- Honor 400 Pro - gép a képben
- Netfone
- One mobilszolgáltatások
- VoLTE/VoWiFi
- Apple Watch
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
kiskaktusz
addikt
Az ubuntunál az említett dolog volt livecdnél, a Kubuntunak fél óra kellett, hogy használhatóvá bootoljon livecdként, aztán, miután rányomtál a telepítésre, ott minden egyes változtatás (nyelv, időzóna, partícionálás, stb) után kb 5 perc várakozásom volt, hogy történjen valami...
A linux mint is megállt egyszer gondolkodni, de az egyszeri 5 perc volt, egyébként szélsebesen ment..
Egyébként a régebbi kubuntus próbálkozásomnál is hasonló volt a baj, csak ott nem telepítésnél kellett nagyon sokat várni, hogy aztán be is fagyjon, hanem miután szépen feltelepítettem, 40 perces bootidőm volt..
-
kiskaktusz
addikt
-
RaZroX
addikt
Őő. Eléggé korlátolt a Bios-om
Meg amúgy Windows alatt anno nem csinálta, szoval nem ott van a probléma. Lehúzni nem szeretném, mert ez jelzi, ha bármi baj van a gépben. Ez az Alsammixer nem segít
Más: Az mi, hogy egy fórumon mindenki nyavajog, hogy a Portal 2 így megy úgy nem megy Windows alatt, sőt van akinek fel sem települ. Én felraktam Wine-al és pöccre megy
Még fps-em is van bőven
-
-
RaZroX
addikt
kdm theme manager-t próbáltam terminálból is, onnan sem ment.
Amúgy a Gnome 2 egy álom a 3-hoz képest.. Nincsenek ikonok az asztalon, nincsenek virtuális asztalok, az ablakokat nem lehet minimalizálni tálcára vagy dock-ra hanem ilyen csoportosított rendszerben tudsz köztük váltogatni.. Ha nem lenne ilyen OSX-es beütése a külsejének akkor egyátalán nem tetszene.. Most is csak azért viselem még el mert tetszik a design-ja. De nemsokára megy vissza a sima Ubuntu a Unity-vel. -
oncsi
őstag
Szia!
Írtam, Linux alol nem lefoglalt terület. Bootolva róla meg EXT2.
Norton Ghost, vagy Acronis True Image.. nem is látja. Paragon Drive Copy látja, csak másolni nem engedi.
Linux terminálból a dd if=/dev/sdb of=/dev/sdc bs=1k paranccsal simán lemásolja, de csak ha a cél meghajtó azonos, vagy nagyobb méretű mint a forrás. És tökéletesen működik. Olyan kellene ami 8GB-os Pen helyett megcsinálja ugyan ezt pl. 1 GB-ra, , hisz valós adat csak 300MB van rajta. Sőt, mikor még megvolt a program akkor 128MB-os penre is megcsinálta.A kérdés második részére ötlet? Hogy Image fájlt csinál egy partícióról, majd azt visszatudom tenni? Itt a Ghost Akronis, Paragon elvérzik, mertEXT4-el nem tudnak mit kezdeni, meg ugye nekem Ubuntus kellene :-)))
-
róland
veterán
Még csak nem is azért mert "kínai". Szerintetek miből élnének a gyártók, ha kifutná minden termék az elvi élletartamát? Már többször is írtak a tervezett "elavulás"-ról. Kell a bevétel, ezért a termék alig tovább működőképes, mint a rá vonatkozó kötelező jótállás.
(Megjegyzés: Az európai termékek még ezt az időt se bírják ki. [Nem eggyel van rossz tapasztalatom. Köztük ipari felhasználásra készültekkel is.] A kínaiak legalább ebben jobbak.)
-
Syl
nagyúr
Két évig használtam a melós gépemben egy Kingston SSD-t (64 gigás), Win7-tel, mindennapos hibernálással, komoly swap terheléssel (photoshop, indesign 4 giga memória mellett). A mostani munkagépemben Samsung SSD-van, és igaz nincs beállítva swap (16 giga mem), de a hibernálás azon is mindennapi.
Otthon ubuntun (szintén samsung ssd), bár van swap partíció, nem használja a rendszer. A hibernálással nem vesződtem - napközben sleep, éjszakára shutdown.
-
De az a kép nem arról szól, hanem arról, hogy tök különböző helyre történő címzéseket állít sorba úgy, hogy fizikailag sorrendben haladjon el felettük a fej. Szóval a képen négy különböző I/O műveletet látok, így nem is lehet összefüggő az eredmény. Mert még egyszer mondom, az NCQ-nak nem az egyszálú folyamatos írásnál van szerepe, hanem akkor, ha egyszerre több, különböző címekre mutató parancsokat kap a vezérlő, akkor tesz rendet. Mert alapból a vezérlő a beérkező parancsokat tökre beérkezési sorrendben kezeli, legyen az akármennyire is nem hatékony, ahogy a képen látszik.
-
Valószínűleg az interleaving jelenségről beszélsz, ami csak azt mondja, hogy egy adott tracken (sávon), az "összefüggő" szektorok között hány másik szektor helyezkedik el. Így pl egy 10 szektoros sáv a következő képpen nézhet ki: 1 6 2 7 3 8 4 9 10 5. Ez semmiben sem változtat azon, hogy a tányér kerületi sebessége, és így az olvasási sebessége a tányér "elején" gyorsabb.
A "közepe" gondolat onnan számrazik, hogy a fej a közepére "érhet" oda gyorsabban, és ebből némi elérési idő sebesség növekedés érhető el. Természetesen ekkor a kiindulás nem az idle helyzet, hanem pl a rendszer adat vagy a felhasználói adatok közti "ugrálás".
Ha igazából csak hibernálás miatt van swap, akkor az eleje fele (mi az, hogy eleje, egy 0,5-2TB winyós korszakban, mikor a rendszerpartíció sincs 50gb(<10%) ? ) érdemes, hiszen ide gyorsabban kiírja a ramot, és induláskor innen gyorsabban is beolvassa.Az NCQnak pedig ehhez nincs köze, nem a tárolón összefüggő szektorokat olvasott a képen, hanem vagy különböző fájlok vagy töredezett fájlról lehet szó. Látható, hogy más sávon is vannak. Az NCQ lényege a jobb fejpozícionálás, azaz rövidebb utakat tegyen meg a fej a kívánt tartalmak elérésére.
-
Formázásnál nincs is nagyon adatírás, csak logikailag vannak kiosztva a fizikai címek. Vagy van adatírás, de az teljesen folyamatos, ha meg is szakítják, attól még a címzés marad. Az NCQ lényege éppen az, hogy sorba rendezi az utasításokat úgy, hogy a leghatékonyabban legyen kihasználva a merevlemez. Szóval ahogy a kép is mutatja, úgy rendezi a parancssorrendet, hogy fizikailag egymás után következő helyeket érintsen az író/olvas fej, és ne ide-oda keljen neki mozognia, miközben sok felesleges forgási ciklus is lemegy. Mondjuk ennek a technikának a hatékonysága eléggé megkérdőjelezhető, de azért valamit csak ér.
-
törölt tag
Persze, lehet keresni, de ha valaki tapasztalat alapjan ajanlana egyet az sokat lendithet a dolgon. Esetleg probaltal mar valamilyet? Lehet feldobok egy ures gepre egy ubuntut+antivirust es probalgatom mielott elesben hasznalom.
Syl: na igen. ha tudnad milyen allapotu win-ekkel jonnek az ugyfelek. van olyan, amin gyakorlatilag minden linkre kattintasnal az ie-ben megnyilik egy gratisz oldal online pokerrel
Na ezektol mentenem a tobbi klienst.
-
törölt tag
Azt hittétek akkor, hogy az a hiba, hogy tele van tartalommal. Világos. Ezt csak azért írtam, h jelezzem, ezeket szeretném megvédeni. Valóban félreértelmezhető. Próbálok pontosabban fogalmazni legközelebb.
Nos, tehát a feladatom továbbra is az, hogy találjak ubuntu 12.04-re telepíthető, lehetőleg ingyenes antivírust, ami megvédi azokat a hálózaton elérhető fájlokat, amiket a samba megosztáson esetleg az antivírus nélküli windows kliensek használat közben megfertőznek.
-
Syl
nagyúr
Ubuntu előtt kipróbáltam mindegyik összeszerelést (kubuntu, lubuntu, xubuntu, mint), de egyik sem jött be. 20 év vindózozás után (lásd blogos bejegyzésem) valami mást akartam. Mac-re nem telik
hackintosh-sal meg nincs kedvem szenvedni, a unity mac like kinézet pedig nagyon bejön.
lionhearted
Ez az egér sarokba húzás nagyon tetszik. Tipikus OSX. Hogy/hol is lehet beállítani?
-
-
!wannabe
tag
Persze, látszik, fel is telepíti. Végig megy a telepítő. Beállítom a mount-ot a swap méretet mindent. Aztán jön a restart és beállítom BIOS-ban, hogy hdd-ről bootoljon ne a pendrive-ról. Viszont átlépi a hdd-ről való bootolást és megy tovább a pendrive-ra, vagy ha az nincs rádugva akkor hálóról akar.
-
törölt tag
ok asszem értem. már csak abban segíts hogyan van ez a symlink. linkelhetsz is magyar nyelű leírás, hogy spóroljak az írásoddal
ja és 2gramom van lxdevel használom tehát max 6-800 mb ig megy csak a ramhasználat, a cachet mennyiben korlátozzam? és ha eléri a korlátot mi történik?
-
törölt tag
Midori-t egy angol fórumon olvastam, valaki azt írta, hogy pont ezt a problémát ez oldotta meg. Majd kipróbálom, de nem fűzök hozzá sok reményt... azzal meg az lenne a gond hogy cache k*rva nagy lesz, ezért is van áttéve a firefoxnál a HDD-re az SSD-ről de ha mégis beválna pl:a midori ...arról fingom nincs hogy pakolom át a cache-t.
-
Syl
nagyúr
Nem hülyeség.
De előbb le kellene választani ezt a "mount.mtpfs ~/android/" mappát. Mert ha nautilusban rábökök a kis "kiadás"-t jelző ikonra, azt mondja: A kötet (android) nem választható le.
Már lehúztam a gépről a Tab-ot, de a mappában még mindig ott vannak a táblagép fájljai -
szoke12
őstag
Azért mert alapból az volt. Egy 10.04-es rendszerem frissítettem, amin volt flash, és minden frissítés rajta volt. Egyébként csomagtelepítő szerint van fent most is flash.
Úgy voltam vele, hogy csinálja maga a frissítést, nem nyúlok hozzá. Erre tessék.
Na mind1. Remélem mihamarabb leszokik róla.
Egyébként élvezhetőbb az egész 12.04.1, mint a 12.04. -
hibavissza
veterán
Ok, lubuntu. Ráteszem a pendrive-ra az iso-t aztán átállítom a netbook first boot priority-ét...mire is usb fdd vagy usb hdd vagy usb cdrom?
Gondolom kell még valami segédprogram is a pendrive-ra, hogy a bios tudjon valamit kezdeni az iso-val...
Ha lenne külső cdrom, nem lenne kérdés, de nincs. Nem akarok fél napot copkodni -
Én is azt használom, de más emberek más preferenciával rendelkezhetnek.
Egyfelől, ha azt mondom, hogy neeeazt, mer bugos, inkább az LTS, akkor felrakja, örül, majd észreveszi, hogy jajjderégiprogramacsudamindenit, és akkor a linux suxx. Ha meg az újat, és neadjisten bugba fut, akkor jajjdebugosezalinux, és a linux suxx. És még mindig csak egyetlen disztroról beszélünk, maga a linux erről semmit nem tehet.
(és most direkt linux-szal helyetesítettem az Ubuntu-t, de ez talán a mondanivalóból is kitűnt.)
-
-
-
-
quailstorm
félisten
Hát én akkor voltam ideges mikor a 256MB-os HD3850 agyontaposta teljesítményben a DDR2-es 1GB-os 9500GT-met. Csak az más ketegória. Tudom, rengeteg mai játék elmegy 4650-től felfele, casual meg régebbi játékokhoz még a 4450 is jobb mint egy intel HD. De attól még driver nem lesz...
Egyébként azt pl nem értem miért nem kaphatott a geforce FX széria flash támogatást.
Nekem az Nvidia driverrel nem volt különösebb gondom linuxon, települt ment. Amikor még 10.10-zel kernelfrissítésnél elszállt, akkor is csak terminálból újraraktam és cső. Teljesítménye meg totál ugyanaz mint Win-en (unigine benchmark). Nomeg valamiért a steam for linux is nvidiára épít.
A másik amit kedvelek a linuxos driverben az a fan control. Nem kell külön alkalmazás, csak engedélyezni kell (az alap fordulat windowson 30%, linuxon 17%, nem játszani elég a 30, egyébként gáz van)
Geforce GTS450 GDR5 1GB Gigabyte OC edition -
eternam
tag
Nekem az a röhej, hogy a három éve újonnan vásárolt HD4890-nek már csak legacy drivere van július óta. Állítólag ubuntu 12.10-re van egy moddolt legacy driver külső tárolóból, ami működik, de én csak lts-t használok, azon meg hibátlanul működik. Az az elkeserítő hogy viszi a legújabb játékokat (igaz csak DX 10.1-ben) tűrhető, vagy maximális sebességgel, de új driver már nincs hozzá sem windowsra, sem linuxra.
-
Syl
nagyúr
Biztosan a manók jártak itt az éjjel. A gremlinek.
Szombaton mentettem rá dolgokat, majd "biztonságos eltávolítás", kihúztam a dokkolóból és félretettem. Ma bekapcsoltam, erre ilyen error, olyan error. És még nem ért a végére.
Minden esetre, az adatokra én már keresztet vetettem...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Gyermek PC játékok
- Akciós Windows 10 pro + Office 2019 professional plus csomag AZONNALI SZÁLLÍTÁS
- Samsung Galaxy A32 4G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Huawei Nova Y70 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest