- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Mobil flották
- Google szolgáltatás (GMS) Huawei telefonokra
- MIUI / HyperOS topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Kilenc Redmi és Poco készülék érte el támogatási idejének végét
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pá
addikt
válasz LLKobe #12059 üzenetére
Hmm, nem rémlik ez a tipus. De elég sokba beleültem, kicsit összefolynak, szóval lehet, hogy futólag próbáltam csak valamiért nem ragadt meg.
A Unique-ból a Hero volt a legkényelmesebb, amire emlékszem, de annak pont teljesen használhatatlan a fejtámlája, szóval kiesett.Amúgy jó, hogy felhoztad a háttamla dolgot, mert a nyári meleg miatt alapvetően a hálós felé hajlok, viszont nem tudom mennyire tartós? Vagy fordítva, nyáron mennyivel rosszabb a fabric.
idegen lény: köszi a tippet, nekem a Béke utca teljesen jó, kár hogy nem tudtam róla, mert az OfficePlázás kör mellé simán belefért volna akár ma is.
Irodában van egy ilyen aktív szék amúgy, de csak a bárszék jellegű. Rövid távon érdekes, általában 1-2 órát használom, ha bent vagyok. De itthon nincs hely 2 széknek, full-time megoldásnak meg azért nehezen tudom elképzelni. De azért ha arra járok biztos kipróbálom a rendes szék verzióját ezeknek, lehet, hogy élhetőbbek hosszú távon is, mint a bárszék.[ Szerkesztve ]
''Annyira vagyunk egészségesek, amennyire a gondolataink humánusak.''
-
Pá
addikt
válasz LLKobe #12055 üzenetére
Értem, hogy mit mondasz és valóban nincs szükség fejtámlára klasszik irodai munkában. De nekem elég sok 1+ órás meetingem van, ahol nagyon jó kicsit hátradönteni az ülést és pihentetni a fejem, amíg hallgatom a sok *****-t. Illetve munkaidő után is többnyire maradok a gép előtt, filmeket nézek meg ilyesmi, amikor szintén jól jön. Gyakorlatilag kb az idő felében ülök rendesen a székben dolgozva, a másik felében kicsit hátradöntve pihenek, szóval én tényleg kihasználom a fejtámlát.
Amúgy abban is egyetértek, hogy a fejtámlák 80%-a használhatatlan, annyira hátul vannak, hogy a fejet támasztva kb csak a plafont tudnám nézni. Vagy nem lehet normálisan beállítani, mert lötyög és kotyog.
Ez tényleg nagyon leszűkíti a a szóba jöhető kínálatot. Az OfficePlázás székek nagyon nagy része ezen esett ki. De pl a Deluzzonál meglepően jól működtek. Volt 3 fix fejtámlás is, ami elég kényelmes volt + az egyik állítható fejtámlást is nagyjából jól be lehetett lőni.''Annyira vagyunk egészségesek, amennyire a gondolataink humánusak.''
-
-
idegen lény
őstag
válasz LLKobe #12023 üzenetére
De az nem csak 120 kg-ig jó?
Amúgy most 187 200 Ft.
A videó alapján ez az "Automatikus súly/feszültség szinkron" nagyon hasonló a szinkron mechanikához, legalábbis én nem látok köztük olyan egetverő különbséget.[ Szerkesztve ]
AVerMedia Game Capture HD C281 játékfelvevő olcsón eladó! Xbox360, PS3 és Wii játékokhoz! Pesten házhoz viszem!
-
hibavissza
veterán
válasz LLKobe #12017 üzenetére
Én csak a magam nevében tudok nyilatkozni, de talán azért, mert nem mindenki akar egy ütött-kopott, retkes, ki tudja honnan származó húsz éves széket bevinni a lakásába vagy egyáltalán hozzáérni. Továbbá nem mindenki akar 2-300 ezret adni azért, hogy pár év múlva esetleg ne kattogjon kicsit.
-
SaGa59
őstag
válasz LLKobe #12000 üzenetére
Ez erősen egyénfüggő. Nekem pl bármilyen karfás széket venni butaság, csak nem kapok karfa nélkülit ergonómikusban. Az első dolgom, hogy leszerelem, mert engem kifejezetten zavar. Az IKEA-s szék meg azért került a válaszba, mert rákérdezett, milyen. Mivel olyanom van, válaszoltam, hogy szerintem milyen.
STALKER modok: https://drive.google.com/folderview?id=0B_PtTRL86S2UQllOam9MUWZ1ak0&usp=sharing
-
bobalazs
nagyúr
válasz LLKobe #11978 üzenetére
Nem volt rossz vásárlás valóban, ez kimaradt.
Egy óra használat után, sok más mindent nem tudtam volna mondani róla.
A korán meglepődtem.
Mit gondoljak erről? 2008 óta inkább használaton kívül lehetett? Vagy aktívan volt használva és ilyen állapotban maradt? Vagy cserélt alkatrészek vannak rajta?
Jellemzően melyik valószínű? -
idegen lény
őstag
válasz LLKobe #11918 üzenetére
Persze, az Alohára, a Fern szinkronos.
A legjobb ergonomikus passzív székek, mint például az Embody, éppen abba az irányba fejlődnek, hogy minél több mozgási lehetőséget biztosítsanak a székükben ülőknek, aminek fontos egészségügyi okai vannak. [link]
AVerMedia Game Capture HD C281 játékfelvevő olcsón eladó! Xbox360, PS3 és Wii játékokhoz! Pesten házhoz viszem!
-
mikej95
aktív tag
válasz LLKobe #11727 üzenetére
+ Marci112233
Héten volt alkalmam kipróbálni Corsair TC100 RELAXED referencia gyanánt és csütörtökre sikerült bemenne Multibútorba is.
Egy Haworth Zody és kiszállítási díjjal szegényebben jöttem ki. Kis szerencsének hála még aznap házhoz kaptam.
Eddig bevált. Kényelmes, tartja magasságot, minden is állítható rajta. Szék tiszta, hálója stabilan fogja hátam, nincs szétnyúlva, párna kényelmes nem érzeni rajta hogy "összement" volna a bélés az évek során. Némi kopás volt lábakon de ennyi az összes esztétikai hibája.Azt viszont nem tudják, hogy mi nem tudjuk azt, amiről ők úgy tudják, hogy tudjuk.
-
válasz LLKobe #11884 üzenetére
Ennyire nem egyszerűsíteném le a dolgot, kezdve ott, hogy ott van a keresztfiam, hasonló testalkatú, mint én (tehát pl. a Zody nem ideális neki), de csak 20 éves, sokat ül a székében, és azért a költségvetésébe egy 150-200e Ft körű szék nagyon nem férne bele... (El akartam csalni a Multibutor-hoz, de nem sikerült sajna...).
De tudom mondani az ismerős esetét is, aki állami cégnél anno HO-ban volt (tavaly nyáron szüntették meg) és végül használtan vett jó állapotú Markus széket 30e Ft-ért a Jófogáson.
Persze, a HO témát ott is meg lehet közelíteni, hogy ismerőnél amikor jött a Covid-19, a cég irodájából vihettek haza Haworth székeket például az irodából...
Abban nincs vita, hogy aki megengedheti magának, az vegyen egy rendes széket.
Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.
-
válasz LLKobe #11871 üzenetére
Ráadásul nem full option változat.
Néztem amúgy ezt is, de ha beraktam a kosárba, akkor szállítással együtt 1058 euro... Vagyis nagyjából 140e Ft-vel drágább volt, mint amiben ülök, és ugyanúgy nincs róla rendes kép, tehát az állapota dettó zsákbamacsek...
[ Szerkesztve ]
-
-
carl18
addikt
válasz LLKobe #11847 üzenetére
Köszönöm! Végtére is nem létszűkséglet a karfa a mostani széken se elég magas.
Csak így még is csak találhat az ember egy minőségi darabot.
Sok esetbe már nekem is feltűnt egy használt minőségi termék, jobb mint egy új de gagyi.
Sajnos a Genesys Nitro 330 árukeresőn 50-60E körül megy, én ezt használtan 9E forintért vettem. Ennyiért nem volt nagy kockázat, de elég durva hogy hiába esztétikus valahogy gerincgyilkos. Szerintem ez az a szék amit nem lehet sokáig használni úgy ne okozzon valakinek sérvet.
Az se baj ha kicsit javítandó, házilag javítottam már ilyen széket. A fő a váz és a ki alakítás legyen kényelmes, aztán ha ez az tönkre megy az lehet rajta cserélni.Hiába szúr, itt Ryzen a úr!
-
idegen lény
őstag
válasz LLKobe #11846 üzenetére
Te meg folyton csak kötekedsz velem és fenyegetsz. Te tényleg úgy vásárolsz széket, hogy az az asszonynak is jó legyen? Hát, nem irigyellek. Nekem ez inkább tűnik trollkodásnak.
[ Szerkesztve ]
-
idegen lény
őstag
válasz LLKobe #11842 üzenetére
Ezek nem új székek, hanem használtak. Egyáltalán nem biztos, hogy nem lesz jó a magassága, de ezt a vásárlás előtt is letesztelheti, amikor érte megy. Vagy addig utánanéz vagy rákérdez a szék méreteinek, és otthon megpróbálja lemodellezni. Láttam már ilyen karfamagasító megoldást és elégedett volt vele a szék gazdája.
182 cm magas, nem hiszem, hogy túl magasan lenne neki az a karfa.
Az asszony meg üljön az ölébe.
[ Szerkesztve ]
-
carl18
addikt
válasz LLKobe #11829 üzenetére
Oké szerintem 15e forintba elmegy és arra rá lehet pótolni. ültem ilyen 20e forintos irodai székbe egész kényelmes volt.
Találtam egyet 25e forintba.
Márka és név
Mariposa J9271
Ilyen hobbi felhasználásra 3 óra Max jó lehet egy 82kg személynek?
A Genesystől minden jobb. Szerintem a legrosszabb szék amibe ültem.
Én már a sokadik tulaj vagyok amúgy. Olyan szék hogy szép a szemnek, aztán az új tulaj rájön nagyon kényelmetlen. Így mindig megy tovább mert senkinek nem vállik be.Az a 25e forintos szék irodai szék ha rendelek nem vesztek.
[ Szerkesztve ]
Hiába szúr, itt Ryzen a úr!
-
idegen lény
őstag
válasz LLKobe #11792 üzenetére
Élőben még nem, de ne aggódj miattam, természetesen a vásárlás előtt élni fogok az egy hetes, ingyenes próbaszék rendelésének a lehetőségével. Az aktív székeket nem is szabad úgy próbálni, ahogy a passzív székeket, hogy csak beleülsz, és már tudod is, hogy milyen érzés lesz hosszabb távon ülni benne. Ezek nem így működnek. Ha első alkalommal túl hosszú ideig ülsz benne, akkor az intenzív használat okozhat izomlázat, melyet fájdalomként élhetünk meg, ezért fontos a szervezet fokozatos szoktatása a termékhez, hiszen olyan izmokat mozgatunk meg, amelyek eddig nem vagy csak alig dolgoztak. Az apró, balanszírozó mozdulatok a gerincet körülvevő apró és mély izmokat erősítik, amelyek azért felelősek, hogy gerincoszlopunk a helyes pozícióban legyen, ami a görbületek megfelelő ívei mellett azt is jelenti, hogy a csigolyák közötti porckorongok optimálisan terhelődnek, valamint a csigolyák közötti távolság megtartott lesz. Ha ezek az apró izmok nem elég erősek, a csigolyák közötti távolság csökken és a porckorongokra nehezedő nyomás nő, aminek a következménye lehet a gerincsérv.
Mindenki azt mondja, hogy olyan érzés, mintha labdán ülnénk. Azt is meg kell szokni. Labdán pedig már ültem, tudom milyen. Most is egy féllabdán ülök. A klasszikus, gerincgyilkos passzív ülés és az aktív ülés között a legnagyobb különbség az, hogy míg a passzív ülés megpróbál kipárnázni, minden ponton megtámasztani és ezzel kényelmet sugallni, addig az aktív ülés tested saját vázrendszerét, mélyizomzatát hivatott fejleszteni, hogy annak normális kondícióját visszaállítsa. Ez nagyon fontos, ugyanis attól kezdve, hogy iskolapadba kerülünk, napunk nagy részét ülve töltjük, ami úgy gyengíti el a mélyizomzat egyes, a gerincet tartó részeit, hogy azt észre sem vesszük, hiszen ezek az izmok soha nem is fejlődnek ki rendesen (még sportolással sem).
A legtöbben akkor kezdenek el ergonomikus széket keresni, amikor a derékfájás első jelei felbukkannak. Ekkorra már van valamilyen testi elváltozás, rosszabb esetben akár kezdődő porckorongsérv is. A klasszikus megoldás ebben az esetben egy olyan irodaszék, ami jó erősen nyom vagy tart a deréktáji szakaszon, hiszen ez pillanatnyi felüdüléssel kecsegtet. Egészséges, és elhitetik velünk, hogy jó a gerincnek is. Azonban ez a megtámasztás semmiben sem fog javítani a háti gerinc állapotán, sőt, idővel tovább ront azon.
Sokszor és sok helyen lehet olvasni arról, hogy a nyaki és vállfájdalmak azért bukkannak fel ülőmunka közben, mert az alkarok nincsenek alátámasztva, és a súlyuk húzza a vállöv izomzatát. Ez azonban részigazság.
Egyrészt, ha a vállövet alátámasztjuk karfákkal, az csak elodázza a problémát (egy eleve elgyengült rendszert dúcolunk alá, ami csak tüneti kezelés).
Másrészt a vállak és a hozzá kapcsolódó háti izomzat nem csak ezért fájnak. Sokkal nagyobb baj, hogy a passzív ülésből fakadó elégtelen keringés miatt letapadnak és salakanyagok halmozódnak fel bennük. Ez a jelenség felelős a kiszáradó és kikopó porckorongokért is. A váll- és nyakfájás ellen nem az a megoldás, hogy ágyban (székben) fekvő beteggé változtatjuk magunkat, hanem az, hogy visszaállítjuk testünk erőnlétét. Erre egy klasszikus székkel nincs lehetőség, így székbeszerzésnél az állítható karfákra és a fejtámlára való koncentrálás nem vezet sehová.Az aktív ülésről több videó- és írásos tapasztalatot láttam/olvastam, például:
[egy fórumtársunk tesztje]
[ergonómiai szakértő] videó
[személyi edző, preventív gerinctréner, bodyArt, pilates és fitness instruktor] videó
[manuálterapeuta gyógytornász, aki 10 éve ül aktív székben]
[fizioterapeuta, gyógytornász]
Az ő véleményük szerintem sokkal többet számít, mint amennyit az enyém számítana, mivel ők az ergonomikus ülés szakértői.[ Szerkesztve ]
-
dvd_R+
őstag
válasz LLKobe #11811 üzenetére
Érthető
Utolsó kérdés, az említett jó gyártók jó típusok, ebből pár alternatívot tudsz írni? csak, hogy ránézzek (ígérem nem veszek semmit )
Embody nagyon tetszik de nem vagyok hajlandó annyit fizetni[ Szerkesztve ]
Ha üzletről van szó légy korrekt :) http://phmegbizhatosag.atw.hu/
-
dvd_R+
őstag
válasz LLKobe #11804 üzenetére
Jól látod a helyzetet
Lényegében nem költenék rá sokat és jobbat szeretnék ami újabb, szebb, többet ér / nem tudomaz új szék árából lejön 27% nettó vásárolnék tehát valójában 40-50k-t költenék az "upgrade-re"
Ha üzletről van szó légy korrekt :) http://phmegbizhatosag.atw.hu/
-
válasz LLKobe #11801 üzenetére
Igazából egy komolyabb hsz.-ben akartam összeszedni a miérteket...
Röviden: 196cm magasságnál és 105kg testsúlynál bizony az Aeron B kicsi.
A háttámla is alacsony és a keresztben is éppen hogy jó... kellene az Aeron C... viszont abból rohadt kicsi a használtpiaci felhozatal európában, újonnan meg azért drágállom...A piac is tudja ezt, Aeron C-t nem kapsz ilyen árért, az inkább 900-1000 euro...
Találtam egy ilyen jó kis ábrát, részben erre támaszkodtam. Sajnos Aeron C-ben nem ültem, tehát nem lesz összehasonlítható...
[ Szerkesztve ]
-
dvd_R+
őstag
válasz LLKobe #11794 üzenetére
Igazából nem tudom, egy ismerősöm erőszakos volt, hogy neki nagyon kell, én meg úgy voltam vele, hogy lehet érdemesebb lenne már valami jobbat venni
Elviszi tőlem 150 körül és akkor kb duplájáért ha nézek valamit ha még nem is herman miller de biztos fejletebb és újabb és többet tudMert a Mirra az azért nem ma jelent meg gondolom csak tudnak már 270-300k körül jobbat csinálni.
Tehát röviden az eladás oka minőségibb jobb tartást stb szék vásárlása
De ha azt mondjátok 270-300k körül nincs ilyen a mirra-hoz képest akkor storno
Én ezt a fractalt néztem amit linkeltem de nem tudok semmit se rólaHa üzletről van szó légy korrekt :) http://phmegbizhatosag.atw.hu/
-
idegen lény
őstag
válasz LLKobe #11756 üzenetére
Hogy jön a széken üléshez az egészség témája? Elég szorosan kötődik hozzá, csak erről itt nem nagyon szokott szó esni. Pedig az ergonomikus székeket, mint amilyen a Zody is, éppen azért alkották meg, hogy egészségesebbé, helyesebben szólva kevésbé egészségtelenné tegyék az ülést. Amikor az ülés folyamatáról beszélünk, többségünk arra gondol, hogy kényelembe helyezzük magunkat egy székben, és annak darabjai (főleg az ülőlap és a hátlap) megtartják testünket. A gond az, hogy ez a nézet annyira mélyen gyökerezik legtöbbünk fejében, hogy nehéz rámutatni alapvető hiányosságaira.
Sokan úgy tudják, hogy a gerincsérvnél már nem is történhet rosszabb a testünkkel, azonban ez nem igaz. A tartós passzív ülés hatására ugyanis az emberi test tovább küzd: miután a porckorongok a mozdulatlan háti izomzat miatt nem kapnak nedvességet és tápanyagokat, elvékonyodnak, rugalmatlanná válnak és töredeznek, vagyis elveszítik eredeti funkciójukat, kialakul a spondilopátiának nevezett állapot. Döbbenetes, hogy a társadalmunk globális problémájának számító ülőmunka ma már nem csak a 40-50-60 éves korosztályban okozza a spondilopátia bizonyos fokozatait, hanem akár a 20-30 éveseknél is, hiszen szinte mindenki már 7-8 éves korától kezdve az iskolapadban kénytelen ülve tölteni napja javát. A spondilopátia gyakori és kifejlettebb változata maga a spondilózis, ami azt jelenti, hogy az alkalmatlanná vált porckorongok helyett a gerinccsigolyák érintkező végei kezdenek kicsontosodni az egészségtelen terhelés hatására. A köznyelvben csigolyameszesedésnek is nevezett jelenség leírja az egymáshoz egyre közelebb kerülő csigolyák közötti szalagok meszesedését is. Ez a tünetegyüttes a mozgásképesség jelentős beszűkülésével és az idegrendszert érintő problémákkal is jár, hiszen a gerinc mentén futnak a központi idegrendszer idegei is. A lumbágó a spondilózis deréktáji szakaszának közkeletű elnevezése. Ezen a szakaszon, jellemzően a 4. és 5. csigolya között és közvetlen szomszédságában érvényesül a hagyományos székeken való ülőmunka legtöbb negatív következménye, vagyis a terhelés java.
Senki sem képes napi 8-10 órán át kihúzott háttal és 90 fokos térd-lábszár hajlattal, egyenes tekintettel ülni. De még ha be is tartanánk minden tanácsot, akkor is kialakulnának a gerinc degeneratív elváltozásai, hiszen maga a folyamat, a passzív ülés, lényegéből és a gerincre rótt terheléséből mit sem veszítene, lassan egy évtizede elavult az üléssel kapcsolatos "statikus" hozzáállás.
A hagyományos megközelítés szerint az a legjobb, ha minél kevesebbet ülünk. Ez a gyakorlatban persze nehezen megvalósítható, így az óránként elvégzett átmozgató gyakorlatokat is előszeretettel javasolják, viszont legyünk őszintén: legtöbben még ezt sem tesszük meg. Megnyugtathatjuk lelkiismeretünket azzal, hogy ergonomikusnak nevezett széket vásárolunk, ám valójában ezek sem nyújtanak sokkal nagyobb ergonómia-faktort, mint bármelyik másik hagyományos forgószék. Bár több beállítási lehetőséggel rendelkeznek, ezekkel is csak azt tudjuk elérni, hogy még jobb megtámasztást adunk testünknek. Ez pedig végeredményben nem szolgálja egészségünket.
A gerinc terhelésének csökkentése, egészségének megőrzése egy meglepően egyszerű alapelvre vezethető vissza: a mozgásra. Természetesen senkitől sem várható, hogy irodai munkáját napi mozgás közben végezze, ezért már évtizedek óta azon van a hangsúly, hogy hogyan lehet magát az ülést dinamikussá tenni. Az ülőmunka negatív hatásainak elkerülésére nem maga az üléspozíció beállítása a megoldás, hanem a mozgás és a dinamika visszacsempészése.
Az ülve töltött órák száma egy nap akár 10-12 óra is lehet, ami összességében elképesztően sok, főleg annak fényében, hogy az orvosok már régóta hangsúlyozzák: az egyszerű álláshoz vagy fekvéshez képest az ülés akár 275%-al nagyobb terhelést jelent a gerinc számára. Nem csoda, hogy a porckopás általános jelenség, és sokszor gerincsérv is kialakul belőle. Éppen ezért a szakemberek feltétlenül aktív ülést javasolnak abban az esetben, ha az ülve töltött órák száma naponta 6-8 óra vagy több.
Az aktív ülés nem azzal segít ezen, hogy ki kell magadat húzni vagy kipárnáz téged egy látszólag egészséges helyzetben, hanem a mozgó ülőlappal dinamikussá teszi a felsőtestet, így a gerinc nem a derék magasságában hajlong (nem alakul ki gerincsérv a 4. és 5. csigolya között), illetve a törzsizomzat újraerősítésével szinte automatikusan és természetesen segít a görnyedés elkerülésében. Javul az anyagcsere a hátban, így kiürülnek a keringéssel az izomfájdalmakat okozó salakanyagok és működni tud a gerinccsigolyák diffúzió útján történő nedvesség- és tápanyag-felvétele, amivel elkerülhető a kiszáradásuk és a sérvesedésük. A jó üléshez tehát olyan szék kell, ami az ülés módját reformálja meg ahelyett, hogy egy ügyesen tervezett derékszámasszal a kényelem illúzióját keltené, miközben mozdulatlanságra és lassú satnyadásra ítéli a testet.
Az ülés közbeni mozdulatlanságtól a keringés lelassul, így a lábakban pangó vér jön létre, ami a visszérbetegségek kiváltó oka. A lassuló keringés az agyban is problémákat okoz: nem jut elég oxigén a sejteknek, így álmosít és tompít. A mozgásszegény, ülő életmód 26%-kal növeli a magas vércukor- és koleszterinszint, a magas vérnyomás esélyét. Növeli ezeken túl az agyvérzés, a szívinfarktus és a szívnagyobbodás veszélyét is, valamint a vesebetegségek kockázatát. A nem alkohol eredetű zsírmájból májzsugor, májrák is kialakulhat. A mozgáshiány a daganatok kockázatát is növeli – ezt a bélrák és az emlőrák esetében ki is mutatták. A tartós mozdulatlanság csökkenti a csonttömeget (hozzájárul a csontritkuláshoz), illetve a törzsizomzat lassuló keringése miatt felhalmozódó salakanyagok tartós izomfájdalmakhoz vezetnek. Hosszú lenne a teljes lista, de fontos tudni, hogy a passzív ülés nem csak derékfájdalmat okoz.
Az is gyakori félreértés, hogy a sporttevékenység, a jóga és hasonló testmozgások képesek ellensúlyozni az egész napos ülést. Bár ezek valóban sokat segíthetnek a testünknek az egészség megőrzésében, sajnos nem tudnak ellensúlyozni egy időarányosan sokkal nagyobb problémát: a passzív ülést.
Ezért én már eldöntöttem, hogy ha már 150-200 ezret kiadok egy székért, akkor az csakis olyan szék lehet, ami ülés közben olyan mozgásban tartja a testet, mely utánozza a mozgás legtöbb elemét. Ezért írtam, hogy számomra fontosabb az egészségem minősége, mint a székemnek a minősége. Amúgy is adnak ezekre a székekre legalább öt év teljes körű garanciát, úgyhogy nincs miért aggódnom. Sőt, a SpinaliS székekre élettartam-garanciát adnak, ezért igazából azok a legolcsóbb aktív székek (10 éves használatra vetítve évente 27578Ft, havonta 2298Ft, naponta 76Ft), de mivel én naponta meditálok (transzcendentális meditáció), amihez jobb a stabilitás, találtam egy olyan aktív széket magamnak, amin rögzíteni lehet az ülőlapot, és az ára sem vészes az öt év teljes körű garanciális nyugalom fényében ("ha a szék bármely alkatrésze nyikorog vagy kattog jelezni a hanghatást felénk, hogy még azelőtt javíthassuk a problémát, mielőtt abból alkatrész meghibásodása adódna"): [link]
Ez az én saját, személyes választásom, nem ajánlom senkinek, csak akinek fontos az egészsége.[ Szerkesztve ]
-
-
aleister
veterán
válasz LLKobe #11764 üzenetére
Sajnos nem, így marad a vakrendelés.
Hozzá nem értőként azt mondanám, hogy önmagában az, hogy szimplán beleülök a székbe sajnos sokszor nem elég. Úgy értem, hogy nem is igen emlékszem, hogy lett volna olyan szék, ami a beleülés pillanatában kényelmetlen lett volna (eltekintve persze az olyan véglettől, mint a 35 évvel ezelőtti általános iskolás faszék ) . Jóval több időt kellene benne tölteni, hogy kijöjjön a negatívuma, vagy rosszul gondolom?
Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.
-
aleister
veterán
válasz LLKobe #11741 üzenetére
Köszi a választ!
Átlagos alkatú vagyok (178 cm, 78 kg). Hétköznaponként csak 1-2 órát használnám a széket, hétvégén viszont alkalmanként előfordul, hogy fél napot is gép előtt vagyok. A legfontosabb, hogy a hátam alsó része/derekam jól meg legyen támasztva, mert az hajlamos néha fájni.
Nem gondokoztam eddig használton, de nem zárkózom el tőle.
Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.
-
idegen lény
őstag
-
idegen lény
őstag
válasz LLKobe #11745 üzenetére
Természetesen úgy értettem, hogy az akció kezdetétől tart örökké, de ezt majd meglátjuk, hogy igazam lesz-e vagy sem. Arra a kérdésemre meg továbbra is várom a választ, hogy mennyi a haszon egy ilyen 155 ezer forintba kerülő használt szék eladásán. Ha ennyire értetek a székekhez, akkor ezt is tudnotok kell.
[ Szerkesztve ]
-
mikej95
aktív tag
válasz LLKobe #11722 üzenetére
Az a posta költség kicsit borsos és összeszerelve árulják így más opció nagyon nincs. Mindenesetre van bemutatótermük, jövő héten benézek. Hasonló kialakítású Steelcase székek vannak irodában, azokra nincs panaszom.
Azt viszont nem tudják, hogy mi nem tudjuk azt, amiről ők úgy tudják, hogy tudjuk.
-
Marci112233
addikt
-
Balesz1899
aktív tag
válasz LLKobe #11699 üzenetére
Tudom, csak néha jó lenne pihentetni picit (nem krónikus fájdalomra kell gondolni, azért annyira nem drámai a helyzet. Szimplán jól esne néha hátra dőlni úgy, hogy tartja a fejem is) , a mostani székben pedig ez nem megoldható (nem emiatt akarom cserélni, kb 10 éves jysk-es csoda. Nyekereg, foszlik, az ülő rész már kiülve. Szóval megérett a cserére )
-
SkyTrancer
senior tag
válasz LLKobe #11677 üzenetére
39 vagyok
Egyenlőre még nem jöttem rá hogy mi különbözteti meg a gamer széket a nem gamertől, mert ma már mindenre ragasztanak egy matricát és azonnal gamer, ja és világít, óóó hát akkor meg a golyóstoll is gamer
Nekem teljesen mindegy minek hívjuk, de nekem a monza eléggé kényelmes volt és napi 16 óra után sem fájt semmim benne és ez így van 9 éve
Ennyit tudok elmondani
Előtte több más jysk-es és egyéb székeim voltak, de nem voltak az igaziak
Annyi hogy ez a monza járt kárpitosnál, mert a gyári műbőr meg a szivacs az egy fillért nem ért de ezt követően szintén használtó volt, végülis még most is az jelenleg is használom, csak aggódom hogy mikor ülök bele a teleszkópba, ha már potyog belőle a csavar
Irodai székeket anno sokat használtam irodában, nagy megelégedéssel és tisztában vagyok vele hogy remek darabok, csak pár "irodai székre rákerestem" és 2-300 ezer körül voltak, na annyit nem tudok rááldozni
De ezeket megnézem köszi
de ha ennél olcsóbb megoldások is lennének amikre is fél szemmel rá lehetne nézni azt is nagyon szívesen fogadomegyébként a fent említett Haworth Zody így elsőre nem tűnik rossznak, viszont tartok tőle hogy a fejemet ha hátradőlök benne azt nem tartja, mert alacsony a háttámla. Sokszor megesik hogy picit pihenek a székben és olyankor jó megpihentetni a fejet valahol
[ Szerkesztve ]
-
idegen lény
őstag
válasz LLKobe #11660 üzenetére
Ők biztosan nem gyártanak egy széket sem, mert nem bútorgyártók, hanem forgalmazók. Ültem már jó néhány bemutatódarabon más helyeken, és bizony sokszor elég ramaty állapotban vannak, recsegnek-ropognak. Nem véletlenül lehet a bemutatódarabokat olcsóbban megvenni.
Nem, nem tartom valószínűnek, hogy egy silány székre hat év garanciát adnának, plusz negyven nap pénzvisszafizetési garanciát. Ez kinek érné meg szerinted? Kész ráfizetés lenne! Egy 35 éves profi cég szerinted ekkora hibát elkövetne? Kértelek már, hogy mutass nekem a hazai piacon még egy 100 ezer forintos széket, (ami szerintem egyáltalán nem olcsó, de örülök, ha Neked az), amire hat év teljeskörű garanciát kapsz! Az IKEA tíz éves garanciáját inkább hagyjuk, ahogy azt Cifu is megjegyezte tegnap. Nyilván nem egy Zody, de nincs is értelme egy ötször ennyibe kerülő székkel összehasonlítani. De még a Zodyra sem adnak hat év teljeskörű garanciát.
Sajnos, jelenleg munkanélküli vagyok, de ha tudsz valami jó munkát, azt megköszönném.
"4.6. A Szolgáltató egyértelműen jelzi a weboldalon, hogy mely termékek használtak és mely termékek új állapotúak."
"egyértelműen jelzi"! Hiába véded őket, ez bizony megtévesztésre alkalmas.[ Szerkesztve ]
-
-
idegen lény
őstag
válasz LLKobe #11619 üzenetére
Biztosan csak szar szék lehet hat év garanciával, plusz negyven napos pénzvisszafizetési garanciával, több ponton fixálható, gerinckímélő szinkronmechanikával, ami az ergonomikus székeknél az alap kellene, hogy legyen, állítható deréktámasszal, állítható ülésmélységgel, 2D karfákkal, formatartó, szabadalmaztatott, üvegszállal kombinált poliuretán ülőlappal, kiemelkedően kopásálló kárpittal (150.000 martindale), 110 kg terhelhetőséggel. Mutass nekem a magyar piacon százezerért még egy ilyen tulajdonságokkal bíró széket, és leborulok a lábad elé!
#11625undercover
[link] Ugyan azt írják, hogy magánszemélyek próbaszéket csak a SpinaliS és Spinergo modellekből választhatnak, azért rákérdeznék, hátha a te esetedben tudnak kivételt tenni ebben.[ Szerkesztve ]
-
Marci112233
addikt
válasz LLKobe #11571 üzenetére
Lenne pár kérdésem.
A használt Zody ára elég baráti az újhoz viszonyítva, így kérdezném tuti biztos semmi kínja ha nekiugrok? Tehát nincs benne a pakliban mint az Arozzi székemben hogy az ülőfelülete ki van ülve, ha csak egy kicsit is vagy nagyon, vagy a háttámla ami nem 100-as benne?Illetve megéri újonnan azt a 440-es árat feketében? Oké kék ülőfelülettel most 360 körül akciós, de az nem tetszik. Csak azért mert a 10 év garancia kecsegtető, és hogy úgy mondjam ha ki is bír annyit, kibírnám az árát, mert hosszú távon megtérülhet. De vele szemben a Frezza TAKK Premium 142k igaz csak 6 év gari és nem 4D hanem 2D karfa illetve 110Kg nem 145Kg terhelésre tervezett.
[ Szerkesztve ]
Gigabyte B660 Gaming X DDR4, IntelCorei5 13600K/Arctic LF III 360,Kingston 4x8GB DDR4 3200MHz,MSI RTX 3070 Gaming X TRO,Samsung 970EVO Plus 500GB, Samsung 980 1TB SSD,Phanteks Eclipse P600S ,FSP Vita GM 750W
-
idegen lény
őstag
Ja, hogy ez egy használt szék? Ez megmagyarázza az egy éves garanciát. Ezt eddig nem is említetted, nem kéne ezt feltüntetniük az oldalon? Úgy lenne etikus. Persze, akkor kevesebben vennék meg a használt székeiket. Így meg mondhatják azt, hogy amelyiknél nincs feltüntetve, hogy "ÚJ", az használt.
Azért noname-nek nem neveznék egy 1954-ben alakult céget, ami az egyik legnagyobb olasz irodabútorgyártó, minden termékük gyártása és összeszerelése Olaszországban történik.
"Mi mindig azt mondjuk, ha lehet próbáld ki a széket mielőtt megvennéd, mert minden ember más." Ezzel viszont tökéletesen egyetértek, bár nem tudom, hogy ki az a "mi". Épp ezért olyan székeket linkeltem, amiket ki lehet próbálni, akár egy hétig is lehet próbálgatni őket otthon teljesen ingyen. Egy hét alatt azért már kiderül egy székről, hogy hozzánk való-e. A Haworth Zody-t ki lehet valahol próbálni?
"Én 3 évet ültem egy Zodyban" És? Én meg 3 évet ültem egy 35 ezer forintos Jysk-székben, baromi kényelmes volt és nehéz, mégsem tartom jó széknek, mert utána kirepedt rajta a műbőr. Az a Zody, amiben lehúztál 3 évet, milyen volt, használt vagy új? Egy használt székről nem tudod megmondani, hogy mennyi ideig volt használva, milyen súlyú ember(ek) használták, rendeltetésszerűen vagy sem, akár az is lehet, hogy valaki már meg is halt benne.Ahogy azt írtad: "minden ember más". Pontosan így van. Ezért teljesen lényegtelen, hogy ki milyen székeken ült már, mert az az ő szubjektív tapasztalata. Nem létezik olyan szék, ami mindenkinek megfelelő lenne. Neked bejött a Haworth Zody, másoknak meg nem jött be. Nem csak pozitív véleményeket olvastam róla, például egyeseknek túl kemény volt az ülése: [link] [link]
-
Marci112233
addikt
Időközben én dobtam egy levelet az Arozzi supportjának. Konkrétan azzal a kérdéssel hogy nem-e tudnak jobb szivacsot a mostani székemhez biztosítani. Várok rájuk hátha válaszolnak, mert maga a szék megfelelne ami most van ha jó lenne a szivacs az ülőfelületben. A szövet marha jó azt már tapasztaltam mikor szétkaptam az egyik ülőfelületet. Ugyanis marha vastag a szövet, azt kidörzsölni jó sokáig tartana ha a szivacs bírná alatta. Meg is lepődtem amúgy a szövet minőségén és vastagságán, mert nem egy felső kategóriás azért a szék.
Gigabyte B660 Gaming X DDR4, IntelCorei5 13600K/Arctic LF III 360,Kingston 4x8GB DDR4 3200MHz,MSI RTX 3070 Gaming X TRO,Samsung 970EVO Plus 500GB, Samsung 980 1TB SSD,Phanteks Eclipse P600S ,FSP Vita GM 750W
-
idegen lény
őstag
válasz LLKobe #11563 üzenetére
A Haworth Zody-ra csak egy év garanciát adnak. A Frezza TAKK-ra viszont hat évet, pedig szinte ugyanazt tudja harmincezer forinttal olcsóbban. Jó, nem 3D a karfa, hanem 2D. Viszont korszerű szinkronmechanikája szabad, súlyhoz állítható hintázást tesz lehetővé, emellett pedig több ponton is fixálható. Kipróbálható, egy hétig akár otthon is, mert az odaszállítás és az elszállítás is díjmentes az egy hetes próba után. Megvétel esetén is ingyenes az összeszerelés és a szállítás országszerte, és negyven napos pénzvisszafizetési garancia is van rá.
Vagy ott van 150 ezer forintért az Emagra RIO öt év garanciával, a hálóra is jár az öt év garancia, sosem nyúlik ki, ugyanazok igazak rá, mint az előző székre.
[ Szerkesztve ]
-
Marci112233
addikt
válasz LLKobe #11563 üzenetére
Ez a hálós háttámla bírja a szimulátor kormány Load celles fék által a háttámlára történő nyomást?
Kipróbálására nincs lehetőségem, és rendelni csak akkor rendelem ha azt bírja. Az ára egyébként még rendes nem akciós áron is lefogadható lenne.Gigabyte B660 Gaming X DDR4, IntelCorei5 13600K/Arctic LF III 360,Kingston 4x8GB DDR4 3200MHz,MSI RTX 3070 Gaming X TRO,Samsung 970EVO Plus 500GB, Samsung 980 1TB SSD,Phanteks Eclipse P600S ,FSP Vita GM 750W
-
idegen lény
őstag
válasz LLKobe #11540 üzenetére
Most végignéztem őket, és egyiket sem árulják műbőrrel. Hát, azt nem tudom, hogy csak egyenesen lehet-e ülni rajtuk, sajnos, én egy labdán is képes vagyok görbén ülni. Meglepő módon olyanokat írnak róla, hogy "A szék nagyon kényelmes.", "Nagyon kényelmes az ülőfelülete, kis idő után hozzá lehet szokni, hogy gyakorlatilag veled együtt mozog a szék, amerre dőlsz. Nagyon jól tartja a hátat is.", "Nem volt nehéz megszokni".
[ Szerkesztve ]
-
JulianSinulf
senior tag
válasz LLKobe #11534 üzenetére
Én is irodai széket vettem és de jól tettem.
És elég sokat játszom benne.
Hálós is, amivel semmi gondom nincs. Játéknál sem.A fékpedál meg szerelhető, hogy ne kelljen kinyomni a padlót, hogy megállj a járművel. Én is ezt tettem. A saját kocsijaimnak nem volt olyan erős fékpedálja, mint amit a logitech kitalált. Úgyhogy könnyítettem rajta, de még így is van hova. Viszont most már nem gurul hátra a szék.
-
Vistaboy
veterán
válasz LLKobe #11488 üzenetére
Köszi. Meglátjuk, kitart-e az akció, mire meglesz a keretem rá, bár nem hiszem, mert a webshop tetején ott van, hogy "Only Until the End of November!" Azaz november végéig tart az akció, nekem december 10. után lesz csak pénzem. Pestre nem biztos, hogy fel tudok menni, de a linkelt webshop amúgy magyar? Mert ha külföldi, arra még mennek extra költségek, és úgy már lehet, nem fog beleférni.
Az a gond, hogy a 150K tényleg a maximum, ha 200K beleférne, azt írom. Sajnos ennyiből kell megoldanom, ezért is kérdezlek titeket, akik jobban otthon vagytok a székek világában. Itthon melyik olyan van még, ami esetleg szóba jöhet?
[ Szerkesztve ]
"A battle has been fought, and is now over. Place your sword upon the ground, and rest in the temporal peace. After dozing in the warmth of a dream, a new day will begin." - Fate/Stay Night. Diablo III: Vistaboy#1222
-
Zizi123
senior tag
válasz LLKobe #11426 üzenetére
Azért is írtam, hogy tuti, hogy igazad van, nem kérdés, hogy nem 1 Zody minőség csak nem ránézésre. Ránézésre 1 fényképről gondolom te sem tudod megmondani, hogy az adott pl fekete alkatrész az műanyag, aluminium, vagy bármilyen más fém.
Optikailag nem néz ki rosszabbul, mint pl a Zody, max az árából látszik, hogy valószínűleg az anyaghasználat nem olyan jó.
Nyilván beleülve, kipróbálva volna különbség.[ Szerkesztve ]
-
Zizi123
senior tag
válasz LLKobe #11422 üzenetére
Hát nem tudom, de én nem látom, hogy vékonyabb lenne az ülőfelület, mint a Zody-nál, és a lábcsillag sem tűnik vékonyabbnak semmivel.
A karfa megoldás tényleg más.
Biztos, hogy ettől nem olyan mint 1 Zody, de így RÁNÉZÉSRE nem tudnám kijelenteni, hogy az egyik tartósabb, mint a másik.
Most is Zody-n ülök, szó sincs róla, hogy az olcsóbbra szeretném rábeszélni az érdeklődőt, de RÁNÉZÉSRE nem látom azt amit írtál különbséget. -
wyvonne4
újonc
válasz LLKobe #11390 üzenetére
Értem, köszi.
Egyébként nem zártam ki teljesen a Fernt sem még. Sokat olvasgattam mind a Zody-ról, mind a Fernről, és a Fern amúgy tényleg szimpatikusnak tűnt. Csak sok QC issue-ról hallani ott, nem lenne jó belefutni ilyesmibe ennyi pénzért már...
A Lively és Aloha modellekről van valakinek személyes tapasztalata? Azok kifejezetten kedvező árban vannak most ahogy nézem.
-
h-yle
addikt
válasz LLKobe #11362 üzenetére
Pesti vagyok, tervben van a HW látogatás, remélem tetszeni fog a Fern mert akkor rövidre tudom zárni a kérdést. Köszi!
Fern esetén az olcsóbb modellben (Black a honlapon) ha jól tudom több a műanyag. Ez mennyire para vs aluminum?
Talent is over rated, get back to practice. - Jeremy Piven
-
BBpeter
tag
válasz LLKobe #11271 üzenetére
Sikeresen megvettem a Please V2-t. Még csak korai első tapasztalatokat tudok róla mondani, de eddig nagyon meg vagyok vele elégedve.
Ég és föld a tartása az előző székhez képest. Nagy előny, hogy teljesen magamra tudom szabni a széket, igaz még kísérletezek a megfelelő kombinációkkal.
Egyetlen, amit talán furcsálok, hogy az ülőlap nem túl vastag, de szerintem azt is meg fogom szokni.
"It always seems impossible until it's done."
-
(ex)Cat
senior tag
válasz LLKobe #11346 üzenetére
Igazad van persze, de tudod van az a klasszikus mondás, hogy ha 50 felett nem fáj vmid, akkor meghaltál No én ugye jelen állás szerint 60 vagyok, szóval elfogadtam ezt az állapotot.
Sokat ülök, cserébe igyekszem viszonylag sokat mozogni is, hogy ezt ellensúlyozzam. (hetente 4-5 alkalommal 1 óra a konditeremben, mellette heti 3-4, néhatöbbritkánkevesebb alkalommal 1.5-2-3-4 (mikorhogy) óra tekerés)
A próba megoldható, lehet meg is fogadom a tanácsot és elmegyek, úgyis autót is venni akarok épp,. hátha van vmi jó vétel arrafelé :D
A Aloha-t mindenképp megnézem. Köszi mindkettőtöknek! -
(ex)Cat
senior tag
válasz LLKobe #11341 üzenetére
Nem mondom, hogy nem, bár 200 km innen, de persze megoldható. Ugyanakkor azt gondolom, mert persze az alapvető érzést el tudja dönteni egy ilyen próba, de hogy itthon, meló közben, a franc tudja milyen módonülökpózban mennyire lesz kényelmes, napi sok órán keresztül, arra úgysem kapok választ. Szóval nem feltétlenül akarok Pestre menni próbálgatni, de ha össze tudom kötni valamivel, akkor persze minden további nélkül.
De a jelenlegi székemet is csak úgy megrendeltem és használtam. Ennél ami msot van, majdnem bármi jobb tud lenni -
xray_
tag
válasz LLKobe #11308 üzenetére
Nem erre irányult a kérdés :-) A Fern ugyanúgy akciós áron van, de még lehet pluszban 20%-os kupont is rá tolni. A kérdés h Zody-ra is van e hasonló kupon. Az akciós árat még akciósabbá tenni.
A windows olyan, ahogyan Bill Gates szeretnél látni a számítástechnikát, a Linux meg olyan mint amilyennek te!
-
Zizi123
senior tag
válasz LLKobe #11295 üzenetére
Ezekre van termékekre van valamennyi garancia?
Milyen állapotúak?
Van tapasztalatod?
Csak mert nem mennék fel Bp-re 20eFt-ot elkocsikázva, hogy lerottyant, szétült székeket lássak. (nem feltételezem, csak inkább megkérdezem)
Nem akarok senkit megbántai ezzel, nem azért mondtam, csak ha pl azt mondják, hogy korának megfelelő állapotú, akkor az bármit is jelenthet. -
LZs?!
aktív tag
válasz LLKobe #11280 üzenetére
Csak egy gondolat: anno én is a IKEA, Jysk, RS (van ez még?), etc. 'főnöki szék', illetve 'irodai szék' felhozatalán szocializálódva indultam széket keresni, és első megmozdulásra én is a 'gamer székek' felé mozdultam el, nagyjából azzal a felütéssel, hogy "azokat órákig tartó gépezésre" találták ki a promó szerint, illetve 'mindenki is' (sic!) azt használja...és azon a vonalon haladva gyorsan és rövid úton leragadtam a Noblechairs-nél. Majd a 'na, de ennyiért?!' felismerés késztetett arra, hogy körbenézzek a profi piacon, és onnan álltam át Intersthul, Steelcase, majd most Herman Miller darabokra. Az átállásban egyébként sokat segített konkréten ez a topik.
Nevermind...
-
BBpeter
tag
válasz LLKobe #11276 üzenetére
Örülök, hogy ki tudom próbálni, mert megvallva az őszintét sosem volt ergo székem. Én mindig le voltam ragadva a nagy "gamer" márkáknál, ha széket akar az ember. (Corsair, Secretlab, DxRazer stb.)
Nagyon kíváncsi vagyok mennyivel tud többet nyújtani egy ilyen szék, főleg hogy nagyobb részt gamingre lesz használva egyelőre.
"It always seems impossible until it's done."
-
fuleske1
csendes tag
válasz LLKobe #11165 üzenetére
Hát volt sok mindenem itthon, most egy Aeron C-t használok, ez már majdnem jó lenne ha itt ott lenne benne még pár centi.
Talán ez a szék az egyetlen, ami az ergo piacon ilyen paraméterekkel rendelkezik legalábbis a mesh verzió, de majd meglátjuk ha lesznek róla review-k.
-
Narxis
nagyúr
válasz LLKobe #11149 üzenetére
Köszönöm, biztos, hogy van jobb minőségű de ennek a méretei és tulajdonságai a megfelelőek már amennyire meg tudtam állapítani kipróbálás nélkül. Nem kell olyan szék ami nem támasztja a fejem, legalább 55-56 cm ülőszélesség kell és legalább 52-53cm ülőmélység aztán bírnia kell legalább 130-140kg-ot és nagyon vastag de puha vagy viszonylag puha ülőfelületet szeretnék. Ezeket a tulajdonságokat kerestem 100 ezer forint környékén akár használtan is de nem találtam. 160-200 ezer forintért már láttam úgynevezett 24 órás diszpécser székeket ami ezeknek a kritériumoknak megfeleltek volna de annyit meg csak végszükség esetén fizettem volna bármilyen székért is.
"As long as there are those that remember what was, there will always be those that are unable to accept what can be. They will resist."
-
Új hozzászólás Aktív témák
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Esetem a xiaomishop.hu-val
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Építő/felújító topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Path of Exile 2
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Mobil flották
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest