- Magisk
- One mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- Íme az új Android Auto!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Samsung Galaxy Fit 3 - keveset, de jól
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
bambano
titán
nem, arra gondolok, hogy elkezdi értelmezni az exports-ban a 192.168 kezdetű sor-részt, de mivel szintaktikailag hibás, az értelmező eldobja az agyát és a no_root_squash-ig már el sem jut.
ezért lenne jó kipróbálni, hogy 192.168.2.0/24-gyel változik-e a helyzet.
utána pedig tcpdump-pal megnézni, hogy mit csinál hálózaton az nfs, illetve ha user space nfsd-d van, akkor strace-vel megnézni azt is, hogy mit nyitogat és küld át.
-
bambano
titán
ez van a weblapjukon: "Only two remote holes in the default install, in a heck of a long time!"
korábban pedig sokáig az volt, hogy egy sem.csak arról van nagyon mély kuss, hogy a default install semmit nem rak fel, tehát egy használhatatlan rendszert kapsz, ami csak annyit tud, hogy telepít további alkalmazásokat. egy linux is lehet remote root exploit mentes, ha semmit nem teszel rá, de a semmit itt szó szerint kell érteni, tehát még egy nyamvadt sshd-t sem. viszont ha ráteszed azt, amit használnál, ugyanolyan lyukas lesz, mint a többi, mert pl. az ssh-t is openbsd-ből szokták átvenni.
-
-
@Bambano és @ Jester01 : Köszi! DefaultDepth kellett neki, és megy is!
Abban tudtok még segíteni, hogy mitől nem működhet a Blackbox-al a bilentyűzet?
Elindul, ad egy terminált (ablakdekorációk sincsenek :S ), és ugyan abból tudok indítani programokat, de amit gépelek, a terminálba megy :SOpenbox-on mondjuk van jobb gombos menü, de semmi nem működik rajta :S
-
Jester01
veterán
Látod, 32 bitben akarja nyomni:
(==) TRIDENT(0): Depth 24, (--) framebuffer bpp 32
Ezért:
(II) TRIDENT(0): Creating default Display subsection in Screen section
"Default Screen" for depth/fbbpp 24/32Próbáld meg az alábbi Screen szekciót:
Section "Screen"
Identifier "Default Screen"
Monitor "Configured Monitor"
DefaultDepth 16
SubSection "Display"
Depth 16
Modes "800x600@60"
EndSubSection
EndSectionAz 1 bit lehet, hogy kevés, célszerű default-ot is megadni, illetve a mód nevét rosszul írtad.
-
Jester01
veterán
Hm, a 800x600@60Hz elvileg bele kellene férjen azokba a frekvenciatartományokba, de lehet hogy pont ilyen default nincs (mondjuk nekem van).
Felbontásokat többféleképpen is megadhatsz az xorg.conf-ban (vagy annak a darabjaiban). Legyegyszerűbb az egysoros ModeLine forma a Monitor szekcióban. Célszerűen valami felismerhető nevet adj neki, akkor fogod látni a logban mi történik vele.
-
Jester01
veterán
Először is nézd meg az Xorg.log-ban ír-e valamit a maximális órajelekről (dot clock, h/v refresh) Ha rosszak az értékek, akkor bíráld felül őket. Például fglrx ilyet ír (nem tudom trident driver is csinál-e hasonlót):
[ 58.175] (II) fglrx(0): Ranges: V min: 56 V max: 76 Hz, H min: 30 H max: 83 kHz, PixClock max 175 MHz
Továbbá nézd meg ír-e valamit arról, hogy a hozzáadott 800x600-as módot észrevette és miért dobta ki.
-
Narancs
őstag
Köszi, mindjárt megnézem. Közben újabb fejlemény: tegnap megcsináltam amiket mondtatok, semmi mást. Kikapcsoltam a gépet. Ma bekapcsoltam és nem mozgott a PS/2-es egér, de a PS/2-es átalakítóra tett bill ment. Újraindítottam, most a PS/2-es átalakítón keresztül hajtott usb-s bill nem megy, az egér igen, és látja a Pendrive-ot, tehát újra megy az USB, de most a PS/2 nem!
És nem csináltam semmit vele azonkívül amit a fórumon mondtatok, tehát fellázadt ellenem a gép. -
Narancs
őstag
@hcl, @Jester01:
laca@laca-ubuntuC51GM03:~$ lsusb
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
laca@laca-ubuntuC51GM03:~$ lsmod|grep _hcd
laca@laca-ubuntuC51GM03:~$ cat /proc/bus/input/devices
I: Bus=0019 Vendor=0000 Product=0001 Version=0000
N: Name="Power Button"
P: Phys=PNP0C0C/button/input0
S: Sysfs=/devices/LNXSYSTM:00/device:00/PNP0C0C:00/input/input0
U: Uniq=
H: Handlers=kbd event0
B: PROP=0
B: EV=3
B: KEY=100000 0 0 0I: Bus=0019 Vendor=0000 Product=0001 Version=0000
N: Name="Power Button"
P: Phys=LNXPWRBN/button/input0
S: Sysfs=/devices/LNXSYSTM:00/LNXPWRBN:00/input/input1
H: Handlers=kbd event1
B: EV=3
B: KEY=100000 0 0 0I: Bus=0011 Vendor=0002 Product=0005 Version=0000
N: Name="ImPS/2 Generic Wheel Mouse"
P: Phys=isa0060/serio1/input0
S: Sysfs=/devices/platform/i8042/serio1/input/input2
H: Handlers=mouse0 event2
B: EV=7
B: KEY=70000 0 0 0 0 0 0 0 0
B: REL=103I: Bus=0011 Vendor=0001 Product=0001 Version=ab41
N: Name="AT Translated Set 2 keyboard"
P: Phys=isa0060/serio0/input0
S: Sysfs=/devices/platform/i8042/serio0/input/input3
H: Handlers=sysrq kbd event3
B: EV=120013
B: KEY=4 2000000 3803078 f800d001 feffffdf ffefffff ffffffff fffffffe
B: MSC=10
B: LED=7laca@laca-ubuntuC51GM03:~$
Most megjelent a key, mert átalakítóval működik, de pendrive még nem látszik.
-
-
lapa
veterán
mondjuk nálam úgy van, hogy hitelesítesz, aztán viheted a kártyát amerre látsz. szóval ugyanaz a rendszer, mint jelszóval, nem szarakodtam hogy lockoljon ha kihúzom vagy ilyenek. a kártyát eleve nem lockolhatod, mert mittomén először sudo-zol, aztán nyitod a truecryptet. ezt egy klikkre csak úgy tudod megtenni, ha elengedi sudo után a kártyát.
a fogyasztásmániával meg nagyon szépeket lehet alakítani, csak a kompromisszumokat kell kikerülni valahogy.
-
lapa
veterán
látni láttam, de nem vagyok teljesen képben melyik mit néz. ha minden igaz nem minden esetben triviális a fakelés. de mivel nagy ívben kikerülöm a részleteket nem ismerem. a gépen első dolgom volt lehúzni a szalagkábelt, nekem ne fogyassza a fél tizedwattot. nem lopom én az áramot.
-
lapa
veterán
azért privát adatokat nem bízok ujjlenyomatra. ahogy mondani szokták mindenre felírod, amit megfogsz. akkor már inkább a jelszó, még mindig megnyugtatóbb implementációs oldalról.
vpn kapcsán egyelőre örülök, hogy legalább egy xauth-os ipsecet összehoztam, pláne androidon küzdöttem eleget. ez is a nevetségesség teteje a cisco részirűl hogy nincs működő kliens, mindegy. mindenesetre a certifikás-smart cardos vpn szép feladat, majd egyszer talán nekifutok. de szerintem a fritzbox nem fogja támogatni, csak hekkelt fw-rel.
-
na pont a telefonos hibaelhárítás volt, ahol ez jól jött. az, hogy nyomd meg ezt és ezt a gombot, aztán a fekete ablakba írd be ezt és ezt, aztán olvasd fel, hogy mit írt ki. erre bárki képes.
de hogy
-kattints arra a kis fehér kockaszerű képecskére, ott az óra mellett... nincs? akkor a kis háromszögre mellette... nem, nem arra.nem, nem is ott. (hol a p*csában kattingathat ez?)... aztán ami eljött ablak, annak ott fölül a fülei közül válaszd ki a...(húúú hogy is hívják azt a fület?)... a fül az a kis (hogy magyarázzam el, hogy mi az a fül?), igen ott rákattintasz a ...erre nekem nincs idegem
-
lapa
veterán
be is tenne nem tudnék ssh-zni teló meg gép közt, milyen kocka már. meg nagyon jól jön a linuxos tudás pl ha androidon cisco ipsec vpn-t akar az ember. csak úgy repkednek a mountok meg az insmodok.
scanneléssel sose volt gond, szerintem ami twain azt rádug-scannel. mondjuk szerintem az xsane írója eléggé besavazott, de az ubu-s simple scan elsőre is felfogható.
-
Anakin007
aktív tag
Lehet, de gépek hálózatba kötése nem éppen mindennapos, átlag felhasználós gyakorlat.
Az iso-ról a legtöbben azt se tudják, mi az, mármint a hétköznapi userek.
De ne érts félre Te sem és más se: nem szívózni akarok, csak száraz, tényszerű, reális szempontok alapján vizsgálni a témát, ami szerintem örök.Mit akar az átlagos jónép inkább: ssh kapcsolatot csinálni win7/xp és a telefonja között vagy szkennelni?
Viszont a digitális fényképezőgépek és a telefonok világában egyértelműen a linuxok a jobbak, eddig bármilyen disztró bármilyen ablakkezelővel gond nélkül kezelte ezeket, mindenféle telepítgetés nélkül. Legalábbis nem tudok ellenkezőjéről, sőt: saját tapasztalat, az iphone-om is azonnal látszott portolható médiaként mandriva-n, amint feltettem az 1db kis csomagot binárisból, amit felajánlott iphone szűrés után a csomagkezelő.
-
-
Speeedfire
félisten
Virtuális gépen kipróbáltam 64Mb-al, de a Debian 6 alternate telepítő elhal csomagtelepítés közben.
Régebbi verziót próbálj meg esetleg. A scriptet csak azért linkeltem, hogy sok dolog van benne amit lehet kukázni és marad erőforrás. De szerintem ne ragaszkodj ennyire a debianhoz. Van sok más distro ami direkt kis gépekhez kell csinálva.
pl ez, debianra épül és gyors. A 64MB ram már kérdéses. Nem tudsz a telepítés idejére szerezni valakitől ramot?
Győr környékén tudnék adni, edo és ddr1 ramot is. -
azért tovább is sikerült olvasni?
egy Linux-disztró gépigénye nem kisebb, mint egy mai Windowsé. persze, vannak nagyon lightweight disztrók meg ablakkezelők, csak azoknak a használhatósága egy Windows-on szocializálódott felhasználónak az űrsiklók kezelésével vetekszik, meg oké, hogy az asztal gyors, de aztán indítanál egy böngészőt, és a Firefox minden környezetben Firefox marad. Firefoxos gépigénnyel.
csodás, hogy a Lubuntu meg az LXDE gyorsabb önmagában, csak senki nem az op.rendszert használja, hanem a programokat.
plusz továbbra is fenntartom, hogy semmi értelme szenvedni a Linux-szal, ha még soha nem használta, akkor ne más gépén próbálkozzon, hogy akkor most hogy is kell felrakni a Thunderbirdöt, mert az első dolga úgy is az lesz, hogy felmegy a netre, letölti aztán csodálkozik, hogy duplaklikkre nem az történik, amire számít.
én már bátran pakolok az ismerőseimnek Linuxot, mert összerakom, többet nem kell hozzányúlni, ha mégis valami nyűgje van, akkor tudok segíteni, a felhasználó meg boldog lesz és büszke, hogy Linuxos.
most a kolléga hiába tesz fel egy Linuxot, sem ő, sem a céljúzer nem fog érteni hozzá, lesz egy hét tömény szopás, aztán format c:\ és megy vissza a jól megszokott XP, a véleményükbe meg örökre beég, hogy Linux egy használhatatlan fos.
-
Narancs
őstag
Háát, amin parancssorba kell gépelni, hogy létrehozzak egy parancsikont az asztalra, vagy két kattintással örökre eltüntethető a tálca, az nekem inkább bonyolultnak tűnik. Arról nem is szólok inkább, hogy Win98 óta nem láttam olyan fagyást, amit tegnap Lubuntu produkált. Klasszikus fagyás fagyás, egérmutató nem mozdul, semmire nem reagál. Persze lehet hardware hiba okozta, bár előtte 6 évig ment xp a gépen hiba nélkül...Nem akarok trollkodni, csak nem hiszem, hogy ti, akik gondolom régóta Linuxoztuk belelátnátok abba a helyzetbe, amikor először találkozik az ember Linux -szal. Persze, hogy nektek faék egyszerűségű.
-
Narancs
őstag
Persze én voltam a hülye, az integrált VGA-nak leosztott 16 megát, így nem volt meg a 256 valójában. Letiltani biosból nem lehet, marad a +ram. Amúgy jó hogy ki tudtam próbálni "éles bevetés" előtt, mert így rá kellett ébredjek, hogy ezzel tuti nem fognak boldogulni az XP-n szocializálódott rokonék, ahová eredetileg szántam a Lubuntut. Náluk már akkor para van, ha az XP kiír valamit, ami szokatlan. Legtöbbször el sem olvassák csak felhívnak, hogy megint rossz a gép. Pedig mondjuk csak rinyál valamelyik program a frissítés vagy lejáró licensz miatt. Szóval egész nap csörögne a telefonom, de ami rosszabb, hogy még segíteni sem tudnék, mert ez a terep nekem is új. BTW magamnak meghagyom, játszogatok vele, és megpróbálom kitapasztalni hogyan lehet bolondbiztosra belőni. De ha létezik olyan verzió, hogy "Linux az XP-hez szokott anyádnak", az nagyban megkönnyítené az életem.
-
Speeedfire
félisten
Hát, de csak lan oldalról. Vagy tévedek? Hogy a sz*zmária tudja magát felvenni a lan részhez? Ez a biztonság rész új nekem teljesen, ismerkedek egyelőre erősen az iptables, nmap, tcpdump és egyéb nyalánkságokkal.
MacCaine: Szerverem nincs, nem hogy több egyszerre.
De nem is ez a lényeg, maga az elv. Eldobja a csomagokat vagy sem. De egyelőre nem dobálja...a fene tudja még, hogy miért nem. -
Stirlitz
senior tag
Azt nem tudom, de én is belefutottam egy hibába, egyszerűen nem eszi meg a wlan usb stickem. Kár, mert ilyen tempo pc-n nálam nagyon régen volt. Ezért körbenéztem és találtam egy lucid-pupy nevű linuxot, ami ubira épül. Most ezt próbálgatom. Remélem a hardver felismerés és installálás rész, pont olyan jó benne, mint az eredeti ubiban.
-
-
MacCaine
őstag
Közben olvasgatok, azt írják, a biztos a 32 bit, úgyhogy marad az. Kolléga a szintén 410-esére 64 biteset rakott, de nem stabil neki.
"(#13132) bambano": Egy nagyon fincsi kis disztró, kifejezetten biztonsági tesztelésre, soksok telepített szoftverrel (pl. metasploit framework, aircrack-ng, stb.).
-
Morpheus
tag
konkretizálni nem is akartam, inkább csak egy általánosan bevált receptre lettem volna kiváncsi, pl:
Debian + Wine az esetek nagy részében működik vagy
Mint + Virtaul XP a tuti
vagy valami hasonlópersze tudom, linux alatt próbálkozni kell ilyenekkel csak azért bíztam benne, h van tapasztalat
majd ha véégre kijön D3 és sikerült feltolnom akkor mindenképpen megírom
meg a többi játékkal kapcsolatban is a tapasztalatokat
1ben bízom, hogy nem win lesz a végső megoldás
mert akkor az halál...
azért köszi a válaszokat
Üdv -
Morpheus
tag
"Amúgy a külföldi nagy Linuxos oldalakon nem segítenek?"
de segítenek, majd logouton ki is fejtem
meg az itthoni segítőkészséget is(nem konkrétan ide értve)
"és nem hinném, hogy te 5-7 éves játékokkal akarnád tolni..."
igazad van, 1 konkrét játékot szeretnék csak felrakni... a lényeg, h az induljon, de az majd akkor fog kiderülni ha megjelenikD3... elébe megyek, mielőtt megkérdeznéd
"Amit Linuxon mountolsz, az persze, hogy látszik, mivel a Wine látja Z: -ként a teljes Linux könyvtárfát."
és tegyük fel, hogy ha a Diablo 2 kéri a Play cd-t akkor a progi a teljes Z-t is végigellenőrzi és azon belül is megtalálja a bemoutolt discet? nem vagyok benne biztos, h ez így k.o.sher
de lehet én tévedek
szerk.:
az már biztos, h fogok erről egy nagyobb lélegzetű logout bejegyzést írni
játék linux alatt... -
Morpheus
tag
na igen, csak amit moutol linux az látszik wine alatt is?
amúgy igen, ez lett volna a következő kérdésem, hogy valakinek van-e tapasztalata virtuális gép alatti játékról, mennyire terheli le a rendszert a dolog
esetleg erről a progiról van valakinek tapasztalata?:
Play On Linuxamúgy nagyobb profizmust várnék itt emberektől
visszaolvasva egyből az a válasz, h win-es játék csak windóz alatt megy és slusz-pasz amit én egyből tudok cáfolniérdemi segítséget kérek nem pedig sablon, használhatatlan válaszokat
előre is köszikülföldi nagy linuxos oldalakat is átrágva igenis vannak megoldások, csak gondoltam hátha hazai körökben is vannak tapasztalatok és jótanácsok
máskülönben ezt is majd én tesztelem ki és írok erről is egy cikket...
-
bambano
titán
mert mostanában isc-dhcp-server van, nem dhcpd3
/srv/tftp# apt-cache search isc-dhcp |grep server
isc-dhcp-dev - API for accessing and modifying the DHCP server and client state
isc-dhcp-server-dbg - ISC DHCP server for automatic IP address assignment (debug)
isc-dhcp-server-ldap - DHCP server able to use LDAP as backend
isc-dhcp-server - ISC DHCP server for automatic IP address assignment -
lapa
veterán
én annyit csináltam, hogy apt-get install ltsp-server-standalone és minden készen volt, inkluzíve dhcp konfig. nem kérdeztem nagyon az ubuntut, hogy ő melyiket szeresse alapértetlenkedni.
ha nem építesz klienst szerintem nem sok helyet foglal. ha tolsz rá egy ltsp-build-client -et, akkor már megszalad persze.
-
-
bambano
titán
a linux rendszerint minden memóriát cache-nek használ, ami nem kell a programoknak, meg néha többet is.
swap-re (amit egyébként helytelenül nevezünk swap-nek, pagefile-nak kellene hívni) akkor kerül egy memóriaterület, ha elfogyott a szabad memória és fel kell szabadítani valamennyit. na ezt a felszabadítandó területet cache-re rögtön lefoglalni eléggé hülye ötletnek tűnik.
-
Speeedfire
félisten
De úgy néz ki így sem jó valami.
Jó lett, nem is írt hibát. Látszólag átírta a jelszót. Majd fel akartam lépni phpminiadmin-nal és hibát írt ki, csak úgy mint a phpmyadmin.Cannot connect to the database because: Can't connect to local MySQL server through socket '/tmp' (146)
Mondom megváltoztatom megint a jelszót, de megint azt írja ki, hogy:
mysqladmin: connect to server at 'localhost' failed
error: 'Access denied for user 'root'@'localhost' (using password: NO)'A mysql parancsra meg:
root@Server:/usr/lib# mysql
ERROR 1045 (28000): Access denied for user 'root'@'localhost' (using password: NO)
root@Server:/usr/lib#Hiba van még mindig az éterben.
-
Drótszamár
őstag
Használtan vettem kb 1 éve. Egy darabig webkamerából csinált IP kamerát, aztán pihent a szekrényben is. Az időjárás állomást kb 1 hónapja olvassa. Eddig is fagyogatott, de azért mert betelt a lemez, és ezt logolta is. Most van neki 5 giga szabad helye, és 512 mega swap.
A legutolsó fagyásnál épp 0.0 volt a load, túlterhelve nem volt.Lehet átflesselem a másik kamerásat is Debianra, és kipróbálom azt is. Ha az nem fagy akkor tényleg hardver gond.
Ha szétszedem mit nézzek rajta?
-
Drótszamár
őstag
-
Haladok.
Az udhcpd lesz a probléma forrása; megnéztem windóz alól, hogy mit ad át a DHCP a klienseknek, és a Default Gateway 0.0.0.0 és 192.168.2.1 volt, holott én csak a 192.168.2.1-et írtam az udhcpd szerver konfigba.
Kapcsolat dsable-enable a windóz kilensen, és akkor már csak 192.168.2.1 volt a gateway, és úgy volt NAT is. Mindjárt megnézem Linuxokkal is.Ja, és az udhcpd.leases -be nem ír semmit... dumpleases kb. üres kimenetet ad...
Valaki látott már hasonlót? Miért ad át ilyet, látszólag magától?
-
vadcoca
tag
Egy próbát megér önállósítani
syslog-ba egyébként mit ír?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Végleg lenyomta a tévét a streaming az USA-ban
- NBA és kosárlabda topic
- Viccrovat
- Pokoli repetát hoz az új GeForce driver
- SSD kibeszélő
- Vezetékes FEJhallgatók
- További aktív témák...
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Bomba ár! Dell Latitude 5310 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- KIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad Ultra Docking Station (40AJ)
- Csere-Beszámítás! Ryzen 9 9950X3D Processzor! 16Mag-32Szál!
- Motorola E40 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi Redmi 10 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest