- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy A53 5G - kevesebbet többért
- Yettel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Na! Ez egy JÓ utólagos autós fejegység - Minix CP89-HD
- Xiaomi Watch S1 - szép az idő
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Ugyanakkora telepet kap a Redmi csúcstelefon, mint a csúcstábla
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Prosectura2
tag
Itt írtam el, élesben mindenhol jó.
Próbáltam futtatni azt a parancsot, ami éppen aktuálisan nem futott le (szkript fájl, amiben a korábban próbált parancs volt, pipe-al egyetemben). Nem akart lefutni, mert nem volt hozzáférése a megadott log fájlhoz. Átállítottam, akkor a 2>$1-vel volt baja. Erre kitöröltem a végéről a pipe részt, csak a szkriptet hívtam meg. Ami már volt eddig is, de nem akart menni. Most megy
Eddig nem értettem, miért nem megy, most nem értem, miért megy. A lényeg, hogy megy.Köszi a linket, ránézek.
-
v.attis
őstag
El kellett jönnöm otthonról, épp azért indítottam le egy letöltést, így nem néztem meg a részleteket még.
Persze, tudom, hogy régi masina, de video konvertálás sem fogta meg eddig ennyire. Ha van aktív letöltés, egy ablak megnyitása is 5 másodperc! Konkrétan a ktorrent megnyitása tálcáról majdnem 10 mp volt, a "start menü" legalább 3mp.Nem fogok ezen sokat pörögni, ha így marad cserélem a qbittorrentre, csak gondoltam adok neki egy esélyt.
-
-
Lacc
aktív tag
Induláskor nem tudom hogy kell, nem jön fel semmilyen kernel választos ablak már a 20.04-ben nekem (de Grub alól betöltöttem az 5.4.0-40-es kernelt, meg terminálban leellenőríztem, az is van betöltve).
De bárhogy is, ez nem jött össze, csak azért is laptop speaker forever... -
balpis
őstag
köszi!
próbálkozom elsőként a szenzorokkal, HDD-vel, ha hozzáférek....fura, 2-3 hónapig szuper jól ment, pár hete vacakol.
Ha nem találok semmit, lehet, nézek egy másik image-et, hátha egy frissítés hozott valami kellemetlenséget...
(Ez egy leselejtezett - csak az 5 éves kora miatt - céges gép volt, alapvetően minőségi cuccokkal, egy hasonló dell, csak sokkal-sokkal régebbi P4-es gépet váltottam le vele édesanyámnál, ami máig jó, csak a nethez már egyre kevesebb lett) -
gyulank
addikt
Nem. Én egyszer bíztam a telepítést a Linuxra, az meg törölt mindent, azóta nem játszok ilyet. De akár EFI volt, akár UEFI, akár efi, mindig nyavalygott. Tegnap meg először kipróbáltam volna a csak azt írja újra amit muszáj, mert ugye ha rendesen csinálom, nem írja ki, hogy melyik partíció mi volt, így meg magától felismerte mindet, (boot, home, opt, /) továbblépésnél azonban most se volt jó, visszarakott a partícionálóba, de abban inkább nem csináltam semmit, mert mikor töröltem az 50-52MB-os túlméretezett partíciót(mert amúgy, ha formázom(kipipálom, hogy formázza), kiírja, hogy nagyobbra méreteztem át mint lehet...), na mindegy, töröltem, erre ahelyett, hogy létrehozhattam volna újra, csak olyan lehetőség volt, hogy partíciós tábla létrehozása... De a lényeg, hogy ha én állítgatom be, akkor is ki szokta írni, hiába hoztam létre.
De lehet. Mondjuk igazából nem is tudom, mert miután rendesen telepítettem, formázással a Linuxot, és elindítottam, az benne volt a menüben, de nincs ikonnal, és tán nem is indult el, és a szoftverekből telepítettem, és utána ment, de azóta is olyan ikonja van (szövegfájl körvonalban ablak, benne felkiáltójel).De nem az a lényeg, hanem, hogy más programmal is jártam így, tán a vine-os zenelejátszóval az ufóssal. Szóval a 3TB-os NTFS-es lemezen lévő dolgok nem nyílnak meg. Illetve semmi, üresnek mutatja a /mediát. És a sudo-ra problémát írt, rákerestem, helyette mit írjak be, de mindre problémát írt. -
Dave™
nagyúr
Félreértetted, én a böngészőre akarok ráhúzni egy fájlt, vagy egy másik programra, csak nem vált ablakot. Ha engedélyezem a bal felső hot cornert, úgy megy, csak körülményes onnan kiválasztani. Ez a konverter meg baromi régi, szerintem nincs frissítve, legalábbis nem találtam nyomát hirtelen. Ami zavar még, hogy sok alkalmazás után érezhetően belassul a rendszer, nektek ezzel nincs gondotok? Nem is a ram a gond, mert 16GB van és csak 7 körüli a foglalás, de érezhetően lassabb. Ötlet?
Sonja: nem segített
-
sztpega
tag
Ez fogós kérdés: nem szoktam automatikusan mountolni sem ezt a HDD-t, sem a Win10-es gépeket. Mikor szükségem van rájuk akkor nemes egyszerűséggel betallózom a file kezelő network-ön keresztül. Például a képek mappában "látja", hogy képekről van szó, de méretükre 0-t ír. A Win10-es gépek mappáit tudom tallózni és átom rendesen a tartalmukat.
-
Dave™
nagyúr
Lehet le vagyok maradva, de pár éve volt egy ismert szinkronizálási hiba az Evolution-ben, amit csak az újabb verzióban javítottak. Viszont mivel újabb verzió volt, ehhez újabb Gnome kellett, amihez meg újabb Ubuntu. Persze elvileg PPA-ból meg lehetett oldani, de az már erőteljes mixelés szerintem. Rollingnál meg ilyen ugye nincs.
-
celafat
tag
Tök béna vagyok hozzá, most használom lényegében először. Az ubuntu holnapjáról töltöttem le 18.04.3LTS. Egy gép hackeléséhez kellene, most nézem, hogy ez a parancs egy fájl neve, amit a főkönytárba kellett másolni. A mellékelt leírásban és videóban is nekik simán továbblép, nálam jelszót kér, de a billentyűzetet letiltja, így nem tudok beírni semmit.
-
lev258
veterán
Biztos vannak teljesítménytesztek. Mint írtam, indirekt módon befolyásolja, vagyis nem konkrétan azt kell nézni, hogy a böngésző hogy muzsikál, hanem a további, szintén a snap (vagy épp flatpak) csomagból betöltött dolgokkal együtt (az egészet). Itt van egy minimális teszt.
-
lev258
veterán
Azért ez így nem igaz.
Egyrészt mindkettő hatással van a boot időre, másrészt indirekt módon valószínűleg a RAM és CPU felhasználásra is. Meg persze a mellékelt függőségek miatt a merevlemezen is nagyobb helyet foglalnak (beolvasni is többet kell). Persze egy modern gépen ezek jó esetben alig érzékelhetőek. -
-
Az asztali TV-t ennek az antennájával nem próbáltam (sügér voltam na), de a kábelTV kábelét (amin amúgy 1:1 a földi frekik jönnek, teljesen kész) bedugtam, azon se jött semmi.
Mondjuk 2 antennamegoldással próbáltam, az egyik régebben működött, a másikat decemberben raktam össze, és akkor működött. -
teleahocipöm
senior tag
-
Frawly
veterán
Nincs más a HUP-on kívül. De pl. windowsos portálból is hiába van magyar, ha abból is angolul érdemesebb tájékozódni. Meg ezért is éri meg angolul használni a rendszert, mert az angol hibaüzikre keresve több a találat, valószínűbb, hogy megtalálod hamarabb a megoldást. Attól, hogy a rendszer angolul van, attól még az UTF-8 kódolás lehetséges, meg a billkiosztás is lehet magyar, így a magyar karakterek megjelenítése és bevitele ugyanolyan problémátlan, mintha magyarul használnád az egész rendszert.
-
-
Dhampir
félisten
Ilyesmik is vannak, például:
Linux Mint Magyar Közösség blogja
PCLinuxOS janu (nemcsak a PCLinuxOS-re, hanem általában a Linuxhoz is lehet olvasni érdekes cikkeket)
Skamilinux.hu - Puppy linux & OSS, progz, gamez, retró stuff
-
samujózsi
senior tag
Volt egy linux.hu, előbb karbantartás miatt zárva, majd a szervert is lekapcsolták, ha jók az információm.
A magam részéről szívesen beszállnék egy olyan oldalba, ahol külföldi oldalakról származó, elsődlegesen linuxos/FOSS hírek jelennek meg magyarul, de részemről csak napi egy-két hír magyarítását tudnám bevállalni és úgy vettem észre, elég csekély a potenciális érdeklődők tábora. A legtöbb linuxra vetemedő tud annyit angolul, mint én, nekik nincs rá szükségük. -
lev258
veterán
Lehet, hogy 1-2 napon belül majd írnak róla a PH-n is. Egyébként meg inkább Google fordító, mint pcfórum.
Ha találok neked értelmes magyar linket, majd megadom.
Röviden: ha jelszó beírásnál *-ok jelennek meg, akkor sebezhető lehet a rendszer (ha a sudo verzió is stimmel). Ha nem jelenik meg semmi, akkor biztonságban vagy. Állítólag a Mint és az Elementary használ ilyen beállítást, tehát azok sebezhetőek lehetnek (de gondolom már javítás is érkezett). -
I02S3F
addikt
Emlékeim szerint ezeket a parancsokat használtam. Hivatalos wiki-ről néztem mind két disztro esetében. Csak sajnos összemosódtak az egyes parancsok.
dpkg-reconfigure locales
locale-gen
Még valamit a console setup-al is csináltam.
Sajnálom! Tudom, hogy nem lehet mit kezdeni azzal, amit írtam, mert nem pontos. Ez azért van, mertvan már 6 éve, hogy ezt csináltam!
-
sellerbuyer
őstag
Jelenleg sajnos ott tartok, hogy egyáltalán be sem bootol az Ubuntu. Az is egy raid1 partíción van (ssd-k). Egyelőre nem tudom, mi lehet a gond. Ha így fog szenvedni ezzel a raid vezérlővel a Linux, akkor meg leszek lőve rendesen.
Vadonat új Z390-es alaplap...
Jelenleg a boot loadernél nem jutok tovább. -
sellerbuyer
őstag
-
Az is közrejátszott abban, hogy végül nem linkeltem, hogy olyankor mindig vicces kedvem szokott lenni, de jelen esetben inkább qrvára bosszantóvá vált ez a thread! Mert tényleg képtelenség így kihámozni, mi a gond és tippeket adni a fixálására.
Ez pedig egy olyan téma, amivel ritkán találkozik az ember, de jó, ha tisztában vagyunk vele, merre kell elindulni, ha gond van.
Ez így jelenlegi helyzetben még azt a nagyszerű emlegetett topikot is megizzasztaná!
-
Na, szépen vagyunk! Alig bírtam visszafogni magam, hogy ne írjam be a Látóasszonyos topikot! Külön öröm, hogy Te megtetted!
Jelen eset kifejezetten vágyik abba a topikba.
Én sem tudom felfogni, miért nem ír alapvető infókat le a kolléga, mert itt mindenről szó van már, de nem egy sima ext4 partició törlése az!
-
-
törölt tag
Egyáltalán nem nehéz, nem ezt írtam. De ha nincs hozzá tudás, sőt, még csak tapasztalat sincs róla, akkor ki írna? Jelen probléma esetében a tudás ugyebár abból jön, hogy valaki elismétli, amit te tettél, ellenőrizve, reprodukálódik-e a hiba. Kevesebb, mint 2 órán belül ubyegon2 f.t. reprodukálta. Pedig ez még csak nem is egy olyan hiba, ami hozzá köthetően azonosítható működési vagy biztonsági problémát okoz. Mi kell ennél több? Ha működést, használatot akadályozó hiba elhárításában kér valaki segítséget, akkor segítenek, általában többen, itt is, az ubunu.hu-n is.
Az első években itt is, az ubuntu.hu-n is rengeteg ilyen segítő szándékú hsz-t írtam, de akkor még – persze az általános dilettáns szinthez képest – jóval mélyebben benne voltam a rendszerbütykölésben. Amiben úgy gondoltam, tudok, segítettem. -
Tudod ebben mi a legnagyobb gáz? Egyikünk sem használ napi szinten Ubuntu-t, és csak minket foglalkoztat annyira ez a dolog, hogy jelentsük a fejlesztők felé.
Ebbe így bele sem gondoltam, de valóban, legnagyobb tábora az Ubuntu-nak van, fene se érti. Sokan úgy vannak vele talán, hogy örülnek, ha valahogy átvergődnek egy bugon, ha találkoznak vele. Mondjuk a magyar Ubuntu közösséget sem akarnám bántani, de a linuxmint.hu finom leányka gyülekezet hozzájuk képest, de ha ennyire nagytudásúak, akár ebben is jeleskedhetnének.
Valóban elkeserítő, mert egy közösség alkotja ezeket a disztrókat(még ha céges, akkor is) és lényegesek lennének a visszajelzések valóban! Nem nekik, hanem nekünk!
-
Tényleg szívesen, ha már kipróbáltam, még jó, hogy berakom oda is. Még az is lehet, hogy most ránéznek!?
Nekem is feltűnt, mikor elküldtem, hogy hirtelen megjelent az említett plusz sor.
(sajna az angol esetén ez a google fordító is csak lustán tartja az embert)Ha van valami változás, jelezd léci, kíváncsi vagyok most már én is!
-
Frawly
veterán
Korrekt, kimerítő válasz. Annyi tennék még hozzá, hogy ha már tartósabban linuxozik, és bejön neki, akkor érdemes az adattárolókat is ext4-ra átformázni. Működik az NTFS is, de hosszabb távon gyorsabb, karban tarthatóbb Linux alatt a linuxos fájlrendszer, abból is a default ext4-et ajánlom leginkább (ehhez még windowsos driver is van, amivel hozzá lehet férni).
Én mikor már egy ideje linuxoztam, pár hónapja, akkor az összes NTFS tárolóm átállítottam ext4-re. Részben azért, mert az ntfs-3g-nek nagy volt az overheadje, az akkori gyenge laptopomon túl sok CPU%-ot evett, meg natív linuxos titkosítást is akartam. Nekem ez adtam meg a lökést anno sok éve, hogy nem csak a Windowstól szabadultam meg, de az NTFS partcícióktól is.
Persze most pár hónapja újra vannak NTFS partícióim, de csak Win10-hez, amin kizárólag offline játékok mennek, kvázi csak játékkonzolként bootolok át rájuk. Ettől függetlenül minden további adattáram továbbra is ext4-es.
-
Formaster
addikt
a dmesg kicsit hosszú lett, viszont top-ot nem is néztem mert a program kijelzi az erőforrás használtatot, de a memóriánál szerintem belefoglaja a swap filet is, mert top alatt látom, hogy a fizikális memória gyakorlatilag teljes mértékben elfogy pár nap után.
Amit nem értek, hogy ehhez miért kell power off, miért nem ürül ki egy command line "shutdown -r" -től?
-
-
Formaster
addikt
Gyanítom hogy igen, mert pl ssh-n nagyon lassú lesz az elérés, aztán már szinte annyira belassul mint, ha valami comodore-t akarnék elérni. Másik hálókátyát még nem raktam fel, de idegesít, hogy mi az, amit csak power off-al tudok kinullázni.
Proci/ram terhelés nincsen, kb 30%-on van minden.
naplófájlokat még nem néztem, azt se tudom, hogy érem el, még amatőr vagyok.
-
gyulank
addikt
Nem. Mindegy neki, hogy mekkora, hogy 20 megás hang, vagy 1 gigás videó, és mindegy neki, hogy meddig tartom lenyomva a gombot. Itt ugye úgy kell, hogy megfogom, ráhúzom a panelen az MKVTN-re, hogy az jöjjön előtérbe, aztán húzom tovább, bele, ott vagy rögtön, vagy később elengedem a gombot, és mindegy, hogy mikor, és mit húzok be, vagy bennmarad, vagy visszamegy. Szóval alapból mondjuk van 2 könyvtár, egyikből behúznám a videót, de be kell húznom vagy négyszer, aztán a másikból a hangot is be kell húznom vagy négyszer. Rosszabb esetben.
-
-
FB-on válaszoltak:
"Jeleztük fejlesztőnknek a problémát, dolgozunk a megoldáson! A hiba elhárításáig próbálkozz más böngészővel, például Chrome-mal! Megoldás lehet még, ha manuálisan átállítod a Firefox-ban a User agentet valamilyen Windows verzióra.
Reméljük tudtunk segíteni! 🙂"
-
Frawly
veterán
Ez teljesen valószínűnek tűnik. A legtöbb Linux user, főleg a Winről frissen váltók jobban preferálják a hagyományos desktop (alsó tálca, indítómenü, asztali ikonokat használó) felülettel felszerelt Xfce, Mate, Cinnamon, stb. disztrókat. A Gnome3 felülete mac-es, tabletes (flat design, minden dokkról indul, nincsenek asztali ikonok, menüsor a felső tálcán, ablakkezelő gombok az ablakok ellenkező oldalán), emiatt még sokan most is idegenkednek tőle ugyanúgy, mint anno a Unitytől.
Én egyébként nem szoktam torrentről tölteni a linuxos iso-kat, mert nem túl gyors a netem (3-4 MByte/sec lefelé), és ezt a sebességet a közeli https-ses tükrök is ki szokták szolgálni. Na meg Archot telepítek, aminél meg majdnem mindegy, hogy mikori az iso, mert úgyis rollingként frissül mindenből a legújabb verzióra és az iso fájl is kicsi.
-
-
Kenderice
senior tag
Jól írtad le az elérési utat, úgy csináltam, mégsem a létező sshd.config fájlt nyitotta meg szerkesztésre, hanem csinált egy üreset. Ezért az FTP szervert sem tudom beállítani.
Mint írtam, előtte a legújabb lubuntu volt fent de gondok voltak a samba megosztásával, ezért inkább egy korábbi Ubuntu tettem fel.
Lubuntu alatt tudtam szerkeszteni a config fájlokat, de most nem megy.
A távoli asztal sem működik, de lubuntu alatt jó volt. -
Szigii
csendes tag
Videók nincsenek sajnos egyáltalán. BGE-re járok. Igazából néhány "history" van amit gyakorlaton csináltunk, de az nem átlátható szerintem. Az előadásról ne is beszéljünk.. kb abból állt, hogy a tanár szidta a windowsot, hogy mennyivel rosszabb a linuxnál.
Itthon sajnos gyakorlásra sincs lehetóségem, mivel az asztali gépem elromlott, bár lehet amúgy se lenne elég jó hozzá.
-
Szigii
csendes tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Gyermek PC játékok
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- AKCIÓ! AMD Ryzen 7 3800X 8mag 16szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- LG 39GS95UE - 39" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Samsung Galaxy A16 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Prémium PC házak akár 20-40% kedvezménnyel eladók garanciával, számlával!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest