- Felkészült a Redmi 15C
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Apple iPhone SE - se vele, se nélküle
- Google Pixel topik
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- MIUI / HyperOS topik
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- iPhone topik
- Motorola Moto G56 - bátyja árnyékában
Aktív témák
-
-
snowflake
tag
válasz
ngabor2 #2657 üzenetére
Az azureushoz létezik egy webui nevű plugin is, amivel webesen távolról is tudod menedzselni a futó azu klienst.
Bővebben: link
Igaz a lehetőségeid itt jóval korlátozottabak mint a kliensben, de hozzádni, törölni, leállítani, globális uploadot állítnai itt is tudsz.
Ha esetleg kde-t használsz, távoli desktop elérésre megnézheted még a kde krdc kliens és krfb szerver alkalmazás párosát is.
[Szerkesztve] -
annulus
aktív tag
válasz
ngabor2 #2648 üzenetére
bittorrent kliens van konzolra is.
nem, nem kell se bill se eger utan kutatni
majdnem mindenbol van konzolos alternativa is
ottvan konzol ala a 'screen' , nem elhanyagolhato
ha toltogetni akarsz es folytatni akkor csinalsz egy url listat es wget -c url.list es folytatja amit meg nem toltott le. bittorrentnel meg alapbol igy megy -
dabadab
titán
válasz
ngabor2 #2651 üzenetére
Azert mondom, hogy osszesen annyi kell, hogy elindits a masik gepen egy vncservert, rakapcsolodj a vncviewerrel, es onnan indits el a cuccokat. Ha a viewert le is lovod, a masik gepen attol meg fut a server, es amikor legkozelebb visszakapcsolodsz ra, akkor mindent ugy fogsz talalni, ahogy hagytad.
Ha meg ide tudod masolni az .xsessionos hibauzenetet, akkor valoszinuleg azt is meg lehet oldani, hogy ne csak egy pepita hatteret kelljen bamulnod -
dabadab
titán
válasz
ngabor2 #2648 üzenetére
Ha csak a bittorrentek zavargalasa erdekel, akkor rakd fel arra a gepre az mldonkey-server csomagot, a sajat gepedre meg az mldonkey-guit. A server intezi a letolteseket, a guival meg meg lehet nezni, hogy mit csinal, meg ujabb dolgokat tudsz kijelolni letoltesre. A bittorent mellett kezeli az edonkey, overnet, gnutella, soulseek es opennat p2p protokollokat is.
-
dabadab
titán
válasz
ngabor2 #2646 üzenetére
''Tehát az X előtt kellett volna indítani a vncservert?''
Nem, az X helyett
Egyebkent mindegy az inditas sorrendje (meg hogy egyaltalan), mondom, a vnc az egy kulon ''virtualis'' (abban az ertelemben, hogy nem tartozik hozza konkret video HW) X-et csinal (teljesen mashogy mukodik az X-es verzio, mint a windowsos, ha esetleg azt hasznaltad regebben).
En mondjuk tavolrol ugy szoktam iranyitani a gepet, hogy bessh-zok (de persze ott van pl a Webmin is, amivel webes feluleten keresztul lehet bizergalni a cuccokat, ami egyreszt jopofa, masreszt sok ertelmet nem latom). -
CsY
aktív tag
válasz
ngabor2 #2631 üzenetére
elvileg vhol a winben is bennevan a resolv...
dhcp miert baj? nekem itthon van egy olyan gep, ami csak a netet osztja meg, es 2 masik geppel megyek ra, de dhcp-n... beallitottam h milyen mac hez milyen ip-t kapjak es kesz..igy hazamegyek melobol es ha vmiert dhcp n hagytam a gepet, akkor is kapok ip-t, ha a fix ip m van, akkor meg megint siman megy...
de te tudod... -
CsY
aktív tag
válasz
ngabor2 #2625 üzenetére
ezeket az értékeket elvileg a dhcp n megkapod... nekem is felülirná, de read only vá tettem, mert van pár saját dns szerver is benne.
keress dns szervereket és manuálisan rakd bele, majd szedd le a jogosultságokat... igy esetleg egy ifdown sem árthat neki.
a 2 cim amiket adtam a freestart dns szerverei... (nem reklámként -
-
CsY
aktív tag
válasz
ngabor2 #2596 üzenetére
egy dolgot nem értek...
most mit kötöttél össze mivel????
de itt egy iptables script...
#!/bin/sh
#
rm -f /var/run/iptables_i_hope.pid
echo -e ''\n\nAlapveto Internetmegosztas inditasa ..\n''
IPT=''/sbin/iptables''
EXT=''eth1''
INT=''eth0''
DNS=''172.21.253.10 213.197.64.210''
echo '' Kulso eszkoz: $EXT''
echo '' Belso eszkoz: $INT''
echo '' Ip tovabbitas engedelyezese..''
echo ''1'' > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward
echo '' DynamicAddr engedelyezese..''
echo ''1'' > /proc/sys/net/ipv4/ip_dynaddr
#
echo '' Alapveto atiranyitasok beallitasa..''
$IPT -F
$IPT -P INPUT ACCEPT
$IPT -P OUTPUT ACCEPT
$IPT -P FORWARD ACCEPT
$IPT -t nat -F
echo '' Atiranyitas engedelyezese a $INT eszkozon''
#ha fut squid ez kell, ha nem akkor #elé
$IPT -A PREROUTING -t nat -i $INT -p tcp --dport 80 -j REDIRECT --to-port 8080
echo ''Pid file ''
touch /var/run/iptables_i_hope.pid
echo -e ''KESZ.\n''
Rejim... ok -
snowflake
tag
válasz
ngabor2 #2596 üzenetére
Azért nézd meg hogy tényleg van-e dns, mert ha jól értem akkor fix ip-vel dolgozik a win, tehát nem a linux osztja neki dhcp-vel és ez esetben automatikusan nem szokott dns lenni.
ipconfig /all -al megtudod nézni, hogy mit hisz a windows
Az iptables -t nat -L megmutatja az aktuális nat tűzfal szabályokat
[Szerkesztve] -
WN31RD
addikt
válasz
ngabor2 #2570 üzenetére
Amikor én használtam, akkor még nem tudott közvetlenül mboxot vagy maildirt használni, tehát legfeljebb egy kis IMAP szerver közbeiktatásával lehetne megoldani azt, amit szeretnél.
(Az IMAP szerver egyébként hasznos dolog, mert így sokféle klienssel el tudod érni a leveleidet, és mindig azt használhatod, ami a legpraktikusabb.) -
WN31RD
addikt
válasz
ngabor2 #2535 üzenetére
Milyen neted van?
Ha tényleg a MAC cím a ludas, akkor a következő paranccsal állítsd be, hogy a linuxos gép is ugyanazt a MAC címet használja, mint a windowsos:ifconfig eth0 hw ether 11:22:33:44:55:66
Természetesen ebben az esetben, ha a windowsos gép is ugyanabban az ethernet szegmensben van (egy switchen lógnak pl.), és a linuxossal egyszerre akarod használni, akkor a windowsosnak egy másik MAC címet kell adni, különben összeakadnak. -
dabadab
titán
válasz
ngabor2 #2501 üzenetére
Tulajdonkeppen mire jo az, ha az ember maga fordit kernelt? Egy ideig en is csinaltam (a regi szep idok, amikor meg 4 mega ramot kolcsonkertem havertol, mert 8 megaval mar tok jol hasitott a kernelforditas
), de az elmult par evben mar csak a kernel-image csomagokat szedem le, azok teljesen jok nekem.
-
dabadab
titán
válasz
ngabor2 #2496 üzenetére
Persze, hogy mukodik, csak azert szoltam, hogy tudatositsam a dolgot - meg azert ott a kulonbseg, hogy DOS-ban a *.* az osszes file-t jelenti, Unixoknal meg az osszes olyan file-t, aminek a neveben van egy pont - vagyis pl a README nevu file kimarad, ha elereszt egy cp *.* /akahol/ parancsot.
-
CsY
aktív tag
válasz
ngabor2 #2501 üzenetére
nemgond
néha nekem is produkál érdekes dolgokat... pl most röhögtem nagyot... windows alatta vmware alatta ubuntu... kernelforgatás, vmi hulye hibaval kiakad a kesz kernel.. ftp vel atnyomom otthonra, grub.conf, nöm odaül és mondja mit ir ki...
gond nélkül boot... ki érti ezt? -
Sianis
addikt
válasz
ngabor2 #2465 üzenetére
Így van!
Sőt van a backports, akik menet közben is fejlesztenek, tehát a szoftverek eléggé frissíthetőek időközben is, majd októberben csak annyi lesz, hogy átírom a sources.list-et és nyomok egy dist update-t, és kész az 5.10 telepítése.
Igen minden .deb csomag felmegy rá, csak ugye a függőségek, lehetnek gondok...bár az Debian alatt is megvan, ezért jó az apt-get ami ugye megvan Debianban is...no de ne spirázzuk túl, aki Ubuntu-t tesz, tekintsen rá úgy, hogy Debian az apja!és így félig meddig maga is Debian-os, csak mégsem teljesen...
MOD: Amúgy meg szerintem felesleges itt hajszolni, hogy ki mit használ, mióta. Ez esélytelen nagy bunkóságra ad némelyeknek esélyt, persze nem feltétlenül kell vele élni. Vannak itt Linuxosok, és segítséget kérünk/adunk egymástól/egymásnak. Erre figyeljünk oda, és ne az erőnket fitogtassuk, hanem a tudásunkat, hiszen az ha nem is mondjuk ki is nagyobb kincs más szemében. Gondolom akit érdekelt a HACKER'S HOWTO olvasta, hát akkor aki magáénak érzi ezt a szellemiséget, járjon is el ezáltal.
[Szerkesztve] -
Sianis
addikt
válasz
ngabor2 #2438 üzenetére
ISO mount:
Bővebben: link -
Forest_roby
őstag
válasz
ngabor2 #2419 üzenetére
Hi!
Na akkor erről egy kicsit részletesebben, hogy tuti ne roncsam el.
Feltelepítem az alaprendszert egy 4Gb os winyóra (remélem elég), következik az újraindítás.
berakom a 120Gb-os winyómat rajta a 14cd-nyi debian iso file-ok.
Eljutok a telepítőben addig, amikor ezekre szükség van.
választom a filerendszert és akkor pontosan mit is csináljak?
Nem akarom mégegyszer elrontani!
Előre is thx
ui.: az faq-nak az a baja sztem, hogy azokat irják le, amire könnyen rá lehet jönni, amiket én is tudok. Amikor olyan részhez jutunk, amit nem tudok, akkor csak annyit írnak, hogy: a haladó felhasználó az is csinálhatja...., de nem magyarázzák el. :-((( -
Sianis
addikt
válasz
ngabor2 #2430 üzenetére
vlami ilyesmiről lenne itt szó:
ngabor2
nagyúr
válasz
ngabor2 #2354 üzenetére
Egy ilyet találtam neked: Bővebben: link
-
ReJim
őstag
válasz
ngabor2 #2340 üzenetére
tudom, hogy kellene...
csak sajnos a libgphoto2-nél elakadtam...(leszedtem a gphoto2-t meg a libet... de gphoto2-t nemtudom felrakni, mert nemjó neki a lib verziója... mindegy... majd meglátju mi lesz...
)
sajnos a kártyaolvasót, benne az sd-vel sem tudtam felmountolni, még a mostnai hotplugos 2.6-os kernellel sem...
valamiért hiába prábálom, nem megy :.
mountolgatom a /dev/sda-t de semmi... próbáltam mindnenel...szerintem...
(gondolom, hogy vfat a típusa a kártyának...)
slaxban meg nincs gphoto2...
szóval nemtudom micsináljak...
a végén oem kártyaolvasó lesz belőle... a kukában... -
Darth_Revan
veterán
válasz
ngabor2 #2337 üzenetére
Sajnos kernel-headert és kernel-sourcet nem találtam,de ami Kerel-lel kezdődött(8db csomag) mind felraktam.
Ezt írja:
You appear to be running an X server; please exit X before
installing. For further details, please see the section INSTALLING
THE NVIDIA DRIVER in the README available on the Linux driver
download page at www.nvidia.com. -
ReJim
őstag
válasz
ngabor2 #2327 üzenetére
hát bezártam az x-el...
mindegy... ráférne szegény slakira a kernel fordítás...
de mondjátok már meg, hogy hotswap-bekapcsoláshoz kell kernelt forgatni? mert telepítéskor asziszem azt kikapcsoltam... most meg hiába hotplugozok....
mountoláskor no valid block device-zik...
(sose lesznek meg a képek)
-
Darth_Revan
veterán
válasz
ngabor2 #2323 üzenetére
Most már eljutottam oda,hogy elindul a telepítő.(Terminalban begépel Init 3 utasítás majd megáll minden,utána ctrl+alt+f1 karakteres konzol,majd elindít a telepítő)De!!
Most meg telepítés közben valami kernelhibát ír ki,hogy nem megfelelő a kernel forrása ,vagy valami iyesmi....Telepítsek valamit...
5let? -
snowflake
tag
válasz
ngabor2 #2318 üzenetére
Szvsz nem kell graf. felület hozzá. És is mostanában heggesztettem hasonló felállással össze egy ilyet.
Én az mldonkey-t választottam, az tud jópár p2p tip. kapcsolatot kezelni. Igaz én csak a torrentet használom belőle, de a dc-t is viszi.
A lényeg, hogy felteszed az mldonkey-server-t és utána a másik gépről a weben (4080-as port) el tudod érni, vagy akár telneten keresztül (4000 port) is ha jobban fekszik a parancssoros kezelés.
Alapból csak localhoston tudod elérni, külön kell a downloads.ini file-ban engedélyezni távoli helyről.
De ha mégis kell a gui akkor az is van hozzá. Bár szvsz az azureaus akkor már nekem jobban bejön.
BTW ezekszerint sikerült a linuxot ráheggesztened a szolgáltatód hálózatára? -
stanci
aktív tag
válasz
ngabor2 #2260 üzenetére
A winyó egy Indigo r4k-ba való, szóval semmi komoly. A mentést így csináltam:
dd if=/dev/sda | gzip > irixhdd.gz
470 mega volt a winyón azt lerakta 200 megába.
partíciók: Bővebben: link
Érdekesség még, hogy az sda3-at sda8-ként tudom csak mountolni, vagyis a Pt# szerint. -
WN31RD
addikt
válasz
ngabor2 #2255 üzenetére
Igen, amennyiben biztos benne, hogy a filerendszer nem sérült, és tökéletesen kezeli a Linux, akkor ez a legjobb módszer. De ha felmerül a gyanú, hogy esetleg valami probléma lehet ilyen téren, akkor az adatvesztés elkerülése érdekében jobb nem belenyúlni, hanem egy az egyben lementeni az egészet.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
ngabor2 #2095 üzenetére
A probléma részletesebb leírása itt:
GD
őstag
válasz
ngabor2 #2092 üzenetére
mindíg van IP :-P
dhcp osztja a megengedett tartományból..
másképp nem lehetne egyedileg azonosítani a gépet a hálózaton..
TC/IP alapszabályok.. :-P
http://www.szabilinux.hu/tcpip2/
ezt végig kellene egyszer rendesen nyálaznod és minden tiszta lesz..
lépések:
1. lépj be a routerbe, álltísd be a router ip-jét
2. add meg neki az alhálót és a dhcp tartományt
B. adj meg fix ip-t a router kivételével 3-100 ig mondjuk bármi lehet a 3 másik szám marad..uccsó változik.
3 mond meg linuxnak mi az ő ip-je, dhcp ( ekkora majd talál magának 1et a megengedett dhcp tartományba)
B. vagy fix, ha fix, milyen alhálón, milyen alap átjárón (router ipje)
ha a fenti doksival és az én írásommal se tiszta, keress egy élő helpdesk advanced usert
[Szerkesztve] -
GD
őstag
válasz
ngabor2 #2090 üzenetére
a szolgáltató ha dinamikus az ip-d, nem nagyon ad neked router ip-t..
azt mindíg a router adja magának.. beállítás szerint, ezek a te ''belügyeid''
a router betárcsáz a pppe beállításokból, a szogáltató részéről le van tudva...
a külső aktuális ip-d: www.whatismyip.com de ez téged max akkor érdekel ha dc-zel
akkor meg érdemes egy dyndns-t beállítani..
ifconfig parancsal terminálból elmeséli a linux hogy mi a brodcast, alháló, ip..
pl nállam (ha megnézed a kézikönyvét a routernek, te is tudni fogod)
192.168.2.1 ez a router
címeket oszt 192.168.100-200 között dhcp-vel (ha vki hoz gépet vagy laptopot hozzám, ne kelljen babrálni)
direkt belső ip-ket is adtam 192.168.2.x és y, ezekre vannak portforwarding szabályok, miegymás.. az a két fix gépem otthon
mindenki a 255.255.255.0 alhálón figyelget
ha dhcp tartományon kívül (nem 100-200) lásd fent, csak akkor lesz neted ha direkt belső ip-t állítasz u.a. az alhálón routerbe és oprendszer alatt is.. + firewall engedje ki az ip-t vagy MAC adresst.. ekkor alapértelmezett átjáró a router saját ip-je, 192.168.2.1
hasznos parancs.. ping 192.168.. (ip) vagy domain --> ping bme.hu stb..
így tudod ellenőrizni ki kit lát, és meddig -
PWR
aktív tag
válasz
ngabor2 #2088 üzenetére
a maszkba belefer mind a ket cim, ugyhogy ezt en sem ertem. a dhcp-t valoban engedelyezi a szolgaltato is, ha dhcp-s cimkiosztas van, de mivel router mögött vagy, LAN-on, LAN-os IP-re is szükseged van es azt vagy fixen allitod be vagy a routered adja a racsatlakozo gepeknek dhcp-vel. Ehhez kö lennie a router menüjeben valahol egy opcionak, ahol többek között az is beallithato, hogy milyen tartomanybol osszon cimet. Szvsz az lehet a gond, hogy mas alhalon van a geped es a routered (192.168.0 es 192.168.100). Az pedig fontos, hogy a gep es a router is azonos alhalozati cimen legyenek, tehat ha a router belsö (LAN) cime 192.168.100-al kezdödik, ezzel kell kezdödnie a geped IP cimenek is. Probald meg fix IP-vel ezt figyelembeveve.
-
PWR
aktív tag
válasz
ngabor2 #2085 üzenetére
Hello, biztos nem VPN, en arra tippelnek, hogy a 192.168.100.255 cim a routered cime, tehat ezen ered el - de azt irod, 192.168.0.50 alatt erted el a konfig felületet? mert akkor nem ertem
a DHCP a routeren engedelyezve van? Elered meg a router config menüjet a ket cim közül valamelyikkel? Ha igen, akkor checkold a DHCP beallitast. Es a router belsö cimet is valszeg be lehet löni manualisan.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
ngabor2 #1777 üzenetére
Közben megoldódott. Mégis kellett neki egy full kernelfordítás
Csak azt nem értem, hogy ha úgyis csak modulokat csinál, akkor minek neki? A SS2 kártya IMH közelebb van a rendszerhez, mégis elég, ha külön modulként leforgatom. Ehez képest szerintem a PPTP csaknem user-space-nek tekinthető lenne, külön hardvert nem nyaggat, csak a hálókártyán keresztül kergeti a biteket il. értelmezi a bejövőket.. Rosszul gondolom?
Aktív témák
Hirdetés
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- AKCIÓ! ASROCK H310CM i5 9600K 32GB DDR4 500GB SSD RTX 3050 8GB DeepCool Tesseract SW 500W
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Corsair MP700 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- LG 45GS95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- AKCIÓ! Gigabyte B450M R7 2700X 16GB DDR4 512GB SSD RX VEGA64 8GB CM 690 III FSP 600W
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB THERMALTAKE Core V21 Enermax 650W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest