Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• .mf

veterán

válasz bambano #15352 üzenetére

Kösz a válaszokat! :R
    A két ext3/4-hiba közül az egyiket még félig-meddig megértem, akkor egy wl500gp routerre kötött HDD-nél inode hiba egy áramszünet után; másik esetben pedig az atom-ionos gépben szállt el egy partíció ugyancsak inode hibával, számomra teljesen érthetetlen módon, alap ubi 10.04 volt rajta, épp csak hozzákezdtem a vdpau teszteléséhez, amikor a következő indításnál ez fogadott. FSCK egyik esetben sem segített.

Freebsd és multimédia: ejj, de kár. Azért megpróbálok körbenézni, hogy mi van.
    Freebsd és terminál: mintha GUI-s verziókat is láttam volna. Ha csak időnként kell hozzányúlni, akkor oké, csak a "csak-parancssoros"-hoz nincs már kedvem.
    Pendrive: az OSt és adatokat mindenképpen külön lemezen tartanám. Pendrive annyiból egyszerűbb, hogy a szűkös mITX házba nem kell még egy lemez. Másrészt így különböző verziók könnyen és olcsón cserélhetőek, vagy lehet a fiókban egy készre belőtt tartalékom a rendszerről. Ha akarom, csak bedugom az egyik pendrive-ot, és akkor ma ubuntu server alapú fájlszerver, lamp; de holnap akár bedughatom a mint-es vagy xbmc-s pendrive-ot is. Ez leginkább csak addig kéne, amíg belövöm a dolgokat s kísérletezek ezzel-azzal. Hogy miért nem VM-en csinálom? Sajnos Atom túl gyenge hozzá, egyszer próbáltam egy w98 guestet, én sem akartam elhinni, hogy milyen lassú.

• .mf

veterán

Sziasztok!

Linux alapon ZFS-sel van valakinek tapasztalata?

ext3-4-ben nem bízok, már kétszer vesztettem el partíciót (szerencsére nem sok adat veszett el, voltak másolatok, de akkor is rohadt idegesítő) szoftveres hiba, korrupció miatt. ZFS-en gondolkozom, de wiki alapján úgy látom, hogy zfs-fuse "alacsony hatékonyságú", a másik két, már nem támogatott megoldás közül az egyik még instabil is. Ez a zfs-fuse mennyire vészes sebességben és erőforrásokban? Duál-atom gép, sajnos az ubuntu alatt ntfs is eléggé megfektette, kb 10-12 MBps volt a windows alatti 70-80 MBps helyett.

Egy atomos mini-szerverben használnám, ami lenne otthoni és távoli saját fájlszerver ("privát cloud" mai divatos fogalommal), médiaszerver, esetleg back-up szerver is, s talán router-tűzfal feladatokra is befognám. Meg lehet, hogy néha filmet is közvetlenül erről néznék, nem átstreamelve másra.

A dilemmám az, hogy
    a.) simán áttérjek freebsd-re, és akkor natívan van zfs. Viszont ez nekem új platform, s nulláról indulva mindent kereshetnék-állítgathatnék, ami munka melletti időhiányban annyira nem hangzik jól...
    b.) rakjak rá ubuntu servert, ott még elő-konfigolt pakkok is vannak (lamp, mail, openssh, print, samba, vmhost), +gui mert lusta vagyok már parancssorni :) valamint az adat-partíció zfs-re formatálva
    c.) pendrive-ra ubuntu server live persistent fenti pakkokkal, s külön lemezen az adatok.

• .mf

veterán

Visszatértem, kipróbáltam a Gentoot, de azóta már töröltem is :(
    Nem tetszett az install partíciós része (az általam látottak közül ezen a téren még mindig az opensuse10.1 az etalon) majd a hosssszúúúúú telepítés, de ami mégjobban zavart: az eddig általam próbált disztrókkal ellentétben nem is akart dualbootról hallani és elkeverte az MBR-em a mocsok; valamint ezt se szereti a notim, mert gentoo utáni következő bekapcsoláskor fél-1 perccel tovább tart a bootolás, mint különben. Ja és evvel sem kapcsolt be/ki gyorsabban, mint a többi disztróbal
    Úgyhogy kénytelen voltam az eddig legjobban működő ubuntuhoz visszatérni, és inkább azt fogom alakítgatni.

• .mf

veterán

válasz Sianis #4177 üzenetére

Ez érdekes...
    Winben rmclockkal már addig eljutottam, hogy egy sw-es throttle-el fixen x hmz-re szorítottam vissza, és tényleg lassabb is lett, viszont fogyasztás/akku-idő alig változott.
    Sőt, úgy látom, most már a broadcom wifi is támogatva van, nem kell ndiswrapperrel szórakozni :C
    Kösz, akkor belemerülök :)

• .mf

veterán

válasz Sipi #4173 üzenetére

Sajnos egy CelM ellen még az is kevés lesz (intel legalább vmi lebutított speedstepet hagyhatott volna).
    Ez a laptop-mode-tools csomag jól hangzik.
    ~12GB helyet hagytam linuxnak, de abba még egy kis virtuális win-gépet is bele szeretnék préselni. 512MB ram és egy Core Solo/Yonah-magos CelM ketyeg benne, tehát bár mai mértékkel már nem erős, de annyira nem is gyenge.
    Kösz a megerősítést Gentoohoz, belenézek.

• .mf

veterán

válasz Sianis #4171 üzenetére

Azért nem kell túl minimálnak lennie :B
    Fut ugyan GUI-nélküli busybox linux a router-serveren, de mindennapi használatra egy kicsit durva lenne :DDD
    Azért egy GUI néha jól jön.

• .mf

veterán

Sziasztok!
    Olyan disztrót keresek, ami kis lemez-helyigényű - na de nem olyan DSL-esen, hanem olyat, ami nem pakol fel alapból ezernyi haszontalan programot, hanem csak egy minimalista installt végez, a szükséges és kedvenc programjait pedig a júzer saját maga teszi fel.
    További kritériumok: laptopon működjön, gnome/kde gui, rendes package-töltő, ami a dependenciákat is kezeli.
    A Gentoo-val szerintetek jó irányba kapisgálok?
    Próbáltam már opensuset és ubuntut, az előbbiben csak a nagyon sok sallang zavart.
    Előre is kösz, üdv:
    .mf

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés