- Google Pixel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- iPhone topik
- Magyarított Android alkalmazások
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- One mobilszolgáltatások
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Petykemano
veterán
válasz
Alogonomus #10104 üzenetére
Én eléggé meglepődnék, ha 2027-ben Zen7 érkezne.
Én inkább 2029-re saccolnám. A trend szerintem inkább az, hogy nő a generációk közötti idő. -
Petykemano
veterán
válasz
ScomComputer #10102 üzenetére
A 32-ről 48MB-ra emelkedő L3$ önmagában jelenthet 3-4%-ot. De leginkább annak hatására leszek kiváncsi, hogy fogyasztásban (standby) és késleltetésben milyen változást fog hozni az új chiplet csatlakozás és hogy ez mit fog eredményezni.
Újabb címekben lehet hatása annak is, hogy 12 mag van az L3$-re.
AdoredTV leakje a magszámnövelés tényéről és mikéntjéről több éves. Gyorsabb lefutásra számítottam.Úgy vélem, a zen6c CCD.változat 2x16 magból áll. Jó hír, hogy 16 magot is tud kezelni, de biztos több ott késleltetés a magok között.
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #10086 üzenetére
De érdekes...
A 9950X és a 9950X3D között csupán $50 (induló) árkülönbség van.
Ez azért arra utal, hogy a 3D cache gyártási/illesztési költsége néhány (mondjuk $10-15) dollárnál valójában nem lehet több.
Arra is utal, hogy valójában nagyon jó lehet a yield, az árazásból legalábbis nem tűnik ki olyasfajta prémium hatás-érzet, hogy azért lenne drága, mert - valószínűségi alapon - nehéz előállítani, vagyis ritka és kevés készül belőle.Ha a $/mag alapon nézem, akkor
9950X3D: 44
9950X: 40.5
9900X3D: 50
9900X: 41.5
9800X3D: 60
9700X: 45
9600X: 46.5Ebből sem az olvasható ki, hogy a legjobb termékért kell prémiumot fizetni, hanem olyan, mintha az egész product stack egy upselling mentalitással lenne összeállítva. (decoy-effect)
Valószínűleg erre nem az a magyarázat, hogy "jaj, de hát az IOD az minden SKU esetén egységes költséget jelent", mert $10-20 dollárnál az sem jelenthet magasabb költséget.
Valószínű, hogy itt is az lehet a magyarázat, mint a GPU-k esetén, hogy nem az a cél/stratégia, hogy az összes piaci szegmenst lefedjék az ott érvényes fizetőképességnek megfelelő árazású termékkel, amivel korrekt profitráta mellett a legnagyobb piaci részesedést és a legnagyobb profit-tömeget hajthatják be úgy, hogy a fizetőképesség függvényében a magasabb árazású szegmenseken magasabb árrést, az alacsonyabb szegmensekben pedig alacsonyabb árrést realizálnak.
Hanem valószínűleg a magas árrésre optimalizálnak amiatt, mert jelenleg a cég egészségességének és piaci erejének az árrést tekintik magas magyarázó erővel bíró mutatónak és a pénzben bővelkedő piacon a részvénypiaci mozgásokból eredő árfolyamnyereségből lényegesen nagyobb tulajdonosi érték hajtható, mint a cég reálpiaci tevékenységéből fakadó nyereség potenciális osztaléka.Hamarabb, de legalábbis szokatlan módon lett az AMD magatartása a monopolisztikus piacvezetőtől megszokott. Persze a termék kvalitása tekinthető piacvezetőnek. Ugyanakkor hagyományosan azt vártuk volna, hogy a felárazás akkor jön majd el, ha a piaci részesedés vonatkozásában is többségbe kerül.
-
Petykemano
veterán
Néztem ezt a nemrég bejelentett Strix Halo dobozt.
$2000?
De jó lenne egy 8 magos 36-40CU-s változat.
Tudom, nem erre/oda tervezték.
Ez is tök lassan ér el végtermékbe.
Sajnos ez nem jön később se AM5-be. -
Petykemano
veterán
válasz
hokuszpk #10076 üzenetére
Dehogyis. A zen4c esetén a mag és az L2 együtt is 35%-kal kisebb helyet foglalt el.
Ez olyan 1.3mm2-t jelentett magonként.Ha a 8-at megoldani macera is, az egyik oldali 6 mérete ponthogy lehetne ennyivel kisebb. Mivel server first, nekem így lenne logikusabb.
Aztán a fene tudja, lehet, hogy így meg hamarabb lesz belőle termék. -
Petykemano
veterán
Számomra különös ez a 12 magos Zen6 CCD
A kicsire összepréselt magok megjelenését követően azt vártam volna, hogy ez lesz majd az általános irány: hogy 4 mag teljes kiterjedésű a maximális frekvencia érdekében, a többi zsugorított.Persze 8 mag esetén ennek még talán nincs olyan nagy jelentősége, de 12-nél 8 6-magon már talán lehet harapni a méreten.
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #10066 üzenetére
Fura megközelítés volna az IOD-hoz a legmodernebb és legdrágább (N3E) gyártástechnológiát alkalmazni.
Itt is értem, hogy az a logika, hogy abban komoly IGP és NPU is van. De talán elég előrehaladott már a 3D tokozás már, hogy külön lehessen választani. Lassan azért eljutunk oda, hogy a Mi300 lecsorogjon. -
Petykemano
veterán
Kicsit azért sajnálom, hogy a Strix Halo-t ilyen "Pocket Threadripper"-nek célozták és hogy "csak" RDNA3.5 van benne. Azért, mert épp most jön az RDNA4, meg az FSR4 és talán pont egy kisebb teljesítményű cuccnál lenne jelentősége a pöpec felskálázónak.
A miértet (hogy az Apple Pro Max Deluxe Ultra ellen megy pro-AI célra) értem. Csak hát...
-
Petykemano
veterán
Strix Halo
geekbench v6 / GB6 CPU
Single: 2894
Multi: 20708
Vulkan score : 67004 -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #10056 üzenetére
Kicsit csalódást keltő lenne, ha mindazokat a kihívásokat, amelyekre a gyorsítókat készítik (és nem mellesleg az Nvidia halálra keresi magát) CPU alapon is meg lehetne oldani ugyanolyan csúcsteljesítménnyel és/vagy energiahatékonysággal.
Ezt most arra mondom, hogy az AMD még nem implementálta az AMX-et. De ha ez lenne csak a probléma, akkor minek az a sok küszködés a Mi- sorozattal?
Valószínű, hogy nem csak az utasításkészlet szükséges, hanem a memóriasávszélesség is fontos összetevő. A Fugaku is itt hozott újdonságot.Bizonyára van verseny HBM és a v-cache között, hogy melyik tudja ezt az igényt hatékonyabban lefedni.
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #10054 üzenetére
Különös...
Figyelembe véve, hogy az AMD hol tart, valahogy ez 2027-re elkészülve a nem tűnik forradalminak. Persze a 2nm sokat számíthat, meg az se mindegy, hogy az SRAM lapkába menni SRAM-ot tuszkolnak bele. Ugyanakkor a layout az AMD-től már ismert, a magszám nem kiemelkedő és az is különös, hogy még mindig nagy interposer szolgálja az összeköttetést, nem valami híd. -
Petykemano
veterán
MLiD már elkezdett a Zen6-ról... beszélni. [link]
Persze nyilván fontos megjegyzés, hogy 2-3 évvel a várható megjelenés előtt (erről később) nem elképzelhetetlen, hogy tényleg csupán egy variáns, egy elképzelés, egy teszt infirmációi jutottak el hozzá.
De számomra a jelenlegi 130mm2 + 80mm2, vagy monolitikus kialakításban 210mm2 helyett a 200mm2 IOD + 80mm2 CCD + 325mm2 interposer teljesen vállalhatatlannak tűnik.
Úgy beszélünk erről, hogy ez nem valami prémium (lásd Strix Halo) hanem mainstream notebook termék.
Eddig arról volt szó, hogy az interposer drága. Mindenféle bridge-es megoldásokban reménykedtünk,.meg Ezeken dolgoztak a cégek is, hogy ne kelljen 300-700mm2-es interposert használni a csatlakozáshoz.
Arról volt szó, hogy olyan lesz, mint a mi300. Persze a mi300 egyszerre vetett be 3D tokozást és bázislapkák 2.5D tokozásos összekapcsolását hidakon keresztül.
Számomra úgy nyerne értelmet, ha az IOD-ra lenne rápakolva a CCD.
Vagy ha az interposer dugig van pakolva cache-sel és megvalósít egy L4/System Level Cache-t. Ebben az esetben viszont lehettek volna bátorabbak a Cu szám emelésével.
Mef ennek meg úgy lenne értelme, ha ugyanezt használni tudnád a DT változaton is 2x12 maggal.Nekem ez a 12 normál mag is sántít. Szerintem elég lenne 4+8 csak közös L3$-re felfűzve.
Akárhogy is a Kepler szerinti 2026-2027-es megjelenés bődületesen távol van.
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #10038 üzenetére
Olyan méréssel találkoztál már a Turin kapcsán, ami a core és az uncore fogyasztását mutatja?
Kíváncsi lennék most hogy áll.Vélelmezem, hogy a desktop processzorok esetén magasabb az alapfogyasztás, úgy biztos az epyc esetén is és vélelmezésem szerint ez az interconnecttel magyarázható, ami bizonyára érezhetően nagyobb, mint monolitikus chipek esetén.
Ha így van, akkor a nextgen fogyasztásban - relatíve - javíthat.
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #10029 üzenetére
A 9800X3D szerintem is egész jó lett.
Persze azért érdemes a mélyére nézni:
a 7800X3D-hez képest - jobb alapfrekvenciával együtt - csak 11%-kal gyorsabb. Ami valószínűleg épp a frekvenciaplusz miatt érezhetően nagyobb különbség, mint a 7700X és a 9700X között.
Így a 9800X3D előnye a 9700X előtt is nagyobbnak látszik, mint a 7800X3D előnye a 7700X előtt.
Nem tudom, hogy csak a frekvencia magyarázza-e. Nekem az volt a benyomásom, hogy a 9700X valóban sávszél limites, amit a v-cache a korábban látottakhoz képest jobban érezhetően kompenzál.Az Intel és AMD procik közötti felállás most nagyon emlékeztet a bulldozer, vagy legalábbis a zen1 megjelenése körüli időkre. (Persze fordított szerepekkel)
-
Petykemano
veterán
válasz
Busterftw #10020 üzenetére
Ez a magukat nyerőben érző cégek sajátossága.
Az Intel is hasonlót csinált a Sandy/Ivy Bridge, Haswell idejében. Ők néhány százalákos előrelépés és a magszám stagnálása mellett a lapkaméreten igyekeztek spórolni, illetve talán lehetett némi halvány elképzelés arra nézve is mondjuk a Haswell-től, hogy szép lassan csökkenteni kéne a fogyasztást is. De az ár nem emelkedett meredeken. A magasabb árszegmenst a nagyobb magszámú termékkel fedte le.
Az Nvidia a lapkaméreten nem spórolva néhány százaléknál jelentősen nagyobb előrelépést tud produkálni, de nagyon durván el is kéri az árát.
Az AMD magatartása azért furcsa (bár nem szokatlan), mert bár ezen a gaming területen most előnyre tett szert, de összességében piaci részesedés vonatkozásában még követő/kihívó
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #10018 üzenetére
A látottak alapján valószínű, hogy a 9900X3D és a 9950X3D esetében nem lesz már annyira indokolt az, hogy csak az egyik CCD Kapjon extra cache-t, hogy a másik max frekvenciája ne korlátozódjon, így valószínű, hogy a +2x64MB a meglepi.
A több layer meg hibás adatokból levont téves következtetés.
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #10017 üzenetére
Hát ez elég "meh" lett... amilyen az egész zen5 is.
8%-kal gyorsabb és magasabb a nyitóára, mint az előző gen.Ha jól emlékszem, játékokban a vanilla zen5 előnye kevesebb volt, tehát azért annak a szintcseréből nyert 500MHz-nek van eredménye.
Értem, hogy az intel eléggé stagnálást mutató produkciójához képest ez épp elegendő a meggyőző előny stabilizációjához, de ezt az árazás is tükrözi.
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #10013 üzenetére
Kifulladni látszik a lendület szerintem.
Persze a fő irány biztos mindig a szerver és az ottani igények, de ugyanezért valószínűtlen valami nagyobb DT előrelépés leesése is.A zen6 közelebb hozza a CCD-t és az IOD-t. Sok energiát lehet nyerni azon, hogy a sávszélesség bővül, az adatátviteli frekvenciát meg le lehet csökkenteni. Talán 5-10ns nyerhető késleltrésen is.
Viszont óriási kérdés, hogy ezt az egymáshoz közel ültetést 2.5D vagy 3D csomagolással fogják-e megoldani. Modularitást úgy tudnak elérni, ha a base Die is közös az epyc es a ryzen között. Viszont úgy a base die szeletek között is interconnect kell.
Az szerintem jól látható, hogy a zen szélességét alig növelték, Aminek az lehet az oka, hogy így is alig tudják etetni. Nagyobb L1$ és L2$ pedig a késleltetés követelmény miatt nem igazán lehetséges. Az L3$ méretének további bővítése pedig nyilván csökkenő mértékben volna eredményes.
Tehát szerintem vagy az L3$ victim jellegét kellene megváltoztatni, vagy valahogy átalakítani a cache hierarchiát. Régóta várjuk pl azt, hogy legyen az IOD-on L4$. De ez szerintem csak akkor jönne létre, ha az AMD átszabná a hierarcihát. Hogy pl meg is duplázva összeolvasztaná az L2$-t 4 magos klasztereket kialakítva, és az L3$ teljesen átkerülne az IOD-ba, vagy az IOD és CCD közé.
Ez a klaszteres megközelítés az Apple-nek bejött, a Qualcommnak nem annyira. De valahogy nem látom, hogy az AMD unortodox megoldással próbálkozna.
-
Petykemano
veterán
Nah, állítólag az a nagy dobás, hogy a vcache van alul.
Ez elég logikus következő lépés.
De ha már alulra került, lehetne többrétegű.Illetve így elgondolkodtató, hogy hogy kerül legalulra az IOD? Mondjuk ha a v-cache lehet több réteg, akkor bármit lehet egymásra pakolni.
-
Petykemano
veterán
válasz
Komplikato #9998 üzenetére
most hogy a RAM-ot megemlítetted...
eszembe jutott, hogy valahol azt olvastam egy olyan véleményt/álláspontot, hogy mivel a Zen5 megkapta a Zen4 IOD-t az abban található memóriavezérlővel, ezért bár ugyan képes a magasabb frekvenciájú RAM kezelésére, de igazából nem nagyon van hatása.!!! Megmondom őszintén, nem ellenőriztem, tehát elméletben megyek tovább... !!!
Elsőre úgy is tűnhetne, hogy a processzor teljesítményében a ram nem szűk keresztmetszet. De ezen álláspont azt sugallja, hogy kezelni ugyan tudja, de valamilyen más okból mégse jut el az adat a processzorhoz olyan sávszélességben, vagy késleltetéssel.
Oda akarok kilyukadni, hogy vajon lehet-e ez az X3D Turbo (ami elcseszett egy név lenne erre) valamiféle IOD overclock, ami a memóriavezérlő órajelére lehet hatással. Fabric clock beállítási lehetőség gondolom már eddig is volt. Régebbi változatoknál ugye össze is volt kötve a Fabric clock és a memóriavezérlő órajel.
Ennél sokkal egzotikusabb és ennélfogva valószínűtlenebb lehetőség is eszembe jutott, ami jobban passzolna az X3D turbo elnevezéshez: esetleg előfordulhat-e, hogy az AMD az IBM Telumhoz hasonlóan azt teszi lehetővé,
a) hogy "A" CCD a "B" CCD L3$-ét tudja címezni.
Ezesetben találó volna az elnevezés, cserébe csak azoknál az skuknál lenne értelme, ahol 2 CCD van. (Soká éljen a 2x6 magos 9900X)
b) hogy egy processzormag a többi processzormag L2$-ét címezze -
Petykemano
veterán
válasz
Alogonomus #9995 üzenetére
Azt lehet már tudni, hogy miről szól a feature?
miért hívják X3D Turbo mode-nak, ha egyébként nem is az X3D változatokra érvényes? -
Petykemano
veterán
válasz
Alogonomus #9978 üzenetére
Az AMD valószínűleg a 9800X3D-t is "ellazsálja",
Hogy mit fog tenni, nem tudom. De szerintem hiba volna szűk előny birtokában elkényelmesedni.
Sem az intel a bulldozer korszakban, az nvidia pedig különösen nem orrhossznyi előny megtartásával cicázik. A 3000-es szériánál lehetett érezni az izzadságszagot. De a 4090-ről lehetett tudni, hogy nem a teljes specifikáció és a 4080 és 4090 között is nagy rés volt, amit könnyen fedhetett volna. Ez nyilván szerepét játszott abban, hogy az AMD nem is erőlködött.Szóval a helyes hozzáállás szerintem az volna, ha a távolságot 20% fölé növelnék. Az fölötte van annak a 15%-nak, ami a közhiedelem szerint egy gemeráció alatt lehozható. Ez azt az üzenetet küldené, hogy nem érdemes reménykedni, várakozni.
Még jobb ha valahogy azt is el tudna hinteni, hogy az a 20% nem a maximum, van még tartalék.Az AMD ettől az érzettől azért még távol áll. Ha az ultra 285k valóban olyan középszintű teljesítményt nyújt, mint ahogy híresztelik,.akkor a 9800X3D lehet az első, ami ezt a stabilan és megközelíthetetlen elsőség érzetét elkezdheti kialakítani, ami meghatározó a brandértékben. Pont nem most van itt az idő a lazsálásra.
-
Petykemano
veterán
Nem értékeltem mélyen, de a szerver workload vonatkozásában a zen5 úgy tűnik azért komolyabb előrelépést tett le az asztalra, mint desktopon.
Ez persze jár magasabb fogyasztással is, de a perf/W javult. [link]Mindig kiváncsisággal tölt él, hogy a hivatalos bejelentés akkor történik-e meg, amikor az egész termékportfólió validációja kész és elrajtolnak a termékek, vagy pedig ez akkor esedékes,.amikor az előrendelő (nagy) megrendelők igényeit már kiszolgálták is jut már a polcra (kereskedelmi forgalomba) is.
-
Petykemano
veterán
válasz
hokuszpk #9966 üzenetére
Tegnap néztem.
Ha jól értettem, akkor maga az L3$ cellák mérete nem változott. Beszél.valami sűrűbb pakolásról, de a lényegi elem az, hogy a TSV helyigénye csökkent drasztikusan.Az L3$ felület persze mindenképp csökkent.
Nekem épp az jutott eszembe, hogy mi van, ha - igazodva az alapfelület méretének csökkenéséhez - épphogy csökkentették egy v-cache lapka kapacitását 32MB-ra, de már több rétegben helyezik el. A 3 vagy 4 aktív réteg magyarázná a kapacitás számokat. -
Petykemano
veterán
válasz
TESCO-Zsömle #9951 üzenetére
Valami nem kerek ezzel a hírrel.
9950X3D és 9900X3D esetén 128MB 3D v-cache
Ez érthető, ebből kijöhet a 2x64MBDe a 9800X3D és 9600X3D esetén a +96MB-ot hogy kell érteni? Világosan szétválasztja a felsorolásban a natív és a 3D L3$ részt.
Ez alapján ponthogy úgy tűnik, kétrétegű lett.
-
Petykemano
veterán
válasz
paprobert #9940 üzenetére
Ezekkel az opciókkal egyetértek, hogy még lehívhatók
Egy apró megjegyzést tennék: bár más megközelítésből (talán pazarló módon), de a v-cache is a "nagy méret" kategória.
A magon belüli pufferek és regiszterek méreteinek növelését persze nem zárja ki. De vicaversa az Intel is előjöhet a nagyméretű 3D stackelt cache megoldásával. -
Petykemano
veterán
9800X3D
Azért az látszik, hogy a 9800X3D-vel iparkodnak.
Sajnos hiába harmadik generáció ez már - nem csak v-cache vonatkozásában - igazán meggyőző előnyre nem sikerült szert tenni a több szempontból köhögő Intel termékkel szemben. Igen elismerésre méltó, hogy feleannyi energia használatával képes elérni, de a megközelíthetetlen királytermék elmaradt.Ha tippelnem kéne akkor azt mondanám, hogy az AMD rendkívüli figyelmet fordít a design egyensúlyára (P, E, A), újrahasznosíthatóságára is. Az Intel meg belead mindent. (Félreértések elkerülése végett mondom, ezzel nem azt akartam mondani, hogy az AMDnek a fiókban lapul +40% IPC vészhelyzetre.)
Mindenesetre az Intel kezdi magát összeszedni. Kérdés, hogy az árazásban valóban megmutatkozik-e majd ez a balansz.
Na mindenesetre kíváncsi vagyok mi a titokzatos újdonság Amivel az AMD a 9900X3D és 9950X3D esetén készül?
A kézenfekvő megfejtés az, hogy mindkét CCD rendelkezik v-cache feltéttel, vagy hogy továbbra is csak egy, de 2 rétegű a v-cache lapka. Utóbbival talán még oda tudna szúrni a Granite rapidsnak is. Ugyanakkor semmi nem indokolja (a mesterséges szegmentáción kívül), hogy az ne lehetne megvalósítható az egy CCD-s változaton is.
Egyéb ötlet?
-
Petykemano
veterán
A granite ridge megjelenésével szerintem elmondható, hogy itt a vége a jelenlegi :::[]::: architektúra skálázódásának, illetve az ebből fakadó előnynek?
Lehet, hogy a Zen5 bizonyos mérésekben konzervatív előrelépést hoz majd, de az épphogy csak a kiegyenlítésre lehet elegendő. Persze a fogyasztás, meg az ár is tényezők lehetnek, de az eddigi gyakorlat az, hogy nagyon súlyos és hosszan fennálló érdekek kellenek az inteltől való elpártoláshoz.
Persze szerencse, hogy a Zen6 épp ezen az architektúrában hoz komoly megújulást. De hát az még 2 év is lehet, mire felbukkan.
-
Petykemano
veterán
Ez itt egy Strix Halo [link]
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #9931 üzenetére
Nagyjából ugyanez Beelink márka alatt. $999-ért
Az szerintem elég borsos. -
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #9928 üzenetére
Strix point SFF 32GB + 1TB: $690
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #9926 üzenetére
Én értem, hogy egy ilyen régóta várt termék olyan piacra érkezik, ahol jelenleg csupán egy szereplő van, és más okok mellett emiatt is böszme magas árakat szabhat.
Én nem mondom, hogy nem lehet ide célozni, de az AMD sajnos még épp nagyon küzd azzal, hogy elhitesse a termékeiről és magáról, hogy azok megbízhatók. Bár az is igaz, hogy épp az egyik kritika az AMD felé, hogy képtelen nagyobb mennyiséget leszállítani...
Na szóval én költség oldalról gondoljodtam. A 32CU-s 7600XT, Ami egy 200mm2-es N6 lapka 16GB rammal hozzátartozó alaplappal, csatlakozókkal és komoly hűtéssel $330. Épp csak burkolata nincs.
Ugyanez N4-en kijönne mondjuk 160mm2-ből, bár valószínülebb drágább, de az csak a lapka.A strix halo-ban több a CU, meg az infinity cache, meg van benne NPU, meg biztos kell még pár interfész, a pletykák szerint 307mm2 + a CPU lapkák 70/140mm2
Ez azt jelenti, hogy valahol egy 7800XT (200+150mm2) és egy 7900XT (300+180mm2) ára között ki kéne jönnie egy komplett minipc-nek 16-32GB rammal erre a lapkára építve.
-
Petykemano
veterán
Érdekes info: az AMD 2x annyit kér a Strix Point lapkákért, mint a Hawk Pointért [link]
-
Petykemano
veterán
Lehetne egy 8/36 a kedvemért, és/vagy 6/32.
Amennyiben nincsenek benne helytakarékos kismagok, akkor ez itt 2 CCD a 40CU-hoz. Szerintem aránytalan.Remélem nem az lesz a vége ennek is, hogy korrekt arányok helyett, amire lenne igény, sikerül valami a mobil kategóriában minden szempontból erősnek látszó, de túl drága - halo - dolgot összerakni, amit aztán elvetnek, mert kevesen hajlandók mutatós, de szükségtelen/kihasználatlan többletteljesítményért prémiumot fizetni.
-
Petykemano
veterán
Az agesa 1.2.0.2 javítja a magok között mért késleltetést. [link]
Sajnos úgy néz ki, hogy valóban csak a magok közt mért késleltetést. -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #9885 üzenetére
Kíváncsi vagyok....
De közben sajnos attól tartok (tudom), hogy kétféle termék fog napvilágot látni:
1.) ez egész jó ár... de ennyiért tényleg csak ezt a (lebutított|spórolós|tavalyi) cuccot kapom? Hiába van jó áron, ezzel alig lennék előrébb, mint amim már van...
2.) Azta, ez nagyon jól hangzik, gyors és takarékos, kompromisszummentes. Hogy mi? Ennyiért? Hát feleennyiért már kapok....
-
Petykemano
veterán
A 7600X3D Megint Microcenter kiváltságos
-
Petykemano
veterán
"Zen 5 only getting 4 instr/cycle from the decoders is likely not a "bug" or something that'll be microcode patched. The optimization guide straight up says max throughput from a single thread is 4 instr/cycle.
But it also suggests both decoders are in use in ST mode..."
[link]
Ez talán azért sokmindent magyaráz abból, miért harmatos az előrelépés az IPC (késleltetés-érzékeny, alacsony szálszámosságú terhelés) tekintetében és a "linuxos" test suite miért mutat jobb képet.Persze senki nem mondta, hogy a dual decodert egy szál is használni tudja/fogja. Az Intel Atom magjai alapján feltétekeztük, hogy az AMD követi és nem egy silányabb (szálak között statikusan partícionált) változatot implementál.
Nem hiszem, hogy ez lenne a végcél. Kérdés, hogy vajon nem sikerült, hibás, vagy ez az 1.0, vagy valamilyen gyártástechnológiai okból történő feature Vágás áldozata.
-
Petykemano
veterán
válasz
hokuszpk #9850 üzenetére
Azt írták, eltérő (CPU specifikus?) kódutakat használ.
Ezért én nem gyanakodtam bugra.Egyébként ilyen talán régebben is volt, talán az Intel fordítójával, hogy Intel esetén AVX2 használatba került, az AMD-t meg a processzorgenerációtól függetlenül generikus processzornak vette.
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #9842 üzenetére
Az ingyen teljesítmény mindig jól jön
Kérdés, az Intel nem gyorsul-e ugyanígy.Nekem gyanús (vigyázat, összeesküvés elmélet!), hogy itt a MS csinált külön kódoptimalizációs utat elsősorban a Qualcommra, amivel ugye most összebútoroztak.
És akkor úgy voltak vele, hogy akkor legyen meg a többire is. -
Petykemano
veterán
El lett onnét tanácsolva a üveggömbbenézős találgatás és megkérdőjelezhető hitelességű szivárgás jellegű infókon való csámcsogás.
A szakmailag megalapozott, friss, nem köztudott információkkal rendelkező (pl elsőszintű AMD alkalmazott vagy másodszintű AMD partner, vagy valamilyen kapcsolódó szoftver fejlesztőjeként beavatott, vagy CPU tervező), de titoktartási nyilatkozattal nem kötött, vagy ilyen fórumokon ezeket az információkat megosztani hajlandó hozzászólok metszete pedig sajnos konvergál a nullához.
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #9834 üzenetére
> A zen5-ös ryzen-nél a B0 stepping sikeres volr!
Látjuk, mennyire...De a szarkazmust félretéve, azért érdekes kérdés, hogy vajon nem az történt-e, hogy a B0 stepping nem tökéletes, de eladható (jelenleg). És vajon lesz-e B1 vagy B2 alapú ryzen, ami netalántán épphogy nem lesz annyira ratyi, mint amilyennek a DT zen5 jelenleg látszik. Mondjuk egy XT refresh januárban? Vagy az X3D modellek már esetleg lehetnek olyanok.
-
Petykemano
veterán
7600X3D
Reméljük ez nem lesz annyira limitált kiadás -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #9829 üzenetére
Őőőő....
Ezen most összezavarodtam.
Azt hittem, hogy a közel 5 milliárd dolláros felvásárlás lényege épp az, hogy az AMD-nek legalább az olyan kényes (nem general purpose) szervermegoldások esetén, mint az AI ne kelljen valamilyen saját megfontolásokkal, saját érdekekkel rendelkező szervergyártó cégre hagyatkoznia, hogy az majd remélhetőleg összedobja a megfelelő konfigot és nem rontja el valami ostobasággal (lásd az apuk mellé tett előző gemerációs semmivel nem erősebb dgpu a notebookokban), hanem mind a rendszertervezés, mind pedig a gyártás és szállítás vonatkozásában ki lehesen hagyni a middleman-t, ami egy jobb, célra tervezett rendszer gyorsabb szállítását teszi lehetővé.De ha a gyártórészleget tovább értékesítik, akkor pontosan mit tartanak meg, milyen céllal és az pontosan milyen előnyt fog jelenteni, amire egy negyedévnyi bevételt és többévnyi nyereséget elköltöttek (készpenzben)?
-
Petykemano
veterán
-
Petykemano
veterán
válasz
Devid_81 #9819 üzenetére
Szerintem ez nem ennyire.egyszerű.
Úgy képzeljük, hogy az egy cég és hát a különböző kompetenciát vivő osztályok minden információval rendelkeznek - mint most mi - és hát biztosan a marketingesek voltak inkompetensek, mert hülyeséget tártak a publikum elé.De hát ez valahogy úgy működhet szerintem mint a fejlesztőknél, hogy megállapodnak az interfészekben és aztán mindenki szeparáltan dolgozik. És aztán a végén derül ki, hogy ja itt volt egy módosítás Amiről elfelejtettünk titeket tájékoztatni....
Az meg a főnököddel/megbízóddal is.elődordulhat, hogy heteken keresztül kérdezi, hogy tartható a határidő/költségvetés/stb, és nem is azért kérdezi hogy előre leszúrjon, hanem hogy szükség esetén igazítsa az elképzeléseit, vagy az arra épülő terveket és mégis azt érzi az ember, hogy muszájból, vagy könnyelműségből le kell bólogatnia egészen az utolsó időszakik, amikor már nyilvánvaló, hogy csúszás van.Egy ilyen cégnél ráadásul a.szivárogtatást és az ipari kémkedést is figyelembe kell venni.
Félreértés ne rések, biztosan van probléma a cégen belül, de szerintem nem annyira egyértelmű, hogy a marketinges team lecserélésével megszűnne minden probléma.
-
Petykemano
veterán
AMD CEO: ZT Systems Buy For $4.9B Is Our ‘Next Major Step’ In AI
“Combining our high-performance Instinct AI accelerator, EPYC CPU, and networking product portfolios with ZT Systems’ industry-leading data center systems expertise will enable AMD to deliver end-to-end data center AI infrastructure at scale with our ecosystem of OEM and ODM partners,” said AMD CEO Lisa Su.(Erre bezzeg van pénz.)
Pontosan milyen előnyt/képességet nyer ezzel az AMD? Ők is olyan kész megrakott tepsiket akarnak árulni, mint az nvidia? -
Petykemano
veterán
válasz
Devid_81 #9787 üzenetére
Ugye-ugye, én már hónapok óta károgok...
Azt mondják egyébként, hogy az eredeti N3-ra tervezett változathoz képest N4-re kényszerült implementációt csúnyán vagdosták. Pl állítólag a dual-dekódert nem tudja megfelelően etetni RAMbó'.
Nem tudom igaz-e, de ha igen, akkor az X3D a korábbiakhoz képest jobban csilloghat.
Valahol logikus volna, ha úgy osztották volna el, hogy a hagyományos zen5 érdemben csak a szerver jellegű terhelés esetén gyorsabb elődjénél. A másodlagos piacra pedig majd az X3D lesz jó.
De majd meglátjuk. Lehet ott is csak pár százalék difi lesz. -
Petykemano
veterán
válasz
Alogonomus #9776 üzenetére
A TDP (mondjuk 15W felett) szerintem továbbra sem lehet korlátozó tényezője az egyszálas teljesítménynek.
Érteném az érvelés, hogy ezeket az egységeket, amiket 5500X3D néven adnak ki, azért nem 5600X3D néven adják ki (annak forgalmazását globálisra terjesztve), mert kifejezetten a low power gaming szekciót akarják vele célozni. Tehát mondjuk a 15-35W mini PC-ket. Monduk elég fura olyan processzort kiadni miniPC-be, aminek nincs IGP-je, hanem egy dGPU-val való párosításra szorul akkor is, amikor nem játszol vele. Nem mondom, hogy az 5-10W idle többletfogyasztás teljesen vállalhatatlanná teszi, de azért nem mutat szépen, hogy nem igazán tud csendes lenni.
Szóval szerintem az akkor lenne jó magyarázat, ha csak a MT frekvencia és a TDP lenne érdemben kisebb. De itt ha jól értettem, akkor a ST frekvencia is szépen meg van vágva.
Szerintem éppen ez teszi kevéssé vállalhatóvá a 5700X3D-t is az 5800X3D-vel szemben, hiába hogy játékok alatt hibahatáron belül van, de közben elég sokat vesztesz a ST teljesítményből.
Számomra az sem világos, hogy miközben az X3D procik elég jók a fogyasztásban, miért magasabb a TDP-jük, mint x3D nélküli párjaiknak.
-
Petykemano
veterán
5500X3D - ezt Vajon mi indokolja, v eredményezi?
Létezne, hogy oly mértékben lenne selejtes, hogy még 5600X3D frekvenciáit se éri el? És ebből ilyen mennyiség van? -
Petykemano
veterán
válasz
hokuszpk #9754 üzenetére
Szerintem az Intel gyártástechnilógiája frekvenciában jobb. Fogyasztásban viszont talán inkább gyengébb.
Ezért én arra számítanék a tsmc-nél gyártott Intel cumóknál, hogy sokat javul az energiahatékonyság, de romlik az Fmax. Így ugyanolyan felemás érzést fog kelteni.mint a Zen5. Ha ez így lesz, lehet, hogy érthetővé válik az is, miért olyan lett a Zen5, amilyen.
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #9727 üzenetére
A.legújabb fejtegetés szerint...
1.)az AMD azért csökkentette a 9600X és 9700X tdpjét, hogy ezzel elfogadhatóvá tegye az OEM gyártóknak.
Viszont ezzel az a baj, hogy ezt a szerepet eddig az X nélküli változatok vitték (mintegy 10-15%-os diszkont áron). Ha azokhoz hasonlítjuk, az előrelépés valamivel többnek tűnik, de egyben áremelést is jelent.Nem mondom, hogy nem érdemes sku képességeket tisztázni. Az,.hogy volt 5700, 5700X, 5700X3D, 5800, 5800X és 5800X3D is, talán tényleg zavaró volt.
De.legalább ennyire zavaró, hogy az AMD képtelen két generáció között konzisztens névkonvencióhoz tartani magát.Itt most nyitva van pl a kapu 105W-os 9800X piacra dobása előtt. De sok a dilemma. Ezzel lehetne foltozni a 9700X látható hiányosságait, de nyilván elvonná a fényt a 9800X3D elől.
De 9700X3D és 9800X3D egymás melletti létezésére sincs szerintem jó indok.
Ha már így alakult, akkor szerintem az volna a helyes, ha az X3D változat más, az eddigiekben nem ismert előnyt nem tud felvonultatni, akkor a 9800X3D legyen 105W-os és akkor egyszerre tud jobb lenni a 9700X-től játékokban és MT teljesítményben is.
Persze feltehető a kérdés, erre mi szükség van, hiszen PBO által lehúzható a hiányzó teljesítmény. Vex szerint itt az a bibi, hogy a PBO.használata garanciavesztéssel jár.
2.)
A másik elgondolás az, hogy a 9900X és 9950X számára akar az AMD kifejezetten nagyobb csinnadrattát. Vagyis hogy nagyobbnak látsszon a kükönbség az 1CCD és 2CCD-s változatok között. És afelé terelje a.vásárlókat. -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #9724 üzenetére
Ha ennyire az IF (CCD-IOD kapcsolat sávszélesség és késleltetés) ennyire korlátozó tényezővé vált, akkor a Zen 6 és persze a Strix Halo, de akár már az Zen5X3D is nagyobb mértékű (néhány százalékban mérhető) előrelépést hozhat.
A TDP kereteket nézve akár fel is merülhet, hogy nem azért történt-e a korlátozás, mert hiába menne magasabb frekvencián a szűk sávszélességgel már nem skálázódna.
Ez azt is jelentheti, hogy a X3D változatok magasabb TDP besorollással akár le is hívhatják ezt a pár százalékot - nem csak játékokban.
-
Petykemano
veterán
A 9600X és 9700X tesztek elég közepes képet festenek. MLiD 10-15%-os infója inkább fedi a valóságot.
De energiahatékony -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #9704 üzenetére
Az 1.18 nem valami sok.
Kiváncsi lennék, mi lenne, ha csak a teljes értékű magokon kapcsolnák ki.
Mármint persze nyilván a MT teljesítményt rontaná, de az általános/játék felhasználói élményre gondolok, amit a 4 magos CCX szűkössége okoz.Nem biztos, hogy kizárólag jót tenne, hiszen ez azt jelentené, hogy az 5. programszál nem az első CCX valamely magján futó szálat rontaná, hanem átkerülne a másik CCX-re. Ez mondjuk már hangzásra is ilyen "melyik kezembe harapjak" szituáció, de azért mégis érdekelne.
Vajon a Strix Haloban mi készül N3-on?
A CPU CCD? De az fura volna, hiszen miért gyártana az AMD kétféle CCD-t? Kivéve persze ha az már a következő Mi termékhez készül, ahol esetleg fogyasztás és méret vonatkozásában is indokolt lehet a gyártástechnológia váltás.
Vagy az GPU-t is tartalmazó IOD? Számomra az is kicsit fura lenne.
Ha jól emlékszem, akkor a Strix Halo esetében ilyen 40CU-ról, vagyis 20WGP-ről beszéltek.
Ez 25%-kal több, mint ami egy N6-on készülő Navi33, ami ~200m2, ha arányosítjuk, akkor ~250mm2. Illetve van egy N4-en készülő Navi44, ami elvileg szintén ~200mm2 körül alakulhat. Namost abban már ugye benne van a PCIe vezérlő, meg a ram vezérlő is, tehát elvileg nem kéne úgy lennie, hogy ehhez még hozzá kell adni az IOD >100mm2 területét is. Persze cache-ből biztos több van benne, mint a Navi44-ben. De valahogy az az érzésem, hogy 300mm2-ből ezt is ki kéne tudni hozni N4 gyártástechnológián.Azonkívül egy 300mm2-es lapka kihozatal szempontjából is nagynak számít. Szóval én remélem, hogy ha valami N3-on készül belőle, akkor az inkább a CCD.
Picit sajnálnám egyébként a 2025 CES bejelentést. Mert abból termék nagy eséllyel csak tavaszra lenne, mitöbb az ilyen minisforum, meg társai által készített minipc meg bőven 2-3 negyedévvel még az után kezdenek csak megjelenni. Aztán persze lehet hogy egy ilyen Halo terméket nincs értelme kihozni a Copilot+ és hasonló AI okosságok megjelenése előtt.
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #9690 üzenetére
[link]
Itt azt írják, hogy a GCC nem is tudja még használni a dual.dekódert. -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #9686 üzenetére
Szerintem a Zen 2 és a Zen 4 is elsődlegesen a szerverpiacot célozta. 😃
Talán a Zen 3 esetében látott ccx egyesítés volt.az egyetlen, ami kifejezetten a játékos közönségnek kedvezett. De még arról se feltétekezném, hogy a gamer közösség kedvében járás volt az egyetlen szempont.
Nyilván kezelni kell az AVX512 és az AMX kihívását is.
Meg az Ampere és a Sierra sorozat magszám kihívását is.
És az Arm/Apple energiahatékonyság kihívását is. -
Petykemano
veterán
Strix Halo infók: [link]
120-130W TDP
Úgy tűnik, lesz 32GB memóriás változat is -
Petykemano
veterán
válasz
Alogonomus #9680 üzenetére
Hmm-hmm
Tudom, hogy 10-15 éve 5-10%-os gyorsulás is nagymértékűnek számított.
De mai az öldöklő Intel, Apple, Arm által diktált versenyben ez a 16% tisztességes, de nem kiemelkedő. Ezzel a teljesítménnyel, még ha közben kiemelkedően energiahatékony is lesz, nem fogja olyan mértékben maga mögé utasítani az AMD az Intelt, mint anno az a bulldozer érában fordítva megtörtént.Szerintem ezek az árak az tisztességes előrelépésnek megfelelően szintet tartó korrektnek mondhatók. Ennél többet nem is nagyon kérhetne ezért az AMD. Az előrelépés nem olyan mértékű, ami miatt a Zen4(X3D) hirtelen elavultnak tűnik. Viszont ezek az árak még ha valóban alacsonyabb nyitóárak is, mint azt akár a zen3, akár a zen4 esetén láttunk, mégse feltétlenül olyan alacsonyak, hogy arra azt lehetne mondani, hogy egész pályás letámadással akar piacot akar robbantani. Nem rossz, ha arra gondolok, hogy ez majd még megy lejjebb, akkor egész jó, de igazi visszautasíthatatlan ajánlat mégiscsak az lett volna, ha lehozták volna a 8 magosat a korábbi 6 magos árába.
Az Intellel relációba helyezve persze más képet festhet majd. Lehet, hogy ahhoz az árhoz képest, amin az Arrow Lake-et lehet majd kapni, bődületesen kedvező lesz.
Nem akarom azt a benyomást kelteni, mintha elégedetlen lennék.
Elégedetten hümmögök, de nem szaladok a boltba (még). -
Petykemano
veterán
Árazás
AMD Ryzen 9000 pricing emerges:
9950X at $599,
9900X at $449,
9700X at $359,
9600X at $279
[link] -
Petykemano
veterán
> Várható egyébként Zen5 alapokon hasonló egy CCX-es modell?
A kraken point elvileg 8 magos lesz. A PHX2 elvileg hibrid volt, az alapján feltételezhető szerintem, hogy a helytakarékosság érdekében a kraken point is hibrid lesz. Pl 4+4
Meg is jelent pár hír arról, hogy a két CCX és a nagy késleltetés milyen hatással van a játékokra. Azt mondják, 4 magra korlátozva jobb eredményt ad.
Vajon ez még javítható szoftverből?
Csinálhatták volna úgy is, hogy az egyik CCX.hibrid magokból áll. (Talán pont ilyen lesz a kraken) és akkor nem sérül a megszokott 8 magos CCX és a második CCX csak 4 magot kap 8MB L3$-sel és tényleg MT vagy LP feladatoknál használódik csak.
-
Petykemano
veterán
Ez egy sajnálatos regresszió.
De nem hiszem, hogy 12 mag egybeépítése azon múlna, h kicsit v nagy kiterjedésű (sűrű vagy laza szövésű) magokról van-e szó. Ha menne 12 kicsi mag, menne 4+8, vagy 2+10 is.
Szerintem az egyszálas teljesítmény igénye indokolja a nagy magokat de 2-4-nél több valóban szükségtelen.
-
Petykemano
veterán
CB eredmények
Nincs meglepi. -
Petykemano
veterán
=>Aug8
=>Aug15Ezt meg vajon mi indokolhatja, ha(!) több, mint egy éve legyártották a procikat?
-
Petykemano
veterán
Az.első teszt
-
Petykemano
veterán
Strix Halo GB
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #9576 üzenetére
Itt.a.fotó:
2315PGYA.zen4 esetében a release előtt néhány hónappal gyárották a végleges változatot.végleges feliratokkal.
Ezt meg valamikor 2023 áprilisban készítették.A zen4 ugye késett fél évet, a zen5 attól függetlenül készülhetett. De talán azt is csúsztatni kellert. Mindenesetre ez szerintem sokat magyaráz, miért tűnik picit úgy, hogy kicsi az előrelépés.
A rengeteg idő, ami rendlekezésre állt gyártani, magyarázhatja, hogy jó áron lesz elérhető. Remélhetőleg.
És remélhetőleg épp emiatt nem lesz késés az X3D-ban sem -
Petykemano
veterán
Szerintem ez nagy zakó.
Én is reménykedtem abban, hogy a második generációs AM5 alapkapoknál lesz előrelépés, standarddé és megfizethetővé válik már a pcie5, de egyelőre topogásnak tűnik.
Elképzeohető, hogy annak, aki nem tudja megfizetni a pcie5-ös alaplapot,.nem fog.tudni megfizetni olyan bővítőkártyát se, ami.miatt szüksége volna rá... elméletileg.
Csakhogy az eddigi gyakorlat az, hogy az alaplapokon a pcie verzión spórolnak,.az olcsóbb gpukon pedig a sávok számával, így aztán lehet két szék közé esni.Az E jelzést lehetett volna pl pont erre használni, hogy az 16 csatornás, a sima meg csak 8.
Azért is zakó, mert lehet, hogy lassan tényleg jobban megéri egzotikus módon egybetokozni egy valamirevaló kisebb gpu-t (ide értve a tokozást, a cache-t), mint hogy a külön vásárolt holmik pcie5-ön keresztül tudjanak megfelelő sebességgel kommunikálni.
-
Petykemano
veterán
Volt ilyen irányú pletyka.
És nyilván célja is az AMD-nek, hogy növelje a magszámot. Elvileg a Zen5c 2CCX-ből áll és az az elképzelés, hogy a Zen6-ban történik majd meg az egyesítés.A saját véleményemet képviselve mondom, hogy szerintem viszont nem sok értelme van 16 fullos magot összepakolni, amennyiben képesek arra is, hogy mondjuk ennek legalább felét képesek helytakarékos módon ugyanarra az L3$-re rákapcsolni és közben megoldják a magok közti késleltetés kérdését is.
Hiszen nagyon valószínűtlen, hogy a 9-16. mag még olyan frekvencián fusson igénybevétel esetén, mint amin 1-8 magot terhelve fut. Onnantól viszont felesleges szilícium.Van erre két prototípus is, hiszen a zen5c mellett a strix point is 2 CCX-ből épül fel, a megoldandó probléma pedig ugyanaz.
A harmadik megközelítés pedig a strix halo, ahol elvileg 2CCD lesz és lesz az IOD-on infinity cache. Amennyiben egy L4$ (ad abszurdum az L3$ IOD-ba való áthelyezésével ) sikerül megoldani a magok közti adatátadás késleltetésének problémáját (CCX-ek közötti magskálázódás), akkor lehet tovább építkezni csökkenő (de legalábbis nem növekvő) méretű 8/16c magos chipletekből. És csak ott és akkor indokolt a.hibrid megoldás, amikor kifejezetten "alacsony" magszámú (~8-12) példány készítése a cél.
Egyébként az Intel álítólag ki fog adni egy olyan raptor lake variációt, Amiben az e magok helyére P magokat ültetett, vagy 12P mag lesz benne. Azon le lehet majd Tesztelni, hogy skálázódnak-e a játékok 8 mag fölé, máskülönben céltalan ez a téma
-
Petykemano
veterán
Ma kijött valami sajtós anyag.
Ez most valami release volt, vagy ilyen second announcement? Eddig elég csendesnek tűnik, csak a sajtóanyag feldolgozását láttam pár helyen, gondolom a tesztek akkor július 31-én jönnek, vagy utána.
Olyan fura, mintha nem is igazán lennének büszkék rá, vagy már rég túlléptek rajta.Amúgy volt egy kép még 1-2 hete, a 9950X-et ábrázolta. Nem találkoztam olyan infóval, hogy hamis (átszerkesztett 7950X) lett volna. Viszont kupakon levő számok alapján 2023-ban gyártották (csomagolták), még csak nem is az utolsó hetekben, és nem is ES volt.
Ami szintén elég fura.Egyrészt ebből azt abjövetkeztetést vonom le, hogy a 2024Q1-es rajt számításom tökre célon lehetett. Nekem legalábbis a 3 negyedév a tömeggyártás és a release között soknak tűnik. De ha tényleg így volt és a kép nem hamis, mi történhetett?
Bevárták az intelt? Vagy valami szoftver/kernel frissítést? -
Petykemano
veterán
Jönnek az eredmények
ST
Cpuz ~900
GB6 ~3450Ez kb az, amit.bejelentettek (nincs, vagy.még nem látható a meglepi )
-
Petykemano
veterán
válasz
hokuszpk #9559 üzenetére
Nem lepne meg, ha a MT teljesítmény nem nőne olyan nagy mértékben. Ezzel együtt tartok tőle, hogy ahogy gigantikus IPC emelkedés sem volt, úgy gigantikus hatékonyságnövekedés sem lesz.
A Zen3 elég hasonló képet mutatott: ST teljesítményen volt a fókusz és közel azonos gyártástechnológián készült. A Zen3 esetén volt egy sandbagging elem, a 8 magra egyesített CCX, ami játékok esetén a nominális IPC számítási metódushoz képest jobb eredményt adott a felhasználók kezébe. Nem is beszélve a X3D változatról.
A zen4 esetén a szokásosnál nagyobbat ugró frekvencia volt a meglepi.Kíváncsi vagyok, most lesz-e.
(Esetleg a versenyhelyzetben épp elvárt energiahatékonyság lesz?) -
Petykemano
veterán
GB eredményekkel hogy vagyunk megelégedve?
Az AMD tökre azt a benyomást kelti, hogy valami miatt eléggé megcsúsztak. Elég késői az RDNA4 megjelenése, a strix.halo is. Utóbbiról MLiD elmondta, N3-ra tervezték eredetileg. De olyan, minttha a teljes AMD portfólió fél-egy évet csúszott volna az N3 késése miatt, vagy mert backportolni.kellett N4-re.
Vagy más miatt... lehet ez olyan megfontolás is, hogy a fókusz a Mi/ROCm termékeken van, vagy mert kartelleznek.
Ha a hírek igazak, akkor persze legalább az árazásban reflektálódni fog, hogy nem annyival jobb. Jelen állás szerint valószínűleg ez lesz a legkevesebb előrelépést hozó generáció. -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #9552 üzenetére
Igen, hát ez a kérdés, hogy alkalmazzák-e a itt is.
E talán nem csak a hőelvezetés szempontjából lenne hasznos, hanem - amennyiben a CPU magok feletti strukturális szilícium a hőtermelődés/hőelvezetés miatt nem hasznosul, akkor talán alulra kerülve azt is hasznosítani lehetne.
Akár az L3$ méretének növelésére, akár az L2$-ére. De gondolom,.utóbbira külön TSV-ket kellene látnunk. -
Petykemano
veterán
Mi a valószínűsége/lehetősége annak hogy a Zen5X3D úgy próbál javítani az órajeleken (+tuning), hogy alul van a V-cache lapka és nem fölül?
-
Petykemano
veterán
Strix Point : júli15 [link]
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #9533 üzenetére
Bár határozottan úgy gondolom, hogy jó volna, ha 8 mag már nem a $300-500 árszintre kerülne, hanem $300 alá, egy magszám duplázásnak sok értelmét én se látnám.
Szerintem a Strix-szel mutatott irány ebben a kérdésben megfelelő.
Számomra is csak az a kérdés, hogy vajon különböző típusú magok egy, vagy különböző clusterre vannak-e felfűzve és/vagy utóbbi esetben mi lehet a megoldás a késleltetés csökkentésére
Jelen tudásom szerint a Strix Point esetén a 8+4 külön clustert jelentenek. -
Petykemano
veterán
4 év alatt alig nőtt valamit a teljesítmény magszám skálázódás. Sajnos. [link]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ! Lenovo Thinkpad P15 Gen1 15 FHD notebook - i7 10750H 16GB RAM 512GB SSD Quadro T1000 W11
- IKEA Format lámpák eladóak (Egyben kedvezménnyel vihető!)
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Air 15 M3 8GB 256GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás! Számítógép PC Játékra! I5 14400F / RTX 4060ti 16GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- ÚJ HP EliteBook 840 G8 - 14"FHD IPS - i5-1145G7 - 32GB - 512GB SSD - Win10 - 6 hónap Garancia
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest