- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Fotók, videók mobillal
- Csíkszélességben verné az Exynos 2600 a Snapdragon 8 Elite 2-t
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
- iPhone topik
- Motorola Edge 50 Pro - több Moto-erő kéne bele
- Magisk
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Claude Leon
senior tag
Nekem sem, bár állítólag már lehet intézni, hogy gnome2 kinézete legyen, attól még szerintem funkcionalitásban nem lesz 2-es
Ezért a mate-t használom, jól sikerült fork (igaz, az 1.4 kiforrottabnak tűnt, mint az 1.6), xfce kicsit szerényebb képességű (a fedorámon u.a. memóriából kijönnek), cinnamont még nem nézegettem, de amennyire olvastam róla, valahol a 2 és 3 közé tenném (memóriaigényben inkább 3)Jester01: Azok nem azok a csomagok, amik eleve bentvannak?
Telepíteni az alap slackware(és leszármazottai) mellett még deb-et is enged (persze konvertálja sajátnak).
Egyedüli nehézség, hogy a függőségekkel nem vacakol, az ki kell keresned. -
-
-
Jester01
veterán
Az elsőből az látszik, hogy a GPU órajelet szépen visszaveszi, ahogy kell. Tehát azzal nincs baj.
A másodikból az, hogy nincs telepítve szóval tedd felDebian alapú rendszeren cpufrequtils csomag.
A harmadik alapján elvileg rendben van a hardveres gyorsítás (legalábbis ami a rajzolást illeti).Azt nem tudom, hogy smplayer/kmplayer esetén hogy van, de sima mplayer írja, hogy mire használja el a processzort. Azt kellene megnézni, lehetőleg xv kimenttel (-vo xv)
-
Jester01
veterán
GPU energiatakarékosságot a driver elvileg magától csinálja. Hasznos parancs aticonfig --od-getclocks --od-gettemperature
CPU energiatakarékosságot alapesetben be szokták kapcsolni a disztrók, ezt pedig cpufreq-info segítségével lehet ellenőrizni, illetőleg cpufreq-set segítségével állítgatni.
Videó gyorsításra xvba használható, xbmc-vel érdemes nézni.Illetőleg ellenőrizni kellene, hogy a driver megfelelően települt-e, a kernel résszel együtt. Legegyszerűbb glxinfo | grep rendering:
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A Chakránál csak egy repót kell belőni a nem QT alapú progikhoz aztán kulcsra kész, teljesen felhasználó barát.
Ilyen ArchBanges tippekre meg ne hallgass, az nem egy kényelmi disztró, de nem is az a célja.
Gyere át a Chakra topicba, ha gondolod.
Siriusb: pedig mindenki tudja, hogy KDE a király. És a Chakra.
A kapitány úr tudja a tutit!
-
Siriusb
veterán
Van itt egy kapitányi rangban tevékenykedő őrült
, aki KDE-t (és éppen Chakrát) használ. Néhány ember, velem együtt, nem igazán rajong a KDE iránt.
Ezen kívül még a Manjaro-t szokták javasolni, de nem tudtam még annyira unatkozni, hogy szemügyre vegyem.Egyszóval a fent említett illető biztosan szívesen fog segíteni.
-
Siriusb
veterán
Én két végletben gondolkoznék: ha kevés időt akarok rászánni: Debian. Amennyiben bátor vagyok, szeretnék mélyebben megismerkedni a linuxszal, teljesen a saját ízlésemre alakítani a rendszert, s mindenből a legfrissebbre van szükségem és azonnal: Arch Linux.
Egy véleménynek ez is jó. -
vadcoca
tag
Minden ext2/3/4 filerendszeren alapból 5%-ot tart fent. Részben a root-nak, de a töredezés elkerülésére is. Ha túl kevés szabad hely van, nem tud már egybefüggő területet lefoglalni.
Naplózás mindenképpen lassít, de nem jelentősen. Adatbiztonság miatt érdemes bekapcsolva hagyni. Valahol láttam már tesztet, de most nem találom, pár % sebességvesztésre emlékszem csak. Max. pendrive/cf kártya esetén lehet jelentősebb, vagy régebi ssd-ken. -
Vladi
nagyúr
rootnak elivleg ott tart fenn, ahol a /root van. De naplózásra is.
Hagyhatod bekapcsolva, azért van, hgoy tegye a dolgát. ext2-3 oda vissza kompatibilis, tudod őket kapcsolgatni. De ext4 már nem, vagy csak nagyon kis részben. Ha adatot toltál rá, akkor már hagyd így.
A tempó különbséget nem fogod érzékelni napi user használatra.Profi disztró, csak úgy dobál verziókat.
Én hagynám.
-
Gyors teszt alapján hibátlan.
A többi majd kiderül.
Viszont egy láma kérdésem lenne.
Mi a legegyszerűbb módja, hogy a netet megosszam a többi gép felé?
Ezt annak idején ismerősöm állította be nekem az előző linuxos gépemen és hülye fejemmel nem is piszkáltam ezt a területet.
Két hálókártya van a gépemben, az egyiken bejönne a net pppoe-vel, és a másik megy a switch felé.
Szeretnék MAC address alapján IP-t és domain-t szűrni. Egyik MAC address esetén úgy szeretném, hogy minden tiltva legyen, kivéve, amit én engedélyezek (itt jó lenne valahogy értesülni arról, hogy miket blokkolt a gép, hogy tudjam, engedni, ha kell, mert foglamam sincs, hogy a windows-os gép honnan tölt le frissítéseket).
A többi MAC address esetén meg csak néhány dolgot akarok tiltani.
Minden gép egy switch-en van - kivéve a linux gépbe bejövő netet.Köszi!
-
Csak AHCI-ben van NCQ támogatás (meg sok egyéb szolgáltatás is). Azt, hogy túléli-e a Linux a váltást, azt neked kell kipróbálni. Van olyan disztró, ami simán túléli, van olyan, ami csak látszólag(mintha túlélné, de "furcsán" viselkedik a meghajtó lemezes műveletek közben) és van ami beáll...
Szóval próba szerencse, ha meg gond van akkor húzd újra. (ha nagy kapacitású HDD-d is lenne, akkor mindenképp AHCI, még ha látszólag semmi gondot sem tapasztalsz.)
-
Megoldottam, ne törjétek magatokat.
Kiderült, hogy a partíciós tábla MS-DOS volt, és ezt képtelen volt az installer megváltoztatni magának, illetve a Sabayon LiveDVD partíciónáló sz*rjával hiába hoztam létre és formáztam meg a partíciókat, még csak nem is lehetett vele megnézni, hogy milyen típusú a partíciós tábla, nemhogy megváltoztatni.
Persze ott nem szólt, hogy install esetén ez nem lesz megfelelő.Kissé gagyinak érzem ezt a működést, vagy csak én vagyok a kényelemhez szokva? Eddig is volt fent Sabayon, de azt zsírúj winyóra raktam. Windows mellett / után régebben inkább OpenSuse meg Lubuntu volt.
Viszont, a systemrescuecd-n volt gparted, amivel megoldottam.
Másik, amit nem értek, hogy miért kellett neki feltétlenül /boot/efi partíció. Régebben erre nem volt szükség. Ez az UEFI-s alaplapom miatt van? Hol tudok erről bővebben olvasni? Nem találtam ról ainfót, csak azt, hogy ide rakja a rendszer a bootloadert. Azt, hogy ennek mekkorának kell lennie, és hogy miért van rá szükség "újabban" arról nem találtam semmit. Én 555Mb-ot adtam neki.
-
-
MacCaine
őstag
"Első körben az adataim biztonságáról szeretnék gondoskodni."
Akkor 2(-3-4) helyen tárold őket, és naponta (óránként) szinkronizáld. Felhőbe fel lehet pakolni pl. Dropbox, Google Drive, stb. Csak arra ügyelj, hogy ha szerepel párszor az al kaida, jihad, bin laden, 9/11, esetleg a bomba karaktersorozat az adataid között, akkor valószínűleg egyenruhás emberek fognak keresni nem sokkal a feltöltés után.
(#17929) sanzi89: Windowson ez az Active directory lenne, Debiannál meg nézd meg a kiosk módot. (Remélem jól értelmeztem a kérdést.)
-
MBR-ben max 4 elsődleges partíciód lehet, vagy 3 elsődleges és 1 extended, maximum 2 TB megcímezhető területtel egy partícióban. GPT-ben nincs limitáció a partíciók számára vonatkozólag (except Windows, ahol 128 a max. partíciószám), 9.4 ZB a megcímezhető terület egy partícióban.
-
pakriksz
őstag
vinyónál semmi hátránya nem lesz a naplózásnak, csak előnye (nagyobb biztonság áramszünetkor). Csak memóriás adattárolónál van értelme naplózásmentesíteni.
A naplózás a fájlrendszereknél pedig kb olyasmit jelent, hogy amikor írsz a lemezre, az először a naplóba kerül, majd később helyeződik át a végleges helyre, így ha felülírsz, csak akkor fog ténylegesen felülíródni, ha az új adat teljesen rendben van, ha mondjuk jön egy áramszünet, csak a naplóban lévő félkész fájl lesz sérült, az eredetihez még hozzá sem nyúlt. Meg nyilván ilyenkor kevésbé töredezetten tudja rendezni a fájlokat, mert utólag egy üresjáratban ráér ezzel foglalkozni.
És ez az áthelyezgetés nem gond HDD-nek, viszont memória alapúak ugye korlátozott számban írhatóak, na meg ott nem számít a töredezettség sem. -
pakriksz
őstag
én is olyan teszteket láttam amiben az ext4 gyorsabb volt azonos cpu használattal/ kevesebb cpu-t használt, mint az ext3.
-
BoB
veterán
Van egy olyan felhasználói csoport amelyik tagjai megtehetik ezt. Általában power. Ha ennek nem tagja csak úgy tudja kikapcsolni a gépet ha rendszergazdai jogokkal teszi. Ergó ha kivesszük a sudoers vagy wheel vagy abból a csoportból amire a sudo állítva van, nem tudja kikapcsolni. Persze, nem tudhatja a root jelszót sem.
-
Jester01
veterán
-
bambano
titán
az asterisk alapvetően egy pbx, nagyon konyhanyelven és nagyon leegyszerűsítetten fogalmazva egy sip router. mindent képes routolni (előre lefektetett hívási tervek alapján), ami sip.
az összes többihez meg árulnak olyan hardvereket, amitől sip lesz. na ezeknek az árától tettem le a hajam nemrég.
hátha ez vagy ez. de a gugli sok találatot ad asterisk gsm keresésre.
-
sanchomuzax
aktív tag
Valami ilyesmire gondolsz?
-
Siriusb
veterán
Szia!
-
bambano
titán
szerintem nem pontos az a hsz, mert nem azt mondta vagy nem azt kellett volna mondania, hogy lecsap a billentyűzetre, mert ilyen nincs, hanem azt, hogy lecsap az egyik X session-re. Amit annak a session-nek adtál erőforrásként, arra tud lecsapni és azt tudja használni. Ha az az X nem kapott klavit, akkor csak a levegőbe kapkod legyek után.
Egyébként végülis mindegy, bekonfigurálod az xbmc-nek a ps2-es klavit, és nem dugod rá...
-
rt06
veterán
miben jobb a xen?
elhanyagolhatoa teljesitmenykulonbseg a virtualizalt gep es egy ugyanazon a hardveren futo valos oprendszer kozott
cserebe csoppet sem nevezheto egyszerunek a telepitese es megfelelo beallitasaharom vga-ra akkor lesz szukseg, ha harom kulon virtualizalt rendszert szeretnel, es mindharom kimenetet szeretned nezni
-
rt06
veterán
en is virtualizaciora szavaznek (szemelyes preferencia szerint xen-re), viszont ahhoz kelleni fog meg egy vga, ugyanis nem fogod tudni megoldani, hogy egy kartya kulonbozo kimenetei kulonbozo gepekhez menjenek
plusz nagyon meg kell nezni, mit tud a hardver (foleg a cvpu es az alaplap), hogy a hardveres virtualizacio (win-hez mindenkepp kell) es a hardverek atadogatasa menjen
plusz vga atadassal szokott lenni sok szivas, szoval ennek is utana kell jarni meg a telepites elkezdese elott -
Jester01
veterán
1) Amikor a múltkor valaki ilyet kérdezett, gyorsan kipróbáltam, működött. Mondjuk kézzel kellett túrkálni az xorg.conf-ban tehát nem kattintós, de utána a használat során már nem hiszem, hogy lesznek buktatók.
2) Általánosságban mind az nvidia mind az amd driver tudja dinamikusan szabályozni az órajeleket és az energiagazdálkodást, de teljesen lekapcsolni szerintem egyik sem fogja (az optimus meg hybrid crossfire izék szerintem nem nagyon működnek linux alatt, de majd valaki kijavít ha mégis). Fogyasztás szempontjából gugli szerint kb. 12W-ról van szó ami szerintem nem nagy tétel. -
-
Jester01
veterán
$ aticonfig --od-getclocks
Default Adapter - ATI Radeon HD 5700 Series
Core (MHz) Memory (MHz)
Current Clocks : 157 300
Current Peak : 850 1200
Configurable Peak Range : [600-960] [1200-1445]
GPU load : 14%
$ cpufreq-info -c 0
cpufrequtils 007: cpufreq-info (C) Dominik Brodowski 2004-2009
Report errors and bugs to cpufreq@vger.kernel.org, please.
analyzing CPU 0:
driver: acpi-cpufreq
CPUs which run at the same hardware frequency: 0 1
CPUs which need to have their frequency coordinated by software: 0
maximum transition latency: 4.0 us.
hardware limits: 1.40 GHz - 4.00 GHz
available frequency steps: 4.00 GHz, 3.40 GHz, 2.80 GHz, 2.10 GHz, 1.40 GHz
available cpufreq governors: ondemand, conservative, performance
current policy: frequency should be within 1.40 GHz and 4.00 GHz.
The governor "ondemand" may decide which speed to use
within this range.
current CPU frequency is 1.40 GHz (asserted by call to hardware).
cpufreq stats: 4.00 GHz:5.90%, 3.40 GHz:0.01%, 2.80 GHz:0.02%, 2.10 GHz:0.03%, 1.40 GHz:94.05% (115001) -
bambano
titán
szerintem ez két gépes feladat. az internetezésre meg médialejátszásra egy erőmű, amivel rendesen megy a flash meg a többi, viszont kikapcsolod, ha nem kell.
kamera streamelésre, torrent seedelésre meg egy kisfogyasztású gép, ami viszont folyamatosan megy, de nincs benne videokártya.
hogy van-e haszna egy 200-300 wattot igénylő tevékenység leválasztásának a 7/24-es gépről? gondold meg
-
bambano
titán
-
-
lapa
veterán
"bekapcsolt compiz"
haha, bepánikolva írt tegnapelőtt a szülő, hogy nagyon furcsa a gép, "olyan mikor megnyom egy ikont, mint mikor a vízbe kavicsot dob valaki".
ránéztem, visszaraktam "none effect"-re (azért érdekelne mitől kapcsolódott be), és azóta újra boldogság van hogy nem fodrozzák szemcukorkák a képernyőt meg az idegeit.
persze gondolom nálatok másért van fenn a compiz, csak eszembe jutott.
-
Vladi
nagyúr
Ezen én is sokat dilemmáztam. Az ati rohamostan fejlődik, most elvielg már ott a tart a dolog, hogy openelec a brazost ki tudja hajtani hd videó értelemben.
nvidiával nem lősz mellé az is igaz.
De miért akarsz most váltani? Nekem nemsokára lesz eladó htpc-m, nvidiás, mivel beleszerettem ebbe.
-
Jester01
veterán
-
Tuschke
tag
Még mindig azt mondom, hogy debian. Nagyon jól le lehet pucolni, az apt-builddal helyben újrafordítható, vannak kisebb ablakkezelők is benne. Pl az xfce éppen jó választás.
Tulajdonképpen a lényeg az volna, hogy a felesleget, a fejlesztői cuccokat, és a kiszolgálókat le lehet irtani róla. Ami meg kell, az meg úgyis kell.
Vagy gentoo, de ott sem annyira egyszerű az élet
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hálózati / IP kamera
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Milyen videókártyát?
- DJI topic
- NBA és kosárlabda topic
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- hdanesz: Hyundai Ioniq 28kWh - Első benyomások - második felvonás
- Gitáros topic
- alza vélemények - tapasztalatok
- Fotók, videók mobillal
- További aktív témák...
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- 123 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG STRIX Z270G GAMING WiFi alaplap garanciával hibátlan működéssel
- LG 48C4 - 48" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- 121 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- Samsung Galaxy S25 Ultra 1TB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest