- Átlépi végre az iPhone az 5000 mAh-t?
- Milyen okostelefont vegyek?
- Yettel topik
- Motorola Edge 60 Fusion - nem csak a forma időtálló
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Google Pixel topik
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Nem minden Nothing Phone (3) születik egyenlőnek
-
Mobilarena
GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS ALKALMAZÁS AJÁNLÓ
Új hozzászólás Aktív témák
-
Czo
addikt
válasz
Aszpirin #40405 üzenetére
Hiaba "jo" rendszer a Monterey, ha nem tudod rajta elinditani azt, amit hasznalni szeretnel. Peldaul, az aktualis Xcode-t, vagy Final Cut Pro-t, mert ki kene javitani egy bugot, ami csak iOS 16 vagy 17-es keszuleken jon elo, aminek a debugolasahoz viszont olyan Xcode kellene, ami csak Venturan vagy Sonoman indul el.
Egyebkent, egy Intel GPU-t erinto regresszioba belefutottam Venturanal (jelen volt az elso betatol vegig es szeirntem, benne van most is, de ezt mar nem tudom, mert nem hasznalom), ami azt okozta, hogy elfeketedett a kep, nem rajzolta ki az ablakokat. Elegge idegesito volt. De legalabb 100 darab bugreport, egyedi egyeztetes mernokkel az o oldalukrol, legalabb 20 giganyi sysdiagnose atkuldese utan, de vegul, Sonoma Beta 2-ben megszunt letezni a bug, tehat vegre, Sonomban kijavitottak. Sajnalom, hogy a 2017-es gepek, ezen a hibas Venturan maradtak. Kb. minden uj beta utan kaptak reportot, hogy meg mindig nem jo, illetve mindig kaptak ujabb reportot es sysdiagnoset, amikor ad-hoc elojott
.
En peldaul, szeretem addig hasznalni a gepeket, amig tamogatottak es mukodnek es megfelelnek. A megfeles alatt azt ertem, hogy alapvetoen az ido, az "allando". Tehat az iOS appjaim most is ugyonolyan gyorsan buildelodnek, mint 3 vagy 4 eve. Tehat az igeny, az kb "ugyonaz". Ha peldaul videot vagnek a gepen, akkor ertelemszeruen "lassulast" tapasztaltam volna, amikor fHD helyett 4k rendert kell kesziteni. Tehat ez egy ok lenne arra, hogy gepet csereljek, mert a megnott igenyeket, nem tudja ugyonannyi ido alatt kiszolgalni. De ezt, szerintem, mindenki latja hasznalat kozben, illetve van/lehet korabbi tapasztalata, akar mas platformrol is.
Tehat, nyilvan, tudom, hogy 4-5 ev utan minden gepnel van jobb valasztas, _de_, nekem megfelel, ha 6-8 evesen elrakom a tobbi regi Apple cuccom koze, majd veszek egy masikat, ami ujabb 6-8 evre tervezetten kiszolgal.
-
Parson
addikt
válasz
Aszpirin #40405 üzenetére
Kicsit a kettötök véleményei között helyezkednék el az én véleményemmel, miszerint egyfelöl tetszik az a kalkuláció, ami Czo mutatott, még talán mondhatom, hogy meg is gyözött, mert elég jól és logikusan irja le a befektettett töke jövöbeni megtérülését elörevetitett OS támogatásban mérve, ami lássuk be, nagyon nem rossz megközelítés.
Ugyanakkor meg ÉN IS azt mondom, hogy adott új OS-böl is (OS föverzió-váltás esetén) csak a lehetö legkésöbbi kiadást = legkigyomláltabb / legstabilabb verziót érdemes felrakni, ha vkinek a stabilitás számít, mi több... az újabb OS föverzióra sem fontos váltani csak akkor, ha valóban indokolt adott felhasználói környezetben (itt most fontos megérteni, hogy nem az újdonságok a fontosak ebben az értelmezésben, hanem a stabilitás, ezt nem lehet eléggé hangsúlyozni).
Úgyhogy szerintem végeredményben nem gáz addig M1 MacBook Air-t venni, amíg apple kinálatban is van. Amint lekerül az apple saját kinálatából, onnan lehet elgezdeni igazán gondolkozni, hogy mennyire jó vétel még a használt piacon a hosszabb távú jövöt tekintve.
De mindez csak egy vélemény, én így látom, egyáltalán nem nevezném egzakt meghatározásnak.
-
-
Czo
addikt
válasz
Aszpirin #40402 üzenetére
Egy arva szot nem szoltam arrol, hogy mennyire jo, vagy rossz ar/ertek aranyu gep. Azt jeleztem, hogy gyors SSD-vel Windowsos gepet is lehet vasarolni, illetve hogy lassan 10 eve, a Windowsban is van memoria tomorites.
Ha barmelyik szoftvere szamara nem megfelelo a virtualizalt Windows, akkor peldaul, elegge rossz ar ertek aranyu gep barmelyik ARM alapu Mac. A nem ARM alapuak pedig a koruk miatt, meg rosszabb ar/ertek arannyal rendelkeznek.
En M1 procival szerelve, semmilyen gepet sem vennek mar, akkor sem, ha azt meg mint korabbi modell, a palettan tartja (MBA), illetve akkor sem, ha ez egyeduli peldanya a palettanak (iMac). Nem azert, mert rosszak, hanem azert, mert sok ido elketyegett beloluk.
Ha vesszuk a korabbi tapasztalatokat, tehat, hogy 1 gep, osszesen 8 OS foverziot kap/kaphat meg, akkor az M1-es Air mar a 4. foverzional jar, mig a 13"-as M2-es a 3. foverzional, a 15"-os pedig a masodik foverzional. Tehat, az M1 Air-nel, 499 990-ert, meg tovabbi 4 foverziot varhatsz, foverzionkent ~125e Ft-ert, az M2 13-asbol ki fog jonni meg minimum 5 foverzio, ~106e Ft-ert, a 15"-osbol pedig ~105e -ert valoszinuleg 6 foverzio. A multban elofordult mar, pusztan evek alpajan is kiszoras, de olyan is, hogy az "egybe tartozo", de nem egyszerre megjelent modellekre, egyszerre ert veget a support, igy viszont a 13"-as M2-es gep johet ki a legjobbnak, ~89e Ft-ra foverzionkent.
Tehat, ha megveszi es hasznalja, amig tudja (hiszen valoszinuleg, nem fog szetesni), akkor a legjobban, a 13"-as M2 Air vagy a 15"-os M2 Air tunik tokeletes befutonak, es nem az M1-es modell, aminel valoszinuleg, tartja magat a ceg a multhoz, es 4 ev mulva el fogod veszteni az uj foverziora valo frissites lehetoseget.
Mindezekre (az iMac M1 es az MBA M1) jo pelda, a mostani Sonoma, ami kiszorta a 2017-es modellcsaladot, tette mindezt ugy, hogy ennek a csaladnak, az egyik tagjat (13"-es 2 TB portos modell), nem csak a 2018-as modellek megjeleneseig, hanem a 2019-es modellek megjeleneseig arulta, tehat, aki 2018 nyara es 2019 nyara kozott megvette a belepo 13"-as modellt, az most nem kapta meg a Sonomat, amit megkapott volna, ha nem a belepo modellt vasarolja meg, ami a palettan tartott, korabbi modell volt.
Az alapmodell, sokszor "csapda".
-
-Skylake-
addikt
válasz
Aszpirin #40395 üzenetére
ez nem bizonyitek itt semmire, foleg nem arra hogy milyen config kell/nemkell.
azt kene erteni, hogy ez nem feketemagia meg voodoo hanem matematika. ha olyat csinalsz ahol a bitek sorbarakva a memoriaba es osszedava =<8 GB, akkor eleg a 8GB. Ha meg olyat ahol ez a szam >=8 GB akkor meg nem. Ez nem egy CSODA, ez egy viszonylag celoptimalizalt arm proci egy jo memoriakezelessel es viszlat. annak eleg egy base konfiguracio akinek winen is egy base konfiguraciora van szuksege. minden tovabbi nelkul osszehasonlithato az x86-al, mert van egy csomo csomo metrika ami platformfuggetlen. ha winen megveszel valamit ami platformfuggetlen meresen ugyan olyan ero, akkor mikor olyat csinalsz ami az ide tartozo reszegysegeket/utasitaskeszleteket/akarmit hasznal, nagy csoda, ugyan azt a teljesitmenyt kapod. amikor egy base M1 mini + 2TB ssd + 32"monitor aran raksz ossze egy gepet onmagaban es az a gep lassabb mint az m1 minid az egyetlen egy dologra bizonyitek osszesen, egy baszottnagy user errorra. semmi masra. mondom ezt ugy hogy tobb az apple a lakasban mint az ikea, pedig minden ikea.
az m1 egy jo gep, nekem is van, pont arra jo amit az ara indokol, mert ha egy base m1 az kivaltana egy 1 millios win gepet, akkor legyel benne nyugodtan teljesem biztos, 1millioba kerulne. de 299ezer forintba kerul.
legyen mar vegre egyertelmu mindenkinek konyorgom : van vagy 4-5 elbol eltero teljesitmenyszint amit az apple az M-ekkel definial, plusz azokhoz kulonbozo meretu memoria. akinek a BASE , legalapabb M1 eleg, a LEGKISEBB valaszthato memoriaval, a LEGKISEBB valaszthato hattertarral, annak a felhasznalasi MODJA a base. mert HA nem az lenne, akkor nem lenne eleg. mert tok sok embernek nem eleg, ezert van m pro, m pro kicsi (10cpu), nagy (12cpu), m max, m ultra. akinek a felhasznalasa olyan, annak ott az ultra. akinek eleg mindenbol a legeslegalapabb, annk egyeszeruen csak nem eroforrasigenyes a felhasznalasa. az meg egyenesen KIZART, hogy egy base mini erosebb legyen architect vonalon mint egy (feltehetoen) 5-6-700ezres win gep. az user error.es megegyszer : ha 299ezrem lenne asztalira, tuti, hogy egy minit vennek. ha 399ezrem lenne laptopra, tuti, hogy egy m1 airt vennek. de ezek a 299ezres asztali gepekhez es a 399ezres laptopokhoz kepest jo vetelek, nem onmagukban. tehat azt elfogadom, hogy a base mini BIZONYOS ESETEKBEN (mert ugye a GPU konkret nulla) LEHET jobb, mint egy 299ezres win pc. de hogy egy dupla ennyibe kerulo win gepnel jobb, az konkretan evidens.
-
Parson
addikt
válasz
Aszpirin #40395 üzenetére
Félreértés ne essék, de nem tudjuk hogy mekkora projekteken dolgozik egyik / illetve fog a másik gép - Tehát most csak és kizárólag példaként szélsöségesen kifejezve magam, amig a renderelésre a beadott adatmennyiség és a 'beállitott opciók' is kevéskék / gyengécskék, addig egy gyengébb HW is böven sok lehet, míg egy nagyobb, igazán számitásigényes folyamathoz meg egy erösebb is kevéske lehet. Ergo én csak azt mondom, hogy objektív megitéléshez az eddigi infók kevesek, de tény, hogy jó reménnyel indulhat neki a user, hiszen valszeg nagyon hasonló elvárásoknak kell / fog megfelelni mindkettö esetben ugyanaz a géptípus.
Kieg: végülis példát nem írtam, de talán így is érthetö.
-
Czo
addikt
válasz
Aszpirin #40268 üzenetére
A multbeli tapasztalatok alapjan, nem. A 2012-es modellevben volt nekik retina es nem retina, 13"-os es 15"-os MacBook Pro modelljeik, ezeket kb 2013 vegeig arultak, kiveve a nem retina, 13"-os modellt, mert azt egeszen 2016 vegeig. A 2020-ban erkezo Big Sur az osszes 2012-es gepnek dobta a tamogatasat. Akkor is, ha te 2012 tavaszan vetted es akkor is, ha te 2016-ban, az iskolakezdeshez.
-
-Skylake-
addikt
válasz
Aszpirin #39528 üzenetére
a szamtech mint tudomany amerikai, az OS-ek mint olyan amerikaiak, a hardware amin fut amerikai. rosszul latod. az us ansi az A kiosztas, minden mas az ami "mas", teljesen mindegy hogy mennyi kiosztasban van ansi helyett iso enter. a ma ismert informatikat teljes egeszeben amerika adta, tokmindegy melyik reszet vizsgaljuk. szoval... ansi enter AZ enter.
"rakni pl a <, > karaktereket, miközben a « és » könnyű kombináción van ( a kétgombos kombinációkat nem nehéz megjegyezni),"
US ansi kiosztason a <> ugyan ugy 2gombos
-
Czo
addikt
válasz
Aszpirin #39524 üzenetére
Mas, mint az angol. Nem igy kellett volna implementalni. Meg kellett volna tartani az eredeti kiosztast, aztan mehettek volna ezek a hulye gombok, pl a funkciogombok meg a szamok koze peldaul. Akkor nem lenne nyakatekert a \ es a | sem. De megjobb lenne, ha elfelejtenenk ezt az ekezetes hulyeseget. Nyugodtan kihalhatna ebbol a hulye nyelvbol.
-
Parson
addikt
válasz
Aszpirin #39522 üzenetére
Nem akarom itt nagyon off-olni a topicot vele, én is követem a youtube csatornáját, de én elkezdtem leszokni róla, mert egy ponton úgy elkapott, hogy az eddigi materialista világnézetem is 100% elemi fizikára fordította és szvsz ez nem jó (ő is mondja amúgy, de akkor már kinyilt pandora szelencéje)… de most itt nem mennék bele a részletekbe, mert kivágnának innen érte mint macskát…
-
Czo
addikt
válasz
Aszpirin #39521 üzenetére
Fizikailag es logikailag is amerikai. Barmi mas, szerintem hasznalhatatlan. Valamikor a 90-es evek kozepen lattam magyar kiosztast, de az, hogy 42 darab ujj kell, egy { } [ ] < > gombok megnyomasahoz, az valami katasztrofa. Probalkoztam, az europai UK kiosztassal is,, de nem tudtam megszokni, hogy az "1"-es gombtol balra levo gombot ( ` es ~) atraktak a Z es a bal oldali Shift koze, illetve, nem birtam megszokni, az L alaku Entert sem. Az Enter azert zavaro, mert, ahol most a (\ es |) gomb van, oda fellog az L alaku enter az europai billeken, a (` es ~) pedig azert nyugos, mert ez a default shortcutja a Windowok kozotti valtasnak. Ugye CMD+Tab valt az appok felett, a Tab felett van a (~ es `) gomb, igy egy gombbal feljebb csusztatva az ujjadat, az aktualis program ablakai kozott valtogatsz.
-
-
Czo
addikt
válasz
Aszpirin #39515 üzenetére
Az MBP "beepitett" billentyuzeten (de a kulso, notebook meretu keyboardon is) a Safari es a Mail is zoomol a CMD+ CMD- gombokra (nem kell shiftet nyomni, nem is irja, hogy kellene nyomni). A Mail azert zoomol, mert Webkit (tehat, a Webkit zoomol itt is), es mivel webes alapu pl. a Spotify app, ezert az is zoomol ugyonerre, de ha elinditod a Facebook Messenger appjat, no az is. Ez "industry standard" keyboard shorctut, biztos, hogy hasznaltam anno Win95-on, Linuxon es OSX-en is. Kb, default idenyulok, ha valamit zoomolni kellene. A menuben akkor keresgetem, ha a CMD+ es a CMD- nem mukodik.
-
Czo
addikt
válasz
Aszpirin #39492 üzenetére
Pont ezt mondom, hogy gorgos egerrel, gorgovel zoomol az Apple Maps app, gorgovel zoomol a Fusion 360, gorgovel zoomolt az Autodesk 123 is. Pont ugy, ahogy PC-n, viszont a Magic Mouse mas funkcionalitast kap. Amikor Mighty Mouserol valtottam Magic Mousera, rogton feltunt, hogy azok a gorgos dolgok, amik megszokottal voltak a Mighty Mousenal, azok pont nem mukodnek a Magic Mouseval. A ctrl+scroll az megy mind a ketto gepen, de az minden, csak nem zoom. Az nagyitja a pixeleket, ami tok jo kisegito lehetoseg, de dokumentum zoomnak, nem neveznem.
-
Czo
addikt
válasz
Aszpirin #39485 üzenetére
Magic Mouse-on nincs pinch zoom. Max, ha patkolsz ra magadnak BTT-vel. Pinch zoom a trackpadeken van. A gorgos egeren az OSX is tamogatja a gorgot, ezt az alkalmazasok is tudjak kulon kezelni. Pl ott az Apple Maps, Magic Mouse-val panelni tudsz ha simogatod az eger tetejet, gorgos egeren a gorgovel zoomolsz. De ugyonilyen a Fusion 360 is, gorgos egerrel a gorgo zoomol, mig a Magic Mouse csak panningra jo. Most nincs keznel gorgos eger, de mintha Preview-ban is konnyu lenne gorgos egerrel zoomolni, mig Magic Mouse eseten ez sem egyszeru, mert az MM ott is panningel.
-
Czo
addikt
válasz
Aszpirin #39369 üzenetére
Igen, az a Z80. Egy Enterprise 128 soros portjara drotoztam ra egy ESP mikrovezerlot, es irtam szoftvert az ESP-re, es az Enterprisera, amivel lett egy valamilyen "parancssori" feluletem. Mindezt azzal a cellal, hogy az Enterprise floppyra tudjak halozatrol letolteni. Kulon szempont volt, hogy az eszkoz "onmagatol" mukodjon, tehat ha csak bedugod, akkor ugy is be tudja tolteni a szoftvert, illetve a szoftvert kimentve floppyra, onnan is elindithato legyen.
Meg sokmindent nem tud, de mar van wifi status lekerdezes lite/full, wifi halozatlista, wifi csatlakozas, ESP firmware update, Enterprise SW update, verzio lekerdezes, update lekerdezes, sajat maganak kimentese floppyra es http:// valamint https:// letoltes. Az osszerakott PoC-rol pont tegnap ejszaka raktam fel egy videot. Akarok meg bele tenni FTP, FTP+TLS illetve SMB/CIFS tamogatast. Majd ha ez mind megvan, akkor a parancssori feluletet cserelni, valamilyen NC/VC szeru paneles filekezelore. Ha ez is megvan, akkor a mikrokontrolleren implementalhatnek RAR es ZIP kitomoritest is, igy az FTP-rol letoltott ZIP/RAR tomoritett Enterprise szoftvert on-the-fly tomorithetnem ki.
-
Czo
addikt
válasz
Aszpirin #39358 üzenetére
De, biztos, hogy bekapcsoltad, csak nem olvastad el a kerdest pontosan. Peldaul, ha az Apple Musicot a telefonodon kapcsolod be, a gepen mikor legkozelebb hasznalod, megkerdezi, hogy elrhetove akarod-e tenni a librarydat a telodon, ha itt igent nyomsz, mar be is kapcsoltad. Ugyonez forditva is megvan. Ha gepen kapcsdoltad be, akkor a telefon rogton azzal kezdi, hogy elerhetover akarod-e tenni es bumm megtortent. De ha itt meg figyelsz, ahogy az elso eloadot pl elkedvencelted, akkor jon a kerdes, hogy "akarod-e hogy masik gepen is kedvenc legyen?", majd ha igent nyomsz, megint bekapcsoltad. Ha viszont ezeket nem kapcsolod be, nem nagyon van olyan opcio, hogy hagyja beken az offline zeneidet, de shareljen mindent, amit az Apple Musicban csinalsz. (*)
* - ez nekem nem mai tapasztalat, hanem akkori, amikor indult a szolgaltatas. lehet, hogy ma mar nem igy van, de elegge idegesito igy a szolgaltatas. A spotify sokkal, de sokkal tisztabb es nem keveredik semmivel.
-
Czo
addikt
válasz
Aszpirin #39352 üzenetére
Az Apple Music-nak van egy szolgaltatasa, ami onallo (Apple Music nelkuli) elofizeteskent is elerheto (lehet, hogy mar csak volt?), az iTunes Match. Ez csinalja azt, hogy a zene librarydat kozosse teszi az eszkozeiden (tudsz arrol donteni, hogy akarod-e ezt vagy nem). Ha bekapcsolod, akkor a leirtaknak megfeleloen, ami megvan az iTunes Music Storeban, azt torli a gepedrol, ami csak a gepeden van meg, azt pedig feltolti az iCloudodba. Ez a szolgaltatas lenyege.
Bovebben: https://support.apple.com/en-au/guide/music/musa3dd5209/mac
-
cigam
titán
válasz
Aszpirin #39346 üzenetére
Mi ezzel a gond?
Ott van a felhőben, ha kell egy kattintással letölti az egész albumot. Pont ez a jó benne, hogy a 128/256GB-os gépeken nem foglal plusz helyet a saját zene könyvtár.Mondjuk nem tudom mi történik a feltöltött zenékkel, ha lemondom a Music előfizetést. (Tipp: Bizonyos ideig lehetőséget ad a letöltésre.)
-
Armandus
tag
válasz
Aszpirin #39289 üzenetére
Én ezt értem (elsőre is, de köszi hogy betartottad a három a magyar igazság szabályt). De ezek továbbra is használati eszközök, nem hímestojások. Ipari mennyiségben kell ahhoz torrentezni hogy számottevő élettartam különbséget lehessen tapasztalni, de ipari mennyiséget az ember eleve nem egy laptopon áll neki megosztani.
-
Alex91
félisten
válasz
Aszpirin #39305 üzenetére
Szerintem se fog nagyobb kijelzos iMacet kihozni a kozeljovoben. Kvazi consumer piaci gep lett belole, es nem professzionalis munkagep. Mutatja ezt az is, hogy meg mindig nem frissitette. Otthoni csaladi mindenesre teljesen megfelel a telefonok, tabletek melle, ami adja a mobilitast.
A Mini volt mindig is talan a legrosszabb ar/ertek aranyu gep. Ha minden periferiat hozzaadok, akkor mar legtobb esetben jobban megeri egy iMac vasarlasa.
Szoval szerintem aki kvazi munkara hasznalja, penzt keres a gepevel, annak marad a Mini, a Studio es a Pro. Akinek meg otthonra kell egy asztali mindenes az veheti a pink iMac-et… -
Czo
addikt
válasz
Aszpirin #39307 üzenetére
A Mac Studio nekem a Mac Pro kistestvere, ami volt a G4 Cube es a PowerMac anno (ezt sem az iMac vasarlok vettek). A Mini pozicioja a multban a belepo, switcher gep, teljesen mas, mint az iMac (szerintem). Az iMac 27" egy MacBook Pro 14/16 belso lenne/lehetne, pont ahogy evekig volt az elso Inteles gepeknel is (lasd az iMac 17"/20"/24" gepeiket, a mobil CPU-val, mobil GPU-val, asztali formaban). Szoval, szerintem nincs itt veszve minden, az a reteg, aki a nagyobb iMacet vasarolta a multban, o nincs kiszolgalva, abban az arban semmi nincs most arulva sem.
De meglatjuk. En bizom benne, hogy jon meg nagy iMac, mert a 24"-es iMac egy gigantikus downgrade, a Studio Display + MacMini pedig egy kozepes meretu downgrade. Lefele meg ugye, nem jo menni.
-
Czo
addikt
válasz
Aszpirin #39305 üzenetére
Node, a multban is arulta a 4C/8T procis iMacet egyutt a 4C/8T procis MacMinivel, ugyonugy Radeonnal, es megvehtted a 27"-es iMac kijelzojet Apple Thunderbolt Display neven, kb ugyonolyan aron, mint most a Studiot arulja (marmint, aranyaiban, hiszen a TBD olcsobb volt, mert a nem retina 27"-es iMac is olcsobb volt). Sott, mielott jott a Studio DIsplay, elotte egy icipicit (100-200 dodoval) volt olcsobb az LG 5k displaye, amit szinten a sajat storejaiban arult. Szoval, szerintem nem para ez a dolog. Nem ugyonaz a reteg veszi/vette a Mini-t, aki megveszi a Studio Displayt.
-
Czo
addikt
válasz
Aszpirin #39303 üzenetére
Meg mindig nem ertem, hogy miert gondolod, hogy egy nagyobb iMac nem lehetseges. Amennyivel olcsobb volt a Thunderbolt Display, az akkori 27"-es iMacnel, kb ugyonannyira olcsobb most a Studio Display, mint az utolso ara a 27"-es iMacnak. Tehat siman visszajohet ugyonazon az aron, mint amennyibe kerult (tekintve, hogy a 24"-es iMac is ugyonannyi, mint elotte volt a 21.5"-os iMac), ha pedig ott novel kijelzot is, akkor siman tudja egy kicsit dragabban is adni. Nem csak en varok uj gepre a korabbi 27"-es lecserelesere.
-
Czo
addikt
válasz
Aszpirin #39262 üzenetére
Nem valtozott semmi. Ha az allobol indulsz, az ar annyi, amit irtal, ha a fekvobol, akkor az 250 ezerrel dragabbrol indul, mint a labakon allo torony. Ha kersz kerekeket, akkor a rack mar csak 50k-val dragabb. Az emlitett 6.2-es ar, meg akkor jon ki, ha beikszeled a dupla input periferiat es kered a 2 szoftveres ajanlatot is.
-
cigam
titán
válasz
Aszpirin #39254 üzenetére
Nekem az 5,7 milla is húbakker Plusz azért az durva, hogy alapból annyit tud a GPU, mint 7db Afterburner kártya(1 millió HUF/db!).
Amikor a DDR5 max.sávszélessége 64GB/s addig az M2 ultrában ez 800GB/s. Még a PS5 GDDR6-nál is 2x gyorsabb. Szóval ez eszméletlen tempót feltételez. -
vadkörte
addikt
válasz
Aszpirin #39254 üzenetére
26 millió???
Ez volt a mai napnak az a pillanata mikor jó volt, hogy ültem.
Ennyire nem követtem sosem az almás híreket, eszközöket. Mivel sosem hittem volna, hogy valaha "addig süllyedek", hogy valaha is almás leszek. Ehhez a 26 misihez képest az új, szinte ingyen van.A magyar Pro aloldal 3D renderelés esetén (OTOY Octane 4-ben (bennem van a hiba, de nem mond semmit a cím
) a 8 magos Intel Xeon W CPU + Radeon Pro W5500X esetén kb. 7,6x-es, a 28 magos Intel Xeon W CPU + Radeon Pro W6900X esetén már "csak" kb. 2,7x-es teljesítménynövekedést prognosztizál. És ez még "csak" a fullos alapgép, és a PCI-E slot-ok még nincsenek kihasználva.
Felfoghatatlan...
-
Parson
addikt
válasz
Aszpirin #39231 üzenetére
Egyetértek. Monitornak az iroasztalon 32 Colnál nagyobb az egyszerüen szvsz (szubjektiv véleményem szerint) fölösleges. (Nekem 28 colos külsö monitorom van.) Játékra meg Filmnézésre inkább egy külön 60 colos TV (van... bár már egy 85 colosban is gondolkozom, de valszeg csak majd az új lakásban, ha költözés lesz...).
-
Parson
addikt
válasz
Aszpirin #39195 üzenetére
Attól tartok, ezt nem nekem cimezted eredendöen...
Plex server transzkódolása NAS-ról való lejátszásnál számomra nem új téma, viszont tény, hogy a mélyebb részletekbe nem másztam jobban bele (az elmúlt 11 évben mióta NAS-om van), mert egyszerüen nincs erre igényem. Nekem elég a helyi elérhetöség és lejátszás... illetve ez nem teljesen igaz, mert mostanság lenne már rá igényem, csak idöm nincs igazán rá, hogy helyrepofozzam a dolgot, így csak lokálisan használom transzkódolás nélkül. -
Ear001
addikt
válasz
Aszpirin #39189 üzenetére
A Plex konvertálást hibátlanul megcsinálja egy Apple Tv 4K 1.gen, nem is tudom hány generációval ezelőtti iPone/iPad procival.
A Roon mindent bekapcsolva boldogan elfut egy Intel Nuc5i3xxx procis gépen futtatott Rock-on, 4-5000 címig igen pörgős is, feltéve ha gyors hálózatba van kapcsolva.
Az Audirvanat amikor próbáltam, az 2014-es Minin kábé 20%-ig ment fel folyamatosan, nem rövid csúcsokban a proci terheltség, az M1-esen 5%-se volt, amikor próbáltam.
-
Ear001
addikt
válasz
Aszpirin #39181 üzenetére
Az Xcode csak egy példa. Aki Mac-re fejleszt, az ma már ARM-os procira fejleszt. Gyakorlatilag megtörtént az átállás. Ahogy a kérdező írta, Photoshop meg Lightroom lenne a felhasználási terület. Na pont ez az a környezet, ahol az ARM-os Mac-ek sokkal gördülékenyebbek, jobbak, gyorsabbak még alapkiépítésben is, mint egy olyan gép, amit írsz. Ráadásul az Adobet ismerve az első ARM procis Apple próbagépet megkapva ejtettek ki a kezükből minden Intel chipes Apple fejlesztést.
A Plex, Roon, Audirvana meg elfut kábé bármin is, kár ide hozni példának.
-
Czo
addikt
válasz
Aszpirin #39181 üzenetére
Semmi baj a Numberssel szerintem. Azert van frissitesi kenyszer, mert ha frissited a telefonodat, akkor nem egyszer fordult mar elo a multban, hogy a telefonon megnyitott, modositott doksit mar nem ette meg a gepen levo regebbi verzio. Az MS sem tamogat csak 3 utolso OS verziot (ezt ok maguk irjak, de ezt irja az Adobe is), tehat ha kimondottan erre epiti valaki a vasarlast, akkor meg 2 eve van, miutan az Apple elengedte a rendszere kezet. Ha pedig az MS Officet sem frissited, akkor az Office 365 is elhajt a picsaba, pl. ha ott van a levelezesed, akkor az is megall (a kovetkezo ilyen datum, az Office 2019-et futtatoknak 2023 oktobere azt hiszem). Szerintem, az Adobe CC sem fog szobaallni vele, ha leketyeg az utolso 2 ev.
Anno a PPC-s appok nem azert fogytak el hirtelen, mert mindenki rajott, hogy 2010-ben mar ciki a PPC, azert fogytak el, mert a 2010-ben megjelent Xcode (2009-ben jott az ELSO olyan OS verzio, ami nem futott PPC-n!) mar nem volt alkalmas PPC szoftver keszitesere. Az elozo verzioval meg nem tudta a fejelszto kihasznalni az ujabb OSX-ben erkezo featureoket.
Semmi bajom azzal, ha valaki regi gepet vesz, de egy totalis architektura valtas kozepen, mar nem szabad, nem ARM-os gepert penzt adni. Lassan az elso ARM-os modellek elerik tervezheto eletciklusuk felet, az Inteles modelleknek, mar bealkonyodott.
Reszemrol persze, mindenki ugy kolti el a penzet, ahogyan akarja, de orultsegnek tartom ma mar barmi nemu Inteles modell penzert torteno megvasarlasat.
Szoval, az arat ugy kell elfogadni, hogy ha most megvesz valaki egy tok uj gepet, arra meg a teljes elso rendu support meg lesz, majd csak azutan kezd el leketyegni a 2 ev "kegyelemdofes". Ha viszont valaki erre a 2 evre szall be, plane ugy, hogy nem tudjuk, hogy az Apple meddig fogja meghagyni az Xcodeban az Inteles tamogatast. Ja igen, a fejleszto azt sem tudja megtenni, hogy nem frissit Xcode-ot, mert Venturan mar nem indul el az elozo Xcode verzio.
Szerk: ofkorsz, a regi gepen, a regi, korabeli Xcode el fog indulni, de azzal nem tudsz a frissitett telefonra fejleszteni, mert az Xcode verzionak partiban kell lennie, az iOS es macOS verzioval. Az Apple is pusholja a fejlesztoket, mert rendszeresen megkoveteli, hogy a fejelszto a legujabb Xcodeot hasznalja.
-
cigam
titán
válasz
Aszpirin #39178 üzenetére
Szerintem nem az Xcode programozásra gondolt, hanem az Xcode-al készült programokra (amiket a Store-ból, vagy a készítők oldaláról letöltesz, telepítesz) nem fog futni a régi rendszereken.
Az idők folyamán N+1 programot buktam így, hogy már nem fut a régi op.rendszeren az új verziója. pl. a Fission is ilyen, és ilyen lesz a Forklift4 is (2012-es minim van, ami megrekedt a Catalinán). Még a Numbers-t sem engedi feltenni.Vagyis ahhoz is kompromisszum kell, hogy egy verzió után már nem fogod tudni frissíteni(vagy akár újratelepíteni, mert elérhetetlenné válik a régebbi verzió telepítője).
Nem kapja meg azokat szolgáltatásokat , javításokat, optimalizációt, vagy akár új formátumok támogatását, amik hiányozhatnak.
Hiába van szép képe, ha az OS(és a rajta futó programok) tárháza megreked egy szinten.Értem hogy nosztalgiával ülsz le az elé a gép elé aminek olyan szép képe van, és éveket töltöttél vele együtt nagy megelégedéssel. De ma is biztosan megvennéd?
Persze sokat nyom a latban az ár is, és Czo sem írta milyen az a sör
-
Czo
addikt
válasz
Aszpirin #39176 üzenetére
Dehogy gondolkodok vegletekben. Az uj OS verzio megjelenese utan, elkezded elveszteni a regiben a tamogatast. A rakovetkezo tavasszal erkezo updatehez passzolo Xcode mar nem fog elindulni. Rendszeresen eltorik az unlock az Apple Watch segitsegevel, az ujabb Numbersben, neagyjisten a frissitett telefonodra kerulo Numbersben keszitett tablazatot nem fogod tudni megnyitni egyszercsak a regi Numberssel az asztali gepeden. Ez a tamogatas mondjuk ugy, eleg, ha azon maradtal a regi vasarlasu gepeddel. De direkt, ilyet vasarolni logikai orultseg. Szerintem. Semmi ertelme nincs egy ipoen tamogatasat vesztett gep helyett penzert venni egy meg ippen tamogatottat. Az ilyen gepet okes csaladon belul lepasszolni, de barkinek eladni szerintem tisztessegtelen.
-
Czo
addikt
válasz
Aszpirin #39172 üzenetére
Szerintem az a keszulek, aminek a teljeskoru tamogatasat elengedte a vendor, az e-hulladek. Tok mind1, hogy az egy notebook vagy egy telefon vagy egy asztali szamitogep, vagy egy tablet. Itt eveket vasarolsz, egy uj eszkoz 6-8 evig elvez kb teljeskoru tamogatast. Az eletcikkusa vegen, szerintem nem szabad megvenni. Aki el akarja adni, annak keresnie kell egy palimadarat.
-
Czo
addikt
válasz
Aszpirin #39161 üzenetére
Az a baj az aptX Losslessel, hogy a sajat fejlesztoi/implementacios speckojuk, is near losslesst emleget, illetve azt is irjak, hogy ennek az allapotnak az eleresehez teljesen idealis radios atvitelre van szukseg (tehat, laboratoriumon kivul, ilyen nem lesz soha, ha van a kornyeken barmi, ami 2.4GHz-n megy). Amikor utoljara foglalkoztam ezzel (kb 1 eve volt nalam egy Qualcomm Smart Headset a hozzavalo deceloper boarddal), akkor nezegettem az aptX kepessegeit, de csak a "kozel lossless"-re talaltam "bizonyitekot". De 500-600 kbps-nel mar az AAC-vel sincs semmi problema szerintem. Raadasul az AAC 500-600kbps mellett teljesen szabvanyos atvitelt hasznal, addig az aptX ezzel a kozel lossless megoldassal meg akarja celozni az 1Mbps ativtelt, ami specifikacio szerint, tul van az A2DP-vel hasznalhato BT profil parameterein.
Egyebkent, ezert egy kicsit pipa vagyok rajuk, marmint a specko teljes nyitasa miatt. Egy ilyen developer board sokba kerul, eddig kotottek az ebet a karohoz, hogy milyen specifikaciokkal adnak sw licenset az epitett hardverhez, majd most tavasszal jott a teljes palfordulas es a komplett nyitas. (bar teny, igy egyszer talan, az Apple is berakhatja, mert nem kell HW-t vennie toluk)
-
Czo
addikt
válasz
Aszpirin #39159 üzenetére
Az ALAC nem fer at a csatornan. Az Apple Music playere, a kimentnek megfelelo format keri/kapja a serverrol, ebben az esetben 256 kbps-es AAC-t, amit piszkalas nelkul tovabbit az AirPodsra. A komplett savszeled kb 700 kbps korul van, de ekkor mar nem nagyon jut "hely" hibajavitasra (kb 500kbpst tudsz erdemlegesen es jol hasznositani). Ezen sajna nem fogsz lossless codecet attolni (az aptX sem lossless,az elerheo specko szerint a HD verzio 1:4 tomorit). Ezert irtam, hogy ez is el van hanyagolva. Mar reg upgradelnie kellett volna a Bluetooth SIG-nek az A2DP profilt, mert szerencsetlen A2DP meg mindig BT 1.0/1.1 technologiat hasznal. Mar akkor elorebb lennenk, ha megkapta volna 2 es 3 megabites atvitelet a BT2.0/3.0-nak (mikor jottek ezek, 10+ eve?). Ugy mar atmehetne az ALAC de egy nyers FLAC is. Az is kellett volna, hogy SBC helyett, az elterjedtebb zene codecek nativan bekeruljenek a kotelezoen tamogatando codecek koze. 20 eve siman belefert volna a kotelezo MP3, OGG, AAC tamogatas. De nem, itt is az alap specko lassan szakallas lesz.
Egyebkent azzal, hogy a Qualcomm kinyitotta az aptX-et, megszuntette a penzes liszenszelest, es bekerulhet olyan eszkozbe is, amihez nincs koze (az iOS-ben nem Qualcomm a radios modul), igy ahogy irtam, a kovetkezo termekiteraciokba akar bele is rakhatja az Apple. Ezt elhozhatjak visszamenolegesen iOS update formajaban is. De erre is irtam, hogy ertelme nem sok van, mert ok nem profitalnak belole, mert az AirPods-nak ez mind1, ez csak azoknak fontos, akik "kereszt hasznaljak" a termekekt. Az AirPodsot Androiddal vagy Windowssal, vagy AAC-t nem ismero Bluetooth fulest.
-
Parson
addikt
válasz
Aszpirin #39155 üzenetére
'de bluetotth 2009-ben is volt, akárcsak USB (sőt Thunderbolt is, ami akkor még jól megkülönböztethető volt az USB-től, sebességben is). AirPods persze nem volt, de 2017-ben már igen, és akkor simán ment a 2009-es iMac-kel is, ha már itt tartunk'
Az egész kiragadott történet egy átmenet. Vmi újat szépen bevezetnek, és egy régebbit késöbb kivezetnek, közben hagyva idöt a rugalmasságnak. Ez hiába tünik a régi megoldások kivezetésével visszafejlödésnek, ha azok már elavultnak tekinthetöek. Értelemszerüen az se lenne jó megoldás, ha még (szélsöséges példa a könnyebb érthetöségért) banándugós régi panelek is a konstrukcióban lennének, mert egyszerüen már nincs egy ilyenfajta technikára szükség (csak mac gépekröl beszélünk most)... végeredményben a teljes történetben ez igenis fejlödésnek tekinthetö, a régi dolgok kikopnak, és új, modernebb, több tudású, de mégis kompaktabb megoldások jönnek cserébe.
-
-Skylake-
addikt
válasz
Aszpirin #39152 üzenetére
"sokáig), de az is csak veetékes fej- ill. fülhallgatóknak, az analóg headset-ek mikrofonja már nem működik rajta."
en mondjuk mbp-hez es mac minihez is (a minihez raadasul egy hosszabitoval) hasznalok jackes earpodot ggl meethez. tehat ha van valami ami biztos az az, hogy ezek combo portok mert ertelemszeruen megy a mikrofon is.
-
Czo
addikt
válasz
Aszpirin #39155 üzenetére
Miert kene aptX? Az implementalasa nem kotelezo (egyedul az SBC az), raadasul ertelme sincs, mert az ITMS es az Apple Music nativ formatuma is AAC, az AAC kodekcsaladot pedig ismeri az osszes AirPods. Igy rogton ki is marad egy minosegronto tenyezo.
Egyebkent, iden tavasz ota nem kell licenset fizetni a Qualcommnak erte, igy akar bele is kerulhetne a kovetkezo tipusokba. De se mivel, se a macOS-hez, se az iOS-hez nem kell, egyedul talan Windows es Android felhasznaloknal lenne ertelme.
Hiaba teszel Toslinket az iMacra, ha mar egy DD Plus se jon ki rajta, a DD TrueHD meg plane nem. Az audio iparnak nem kellett volna elengednie azt a szabvanyt. A TV ala beteheto hangprojektorokon se szokott lenni Toslink, a felhasznalok nagyon kis resze rendelkezik dedikalt erositovel, amin ott lehetne ez a csatlakozo. De latod, az audio ipar is elengedte a Toslinket, as IT ipar meg nem foglalkozik a Bluetooth A2DP-vel, az is elmult mar 20 eves. Persze ez egyben az elonye is, mert az Airpods szol a PalmOS 5.1-et es Windows Mobile 2003-at futtato PDA-val is, csak ennek sincs semmi ertelme. -
cigam
titán
válasz
Aszpirin #39152 üzenetére
Ez nem feltétlen silányulás, inkább fejlődés, ami nem tetszik mindenkinek. Szerintem ők úgy gondolják, hogy ott az AirPods, amit használhatsz iPhone-al, iPad-el, és az asztali gépekkel is.
De használható USB-s headsettel, vagy külső hangkártyával, ha ragaszkodsz a jackes mikrofonodhoz.
Ahogy írod is, HDMI mellet minek egy beépített toslink? De ha szükséged van rá, megoldható. -
soundsonic
aktív tag
válasz
Aszpirin #39150 üzenetére
Köszi szépen! Új mac-es vagyok.. Szerencsére minden progimnak volt mac-es változata, így nem volt nagy macera a váltás
Igen, midi billentyűzettel használom majd, de azt hiszem beszerzek egy mezei usb elosztót. Aztán később egy dokkolót szerettem volna mert vészesen fogy a tárhely az NI és a Reason feltelepítése után és még volna jópár pluginem, de az adatoknak is kell a hely.
-
Parson
addikt
válasz
Aszpirin #38962 üzenetére
A NAS témával vitába szállnék. Én csak pozitivan tudok róla nyilatkozni, mivel akkor is müködik, mikor a macbook ki van löve, és a biztonsági mentésekre a RAID-be kötött lemezek sem egy hátrány... de mindez (és még sok minden más) igényfüggö... kezdésnek lehet hogy egy külsö vinyo is elég, de a cél szentesiti az eszközt - csak át kell fontolni, hogy ha már bövit az ember, akkor mi éri meg jobban.
-
cigam
titán
válasz
Aszpirin #29700 üzenetére
Bár személyes tapasztalatom nincs, de
- "akár három év" Mivel "gyárilag" 1 év a jótállási kötelezettség, ehhez vásárolhatsz +2 évet, így lesz "akár 3 év" jótállási kötelezettség. (Mivel a vásárlás napjától indul, érdemes rákérdezni, hogy ha utólag veszed, akkor az meddig tart. pl. fél évvel a gép vásárlása után veszed meg, akkor az onnantól 2 év, vagyis összesen "csak" 2.5 éved lesz). Ha ez így van, akkor érdemes az első év lejárta környékén megvenni)- Ha a jótállás ideje alatt romlik el, a gyártó fizeti a javítás összes költségét (szervízalkatrész+munkadíj), csak ügyvéd nyelven van megfogalmazva. Ugyanakkor a ha bebizonyítják, hogy nem üzemszerű használat miatt ment tönkre, akkor neked kell fizetni a költségeket.
+Kérdéseid vannak az AppleCare Protection Plan csomaggal kapcsolatban? Hívd fel az Apple szakértőit. 06 80 983 824
-
cigam
titán
válasz
Aszpirin #29693 üzenetére
Viszont sanszos, hogy 2028-ban is használható darab lesz. Nem baj ha van benne tartalék (persze ha van rá pénz), és egy számmal nagyobbat vesz. Ha nem is tudod előre, lehet 2-3 év múlva már lesz olyan feladat amihez kell a kraft. Évekkel tolja ki az elavulását a gyorsabb proci.
SZERINTEM
-
válasz
Aszpirin #29693 üzenetére
Valahol igazat adok és én is tudom, hogy felesleges, de mivel rég nem volt erős gépem a mindennapokban, most nem pöcsölök, rendelem a legerősebbet, így évekre letudtam a dolgot. Ami még szempont, hogy ha időnként kell a kraft, legalább lesz. Sok grafikai munkám van, időnként konvertálok, szóval lesz azért dolga a gépnek.
-
iltirisz
csendes tag
válasz
Aszpirin #29674 üzenetére
Igen, én is ezen agyalok már egy ideje, tuti felmennek az iMacnél is az árak.
Plusz még ott van az is hogy lehet az iMac is kap valami "világmegváltó" újítást, mint a butterfly keyboard aztán vihetjük vissza szervizelni, mert mégse sikerült annyira jól.. A mostani design meg már jó ideje reszelgetett, szóval nem hiszem, hogy bármi gondja lenne még.
iMac-ből amúgy valami i5-ös basic konfig jöhetne szóba, mert SSD kéne bele meg 16 Gb RAM. -
cigam
titán
válasz
Aszpirin #29674 üzenetére
De egy PS vagy bármilyen más program mit profitál a VGA-ból? Ha jól tudom pár fx ami támogatja a VGA gyorsítást, de a többit a CPU számolja, és a VGA csak kirajzolja a képet nem?
Mattb
Ne rádiós bill-t használj, hanem vezetékest. Elméletileg a store-ból letölthető a régebbi kiadás, ha anno azokat is megvetted. -
Mattb
senior tag
válasz
Aszpirin #29672 üzenetére
Nem akarja behozni a menüt.
A Macbookomra dugva kérte hogy azonosítsam a billt. Ez lehet a baj?
Win+Alt+R-el probalkoztam. Wifi van, netet nem dugtam még bele kábelesen, a nélkül sem jön ez be? Nincs valami másik recovery amihez esetleg nem net kell és akkor megnézném hogy a bill jó e? Vagy bármi amit igy be lehet hozni? -
Mattb
senior tag
válasz
Aszpirin #29668 üzenetére
De-de. Monitoron volt , de az nem az enyém volt. Viszont most csekkoltam le és D-subon tökéletesen megy a monitor. Szerintem a DVI kábel és jó, nem is volt használva.
A szürke háttér az irodai gépnek a monitoraval jött be, de az egy hdmi-to-DVI csatival volt. Nem hiszem hogy ez a baj. -
Jaded
őstag
válasz
Aszpirin #29642 üzenetére
Nem igazán szeretnék beleszólni, csak egy vélemény. Szerintem a NAS egy elegáns megoldás. Sokáig én sem tudtam elképzelni, hogy mégis hogyan tudom beilleszteni az otthoni eszközök közé. De az, hogy pl a MacBookomon nincs semmi (csak az alkalmazások és maga az oprendszer) és minden telefonról, tabletről, tv-ről, laptopról etc. elérek minden fájlomat, zenét, képet bármit, nekem nagy könnyebbség. És kényelmes is. Pedig csak egy egylemezes Synologym van, de én nagyon szeretem. Fogyaszt vagy 10W-ot (maximum), kb észre sem venni, hogy 7/24-ben megy. Ha szeretnél rá picit áldozni, esetleg opció mégis valamennyire a nagy tárhely, vagy sok a készülék, etc, akkor én megfontolnám
-
válasz
Aszpirin #29630 üzenetére
WiFi router of course - de megnövekedett a wireless forgalom a házban, itt is gyorsabb és főleg nagyobb lefedettséget biztosító kellene. 120m2 egyszintes családi ház nagyjából mértani közepébe van helyezve, jó lenne, ha a kertben is megfelelő jelszint lenne... - ez a kritikus rész, ami a cserét indolkolja
A soho cuccokat én a helyedben elfelejteném (TP-Link, Asus, ésatöbbi). Nagyon sokat esett az elmúlt években a profi és az ipari cuccok ára (pl. Mikrotik, Ubiquiti), ugyanannyi pénzből olyan AP-t kapsz, ami megeszi bármelyik sohot reggelire. Én ezt ajánlanám a feladatra konkrétan: Ubiquiti UAP-AC-LR
Hátránya, hogy kell mellé egy router is (már ha a szolgáltató által adott nem megfelelő), viszont az lehet bármilyen soho, ami ki tudja szolgálni az internetelőfizetésed sávszélességét, mivel a wifi részét úgysem fogod használni. Én néznék valami kicsi és olcsó Mikrotiket vagy Ubiquitit, gigabit portokkal.
TimeMachine backup az iMac-emnek
Valamilyen inteles NAS (arm-ot kerülném), ami támogatja a TM-et. Nekem egy Qnap TS-251 van, celeronos. Nem kell tőle félni, hogy nem tudja kihajtani a gigabites interfészeit, mert nem hulladék mobiltelefonos cpu van benne. És e mellé elfér az is, hogy virtuális gépeket futtatok rajta + otthonautomatizálást. Sajnos az 1GB ramos változat kifutott, a 2-4GB-sek meg drágák. Ha tudsz szerezni valahol, akkor 60-70kHUF-ért az egyik legjobb vétel lehet, mivel a memóriája bővíthető gombokból innét az apróról is akár. De ha nem annyira fontos a méret és a kinézet (nem a nappaliba megy polcra, feleségfaktor nem játszik, stb..), és van időd/kedved, akkor építeni is lehet.
iTunes library - a többszáz darabos CD-gyűjtemény
Mehet a NAS-ra.
-
cigam
titán
válasz
Aszpirin #29635 üzenetére
Abban igazad van, hogy ami nincs 3 helyre elmentve az olyan mintha nem is létezne, de eddig is az airport-on tartottad a biztonsági mentést. Miért baj, hogy állandóan rá van dugva egy külső merevlemez? (A NAS-ban is állandóan benne vannak a lemezek.) Ha katasztrófa történik(pl. villámcsapás) , az a szomszéd szobával is megtörténik, szóval a 3. hely mindenképpen egy felhő, vagy egy trezor legyen.
Egy alap NAS 60k-tól indul a csillagos égig, és ebben még nincs benne a merevlemez(ek) ára. Idővel érdemes egy azonos kapacitásű tükörlemezt beletenni, hogy ha kiesik az egyik lemez, az adatok még megmaradjanak a másikon(raid1).Vagyis már ele 2 vagy több férőhelyesbe érdemes beruházni.
Egy 4TB-os (5400-as) lemez ~40k, a 7200-asok már 50k felett kezdődnek, szóval csak a NAS 100k+, és a routert sem kapod meg 33k alatt. (Sanszos hogy kert már csak egy jelismétlővel menne stabilan, az is +10k) Szóval alsó hangon is 150k-s fejlesztésről van szó.Egy külső 4TB-os lemezt ~40k, a jelismétlő itt és kéne, az +10k, vagyis ~100k a difi a két megoldás között.
Esetleg a kettő közötti költséghatékony WD merevlemez LAN csatlakozással?
-
tboldi
nagyúr
válasz
Aszpirin #29630 üzenetére
Konkrét modelleket nem tudok ajánlani, de ha az ár/érték arány a fontos, szerintem azon az úton lesz célszerű elindulnod, amin én is. Kb. két hete vettem egy Asus routert (AC66U B1 - nem tudom, hogy az igényeidnek megfelelne-e) és erre fogok kötni USB-n keresztül egy 1 TB-os WD Black 2,5" HDD-t, amit egy Orico enclosure-be fogok tenni.
A NAS is szóba került, de nekem nincs szükségem sok tárhelyre, úgy meg feleslegesen drágább lett volna.
-
válasz
Aszpirin #29620 üzenetére
+1. Az SSD-t a hdd-hez képesti hatalmas random iops (io tranzakcio / sec) kiszolgálási képessége miatt szeretjük főleg. Egy modernebb HDD tud 75-120 iops-ot kezelni, a legrégebbi, legtrógerebb ssd-k meg úgy 5-10 ezret. A mai csúcs cuccok pedig fél milliót vagy többet.
-
válasz
Aszpirin #29546 üzenetére
A fusion drive blokk alapon működik, azaz nem a file-okat pakolgatja ide-oda, hanem a blokkokat. Végletes példa: van pl. egy 1TB méretű adatfileod, de mindig csak 1-2GB méretű adatot olvas/ír belőle az alkalmazás, mert mondjuk a többi archív adat. Ebben az esetben az az 1-2GB ki lesz mapelve az SSD-re, és lényegében azt fogod tapasztalni, hogy ejjj de gyorsan dolgozok az 1TB-s file-al, mintha SSD-n lenne az egész. Persze ez egészen addig tart, amíg nem akarsz a 2GB-on felül eső részből olvasni...
Ettől bootol gyorsan az OSX is, hiszen a lemezen levő 20GB-ból (vagy amekkora éppen most az OSX core része), csak minimális mennyiséget olvas valójában, és azt is blokk szinten skálázza szét az SSD és a HDD között, az SSD-re mapelt rész így keveset foglal.
Az SSHD-k pontosan ugyanígy működnek, a Fusion drive tulképpen egy szoftveres SSHD. A benchmarkokban azért van eltérés csupán, mert azokban jóval kisebb a flash terület, és az sem pci-e. Fogadni mernék rá egyébként, hogy nem is létezne az FD, ha abban az időben amikor fejlesztették lettek volna már SSHD-k. Viszont azok valamivel később jöttek, az Apple meg nem az a cég, aki el tudja engedni könnyen az agymenéseit, így a mai napig talpon tartják ezt a megoldást (főleg hogy a nagy prémium attitűd mellett azért kínosan ügyelnek arra, hogy nehogy véletlenül nagy SSD-t kapjon az user, hiszen rengeteg pénzért el lehet neki adni az elavult pörgő disket is, FD "címkével" meg pláne).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Bluetooth hangszórók
- Xbox Series X|S
- Átlépi végre az iPhone az 5000 mAh-t?
- Dune Awakening - Máris túl az 1 millión
- Milyen légkondit a lakásba?
- BestBuy topik
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- További aktív témák...
- REFURBISHED és ÚJ - HP Thunderbolt Dock G2 230W docking station (3TR87AA)
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H610M I5 12400F 32GB DDR5 512GB SSD RTX 4060 8GB SOF CLONE 3 Chieftec 600W
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD Intel ARC A770 16GB Rampage SHIVA 650W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B650M R7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RTX 5070 12GB BE QUIET! Pure Base 500DX 650W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest