- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Hívószám-hamisítás
- Magisk
- One mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- Íme az új Android Auto!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Samsung Galaxy Fit 3 - keveset, de jól
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
Új hozzászólás Aktív témák
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
S_x96x_S #10092 üzenetére
pár éve megemlítettem, hogy nemlennék meglepve, ha kiderülne, hogy a Zen -t úgy tervezték, hogy mikrokóddal kapásból Arm -re alakítható lenne.
ezekszerint lehet a Kínaiak se lennének meglepve, de mivel az Arm is nyugati licencelős métely, egy lépéssel tovább kívánnak menni. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #10075 üzenetére
szvsz lép egyet a Zen6 és Zen6c és az L3 cache teljesen kikerül a cpulapkáról, és a magok alá kerülő cache/interposer lapkán lesz. Mondjuk azon még agyalok, hogy akkor a "c" mitől lesz "c", mert eddig a "fő" zsugoritási trükk az volt, hogy lefelezték az L3 -at.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Devid_81 #10071 üzenetére
lebuktál. szerintem marketinges vagy az AMDnél.
de ha még nem, akkor szeretettel várnak@Alogonomus : azt a verziót ismerem, az a hivatalos. Miközben másképp is kezelhető lett volna a probléma. Mondjuk vastagabb nyákkal. Lehet 2 centtel olcsóbb lett volna, mint a vastagabb kupak.
-
hokuszpk
nagyúr
ahhoz az elmélethez mitszóltok, hogy azért vastag az AM5 procik ihs -e, hogy az ebbe a foglalatba később érkező megoldások "vastagabbak" lehessenek. Azaz mondjuk nem 1 lapkányi x3d cachera lesz ráheggesztve a cpu chiplet ; hanem egymás felett több chip ; mittomén alul 3d cache, középen gpu ; felül a cpu.
-
hokuszpk
nagyúr
vissza kellene kersni, ahol Albus azt fejtegette, hogy azert kapkod az AMD a Zen5 piacradobasaval, mert feltehetoleg k* jó lesz az Arrow.
de minek, általam ismeretlen okból már nincs a fórumon, nem tud válaszolni ; találtam a #36531588 számot, amivel helyettesitették... -
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #10005 üzenetére
a 7xxx/9xxx szerianal kulon lehet allitani a fabric es a memoriavezerlo orajelet ; biosban ki van vezetve, oda allitod, ahova akarod, aztan vagy jó lesz vagy nem.
siman előfordulhat, hogy van valami kiserleti megoldas a sziliciumon, ami eddig le volt tiltva, mert nem tudtak idore vegezni a tesztelessel ; mint pl. a 7xxx Radeonban a HAGS, amit csak jóval a megjelenés után aktiváltak.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Komplikato #10000 üzenetére
majd az Intelesek megveszik a CUDIM motyót. Nekik szukségük lesz rá
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Komplikato #9998 üzenetére
ha kell, akkor az mesterseges korlatozas lesz, szvsz perpill az i/o die es a cpu kozotti fabric a szuk keresztmetszet ; azon nemjavit semmit, ha cudimm memoriat pakolsz melle.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Alogonomus #9978 üzenetére
"hiszen az Intel saját diája szerint a csúcs Core Ultra is szűken elmarad a 14900K játékok alatti teljesítményétől, "
arról mennyi infó van, hogy a degradacios javitas elotti vagy utani 14900K teljesitmenyehez kell viszonyitani azt az 'elmaradast ?
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Busterftw #9975 üzenetére
ha ennyi is eleg, hogy jatektesztekben megtartsa a koronat a Core Ultraval szemben, akkor ez van ; szvsz meg 100-200 Mhz -t tudna radobni az AMD, de akkor mar kellene a magasabb tdpkeret , de ha el lehet kerulni a "vegletekig ki van facsarva" vádat, akkor minek ?
Részemről ha beruházok, akkor már inkább Zen5 az avx512 miatt, szvsz nemsokára jön az általam használt teljesitmenyigenyesebb szoftverekből olyan verzió, ami képes kihasználni. Mondjuk ha én AMD lennék, -- ha már ottvan, kezdjünk vele valamit zászló alatt" alaposan megnézném a Radeon drivert is, hogy van-e értelme egy AVX512 codepathnak ; tippre pl. a Fluid motion frames talán lehetne gyorsabb vagy adhatna jobb minőséget vele.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #9967 üzenetére
amilyen spórolósan nyul mostanaban az AMD a sziliciumhoz, siman lehet tobbretegu a 3d cache ; ha ugy olcsobbra jon ki a gyartas... a sziliciumkoltseg olcsobbra kell kijojjon, mert kisebb lapkabol tobb fer el a waferen, de kb. ugyanannyi lesz felhasznalhatatlanul hibas. Ha a retegzes koltsege alacsonyabb, akkor meg is van. Az meg a járulékos veszteség, hogy van tér variálni, lehet tobbfele x3d cachemeretu modellt lehet piacradobni, ha ugyhozza a szukseg.
Lesz itt még 9800X3D-32 ; 9800X3D-64 ... 9800X3D-256 szamozas -
hokuszpk
nagyúr
aszondja a tag, hogy a Zen5 cache sziliciumon csak ~66% -a a Zen4 cachenak ; lehet, hogy az X3D cache is hasonloan "összemegy" ? akkor lehet belole 96MB is ; nemtom miért, de nekem ez a fejlövésem van
-
hokuszpk
nagyúr
ha ramgondolsz, erre kellett volna, szinten 9957 :
ez nem a 7800X3D, hanem a 9953-9955 -ben levo cucc ; tudod a topic cime az "AMD CPU-k jövője - amit tudni vélünk" -- a 7800X3D a mult.
-
hokuszpk
nagyúr
"A 16 magos 5950X azért nem olyan gyenge cucc."
aminel az idezett tesztben latvanyosan erosebb a 7950X3D ; pedig azon ize, az egyik ccd le van korlatoztva ugyanugy, mint az 5950X3D -nel.
Tippre az AVX 512 miatt van, azt szeretheti a vray ; viszont a Zen5 pont ebben hoz erős pluszt.
meglássuk.@Petyke : asszem mar emlegettem, hogy tobb cache kell az X3D -re, ha nagyobb durranásnak szánják. Ahol nemsikerult jol a 3dcache chip vagy az illesztes, azt eladjak 9900X3D vagy 9950X3D -nek.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
S_x96x_S #9955 üzenetére
"Sajnos nem minden program - X3D cache - érzékeny, "
na azok a progtramok vajon felizgatnák-e a mezei procit mondjuk egy X3D -re tippelt 5.3Ghz fölé ? ( lehet a "4nm" miatt 5.2 lesz a max, de ez kb. lényegtelen eltérés. )
*** a Blender meg majd értékelni fogja az AVX512 által nyujtott pluszt. Csak mostanában fordított verziót kell használni ; mert ha jólemléxem nyíltforrású a cucc.******* jah itt a garfikonban van 5800X3D; ... 7950X3D ; de sehol nemlatom a 7800X3D -t. szvsz azert valahol az 5950X es a 7950X3D között lenne.
@fatal : pont, hogy kevesbe szamit a scheluding, mert mindket ccd -n lesz cache. Annyit kell megoldani, hogy ccd-n belul tartsuk, nemszamit, hogy hol nagyobb a cache es hol nagyobb a vekkerfrequency.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
S_x96x_S #9953 üzenetére
nem feltétlen kell magasabb frekit tudnia. nekem 5800X van, 5.05 -ig boostol, és ( sajat meres alapjan ) megis sokszor az 5700X3D alapon is lenyomja. K* sokat szamit az a bazi cache abban a kerdesben, hogy egy mag atmegy wait stateba vagy épp meg tudja rágni a következő biteket is.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
TESCO-Zsömle #9951 üzenetére
dúúúrva
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #9939 üzenetére
"Na mindenesetre kíváncsi vagyok mi a titokzatos újdonság Amivel az AMD a 9900X3D és 9950X3D esetén készül?"
nagyobb 3D cache, valamelyest segitene a fabric savszelessegprobleman es a szvsz a
HT pardonSMT hatekonysagat is emelne. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #9919 üzenetére
nemtom, miert lovagol mindenki a magok kozti kesleltetesen, anno azzal is elvoltunk, amikor tobb socket volt a vasban, es nemvoltak ilyen varázslatok, hogy "tartsuk tokon belul a processzt".
ami aztilleti a programok utemezese egyikszalrolmagrol a masikra szoftveresen nem fog valtozni, az eddigis meg -- hacsak ki nem talal valaki valami forradalmi ujdonsagot -- ezutanis ugy fog kinezni, hogy cpu allapot mentese ( erre ugyemlexem a 286 ota van gepi utasitas ) aztan amikor az utemezo ugydont, hogy valahova megis ki kellene osztani a melot, akkor ott cpu allapot visszaallitasa. Ez max. akkor lesz gyorsabb, ha csak a cacheba tortenik meg a muvelet, a memoriaba nem. Viszont ha a memoriaba nem, akkor elveszitjuk a memoriakoherenciat, ami nemannyira jo, es mindenkeppen olyan magra kell utemezni, ami eleri azt a cacheteruletet, ahova a cpuallapot mentesre kerult.
masik eset, amin gyorsithatna, az, amikor tobb szal dolgozik pont ugyanazon az adaton / memoriateruleten ; de ez is eleg ( nemmondom, hogy nincs ilyen, csak azt, hogy ) ritka ) még azoknal a szoftvereknel is, amik erosen es korrektul parhuamositva vannak.amit gyorsitani kellene, az tovabbra is a memoriaeleres meg a fabric ezek a szuk keresztmetszetek jelenleg. ( meg ugy altalaban mindig. )
-
hokuszpk
nagyúr
attol fugg, ha esetleg valamikor az if utan lesz meg valami kod beszurva, akkor arra majd ra kell jonnie az akkori modositast intezonek, hogy jo-e neki az a break vagy sem.
ezt most en sem tudom elkepzelni, hogy mit lehetne meg odatenni, de a szoftverfejlesztesben is ez a szep, hogy nemtudsz a jovoben erkezo minden fejlesztesre is felkeszulni.* mondjuk case utani elso sor
CPU = 'znver5'
aztan az if -en belul meg1x. ha ez az enterprise kodolas eloirasa, akkor meg is van, miert vannak bloat szoftverek ; nemszamitanek ra, hogy a fordito kioptimalizalja.nalam ez igy nezne ki :
case 26:
CPU = "znver5";
*Type = AMDFAM1AH;
*Subtype = Default ; // mert amugy oke, az ifen belul beallitjuk, de amugy ? //
if (Model <= 0x77) {
// Models 00h-0Fh (Breithorn).
// Models 10h-1Fh (Breithorn-Dense).
// Models 20h-2Fh (Strix 1).
// Models 30h-37h (Strix 2).
// Models 38h-3Fh (Strix 3).
// Models 40h-4Fh (Granite Ridge).
// Models 50h-5Fh (Weisshorn).
// Models 60h-6Fh (Krackan1).
// Models 70h-77h (Sarlak).
*Subtype = AMDFAM1AH_ZNVER5;
}
break; -
hokuszpk
nagyúr
válasz
S_x96x_S #9885 üzenetére
hm. te mint programolo, fejtsuk mar meg, az if -ben minek is van break aztan utana a zaro '}' utan meg1 ?
ertem en, hogy ez nem okoz hibát, meg inkabb 2 break, mint egysem ; viszont ez amugy hibas kod ; azert mert a c -ben mindent szabad, még oda kéne figyelni, a hasonlo megoldasok miatt van annyisok szoftverhiba.
-
hokuszpk
nagyúr
ha jolertem aszondja a csaj, hogy az NV azert kuzd a Blackwellel, mert ( saját átfogalmazás ) az interposeren a lapkak kozotti 10TB/s kapcsolathoz szukseges nagypontossagu illesztes a hotagulas miatt idovel "elmaszik", mondhatni degradalodik.
mitgondoltok, az AMD ezert nem tekert egy lepcsot a fabric sebessegen a 9xxx prociknal ?
illetve kivancsileszek, az Intel sajat interposer megoldasa mennyire problemas ebbol a szempontból ; az Arrownál kiderül... -
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #9843 üzenetére
"Kérdés, az Intel nem gyorsul-e ugyanígy."
tippre igen, mert valahol azt lattam, hogy a Zen3 is gyorsul valamennyit ; tippre inkabb az MS talalhatott valami altalanossagban elqrt apróságot. Lehet kivettek egy debughoz beszurt de az idok folyamat elfelejtett lassito ciklust valahonnan.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #9773 üzenetére
na az szep baleset, a sima 5500 az Cezanne, de olyanra eddig nemraktak 3d cachet ; szoval Vermeer kellene legyen, de azt meg minek ?
szerintem az Inteleseket akarjak osszezavarni
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Alogonomus #9759 üzenetére
"Lévén az Arrow Lake nem a Raptor Lake "P" magjait használja, így annyira mégsem világszenzáció az a "P" mag."
még nemtudjuk milyen teljesitmenyu lesz az arrow, de ha tippelni kéne, akkor aszondom, hogy most nem +5% -ot fog hozni az Intel, hanem sokkal többet.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Busterftw #9755 üzenetére
az Intel sok-sok évig élvezte a legjobb technológia előnyeit, csak ugye a 14 nm után eltévesztette a lépést, és megrekedt. Mégis oda kellett volna figyelni, hogy a Zen5 -nek minden verzióban legyen biztositva a 3nm ; mert a 4-es node az "csak" egy tuningolt 5nm ; míg a 3 -as node valódi előrelépést kínál.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Alogonomus #9752 üzenetére
"Az viszont legkésőbb a Raptor Lake bemutatkozásától kezdve nyilvánvalóvá vált, hogy az alacsonyabb piacokra szánt CCD-khez elég lesz a sokkal olcsóbb 4 nm-es gyártósort használni."
a Raptor bemutatasanal nyilvanvalova valt, hogy ha ezt az Intel leviszi olyan technologiara, ami redukalja a fogyasztast, akkor kapaszkodni kell, mert amugy a "P" magok baromira erosek. Ez a 4nm nem a mérnökök döntése volt az tutti.
@paprobert : jah az meg a másikfele, hogy $tizmilliárdot szándékozik az Intel a TSMC zsebébe rakni ( mondjuk annyiból már azért kijönne egy kisebb 5 ( esetleg 3nm ) üzem ) szvsz az AMD stratégiai partnerként 3 év alatt nem fizet ennyit.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Alogonomus #9731 üzenetére
az Intelnek kb. ugyanakkor kellett szerzodnie a 3nm -re, amikor a TSMC meghirdette, hogy lehet szerződni a 3nm -re
azaz vagy beeloztek, ( es már akkor tudták, hogy nemlesz versenyképes technológiájuk ) vagy ahogy valahol ABU valahol irta, licit van, és aki többet igér, az kapja.
akármelyik ; az arrow nem lesz olcsó... -
hokuszpk
nagyúr
válasz
Obliterátor #9725 üzenetére
valahol volt róla szó, hogy a Zen5 -ot eredetileg 3nm -re szantak ; azzal nemcsak ipc de parszaz Mhz orajelnovekmeny is lett volna ; de az Applen kivul bejott meg 1 nagy megrendelo a kepbe, ugy hívják, hogy INTEL.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #9592 üzenetére
lehet, hogy eddig az összes 9xxx procit "AS" módszerrel gravírozták
-
hokuszpk
nagyúr
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #9592 üzenetére
hm. szigethalmi irányítószám. hm.
ha jólemléxem olyan 6 hónappal a launch elotti gyártási dátumokat már láttunk, de ez több, mint 1 éve készült ??? 1 éve már ment a 4nm sor ? Mégis mi a pékre vártak ennyit ?
Ha nem fake, akkor elég jól állhat a Zen6 fejlesztés. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #9576 üzenetére
lehet volt egy ujratervezes ; valahol egy mérnökféle elejtette, hogy eredetiben 3nm -re tervezték a Zen5 -öt ; aztán vagy nemvolt rá elég kapacitása a TSMCnek vagy csak későn tudták volna kezdeni a tömeggyártást, vagy épp az MI300/325/350/etc -re kellett a 3nm, mert az mégtöbbet hoz, stb ; ezért jön 4nm -en. Különben lett volna enyhe frekinövelés is.
lehet aki az elején vesz Zen5 -öt, az kaphat 3nm -en gyártott chipet ( az AMD mindent is elad ugyebár ), később meg már csak a 4nm. Ha így van, akkor szvsz a korai chipekben lesz némi tuningpotenciál ( allcore 6Ghz+ ? ), ami idővel eltünik. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #9550 üzenetére
akár. én a + cacheméretre leszek kiváncsi ; igazán duplázhatnák már
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Alogonomus #9511 üzenetére
"Arm <-> x86/x64 utasításkészletek közötti fordítást biztosító emulációs felületre. Szerverek területén is ezért akadt meg az Arm piacnyerése."
max. a windowsos szerverek teruleten ; a linux kernelt ezer +1 eve portoltak arm -re ; egy nagycsomó szabadforrású szoftvert is siman le lehet forditani ; nemneztem utana, de lehet van valami centos/rocky szintu rhel klón is arm -re forditva.
-
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Busterftw #9459 üzenetére
perpill asztalra ez a teljesitmeny boven eleg ; amig a szoftveresek el nem inflálják ; de az még legalább 1-2 év. nekem ugytünik az AMD fókusz továbbra is a szerverpiacon van, mert onnan jön a nagyobb bevétel ; azt meg majd meglátjuk az Intel a TSMC 3nm -en mit gurit.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #9456 üzenetére
"Eddig mindig volt valami meglepi az egyébként tisztességes 10-13% körüli IPC emelkedés mellé. "
én is többet vártam. 16 helyett kerek 20% -ot
az AMD ha jolláttam akkor DDR5-6000 mellett tesztelt ; viszont allitolag az I/O die siman hozza a 2400 -at, azazvagyis memoriabol a DDR5-7200 lesz az optimalis ; ami még rádobhat pár % teljesitmenyt. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #9452 üzenetére
"Úgy rémlik egyébként nekem, hogy a baseline config nem volt annyira nagy hatással a játékokra: 2-3%"
azert vannak kulonbsegek ; hirtelen nemtalálom, de valamelyik topicban összeakadtunk Albussal azon, hogy ket erosen kulonbozo tesztet találtunk ; ami az Igornal levo tablazat alapjan a Giga lapon a 125/188W "default" profilt jelentette ; az Asusnal meg a 253/253 "extreme" -t.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #9450 üzenetére
a 14900K -val valo osszehasonlitasban az a trukk, hogy az "uj" Intel Baseline profilet hasznaltak a teszthez...
ettol fuggetlenul nem rosz ez ; de az az erzesem, hogy nem jatszottak ki minden kartyat ; szoval ezek a procik tudnának magasabb frekire menni, es ha az Intel uj architecturaja nagyot ugrik, akkor jöhet az XT sorozat...
az AM4 meg a socketek Windows XP -je
-
hokuszpk
nagyúr
aszondják kitolták az AM5 supportot 2027 -ig, szóval ráérek megfontolni a váltást.
5800XT lesz ebből -
hokuszpk
nagyúr
válasz
hahakocka #9430 üzenetére
ha munkara kell, akkor ujits be egy 5800X -et ; aprón az már 60 körül van járulékos költségek nélkül ; // - a 2600X használtpiaci ára // elég szép ugrás lesz.
ha már eddig kibirtad, akkor azzal kihuzod az Arrow Lakeig ; és ha az jó lesz, akkor eljön az olcsó Zen4 esetleg Zen5 korszaka is... -
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #9407 üzenetére
legkozelebb varj 1-2 percet, mert szeretek utoszerkeszteni
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #9402 üzenetére
nekem mind1, azonfiloztam, hogy valahol aszontak a ram (cache) nem skalazodik az ujabb gyartastechnologiakkal ; tehat megint lehet sziliciumotsporolni ugy, hogy mondjuk 3nm -en jon a cpu L3 nelkul ( a "C" mag egyik nagy "sporolasa" amugyis a csokkentett L3 nemdebar ? ), aztan heggesztjuk a tetejere ( vagy epp az aljara ) a 6-7 nm -en gyartott L3 lapkat. Aztalra 64MB L3 ; szerverbe 1GB.
@S_x96x_S :
"Tisztán dense core (zen6c) -nek kicsi az esélye a visszafelé kompatibilitás (BC) miatt."lehet faék vagyok, de szvsz a bináris kompatibilitás nem azon mulik, hogy dense vagy sem ; meg nem a frekin ; egyszeruen ha az adott proci kepes az osszes utasitast vegrehajtani, amit kap, akkor kompatibilis. Az mas kerdes, hogy pl. az idozitesekbol szokott problema lenni, mert ilyen szintre ritkan mennek le a fejlesztok ; de azert remelhetoleg elmult az az ido, hogy
mov cx, 0
varunk : loop varunkkoddal idozit barki is.
-
hokuszpk
nagyúr
még a Zen5 se jelent meg, de már hátizé.
szivárognak a hírek na. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
paprobert #9364 üzenetére
"Eddig sem értettem, hogy Pluton-ra hogy volt szilícium "
a Pluton a TPM utódjakent van előadva ; ha nincs ott a chipben, akkor nemfognak futni az ujabb windows verziók ; már latszik, hogy az MS próbál tenni az ilyen kerülőutas megoldásokkal szemben, mint a Rufussal kigyógyított telepítő és társai ; szóval jobb a békesség.
-
hokuszpk
nagyúr
"A noverdehez majd aztán odakerül a 2700 x meg 3700x és így tovább, generációs CPU előrelépések vannak azonos foglalaton belül. "
A noverem total jól elvan az 1700 -as procival ; majd ha a win10 nyavajogni kezd, hogy nincs frissites, akkor eldontjuk mi legyen ; igen valoszinuleg megkapja az 5800X -et tolem ; de szerintem azt már lappal együtt, mert addigra Zen5 -ot akarok magamnak. Ahhoz meg kotelezo lesz az uj lap. Tiszta Intel
"A másik hogy közben te ugyan úgy nem vettél új alaplapot ahogy írtam, miközben töb generáción át kb 2x olyan gyors csúcs vagy közép porcit tettél abba az alaplapba."
magamnak nemvettem lapot ( egyebkent ez sem igaz, irtam, hogy az 5700G kapott egy B450 Tomat ) ; de akik megkaptak a regi cpuimat, azoknak igen ; oke, nem a csucskategoriat, mert ilyen ascork b450m-hdv es az msi mortar max kozottis spektrumbol lettek mazsizva, de mint irtam lap nelkul lehetne nezegetni a procit, hogy je milyen szepen ra van gravirozva, hogyaszondja "RYZEN".
Evvan, valahogy nalam még mindig ugy jon ki, hogy pont ugyanannyi veszelyes hulladekot gyartunk, mintha Intel alapokon lennenk, annyi a kulonbseg, hogy az Intelnel egyutt adod el a lap+cpu parost, es veszed meg az ujat mert valtozott a foglalat ; itt meg eladom a procit amihez vesznek egy lapot mert anelkul megse mukodik.
-
hokuszpk
nagyúr
"Az hogy ha egy deszkába sok genrációnyi processzor jön, az nem tesz jót az alaplapgyártóknak mert évekig nem cserélnek a felhasználók deszkákat ."
hat nemtom. lehet, hogy az uj proci egy regi deszkaba kerul ; de szerintem azert megis majdnem minden legyartott procihoz a tovabbadasi lanc vegen is kell egy lap.
A sajat peldamat hozva : az 1700 -as cpum a noveremnel ; a 2700 -as az egyik cimboramnal ; a 2700X az unokatestveremnel ; a 3700X a keresztlanyomnal uzemel ; lap nelkul nemmenne egyiksem.
amikor az 5700G -t csereltem 5800X -re ; csak nembirtam ki, vettem egy B450 Tomahawk maxot ; az a kombo most a masodik gepem. -
hokuszpk
nagyúr
"beszeltem ma egy AMD-s vezeto mernokkel, o azt mondta h a zen4 eleg ugyes es bar igaz h a zen5-ben igazi 512 bites avx muveletek vannak a korabbi 2x256 bit helyett, ok semmilyen benchmarkban nem mernek 40% novekedest."
lehet a mernok igazat mond, a Zen1 -nel is tulteljesitettek a 40% targetet ; oszt majd jól meglepődünk ( de szeretnék gazdaglenni jeligére ) az 55% -on.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Komplikato #9322 üzenetére
"AI programokon kívül minek kellhet végtelen nagy sáv-széllesség?"
a keves fedelzeti memoriaval bíró vgaknak ?
Directstotrage is coming -
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #9320 üzenetére
én meg kitartok a legyen 20% és megvettek álláspontomnál
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #9317 üzenetére
hát ilyen az emberfia ; mindig beleszeret a saját gyermekébe.
nemtom mire gondolsz Zen4 problemak cimszo alatt ; az elodhoz kepest hozott majd 30% -ot ; akinek ez nem eleg nagy elorelepes, annak a 40% se lesz az.egyetlen problema volt ; a drága ram, és a drága alaplapok ; no azt semmilyen visszatartott trukkel nemlehet orvosolni, hogy a pcie7 miatt mégdrágábbak lesznek a ddr6 lapok es hozza a memoria. Inkabb azt oldjak meg, hogy a Zen6 jojjon am5 -re es am6 -ra is. ( oke, mondhatni ki veszi majd az ujabbat ? szvsz akinek keves az AM5 ; nekem is azert nincs még Zen4 -es procim, mert bőven elég az AM4, abba meg nemárulnak olyat. )
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #9305 üzenetére
ezek nyilván mérnöki mintákról vannak ; azaz az ipc már kb. pontos ; de mennyivel térhet el az órajel a véglegestől ?
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #9303 üzenetére
oke, valamekkora elorelepes lesz.
mondjuk az a 38-71-86 nemtom mitol, de hagyjuk a politikat es a Zen4 -et, megvettek kilora -
hokuszpk
nagyúr
meglassuk. ha nemlesz, akkor nemlesz; mint emlitettem, elporoszkalok az 5800X -el ; Zen4 -re is azert nemvaltottam eddig, mert ez a teljesitmeny boven overkill nekem.
az elso Ryzenem elott 3 -> 4 magos Phenomom volt ; ugyan megvettem az R7 1700 -at ; de csak akkor lett eloleptetve, amikor kidoglott a Phenom alol a lap. Mert puttyra meg tavoli asztalra, es tvnezesre ( ( főleg elő sport ) ezek a fo felhasznalasi teruleteim ) az is eleg volt.
amikor meg van valami "fejtsuk meg" feladat, ahhoz ugyis vga kell, ami a masodlagos gepben elketyeg. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #9299 üzenetére
legyen 20%, és megvettek. Ilyen hírek mellett a Zen4 -et biztos kihagyom, a megjelenésig valahogy elporoszkálok az 5800X -el
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #9285 üzenetére
" Olyan chipek esetén lenne létjogosultsága így, ahol el lehet tekinteni attól, hogy kifejezetten magas frekvenciát érjen el a maga területén, és/vagy kiemelten fontos a sűrűség akár a szuboptimális energiahatékonyság terhére is és/vagy mindezt kedvezőbb áron, mint a TSMC egy régebbi node-ja. "
Playstationba szánt Zen2 esetleg ? 3.8 Ghz -t talán még a Samutech is megugorja jó fogyasztással.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Devid_81 #9274 üzenetére
a 8700F még érthető, a 8700G-ben van AIgyorsitocucc is. A 8400F az már izé, nagyonnemtom, ha jólemléxem, 8700G, 8600G, 8500G, es 8300G a jelenlegi kinálat ; namost a 8500G, 8300G -ben nincs AIcucc csak a Zen4C magok miatt meg vegye meg aki tud egyfolytában 2 évig vivóállásban állni.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #9256 üzenetére
durva ha igaz ; ez már nálam is a hiszem ha látom kategória.
** mondjuk a pletykákhoz mostanában amugyis így szoktam közelíteni*** bár ha a pletyik fele igaz, akkor Gef 50xx mellé tökéletes lesz.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Alogonomus #9236 üzenetére
"A Zen5 viszont indulásra kész, ezért is vártad most a bejelentést, viszont az AMD szemszögéből minden rászánt további negyedévvel csak még jobbá csiszolódhat a tesztlaborban, "
szvsz a Zen6 fejlesztésnek adhat plusz erőforrásokat, ha már most kész van a Zen5 ; a "csiszoláshoz" kevesebb fejlesztő is elég.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #9208 üzenetére
szvsz nem fog felhobol menni, ha helyben megvan a teljesitmeny, az ilyen ai cegeknek olcsobb helyben futtatni amit lehet ; mint sajat szerverparkot epiteni ( boviteni ) vagy berelni a teljesitmenyt. Szvsz adatbiztonsagi aggalyokra is jobb valasz az, hogy "dehat nemvisszuk el feldolgozasra az user adatait, ha akarja levalaszthatja a netrol a masinat a melo idejere" ( ami jelenleg nem feltetlen igaz, mert pl. a topaz mindig letolti az aktualis ai modellt ) , mint az, hogy "sajnos csak a szerverparkunkon belul mukodik".
-
hokuszpk
nagyúr
kezd erdekelni ez a Ryzen Ai dolog a 8xxx cpukban ; lehet, hogy nyugdijazom a videokartyat, ha a Topaz tenyleg gyorsabb a cpuba epitett Xilinxderivált megoldassal. Remelhetoleg kevesebb energiat is fogyaszt ; es 1 venti csak halkabb, a 200+W -t bekajalo vgan pörgő 3 ventinel.
itt azt fejtegeti a fószer, hogy "ó hát sosenemgondoltam volna". -
hokuszpk
nagyúr
válasz
S_x96x_S #9189 üzenetére
Samunak van chipletfelheggeszto technologiaja, vagy a legyartott chipeket viszik at a TSMChez palackozni ?
mondjuk a Zen5c -re eselyes, hogy nemlesz felheggesztve a 3D cache, szoval még jó is lehet.
a hosszutavu egyuttmukodesbol nehogy felvasarlas legyen, aztan lesz itt nekunk SAMDsung es nezhetunk mint a moziba. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
ScomComputer #9183 üzenetére
de valami tenyleg van a levegoben ; ABU is lehozta álnéven.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #9165 üzenetére
hat elbirnam kepzelni a Cezanne tetejere felapplikalt +64MB cachet ; igaz "csak" 80MB lenne a vegeredmeny, de lehet a Vega8 egy picit megtaltosodna.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
ScomComputer #9163 üzenetére
ha feltunik a 7600X3D , kezdjunk gyanakodni, hogy valami hibat fogtak, es egy negyedevet kesik a Zen5...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eladó konfig! Ryzen 7 7800X3D 2TB SSD 64GB DDR5 RX9070XT 16GB!
- Új, makulátlan állapotú Samsung Galaxy Buds FE, fehér, fél év garancia
- Új, makulátlan állapotú Samsung Galaxy Watch7 44mm ezüst, 2 év garancia
- Új, makulátlan állapotú Samsung Z Fold 6 256GB Tengerészkék, független, 2 év garancia
- Használt TP-Link Deco M4 - AC1200 Router (Mesh-ként is használható)
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 Touch - i5-6300U I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- DELL Thunderbolt Dock - WD19TB modul 02HV8N (ELKELT)
- Eredeti DELL 240W töltők (LA240PM160)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest