (EX->Zen1; Zen1->Zen3 ; Zen3->Zen5?).
There are some rumors of further chiplet design evolution and some possible massive (L4?) caches, new memory controller + DDR5 support, shrinking of the IOD etc. Zen4 definitely looks like the next big core count increase and a major platform update."
[link]
"It will get difficult to scale the cache size larger without increasing latency. Some form of L4 may be more likely. I don't think they are going to jump to a 16 core CCX right after going to an 8 core. It may be possible that they would make a 16-core chiplet with 2 CCX on one die. I expect Zen 4 to be very similar to Zen3. Zen 3 is a new architecture, so I don't think we will see huge changes to most of the functionality. Using stacked chips allows for much higher bandwidth, so I wouldn't be surprised to see internal pathways widened significantly and much increased FP performance. Stacked chips can easily use 1024 bit links; a single HBM stack is 1024-bits, so I am wondering if internal paths will actually go up to 1024 bits to match."
[link]
"Here is some speculation. Due to recent AMD's graphics reveal and infinity cache, and that zen arch was inspiration for it, I think that zen4 could have L4 cache.
So CCD would have two octacore CCXes, each having its own 32MB L3 cache, both connected to CCD wide 64 MB L4 cache.
This way you get to reuse zen3 topology, but also save on latency. Also, cache, or to be more precise, SRAM is getting "cheaper" on smaller nodes.
I am not EE, so this could be nonsense, but thought it could sprout some discussion."
[link]
Az FP teljesítmény növeléssel egyetértek. Logikus volna, ha megint dupláznának és ezzel megérkezne az AVX512 támogatás is.
Azzal is egyetértek, hogy logikus lenne, ha 5nm-en duplázódna az egy CCD-ben elhelyezett magok száma. Viszont ezt egyelőre csak úgy tudom elképzelni, hogy 2 CCX kerül megint 1 CCD-be.A megvalósítás viszont kérdéses. Az eléggé tradícionális lenne, ha tényleg hagyományos módon csak simán bekerülne 2 8magos CCX 1 CCD-be, pont úgy, ahogy a zen1-2-nél volt. Miért csinálnának ilyet? Miért tennék egybe? Túl kicsi lenne 1 CCX-szel a lapka?
Másrészről ott vannak az advanced 3d tokozások.Én L4$ vonatkozásában hasznosabbnak gondolnám, hogy ha nem 2 8magos CCX-et kötne össze, hanem ha az IOD-ra kerülne és az összes CCX-et összekötné. Persze az elég nagy helyet igényelne. Pl: 128MB-os Infinity Cache 7nm-en 86mm2 lenne.
Pl desktop esetén a jelenlegi 12nm-en készülő Matisse IOD 125mm2. Ha ezt a zen4 esetében levinnék 7nm-re, akkor biztos csökkenhetne a mérete mondjuk 80-90mm-re (nem számolva persze azzal a lehetőséggel, hogy a DDR5 és PCIe5-nek milyen helyigénye van) ha ehhez hozzátennénk még a 128MB-os oo$-t akkor egy 160mm2-es IOD jönne ki. Ezzel ha a zen4 esetén továbbra is 8 magos CCX-eket 32MB L3$ köt össze, akkor kezelni lehetne 4CCX-et is.Ami a találgatásból fájóan hiányzik nekem az a Warhol.
Ami ugye még mindig zen3. És nem tudjuk a célját. Már a múltkor is pedzegettem azt kérdést, hogy a oo$-nek lehet-e köze a Warholhoz.Egy olyan lehetőséget például elképzelhetőnek tartok, hogy a Warhol egy olyan fejlesztés, aminek az IOD-ja már 7nm-en készül és rendelkezik mondjuk 64MB oo$-sel (ezzel nagyjából méretkompatibilis maradna a Matisse IOD-jal) és továbbra is ki tudná szolgálni az alapvetően zen3-as CCD-ket. (zen3+?)
-
wwenigma
Jómunkásember
"ha a gyári specifikáció szerint van beállítva a BIOS"
Alapertelmezetten a lapok tobbsegen intelnél alapertelmezetten ki van kapcsolva a tiltas. Alapertelmezetten.
Ha pedig a fogyasztással kevered a TDP-t akkor szolok hogy a CPU core TDP az annyi amennyit mondanak. A SOC fogyasztását ne add hozzá.
-
HSM
félisten
"Ami méginkább az AMD felé billenti a mérleget"
Éppen fordítva gondolom.
Lásd: [link] és [link] .A 10600K az 56 másodperces turbó időablakán belül átlagosan nem mehet 125W valós fogyasztás fölé, ha a gyári specifikáció szerint van beállítva a BIOS. Míg pl. a túloldal 65W TDP-s 3600-asának 88W a "valós fogyasztás" limitje tartósan, tehát inkább a 95W-os TDP-s Intelekhez áll közelebb.
-
BiP
nagyúr
Ami méginkább az AMD felé billenti a mérleget, mert az AMD számolása közelebb áll a valós, átlag felhasználáshoz.
#4284 sNk77 : +19% IPC-t mondanak, és erre még rájön pár % órajel emelkedés is. Szóval jóval gyorsabb lesz.
az 5000-es ryzenekkel szemben az intel egyetlen fegyvere már csak az ár maradt, a gaming is kiesett, mindenben alulmaradt.
Új versenyt majd a Rocket Lake hozhat 2021Q1 után (ha nem csúszik), aminél kétszámjegyű IPC növekedést jósol az intel, amivel közelebb kerülhet a Zen3-hoz. -
sNk77
aktív tag
Aha valahogy én is így számoltam, vagyis csak ránéztem, hogy 300 dollár az 5600X ami biztos nem áll meg a 10600K 90k-s árában. Meg a TDP se utolsó, 10600K 125W, 3600X 95W, 5600X 65W. Most, hogy mondtad a 3600X-et még az is lehet jó lenne, kiváncsi vagyok a 3600X vs 5600X-re is. És eszembe jutott, hogy én AMD kártyát szeretnék majd, akkor meg már illene mellé ryzen a SAM miatt. Kivárom annak a tesztjeit is.
-
BiP
nagyúr
-
sNk77
aktív tag
válasz
Petykemano #4281 üzenetére
Ez alapján nekem az 5600X bőven elég lesz játékra, ideje távoznia a 6700k-nak
. Még kiváncsi vagyok 5600X vs 10600k-ra azért, mert a 10600k meg olcsóbb.
-
Petykemano
veterán
-
Cathulhu
addikt
válasz
Busterftw #4277 üzenetére
ott valami workarounddal meghekkelte azt a kijelenteset es mar az elozo negyedevben is azt mondta megvan a 10% ahogy terveztek. Talalt valami kiskaput a szovegertelmezesben.*
Amugy szerintem kapacitas. Tekintve, hogy az intel rekord negyedeveket jelent szerver fronton, valoszinuleg jobban bovul az a piac mint gondoltak. Es ugye most van epp a konzol hajtas, azt meg le kell gyartani, megha az epyc zsirosabb falat is lenne. Sajat CPU-kkal GPU-kkal ugye ugy jatszanak ahogy akarnak, de ugyanezt a Sony es MS altal rendeltekkel nem tehetik meg.
*ezt mondta: "We accelerated our server and mobile processor businesses significantly in the second quarter, resulting in Ryzen and EPYC processor revenue more than doubling year-over-year. Importantly, we met our double-digit server processor market share goal as data center products accounted for more than 20 percent of our second quarter revenue."
Ezt mindenki ugy ertelmezi ahogy tudja/akarja, az en olvasatomban azt jelenti, hogy raduplaztak a szerver eladasokra es ezt a duplazast extrapolaltak market share-re es igy kijott a duplaszamjegy. Csak az nincs benne, hogy kozben a market maga jelentosen nott, igy a dupla eladas onmagaban nem volt egyenlo dupla share-rel -
Busterftw
nagyúr
Hat a cikkben az irjak, hogy "AMD shared the recent Mercury Research CPU market share results" szoval nem hiszem, hogy kamuznanak.
A cikk szerint AMD pl a press kommunikaciobol kihagyta a szerver adatokat.
Ezek szerint az AMD is erre alapoz. -
Inkább csak matematikai hiba, látszik is abból, hogy 1 negyedév alatt annyit nőtt az overall, mint kb a többi 4 negyedév alatt. Jó lenne, ha belinkelték volna az AMD-s forrást, így nehéz kinyomozni hol a hiba.Nézem a tomiék cikkjét, ez a tábla érdekes, az a kérdés, hogy mi a nem client.
Amúgy mik azok a kérdőjelek? Nincs bázisadat vagy wtf? -
Petykemano
veterán
A navi21-ben bemutatkozott infinity cache, ami ahogy a képen látható, egyrészt körülöleli a lapkát, másrészt az IF és a Memória vezérlő között helyezkedik el.
Navi21:
128 MB Infinity Cache = ~86.6 mm² = 1.48 MB/mm²
zen2 CCD:
32 MB L3$ = ~33.4 mm² = 0.96 MB/mm²Mi a valószerűsége/valószínűsége annak, hogy ez megjelenjen ha máshol nem is, de az EPYC IO lapkáján?
Mondjuk ha az IO lapkát 7nm-en gyártanák akkor 256MB infinity cache-sel a fedélzeten talán még mindig elférnének 450mm2-ben, nem?
-
BiP
nagyúr
válasz
qwe8585 #4269 üzenetére
Annyira nem rohanok, csak kb. február márciusra szoktak leesni a karácsonyi láz miatt feltolt árak. Azért gondoltam, hogy akkor majd körbenézek, mit érdemes. (meg januárra ígérik úgyis a friss BIOSokat a B450-es lapokhoz, szóval azt fizikai okokból mindenképp meg kéne várni)
Intelre felesleges várni szerintem. Bár a Rocket Lake-nél 2számjegyű IPC növekedést ígérnek az új Cypress Cove alapú magok miatt, ami Intelnél nagy szó, viszont nem hiszem, hogy árversenyre tudnának kelni, pedig nem lesz olcsó a Zen3 sem. -
Danex
addikt
Ki hol tervez/vár procira?
azt lehet tudni, hogy nov5 szemmel látható érték mennyiség lesz-e?
-
awexco
őstag
válasz
Petykemano #4263 üzenetére
Érdekes , h a 7900x menyivel jobb eredményeket tol mint a 9900k ...
-
Maelephant
senior tag
válasz
Petykemano #4263 üzenetére
Hát ez elég erősen hangzik, ez bizony nem kis növekmény
-
Petykemano
veterán
Sisoft
5600X
"Overall the 6-core Zen3 is only about 16% faster than the old Zen2, as it can cannot rely on much faster Turbo as we’ve seen with its other siblings. While we may have hoped for more, the XT Zen2 have too good performance rather than Zen3 not improving enough."Executive Summary: Zen3 (6-core) is ~15-40% faster than Zen2 across all kinds of algorithms. Thus we’ll give it 9/10.
5800x
"We previously saw Zen2 40% faster than Zen+ and now Zen3 is a similar 40% faster than Zen2: in effect for the same number of cores (8C/16T), Zen3 is 2x faster than Zen+! Simply astonishing!""Executive Summary: Zen3 is ~25-40% faster than Zen2 across all kinds of algorithms. No choice but give it 10/10 overall!"
-
Maelephant
senior tag
Azért a scope nem akkora, mint amilyen szenzációs hírként lehozták ezt:
The key can be extracted for any chip—be it a Celeron, Pentium, or Atom—that’s based on Intel’s Goldmont architecture. -
Sirpi
senior tag
válasz
hokuszpk #4258 üzenetére
Röviden:
Feltörték azt a titkosítást, ami az Intel procik firmware upgrade-jét védi.
Ezáltal vissza tudják fejteni a javításokat, és rájöhetnek, miket javított, ami alapján a patch-eletlen procik támadhatók. Sőt, hackerek akár kiadhatnak saját "javításokat", amikkel nem kívánt dolgokat tudnak a procik kódjába csempészni.
Nehéz felmérni, hogy ez mekkora problémát okozhat, mivel ez az első alkalom, hogy Intel-féle procititkosítást sikerült feltörni. -
hokuszpk
nagyúr
egy irastudo versenytarsfigyelo kérem elemezze ezt :
-
yagami01
aktív tag
Ezt a képet ide is berakom.
-
Cathulhu
addikt
válasz
S_x96x_S #4251 üzenetére
elvileg a one API lenyege pont az lenne, hogy ugymond sebessegvesztes nelkul kapsz egy absztrakciot az osszes ilyen vektor kod felett, mint AVX, OpenCl, etc, vagy nem jol ertem? Mert akkor meg pont az intel dolgozik ezen.
Amugy ez csak most ugrott be, de mi van ha mondjuk Zen5-os Epycekben lesz egy programozhato FPGA resz, ahova a vevo olyan vektorgyorsitot tolt fel amilyet csak akar. Pl kijott egy uj AVX utasitaskeszlet? Vagy egy uj AI utasitas? Nopara, frissitsuk anelkul, hogy ki kellene dobni. Vagy ezt a reszt mar erosen tulgondolom? -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #4251 üzenetére
Hmm
Smart.Access ide vagy oda, a fusion lényege az volna, hogy nem csak közös címtérben dolgoznak, hanem tényleg közös memóriát használnak és se pcie-n keresztül, ad absurdum se memóriában nem kell másolgatni a feldolgozandó adatot."Full Access to gpu memory"
Arra utal, hogy a CPU úgy fogja látni a gpu memóriáját, mintha egy másik memory pool lenne.A sebességnövekedés.ott érhető tetten, hogy a gpunak alacsonyabb késleltetéssel fognak rendelkezésére állni az adatok, amiket a CPU feldolgozás/előkészítés után máskülönben a rendszermemóriában tárolna.
Szóval ez arra jó, hogy ha valami alapvetően a gpun fut, akkor annak alá tud dolgozni a CPU. Ez a CDNA esetében is szerintem kifejezetten hasznos lesz
Sőt, bármihez jó, ami valami gyorsítón.fut, akár gpu, akár fpga.De azt nem látom.ebbe bele, hogy ezzel megvalósítható lenne az AVX512 utasítások offloadolása.
De az irány persze mindenképp a heterogén feldolgozás, és azt értem, hogy ezzel egy programban meg lehet majd mondani, hogy egy parancs egy adathalmazon min fusson (vagy akár adattípustól függően automatizálni is lehet) csak én még azt nem értem, hogy egy-egy utasítást kiszervezése lehetséges-e egyáltalán.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
S_x96x_S #4251 üzenetére
igazából a PCIe5.0 - el minden megváltozik ..
dupla sebesség + CXL támogatás lehetősége,
de addig is .. erősödhet az AMD ...STH: https://www.servethehome.com/amd-radeon-rx-6900-xt-6800-xt-6800-rdna-2/
"It will be interesting to dive more into what this is. We know AMD needs a cache coherent interconnect for its exascale efforts and effectively had to swap CCIX for CXL. It would be very interesting if this is an early derivative of this effort." -
S_x96x_S
addikt
Ez az a GPU-s Infinity Cache és Smart Access érdekes lesz.
főleg, hogyha adatbázis programok is elkezdik használni gyorsításra ..
Egyre inkább heterogén rendszerek lesznek.Ami még érdekes lehet, hogy ezáltal
az AVX-512 -es utasítások végrehajtását ( a jövőben ) simán át lehet tolni a GPU-ra.
vagyis nem lesz annyira sürgős az AVX-512 implementálása. -
S_x96x_S
addikt
VIA to sell part of x86 processor IPs to Zhaoxin
https://www.digitimes.com/news/a20201027VL200.html -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #4243 üzenetére
> Xilinx + AMD
> Igazából azt nem tudom, hogy miért kellett felvásárolni.SH elemzés:
Szerintem ez a lényeg:
"In a world of heterogeneous die integration, adding Xilinx I/O, DSP, and other IP blocks is something AMD will need to compete against Intel and others in the industry."
https://www.servethehome.com/amd-to-acquire-xilinx-continuing-consolidation/"Another great example of product portfolio synergies is in the SmartNIC space. We saw that Xilinx acquired SolarFlare for SmartNIC capabilities because it is a growing space with the DPU (Data Processing Unit) being the next step up. AMD has networking IP, but if we are being frank, it does not have the leading networking IP. For example, AMD tried to offer 10GbE with Zen1 as the market was transitioning to 25GbE. The Zen integrated 10GbE MACs lacked some of the NIC features that may make them useful in fields such as virtualization servers, so we do not see Naples designs with these 10GbE ports enabled on the server-side and on the embedded side sometimes the EPYC 3000 designs do not utilize these onboard NICs. Xilinx was the basis for many SmartNICs including the Mellanox Innova-2 with 25GbE and Xilinx FPGA."
Az én fantáziám is beindult ...
Lehet, hogy ezután teljesen OneApi kompatibilis lesz az AMD - hála az új FPGA technológiának.
Amúgy adatbázis - adattárház vonalon már régóta kisérletezgetnek FPGA-val ... ( netezza, .. )
vagy ott van egy viszonylag új cég a Swarm64
https://www.xilinx.com/products/acceleration-solutions/swarm64.html
PostgreSQL Accelerator
The Easiest Path to New Insights
- 50x faster query & data loading, and 5x better price-performance.
- Hardware acceleration for PostgreSQL without modifying code.
- Hundreds of FPGA-based SQL readers & writers working in parallel.Vagy SQL
https://www.xilinx.com/products/apps-and-libraries.html -
Cathulhu
addikt
válasz
Petykemano #4245 üzenetére
Azert van 7-800 millios negyedeves bevetele a Xilinxnek, csak van ra kereslet. Igy meg ha bekerul az AMD portfoliojaba, meg az is lehet elkezd szarnyalni. En sem kerultem meg kozel sose FPGA-hoz, bar nagyon erdekel a tema. Pl ha a kovetkezo generacios konzolban lesz egy FPGA modul is amit szabadon lehet programozni jatekonkent. Vagy az RDNA3-ban egy FPGA DLSS, amit driver-rol driverre lehet updatelni es 0 teljesitmeny vesztest okoz a GPUnak. Na csak szarnyal itt most a fantaziam.
-
Cathulhu
addikt
válasz
Petykemano #4243 üzenetére
a xlinixet most ~$114-ert jegyzik, ellenben $143 erteku AMD reszvenyt kapnak erte, szoval ha most azonnal eladjak, igen szep haszonnal tehetik, ha meg megtartjak, kicsi az eselye, hogy bukjanak rajta.
FPGA-k meg szerintem az AMD HPC szegmense miatt fontosak, az intelnek is van sajatja es ugy latom a Frontier es a Lumi peldajan is, hogy nagyon arra megy a jovo, hogy egy gyartotol jojjon minden. Az nVidianak se veletlen lett surgos ARMot venni.
- A szinergia magasabb lesz, mintha külön cégként teszik össze amijük van?
- ellenséges kivásárlás megakadályozása?
Szerintem igen es igen, de nem tudom, hogy az ARMhoz hasonloan a Xilinx liszenszelte-e a technologiait. Szoval mig szerintem az nVidia egy kulonallo ARM-mal is tudott volna nagyobb szinergiat (ld. Apple, megveszi a liszenszeket, aztan megy a sajat feje utan az implementacioval), addig itt ez kevesbe opcio. Raadasul az nVidia is jol all reszveny fronton, nehogy vegul ok vegyek meg, vagy az intel csak ugy hobbibol, hogy senki masnak ne legyen ilyen. -
Petykemano
veterán
válasz
Cathulhu #4242 üzenetére
hát igen, csak azért a Xilinx tulajdonosainak (bárki is volt) el kellett fogadnia az AMD részvényt fizetségként - nyilván abban a reményben tették ezt, hogy az AMD részvény
- magasabb tőkejövedelmet biztosít (függetlenül attól, hogy azt osztalék vagy részvényérték formájában teszi)Igazából azt nem tudom, hogy miért kellett felvásárolni.
- olcsóbb lesz így a wafer?
- ha feltételezzük, hogy a biznissz megy tovább, akkor az egy pontra fókuszálható fejlesztési kapacitás ettől nem lesz több, mert más üzletben utaztak együtt.
- A szinergia magasabb lesz, mintha külön cégként teszik össze amijük van?
- ellenséges kivásárlás megakadályozása?Kiváncsi vagyok, mire fogják használni az FPGA-kat, amihez a felvásárlás szükséges vagy érdemes volt.
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #4240 üzenetére
"Revenue was $2.80 billion, up 56 percent year-over-year and 45 percent quarter-over-quarter driven by higher revenue in both the Enterprise, Embedded and Semi-Custom and Computing and Graphics segments."
Tényleg megjelent náluk az inteltől hiányzó $1mrd.
"Computing and Graphics segment revenue was $1.67 billion, up 31 percent year-over-year and 22 percent quarter-over-quarter."
"Enterprise, Embedded and Semi-Custom segment revenue was $1.13 billion, up 116 percent year-over-year and 101 percent quarter-over-quarter." => EPYC v konzol?
"For the fourth quarter of 2020, AMD expects revenue to be approximately $3.0 billion, plus or minus $100 million, an increase of approximately 41 percent year-over-year and 7 percent sequentially."
-
-
awexco
őstag
válasz
Petykemano #4235 üzenetére
-
válasz
Petykemano #4235 üzenetére
legalább gondolom, mert ilyen formában is ki szokták adni -
Simid
senior tag
Nem tegnap jutottak hozzá, hanem hónapokkal ezelött. Nem tudom mennyi pontosan egy gyártósor átállítás, de gondolom nem 3-4 hónap ha már van bejáratott termékük az adott node-on és csak a volument növelnék az új gyártókapacitással. Szóval elképzelhető, hogy lesz hatása a Q3-ra is.
-
Simid
senior tag
Ha 1Mrd nem is, de a saját prognózisuk szerint egy fél biztosan. Viszont lehet, hogy ennél is jobb lesz a bevételük, mert azóta hozzájutottak plusz gyártókapacitáshoz (Huawei, MediaTek) amikkel korábban nem számolhattak. Úgy néz ki az AMD mostanság mindent elad amit legyárt, kapacitás szűkében vannak és ezért csapnak le minden felszabaduló gyártósorra.
-
awexco
őstag
válasz
Petykemano #4229 üzenetére
Na azon nagyon meglepődnék .
-
S_x96x_S
addikt
válasz
S_x96x_S #4226 üzenetére
> (#piac-versenytárs-figyelés) Intel ..
Az STH is az Intel-es dilemmáról ír
maradni Intelen(1,2) ; kockáztatni az ARM-el (4) , vagy AMD (3.)?https://www.servethehome.com/the-2021-intel-ice-pickle-how-2021-will-be-crunch-time/
"A great example of this is with the NVIDIA A100 GPU and specifically the NVIDIA DGX A100 platform. NVIDIA has historically used Intel Xeon CPUs in its high-end systems even through the V100 generation ecosystem followed. Now, if you want to run the top-end GPU you use AMD EPYC 7002 Rome, not Intel Xeon. As another benefit, you get faster networking and storage as well. The ecosystem is validating and releasing reference platforms for PCIe Gen4 on AMD not Intel at this point which is monumental, yet underappreciated. When Ice Lake does launch, it will now be the Xeon chips that are subject to re-validation efforts. That means while AMD platforms will have had many quarters of bug fixes and deployments, Intel systems will get the resourcing to bring them online, but that will be compressed if Ice Lake Xeons have too short of a time on the market before Sapphire Rapids in 2021 (realistically 2022.)"
"3. Deploy AMD EPYC Rome now, Milan later in 2021/ 2022, then make a decision on PCIe Gen5. Outside of Intel, the rest of the industry is validating on AMD EPYC Rome now. If they were waiting for Ice Lake in Q1 2020, by now they have swapped to Rome. Even NVIDIA, a sworn enemy of AMD, could not take the risk of sticking with Intel for its Ampere GPUs."
"At this point, most industry observers have figured out the above. That is not to say PCIe generation is everything. We are going to deploy another Cascade Lake Xeon node or two this year simply to get access to Intel Optane DCPMM or now PMem 100. Still, AMD has a bigger platform, it is getting better with Milan and the ecosystem is building around its platforms in the PCIe Gen4 generation. Remember, if you have a PCIe Gen4 connected device that you need to ship for revenue to customers, AMD is now the enabler of your technology."
"These delays now have some OEM partners disappointed. Investors are questioning Intel’s execution. The big questions now are how can you navigate uncertain schedules if you are a customer or partner, especially since the concept of a “launch” has become nuanced to where Intel will claim it has launched a processor, but they are not generally available."
-
S_x96x_S
addikt
válasz
-vitya- #4225 üzenetére
(#piac-versenytárs-figyelés)
> A semiaccurate cikk csak subscribereknek erheto el :(
kénytelenek vagyunk a képzelőerőnket használni - és kitalálni a címből ..
Ha a teória helyes ("A key market shifts away from Intel") ,
akkor az AMD-nél Datacenter bevétel növekedésnek kell megjelennie.
Mindenesetre az Intelnél bizonyos szegmensekben már érzik a versenyt.
persze sok minden bekavar ( export korlátozások, járvány, ... ) ami érinti az AMD-t is,
és valószínűleg az ARM is lecsipett valamennyit a piacból ..Inteles friss adat:
Intel 2020 Q3 "Data-centric revenue* declined 10 percent while PC-centric revenue was better than expected, up 1 percent YoY." [link]AnandTech:
Intel Reports Q3 2020 Earnings: Still Very Profitable, But Challenging Times Ahead
" Breaking this down, Intel cites a significant drop in enterprise and government sales, coupled with a jump in 5G SoC sales that are dragging down the average.""In the interim, Intel is likely to face some of the stiffest competition in at least a decade, if not more. AMD and several Arm customers are eyeing Intel’s client and server market share (and associated profits) with their improved products, and while the company continues to talk up its own products, it's increasingly clear that they don't expect to be able to return to their traditional leadership position until at least 2023. So for now, with Intel still working to adapt to their newfound flexible fab strategy, combined with finally correcting a troubled 10nm process, it’s clear that after a long period of record revenues some challenging times are ahead for the company."
"Speaking of future products, Intel has also confirmed that they’re now sampling Alder Lake, which will be their 2021 client CPU. Intel’s first x86 hybrid CPU, the company has previously said that it will be for both desktops and mobile, and it will also be built on their 10nm Enhanced SuperFin process. With that said, Intel traditionally samples new parts well in advance – especially for parts that will lead to major platform changes – so this shouldn’t be taken as a sign that Alder Lake is anything sooner than a Q3/Q4 2021 product."
-
S_x96x_S
addikt
újabb Ryzen 4000 H -s laptop
akár
- AMD Ryzen 9 4900H
- NVIDIA® GeForce RTX™ 2060 with Max-Q Design GPU
- 4K (3840 x 2160) IPS VESA DisplayHDR 400
- ~ 1.86 kgLenovo Legion Slim 7 Gaming Laptop Features AMD Ryzen Mobile Processors
https://videocardz.com/press-release/lenovo-announces-legion-slim-7-notebook-with-up-to-ryzen-9-4900h-and-geforce-rtx-2060 -
S_x96x_S
addikt
lassú víz partot mos ..
piaci trendforduló?persze Charlie Demerjian - csak sejtet ...
"A key market shifts away from Intel"
Marketshare changes are picking up pace
https://www.semiaccurate.com/2020/10/21/a-key-market-shifts-away-from-intel/Amúgy "Tuesday, October 27, 2020" -én várható a Q3-as pénzügyi eredmény
-------
versenytárs figyelő:
- RISC-V CPU - is kapott egy rugalmas vektor kiterjesztést
https://www.theregister.com/2020/10/21/sifive_vector_cpu_core/
"A key quirk in RVV is the fact it supports variable-length vectors, and is generally more flexible than other architectures: you're not fixed to 128, 256 or 512-bit array sizes, for instance, with RISC-V. That means you're not necessarily forced to compute the last few elements of a vector using scalar instructions, or have to discard results, if your array doesn't exactly fit some fixed length. This reduces the complexity of software routines."amúgy most van a "Linley Fall Processor Conference" .. jövő héten is lesz még pár előadás.
https://www.linleygroup.com/events/at_a_glance.php?num=49 -
S_x96x_S
addikt
Keresd az eltérést - Játék .. mintha kevesebb hdmi csati lenne az egyiken ..
BRIX GB-BSRE-1505 (rev. 1.0)
AMD® Ryzen™ Embedded R1505G Dual Cores Processor
BRIX GB-BSRE-1605 (rev. 1.0)
- AMD® Ryzen™ Embedded V1605B Quad Cores Processor
- -
S_x96x_S
addikt
Windows 10 vs. Ubuntu 20.10 Performance With Intel Tiger Lake, AMD Renoir
https://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=tigerlake-windows-linux&num=7érdekes, hogy
- az Ubuntu Linux mennyire elhúzott a Windows-tól ..
- mennyi tartalék van a szoftveres köritésnél( de amúgy a Windows-t is frissitik majd .. )
"When taking the geometric mean of all these dozens of benchmarks ran under both Windows 10 and Ubuntu 20.10, the Ryzen 5 4500U on the Lenovo laptop was about 4.5% faster with Ubuntu Linux. Meanwhile with the Intel Core i7 1165G7 in the Dell XPS 13 9310, running Ubuntu 20.10 had around an 8% advantage over Windows."
-
Cathulhu
addikt
itt nem a nagy szakitasrol van szo, hanem strategiai ugyfelek prioritizalasarol. Ez a ket ceg 10-20 eve stabil es nagy volumenu megrendeloje az AMD-nek es meg 5+ evig biztos azok is lesznek, nyilvan elorebb veszed oket, akkor is ha ezzel buksz mondjuk egy karacsonyt, amibol eleve nem jonne be olyan temerdek penz.
-
awexco
őstag
válasz
S_x96x_S #4209 üzenetére
AMD 1-2 céggel elkeztek haverkodni , hogy közös temékeket hozzanak tető alá hozni . (ethernet,wifi )
Lehet ők is termékkapcsolást akarnak mint intel .
Lenne fantázia mert glo12+ on gyártható cuccok szal kapacitás lenne .
Azt nemtudom , hogy infinity fabrik kompatibilis cuccokra is rágyurnak e mert ha van fantázia benne és jó az ár akkor az is egy piac . Lehet , nem túl nagy de ha egyszemélyben mindennel ki tudják szolgálni a vevőket akkor pl nem kell intel hálókari amd-s proci mellé . -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #4206 üzenetére
> mert össze lehet rakni két olyan IO lapkát, ami amúgy az AM4 platformra megy.
a kérdés, hogy "mi ellen" mennek a pici Epyc-ek ..
Ha az Intel Silver
https://www.intel.com/content/www/us/en/products/processors/xeon/scalable/silver-processors.html
akkor ott a 4c - 16c közötti magszám található
+ extra memória támogatással [ max memória csatorna : 6 !!! ]A Xeon-D prociknál viszont csak 2 memória csatorna van,
az ellen egy AM4-es Epyc simán versenyképes lenne
https://www.intel.com/content/www/us/en/products/processors/xeon/d-processors.html
Vagyis akár a mostani Ryzen Pro -t is át lehet keresztelni ..
Persze a XEON-ban van még 4x 10GbE integrált LAN ; de azt at I/O-ba csak bele lehet rakni valahogy. -
awexco
őstag
válasz
Petykemano #4206 üzenetére
Io die szerintem megy gf12+++ ra ill lehet kap egy boostot , hogy nagyobb sávval ill kisebb késleltetéssel komunikáljon . Esetleg ezt kisebb fogyasztással bár ezt kellő optimalizálással kisebb gyártástechnológia nélkül is tudhatják megoldani .
litle epyc a fogyasztás végett kérdéses kap e valami butítást bár ez kétsèges . Arra viszont egyre biztosabban hiszek , h mennek Tsmc n6 ra .
-
awexco
őstag
válasz
Petykemano #4203 üzenetére
Januári launch azért balfasz dolog lenne mert mi kerül a karácsonyfa alá 🤷♂️
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #4205 üzenetére
Itt két lazán kapcsolódó dologról beszélünk.
Az egyik a 7nm-es wafer ellátás
A másik pedig Charlie féle TCO, költségGondolataim:
1) chiplet IO
Ha jól emlékszem, a Rome IO die egyik jellegzetessége és hiányossága volt, hogy egy core nem tudja egyszerre minda 8 DDR4 csatornát használni, csak 2-t, azt, amelyik az IO lapka hozzá legközelebbi kvadránsában helyezkedik el. Ha ezt nem oldották fel, akkor nagy IO lapka helyett MCM módon raknak le IO lapkákat. A spórolás ott jön, hogy mindegyik sku-ra annyit raknak, amennyi ott szükséges.
Ennek persze akkor szerintem kevés jelentősége van, ha továbbra is 12/14nm-es IO lapkákat használnak. Bár annak is van egy ára ($20-100), de az így megspórolható összeg eladott EPYC chipenként pont ez a $50 körül van és nem is igazán segítene az ellátáson, csakis akkor , ha egyébként a Milan 7nm-es IO lapkával jönne.
A 7nm-es IO lapka egyébként indokolt - a fogyasztás miatt és esetleg a magas IF clock végett.
Namármost a chiplet IO azért nem hülyeség, merthogy ugye valójában a X570 chipset egy pont ugyanolyan IO lapka volt, mint a procik melletti, tehát tudnak kommunikálni egymással.2) kicsi EPYC
Forrest Norrod az egyik interjúban valami ilyesmit mondott, a TCO-ban nem a CPU ára a legmeghatározóbb, hanem a CPU teljesítménye. CPU-d hibahatáron túl, mondjuk 20%-kal erősebb a konkurenciánál, akkor a TE CPU-dból a vásárlónak kevesebb pont azzal a 20%-kal kell kevesebb szervert kell építenie, ami annyival kevesebb alaplapot, házat, memóriát, háttértárat, és helyet, hűtést igényel.
Ez alapján a kicsi EPYC ereje (mármint TCO szempontjából) nem abban fog megmutatkozni, hogy az IO lapka kisebb és ezért olcsóbban adható, hanem leginkább abban, hogy az egész platform lényegesen olcsóbb lesz - mintha ugyanazt olyan platformon adnák kevesebb maggal, ami a legütösebb sku-t is ki tudja szolgálni.Ha a kettőt összeteszem, akkor az jön ki belőle, hogy tudnak úgy kicsi EPYC platformot építeni, hogy nem kell egy köztes IO lapkát tervezni, mert össze lehet rakni két olyan IO lapkát, ami amúgy az AM4 platformra megy.
-
S_x96x_S
addikt
Lehetséges -e a hogy Low-End Milan
- lényegében egy AM4-es foglalatú PRO proci ?
- vagy egy kiherélt APU ? ( most is vannak PRO-s apu-k )persze annyi minden - össze-vissza volt az AMD számozásában
( sőt még az 5000x-nél is lesz egy kis vegyes kavar a ZEN2 / ZEN3 magokkal )
hogy az új Milan szervereknél is elképzelhetőnek tartom a ZEN2-es magokat is.de akár ott lesz majd a AMD APU CVML -el, ami spéci AI gyorsításos verzió ..
és akár egy tökéletes Extra PRO-s ( == mini Epyc ) Milan APU-t lehet csinálni belőle ..
nagy volumen .. olcsón gyártható ...szóval ha már az AMD kettéválasztja az APU-vonalát ,
akkor az egyikből akár pici Epyc-et is csinálhat.persze akár az AMD's Ryzen 3000 PRO APU-ból ( 12nm ) is lehetne valami
extra olcsó szerver platformot bütykölni .. ( mint egy celeronos Epyc ) -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #4199 üzenetére
> - Milan is divided in low-end and high-end
Lehet, hogy ezzel van kapcsolatban ?
https://semiaccurate.com/2020/08/25/amd-is-going-to-celeron-intels-xeon-margins/"AMD is somewhat constrained on pricing too, if they raise ASPs too much, their TCO advantage goes away and the pressure comes off Intel. If they keep prices too low, Intel feels the pain but they do too. Other than sending Morris Chang at TSMC large bouquets of flowers and chocolates that spell out, “please give us more wafers”, what can AMD do? With Milan, AMD came up with something really clever that should put Intel in a very painful place when it comes to server pricing."
és lehet, hogy ezzel is ?
https://prohardver.hu/hir/amd_kicsi_epyc_tamadna_be_szerverpiac.html
"Az ötlet szerint az EPYC mellé jönnének a kicsi EPYC-ek. És ezen konkrétan azt kell érteni, hogy kisebb tokozást kapnának, nyilván a csúcsmodellnek is visszafogott teljesítménye lenne, de eközben megmaradna minden olyan szerverfunkció, ami a nagyobb testvérek része, tehát igazi szervereket lehetne építeni rájuk."Amúgy elméletileg az N6 kompatibilis az N7-el .. de ennek kicsi az esélye ..
mert előrelépés lenne .. vagy inkább a GPU-t kellene rátolni .."N6 technology could achieve better yield and shorter production cycles compared to N7 technology in the manufacture of the same products. In addition, N6 manufacturing process delivers 18% higher logic density over the N7 process. At the same time, its design rules are fully compatible with TSMC's proven N7 technology, allowing its comprehensive design ecosystem to be reused. As a result, it offers a seamless migration path with a fast design cycle time with very limited engineering resources for customers not only to achieve the product benefits from the new technology offering but also can significantly reduce customers' product design cycle time and time-to-market."
https://www.tsmc.com/english/dedicatedFoundry/technology/7nm.htm -
Petykemano
veterán
"AMD is also releasing its Radeon RX 6700 series, but not this month. The RX 6700 series will feature Navi 22 GPU. According to our sources, AMD has recently decided to launch these GPUs quicker than previously planned. The current plan is to launch them in January."
[link]
Akkor olyan nagy hiány csak nem lehet. Vagy januárra tényleg elmúlik. -
awexco
őstag
válasz
Petykemano #4201 üzenetére
Ennek tükrében nem elképzelhetetlen dolog a low end esetén a 7nm euv a jobb tco végett .
-
Petykemano
veterán
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Rezsicsökkentés, spórolás (fűtés, szigetelés, stb.)
- EAFC 25
- Philips LCD és LED TV-k
- BestBuy topik
- Honda topik
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Magyarított Android alkalmazások
- További aktív témák...
- HP 15-af105nh laptop (15,6FHD/AmdQuad/4GB/128SSD/Magyar) - Akku X
- JOYOR S5 Pro 10" Elektromos Roller 26Ah Akkumulátorral Moddolt!
- XPS 13 9310 13.4" FHD+ IPS i7-1185G7 16GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Megkimélt Apple iPhone 8 Plus 64GB Fekete szinben, 100% akkuval, kártyafüggetlen, garanciával
- Megkimélt Apple iPhone SE 2020 128GB kártyafüggetlen, fekete és fehér színben garanciával!
- Phanteks NV5 MK2 White (PH-NV523TG DMW02)
- Honor 90 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M4 16GB RAM 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! CSAK KIPRÓBÁLT! ASUS ROG Ally X (2024) 1TB kézikonzol garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest