- One mobilszolgáltatások
- Magisk
- iPhone topik
- Poco M3 - felújított állomás
- Honor Magic V2 - origami
- Xiaomi 12T Pro - kétszínű, mint a kétszázas
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Kikapcsolhatja az AirDropot az Apple az EU-ban
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- Google Pixel topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Petykemano
veterán
Persze. Legföljebb 720p low-ban mérve.
A lényege a kommentemnek az lett volna, hogy tettenérhető az 1CCX(16MB) vs 2CCX (2x8MB) különbsége. És hogy amit most látunk 9900K és 3(7|800)X különbség nem csak a látható frekvenciával és a cinebench-csel kimutatható IPC növekedéssel, hanem emiatt (is) zárulni fog.
Sőt, ha belegondolok, a várhatóan 15%-os IPC növekedésben már benne lehet az is, hogy egy mag mekkora részét tudja a fedélzeti L3$-nek használni. -
awexco
őstag
válasz
Petykemano #3097 üzenetére
Még ha igaz is amit feltételezel :
"Tehát zen3 játékokban:
+5% frekvencia
+15% IPC
+5-15% CCX design
Összességében 25-35%-os előrelépés is várható."
Annak nem 100%- a fog fps-ben megmutatkozni . -
awexco
őstag
válasz
Petykemano #3096 üzenetére
Azért a döntéshozók sokszor burokban élnek . És ezek nagyon lassú folyamatok . Láthatod , h a Linux kernelbe a megfelelő támogatások most érkeznek . Olyan ez is picit mint a box ... a bajnokot nagyon meg kell verni : [link]
-
Petykemano
veterán
A 3300X egy CCX 16MB L3$
A 3100 2 CCX 2x8MB L3$A 3300X 200-400MHz-cel tud többet, mint a 3100.
Mégis, a játékokban elég gyakran 10-15%-kal nagyobb a különbség a 3300X javára, mint amit a frekvencia magyaráz. A különbséget a fenti két dolog magyarázhatja:
- a 4 mag közös CCX ben van
- mind a négy mag eléri a 16MB L3$Hasonló szituáció fog fellépni a zen3 esetén is. Persze valószínűleg valamivel kisebb mértékben, hiszen azért 2x2 mag esetén biztos gyakoribb a CCx-ből való kilépés, mint 2x4 mag esetén.
Tehát zen3 játékokban:
+5% frekvencia
+15% IPC
+5-15% CCX design
Összességében 25-35%-os előrelépés is várható. -
Petykemano
veterán
válasz
paprobert #3094 üzenetére
Hát nem tudom, a MF adatok alapján a DIY piac 85-90%-t viszik, nem érdemes arra kommunikálniuk, hogy érdemes elhalasztanod a vásárlásodat.
A oemek és a szerverek piacán meg valószínűleg a megfelelő emberek megkapják a megfelelő információkat NDA alatt.
A lassítással kapcsolatban egyetértek. Illetve azt nem tudjuk, hogy vajon a Rome azért nem nyer olyan teret, amit a benchmarkból gondolna az ember, mert ehhez idő kell, mert a szerver partnerek olyan gépeket állítanak össze, amilyet a vásárlóik akarnak, és amíg a vásárlók nem akarnak AMD konfigot, addig felesleges pénzkidobás azt kínálni. És így itt a sales érvényesül, további technikai paréterek, vagy még több százalék előny semmit se számítana rövidtávon.
Vagy pedig arról van szó, hogy a rome még mindig nem elég jó ahhoz, hogy a fejekben teret nyerjen.Máskülönben szerintem az Armos szerver cpuk miatt nem lehet lassítani. Van már kettő (amazon graviton, fusitsu A64FX ), ami remekül muzsikál és van vagy három tervek formájában. Ezeknél jobbat kell kínálni.
-
paprobert
őstag
válasz
Petykemano #3090 üzenetére
Az AMD nem fog altatni, nem fog lassítani. A mostani állapot még nem ideális számukra, ezért hozzák, ami a csövön kifér.
-
Petykemano
veterán
válasz
hokuszpk #3092 üzenetére
Hát majd meglátjuk.
Sokminden lehetséges. Akár igaz is lehet.
De lehet, hogy az AMD azért lebegteti a.matisse2 dolgot, hogy altassa az intelt.
Lehet, hogy direkt azért.fog júniusban. Megjelentetni pár holmit, mert jóljön még $10-20-30 eladott példányonként és Így ilyen refresh után mindenki azt gondolná, hogy hahh, a zen3 késik, nyugodtan lehet még hegeszteni (nameg ugye vásárolni) aztán {megjelenési dátum}kor bumm mégiscsak megjön, aztán mindenki aki a matisse2-ből jósolt, ott marad letolt gatyával.
De ugyanígy lehet valami félreértett hülyeség is, vagy egy soha meg nem valósuló B terv. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
"- Matisse2 = zen2 refresh. 100-200MHz itt-ott. Júniusban."
nocsak nocsak. elo kene keresnem a mitis ?
-
awexco
őstag
válasz
Könyen lehet , hogy 1-2 széria erejéig ddr4 ill ddr5 is támogatva lesz . Lenne benne logika .
-
Petykemano
veterán
Elég érdekes anyag
A valóságtartalma persze kérdéses, senki ne higgye el egy szavát se, csak egy önjelölt próféta, aki mindent kitalál, hazudik és félrevezet, csak, hogy növelje a nézettsegét.
Tehát fake.news, orbitális hülyeség az egész, akár én is kitalálhattam volna, aztán vagy bejön vagy nem.Szóval a kötelező tisztázó körök után...
- a Renoir kis gpus olcsó lapka, aminek nem célja a belépőszintű gpuk helyettesítése, elfér mellette.diszkrét megoldás. De jön majd egy nagyobb. (Számomra nem volt világos, hogy ez most zen2 vagy később jön zen3 alapokon)
De a jövőben kétféle apu jön majd "biztosan"
- Matisse2 = zen2 refresh. 100-200MHz itt-ott. Júniusban.
(Annak lehet létjogosultsága, ha és amennyiben már gyártják a milant, esetleg csökkent a kereslet a rome iránt és be tudják forgatni a jobb minőségű lapkákat a desktop vonalra. Ámbátor a zen3 feltételezett októberi rajtjával együtt azért szokatlan lépés lenne. )
- zen3 október. De alacsony elérhetőséggel. A zen3 (és feltehetőleg a zen4) is már nem az az vad és ambiciózus terv, ami régen volt, hanem egy relatív visszafogott, de határozott előrelépé. Az AMDnek nem célja mihamarabb betolni a designba feature-öket, amíg technológiai fölényben van (persze egész kás technológiai fölényben lenni és azt üzletileg kiaknázni), és ellentétben azzal az időszakkal, amikor hátrányban volt, most nem.célja a hírverés sem.
- zen4 2021 december
- zen3+ 5nm pipecleaner. (Itt szerintem sok a bizonytalanság. A ddr5 miatt. Lehet, hogy a zen4-et kár ahhoz lövik be, ha viszont az csúszik, akkor kellhet valami stopgap. Ezzel együtt nem tudom, miért lenne jobb pipecleaner bármi, mint egy zen4 chiplet. De azt el tudom képzelni, hogy esetleg hamar jön egy 5nm-es apu. Ez a témakör nyilván arra a pletykára való reflektálás, hogy 2020H2-től.van az AMDnek 5nm kapacitása) -
S_x96x_S
addikt
macskásodik az AMD .. AMD Remote Workstation
-
paprobert
őstag
válasz
solfilo #3082 üzenetére
Remélem ebből lesz botrány ha pl. nagyban megveszed az 1600 AF-et a B550 lapodba, kivárásra játszva, ami nem fog működni a lapodban.
(#3083) Petykemano
Hát igen, nem vagyok meggyőződve hogy a PCIe4.0 BIOS-ban való engedélyezésén kívül változatattak-e bármin is. -
válasz
Petykemano #3083 üzenetére
Ha onnan nézzük, hogy pl a B450-be belemegy a Bristol Ridge, Ryzen 1000, 2000, 3000 és jó eséllyel a 4000 is, akkor azért nem olyan rossz a helyzet.
De tényleg fura, hogy a B550-be nem megy 2000, fel se tűnt.B550 nem azért csúszott mert valami gubanc volt vele? Ezt is külső partner készítette tán.
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #3079 üzenetére
Hát azért ez elég vicces
A ryzen 1k csak két chipset évadot élt meg
A ryzen 2k 2.5-öt
Ha lesz még 6X0 chipset, ami AM4 (ez nem.biztos sztém ) Valószínűleg abba már a zen2 se megy majd bele.Szóval tök jó, hogy a foglalat PIN kiosztása ugyamazaradt, de ez csak arra elég, hogy ha egy szériát akarsz előre váltani. Én a B350es lapomba már nem tudok majd zen3-at betolni. Elvileg zen2-t kéne, bár ez alapján az ábra alapján nem.
Amúgy valaki mondja már el nekem, hogy Mit tud a B550 chipset, ami olyan többletet jelent a X470 vagy B450-hez képest, ami miatt megérte ennyit kotlani rajta?
-
Petykemano
veterán
-
S_x96x_S
addikt
+2 hír:
New Lenovo ThinkPad Range with Ryzen 4000 & 4000 PRO Mobile( Ryzen 7 Pro 4750U ; Ryzen 5 Pro 4650U ; Ryzen 3 Pro 4450U )
AMD Announces Ryzen Pro 4000 for Mobile: 8 Cores, 15 W, 4.1 GHz -
S_x96x_S
addikt
The AMD Ryzen 3 3300X and 3100 CPU Review: A Budget Gaming Bonanza
https://www.anandtech.com/print/15774/the-amd-ryzen-3-3300x-and-3100-cpu-reviewmég több:
https://videocardz.com/86840/amd-ryzen-3-3300x-and-ryzen-3-3100-review-roundup -
S_x96x_S
addikt
jönnek az olcsó A520-as lapok is
"Asus is listing 5 motherboards based on affordable A520 chipset"
https://www.guru3d.com/news-story/asus-is-listing-5-motherboards-based-on-affordable-a520-chipset.htmlés érdekes az Ryzen 1600 AF - mint olcsó szerver lehetősége is.
( ASRock X470D4U server alap-lappal )AMD Ryzen 5 1600 AF Review A Wildcard Server Option
https://www.servethehome.com/amd-ryzen-5-1600-af-review-a-wildcard-option/ -
S_x96x_S
addikt
válasz
thgergo #3075 üzenetére
> Ellenben magának az nvme / pcie -nek is van késlelteése: ~50000 ns,
> ami nem sokkal jobb mint a Sata.a SATA protokoll még a HDD-kre lett tervezve .. lejárt az ideje
"The NVMe specification was designed from the ground up for SSDs. It is a much more efficient interface, providing lower latency, and is more scalable for SSDs than legacy interfaces, like serial ATA (SATA)."
https://nvmexpress.org/
https://en.wikipedia.org/wiki/NVM_Express -
Petykemano
veterán
válasz
thgergo #3075 üzenetére
Igen, ez igaz, az SSD technológia is számít. A beszélgetésben is megemlítik, hogy a QLC késleltetése már meglehetősen közel van a HDD-hez.
Végülis a 25000ns-hoz képesti 1000x (ami az ígéret volt) 25ns, ami elég ígéretes lehetett akkor.
Aztán jött a 100x, ami még mindig 250ns, stb
Lehet, hogy a 3D Xpoint technológiát is terheli az, ami az SSD-ket is: ha növeled a kapacitást, rosszabbodik a késleltetés? -
thgergo
tag
válasz
Petykemano #3074 üzenetére
Optane esetében nekem is úgy tűnik a kontroller van a dologban:
Azonban mintha magának a SLC, NLC, TLC technológiának is lenne késleltetése, min ~25000 ns. Optane ennyire más lenne?
Ellenben magának az nvme / pcie -nek is van késlelteése: ~50000 ns, ami nem sokkal jobb mint a Sata.
Tehát nekem úgy tűnik, hogy az nvme/pcie nem gyorsabb válaszidejű a Satánál, de a sávszélessége nagyobb. -
S_x96x_S
addikt
dolgoznak a linux kernelen ...
(ZEN3) MPK = Memory Protection Keys
https://lore.kernel.org/lkml/158880240546.11615.2219410169137148044.stgit@naples-babu.amd.com/
via:
New Linux Patches Confirm Next-Gen EPYC "Milan" CPUs To Support MPK
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Next-Gen-EPYC-Does-MPK-Linux -
thgergo
tag
válasz
Petykemano #3071 üzenetére
L1 cache: 1 ns
L2 cache: 3 ns
L3 cache: 16 ns
DDR4 dram: 140 ns
DDR4 optane: 180-340 ns (0.00034 ms)
optane SSD @pcie: 10000 ns (0.01 ms)
sata3 SSD samsung evo 850: 100000 ns (0.1 ms)Optane azért eléggé DDR4-hez hasonló latencyvel rendelkezik
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #3034 üzenetére
1:45:00-kor mondja a szaki, hogy az optane előnye a majdnem RAM jellegű alacsony késleltetés. Ennek ellenére a ma kapható optane-ekhez képest a mai ssd iops és bandwidth tekintetében is versenyképes. A latency előny nem érzékelhető.
Vajon ez a tároló jellegzetessége lenne? Vagy a vezérlőé?
-
S_x96x_S
addikt
amúgy a szokásos - unalmas - hirek; az új ZEN3-asokról nem sok új infó.
- "Azure NVv4 instances powered by AMD 2nd Gen EPYCTM Processors and AMD Radeon InstinctTM GPUs tackles"
https://community.amd.com/community/radeon-instinct-accelerators/blog/2020/04/20/nvv4-expands-virtualization-opportunities-for-financial-services- "The Acer Swift 3 SF314 Notebook Review: Swift Gets Swifter With Ryzen 4000"
https://www.anandtech.com/print/15762/the-acer-swift-3-sf314-review-swift-gets-swifter-with-ryzen-4000- Best CPUs for Workstations May 2020
érdemes megnézni a AT-es ajánlást ...
https://www.anandtech.com/show/11891/best-cpus-for-workstations- Linux ( " automatically load AVX2-optimized libraries on AMD CPUs" )
"AMD Working With GNU Developers To Provide More Robust Runtime Detection For Better Performance"
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=AMD-GNU-Discussing-Better-RT- Lenovo ThinkSystem SR665 and SR645 Sport Dual AMD EPYC
https://www.servethehome.com/lenovo-thinksystem-sr665-sr645-dual-amd-epyc/ -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #3068 üzenetére
> És ilyen chipletet a későbbiekben akár - ad abszurdum nem képadó
> gyorsítóként - desktop, vagy threadripper csomagra is lehet illeszteni
valami lesz
ha nem az AMD, akkor az Inteles Raja Koduri - majd kitesztelni
de az önvezető autóknál (ami jelenleg nVidia felségterület)
is szükség lehet egy gyors képfeldolgozásra .. -
Petykemano
veterán
Találgassunk!
Van (Lesz) az AMD-nek egy RDNA és egy CDNA... hát nevezzük GPU arcitektúrának, annak ellenére, hogy elvileg a CDNA egy masszívan párhuzamos feladatok végrehajtására alkalmas gyorsító csupán. Állítólag pont a grafikai - képadó - részt cserélik tensor magokra.
a Renoirban levő Vegát nem nevezték CDNA-nak, az továbbra is GCN, ezt szögezzük le.
Nyilván egy mobil lapka esetén fel sem merül a kérdés, hogy a következő (széria) már RDNA/2 IGP-vel érkezik. De azon a szegmensen kívül?
Többször felmerült már, hogy milyen fancy lenne, ha az IO lapkában azért mégiscsak lenne valami kis IGP, ami legalább képet ad. Jójó, hát most erre persze ott lesz már a 8 magos desktop Renoir.
Egy IO lapkába bezsúfolni a képadásra alkalmas részeket talán némileg pazarlás. Mármint az intelt is sokan szidják, hogy az IGP felesleges. És nyilván, amíg csak holt szilícium, amit azért meg kell fizetni, és nincs semmi, ami ki is használja, addig így is van. De mivel mindig kellően kis teljesítményű, ezért sose volt értelme nekiállni használni.
Nyilván ez egy ördögi kör.
Szóval a kérdésem arra vonatkozik, hogy vajon APU-t fogunk-e látni olyat, amiben nem RDNA/2 IGP van, amit grafikára kínálnak, és nem is feltétlenül az IO lapka része. Wang azt mondta, hogy a grafika chipletesítése nehéz kérdés. De CDNA architektúrát lehetne chipletből építeni. És ilyen chipletet a későbbiekben akár - ad abszurdum nem képadó gyorsítóként - desktop, vagy threadripper csomagra is lehet illeszteni.
Azt persze én se látom, hogy ennek ma konkrétan mi értelme lenne. Merthogy valaminek először meg kéne törnie azt az ördögi kört, hogy a CDNA gyorsító magok közös címteret, közös alacsony késleltetésű memóriát használnak a CPU magokkal és ebből milyen előny hozható ki. És nyilván a teljesítmény se érné el sosem egy különálló gyorsítókártya kapacitását.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #3066 üzenetére
ettől függetlenül hasznos volt ..
végre most megnéztem, hogy mi az a "NVDIMM-P" .. ez az Optane memory megfelelője
majd ilyen támogatást kell keresni az AMD-nél is....
https://en.wikipedia.org/wiki/NVDIMM#Types -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #3064 üzenetére
"Genoa" platform mintha ZEN4 + 5nm lenne .. ; talán ...
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #3060 üzenetére
> "Ryzen 7 4700G"
Jó lenne már valami hir ..
de
lehet, hogy fake ? vagy csak félreértem a figyelmeztetést .....
- https://twitter.com/momomo_us/status/1256957241925623813 -
Petykemano
veterán
Ryzen 7 4700G
Erős kezdés. -
törölt tag
Ide is berakom az új Intel GPU Epyc összehasonlító képemet.
Potty. intel_talalgatos_topik
jöhettek át szakérteni mi mi rajta -
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #3054 üzenetére
Zen mag az Iphoneba
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #3054 üzenetére
> 5nm 2020-ban?
vad ötleteim:
- Lehet, hogy valamelyik Konzolcsip hirtelen átvált 5nm-re?
- vagy egy új (mobil) APU -t fabrikálnak az Apple -nek----------------------
Amúgy én ezen az " Centaur's NCORE" - szerű elgondolás - AMD-s megvalósításán gondolkodtam ..
pl. Egy teljesen integrált APU-ban az AVX2 / AVX-512 utasításokat át tudná lökni a GPU-s résznek .. vagyis közös szilikon ...
https://twitter.com/gsnedders/status/1256290112763236354
-
Petykemano
veterán
Van ez a direkt az amdnek készülő 5nm enhanced node. Állítólag.
"The report mentions that AMD secured production for 20,000 12-inch 5 nm wafers per month starting with the second quarter of 2020. "
[link]Chainnews info. Pletyka. Állítólag.
5nm 2020-ban? Jójó, nem fog a polcra kerülni, nadehát még a zen3? Milán, Vermeer se jött ki, meg az arctrurus se. Ezek fognak az év második felében kijönni. Akkor Mit kezd el gyártani az AMD ugyanekkor?
Már most indulna a genoa/zen4 gyártása? Vagy az arcturus/cdna, esetleg cdna2? Elég nagy bátorság lenne nagy lapkával kezdeni az új nodeon. Bár volt már ilyen.
Ugyanakkor az, hogy a zen4 tömeg gyártása induljon meg, az elég durva lenne. Az azt kéne jelentse, hogy vagy nagyon összecsúsznak a zen3-kal, vagy a milant már rég gyártják, szállítják. Ezek elég meredek gondolatok. Értsd : még magam sem hinném.Ugyanakkor az is igaz, hogy az AM4 életciklusa 2020-ig tart. Szerintem nem fogunk 2021-ben már új AM4 lapkakészletet látni. Ez persze nem feltétlenül jelenti azt, hogy 2021-ben Debütál az AM5, de ha már idén gyártják a zen4-et, akkor 2021-ben csak ki kéne jönnie. De és a DDR5?
Hát állítólag a Samsung 2021-ben piacra dobja
[link] [link]
Micron is:
"Micron’s DDR5 modules for server systems are expected to ship in the second half of 2020. Desktop and laptop systems will most likely have to wait until 2021, provided AMD and Intel add requisite support."
[link]Az, hogy a szerver piacnak már 2020 második felében szállítanak ad egy különös egybeesést a 5nm gyártással, ahonnan ez az egész gondolatmenet indult.
Ha tippelnem kéne, azt mondanám:
A zen3 talán korábban jön, mint gondoltuk. Abu 104MB gamecache -s 16 magos procija, amit oem anyagokban látott, arra utalhat, hogy 2-4 hónapon belül piacra kerülhet.
A zen4 2020 második felében gyártásba megy. És hasonlóan valamikor 2021Q3 táján megérkezik a desktop piacra. (Feltéve, hogy valóban lesz hozzá RAM és főleg alaplap)
Ez persze csak egy a fentiek optimista értelmezése, nem gyémántba karcolt tévedhetetlen álláspont. A dolgok ritkán alakulnak a vártnál jobban és covid19 is van.Itt egy kis találgatás erről: [link]
-
törölt tag
Jaj emlékeztek még arra a CPU-ra aminek most nem jut eszembe a neve
nem Cyrix volt hanem az a szerverchip és úgy tudtad upgradelni a rendszered ha kifűrészeltél a nyákjából egy picit elvágtad az egyik pinjét és fóliát ragasztottál oda?
Vaterán jól megélt valaki abból hogy CPU-t fűrészelt őrület
Ez jutott eszembe mikor néztem Linusnak a Pinekről szóló elmélkedését. Is AMD Stuck In The PAST? -
olymind1
senior tag
válasz
S_x96x_S #3048 üzenetére
Németeknél most 166 € az R5 3600 BOX verzió, ha úgy nézzük hogy az a 150 US$ áfa nélküli, míg az €-s már áfás ár, jelenlegi árfolyammal számolva: a 150$ -os ár az 48600 huf + 27% áfa, = 61722 huf, míg az 166 eurós 58598 huf. Jelenleg itthon is van 1 bolt ami kb annyiért árulja, egyébként 60-63e körüli áron nem olyan sokkal drágább a német vagy épp az amcsi áraktól, tehát már be is esett 150$ alá
De remélhetőleg a Zen3-mal még olcsóbbak lesznek majd a Zen2-k, és megint pakolnak mellé 1-2 értelmesebb játékot és egyből jobban megéri majd megvenni.
-
Petykemano
veterán
válasz
#82819712 #3050 üzenetére
Az, hogy a Vermeer mikor indul szabadon választható. Mármint kíváncsi vagyok, lesz-e nyári (hotchips), vagy őszi bejelentése a Milannak. Itt hiába nincs papíron versenyképes Intel ajánlat, attól még nagyonis számíthat az ügyfelek döntésében, hogy van e csúszás, vagy nem. Ez itt érzékenyebb terület, mint a desktop. Vidáman gyárthatják és szállíthatják a Milant, míg gyűjtik a selejtet, addig a zen2 eladás is remek desktopon, aztán meglátják, milyen a felhozatal.
Ezzel csak azt akartam mondani, hogy a következő hetekben-hónapokban jöhetnek zen3 leakek, attól még a Vermeer kiadása a fenti okokból csúszhat ahhoz képest, hogy már úgy tűnik, a küszöbön van.
(Vö. Phoronix cikk, Abu 16 magos 104MB gamecache procija)Egy Kicsit persze kilóg a lóláb, hogy ha júniusban tényleg kiadják a 4X00G desktop Renoir vonalat, a nagytesókra meg várni kell, de ez teljesen illeszkedik a néhány hónappal ezelőtt felbukkant roadmapre
-
törölt tag
Szerintem is furcsa volt ez a ZEN3-as bejelentés.
Inkább tűnik a negyedéves jelentés előtti "befektetők megnyugtatására" féle dolognak.
És már a ZEN4-ről beszélnek 5 nm-en aminek a próba gyártása már februárban indul is. Nehogy lekéssétek a ZEN 3at
ahogy itt száguld minden... -
S_x96x_S
addikt
jönnek a RYZEN PRO -os Thinkpad T14 -ek!
Az árak CDN == kanadai dollár , de ami látszik, hogy kb 15%-al olcsóbb a legolcsóbb AMD-s konfig az Inteles verzióhoz képest.
- Az Inteles konfigban a i5-10210U - 14nm-es 4c/8t ..
- és sokkal több az Inteles verzió .. és bizonyos konfigok ( pl. 3840 X 2160 ) csak Inteles verzióban vannak meg ..- LENOVO COMMERCIAL FRENCH THINKPAD T14 AMD GEN 1, AMD RYZEN 5 PRO 4650U (2.10GHZ, 3MB), 14.0 1920 X
- LENOVO COMMERCIAL THINKPAD T14 AMD GEN 1, AMD RYZEN 7 PRO 4750U (1.70GHZ, 4MB), 14.0 1920 X 1080 Nteljes lista:
https://www.pccanada.com/inventory.asp?search=t14----------
másik hír: Új AMD ZEN3 utasítások ---> jobb memóriavédelem
Persze az Intel után adaptálva;
PCID = Process Context Identifier
PKE/MPK = Memory Protection Keys
"PCID and PKE/MPK functionality is almost surely part of the AMD Zen 3 processors launching later this year."
"AMD Programmer Manual Update Points To PCID Support, Memory Protection Keys"
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=AMD-PRM-PCID-PKEY -
S_x96x_S
addikt
> esélyes az árcsökkentés..
> ... bár tippre a 3600 megy be 157(+/-5)$
szerintem $150 alá talán bemegy a 3600 ára .. ( az én tippem )
meg az is kérdéses, hogy az új AMD-s Desktop APU-knak milyen lesz az árazása ...Ha az AMD agressziv szeretne lenni és még több piacot nyerni, akkor ezt most kellene megtennie, a mostani Intel-es 14nm+++++++ technológiával szemben.
persze lehet más értelmes stratégia is ..
-
DraXoN
addikt
válasz
S_x96x_S #3046 üzenetére
esélyes az árcsökkentés.. ez talán már nagy különbség. bár tippre a 3600 megy be 157(+/-5)$ a 3600X a mostani 179(+/-5)$ körülire.. hacsak nem sikerült kicsit javítani az intel IPC-jén, de ez nem valószínű, hogy jelentősen hozzányúltak (az elvileg a következő generáció lesz, ez csak 2+mag és némi optimalizáció.. de utóbbi nehéz már egy több generáció óta csiszolt technikán, azzal tempót találni nem sok esély van, max új utasításokkal, vagy nagyobb órajellel lehetséges).
-
S_x96x_S
addikt
Nézegetem a rivális Comet Lake árakat
https://videocardz.com/newz/exclusive-intel-10th-gen-core-comet-lake-s-final-specs-and-pricing-leakedés pár procit elég jól áraztak ..
- Intel "i5-10400F 6C/12T" turbo: 4.3 GHz == 157 USD
vs.
- AMD Ryzen 5 3600 6C/12T turbo 4.2 Ghz == 189 USD ( New Egg mostani ár )
- AMD Ryzen 5 3600X 6C/12T turbo 4.4 Ghz == 204 USDegy átlagember úgy okoskodik, hogy olcsóbb és a turbó is jó ; --> akkor Intel .
vajon erre mit lép az AMD ...
-
S_x96x_S
addikt
AMD RYZEN 3 3300X - Várható ár Áfával 48 890 Ft (4c/8t -1 ccx-ben)
AMD RYZEN 3 3100 - Várható ár Áfával 40 790 Ft (4c/8t - 2 ccx-ben)
AMD RYZEN 5 1600 (12nm) - 34 290 Ft (6c12t)-----------------------
CPU Retail Sales (Week 17 Mindfactory)
AMD: 7100 units sold, 89.14%, ASP: 217.41
Intel: 865, 10.86%, ASP: 317.35
AMD Revenue (Euro): 1543600, 84.9%
Intel Revenue: 274510, 15.1%AM4: 7050
1151: 865
Threadripper TR4: 30
Threadripper TRX4: 20
https://twitter.com/TechEpiphany/status/1254531154889314305 -
S_x96x_S
addikt
Lisa Su: “One of our large cloud customers was able to deploy 10,000 2nd Gen Epyc servers in less than 10 days to support the surge in demand for their collaboration services.”
( a pletykák szerint - Microsoft vagy az Oracle lehetett ez az ügyfél )STH:
* AMD EPYC 7F72 Benchmarks and Review 24 CoresVideoCardz:
* HP OMEN 15 (2020) laptop features Ryzen 7 4800H and GeForce RTX 2060
* AMD Ryzen Threadripper 3980X (48-cores) CPU-Z screenshot emerges -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #3041 üzenetére
> Ez eléggé elszomorító ahhoz képest, hogy az Intel milyen
> bevételnövekedésről tanúskodott ugyanebben az időszakban.A Enterprise piacra arany tojást tojó tyúkként vigyáz az Intel.
Árat csökkent, diszkontot ad, és tartja a reményt a vásárlókban ...Mindenesetre az új high EPYC 7F32/7F52/7F72 procik kellettek a piacnak. És talán a ZEN3-as EPYC is jó helyre talál be ..
"
In either case, the market's bullish prospects for AMD's EPYC Rome processors might be blunted by the lower revenue generation in this key segment. The unit posted a $26 million operating loss compared to an operating income of $45 million in the fourth quarter of 2019. AMD cited lower EPYC ASPs due to heightened cloud spending, but Intel's aggressive strategy of slashing pricing on its competing Cascade Lake Refresh processors might come into play. Intel's server unit (DCG) also recently posted a 42.7% year-over-year sales increase due to coronavirus-spurred demand.
However, AMD cited a double-digit sequential increase in EPYC server chip sales for a 3x year-over-year improvement, and Su maintained the company's position that it will reach double-digit market share by next quarter. AMD also expects its semi-custom revenue (i.e., console chip sales) to improve as it ramps for the PlayStation 5 and Xbox Series X launches later this year.
"
https://www.tomshardware.com/news/amd-record-1q-2020-ryzen-4000-rdna-2-zen-3 -
Valdez
őstag
válasz
Petykemano #3041 üzenetére
Ugyanaz lehet helyzet a szerver piacon is, mint ami a laptop piacon van. Mindenki ódákat zeng róla, de jobb is esetben is csak olyanról hallasz hogy valakinek az ismerősének már mesélték, hogy létezik is.
-
Petykemano
veterán
válasz
solfilo #3039 üzenetére
Ez eléggé elszomorító ahhoz képest, hogy az Intel milyen bevételnövekedésről tanúskodott ugyanebben az időszakban. (ha jól emlékszem)
Hihetetlen, mennyire nehéz az áttörés. Pedig talán a sebezhetőségek miatti kapkodásszerű kapacitásbővítés időszakának vége. Persze világos, hogy ez el is odázta az epyc-kel való kísérletezgetést, ami valószínűleg tavaly év vége felé indulhatott meg. -
válasz
S_x96x_S #3037 üzenetére
Úgy fest az Epyc volumen még mindig nem túl nagy, érdemi forgalomcsökkenés és veszteség az üzletágban.
Enterprise, Embedded and Semi-Custom segment revenue was $348 million, down 21 percent year-over-year and 25 percent sequentially primarily due to lower semi-custom sales, partially offset by higher EPYC processor sales.
◦ Operating loss was $26 million compared to operating income of $68 million a year ago, which included a $60 million licensing gain. The decline from operating income of $45 million in the prior quarter was primarily due to lower revenue and higher operating expenses. -
S_x96x_S
addikt
"Zen3 and RDNA2 still set for launch in late 2020"
https://twitter.com/IanCutress/status/1255251403754418187 -
S_x96x_S
addikt
AMD Reports First Quarter 2020 Financial Results
Revenue grows 40 percent year-over-year; Gross margin expands to 46 percent
SANTA CLARA, Calif., April 28, 2020 (GLOBE NEWSWIRE) -- AMD (NASDAQ:AMD) today announced revenue for the first quarter of 2020 of $1.79 billion, operating income of $177 million, net income of $162 million and diluted earnings per share of $0.14. On a non-GAAP* basis, operating income was $236 million, net income was $222 million and diluted earnings per share was $0.18.Current Outlook
"For the second quarter of 2020, AMD expects revenue to be approximately $1.85 billion, plus or minus $100 million, an increase of approximately 21 percent year-over-year and 4 percent sequentially. The year-over-year increase is expected to be primarily driven by growth of Ryzen and EPYC processor sales. The sequential increase is expected to be primarily driven by EPYC processor and semi-custom sales. AMD expects non-GAAP gross margin to be approximately 44 percent in the second quarter of 2020. The sequential decrease is expected to be primarily due to the initial ramp of next-generation semi-custom products." -
S_x96x_S
addikt
válasz
annyira nem vagyok szakértő, csak érdeklődő ..
optane/3dXpoint -nál. hogy kijöjjenek az előnyök, kell egy szoftveres támogatás ...
valamint a szoftver architektúrákat is fel kell készíteni,
ami nem olyan könnyű.
Emiatt most csak az Enterprise vonalon van meg a kapacitás és a pénzügyi finanszirozás az optimalizációra.
a consumer vonalon, amit még az intel jelentősen nyomott, teljesen elakadt.
még nagyon az elején vagyunk a folyamatnak ... -
paprobert
őstag
válasz
Jobb vezérlő, kevesebb on-chip munka, blokkok nélküli írás, NAND időveszteség nélkül. Ezek az előnyei az Optane-nek.
1. Az Optane azért jön RAM foglalatba, mert "közel" van a CPU-hoz, moduláris, cserélhető, és bejáratott módon kezelhető az ügyfelek számára.
Amilyen problémát megold a GPU-ra aggatott SSD (hogy ne fusson ki a megcímezhető memóriaszeletekből), arra már a NAND SSD is elég jó.2. Intel mérnök nyilatkozta, hogy ő nem tartja az Optane-t optimálisnak a tervezett 3D stackinghez, DRAM helyettesítésre. Ami -figyelembe véve hogy saját termék- elég beszédes.
De amúgy jól látod, az ideális irány az, hogy minden adatot tároló szint finom-átmenetes legyen a jövőben.
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #3032 üzenetére
Felmerült bennem a kérdés, hogy tulajdonképpen mi választja el manapság az SSD-t az optane/3dXpoint-től?
Mármint régen mondjuk a 100k IOPS egy elég hard limitnek tűnt az SSD-k esetén. De ma már a M.2 foglalatos PCI3/4-es ma még talán prémiumnak számító SSD-k is (mérettől függően akár) 500k is IOPS-t tudnak.
A kérdést nem oda akarom kifuttatni, hogy mi értelme az optane/3dXpoint-nak, de az előnyeit látni kell. A kérdés önmagában csak azért vetődik fel, mert az intel által piacra dobott termékek eddig nem igazán váltották be azokat a számokat, amivel a kezdetekben reklámozták. Ezek a kezdei 64GB-os alaplapi összeköttetéssel bíró példányok nem, vagy alig adtak többletet egy hagyományos SSD-hez képest, miközben drága is volt és kicsi is. Háttértárnak.
Kiderült, hogy a Sony terve a seamless load, a játékok adatainak streamelése SSD meghajtóról. 5-7GB/s És ehhez terveztek is egy IO chipet, ami DSP formában tartalmazza a kraken decompressort.
Felröppent a hír, hogy az RDNA3 256GB fedélzeti memóriával fog érkezni. (Ezt persze ne vegyük
készpénznekérintésmentes másodlagos számlaazonosítóra történő azonnali átutalásnak) De a lényeg, hogy megint felröppent a hír, hogy esetleg a GPU-ra integrálva lehetne használni memóriabővítésként SSD-t.Több ötletem / kérdésem is van.
1) Lehetséges-e vajon, hogy az SSD - legalábbis amiket eddig a profi SSG-kben használtak - nem kellően gyorsak RAM helyettesítésére. De az optane / 3dXpoint igen, különben nem lenne DDR foglalat helyére beilleszthető modul. Méretet késleltetésért, persze, de a jobb körökben úgy használják, hogy a foglalatokban levő valódi DRAM gyorsítótárként funkcionál.
Tehát ha már az optane/3dXpoint úgyis alkalmas DRAM helyettesítőként DRAM gyorsítótárral kevés késleltetés árán nagy méretnövekedéssel, akkor lehet-e ez a megoldás?2) Általában persze az SSD-k úgy működnek, hogy van valami vezérlőchip rajtuk, és azok is szintén - jobbára - használnak DRAM-ot gyorsítótárként. az SSG is valószínűleg úgy működött, hogy kellett azért a GPU-ba egy olyan IO vezérlő, ami az SSD-ket kezelte. (kivéve persze, ha ez magán az SSD-n volt)
Amikor a Vega HBCC-vel működött, ott is volt HBCC, ami történetesen PCIe-n keresztül használta a rendszermemóriát úgy, hogy a fedélzeti HBM csak cache volt.Mindenesetre az nyilvánvaló, hogy valami vezérlő kell
Lehet-e az a DDR és a GDDR jövője, hogy kvázi a mai DDR és GDDR chipekre 3d stackiing ráépítik a már ramhelyettesítésre is elég gyors 3dXpoint-ot ennek lekezeléséhez szükséges vezérlőkkel együtt. (Nyilván a gondolat annyiből nem új, hogy maguk a DRAM chipek és SRAM cache-sel működnek már most is)
-
S_x96x_S
addikt
EPYC 7F32/7F52/7F72 (Linux) teszt by Phoronix
( új oprendszer, új fordítóval, ami már valószínüleg a ZEN-es magokat is optimalizálja - legalábbis jobban mint a régi 18.04LTS )"Initial Benchmarks Of The AMD EPYC 7F32 Performance On Ubuntu 20.04 LTS"
https://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=amd-epyc-7f32&num=1 -
S_x96x_S
addikt
válasz
S_x96x_S #3028 üzenetére
Köszönöm a visszajelzéseket Micron HSE - ügyében ..
valószínüleg ez még nem a full Optane RAM -os helyettesítő ..
csak szoftveres optimalizáció a filerendszer overheadjének kiküszöbölésére."This HSE storage engine depends upon an mpool object storage media pool that is implemented as a Linux kernel module. Mpool interfaces with SSDs or other persistent memory storage directly, bypassing file-systems and other overhead while also supporting replication across classes of memory and other storage features"
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Micron-HSE-Projectmindenesetre én nagyon ki vagyok éhezve az ilyen hírekre (is) ..
A szűk keresztmetszet ( nálam - legtöbbször ) már az I/O ...
Remélem idén lesz valami előrelépés .. -
Petykemano
veterán
válasz
Cathulhu #3030 üzenetére
De ez nem egy hardver, hanem egy storage engine, amit ilyen jellegű hardverekre optimalizáltan terveztek.
Storage Engine a mongodbben pl a wiredTiger. Mysqlben az InnoDB. Ezt a hse-t szerintem wiredTiger helyett használhatod.Ott persze biztosan van kötődése, hogy mi a fenének fejlesztene pont a micron pont egy ilyet, ha nem épp saját hardvereinek eladását próbálja ezzel támogatni, hogy valóban kiaknázható legyen az abban rejlő potenciál.
-
Cathulhu
addikt
válasz
Petykemano #3029 üzenetére
Annyira azert nem mas, mivel azert az Optane legalabb annyira a micron gyermeke mint az intele
[link]
"HSE can also take advantage of multiple classes of media concurrently, such as flash and 3D XPoint technology. When a Micron X100 NVMe SSD, the world’s fastest SSD, is added to a set of four Micron 5210 QLC SSDs, throughput more than doubles and read latency improves nearly four times."
Nekem inkabb tunik egy StoreMI (annal gondolom intelligensebb) megoldasnak. -
Petykemano
veterán
-
S_x96x_S
addikt
off:
talán ez a Micron HSE ( Heterogenous-Memory Storage Engine ) ...
lehetne valami Optane helyettesítő ?
https://investors.micron.com/news-releases/news-release-details/micron-unveils-worlds-first-open-source-storage-engine-designed -
S_x96x_S
addikt
játéktesztek ..
ENGLISH – LENOVO IDEAPAD S540 13ARE VS 13IML – AMD RYZEN 7 4800U VS INTEL CORE I7 10710U
https://next.lab501.ro/notebook/english-lenovo-ideapad-s540-13are-vs-13iml-amd-ryzen-7-4800u-vs-intel-core-i7-10710u/16érdekesség
"And I have to admit, I have never tested a notebook that allows the user to manually set all three possible TDPs specified by the CPU manufacturer, and for sure I did not expect to see something like this on a 13″notebook. And yet, the Lenovo IdeaPad S540 13ARE handles itself brilliantly regardless of TDP, the cooling system doing its job every time. Of course, in Extreme Performance mode the fans can become quite annoying, but this is inevitable if we want the performance of a desktop CPU in a 13″ chassis."
-
S_x96x_S
addikt
válasz
S_x96x_S #3023 üzenetére
csak összehasonlításként
- Az Intel is frissitett
https://www.lenovo.com/de/de/laptops/ideapad/s-series/IdeaPad-5-15IIL05/p/81YKCTO1WWDEDE1/customize?Alap:
Intel Core i5-1035G1 Prozessor (4 Kerne, 8 Threads, bis zu 3,60 GHz, 6 MB Cache)+ 160,00 €
Intel Core i7-1065G7 Prozessor (4 Kerne, 8 Threads, bis zu 3,90 GHz, 8 MB Cache)Az Intel mellett (ami már 10nm) az
AVX-512 ; (Intel® DL Boost) és az Optane szól ;
de sajnos nincs belőle 6 és 8 magos verzió.valamint nVidia is van
Alap: NVIDIA GeForce MX330, 2 GB GDDR5, 64 Bit
+ 30,00 € : NVIDIA GeForce MX350, 2 GB GDDR5, 64 Bitmindenesetre szerintem 1-2 hét és lesznek tesztek is és meglátjuk hogy az AMD hogy szerepel ...
ARK-os összehasonlítás:
https://ark.intel.com/content/www/us/en/ark/compare.html?productIds=196603,196597
Ami érdekes, hogy az ajánlott ár különbsége
( $426.00 - $297.00 = 129$ )
az OEM nél már 160 EUR lesz ; persze az árfolyamok és a VAT ... -
S_x96x_S
addikt
IdeaPad 5 15
itt már 8GB az alap
és ezt már lehet + 16GB -ra is konfigurálni +40.00 EUR-ért.
( 16 GB DDR4 3.200 MHz verlötet )
https://www.lenovo.com/de/de/laptops/ideapad/s-series/IdeaPad-5-15ARE05/p/81YQCTO1WWDEDE1/customize?Alap:
AMD Ryzen 5 4500U Prozessor (6 Kerne, 6 Threads, 8 MB Cache, bis zu 4,00 GHz)+ 30,00 €
AMD Ryzen 5 4600U Prozessor (6 Kerne, 12 Threads, 8 MB Cache, bis zu 4,00 GHz)+ 100,00 €
AMD Ryzen 7 4700U Prozessor (8 Kerne, 8 Threads, 8 MB Cache, bis zu 4,10 GHz)+ 130,00 €
AMD Ryzen 7 4800U Prozessor (8 Kerne, 16 Threads, 8 MB Cache, bis zu 4,20 GHz) -
-
S_x96x_S
addikt
Lassan indul a gőzhenger .. notebook fronton ..
A németeknél az IdeaPad 3 - 419.00 EUR -tól indul.
alap:
AMD Ryzen 3 4300U Prozessor (4 Kerne, 4 Threads, 4 MB Cache, bis zu 3,70 GHz)
+50.00 EUR:
AMD Ryzen 5 4500U Prozessor (6 Kerne, 6 Threads, 8 MB Cache, bis zu 4,00 GHz)
+150.00 EUR:
AMD Ryzen 7 4700U Prozessor (8 Kerne, 8 Threads, 8 MB Cache, bis zu 4,10 GHz)
https://www.lenovo.com/de/de/laptops/ideapad/s-series/IdeaPad-3-14ARE05/p/81W3CTO1WWDEDE0/customize?Ha a ThinkPad-ek is ilyen CPU felárasak lesznek,
akkor nekem +150 EUR-t megér a jobb proci..
- ami mellé nem is nagyon kell asztali gép
( legalábbis ahhoz amit én csinálok ).. -
törölt tag
válasz
S_x96x_S #3018 üzenetére
Ez így van 7/3-ra nyer az Amd de ide csak olyanok járnak akik csak játékra használják és overclockolnak
Nem mindegy hogy EPYC Gaming Rig vagy
EPIC Portable Gaming Rig -
S_x96x_S
addikt
7:3 ( AMD vs Intel CPUs )
https://www.tomshardware.com/features/amd-vs-intel-cpus -
Petykemano
veterán
Állítólag a Van Gogh az, ami a Renoir nagytesója.
Azon gondolkodtam el, hogy vajon lehetséges-e, hogy nem arról van szó pusztán, hogy nagyobb, hanem hogy RDNA/2 egység van bennük.
A Renoirral kapcsolatban is felmerült ez a kérdés, amire azt válaszolták: akkorra még nem volt kész (az RDNA)
Az RDNA-ról abu azt mondta, nagyon ki van tömve cache-sel. Lehet, hogy valamivel többre lenne képes ugyanannyi DDR4 sávszélesség mellett.De mennyivel? Mondjuk egy 5600X 2/3 sávszéllel és 2/3 CU számmal hozza a Vega 56 eredményeit. Ez a Vega persze nem az a vega. De mondjuk max 50%.
Arra - csak azért, hogy visszavegye a tiger laketől az igp elsőséget - megéri egy új sku?
Vagy nem tudom, mennyire számíthat gyártóknak, hogy megspórolható vele egy nvidia MX350 is.Én nem látom, hogy ez hová illeszkedne be és higy érné meg. Elméletben persze igen, de az OEM gyártók gyakorlata alapján.
Apropó azt mondod, a diszkrét Vegában volt tömörítés, de az IGP-ben nem?
Ebben mondjuk idővel lehet változás a Sony féle kraken DSP-t biztos fel fogja használni valamilyen formában az AMD is.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #3014 üzenetére
> .. pin kompatibilis ..
> Elvileg úgy került ki az info, hogy valami partnertől.logikus ..
sok potenciális OEM partner (nuc,notebook,ipari pc) vacillál még
,hogy 1 generáció miatt érdemes-e belekezdeni az amd platformba...
szerintem az ő megnyugtatásuk miatt lett ez az infó kiadva.ha 2 generációt kiszolgál,
akkor az sokkal jobb hatást kellt a gazdaságossági - megtérülési számításoknál. ( a fix tervezési költség jobban eloszlik )szerintem a jövő évi csipeket 2 tokozással tervezik .. és a piaci követelményeknek megfelelően rugalmasan tudnak reagálni ..
( Amikor az AM4 indult, ott is volt előző generációs (Excavator?) - új foglatos proci ) -
DraXoN
addikt
válasz
Petykemano #3014 üzenetére
A korábbi hírhez kapcsolódva, félek az intel keze lehet abban, hogy "tesze-tosza" a laptop megjelenés piac ... szívesen látnék (vennék is) valami brand gépet majd renoirral, de.. hát majd meglátjuk, sajnos a jelenlegi termékekkel se nyomulnak a brandgép piacon
(van pár HP és majdnem ennyi.. az is kb. elérhetetlen, és még mindig nem frissítették zen2-re a modelleket).
Nagyon erősen az intel teljesítmény/fogyasztás mutatóját ütni kell ahhoz, hogy "ne érje meg" az intel extra zsozsója... Ahogy szó volt róla, most lehetne pár kisebb "brand" bevállalósabb és learatni a piacot amíg a nagyok visszatartják a termékeket.Tudom brand piac "lassan vált", de azt nem érzem már indokoltnak, hogy ennyire és kb. 1 évvel egy-egy modell bemutatása után jöjjön valami termék vele (intelekből azért kvázi nemsokkal bejelentések után elérhetőek, és nem hiszem, hogy a brand gyártók a bejelentéskor kapnának először termékmintát).
Jelentősen nagyobb APU-nak vagy TR platformon vagy DDR5 rammal és/vagy HBM memória társaságában látom egyedül értelmét, de akkor is kellhetne valami jó kis memóriatömörítős algoritmus neki a sávszélességgel való sprórolásra (VEGÁban volt, reméltem APU-k megkapják, oda jól jönne kb a kezdetektől fogva, de máig nincs bennük.. lehet inkább csak marketing szinten teljesített jól és a valóságban "vegyes" volt az eredmény amit hozott :'( ).
-
Petykemano
veterán
Elkezdett terjedni egy pletyka a Cezanne-ról
Ez alapján FP6, vagyis pin kompatibilis a Renoir-ral.
7nm, zen3 - jelentős CPU teljesítmény növekedés
RDNA2(Navi23)
Jövére érkezik
https://twitter.com/_rogame/status/1253665313259995137Elvileg úgy került ki az info, hogy valami partnertől.
Hát nem tudom. Egy kicsit korainak érzem. Még a Renoir is alig jött ki a gyárkapun.Azt mondják, a Tiger Lake U 2020 közepén jön, a Tiger Lake H pedig év vége, 2021 eleje. Tehát én nem állítom, hogy ne lenne ok iparkodni. Mert jelen állás szerint úgy tűnik, hogy a REnoir minden jósága ellenére csupán néhány notiban jöhet ki, a Tiger Lake-re meg ezerrrel készülnek.
Az óvatos-duhaj elgondolások szerint még a Vermeer is idén év vége és senki ne is álmodjon nyári Ryzen4000-ről. Hanem nyáron csak a Renoir desktop fog rajtolni
A zsákban van még:
Van Gogh - ami elvileg egy Renoirnál nagyobb APU.
Rembrandt - ami elvileg zen4-es apu.Én arra leszek kiváncsi, hogy jön-e AMD címkéjű, kereskedelmi forgalomban kapható Renoir nagytesó. A Tiger Lake miatt indokolt lenne, de azért látjuk, hogy döcög még az U meg H piac.
-
válasz
Armagedown #3012 üzenetére
Számomra a hírértéke nem az, hogy csinálják, hanem hogy írnak erről.
-
S_x96x_S
addikt
AMD Ryzen 4000 Desktop APU Surfaces
https://www.tomshardware.com/uk/news/amd-ryzen-4000-desktop-APU-processor -
törölt tag
válasz
joysefke #3007 üzenetére
Határozottan nem mém. Ez Kína
RYZEN laptop hirdetés sárkányokkal Kínából.
16 szálas laptop csak odavág. angolul cikk
Van benne ráció mert nem mindenki profi és nekik a nagyobb szám a behúzó erő. -
paprobert
őstag
AMD Announces 3rd Gen Ryzen 3 Quad-Core Desktop Processors and AMD B550 PCIe 4.0 Chipset [techpowerup.com]
99 dolláros Zen2 CPU májusban,
B550 június 16-tól. -
törölt tag
-
S_x96x_S
addikt
The ASRock Rack EPYCD8-2T Motherboard Review: From Naples to Rome ( ~ $498 )
https://www.anandtech.com/print/14171/the-asrock-rack-epycd8-2t-motherboard-review
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Proxmox VE
- Személyesen Zuckerberg toborozza a szuperintelligenciát építő AI-csapatot
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- TCL LCD és LED TV-k
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Elektromos cigaretta 🔞
- Ingatlanos topic!
- Apple MacBook
- Kuponkunyeráló
- Linux Mint
- További aktív témák...
- AKCIÓ! HP ZBook Firefly 14 G9 üzleti notebook- i7 1255U 32GB RAM 512GB SSD nVidia T550 4GB Win11
- LG 55B4 - 55" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- AKCIÓ! ASUS PRIME Z390-P i5 8600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB GDDR6 DEEPCOOL Matrexx55 630W
- AKCIÓ! GIGABYTE AORUS MASTER RX 6800 XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Samsung Galaxy A34 5G 128GB mobiltelefon garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged