- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Fotók, videók mobillal
- Google Pixel 9a - a lapos munka
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- One mobilszolgáltatások
- Yettel topik
- Magisk
- Telekom mobilszolgáltatások
-
Mobilarena
GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS ALKALMAZÁS AJÁNLÓ
Új hozzászólás Aktív témák
-
V.Stryker
nagyúr
A 2014-est támogatja még a Big Sur mindenféle patchelés nélkül. Egyetlen gond szerintem vele, hogy irreális árakat kérnek érte. Én a héten voltam szintén vásárlásba, de az áruk miatt ejtettem a típust. 150k-ért hirdetik őket 8 giga rammal, ssd-vel és 145k-ig engedik le az árat. Ehhez képest 160k-ért vettem egy patika állapotú, dobozos 2018-as modelt.
-
Czo
addikt
Ha tenyleg nem gondolkodsz 1-2 evnel tovabb es nem varhato, hogy jelentosen valtozni fognak a hasznalati szokasaid, akkor a jelenlegi adatok alapjan, eleg lehet. En kb most a 60%-ot nyaldosom, 2018-ban 45-50%-ot nyaldostam, 2014-ben pedig 25-30-at. Ezek alapjan en ugy gondolom, hogy ha kijottek a 4 db Thunderbolt portot tartalmazo MacBook Prok, akkor en valoszinuleg a kovetkezo 4-6 evre, a 16 GB valtozatot fogom valasztani, mert varhato, hogy a kovetkezo 3 evben elerem a 75-80%-ot.
-
Czo
addikt
En RAM-nal azt lattam, hogy egy dekat nem foglalnak kevesebbet az alkalmazasok, mint Intel eseteben. Nem is igazan ertettem ezt a kiakadast/meglepodest, hogy osszemerte videovagasnal a korabbi 16GB Intelt az uj 8GB ARM alapuval. Nem tudom, hogy mennyi RAM-od van most ha az eleg most, eleg lesz most az ARM gepen is. Ha a jovore gondolsz, akkor elobb utobb jol fog jonni a 16 GB. De ez nyilvan a hasznalati szokasoktol fugg. Most mennyi a memory pressure erteked pl az elmult 24 oraban? Ezt meg tudod nezni pl. az iStat Menus grafikonjan.
-
Alex91
félisten
Ha újra tudja indítani a számítógépét, hogy kiadja a lemezt: Válassza ki az Apple menü
> Újraindítás menüpontot, majd kattintson az Újraindítás gombra, és mindaddig tartsa lenyomva az egér, illetve trackpad gombját, amíg a számítógép ki nem adja a lemezt. Egy másik lehetőségként tartsa lenyomva az Alt billentyűt, miközben újraindítja a Mac gépet. Jelölje ki a képernyőn megjelenő CD-t vagy DVD-t, majd nyomja meg a Kiadás billentyűt.
Lehet, hogy az nem fog menni, regi a gep, szerintem kell hozza egy optikai lemez.
-
Mattb
senior tag
Pontosabban most egy kis idő után be jött a kijelző. A következő dolgoknál akad el:
Nyelvválasztás jön be ugye az elején, nem nyomok semmilyen billentyűt az indításnál.1: [kép]
2: [kép]
3: [kép]
4: [kép]
5: [kép]
6: [kép]
7: [kép]Net van az utolsó kép szerint. Mi lehet a problémája? Nem lehet innen újra rakni? Csak lemezzel? Hogy lehet egyáltalán ki nyitni a lemez olvasót?
Előre is köszönöm a segítséget.
-
Snoop-y
veterán
"Van rá mód, hogy SSD-t tegyek a helyére?"
Hogyne volna. -
Hőmérőszenzor kell inkább, a 2009-es iMac még nagyon egyszerű állat, az üveglap kézzel lejön (mágneses), mögötte van pár csavar ami a kijelzőt tartja, a mögött pedig egyből ott van a HDD, kb. 5-10 perces művelet az egész, egyetlen csavarhúzó kell a munkához, semmi más.
Viszont: kell hozzá egy hőmérőszenzor is, ellenkező esetben üvölteni fognak benne a ventik. Ezt a szenzort a gyári HDD tartalmazza, és bele van kötve egy külön kábel (tehát sata + táp mellett megy be a HDD-be egy harmadik kábel is!). Nyilván az SSD-den nem lesz ilyen csatlakozó, ezért valahogy meg kell oldani a dolgot. Lehet szoftveresen (le kell nyomni az SMC riasztását arra nézve, hogy végtelen nagy hőfokot kap a HDD bay-ből, illetve le kell venni a ventik fordulatszámát).
Nekem ilyen gépem volt jó régen, nagyon sokszor írtam erről a témáról, keress vissza a hsz-eimre, benne lesz minden infó, az is, hogy hogy tudod 100Ft-ból megoldani, úgy, hogy nem gányolsz a szoftveres megoldással, hanem kap rendes hőfokadatot az SMC a hdd bay-ből.
-
Elektrosokk
veterán
úgy hogy amióta a pendrive nem sikerült nekem sem azóta csak merevlemezről telepítek ha szükséges. ( az utóbbi 3 évben csak 2 alkalommal volt rá szükség. ) usb-sata csatlakozóval.
de megcsinálhatod a telepítőt egy 3.5-ös merevlemzre is azt meg simán fel tudod csatlakoztatni az egyik slotba.
-
cigam
titán
Melyik verzióra gondolsz (milyen héphez kell), és miért nem csinálod meg magad? + Még szokott lenni egy recovery partíció, ill. géptől (kiadási dátumtól) függően elég az internet kapcsolat.
-
Mézd meg ezt, itt van válasz arra, ha az internet recovery nem megy a 2008-as Mac Prón: https://forums.macrumors.com/threads/early-2008-imac-internet-recovery-wont-work.1964293/
Kicsit körülményes, de egy másik mac-en tudsz készíteni OSX installert egy külső flash drive-ra (csak figyelj rá, hogy ne legyen El Capitan-nál újabb)
-
Próbáld ezt: Alt+Windows+R (remélhetőleg a Windows gomb “kompatibilis” a mac-es Command gombbal, az Alt pedig az Option-nel, vagy fordítva
) indítás után rögtön (ne várd meg a szürke hátterű kérdőjeles mappat!). Ja és ez Internet Recovery, tehát internetre van szüksége még a recovery image letöltéséhez is! Tehát még indítás előtt, biztos ami biztos, csatlakoztasd egy ethernet-kábellel a macet a routeredre. Kipróbálhatod enélkül is, de nem biztos, hogy van Airport kártya a gépedben...
-
Még egy dolog: ha nem tudod, hogy mennyi memória van benne, és rendszertelepítés előtt bővítenéd, akkor nyisd ki, és nézd meg a memóriamodulok számát. Ha kettő van benne, akkor az 99%-ban az alapkiépítésű 2GB-ot jelent. Ezesetben még 6 üres memóriabővítő-slot lesz benne (két külön kihúzható panelon) , és nagyon jó ötlet legalább 4 GB-ra bővíteni. Mindenképpen párban vegyél hozzá memóriát, és inkább több kisebbet, mint kevesebb nagyobbat. Tehát ha 4 GB-ra akarod bővíteni, akkor 2 db 1 GB-osat, ha 6 GB-ra, akkor 2 db 2GB-osat, a 8 GB-ra, akkor 6 db 1 GB-osat vagy 2 db 2 GB-osat és 2 db 1 GB-osat, stb.
Itt található információ a beszerzendő memóriamodulok pontos típisáról, illetve egy rövid, de nagyon jó videó, hogy hová és hogyan tedd be őket: https://everymac.com/systems/apple/mac_pro/faq/mac-pro-early-2008-how-to-install-ram-backwards-compatible-with-older-memory.html
Az általad leírt felhasználáshoz semmi értelme 8GB-nál nagyobbra bővíteni. -
"Tehát akkor ez meg életképes lehet ?"
Szerintem: Hogy a fenébe' ne. Amire használni akarod, arra még sok is lesz (kivéve ha 4K-s filmeket akarsz nézni, ott már meg-megakad), performancia gondod nem lesz vele. Ha csak az alap 2GB van benne, akkor megfelelő RAM modulokat (800Mhz DDR2 FB-DIMM) .talán szerezz még bele, de akár 64GB-ig bővítheted... a többi nem lényeges szerintem arra, amire használni akarod.
Eredetileg Snow Leoparddal szállították, de az El Capitanig minden felmegy rá. Jobb esetben van benne Standard a/b/g/n Airport (ez oció volt az alapmodellben, tehát ha esetleg nincs, vagy ha nincs otthon wifi-d, ethernet kábellel dugd rá a routered egy szabad LAN-portjára), a legegyszerűbb, ha Internet Recovery-t használsz, indítás közben a Command + Option + R -t lenyomva tartod, amígy megjelenik egy mozgó földgömb vagy egy wifi-választó és jelszóbekérő, innentől internetről letölti a recoveryt, amiből tudsz lemezt formázni, majd installálni az oprendszert, és mehet a móka. Épp nemrég csináltam végig egy ilyent egy iMac-kel, eltart egy darabig, de sok dolog nincs vele, ha már az oprendszer letöltésénél tartasz, akkor mehetsz a dolgodra, esetleg egy óra múlva visszanézel, hogy van-e hasfájása...
-
Black Dragon
addikt
Azt írta elég neki a 21,5" is, ha nem kell neki ne fizessen felárat érte.
Egyébként én azt tanácsolom, hogy vegyél egy 2015 körüli gépet, ahogy néztem 250 környékén már lehet kapni, és tegyél abba SSD-t egy szervíz által. Saját magadnak nyilván olcsóbban meg tudod csinálni, lehet hozzá venni ifixit-en szerszámokat hozzá, inkább csak rajtad múlik, hogy bevállalod-e. Ha szervízben csináltatod meg a cserét akkor annak a költsége szervíztől függően szerintem 30-tól indul + maga az SSD költsége nagyságtól függően.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Napelem
- Kecskemét és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen videókártyát?
- Kompakt vízhűtés
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Gitáros topic
- World of Tanks - MMO
- További aktív témák...
- Kaspa bányász szett - kaspa miner eladó
- Komplett PC - Intel Core i7-9700K, 32GB RAM, NVIDIA GeForce RTX 2060 SUPER
- Gamer Félgép - MSI Z370-A PRO + Intel I7 8700K + Kingston HyperX 2x8GB 2666MHz CL13
- ASRock Z690 PG Riptide + Intel I7 12700 ES + Netac 2x16GB DDR4 3200MHz CL16
- Új, Gamer - GIGABYTE Z790 D + Intel I7 14700K + Apacer Panther RGB 2x16GB DDR5 6400MHz CL32
- Apple iPhone 13 128GB / Kártyafüggetlen 1ÉV GARANCIÁVAL
- 135 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4090 (ELKELT)
- Bomba ár! Dell Latitude 5500 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba Ár! Dell Latitude 3190 - Intel N4120 I 4GB I 64GB SSD I 11,6" HD I Cam I W11 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged