- Milyen okostelefont vegyek?
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung Galaxy A53 5G - kevesebbet többért
- Netfone
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
.mf
veterán
válasz
bambano #15352 üzenetére
Kösz a válaszokat!
A két ext3/4-hiba közül az egyiket még félig-meddig megértem, akkor egy wl500gp routerre kötött HDD-nél inode hiba egy áramszünet után; másik esetben pedig az atom-ionos gépben szállt el egy partíció ugyancsak inode hibával, számomra teljesen érthetetlen módon, alap ubi 10.04 volt rajta, épp csak hozzákezdtem a vdpau teszteléséhez, amikor a következő indításnál ez fogadott. FSCK egyik esetben sem segített.Freebsd és multimédia: ejj, de kár. Azért megpróbálok körbenézni, hogy mi van.
Freebsd és terminál: mintha GUI-s verziókat is láttam volna. Ha csak időnként kell hozzányúlni, akkor oké, csak a "csak-parancssoros"-hoz nincs már kedvem.
Pendrive: az OSt és adatokat mindenképpen külön lemezen tartanám. Pendrive annyiból egyszerűbb, hogy a szűkös mITX házba nem kell még egy lemez. Másrészt így különböző verziók könnyen és olcsón cserélhetőek, vagy lehet a fiókban egy készre belőtt tartalékom a rendszerről. Ha akarom, csak bedugom az egyik pendrive-ot, és akkor ma ubuntu server alapú fájlszerver, lamp; de holnap akár bedughatom a mint-es vagy xbmc-s pendrive-ot is. Ez leginkább csak addig kéne, amíg belövöm a dolgokat s kísérletezek ezzel-azzal. Hogy miért nem VM-en csinálom? Sajnos Atom túl gyenge hozzá, egyszer próbáltam egy w98 guestet, én sem akartam elhinni, hogy milyen lassú. -
.mf
veterán
Sziasztok!
Linux alapon ZFS-sel van valakinek tapasztalata?
ext3-4-ben nem bízok, már kétszer vesztettem el partíciót (szerencsére nem sok adat veszett el, voltak másolatok, de akkor is rohadt idegesítő) szoftveres hiba, korrupció miatt. ZFS-en gondolkozom, de wiki alapján úgy látom, hogy zfs-fuse "alacsony hatékonyságú", a másik két, már nem támogatott megoldás közül az egyik még instabil is. Ez a zfs-fuse mennyire vészes sebességben és erőforrásokban? Duál-atom gép, sajnos az ubuntu alatt ntfs is eléggé megfektette, kb 10-12 MBps volt a windows alatti 70-80 MBps helyett.
Egy atomos mini-szerverben használnám, ami lenne otthoni és távoli saját fájlszerver ("privát cloud" mai divatos fogalommal), médiaszerver, esetleg back-up szerver is, s talán router-tűzfal feladatokra is befognám. Meg lehet, hogy néha filmet is közvetlenül erről néznék, nem átstreamelve másra.
A dilemmám az, hogy
a.) simán áttérjek freebsd-re, és akkor natívan van zfs. Viszont ez nekem új platform, s nulláról indulva mindent kereshetnék-állítgathatnék, ami munka melletti időhiányban annyira nem hangzik jól...
b.) rakjak rá ubuntu servert, ott még elő-konfigolt pakkok is vannak (lamp, mail, openssh, print, samba, vmhost), +gui mert lusta vagyok már parancssornivalamint az adat-partíció zfs-re formatálva
c.) pendrive-ra ubuntu server live persistent fenti pakkokkal, s külön lemezen az adatok. -
.mf
veterán
Visszatértem, kipróbáltam a Gentoot, de azóta már töröltem is
Nem tetszett az install partíciós része (az általam látottak közül ezen a téren még mindig az opensuse10.1 az etalon) majd a hosssszúúúúú telepítés, de ami mégjobban zavart: az eddig általam próbált disztrókkal ellentétben nem is akart dualbootról hallani és elkeverte az MBR-em a mocsok; valamint ezt se szereti a notim, mert gentoo utáni következő bekapcsoláskor fél-1 perccel tovább tart a bootolás, mint különben. Ja és evvel sem kapcsolt be/ki gyorsabban, mint a többi disztróbal
Úgyhogy kénytelen voltam az eddig legjobban működő ubuntuhoz visszatérni, és inkább azt fogom alakítgatni. -
.mf
veterán
Ez érdekes...
Winben rmclockkal már addig eljutottam, hogy egy sw-es throttle-el fixen x hmz-re szorítottam vissza, és tényleg lassabb is lett, viszont fogyasztás/akku-idő alig változott.
Sőt, úgy látom, most már a broadcom wifi is támogatva van, nem kell ndiswrapperrel szórakozni
Kösz, akkor belemerülök -
.mf
veterán
Sajnos egy CelM ellen még az is kevés lesz (intel legalább vmi lebutított speedstepet hagyhatott volna).
Ez a laptop-mode-tools csomag jól hangzik.
~12GB helyet hagytam linuxnak, de abba még egy kis virtuális win-gépet is bele szeretnék préselni. 512MB ram és egy Core Solo/Yonah-magos CelM ketyeg benne, tehát bár mai mértékkel már nem erős, de annyira nem is gyenge.
Kösz a megerősítést Gentoohoz, belenézek. -
.mf
veterán
Sziasztok!
Olyan disztrót keresek, ami kis lemez-helyigényű - na de nem olyan DSL-esen, hanem olyat, ami nem pakol fel alapból ezernyi haszontalan programot, hanem csak egy minimalista installt végez, a szükséges és kedvenc programjait pedig a júzer saját maga teszi fel.
További kritériumok: laptopon működjön, gnome/kde gui, rendes package-töltő, ami a dependenciákat is kezeli.
A Gentoo-val szerintetek jó irányba kapisgálok?
Próbáltam már opensuset és ubuntut, az előbbiben csak a nagyon sok sallang zavart.
Előre is kösz, üdv:
.mf
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- TP-Link Archer C1200 Router eladó (1200 Mb/s Wi-Fi)
- MacBook felvásárlás!! Macbook, Macbook Air, Macbook Pro
- Bomba ár! Dell Inspiron 7400 - i7-1165G7 I 8GB I 512SSD I 14,5" 2K I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- Apple Ipad Pro 2 gen2 10,5" 2K retina A1709 64GB
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest