- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- iPhone topik
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Hammer 6 LTE - ne butáskodj!
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Magisk
- Samsung Galaxy S23 FE - nincsen sárkány
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lacc
aktív tag
válasz
urandom0 #42606 üzenetére
Ezen a PC-n nem, ez Ubuntus, ez a disztro legjobb az ML alkalmazashoz es LTS-kent, Fedora ezert nem jatszik.
Sajnos ez az installer lesz valami, mert a tobbi program latta a particiokat.
5 particiot kellett volna latnia, ebbol 1 a regi ubuntu, es 4 amit a Windows telepito hozz letre (EFI, Recovery, valami... es maga Win particio)
Nem, nincs Windows bitlocker beallitva.Egyelore nem mokkolom tovabb a dolgokat, orulok, hogy ez osszejott. Csak azert jutott eszembe, ez a modszer, mert van egy 4-ik generacios HP Zbookon es ott is az van, hogy a regi 20.04 lts telepitoje mukodik az ujabbak mindig kulonfele hibakat dobalnak...
Koszonom a segitseget
-
Lacc
aktív tag
Sikerult a regi 22.04 telepitovel, az meg nem az ujabb es ott mukodott hiba nelkul.
De most rovid leszek, az elobb reszletes valaszt adtam, de lefagyott a firefox linux alatt, sajnos nem Windowson vagyok.
Legyen egy pelda kep az internetrol, mert mar nem tudok screen shotot kesziteni.
Itt tokeletesen latszik az SSD mint nvme0n1 es latszanak a particiok mint nvme0n1p1 es nvme0n1p2, es a tobbi.
Na nekem ezek a particiok nem latszodtak egyaltalan az installerben amikor a manual particiot megnyitottam! Total semmi, ez nem volt ott.
Ellenben ezek a particiok megjelentek a Disks alkalmazasban, sot meg a nautalisban is megtudtam nezni a Windows drive-omat ami az nvme0n1p4-es particion volt, de az installer nem latta a particiokat az SSD-nek.I02S3F Alul azt lehet kivalasztani hova akarom tenni a boot loader-t, melyik meghajtora, na ott a listaban volt 1db "null", mint Java,Python ertek es ennyi.
Szerintem az ubuntu, fedora csak szimplan nem szereti a regi hardvereket, ez a PC is egy AMD AM4-es, a laptopon is most adta meg magat az ubuntu... az a baj, hogy ugyanaz van mint 20 eve, szep-szep a linux, de olyan hardware-t kell venni alaja, amire feltudod tenni, regi ifju korom.
-
Lacc
aktív tag
Hali,
Sajnos ujra kellett raknom a Win 11-et es az Ubuntu-t probalom - BIOS frissites megviccelt, de nincs siker az Ubi telepitessel
A windows 11 felment gondnelkul, mint mindig, de az Ubuntu na az mar problemas, ugyanerre a gepre eddit siman felment, az 1db NVme meghajto 2 fele van osztva, a Windows koszoni szepen jol van, az Ubuntu meg inkabb most nem. Szoval 24.04 es 23.10 eseteben is az van, amikor szeretnem feltenni, es akar megyek a manual-ba hiaba latom az SSD (NVme) meghajtot de a 4 particiot nem latom a telepitoben!
Ellenben ha megnyitom a Disks alkalmazast, akkor ott vigan latja! Mindket esetben. De a telepito nem, nem tudom particitot kijelolni, es nem tudom, hogyan es mit tudnak tenni ez ugyben.
Az NVme, nincs raid-ben, csak a SATA, ami be van fogva, es az ott levo HDD-eken adatot nem is akarom elvesziteni. Sajnos az asus tuf b550m-nel mar nincs nem UEFI modos boot, de eddig nem is volt problema, ertetlenul allok.
Hogyan tudnam ezt a problemat feloldani? -
Lacc
aktív tag
Induláskor nem tudom hogy kell, nem jön fel semmilyen kernel választos ablak már a 20.04-ben nekem (de Grub alól betöltöttem az 5.4.0-40-es kernelt, meg terminálban leellenőríztem, az is van betöltve).
De bárhogy is, ez nem jött össze, csak azért is laptop speaker forever... -
Lacc
aktív tag
Üdv!
Tegnap előtt jött egy jó adat frissítés (kernel, ubuntu-driver is), Ubuntu 20.04-hez. Nem igazán tudom, hogy mit, vagy hogy angolul hogyan keresek rá neten, de egész egyszerűen a hang... az már nagyon nem műkődik.
Hiába van BT-s hangfalam, és hiába csatlakozok rá, meg a beállítások/hang-nál is választom ki, azért is csak laptop hangszorót használja. Ha docking station-re kapcsolom, akkor is ugyanez a helyzet. Ha a fülest (jack) a laptop kimenetbe teszem, akkor ugyanez a helyzet, ugyanugy a BT-s cuccok tiltva (igen párosítva, más eszköz nem is tud csatlakozni utána), illetve ignorál minden más hangeszközt az Ubuntu. Ha docking station jack aljazatot használom, ugyanúgy ignorálja... Olyan, mintha csak a laptop hangszoró és laptop jack aljzatot engedi használni, a többinél valamiért nem.Valakinek ötlet, hogy hogyan érdemes elindulni?
-
Lacc
aktív tag
Hali.
Ubuntu 19.10 Gnome felulet, Wayland.
Van egy laptop es hozza csatlakoztatva egy monitor. Fele-fele idoben csak a kulso monitort hasznalom, vagy mindket kijelzot (attol fugg, mig csinalok epp).
Altalaban az "external"/"kulso monitor" vagy "join displays"/"dupla monitor" (nem tudom mi a magyar nevuk) kozott awindows + p
bill. kombinacioval valtok.
Problemam az, hogy amikor az egy monitoros beallitasrol visszavaltok a dupla monitoros beallitasra, akkor nem jegyi meg, hogy mi volt a dupla monitoros beallitas. Elfelejti, hogy az 1-es monitor bal oldalt van, a 2-es monitor meg jobb oldalt. Menetkozben, mindig manualisan vissza kell allitanom.
Ha a dupla kijelzo funkciot hasznalom, es ujra-ujra inditom a gepet (de menet kozben nem valtok a megjelenites kozottwindows + p
komboval, akkor nincs baj. (Menet kozben torlodnek a beallitasok)Nem tudom, hogy ez csak Ubuntu vagy Gnome problema, ma mar nem hasznalok Fedora-t, vagy mas Linux desktop disztrot, hogy kizarjom egyik vagy masik lehetoseget.
A valaszokat, elore koszonom.
-
Lacc
aktív tag
válasz
ubyegon2 #34679 üzenetére
Azt nem tudom, nVidiánál lényeges-e ez a libgles, ami itt telepítve van (Cinnamon)
A libgles nem, de a libgles2 vagy az nvidia-libgles2 (utóbbi a jobb az jelzi is zárt a drivert) igen is lényeges.@peterattila
nvidia-smi
parancs mit ír ki? - ha felraktad a zárt drivert akkor elérhető ez a parancs. -
Lacc
aktív tag
-
Lacc
aktív tag
válasz
#61392896 #32904 üzenetére
Nem akartam, sorry ha felreertheto voltam, csak volt VM-ben es Nativ rendszeren - ha jol ertelmezem errol is irtam a sajat hsz-emben - is AutoCad 2016, 3D renderelesnel jelentosen megugrott a CPU (i7 6700 jart 90%-on, Ram 92%/-on es GPU is magas volt), bar elegsok modell volt a mi fajljainkban, szerkesztes is az volt aktiv forgatassal, valami 80+ felett.
-
Lacc
aktív tag
válasz
Nixon18 #32899 üzenetére
Dualboot, ahogy a tobbiek is mondjak, en is hasznalok CAD-et.
Ha csak a 2D-re hasznalod, akkor johet szoba a linux alternativa, VM, ha nagyon bika a gep.
Ha szukseges 3D is, akkor a Windows lesz a legjobb megoldas. Wine es Virtualizacio nem fog szoba jonni, mert a 3D-s szerkesztes rendkivul eroforras igenyes - En az AutoCAD-rol tudok beszelni, ArchiCAD-et nem hasznalok - ha meg kell a GPU gyorsitas is, akkor jobb a Windows platform, az Nvidia/AMD driverek miatt, kevesbe zug a masina. -
Lacc
aktív tag
Aha, én csak szerver image-eket szoktam használni, de néha volt érdekes dolog, amikor VBox-ot használtam Vagrant, Dockerhez.
Egyszer kaptam ehhez hasonló hibát Disk-es hibát írt ki, akkor az volt a hiba, hogy olyan Linux disztróra tettem fel, ami UEFI módban volt bootolva Windows 10 mellett.
Máskor azért kaptam másfajta de Disk-es hibát, mert az alapértelmezett videókártya az Nvidia volt a Biosban, és nem automatára állítva, és valami kavar volt a VB-nél. (Nem tudom hogy volt lehetséges, én csak azzal foglalkoztam, hogy elinduljon az image és tudjak fejleszteni)De ahogy látom a problémát mindkét leírásra, itt is elég sokszor szerepel az nvidia
Clearing orphan inode és recovering journal.
Ha segít, nem biztos, -
Lacc
aktív tag
Nem csak az ISO-val lehet a baj, a legtöbbször nem azzal, hanem a kiírt Live képfájl lehet a bibis. Ahány program annyi féleképpen készíti el.
Ilyen hibát tapasztaltam, amikor az Etcherrel vagy a Disk Creatorral (Ubuntu alatt) írtam ki a Fedora Live USB-t.
Nálam eddig ami mindig bevált az a Windows 10 + Rufus kombináció.
-
Lacc
aktív tag
válasz
leslieke #31505 üzenetére
Ha akarod, a Betat, ki lehet probalni. Nem rossz, de inkabb Fedora lesz ebbol hosszu tavon, ha a Gnome felulet marad csak.
Ami tetszik, hogy nem kell az
apt-get
parancsot kiirni, hanem eleg azapt
is.
Ami nem tetszik, hogy az aruhaz, az gyengebb, mint Fedora eseten, peldaul, Gnome add-on-okat nem tud kezelni.Beraktak a DashToDock extension-nek egy alap verziojat, na ha te kulon telepited az eredetit, akkor van egy kis katyvasz de kibirhato.
Eddig is hasznaltam Beta Ubuntukat, de ennel olyan erzesem van, mintha ez egy teszt peldany lenne annak kideritesere, hogy tud ez a Gnome-mal egyutt muzsikalni.
Ami nagyon idegesito volt, hogy a 16.04 eseteben siman feltudtam csatlakozni az egyetemi halozatra, mindenfajta beallitas nelkul, na most ezzel nem, es rendesen utana kellett olvasni, hogy milyen beallitasok vannak.
-
Lacc
aktív tag
válasz
30z.Samu #31499 üzenetére
Ez teljesen normális. Ez a rendszer felállásánál is nagyon gyakran előfordul, főleg azért mert a Gnome/Ubuntu áruháznak is van ilyen frissítő mechanizmusa, vagy a háttérben van automatikus frissítés/telepítés.
Ez a jelenség az Ubuntu 17.10, 16.04 is megvan (De már Fedora 26 alatt is tapasztaltam, ha egyszerre próbáltam az áruházzal és a konzolból frissíteni - igaz ott dnf van).
(Van amikor nagyon rövid ideig csinálja, van amikor nem)
Ez a feature azért került be a Linux kernelbe hogy türelemre tanítson ifjú Padawan -
-
Lacc
aktív tag
válasz
ubyegon2 #30779 üzenetére
Nem ertem. Mitol csali?
Ubuntu Gnome - ez a hivatalos neve. Vagy a kis es nagybeture gondolsz?Szerintem igen, oke, nem surun jarok fel. De a Gnome es GnomeShell vitat mar lattam itt. Akkor az Ubuntu, Debian es tobbiek nem Linux, hanem csak Linux disztro. Tudnam meg sorolni.
-
Lacc
aktív tag
Mivel a Unity-vel is gondod van, meg ezzel a 2 topbar-ral is én javaslom, hogy próbáld ki a Gnome3-at vagy a KDE vagy Cinnamon vagy akármi mást.
Talán Gnome3-at, mert az a "jövő" az Ubuntunál, úgy értem, hogy az lesz az alap desktop az Ubuntunál, kivéve a Kubuntu, Ubuntu Gnome, és társai (muszáj vagyok leírni, mert magyar fórumon nagyon kötekedőek
)
Gnome3 nálam speciel sokat fogyaszt. Olyan 1.3GB Ram-ot. Ezzel ő vezeti a dobogót. Második a KDE, aztán a Unity 1.1GB Rammal. (De anno nekem a 14.04-el voltak ilyen gondjaim, valami driver vagy valami más az oka... sőt volt olyan verzió talán a 12.10 ahol minden megnyitott folyamat a bezárás után is futottak, így
kill
paranccsal kellett őket mindig manuálisan leállítani.ASUS és Dell laptopok esetében a Unity nálam is sokat fogyasztott alapszinten. A HP laptopokon és egy AMD APU-PC-n viszont ahogy írtam tényleg csak 1.1GB Ramot eszik és ezzel jobb mint a Gnome3. (Igen próbáltam azzal). Érdekes módon ezen a két utóbbi laptop és PC-n a Cinnamon fogyaszt a legtöbbet.
Nekem ezekből az jön le, hogy hardware probléma.
Én pont ezért szeretem a Unity-t hogy mindenhol ott van a Dash és a topbar, egyszerűen. Sajna Gnome3-nál nem tudtam előhozni, hogy duplikázam a Dash-to-Dock-ot.
Szerintem "Asztali Környezet" cserét kellene végrehajtanod.
-
Lacc
aktív tag
Helló.
Van egy dolog ami nagyon zavar. Ubuntu Unity és Xubuntu van ugyanazon a laptopon. 12GB Ram, SSD és Core i-4300u CPU (Nincs VGA).
Mégis szemmel nézve érezhetőbb, hogy gyorsabb a Unity felület, gyorsabban tölti be a Firefox a weboldalakat is, még Xubuntu esetében nem. Lassabb az ablakkezelés és Firefox is lassabb ott, sőt még a Chrome is. Amíg Unity alatt 3ms alatt tölt be egy bizonyos weboldalt, ugyanazt Xubuntu alatt már 6-8ms alatt. (Ugyanaz a verzió).Mi lehet a probléma Xubuntu alatt? Miért ilyen lassú? Friss telepítésnél is ugyanez a helyzet, ahogy felteszem, frissítek és csak a Firefox-t indítom el, látszik a különbség.
-
Lacc
aktív tag
Sziasztok,
Van valami normális leírás, hogyan kell Ubuntu 16.04-et Hyper-V-ben telepíteni? Én most próbálkozom magam, az online leírások alapján, egyszerűnek kellene lennie, de annyi hibát kapok, hogy már csak az idegbaj kerülget, mostani kedvenc hibaüzenetem:
Kernel panic - not syncing: Attempted to kill init! exitcode=0x0000000b
-
Lacc
aktív tag
Üdv Urak,
Ha újabb kernelt szeretnék feltenni (frissíteni 4.8-ról 4.11-re) akkor csak az az opció van, hogy letöltöm mind a 3 és dpkg -i *.deb paranccsal feltelepítem, vagy van más egyszerűbb módja is?
linux-headers-4.11.0-041100_4.11.0-041100.201705041534_all.deb
linux-headers-4.11.0-041100-generic_4.11.0-041100.201705041534_amd64.deb
linux-image-4.11.0-041100-generic_4.11.0-041100.201705041534_amd64.deb
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- BestBuy topik
- Tőzsde és gazdaság
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Androidos tablet topic
- Villanyszerelés
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Spórolós topik
- További aktív témák...
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G3 - i7-6GEN I 16GB I 256GB SSD I RadeonI 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari!
- LG 42C4 - 42" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- Eladó ÚJ BONTATLAN Honor Magic6 Lite 8/256GB fekete / 12 hónap jótállással!
- LG 32SQ700S-W - 32" VA Smart - 3840x2160 4K UHD - 62Hz 5ms - WebOS - Wifi + BT - USB-C - Hangszórók
- Csere-Beszámítás! MSI Gaming X RTX 4060Ti 16GB GDRR6 Videokártya!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest