Hirdetés
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Heteken belül ár/érték bajnokot avat a Poco
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Telekom mobilszolgáltatások
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Mobil flották
- Az Android 16 már nem jön a Nothing Phone (1)-re
- Garmin Instinct – küldetés teljesítve
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
tomp
Topikgazda
Android 11-ig van csak leírásom hozzá. Nem tudom, hogy 12-es rendszernél mi a menet sajnos.
-
Pál úr
csendes tag
Sziasztok!
OnePlus 7 (nem T, nem Pro) telefonnal küzdök, volt rajta korábban egy béta OxygenOS, tegnap valami miatt frissült (gyanús, hogy én nyomtam félre valamit, de nem tudom mit). A lényeg, hogy wipe-olta a telfont, és minden ment a kukába... Felment rá egy Android 12, gondolom OxygenOS. Van benne két SIM kártya, egy Yetteles és egy Vodás. Nem vagyok képes beállítani a VoLTE-t semelyik kártyára.
Tudtok Budapesten olyan szervízt vagy embert ajánlani, aki ezt meg tudja oldani?
-
thomas77
senior tag
válasz
donjohnson #7696 üzenetére
A Voda oldala szerint mind a 4 angol szolgáltató roaming partner. Elvileg a Three-nek is működnie kellene.
@dr9
Érdekes, hogy a VoLTE roaming partnereket csak az előfizetéses listában mutatja. Persze ott is csak X-ek vannak. A feltöltősöknél még X sincs. -
-
dr9
tag
Romániában sincs, ezt én a listáról szedtem, hogy van. Bár romániában a vodafone-nál nincs is tervben a volte roaming (nem mintha még ugyanaz a cég lenne). A telekomnál nem lehet tudni, mert azok csak úgy meglepnek a dolgokkal, mint most is, hogy csak úgy egy nap random megjelent az eSIM bejelentés nélkül.
Szóval Romániában vagy a Digi-vel vagy az Orange-al lesz majd valószínűleg VoLTE roaming (csak náluk van jelenleg). Figyelem mindkettőt, határ közelében lakok, de mind4 román szolgáltató közül, csak a voda RO roamingol a magyar vodán, visszafele meg senki se roamingol digi-n, csak az az 1-1 még megmaradt Digi-s.
Remélhetőleg nemsokára lesz, mert a két ország között elég sok az átjárás, és ez a schengen csak rá fog tenni egy lapáttal. -
thomas77
senior tag
Rápróbáltam én is itt Angliában... Hát elég mókás teszt volt.
Az alapértelmezett roaming partner a Vodafone UK. Ott pillanatnyilag nem megy még a VoLTE roaming.
O2-n sem megy. Hívásnál levált 3G re.Nem is tudtam, hogy itt még van 3G.
A Three-re fel se tudom erőltetni a telefont. Kb 1 óra próbálkozás után feladtam. Holott a vodafone.hu szerint mennie kellene 2G, 3G, 4G-n is. Persze ez egy kicsit sántít. A Three-nek soha sem volt GSM hálózata még mutatóban sem.
Az igazi móka az EE-vel való teszelés volt. Sokadik próbálkozásra felkapaszkodott a magyar vodás kártyám az EE-re. Próbáltam hívni az angol számomról a magyar vodásat. A vodás kártyám LTE-n volt. A hívás indítása után leváltott EDGE-re, majd vissza LTE-re, majd megint EDGE végül megint LTE, mindezt 2-3 másodperc leforgása alatt. Ezután azonnal bemonta az angol telefonom, hogy az előfizető pillanatnyilag nem kapcsolható. Mindezt németül.
Szeptember elején voltam utoljára Németországban. Azóta Angliában roamingol a magyar vodás kártyám. Miért gondolta a rendszer, hogy egy angol számról hívva egy magyar számot németül kellene bemondani a sikertelen hívás szövegét?
Sokadik próbálkozásra végül sikerült a hívás, de csak akkor, amikor végre sikerült EGDE-en maradnia a telefonomnak.
Szóval a lényeg: mifelénk még nincs VoLTE roaming. -
dr9
tag
Olaszországban, a vodafone hálózatán, elérhető a volte roaming, vodafone HU-val
-
törölt tag
válasz
tibor23 #7689 üzenetére
A voda romániában csak a megyeszékhelyeken oké, mióta kikacsolták a saját állomásaikat vidéken, és mióta vidéken kizárólag B20-on, RAN sharinben szolgáltatnak az orange antennáin - ezzel nemcsak a rurális lakosokat b*szták meg, hanem gyakorlatilag minden (pl. 10 ezres) kisváros lakosát is.
A digi valóban jó, de arra nem engedik fel sem a magyar vodás sem a magyar telekomos kártyát.
Hogy miért akartam a román telekomon roamingolni? Mert ahol tartózkodtam oda jobban belátott a telekom antennája (T 102 dBm vs orange 113 dBm), és 60-70Mbps-es sebességet mértem tavasszal a telekom.ro-n, miközben az orange ugyanott 2-3 Mbps-et tud.
-
thomas77
senior tag
-
törölt tag
válasz
domper2015 #7687 üzenetére
2 hete voltam, és a magyar T-s kártya a román orange-ra van priorizálva. Kézi hálózatválasztással ugyan rákényszerítettem a román telekomra, de pár perc használat és minimális adatforgalom mellett ledobott 4G-ről 2G-re, és ott is maradt. Aztán visszaállítottam automata hálózatválasztásra, és megint az orange-on lógott a T-s kártya. (térerő gondok nem voltak a román Telekom hálózattal, szóval nem a miatt)
-
Killing
addikt
válasz
domper2015 #7685 üzenetére
Mióta a szolgáltatók az EU szabályozásnak köszönhetően a saját partnerhálózataik felé terelik a roamingoló ügyfeleket hogy megfogják az utolsó forintokat is, azóta nagyon nehéz a kézi választás ha éppen a nem preferált szolgáltatóra akarsz ráállni. Sokszor 5-6 alkalommal is kell próbálni meg repülőmód meg minden bánat. Steering of roamingnak hívják. A példában felhozott Telekom RO egy külön kálvária, a kinti leányvállalatot a DT eladta, azóta a telekomosoknak a roaming el lett vágva a Telekom RO-n, helyette az orange lett az elsőszámú partner, csodálkozok rajta hogy egyáltalán felment rá.
-
-
thomas77
senior tag
válasz
zelikocc #7683 üzenetére
Akik olvassák és írják ezt a fórumot, azoknak nem okoz gondot a kézi hálózatválasztás. Persze sok más felhasználónak sem. De szerintem az emberek legalább 80-90%-a azt sem tudja, hogy mifán terem a kézi hálózatválasztás.
Innentől kezdve pedig problémássá válik a dolog. Az ingyenes EU roaming bevezetésével amúgy is sokat romlott a helyzet. A 3G-2G kivezetésekkel ez még rosszabb lesz.
Muszáj lenne a szolgáltatóknak olyan roaming megoldásokat alkalmazniuk, hogy az hülyebiztos legyen. Az egyszerű júzernek ne keljen ezzel vesződnie, miközben külföldön van. -
zelikocc
senior tag
válasz
martongunar #7682 üzenetére
Én majdnem minden esetben manuálisan választom ki a mai napig.
-
martongunar
tag
válasz
zelikocc #7681 üzenetére
Csak az, hogy hozzá kell nyúlni a kézi hálózatválasztáshoz. Sokan azt se tudják már, hol ez a menü. Ebben a konkrét esetben okafogyott a dolog. Szerintem én utoljára akkor használtam a kézi hálózatválasztást, amikor Horvátországból ingyen lehetett SMS-t küldeni az egyik szolgáltató akciójának köszönhetően.
-
zelikocc
senior tag
válasz
martongunar #7678 üzenetére
De ez miért bosszantó?
Nem minden szolgáltatónál van (még!) VoLTE roaming, így ha azt akarod használni, akkor minden országban meg kell nézned, hogy melyik szolgáltató támogatja és azt kézzel kiválasztani...
Egyes országokban ez azzal párosul, hogy már lekapcsolták az operátorok a 2G-t is, nem csak az USA-ban. Az ilyen országokban evidens, hogy ha nem olyan szolgáltatót választasz ki roamingra amelyikkel megy a VoLTE roaming, akkor nem fogsz tudni telefonálni 2G és 3G hiányának okán. -
csaszi75
senior tag
válasz
martongunar #7678 üzenetére
Hm...?? Nem igazán értem miről írsz
Idén augusztusban átruházták a 2G frekit a Yettelre, + visszabérlik a Yetteltől.. 2026. január 01-től..
https://www.telekom.hu/static-tr/sw/file/Magyar_Telekom_kozlemeny_2024augusztus21.pdf
Ami kor arról írsz hogy T az T-USA vagy T-Hungary? -
csaszi75
senior tag
válasz
martongunar #7676 üzenetére
A 4IG még a kanyarban sem volt.. de az USA már lekapcsolta sok helyen a 2-3G-t..
https://www.phonearena.com/news/t-mobile-verizon-att-sprint-2g-3g-4g-lte-network-shut-down-date_id134159
Tehát ez még Vodafone International megoldás tutira.. -
dchard
veterán
válasz
martongunar #7672 üzenetére
Azért azt tisztázzuk, hogy "eltéríteni" nem lehet. Ahhoz hogy ez az egész működjön, az IMS regnél az auth-nak megoldottnak kell lennie, ez csak a honos szolgáltatón keresztül működik, sehogy máshogy. A gyanú az, hogy a VPLMN (vagy a közbülső cég aki ezt a szolgáltatást nyújtja neki), SS7/MAP/DRA segítségével elvégzi az AKA-t a honos szolgáltató HSS-én keresztül, ergó ez csak a honos szolgáltató tudtával működhet így, ellenkező esetben bukik az auth, és a telefon nem csinál IMS reget. Tehát nem elég a P-CSCF és S-CSCF címeket DNS szinten eltéríteni, az auth ennyitől még nem működik. Nem lehet "nyitott" hálózatot csinálni.
-
martongunar
tag
válasz
thomas77 #7673 üzenetére
Igen, ott csak úgy megy. Bár hivatalosan már 2G sincs, 1-2 helyen elvétve még volt. Ez nem tudom, mitől függött, sűrűn lakott helyen többnyire nem volt, agglomerációs részeken bukkant fel néha 1-1 cella. De én laikusan így értelmezem, hogy a volte forgalmat eltérítik amennyiben az adott szolgáltatóval nincs hivatalos volte roaming megállapodás. Működni fog, ez lesz a végeredmény, csak nekem kicsit aggályos, hogy ilyet meg lehet csinálni.
-
thomas77
senior tag
válasz
martongunar #7672 üzenetére
Csak azt akartam mondani, hogy ha elmész Amcsiba, akkor VoLTE-n fog működni a telefonod. Azon fogsz hívni Amerikába is és Magyarországra is. Máshogy nem is lehet a mai világban (2G 3G hiányában).
Ha a telefonodon megy a VoLTE roaming, akkor működik. Én nem nagyon értem a hátterét ennek, hogy hogy van megoldva, de meg van oldva. -
csaszi75
senior tag
Ez több hónap véleményformálása..
Az egyértelműen látható, hogy a Vodánál a kanyarban sincs a VoLTE roaming.. nem úgy mint a Telekomnál és a Yettelnél.
Viszont ha olvasod a híreket, akkor az USA ugye lekapcsolta a 2-3G-t.. most a három nagyról beszélünk.. de a Voda oldal azt írja, hogy nincs az USA-ban VoLTE.. de akkor hogyan telefonálnak az ott roamingoló egyéb userek, ahol nincs VoLTE roaming a HPLMN oldalon?
Arról nem is beszélve, hogy mennyi revenue loss lenne az operátoroknak, ha a rengeteg külföldi user nem tudná használni az USA hálózatokat hanghívásra? S itt nem csak az USA operátorokról beszélünk, hanem bármelyik egyéb szolgáltatóról, akiknek a userei az USA-ba mennek..
Lásd Voda weboldal: Volte: nincs
Egy csomó országot végignéztem: sehol nincs a Vodának VoLTE roaming (vagy az X azt jelenti, hogy megy a VoLTE roaming, de az akkor mindenhol)
Csak azért merek ilyeneket írni, mert ismerősöm állította, hogy ő már pedig VoLTE-n beszélt az USA-ban.. Így indult el a nyomozásutána olvastam a technológiáról..
Nem nehéz összerakni, ha valaki belemélyedÍgy jelenleg ugyanolyan feltételezés, mint amikor azt írtam, a Digi rádió lekapcsolása előtt, hogy roamingolni fognak..
-
domper2015
senior tag
-
thomas77
senior tag
válasz
gyulesz #7664 üzenetére
A VoLTE kijelzésnek nincs is igazából sok értelme. A Voda esetében ki se tudod kapcsolni a VoLTE-t, mert nem jelenik meg a menüben a kapcsoló.
A VoWifi kijelzésnek már több értelme van. Főleg ha a szolgáltatód engedélyezi a külföldi használatot, mint a magyar Voda.
Én folyamatosan roamingolok. Ha VoWifiről indítok hívást, akkor magyarországi használatról beszélünk. Ha a telefonom nem tud VoWifivel csatlakozni, akkor pedig roamingolok. Így nem árt, ha hívás indítása előtt látom, hogy milyen a kapcsolat státusza.
A VoLTE esetében semmi ilyesmiről nem beszélhetünk. Nincs is értelme kijelezni.
A Diginél pedig nincs már VoWifi szolgáltatás. Ezért nem is látod, hogy ki lenne jelezve. -
gyulesz
csendes tag
Én csak annyit tudok mondani,hogy évekig így jelezte ki a voltet a Digimobil most pedig a voda sehogy a Telekom szintén bár utóbbi A vowifit kijelzi úgy mint az említett digimobiltette ugyanezen a készüléken.
-
dchard
veterán
válasz
csaszi75 #7650 üzenetére
"Az telefon készüléknek támogatni kell a volte roamingot.. tehát kell VoLTE profil!"
Nade ha a HPMN szolgáltatónál nincs IMS, akkor ugyan honnan/miért lenne egy telefonban VoLTE profil az adott operátorhoz?
És főleg az nem látszik, hogy az egész miért érné meg két olyan operátor között, akik IMS képesek? Azt értem hogy miért poén ez ha a HPMN nem IMS képes, nade a mi esetünkben nem erről van szó.
De akkor konkretizáljuk a kérdést: tudomásod van arról, hogy a magyar voda ügyfelek az ATT és Verizon hálózatokon ilyen technológiával roamolnak jelenleg is?
A patentet a hétvégén átnézem.
-
gyulesz
csendes tag
válasz
4Grider #7660 üzenetére
Bocs akkor tehát van volte-m csak nem írja ki ha fönt mondjuk a 4G+ felírat telefonáláskor lemegy 4G-re viszont ha lekapcsolom a 4G call hívást akkor fönt átvált a térerő elején e betűre ami edge és egy lassúbb sebességű kapcsolatot jelent ugye?Tehát ez bizonyítja a volte meglétét kiírás nélkül is ugye?Persze híváskor a 4G-vel azonnal kapcsolódik ha lekapcsolom késleltetve hív ez a volte lényege?A vowifit tapasztalom a Telekomos vonalamon,hogy azt kiírja fönt és kijelzi tárcsázáskor.
-
gyulesz
csendes tag
válasz
4Grider #7658 üzenetére
Az viszont érdekes,hogy ha hívok egy számot 4G call használat vagy volte kapcsoló bekapcsolt állapotában azonnal kapcsolódik ha bekapcsolom ha kikapcsolom akkor lassabban kapcsolódik a hívás.Valóban létezhet,hogy működik a volte de nincs semmi kiírás sem fönt sem a tárcsázóban és a vowifi be van kapcsolva de az nem működik vagy nem látható a hatása?Ugyanebben a telefonban a Telekomos dominon be van kapcsolva mindkettő és a volte szintén nincs kiírva de a vowifi kiírás fönt megy és híváskor a tarcsazóban is látható ês a régebbi hivott számok után is ott a vowifi jel,hogy az olyan hívás volt?
-
gyulesz
csendes tag
válasz
thomas77 #7655 üzenetére
Nekem azt mondták 2 napja,hogy a vidánál,hogy bekapcsolás 48 óra de egyébként pár perc múlva aktív.Ma hívtam lezárult aktiválva van.Most jön a csavar egy domino kartyámra kértem ma ugyanabba a telefonban azonnal jött egy sms,hogy aktiválták és láss csodát azonnal működött bár a voltet nem írja ki mint a diginél írta ehelyett a vowifit írja ki fönt és híváskor a tárcsázóban és utána a híváslistában jelzi,hogy wifi hivás a wifi jellel.Tehát érdekes a vodás eset mert bár a hang jónak tűnik de jel sehol soha semmilyen csak a 4G+ kiírás van vagy a térerő.
-
thomas77
senior tag
válasz
gyulesz #7651 üzenetére
Augusztus végén hordoztuk anyám számát a Digitől a Vodához. Egy vadi új Xcover 7-et kapott. Pár napig nálam volt a kártya is meg a készülék is. Belaktam az anyám helyett. Kb 1 hétig biztos nem ment rajta a VoLTE. Aztán odadtam az anyámnak a telefont. Azóta nem találkoztam se az anyámmal, se a telefonjával, de valószínűleg feléledt neki a VoLTE, mert amikor hívom VoWifiről, azonnal kaocsol és nagyon jó a hangminőség.
Szóval az a pár nap lehet, hogy pár hét... -
gyulesz
csendes tag
válasz
4Grider #7652 üzenetére
Sajnos most hívtam őket el van fogadva a bekapcsolás vagyis lezárult a kérésem de a készülékem nem szerepel abban a 15-20 felsorolt elsősorban 5G-s Xiaomi listán.A digimobilnál már 2 êve simán működött pedig a készülékben a volte vowifi menüt az ismert kóddal kellett előhívni.Illetve egy héttel ezelőtt a diginél még müködött de itt a vodafonnál sajnos ezek szerint csak kevés készüléken.
-
gyulesz
csendes tag
Pár napja áthoztam a digimobilomat a vodafonhoz és ott míg a diginél működött a volte a vodánál sajnos nem pedig a készülékben is be van kapcsolva és a vodától is kértem 2 napja.Van egy készülék listájuk abban nem szerepel a készülékem a redmi note 10 pro de számomra megdöbbentő,hogy a diginél ment és ennél nem.Valóban a szolgáltató támogatása miatt nincs nekem vagy van valami más oka?Az androidom a legutolsóig frissítve van.
-
csaszi75
senior tag
VoLTE local breakout lesz a varázsszó, amit érdemes ízlelgetned
VoLTE like experience.
Tehát a HPLMN és a VPLMN között kell lenni 4/5G PS roaming szolgáltatásnak.
Ha nincs a számon HPLMN HSS oldalon IMS APN, a Syniverse akkor is megoldja a VPLMN segítségével.. DSC, DRA, MME
Az telefon készüléknek támogatni kell a volte roamingot.. tehát kell VoLTE profil!
Ha meg van adva, hogy nincs CS Voice, csakis PS centric voice, akkor a készülék elindítja az IMS reget,
de ez egy kicsit mondjuk el van térítve a virtuális IMS feléTehát nem a VPLMN IMS-e felé, hanem a VPLMN és a HPLMN között egy másik vIMS..
Tehát ne gondolkodj a hagyományos VoLTE roamingban..
Az USA-ban azt fogja látni bárki, hogy a készülék VoLTE-n van, ha minden tényező rendben van.. Verizon és AT&T..
A T-Mobile USA kicsit még kérdéses, mert ők még talán nem kapcsolták le a 2-3G-t.
Valami ilyesmi:
https://patentimages.storage.googleapis.com/80/6e/35/7bb1edc0aaa0c5/US20210227357A1-20210722-D00002.png
https://patents.google.com/patent/US20210227357A1/en
Legyen elég ennyi -
mrots
junior tag
Ne aruldd el senkinek, de az egyetemen mobil infokommunikacio szakiranyon vegeztem. Igaz, akkor az LTE meg csak bevezetes kornyeken volt. Es nem is foglalkoztam semmi mobillal azota, szoval az akkori tudasom ma mar nem letezik. Tehat a roviditesek felerol fogalmam sincs, a masik felerol meg emlekszem, hogy tanitottak. Szal en ebbol a vitabol kimaradok, mert bar pontosan ertem, hogy min ragadtal le es valoban erdekes kerdes, de a parbeszed messze a fejem felett zajlik. Viszont. Ha erdekel, tudok felajanlani USA sim tesztet itt EU-ban, vagy EU sim tesztet USA-ban (par het mulva). Fogalmam sincs mi a kerdes amire valaszt keresel, de ha tesztelessel tudok segiteni, szivesen megteszem.
-
szabadulo
friss újonc
válasz
csaszi75 #7624 üzenetére
Sose volt rá szükségem, hogy valós roamingot használjam USAban egy valag pénzért. Aki meg akart találni otthonról az vagy küldött SMSt vagy csörgetett, én meg leraktam és visszajeleztem neten vagy hívtam amcsi számról. Szal, hogy a hívás konkrétan hogy és milyen minőségben épülne fel VoLTEn nem tudom.
De most néztem NEM VoWifi képes készülékről, sima roaming esetén Android ezt írja: Mobil voice network type: 4G. Ahogy más is írta már nincs se 2G se 3G, szal nem túl meglepő. -
szabadulo
friss újonc
válasz
tibor23 #7627 üzenetére
Én azt csináltam amcsiban, hogy lemondtam a voda roaming szolgáltatást, így mindig megy a backup calling. Hátulütő, hogy mikor EUba visszamegyek akkor észben kell tartani, hogy így az ingyenes EU data roaming se fog menni, szal reptéri teendőim listájához már hozzátartozik a roaming aktiválása mikor EUba megyek, valamint deaktiválása, mikor vissza USAba.
-
dchard
veterán
válasz
martongunar #7643 üzenetére
Nem az értlemezéssel van a gond, hanem a műszaki megvalósítás mikéntjével. Nincs olyan, hogy valaki felhúz egy IMS-t és "ráveszi" a SIM kártyát hogy oda jelentkezzen be, mert két irányú azonosítás van: a hálózat azonosítja a SIM-et, és a SIM is a hálózatot, az ehhez szükséges kulcs párok pedig kizárólag a SIM kártyán és a honos hálózat ügyfél adatbázisában (HSS) vannak meg, ez így működik a 3G óta. Eleve érdekes a megoldásban, hogy ha ennek olyan honos hálózat felé kéne működnie ami nem IMS képes (ugye ez van a mintában a weboldalukon), akkor a telefonban nincs VoLTE profil, tehát már eleve az is kérdés, hogy a telefon hogyan és miért indítana IMS reget bárhova is. És a P és S-SCSF szerver címeket is valahogy meg kell hamisítania vagy el kell térítenie mert ha még a telefon indít is IMS reget, az a honos S-CSCF felé fog elindulni, mert a telefon VoLTE/IMS kliense oda próbál meg bejelentkezni. Tehát van itt bőven megválaszolatlan kérdés.
Ha van valaki az USA-ban az megnézhetné, hogy mit tapasztal. Bár ha megjelenik a VoLTE logó, akkor is előbb hiszem el hogy megcsinálták a VoLTE roamingot
-
martongunar
tag
Ha jól értelmezem, akkor arról van szó, hogy a normál volte külföldön is bejelentkezik a hazai szerverre és ip alapon lefolytatja a hívást. Itt meg arról van szó, hogy a hálózat valahogy rábírja az előfizető sim kártyáját, hogy "volte protokollal" jelentkezzen be egy saját szerverre és a hívás már arról fog végbemenni. De virág nyelven, ha kérhetem.
-
dchard
veterán
válasz
csaszi75 #7641 üzenetére
Persze, mert "nincs". Nade érted a kérdést: akkor az IMS regnél hogy a tökömbe auth-ol? Ha érted, hogy az AKA hogy működik Milenage algoritmussal, akkor azt is értened kell, hogy miért problémázok ezen ennyit.
Mostmár offba rakom, mert rajtunk kívül biztosan lópikulát nem érdekel.
-
dchard
veterán
válasz
csaszi75 #7639 üzenetére
Tehát az az állítás, hogy az amcsi szolgáltató a saját IMS core-ján keresztül kvázi megszemélyesíti egy honos IMS-t (p-cscf, s-cscf címeket is belül átfordítja?), és valahogy MAP-on megcsinálja az IMS auth-ot a honos hálózat felé? Még mindig az auth rész a gyenge pont ebben: ha a honos szolgáltatónak nincs IMS-e, akkor az IMS AKAv1-MD5 auth.ot hogy csinálja meg MAP-on? A SIM az IMS regnél két irányú auth-ot csinál, ez csak akkor működik, ha az amcsi szolgáltató IMS-e valahogy hozzá tud jutni ezekhez az adatokhoz, ami csak a HPLMN HSS-ben van meg.
-
csaszi75
senior tag
Ezek a Syniverse-s csávók csak azt találták ki, hogy 2-3G és 4G APN-eket, IMS APN jogosságot.. és VoLTE roaming jogosságot vizsgálnak, diameteren és map-en.. Ehhez a usernek is olyan handset kell, ami tudja kezelni a VoLTE roamingot.. ezek ugye Android esetén jellemzően csakis a 12-es verzió felett, szifon meg akárhányas verzió felett
.. Majd ha ezek adottak, akkor a usert feljelentkeztetik a virtuális hálózatra.. TAP fájlokban csakis normál CS callt szerepeltetnek és ezzel számolnak el. Az USA VoLTE el van rejtve a HPLMN-ek elől..
VPLMN with VoLTE <---> VoLTE roaming (vIMS Core) <-> IWF <-> CS Voice Roaming (v-MSC) <---> HPLMN with CS Voice (Roaming Partner)
https://www.youtube.com/watch?v=NEg6UjVqhFE
Bámulatos hol tart már a tudomány
Mindez az miatt van, mert az USA-ban lekapcsolták a 2-3G-t. -
csaszi75
senior tag
A reallitás az, hogy ezek az operátorok lekapcsolták a 2-3G rádiót, s nem akarnak bejövő roamingot veszíteni... ezért mindenkivel leszerződtek előre.. még mielőtt elindult volna sok operátornak a volte outbound.
Ebben az USA (Kína is) jóval előbb van mint Európa..
Meg te a rendes VoLTE-ről beszélszItt meg rendetlen VoLTE van
-
dchard
veterán
válasz
csaszi75 #7635 üzenetére
Nade pont ez az: ahhoz hogy a kinti IMS-en a hazai SIM auth-olni tudjon, ahhoz a kinti IMS-nek el kell érnie a honos hálózatot DAIMETER-en vagy MAP-en. Ha pedig a honos hálózat IMS képes egyébként is, ugyan miért érné meg egy 3rd party cég közbeiktatásával meg a saját IMS-nek egy idegen hálóaztba való iylen bekötésével bajlódni? Nehéz elhinni, hogy az ennél sokkal egyszerűbb VoLTE roaming helyett tényleg ezt csinálná két olyan operátor, akik egyébként is IMS képesek.
-
csaszi75
senior tag
Pont ez a lényeg.. a két operátor között van egy virtuális operátor..
To home operator the attach will look like a circuit switched attach..
Nem kell, hogy kintről hazajöjjön az IMS session, mert van egy köztes IMS.
Csak 2/3G (Map) és 4G APN-ek (Diamater) kellenek a HPLMN oldalon.
Bármit beleképzelhetsz -
mrots
junior tag
válasz
tibor23 #7617 üzenetére
"Ha a telefonon állítom be a VPN-t, akkor megy minden, de akkor szerintem kikerüli az IP-sec csatorna a VPN-t."
Beallitas kerdese. A regi androidos telefonomon volt olyan opcio, hogy amig a VPN nem epul fel, ne kuldjon semmilyen adatot semerre (leszamitva a VPN felepules csomagjait).
Azt irtad, a VPN-t a routereddel epitetted fel - ilyen esetben a telefon nem is tud rola, hogy VPN letezik egyatalan, o csak megy arra, amerre a gateway mondja. Az, hogy minek gondolja magat (melyik orszagban levonek) az attol fugg, hogy aki kerdezi, milyen geoip adatbazist hasznal. Nem allitom, hogy mind drasztikusan kulonbozo lenne, de vannak kirivo esetek amikor egy-egy IP tartomany egy, nehany, vagy minden geoip adatbazisban rossz orszagban levonek van nyilvantartva. Ezen segiteni nem nagyon tudsz de ma mar nem annyira gyakori.
"ESim-et nem tudom hogyan tudna befogadni egy router, ha egyáltalán lenne külföldi Esim-em"
A kerdes megint az: mi a router? Egy telefon is lehet router. Olyan routert, ami fizikai simet befogad, nyilvan mind ismerunk. Olyan routert ami esimet, en meg nem lattam, de nem allitom, hogy ne letezne.
-
dchard
veterán
válasz
csaszi75 #7632 üzenetére
A corporate bullshit-et kár újra belinkelni, nem válaszol meg semmit a kérdés műszaki részéből. Ráadásul a "megoldás" azt feltételezi, hogy a honos hálózaton nincs IMS képesség, esetünkben meg pont hogy van.
"Úgy képzeld el, hogy IMS to break-out MO-Voice to PSTN..."
Még egyszer megkérdezem: az amerikai oldalon lévő nem honos IMS-re hogy authentikál a magyar SIM? Nem véletlenül kérdezem pont ezt. Nem az a kérdés, hogy az amerikai IMS után (ha addig eljutott az ügyfél) mi történik, láttam már SIM box-oló interconnect carrier-t
Új-Zéland felé volt hogy a Liberty is csinálta (hogy ez mennyire volt összhangban a szerződéssel azt mindenkinek a fantáziájára bízom).
-
csaszi75
senior tag
Ki mondta, hogy nincs Diameter?
De ki mondta, hogy van Diameter?
Why Syniverse?
Syniverse’s 3G fallback solution, Evolved Mobility, allows the visited network to continue to focus strictly on VoLTE roaming while the home network focuses strictly on 3G voice calling. Neither the visited nor home operator must change their behavior to benefit from Syniverse’s solution.
Syniverse Evolved Mobility allows operators retiring their 3G networks the ability to serve inbound and outbound roamers with Voice over LTE (“VoLTE”) enabled devices to and from roaming partners who have not yet launched VoLTE.
Úgy képzeld el, hogy IMS to break-out MO-Voice to PSTN... -
csaszi75
senior tag
válasz
zelikocc #7629 üzenetére
Volt már erről szó itt a fórumon.
Úgy adnak volte roamingot valójában, hogy a magyar és egyéb országok előfizetői ugyan IMS APN-t aktiválnak, de hazafelé a hívás már nem valódi volte-n érkezik, hanem az amerikakiak átkonvertálják hagyományom mobil hanggá a kinti IMS-t..
Syniverse: https://www.syniverse.com/insights/3g-to-volte-roaming-interworking -
thomas77
senior tag
válasz
szabadulo #7623 üzenetére
Ez nagyszerű.
Azt kipróbálnád, hogy néha megcsörgeted magad a magyar számodon egy másik telefonról? Én ha nem nyomkodom a telefonomat legalább fél órán keresztül, akkor sokszor nem vagyok elérhető. Ha viszont hívást akarok indítani, akkor mindig működik.
A telefonban lévő angol kártyámon is folyamatosan megy a vowifi. Azzal nem tapasztaltam ezt a hibát egyelőre. -
csaszi75
senior tag
válasz
szabadulo #7623 üzenetére
De amúgy a Voda feltöltőssel hogy megy a hang az USA-ban, ha nem a VoWifi-t használod? Rendesen kiírja a 4G hangot? Vagy T-Mobile esetében lemegy 2G-re? Az ATT és a Verizon valami trükköt alkalmaz a 4G hangra azoknak, akik ott roamingolnak.
A Voda weboldal szerint a feltöltősnek nincs adatroaming az USA-ban. -
dchard
veterán
válasz
tibor23 #7620 üzenetére
Akkor tudod ellenőrizni tcpdump-pal, hogy a telefon indít-e egyáltalán IMS-reget a VPN felé vagy nem. Ha azt látod, hogy az IMS reg elindul a VPN feléd eső oldalán, még akkor is megtörténhet, hogy a VPN szolgáltató nyúlkál bele a forgalomba a túloldalon, és ezért nem működik.
-
tibor23
senior tag
válasz
4Grider #7619 üzenetére
"Ennél sokkal egyszerűbb egy Openwrt-képes routerrel megcsinálni a VPN-t"
Ezt csináltam.... de javasolnám, aki ezt meg tudja csinálni, próbálja meg rajt a vowifit.
"Írtad, hogy tudja a telefonod a backup callt. Ha azt tudja és esim-képes, máris kipróbálható rajta esim-el a külföldi környezet."
Nincs se Esim képes telefonom, se külföldi Esim-em... -
dchard
veterán
válasz
tibor23 #7617 üzenetére
Nem a router fogadja be: egy másik telefonon felrakod az esim-et, megosztod wifi tetherrel és már meg is vagy. Az eSIM-el létrehozott mobil kapcsolat túlsó vége Amerikában lesz, és ezt osztod meg amásik telefonnal.
Ennél sokkal egyszerűbb egy Openwrt-képes routerrel megcsinálni a VPN-t, és megfelelő route-olással ténylegesen átirányítani az Ipsec forgalmat (amit így ellenőrzini is lehet).
-
tibor23
senior tag
válasz
thomas77 #7616 üzenetére
Ha a telefonon állítom be a VPN-t, akkor megy minden, de akkor szerintem kikerüli az IP-sec csatorna a VPN-t. Természetesen valós külföldi környezetben kellene tesztelni, de én ritkán megyek külföldre.
ESim-et nem tudom hogyan tudna befogadni egy router, ha egyáltalán lenne külföldi Esim-em. -
thomas77
senior tag
válasz
tibor23 #7615 üzenetére
Itt Angliában még mindig jól működik. A kapcsolat felépül stabilan. Annyit vettem észre, hogy sokszor nem vagyok elérhető. A bejövő hívások néha nem jöbbek be. A hívónak meg vagy foglaltat jelez, vagy hálózati hibára utaló hangjelzést ad. Azt viszont nem mondja be, hogy a hívott fél nem érhető el. Egyelőre csak az iPhone-ban vettem észre ezt a hibát. Azt is csak akkor, ha az angol simem is aktív.
A másik kártyám az A35-ben van. Csak az van benne. Azon mindig bejön a hívás.Amióta feléledt nálam a VoWifi, más nem erősítette meg, hogy működik. Lehet, hogy tényleg csak nekem csinálták meg?
USA wifi környezetet létre tudnál hozni egy amerikai e-simmel is, ami tud roamingolni. Azt nem próbáltad még?
-
csaszi75
senior tag
válasz
tibor23 #7613 üzenetére
Mi ez a teszt eset?
"Újra megpróbáltam a routeremre konfigurált USA free VPN-nel a Voda vowifit, így továbbra sem megy, de olyannyira, hogy a mobilhálózaton sincs IMS regisztráció (Telekomon van). Elképzelhető, hogy a VPN-en szűrik ezt az átvitelt."
Ha jól értelmezem, akkor van valamilyen típusú VPN-ed, ami felett azt várjuk, hogy a Voda VoWifi az egy másik VPN-t a free VPN felett kihúzva működjön nálad valami?
https://www.reddit.com/r/VPN/comments/14d5l6q/is_it_possible_to_have_vpn_run_on_top_of_another/?rdt=49729 -
tibor23
senior tag
Újra megpróbáltam a routeremre konfigurált USA free VPN-nel a Voda vowifit, így továbbra sem megy, de olyannyira, hogy a mobilhálózaton sincs IMS regisztráció (Telekomon van). Elképzelhető, hogy a VPN-en szűrik ezt az átvitelt.
-------------
Nem tudom, volt-e téma, de egy ideje a mobilnetes helyettesítő hívás is nagyon szépen működik, úgy ahogy kell: ha a T kártyámon térerő hiányában elmegy a volte, rácsatlakozik a Voda mobilnetjére. Ez korábban alig történt meg, mert amíg volt 2G, addig nem csatlakozott. És mindez visszafele is működik, rááll a T mobilnetre, és ad IMS regisztrációt, a hívás minősége is kifogástalan. Valószínű valamelyik Android frissítés tette helyre ezt a dolgot. -
barnibooo
aktív tag
Köszi mindenkinek
!
Én is majd kipróbálom, hogy feltöltősként is megy-e a VoWiFi külföldön.
-
thomas77
senior tag
Hát... nem kellett holnapig várni. A Vodafone végre megcsinálta.
Megy a VoWifi roamingban feltöltőssel is!!!
Csináltam pár próbahívást. Megy e-simmel és fizikaival is. Megy a feleségem iPhone-jában és megy a Samsung A35-ben is.Hihetetlen küzdelmes procedúra volt ez. Nagyon köszönöm még egyszer minden fórumtárs támogatását ebben a számomra igen fontos ügyben.
Persze az összes felhasználó profitálhat ebből.A tájékoztatónak megfelelően holnap intenzíven tesztelni fogom a működést.
Ha valakinek módjában áll, kérem jelezze hogy ott is megy-e. Köszi előre is! -
thomas77
senior tag
Vodafone VoWifi roaming ügyben van fejlemény.
Kaptam egy tájékoztatót a panaszbejelentésemről, amiből kiemelnék egy részletet.
Újraindítottam a telefonomat egy párszor mindenféle megoldással:
Repülő be-ki, mobil be-ki, wifi be-ki, VoWifi be-ki.
Egyelőre semmi. Ugyanúgy nem működik. Az előfizetősön megy, ahogy eddig is, a feltöltősön nem megy, ahogy eddig se.
Persze az is lehet, hogy arra gondolt a költő, hogy ma mindenképp újra kell indítanom a telefont ahhoz, hogy holnapra életbe lépjenek a frissítések.
Szóval holnap meglátjuk. -
adam1400
tag
A Umidigi A13 Pro Max 5G-es telefont vki használ? Vmelyik szolgáltatóval megy a VOLTE és VoWiFi?
-
dchard
veterán
válasz
tibor23 #7601 üzenetére
Ahogy beszéltük is, 2G-n maximum 12.65 AMR-WB tud felépülni, mert a GSM FR TCH csatornába ennyi fér el fizikailag. Hogy ezt HD-nek tekintjük-e az ízlés dolga. Tény, hogy a korábbi FR/EFR kodekekhez képest a FR AMR és a FR AMR WB is elég jó minőséget tudtak, azt viszont kétlem, hogy egymáshoz képest (FR AMR vs. FR AMR WB) számottevő lenne a különbség.
Viszont, a hívásminőséghez nem csak a választott kodek, hanem a rádiós csatorna minősége is nagyban hozzájárul. Könnyen lehet, hogy a rossz tapasztalatod lefedettségi probléma, vagy éppen a folyamatosan zajló 2G kapacitáscsökkentésből fakad (egyre szarabb BCCH tervek készülnek ahogy fogy a 2G spektrum, hoppingnál egyre könnyebben alakulhat ki olyan szituáció, hogy a TCH-k "egymásra ugranak" stb.). Olyan is előfordulhat, hogy menet közben az AMR alacsonyabb sebességre vált akár csatorna minőség, akár kapacitás probléma miatt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xiaomi AX3600 WiFi 6 AIoT Router
- Villanyszerelés
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Bittorrent topik
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Renault, Dacia topik
- Elektromos (hálózati és akkus) kéziszerszámok, tapasztalatok/vásárlás
- Windows 11
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy J6 2018 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 27CN650N-6A - Felhő Monitor - 1920x1080 FHD - 75Hz 5ms - USB Type-C - Quad Core - BT + WiFi
- Azonnali kézbesítés az év bármely pillanatában
- 13-14" Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest