- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Igazi csúcskészülék lett a Poco F7 Ultra
- Milyen okostelefont vegyek?
- Yettel topik
- Apple iPhone 13 mini - miért nem veszik elegen?
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Google Pixel topik
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- LTE frekvenciák
Új hozzászólás Aktív témák
-
Busterftw
nagyúr
válasz
Yutani #10035 üzenetére
Szerintem nem lesz.
Nincs sokkal jobb node ugras (4NP a pletyka), esetleg ha meglepik az N3-at, de ott sem lehet hatalmas kulonbseg.
Arch hozni fog valamennyit, esetleg 5090 johet dual-GPU?Itt benchmarkokon az RT+DLSS 4/FrameGen mutat majd nagy kulonbseget, szokas szerint.
Persze remelem tevedek. -
S_x96x_S
addikt
Frusztrált ügyfelek máshol is vannak, de más a kezelési mód is.
pl. az nVidia jobban kommunikál.
( mégha a kommunikáció csak ~ placebo is, de jobb az érzés tőle. )
"NVIDIA CEO Says “Restricted Supply” Has Frustrated Its Clients, Increasing Business Tensions" -
S_x96x_S
addikt
> Háde mér nem 4+4?
jobban lehet marketingelni .
és így talán könnyebb eladni a Tetraphobiásoknak.
"The Chinese word for "four" (四, pinyin: sì, jyutping: sei3) sounds quite similar to the word for "death" (死, pinyin: sǐ, jyutping: sei2) in many varieties of Chinese.[2][better source needed][3] Similarly, the Sino-Japanese, Sino-Korean and Sino-Vietnamese words for "four", shi (し, Japanese) and sa (사, Korean), sound similar or identical to "death" in each language (see Korean numerals, Japanese numerals, Vietnamese numerals)."a 3+5 -nek jobb a jelentése - és nem rontja le a két 4-es.
""""
A kínai numerológiában a 3 és az 5 számok külön-külön és együtt is szimbolikus jelentéssel bírnak.
3: A kreativitást, növekedést és harmóniát képviseli. A kínai kultúrában a „három” számot gyakran pozitív energiához és szerencséhez társítják.
5: Az egyensúlyt, harmóniát és a természet öt elemét (fa, tűz, föld, fém, víz) szimbolizálja. Szintén a stabilitás és változatosság jelképe.
A 3+5, vagyis 8: Kínában a 8-as szám a gazdagságot, bőséget és sikert jelenti, mivel a kiejtése hasonlít a „jólét” szóra (发, „fā”).
Összefoglalva: a 3+5 együttesen szerencsét, bőséget és kreatív egyensúlyt sugall a kínai numerológia szerint.
""" -
Petykemano
veterán
Igen...
Ha csak úgy szűkülne a piac, logikusan hangozna az áremelés.
De két éven keresztül úgy drágult minden (chip & co), hogy közben azt mondták keresleti sokk van, és talán csak 2025-re enyhülhet. Ehelyett most enyhül a kereslet - Számomra, mint megfigyelőnek az volna logikus, ha erre csökkenne az elmúlt 2 évben tapasztalt keresleti sokkra inflálódott ár.
Most vagy az van, h a tsmc még így is tele van, csak csökkent a sorbanállás, vagy 19-re húznak lapot. -
S_x96x_S
addikt
> Vajon mi az oka, hogy Linuxon több az AMD user, mint Windows-on?
> így ezek a userek hajlamosabbak elszakadni~ talán igen ..
a Linuxosok jobban "újdonságkereső"-ek ( ~ kockázatvállalóbbak)
és az Intel->AMD váltás is valamiféle jól bevált útról való letérés.
( legalábbis a zen1-es időkben )Amúgy túl sokat nem érdemes belelátni ebbe,
mivel
a linux részesedés csak 1.44% A Windows meg 96.11%; A maradék az OSX: 2.45%-------------
Windowson szerintem még belejátszik az is, hogy ott relative nagy lehet az 5 évnél idősebb CPU részesedés is .. és akkor ott az Intel volt a domináns ..
A 2 és a 4 magos CPU aránya is elég nagy. És ez most az Intel terepe a gyártási kapacitása miatt. ( ~ 10% a kétmagos és ~ 30% a négymagos )
A 14magos CPU meg biztos Intel, mert az AMD-nek nincs ilyenje.Linuxnál szerepel a listában 32 magosnál nagyobb verzió is ( 36.48,64,128 core) a windows-os listában viszont nem, emiatt azt is feltételezem, hogy a Linux a munka miatt preferált.
Amúgy még
- A Zen1 2017-ben jelent meg és csak nagyon lassan lett elfogadott.
- Valamit az általad már említett OEM / Notebook is hatással van a windows részesedésre, ami jelenleg az Intel terepe. -
S_x96x_S
addikt
>
itthonhogy alakul az Intel/AMDNovemberiből - nemzetközi Steam Stat van még.
win:
Abban azt látom, hogy az AMD kezdi visszaszerezni a Windows-on a Szeptember-Októberben elvesztett részesedését. OCT->NOV: AMD +3.88%
WIN: Jelenleg: AMD részesedés: 32.87% vs. INTEL 67.10%
de még mindig elmarad a Juliusi csúcstóé ( ami 33.73% -volt )linux:
itt még SEP,OCT -ben is növekedett de most nincs változás az elöző hónaphoz képest.
LINUX: Jelenleg az AMD 56.64%-on áll; az Intel meg 43.36% -on.Steam Hardware & Software Survey: November 2022
https://store.steampowered.com/hwsurvey/processormfg/?sort=chgki mit lát még bele?
-
HSM
félisten
Csak finoman jelzem itt meg, hogy a kék oldalon ez nagyon sok éves gyakorlat, hogy az olcsó lapok, főleg a viccnek is rossz hűtetlen 3+1 fázisos OEM deszkák pl. tipikusan csökkentett TDP limitekkel hajtották a CPU-kat (a gyártók kedvükre akárhova paraméterezhették a limiteke, lásd datasheet). Aztán persze volt a csodálkozás, hogy néhány 9700K miért sokkal lassabb a többinél...
Ennek a fordítottja, amikor a 9900KS tulaj csodálkozott, hogy a full-full extrás tuninglapban a gyárilag 4kW limittel nem bír a tripla radis játékvíz sem a proci hőtermelésével.
Nem mondom, hogy ez jó irány, de ha kellően nyíltan fel van tüntetve, szerintem egy vállalható kompromisszum lenne, ha a legolcsóbb lapok "105W módban" hajtanák a legnagyobb CPU-kat, így jelentősen egyszerűbb, olcsóbb VRM-el is megépíthetőek lennének, miközben a procik perf/watt aránya is drasztikusan nőne, és a maximális teljesítményből sem veszítenének túl sokat.
-
Petykemano
veterán
Igen, ez egy érdekes kérdés.
Én nem látom okát, hogy miért ne lehetne aszimmetrikus.Ugyanakkor MLiD épp ma osztott meg egy videót a Siena platformról és a Zen4c-ről.
Szerintem érdekes.Elmondja például azt, hogy a Siena méret szempontból 4CCD-re van tervezve.
Elmondása szerint a Zen4c:
- felezett L3$
- alacsonyabb Fmax (2-3.5Ghz) mellett nagyobb tranzisztorsűrűség => kisebb CCX
- 1CCD 2 CCX-et tartalmaz - ahogy a Zen-Zen2 idején
- összességében a Zen4c szélesebb CCD-vel fog rendelkezni, mint a Zen4Fentiekből fakadóan a Zen4c miközben a maximális frekvenciája azon a rendkívül energiahatékony szinten marad, aminél magasabbra szerver proceszorok (és U szériás notebook procik multiban) amúgy se nagyon szoktak menni, aközben az L3$ méretétől eltekintve IPC-ben kb 10%-kal elmaradtva, kb az U szériás APU-któl megszokott eredményt fog tudni hozni.
Három szempontból fontos ez
1) egyrészt a 2. pont - nagyobb tranzisztorsűrűség, kisebb lapkaméret, cserébe alacsonyabb frekvencia - igazolja azt a hipotézisemet, miszerint az AMD és az Intel is nem csak fogyasztással, hanem lapkamérettel is fizet az 5+Ghz-es procikért. Tehát valóban ez lehet az oka, amiért az AMD nem érte el az N7-en a TSMC névleges tranzisztorsűrűségét, míg a 3Ghz körül csúcsosodó Apple M1 igen.2) Másrészt az aszimmetrikus CCD-hez kapcsolódóan megemlíteném, hogy érdekes - számomra furcsa - módon MLID nem említett hibrid megoldást. Még akkor sem említette meg, amikor a Raphael jöt szóba. Pedig szerintem a ST / LT eredmények megtartása érdekében úgy lenne értelme, ha minden SKU-n 1 CCD a "nagy" magos változat maradna. (Különösen akkor, ha V-cache- csak erre lehet tenni, mert a Zen4c-ből helytakarékosság érdekében kimarad a TSV)
És ez hasonló kérdés, mint az ugyanolyan, de eltérő számú magokból álló CCD-k használata.
Egy 6+4 magos 7800X változat jó előjel lenne arra, lehet Zen4+Zen4c hibrid összetételű SKU is.3) Figyelembe véve, hogy mennyire hasonlít a Zen4c felépítése egy Zen2 lapkára, nem lepődnék meg, ha a jövőben valójában a Zen4c válna úgymond a következő generáció alapjává.
a 2X16mb L3$-t újra egyesíthetik. Lehet, hogy 2MB L2$ mellett az minimál, de nem kevés.
Vagy akár ki is emelhetik, hogy honnantól kezdve L3$ csak V-cache formában kerül rá. A 16 mag közötti megosztást persze attól még meg kell oldani. De ha 3D irányban a 32MB-nál már lényegesen nagyobb méretét tudsz ráépíteni, akkor nem biztos, hogy érdemes még küzdeni azzal hogy legyen embedded L3$. -
törölt tag
Megvárom mit villant az intel. Ma már csak 5.-re kapcsolt be a gép, dobja a check cpu hibát, szóval előbb utóbb szét kell szednem. Akkor lehet váltok, és aztán tényleg nem nyúlok hozzá évekig.
De jó lenne megnézni ebből a sorozatból az 3D Vcache procikat, de az reménytelenül messze van.
"ami tartalmazza a helyi áfát"
Meg lennék lepődve ha 27%-os áfa lenne rajta.
-
Petykemano
veterán
> A pórnép között a PCIe Gen4 még mindig csak terjedget, bőven elég még a Gen3 is.
> Gen5 csak különleges helyzetben szükséges, nem nép-igény.Igen, ezzel teljes mértékben egyetértek. Persze nyilván ennek is az az oka, hogy... hogyis fejezzem ki magam: az olcsóbb lapokat kereső vásárlói és gyártói között van egy összekacsintás, hogy "nem létszükséglet az"
Másként megfogalmazva: a PCIe4-es lapok drágábbak voltak.Ha nincs kényszer*, akkor átlagfelhasználó esetén nem különösebben érezhető és ezért nem is indokolt a költséges újabb verzióra váltás.
A nagy kérdés az, hogy vajon a PCIe5-re épülő CXL hoz-e olyan áttörést bármiben (pl: nemvolatilis memória bővítőkártya), mint amilyet a HDD-k helyébe lépő SSD hozott.
Megjegyzem persze, hogy az se egyik napról a másikra zajlott le, az elején az SSD igencsak úri huncutság volt! Ez alapján én úgy számolok, hogy legjobb esetben is 1, de lehet, hogy inkább 2 cpu generációt kell várni ahhoz, hogy ebből nem valamilyen technológiai fétis, hanem kézzelfogható előnyök alapján lehessen azt mondani, hogy olyat szeretnék. (Ez alól persze azok kivételek, akiknek tényleg szüksége van a sávszélességre.)(* az GPU-n nem a generációval, hanem a sávok számával spórolnak)
-
törölt tag
-
Petykemano
veterán
Az Intel esetén a PL2 elvileg az a fogyasztás, ami fölé aztán már tényleg nem mehet még tartósan se. A PL2 az a fogyasztás, ami megengedhet magának jellemzően rövidebb ideig. Mondjuk 1 percig. (Ez is beállítás)
Az Intel elhagyta ezt a TDP fogalmat, de ez tulajdonképpen valami olyasmit jelent, hogy a tartós fogyasztás efölé nem mehet. Ennek bizonyára hűthetőségi okai vannak - erre utal a Thermal Design Power kifejezés.
Az AMD esetén a TDP nem ugyanazt jelenti, mint az Intelnél a PL2. A 105W-os TDP-vel rendelkező procik max fogyasztása kb 142W volt. Tehát az AMD PL2 ekvivalens értéke kb TDP*1.35. A 170W-os TDP kerethez tehát valami 230W-os maximális fogyasztás társulhat (PL2). Azzal annyira már nincsenek lemaradva.
Én nem örülök - környezeti szempontból - a TDP keret emelkedésének. Az kevésbé zavar, ha az egyszálas teljesítmény érdekében a proci benyal egy magon 20W-ot, de az már igen, hogy amikor a 100-300W-os tartományban dolgozik, akkor is kivasalnak belőle +5-10%-ot +100-150W árán, ami szerintem eléggé pazarló.
(Persze én értem, hogy mindenki számára lehetőség, hogy leredukálja magának a TDP keretet, de valószínűleg oka van annak, hogy a környezetterhelésre állami szabályok vannak (ha vannak) és nem mindenkinek a lelkiismeretére van bízva. )
-
S_x96x_S
addikt
> De milyen hülyeség
nem biztos, hogy hülyeség ... csak nehezen tudjuk felfogni a probléma komplexitását.
vannak hagyományok és szokások - amihez alkalmazkodni kell.
pl. a mobil procikat a CES-en kell bejelenteni, hogy az OEM gyártók fel tudjanak készülni a gyártásra a következő őszre ..
Ez a "hagyomány" és a Notebook gyártók is erre álltak rá ...
és mert a Notebook gyártók a Karácsonyi hagyományra fókuszálnak ..A DIY/desktop procinál viszont az alaplap és a proci megjelenését is az AMD kontrollálja és itt a fejlesztési ciklusok is tágabbak 12-18 hónap ..
vagyis nincs szinkronban a mobil és a dekstop ..Vagyis valamilyen mobil procit ki kell adni a CES-re ..
Ha nincs semmi új, akkor "csinálni kell" átnevezéssel ... pici ráncfelvarással.piaci kényszer .. ami senkinek se jó .. de nehéz a váltás.
> és 5000-ről rögtön 7000-re ugranak.
ha visszanézel az időben, akkor találsz még hasonló ugrásokat.
-
Petykemano
veterán
Én nem hiszem, hogy költség oldalról ne érné meg.
Elhiszem, hogy GDDR5M nem működött, mert az AMD nagyon pici piaci szereplőként nem tudta standardizálni.
Azt is el tudom hinni, hogy kezdetben a HBM és az interposer ára túl magas volt ahhoz képest, amilyen piaci szegmenst a termékkel meg lehet célozni. Ne felejtsük el, hogy az amd nem apple, tehát nem tud nagy mennyiségben drága de jó cuccot eladni. És a tervezési és gyártási költség meg nem független a volumentől.
Arról nem is beszélve, hogy egy új memóriamodellt kellett volna elfogadtatni, ahol a HBM vagy rendszermemória, vagy csak gyorsító. Ez egyébként hasonló, mint az Intel DRAM+Optane, de még az sem szivárgott le a mainstreambe.De kitömni a lapkát IC-vel, hogy kompenzálja a sávszélesség hiányát szerintem minden korábbi lehetőségnél egyszerűbb - és már csak azért is indokolt lehetne, hogy az OEM gyártók ne tudják bebuktatni az erősebb IGP-t azzal, hogy csak 1 RAM modult tesznek a gépbe.
A Rembrandt 210mm2. Ez 12 CU - IC nélkül
A 16CU-val rendelkező navi24 16MB IC-vel kompletten belefér 107mm2-be.
Szerintem egy 300mm2-es apuba beleférne akár 32CU is 32Mb IC-vel.És azért ez nem jelentene olyan nagy költséget se. $20-30 max.
Mit jelentene ez árban? Hát kb ekkora gpu-kat adnak 8GB GDDR6-tal pcb-vel hűtővel $300-400-ért.
Szerintem egy ilyet, ami bőven rendelkezik egy navi24 teljesítményével $250-300-ért nyereséggel el lehetne adni.Szerintem az állhat a háttérben, hogy a fő vásárlók az oemek. És ők meg nem szeretnének integrált cuccokat, mert szeretnék megválogatni, hogy milyen beszállítótól milyen alkatrészekből milyen terméket raknak össsze.
A minipc és DIY pedig ebből a szempontból niche. -
S_x96x_S
addikt
> X670 chipset esetén két egyfoma chip fogja kiadni a chipsetet ..
> Vagy két, eltérő ?az eredeti hír (#6892) alapján - 2 egyformáról szól.
"Meanwhile, the enthusiast X670 platform employs two of these chips (our sources confirm the chips are identical)"Olrak (első és második ) shematikus ábrája
már ennek a "rész" információnak
a spekulatív értelmezése volt,
hogy hogyan kapcsolódnak ezek a chipek egymáshoz.
---
a Videocardz is lehozta ugyanezt a TomHW -es hírt.
"Such approach will give AMD advantage by enabling easier scaling and flexibility in terms of what connectivity features are available. For the X670 series though, both chiplets manufactured using TSMC N6 process technology, are said to be identical."
---
Még az is lehet,
hogy az új Threadripperben már 3 chipset-et fognak rakni - ebből.
---
ami miatt még sokan aggódnak az a passzív hütés ..
és a több chipletes megoldással ez is könyebb. ( X570 -nél ez probléma volt) -
paprobert
őstag
Na igen, bár inkább arra akartam rámutatni, hogy nem az anyagköltséget követi a piaci ár, hanem önkényesen van megszabva piaconként, a kartell aktuális állapotának megfelelően.
Egy ilyen APU esetén a CPU és GPU rész hasonló mértékben lenne jelen a termékben, emiatt dobtam fel, hogy vajon melyik oldal lenne a mértékadó. -
S_x96x_S
addikt
> Egy Navi24 GPU
nézegetve a régebbi pletykákat,
a ZEN4-nél inkább már a chipletes RDNA3 -as széria az
ami várható , vagyis a N31, N32Legalábbis Greymon55 - 2021nov08 -as tweetje alapján
Q: For RDNA2 iGPUs inside Zen4 CPUs? Yoo!!!
Greymon55: N31 , N32
https://twitter.com/greymon55/status/1457603549978763267> kb 25-30 dollár lehet ...
> ... ami nem dobná meg olyan mértékben a CPU árátén legalább +$100 -ra saccolom
az extra RDNA3-as chipletes proci "piaci" felárát.
( a mostani ryzen 5800X és 5900X közötti árkülönbözet alapján)
de a 3D-s InfinityCache - sem olcsó,persze az Intel rádurrant az árversenyre az új ARC-os gpu-kkal,
vagyis lehet valami alapja a reménynek.------------
A jelenlegi megértésem szerint:
a ZEN4-esekben
- alapból lesz egy minimál 4CUs RDNA2 integrált igpu az io die-ban
- és egyes procik kaphatnak egy extra RDNA3-as chipletet. -
paprobert
őstag
"Normális teljesítményű (=nem belépő szintű asztali) IGP-t majd akkor fogunk látni, ha az AMD végre rászánja magát az Infinity Cache beépítésére IGP-be."
Ez vajon GPU árban menne ajándék CPU-val, vagy CPU árban ajándék GPU-val?
Manapság, sajnos, van különbség a kettő között, pedig ugyanarról van szó.
-
Petykemano
veterán
-
Petykemano
veterán
Ez igaz. Lehet így is nézni.
Ha konkrét technikai akadálya lenne, ahogy azt az elején állították, akkor nyilván nem lenne a wishlisten.
De vannak kilógó lólábak.
Van pl olyan A320-as nevű alaplap, amin valójában B350-es chipset van ( [link] ) és támogatja a Vermeert.
Ahogy nagyon sok (megkockáztatom az összes) A320-as lap is támogatja a Vermeert. Olyan nagyon támogatja, hogy egy A320-as lap simán elvisz egy 5950X-et is. [link] -
Petykemano
veterán
Igen, eddig az AMD és természetesen az alaplapgyártó is ellenérdekelt volt.
Abu elmondása szerint az AMD elkészítette a szükséges mikrokódot, ez az alaplapgyártók rendelkezésére áll, minden csak rajtuk múlik.
Ahogy Abu leírta a helyzetet, abból az jön le, hogy az AMD semleges a kérdésben.
Viszont az AMD tulajdonképpen most már inkább érdekelt lehetne a megnyitásban, mégha kötelezővé nem is teszi.
Az alaplapgyártók számára pedig csak presztízskérdés: vajon többe kerül-e kiadni a B450/X470-es Biost B350/X370-es alaplapokra, mint az, hogy emiatt esetleg párszáz vagy párezer tudatos vásárló a következő alaplapját más gyártótól veszi? -
S_x96x_S
addikt
> Mindezt 12LP node-on gyártott termékekre?
azért nem olyan egyszerű ez.
1.)
pl. a beágyazott/OEM pianak hosszú távú támogatás kell.
Es vajon meddig lehet megrendelni az zen1-es R1000-es szériát?
2029-ig!
AMD Ryzen™ Embedded R-series Processors
Last Time Buy: 2029
https://www.amd.com/en/product/11221
https://www.amd.com/en/products/embedded-ryzen-r1000-seriesAz V-Series V2000 with Radeon™ Graphics -
2030-ig lehet rendelni. (ZEN2 alapon)
https://www.amd.com/en/products/specifications/embedded/19146és ezek az nagyrészt ipari gépekbe kerülenk
amelyek pl. 6W-on futnak.
https://linuxgizmos.com/ubuntu-certified-system-runs-on-amd-r1000-as-low-as-6w/2.)
A jövő megjósolhatatlan
minden változik ..
és az Intel is majdnem megvette a GF-ot ... ha nincsenek lefektetett feltételek, akkor akár az Intel dupla árat is számíthatott volna az AMD-nek.de
Most a GF valószínüleg tőzsdére megy (IPO);
és mindkét félnek érdeke,
hogy a következő pár év üzleti keretrendszerét lefixálják.A chiphiány még eltart 1-2 évig ..
és az ügyfelek óvatosabban ugrálnak az új technológiák felé.3.)
és plusz amit ti felsoroltatok
- AMD Monet: Zen3 on 12nm node
- GPU ..és szerintem a TSMC is jobban elnéző,
ha az AMD a GF-val egyezkedik, mintha a SAMSUNG-al .. -
S_x96x_S
addikt
> Valamiért nekem a SkyBridge koncepció
Az extremetech-es cikk csak egy újságírói továbbgondolása
a SkyBridge-nek.egy logikus spekuláció.
az eredeti cikkben
"... the puzzle that AMD didn’t mention — an SoC architecture that we ultimately believe could combine ARM and x86 hardware on the same die."
"This article is speculative — AMD has not acknowledged such a strategy at this point — but if you read between the lines a bit, the pattern fits."
-
Petykemano
veterán
Már két generáció óta készítenek 7nm-en uncore-t (Renoir, Cezanne). Szerintem logikus lenne kiemelni a Cezanne-ból "és kész is"
Persze felmerülhet a kérdés: mi a fenének csinálnának az AM4-hez és régi zen3-ashoz való IO lapkát, amikor a zen4-hez majd úgyis új IO lapka kell (PCIe5, DDR5) Ez a kritika jogos. Ennek nyilván csak akkor van értelme, ha tényleg még 1-2 évig megmarad a 7nm-es zen3.
Sokminden történhet.
Az is, hogy a GF-nál gyártott IO lapkákkal szerelt változatokat kivezetik, mert a több forrásból származó lapkák összerakása extra költség. De az is, hogy mindkét változat piacon marad más árszegmensek lefedésére.a 7nm-es IO lapka persze részemről nem bizonyosság, csak wishful thinking. Kevésbé lenne logikus a TSMC-nél 12nm-re áttervezni (10nm nem is tudom, hogy létezik-e még egyáltalán)
-
Petykemano
veterán
Én a felhőszolgáltatók igényei alapján már X86 + ARM chipeket látok összetokozva.
és akkor rugalmasan - a kereslet alapján - bootoláskor vált X86 vagy ARM között.
Chipletes technológiával nem olyan nehéz megvalósítani.Valamelyikőtök elmondhatná nekem, hogy ez miért lenne jó?
Ha ugyanabba az alaplapba bele lehet tenni Arm és X86 processzort is, azt nagyjából értem, hogy nem kell kétfélét validálni, ad abszurdum ki lehet cserélni. Figyelembe véve, hogy a cloud szolgáltatóknak mai napig vannak Sandy Bridge és hasonló elég régi platformok, szerintem elég valószínűtlen, hogy pont a cloud szolgáltatók cserélgetnék a procikat.
Ha ugyanabba a rendszerbe bele lehet tenni - akár 2S, akár chipletes megoldássel összetokozva - Arm és X86 magokat... Biztosan meg lehet oldani, hogy pont ugyanúgy lássa az operációs rendszer az ilyen vagy olyan magokat mint ahogy a GPU-t is látja, de nem küld rá oda nem való utasításokat. Azt is értem, hogy ez azért lenne jó, mert ha egy x86 VM/konténer indul a gépen, akkor azt a workloadot ide, ha Arm, akkor azt meg azokra a magokra ütemezi. Ennek nagyjából valami olyasmi varázslatnak kéne lennie, hogy ahogy az intel (lenne) kénytelen megoldani a feature-ök tekintetében nem ekvivalens kis és nagy magok működését. (bár ha jól tudom letiltással oldották meg, nem varázslattal)
Bootoláskor vált x86 és ARm között? Ez akkor azt jelenté, hogy a működési idő alatt a kupak alatti chipek egy része soha sem működne?
Ha én cloud erőforrást veszek, akkor tudok venni X magnyi X86-ot, és ha arm alapon akarok futtatni egy konténert, akkor veszek egy Arm-os VM-et vagy k8S node-ot.De nem látom, hogy ez milyen előnyt jelentene azzal szemben egy cloud szolgáltató esetén, mintha az x86 és az ARM cpu két külön gépben lenne?
Azt el tudom képzelni, hogy a cloud szolgáltató részéről cél lehet, hogy amikor erőforrást veszek, ne is kelljen és ne is akarjak foglalkozni azzal, hogy milyen cpu-t veszek, hanem csak vegyek x db valamilyen cpu-t és majd a rendszer eldönti, hogy milyen cpu-n futtatja az én konténeremet - ami ha x86, akkor olyan magra kerül, ha armra forgatott, akkor arra.
De ehhez miért kéne egy gépben lennie a magoknak?
-
Cathulhu
addikt
az nvidianak eleg nagy az embedded piaca is, nem csak GPUt gyartat, hanem SoCokat is pl autokba. Es pont nemreg volt hir, hogy az autogyartok szivtak fel a TSMC kapacitasanak jo reszet.
De ettol meg az AMD reszesedese vicc, tekintve hogy konzol SoC-okat is 10 millios tetelben kellett gyartatnia, es allitolag a HiSilicon kapacitasanak jo reszet is o vasarolta fel. A tablazat ennek jocskan ellentmond, igy viszont teljesen realis az a keszlethiany ami van.
-
Balala2007
tag
Vajon mikor jön ki az első x64 proci, ami nem tud 32 bitet?
Vszeg soha mivel minden proci 8086-kent indul el, (kikapcsolt cache-ekkel, MMU-val), es az egesz hobelevanc minden egyes boot soran vegigjarja az egesz PC-s evoluciot (real mode -> protected mode -> flat mode).
Plusz vannak meg ocsmany dolgok, pl hogy az 5 szintu LA57-es modot (ami csak az ICX-tol lesz aktiv) csak 32b-re visszalepve lehet bekapcsolni.
Az egesznek igazabol nincs jelentosege, Dual FMA EU-k meg 16MB integralt cache-ek mellett elhanyagolhato a kompatibilitas tranzisztor tobblete, gyors meg hatekony se kell legyen, csak mukodjon. Az a worldwide 6,5 kernel hacker megszivja, amig beleszuszakolja ezeket a kernelekbe, de ha mar mukodik a 128 PetaByte tamogatasa, senkit se fog erdekelni mennyire korulmenyes a bekapcsolasa.
Jo reg probalkoztak "egyszerusiteni", ez volt a 80376.
Akkora sikere volt,,hogy alig emlexik erre meg valaki. -
Igen, valami ilyesminek én is örültem volna.
Ha már IGP és 720p, lehet ki is kéne próbálnom a CP 2077-et (bár ezért nem veszem meg, majd pár év múlva akciósan).
AMD's Vega 11 running on a Ryzen 5 2400G reaches (barely) playable levels. It's nowhere near powerful enough to handle 1080p at medium quality, but 720p at minimum quality averages 33 fps. The CPU most likely is struggling a bit, leading to minimums of 24 fps, but you could play Cyberpunk 2077 this way in a pinch. We also enabled FidelityFX CAS with 75 percent static scaling, which boosted the average fps to 43 (but minimums are still only 26 fps).
(via) -
wwenigma
Jómunkásember
Koszonom olvastam, remelem mas is elolvassa es kilog a lóláb hogy ismet megy a félrebeszélés erről. Lásd hogy a lapgyártók allitjak be alapertelmezetten az allcore boostot és nem ez a beallitas erkezik inteltől a "kevesebbet fogysztó" procijaihoz a biossal...
Maelephant: azert Linus kapcsán nem igazan merul fel az AMD bias szoval inkabb a hardverben kell keresni a kulonbseget, milyen konfigban érték ezt el. De tény hogy rettentő durva lett.
-
HSM
félisten
Köszönöm, mindkét irományt jól ismerem.
Úgy tűnik, kötekedő fórumtársunkkal ellentétben.
A kedvenc idézetem az egyikből: "Our opinion is this: the AMD TDP formula takes three individually useful numbers and blends them all together into one un-useful number that can’t be reverse engineered back into its original parts. It’s like summarizing someone’s personality by adding their birth date and the number of letters in their last name together. AMD did provide tCase, tAmbient, and HSF θca to us upon request, but those aren’t the numbers that get printed on the box."
Intelen persze nem ideális, hogy a lapgyártók azt állítanak be, amit akarnak limitnek, de legalább így nincsenek motiválva "alternatív" megoldások keresésébe, mint pl. a CPU telemetriai adataival való trükközés a piros CPU-k esetén.
-
Cathulhu
addikt
A Netburst tobb evig valo gyengelkedese elerte azt, hogy az emberek fele elgondolkodjon arrol, hogy talan nem intelt kell venni. A bulldozere meg azt, hogy az emberek 90%-a ne is gondolkodjon masban, mint intel. Hatalmas kulonbseg. 9 eve vettem egy 8320-at 40e Ft alatt, azota folyamatosan megy (most anyam gepeben), soha egy percre se bantam meg, azt siman hozta amennyibe kerult.
-
BiP
nagyúr
Jaja, inkább az elérhetőség, beszerezhetőség, ami nagy nehézséget fog okozni.
Ami meg lesz, az is a listaárnál drágábban. (inkább erre akartam utalni a $-ral, csak túl röviden fogalmaztam).
De azért ha valaki nagyon elszánt, van az a pénz, amiért most is tud csípni 3080-at, év végéig meg biztosan összejön.
5900x kérdéses még, hogy okt.20 után mennyire lesz elérhető. -
Petykemano
veterán
valóban
itt van egy 5800X @ 1080p eredmény is.A cpu fps-re nincs hatással a gpu is?
-
S_x96x_S
addikt
> Ezentúl a játékfejlesztők a két konzolon kívül x64-re
> és ARM-re is fordítanak majd?
a játékfejlesztők bármire konvertálnak - amiben piacképes keresletet látnak .... ha pénz-szagot éreznek, akkor konvertálnak..
legyen ez az Apple(ARM) vagy ARM-es Chrome ..
> Desktopon halott, ha nincs megfelelő környezet
5-10 éves távlatot nézd ...
- elsőként úgyis az ARM-es laptopok jönnek - 5G-vel ;
- és a High-end Workstation-ök nVidia GPU-kkal ..
a desktop már az utolsó tégla ... a kettős bekerítésben ..
https://en.wikipedia.org/wiki/Pincer_movement10 év múlva akár/kb 30% ARM-es Desktop részesedés lehet ..
-
-vitya-
őstag
-
S_x96x_S
addikt
> Valahogy nem tudom komolyan venni az ARM fenyegetést desktopon.
ha csak sima "játékos" vagy, akkor lehet, hogy más trendet látsz ...
de
- az már eldöntött, hogy átáll az Apple az ARM-re;
ha olcsóbban - biztonságosabb és jobb chipet tud kihozni, akkor olyan előnye lesz, amit a Microsoft se nézhet tétlenül, fel kell rá készülnie ...
- ha az nVidia megkapja az ARM-et, akkor gyökeresen új dolgokat is várok; 3-4 év múlva az AI/ML workstation-ök -akár ARM-en működhetnek.. csak azért, mert az nVidia előnybe részesíti ..
- és ha a Raspberry Pi - kihoz egy erős 16magos + 16GB-os verziót az is eléggé átrendezi a piacot.persze ezek még csak lehetőségek ..
de ha már nem lehet őket kizárni, akkor már "fenyegetések" is, ami óvatosságra inthet minden szereplőt ..Az iparon belül is létezik "technológia vakság" - vagy a képzelőerő hiánya, vigyázni kell, mert egy apró dologból hiretelen új iparág nőhet ki.
pl.
A POLAROID benézte a digitális fényképezőgépeket ...
A NOKIA és a Microsoft az új mobiltefonos trendetKi tudja, lehet, hogy 10 év múlva ha leülünk egy asztalhoz, akkor csak a telefonunkat dokkoljuk rá a monitorra és a billentyűzetre .. és
nem lesz szükség külön desktop-ra ..Nagy valószínűséggel a mobil trend; az 5G; az AI/ML elég erőssen átalakítja a jövőbeli desktopokat.
-
Petykemano
veterán
igen, de miért?
Abu mindig azt mondja, hogy a hardveres megoldásnál semmi nem gyorsabb és azért rosszak a szoftveres megoldások, mert lassan reagálnak.
Itt az élő példa, hogy lehetne ezt jobban is csinálni. Fura, hogy egy lelkes amatőr 5-10%-ot ki tud hozni a prociból bárki számára egy szoftveres megoldással, de ezt az AMD nem tudja/nem akarja megtenni, miközben van szoftveres megoldása, a Ryzen Master és náluk jobban senki nem érti a hardver működését sem.Az is válasz, hogy másként gondolkodnak. Ha jól emlékszem, a zen3-ban per core alapú feszültségszabályozó van már. Ha eddig ez CCX alapú volt, akkor az hozhat a konyhára.
-
S_x96x_S
addikt
> , a Renoir ... iGP része viszont hasít,
ha meg lesz oldva a GPU chipletesítése ( és legózása )
akkor szerintem több variáció is lehet - még nagyobb teljesítménnyel.
Én a Threadripperes APU-t várom .Amúgy a mostani is csak egy közbenső lépés ... majd jövőre megint iterálják ..
-
Petykemano
veterán
Napokban olvastam:
"There is a reason for the name : gamecache"Határozott előrelépés CPU tekintetében a 3400G-hez képest és igp is kicsit többet nyújt.
De feláras. (Mint minden zen apu )
Egy olyan erős gépbe, amibe nem teszel/tehetsz dgpu-t, remek.
De ez még nem az az apu, ami miatt feladnám a dgpu-t, a felár miatt pedig nem biztos, hogy megéri igp.nélküli CPU helyett választani ha nincs konkrét célja a az igp dgpu melletti felhasználásának. -
S_x96x_S
addikt
valami csak lesz az idén
de biztos nem lesz egyszerű és izzadnak a mérnökök ..
"An AMD spokesperson told us that "the rumor on Zen 3 delay is inaccurate." AMD recently also refuted rumors of "Zen 3" being based on 5 nm, by putting out microarchitecture roadmap slides on the occasion of a recent investor relations event, which reaffirmed "Zen 3" as a 7 nm-class microarchitecture."
- https://www.techpowerup.com/268650/amd-confirms-vermeer-zen-3-not-delayed-to-launch-in-2020
-
-FreaK-
veterán
Ez így önmagában semmit nem mond a teljesítményről. Az, hogy a max. boost + vagy - 100Mhz, nem sokat jelent.
Folyamatosan és igen gyorsan változtatja az órajelet működés közben a CPU.
Tehát simán lehetne a max. boost akár 100MHz-el kisebb is, ha pl. egy adott terhelésnél az új verziónál minden mag 200Mhz-el magasabban tud menni mint a réginél.
Csak marketing szempontjából szarul hangzik, meg nehéz eladniViszont az ára már "csak" $40-$50-el több mint a régi verzióé, a korábbi leakeknél jóval nagyobb volt a felár. Mondjuk szerintem még ez is sok.
-
Devid_81
félisten
Jah, de akkor rosszabbak is voltak mint a konkurencia, plusz kellett a piac.
Annyi valtozott, hogy tovabbra is kell nekik a piac...
De hat ez van, nem szeret szolgalat Ok sem, talan ha eloallnak valami brutal VGA-val ott meg lesz valami lehetoseg a versenyre, mert jelenleg elegge melyen vannak VGA eladasokban. -
Ez politikai projekt. Hiába nem versenyképes a csúcs Intel és AMD szerverekkel, erre rá lehet mondani, hogy saját. Ha esetleg gazdaságilag elszigetelik Kínát (ahogy tették az Iránnal), akkor is képes lesz egy viszonylag modern processzort teljesen házilag gyártani, illetve adott esetben képes lehet az alapjain egy komplett családot fejleszteni.
Minket ez nem hat meg, csak vakarjuk a fejünket, hogy hát ez miért érte meg Kínának. De ha Kínai szemszögből nézzük, ez egy arany biztonsági tartalék. Igazából még Oroszország sem rendelkezik ilyennel. Stratégiai szempontból hozott politikai döntés...
-
Mintha olvastam volna, h Chromebookokba szánják, de nem esküszöm meg. Mondjuk biztos sokkal többet ér ez a 2/2 Athlon, mint az 1 modulos Stoney Ridge, amik kb 1 éve jelentek meg.
(#2633) S_x96x_S:
Nézegetem ezt a táblázatot, de nem jövök rá, mi benne az új. Az összes rajta lévő procinak van már egy ideje AMD holnapon adatlapja.
Ja, leesett, a kék konkurens nevesítése. -
DraXoN
addikt
70-90eFt-os gép kategóriákba jó
..ha már E2 sorozatos és hasonszőrű (N3000.. de még Atomot is találni) holmik kifutottak... bár tuti feléjük lesz pozicionálva amíg van raktáron régi "olcsó" chip...
bár talán befér.. azt nézem már van 100eFt körül Ryzen 3 2200U gép [link] (meg i3-makat)... -
S_x96x_S
addikt
> Jó, hogy csak teszt,
Teszt chip
"large logic test chip" ;
és a TSMC nem árulja el, hogy mi ez. Talán ARM ..
ZEN4-nél valószínüleg ennél is kevesebb. ( több core, bonyolultabb )"For CPU, the plot shows a frequency of 1.5 GHz at 0.7 volts, all the way up to 3.25 GHz at 1.2 volts"
"One could argue that these aren’t particularly useful: the designs of CPUs and GPUs are very different and a deeply integrated GPU could get a much lower frequency at the same voltage based on its design. Unfortunately TSMC doesn’t disclose what they use as an example CPU/GPU, although the CPU part is usually expected to be an Arm core (although it might only be a single core on a chip this size). It often depends on who the lead partner is for the process node." -
Petykemano
veterán
Nem,.mivel nyilván a'chipset nem fog mobil termékbe kerülni, csak talán kevéssé megszokott, hogy nő a fogyasztás és valami goodienak lennie kell, ami indokolja. Az inteles reviewerek biztosan hozzá fogják.számolni.a fogyasztáshoz.
A chipset.az csak egy io extender, szabadon felhasználható io szabványokkal. Legalábbis eddig ez volt.
Miért vette át a fejlesztést az amd? Az intel pont azért integrált mindent, hogy a gyártástechnológiát saját kézben tartva csökkenthesse a platform fogyasztást a mobilokban, ne legyen kiszolgáltatva az alaplapgyártók spurságának. Erre itt most nő a fogyasztás.Első gondolatom az volt, hogy lehet-e a.chipsetben valami cache, de ezt nyomban el is vetettem, hiszen a memória kapcsolat elvileg nem megy rajta keresztül. Aztán hát a chipset lényegében egy io die, vajon belerejthet az amd egy mini igp-t? Csak egy olyat, ami képet ad. Tök hasznos lenne irodai célokra.
Aztán van az amdnek ez a rendszergyorsító ssds szoftveres megoldása, valószínűleg annak.is hasznos lehet, ha nem szoftveres megoldás, hanem a chipset tudja (5gb nvme)
A pcie4 furcsa lenne abból a szempontból, hogy azt mondták, hogy ha beteszed a ryzen3k régi alaplapba, akkor tulajdonképpen az alaplapi firmware-m múlik csak, hogy engedi-e a pcie slotokat pcie4 módban működni.
Nem emlékszem, mennyi channel van a cpuban es mennyi a chipsetben (16 for PCI-E, 4 for M.2, and 4 for the chipset.), de kérdés, ezen felül érdemes lenne még megpakolni pcie csatornákkal?
-
S_x96x_S
addikt
>A 240GE már megfontolandó alternatíva CPU erőben is a G4560 és társaival szemben,
>főleg, ha számít az IGP teljesítménye.Overlockolva a 200GE is megfontolható alternativa és $20 USD-vel kevesebb.
Én azt az extra $20 USD ( amivel többe kerül 55USD - vs. 75USD ) én akkor inkább egy olyan B-s alaplapra költeném ami az új BIOS-al lehetővé teszi a 200GE overclock-ot
vagy a játkosoknak a Ryzen 3 2200G ( 99USD ) ( 8 VegCU ) is jobban megéri.A 240GE -nem a DIY/gamer piacnak készült - nem olyan jó ár/teljesítményben.
Én nem látok más különbséget:
https://www.amd.com/en/products/apu/amd-athlon-240ge#product-specs -
Petykemano
veterán
Hát egyrészt én úgy emlékszem, hogy a haswell idején az intel kifejezetten kényszerített a partnereit jobb gyártástechnológián gyártani az alkatrészeket, hogy a platformfogyasztás csökkenjen a mobil gépeken. Nyilván persze asztali gépnél a 11W vagy 8W nem számít.
Másrészt viszont azt gondoltam, hogy ahogy szabadul fel a cutting-edge-1 gyártástechnológia, úgy minden megy át eggyel újabbra néhány éven belül és a legutolsókra, legrégebbiekre az igény egyre csökken és azokat szüntetik is meg. Persze ez is évtizetes távlat, tudom, hogy 65, meg 90nm-en is zajlik még gyártás. Csak azt gondoltam, hogy egy vadiúj tervezésű chipset valamivel újabb gyártástechnilógián készül.
mindegy egyébként.
-
Valdez
őstag
Ha nem letiltható egy ccx fele, akkor pedig csak az smt-vel és a cache mérettel lehet játszadozni és itt is sokat számít, mennyire lesz hatékony az amd féle smt, hogy fog-e annyit hozni, hogy kvázi új kategóriát tudjanak adni az smt-s modelleknek (felárral).
Kérdés még, hogyha nem lehet letiltogatni a ccx-ek egy részét, akkor jövőben tudnak-e jönni 6 magos ccx-ek is majd (akár 8 magosokkal egyetemben), a piac jobb lefedése végett. -
leviske
veterán
Ha CCX-enként lehet csak letiltani, akkor viszont a Raven Ridge-ből és Gray Hawk-ból is kár 2/4-es variánst várni az i3-ak ellen, így az eredeti megállapítás áll.
Viszont, ha abból indulunk ki, hogy a design azért a Haswell-el komoly rokonságot mutat és a Haswell-E esetében volt 6/12-es és 8/16-os változat, én nem zárnám ki, hogy lesz 6magos verzió. Elvégre itt azért autonóm magokról beszélünk, nem Bulldozer-féle modulokról.
-
leviske
veterán
-
Simid
senior tag
Nem nagyon értem ezt a számolást.
Tudjuk hány magos ES ez? Azt lehet tudni Aots hány magig skálázódik?
Ha 4c/8t akkor 22%-kal alacsonyabb órajelen kb 13%-kal lassabb mint a Haswell -> Elég jó!
Ha 8c/16t akkor meg kérdés a skálázódás, de akár az is lehet, hogy -> Nagyon gyenge! -
-
leviske
veterán
Az AMD részéről ez egész egyszerűen nem tűnik hihetőnek. Abból ítélve, hogy jöhettek az új hűtős variánsok, szerintem eleve minimális mennyiségben gyártottak már így is CPU-t. Az Intelnél meg azért fura ez, mert elvileg ugyanabba a tokozásba kéne jönnie mint a Skylake és gondolom szimpla frissítés révén ugyanazokhoz a chipsetekhez is.
Meg lepne, ha az AMD nem lőne el legalább egy Kaveri szerű startot a Summit-nak.
MÁS: Felmerült bennetek is, hogy esetleg a Bristol AM4-es, desktop változata már a kezdetektől is az OEM-ek számára lett volna szánva? Elvégre lehet, hogy nehézségekbe ütközött volna elmagyarázni a teszteket olvasók többségének, hogy az nem a Zen.
Már csak úgy abból is gondolom, hogy a Thermalright gyakorlatilag a Noctua bejelentése után értesült arról, hogy a felfogató csavarok helye a AM4-nél változik. Ez arra enged következtetni, hogy a cég egyáltalán nem számolt márciusi DIY termékekkel.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Path of Exile (ARPG)
- The First Berserker: Khazan
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Motoros topic
- Melyik tápegységet vegyem?
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Gaming notebook topik
- Milyen házat vegyek?
- További aktív témák...
- Asztali PC , i7 9700K , RX 5700 XT , 32GB DDR4 , 500GB NVME , 1TB HDD
- Dell Inspiron 5406 2-in-1i5-1135G7 16GB DDR4 3200 512GB NVME 14" FHD Érintőkijelző W11Pro
- Eladó MacBook Pro 14" M1 Pro (2021) 16/512 99% akku Makulátlan állapotban!
- Újszeru GIGABYTE G5 - 15.6" FullHD 144Hz - i7-13620H - 48GB - 1TB - RTX 4050 - Win11 - 1,5 év gari
- Eladó garanciás,új állapotu projektorom kihasználatlanság miatt!
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 13, Xiaomi Redmi Note 13 Pro, Xiaomi Redmi Note 13 Pro+
- AKCIÓ! Gigabyte B85-HD3 B85 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy Xcover 5 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Új és régi konzolok Okosítása/Softmodoloása, és Szoftveres szintű javítása - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
- Lenovo ThinkPad L16 Gen 1 - 16" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest